Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Ο Ανδρουλάκης έχει ξεφτιλιστεί στην κοινωνία και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο για τις υποκλοπές

 


Οι πολίτες αδιαφορούν για το σώου Ανδρουλάκη, που ξεσηκώνει σε κάθε του συνέντευξη την Μάρθα Βούρτση, χωρίς να πηγαίνει μέχρι και σήμερα να ενημερωθεί απο την ΕΥΠ.

Η πλειοψηφία των πολιτών, είναι πεπεισμένοι ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες κάνοντας το θύμα, γιατί απλά είναι ένοχος και δεν θέλει να μάθει ο κόσμος μέχρι τις εκλογές γιατί τον παρακολουθούσαν.

Για να ξεκαθαρίσουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει πολύ καλά γιατί τον παρακολουθούσαν.

Με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Sunday Times, η Μάρθα Βούρτση, η αλλιώς Νίκος Ανδρουλάκης, μην μπορώντας να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση και κάποιο θέμα, άρχισε τα ίδια για τις υποκλοπές.

Αιχμηρή ανακοίνωση για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους Sunday Times εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας την αναφορά του στο ζήτημα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και χωρίς να έχει ενημεωθεί μέχρι και σήμερα για να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό.

Αναφέρει το ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Μητσοτάκης «συνέχισε να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει την ουσία της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών αλλά παρά ταύτα απέλυσε δύο πρόσωπα» και το λένε αυτοί που ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν έχει τολμήσει να πάει να ενημερωθεί για να μην σκάσει η "βόμβα".

Συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ χωρίς ίχνος ντροπής ότι «απέφυγε να αναφέρει ότι χάρις την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -ούτε καν αυτά που παραιτήθηκαν- παρά μόνο ο παρακολουθούμενος και το α λα καρτ απόρρητο σφράγισε τα στόματα του πρώην και του νυν διοικητή της ΕΥΠ».

«Αλλάζοντας τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα, τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποκλοπών έχει να κάνει με κάποιον που επιδίωξε να επιβαρύνει τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» σημείωσαν αυτοί, που δεν έχουν ενημερώσει τον Ελληνικό λαό γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη, γιατί υπήρχε λόγος και μάλιστα σοβαρός για να τον παρακολουθούν και το ξέρει ο Ανδρουλάκης που κρύβεται κάνοντας το θύμα.

«Δεν του φτάνει η κοροϊδία σε 11 εκατομμύρια Έλληνες που τώρα θέλει να την διευρύνει και σε 67 εκατομμύρια Βρετανούς;», διερωτάται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του, χωρίς να ντρέπεται για το σώου της Μάρθας Βούρτση που δίνει εδώ και μήνες ο αρχηγός του, προσβάλλοντας και εξοργίζοντας τον Ελληνικό λαό.



H Πρυτανεία και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για τους κακοποιούς στην Πολυτεχνειούπολη

 


Από το 2018 με την ανοχή των ακροαριστερών ομάδων που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κόμματος που κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τις γιάφκες και τις κρυφώνες κακοποιών στα πανεπιστήμια, αλωνίζουν οι κακοποιοί, Έλληνες και αλλοδαποί σε βάρος της ασφάλειας των φοιτητών.

Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε εδώ και χρόνια για το καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας που υπάρχει στα πανεπιστήμια, αλωνίζοντας κακοποιοί και αντιεξουσιαστές με την ανοχή και την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και σε ερώτηση γιατί κι αν άργησε η Αστυνομία να παρέμβει για τη εξάρθρωση αυτών των συμμοριών η εκπρόσωπος εξήγησε ότι μια επιχείρηση της Αστυνομίας για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται πολύμηνη προετοιμασία με σκοπό να συλληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και απώτερος σκοπός είναι και η σύλληψη και αρχηγικών μελών, πράγμα που επετεύχθη σε αυτή την περίπτωση.

Η κα. Δημογλίδου επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι δράστες που συλλήφθηκαν στην πρόσφατη έφοδο της Αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης έχουν ξανά συλληφθεί σε παρελθόντα χρόνο, εκτίουν την ποινή τους και είναι πάλι έξω.

Ο Κώστας Δέρβος, πρόεδρος Ιδρύματος Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης υποστήριξε: «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ανήκει στα πανεπιστήμια, και το Ίδρυμα Νεότητας σχετίζεται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των οικονομικών δαπανών των σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών. Δεν είναι υπεύθυνο το ίδρυμα για τις εστίες από το 2011».

«Αυτό σημαίνει» εξήγησε ο κ Δέρβος ότι «ανά πάσα ώρα και στιγμή το ποιος είναι μέσα στις εστίες και τι συμβαίνει μέσα σε αυτές, το γνωρίζει μόνο το Πανεπιστήμιο».

Με λίγα λόγια τα λεφτά που ζητάει απο το Ίδρυμα Νεότητας η πρυτανεία, που πηγαίνουν;



Μητσοτάκης στους Sunday Times: Tώρα είναι η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών


 

Tο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα πρόκειται να θέσει στην ομόλογό του, Λιζ Τρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφουν οι Sunday Times που φιλοξενούν συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

O Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Για τον βασιλιά Κάρολο, είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», και εκτιμά ότι είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναμένει ότι θα μείνει ουδέτερος λόγω της ιδιότητάς του. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά το οποία ετέθη ξανά το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καταγγέλλοντας τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα και επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε : «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα… Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Αναφερόμενος στην οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Aν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», προσθέτει χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.




Μουτέ και Αντρέεφ ήρθαν στα χέρια

 



Ένα απίστευτο σκηνικό σημειώθηκε στο Challenger της Ορλεάνης στη Γαλλία μεταξύ του Βούλγαρου τενίστα, Αντριάν Αντρέεφ και του Γάλλου, Κορεντίν Μουτέ.

Οι δυο τενίστες ήρθαν... στα χέρια μετά τη λήξη του  αγώνα τους που είχε ως νικητή τον Αντρέεφ με 2-1 σετ.

Όταν, λοιπόν ο Βούλγαρος πλησίασε το φιλέ για την καθιερωμένη χειραψία, χτύπησε τον αντίπαλό του.

Ο Μουτέ αντέδρασε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επεισόδιο μεταξύ τους, με σπρωξιές και χειρονομίες.

Χρειάστηκε να παρέμβει ο διαιτητής προκειμένου να τους χωρίσει και να περιοριστεί το επεισόδιο.

Δείτε το βίντεο:






Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula vοn der Leyen, στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Στη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από πλευράς ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές προτάσεις με έμφαση στην ανάγκη επιβολής ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και τη χθεσινή παράνομη απόφαση της Ρωσίας και επισημάνθηκε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επιτρόπου για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová στην Αθήνα και για το επίπεδο της συνεργασίας.



174 νεκροί μετά από εισβολή οπαδών σε γήπεδο στην Ινδοννησία

 



Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σημάδεψαν ποτέ τον χώρο του αθλητισμού σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες στην Ινδονησία, όπου τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν σε αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Αρέμα και την Περσεμπάγια Σουραμπάγια στην ανατολική Ιάβα.

Η τραγωδία προκλήθηκε μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η Περσεμπάγια Σουραμπάγια. Όπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Εκείνοι χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από ασφυξία ή σοβαρό τραυματισμό.


Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να ανασταλούν όλοι αγώνες ποδοσφαίρου στην Ινδονησία μέχρι να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό.




Ο Τσετσένος τρομοκράτης Ραμζάν Καντίροφ προτρέπει τον δικτάτορα Πούτιν να ρίξει πυρηνικά

 


Όλος ο πλανήτης γνωρίζει ποιο είναι το κάθαρμα Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν

Τώρα ο τσετσένος τρομοκράτης Ραμζάν Καντίροφ, καλεί τον δικτάτορα να κάνει χρήση πυρηνικών.

Συγκεκριμένα, ο Τσετσένος τρομοκράτης που πολεμά στο πλευρό του Πούτιν επέκρινε τους Ρώσους στρατηγούς, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους ΡώSSους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Ο Τσετσένος τρομοκράτης και οι δολοφόνοι του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους ΡώSSους στα τέλη Μαρτίου, και έχουν χαραχτεί στην μνήμη όλου του κόσμου τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά αμάχων και Ουκρανων στρατιωτών. 



ΗΠΑ: Ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα State Partnership


 

Την ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα State Partnership Program και τη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζει ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Πετρίδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ.




Προκλητικός Κουτσούμπας, μην μου πειράζεται τον σύντροφο δικτάτορα Πούτιν

 


Η στεναχώρια του Δημήτρη Κουτσούμπα για το μέλλον του συντρόφου δικτάτορα Βλαντιμιρ Πούτιν δεν κρύβεται.

Για να δικαιολογήσει την προκλητική του θέση υπέρ του δικτάτορα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε :  «Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτούν την ένταση της αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς» χωρίς να καταδικάσει ούτε με μία λέξη την Ρωσία.

Ο προκλητικός γραμματέας του ΚΚΕ, βάζει προκλητικά στην ίδια θέση τον λαό της Ουκρανίας με τον λαό της Ρωσίας και μάλιστα αναφέρει ώς αντιδραστική την κυβέρνηση Ζελένσκι λέγοντας «Όχι μόνο για το λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης, αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου, που ήδη πληρώνουν το βαρύ κόστος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Από τη μια τα σχέδια προσάρτησης των κατακτημένων εδαφών στη ρωσική ομοσπονδία κι από την άλλη η αμερικανοΝΑΤΟϊκή στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι με βαρύ οπλισμό και άλλα μέσα, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους λαούς, που επιτείνεται από τις εκατέρωθεν απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και τις δολιοφθορές σε αγωγούς και άλλες κρίσιμες υποδομές». Το θράσος του Κουτσούμπα είναι τέτοιο που αναφέρει ότι οι απειλές πυρηνικών είναι εκατέρωθεν και όχι καθημερινή απειλή από τον σύντροφο του δικτάτορα Πούτιν.

Και για να ολοκληρώσει την αγωνία του για το μέλλον του δικτάτορα αναφέρει «Σε αυτές τις συνθήκες είναι άμεση και ζωτική ανάγκη η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητήριο πολέμου. Η λαϊκή παρέμβαση είναι όσο ποτέ αναγκαία και είναι αυτή που μπορεί να επιβάλλει αυτές τις επιλογές» 




Μητσοτάκης στα«Τα Νέα Σαββατοκύριακο» : «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

 


Τους τελευταίους μήνες σκιάζουν, δυστυχώς, συχνές ειδήσεις ενδοοικογενειακής βίας και ωμών δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους. Πρόκειται για την πιο ανατριχιαστική εκδοχή της αντίληψης ότι ο άνδρας είναι, τάχα, και ιδιοκτήτης όποιας βρίσκεται δίπλα του. Για μία συμπεριφορά εξουσιαστικής επιβολής του πιο δυνατού στον πιο αδύναμο. Και, τις περισσότερες φορές, για την αιματηρή κορύφωση μιας χρόνιας σωματικής και ψυχικής κακοποίησης που έχει προηγηθεί στον οικογενειακό μικρόκοσμο ή στα υπόγεια των διαπροσωπικών σχέσεων.

Κάθε γυναίκα, όμως, είναι η κόρη, η αδελφή, η φίλη μας. Κι ακόμη, η γειτόνισσα με την οποία ανταλλάσσουμε μία «καλημέρα». Ή η άγνωστη περαστική στον δρόμο μας. Όλες αυτές έχουν, πριν απ’ όλα, δικαίωμα στη ζωή. Οι γυναικοκτονίες, συνεπώς, μας αφορούν όλους. Πολιτεία, φορείς, πολίτες. Γι’ αυτό και η θέση μας είναι μόνο μία: δίπλα στη γυναίκα, απέναντι στη βία! Ως πατέρας δύο κοριτσιών και σύζυγος, λοιπόν, πρώτος εγώ συμμερίζομαι την αγανάκτηση που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα. Και ως πρωθυπουργός θα συνεχίσω να μάχομαι για να εκριζωθούν από την κοινωνία μας.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν το δείκτη της φρίκης. Μπορεί, επίσης, να μην πρόκειται για μια νέα μορφή εγκλήματος, καθώς, άλλοτε, τα περιστατικά αυτά ονομάζονταν -κακώς- «εγκλήματα πάθους». Εξωραΐζαμε, έτσι, τον θύτη και τα κίνητρά του, κάνοντας αόρατο για δεύτερη φορά το θύμα. Ο όρος, επομένως, είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμος. Διότι καταδεικνύει με την έμφαση που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί ένα παλιό έγκλημα. Αλλά υπογραμμίζει με νέους όρους και μία διαχρονική αδικία απέναντι στις γυναίκες.

Τα στοιχεία, ωστόσο, μαρτυρούν πως η απειλή πολιορκεί, πλέον, και τη δική μας χώρα: τα 10 τελευταία χρόνια είχαμε 10 γυναικοκτονίες ετησίως. Και μέσα στο 2022 θρηνούμε, ήδη, 7 επιβεβαιωμένα περιστατικά με γυναίκες-θύματα. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόβλημα παγκόσμιο, διαρκές και διαταξικό. Που η πανδημία επέτεινε σε όλες τις χώρες. Και το οποίο απαιτεί μόνιμη στρατηγική. Διεθνή ανταλλαγή εμπειρίας. Και ενιαία κοινωνική απάντηση. Μακριά από εύκολα συνθήματα, επιπόλαιες προσεγγίσεις και ανέξοδες κομματικές πατρωνίες.

Εξηγούμαι: χρησιμοποιώ τη λέξη «γυναικοκτονίες» για να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων -και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Όπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα. Άλλωστε, το όνομα ενός αδικήματος ούτε το αποτρέπει, ούτε το τιμωρεί. Πολύ περισσότερο, που ο Ποινικός Κώδικας τον οποίο αλλάξαμε και ψηφίσαμε προβλέπει, πλέον, ισόβια για τέτοια εγκλήματα.

Αξίζει, συνεπώς, να μας απασχολήσουν κυρίως τα κίνητρα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρομολογούνται οι γυναικοκτονίες. Αλλά με τρόπο νηφάλιο. Ώστε οι αρχές του Κράτους Δικαίου να μην υποτάσσονται στις εντυπώσεις της επικαιρότητας. Από την πλευρά της, η Πολιτεία δίνει τις πρώτες απαντήσεις της: τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα έχουν βοηθήσει έως τώρα 44.200 γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι. Σχεδόν 4.000 γυναίκες και παιδιά φιλοξενήθηκαν σε 19 δομές που λειτουργούν σε ισάριθμες πόλεις. Και η «γραμμή SOS» 15900 παρέχει άμεση συμπαράσταση, όλο το 24ωρο.

Ταυτόχρονα, ιδρύθηκαν 6 Γραφεία σε αστυνομικά τμήματα, με 90 εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και αποκλειστικό προσανατολισμό την ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο πρώτο 7μηνο του 2022, και ύστερα από σχετικές επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 5.141 δικογραφίες. Ενώ περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί πήραν μέρος σε ειδικά σεμινάρια για εγκλήματα αυτής της κατηγορίας. Με άλλα λόγια, την φροντίδα των αθώων γυναικών συνοδεύει η τιμωρία των ένοχων ανδρών. Αλλά και στον τομέα αυτόν τα βήματα που απομένει να γίνουν είναι πολλά…

Η ζωή αποδεικνύει, πάντως, ότι η καταστολή είναι η μία μόνο όψη της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Χρειάζεται διαρκής δουλειά και σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό και το ίδιο πνεύμα προστασίας της γυναίκας διαπερνά οριζόντια όλες τις επιλογές μας: από την καθιέρωσή της στην Εργασία, ώστε να κινηθεί αυτόνομα και στην Κοινωνία, μέχρι το Ολοήμερο Σχολείο ή τις Νταντάδες της Γειτονιάς, ώστε να διευκολυνθεί και στην καθημερινή ζωή της. Και από τις ρυθμίσεις που την θωρακίζουν στο παρόν έως τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ωριμάζουν τις νέες γενιές στο μέλλον.

Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα κανείς δεν αρνείται ότι κάθε κρατική δράση μοιάζει μικρή μπροστά τις ανάγκες που μεγεθύνονται. Θα πρέπει, όμως, και να αναγνωρίσει πως η οργανωμένη Πολιτεία είναι εδώ! Αφουγκράζεται, δρα και προσπαθεί! Όπως και κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της ευαισθησίας, που προσωπικά διακρίνω σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σε αυτήν απευθύνονται, άλλωστε, οι σκέψεις που καταθέτω. Προς προβληματισμό και συζήτηση. Όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά και μέσα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε παρέα.

Γιατί μία κοινωνία οφείλει να βλέπει κατάματα τα προβλήματά της ακόμη και αν πρέπει να στραφεί με τόλμη στον καθρέφτη της. Να συνειδητοποιεί ευθύνες, να κατανέμει ρόλους και να κρίνει αποτελέσματα. Αναλαμβάνοντας, ωστόσο, και η ίδια δράση στο μέτωπο της καθημερινότητας. Πώς; Σπάζοντας την ένοχη αδιαφορία και τη συνένοχη σιωπή. Καταγγέλλοντας την αδικία δίπλα μας. Απλώνοντας το χέρι σε όποια γυναίκα απειλείται. Και, βέβαια, διαπαιδαγωγώντας το περιβάλλον γύρω μας σε μία κουλτούρα ισότητας και δικαιωμάτων για όλους.

Όσο για τα κόμματα, θεωρώ ότι πέρα από την ονοματοδοσία είναι αναγκαίο να τα απασχολήσει κυρίως η ουσία του προβλήματος. Στον δημόσιο διάλογο, λοιπόν, ας συμφωνήσουμε στον όρο «γυναικοκτονία», αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να προσδιορίζει εκείνη το βάρος κάθε ανθρωποκτονίας. Και ας προσεγγίσουμε τις αιτίες της απειλής και τις συνθήκες που τη διαμορφώνουν. Θα ήταν γόνιμο να ακουστούν οι θέσεις όλων. Όμως ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τις δικές της. Μένει έτοιμη, ωστόσο, να υιοθετήσει κάθε άλλη πρόταση ευθύνης.



Ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που έγινε σήμερα στη Σόφια. 




Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή εισαγωγή,

Αγαπητή Πρόεδρε,

Αγαπητοί Πρόεδροι,

Αγαπητοί Πρωθυπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Σόφια, για την τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Πριν από περίπου δύο μήνες, στην Κομοτηνή, από κοινού με τον τότε Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, γιορτάσαμε την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτής της ενεργειακής γέφυρας, που φέρνει την Ελλάδα και την Βουλγαρία ακόμα πιο κοντά, αλλάζοντας παράλληλα εκ βάθρων -όπως έχει ήδη επισημανθεί- τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μας.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Rumen, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά, κα Πρόεδρε, για την Ευρώπη ευρύτερα, καθώς αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια για όλες τις διασυνδεδεμένες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά.

Ο αγωγός αυτός αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων μας τα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκα γι’ αυτό το έργο πολύ στενά κι εντατικά με τους ομολόγους μου, τον Πρωθυπουργό Borissov, τον Πρωθυπουργό Petkov, τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι η ευρύτερη γεωπολιτική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και υπογραμμίζεται από την παρουσία, σήμερα, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας.

Ο αγωγός αυτός, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Aliyev, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, θέτοντας τέλος στην κυρίαρχη θέση του ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία. Και, ασφαλώς, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα ενεργειακών υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου.


Όπως σημείωσαν πολλοί προλαλήσαντες, όταν σχεδιάστηκαν αυτά τα έργα, πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν. Αλλά σήμερα εγκαινιάζουμε με χαρά αυτόν τον αγωγό και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, διαδραματίζει έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο, μετατρεπόμενη σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις δικές της ανάγκες, αλλά τις ανάγκες όλων των χωρών της περιοχής.

Πολλοί αναφερθήκατε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2023, η οποία θα μας επιτρέψει να εισάγουμε πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και προς εξυπηρέτηση των αναγκών των γειτονικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι και της κεντρικής Ευρώπης. Ενδεχομένως ακόμα και χώρες όπως η Ουκρανία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτή την υποδομή.

Επομένως, αυτό το έργο δεν είναι μόνο ένας αγωγός ενέργειας. Είναι ένα έργο που διαφοροποιεί πηγές και οδεύσεις. Είναι επίσης ένας αγωγός που συνδέει ευρωπαϊκά κράτη τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας. Πιστεύω πως πρόκειται για μια χειροπιαστή έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να αντιδράσουμε από κοινού στις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προκλήσεις -και όντως είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε από κοινού την ευημερία των λαών μας.

Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι άκουσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ανοικτού εκβιασμού εκ μέρους της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Και ασφαλώς αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τη φυσική προμήθεια φυσικού αερίου. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες μας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, σηκώνουν μεγάλο βάρος όσον αφορά τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας.

Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ευρωπαϊκή λύση, που ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, είναι τόσο σημαντική.

Αγαπητή Ursula, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ηγετικό ρόλο.

Η συναντήσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον κ. Radev διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και εκφράστηκε η κοινή βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση τους, με έμφαση σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Επισημάνθηκε ότι η ολοκλήρωση του IGB θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της περιοχής, λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει, οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, οι δύο ηγέτες εξήραν τη συμβολή του έργου του IGB στην διαφοροποίησητων ενεργειακών πηγών και οδεύσεων και συνολικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, επιβεβαιώνοντας την κοινή πρόθεση βελτίωσης της διασυνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο τις υποδομές. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας και εκδηλώθηκε κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα.