Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Τα πακέτα διάσωσης πήγαν στις τράπεζες, όχι στους Ελληνες



Το 95% των 220 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης, ως δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης έχει κατευθυνθεί για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Δηλαδή, περίπου τα 210 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ μόλις το 5% κατέληξε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT), του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αποδεικνύεται πως «η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές». Ο διευθυντής της ESMT, Γ. Ρόχολ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες». Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για την αποπληρωμή τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσαν κάθε δάνειο ξεχωριστά, για να διαπιστώσουν πού πήγαν τα λεφτά, και το συμπέρασμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5%, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και, επομένως, ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι, αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εγκατέλειψαν βρέφος στην πόρτα σχολείου στα βόρεια προάστια της Αττικής




Το βρήκε η δασκάλα την ώρα που πήγε να ανοίξει το σχολείο - Η αστυνομία αναζητά τους γονείς του

Σοκαριστική είναι η υπόθεση εγκατάλειψης ενός βρέφους στα βόρεια προάστια της Αθήνας, που ήρθε στο φως σήμερα από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. 

Το παιδάκι, ηλικίας μόλις λίγων ημερών, βρήκε η δασκάλα του σχολείου το πρωί που πήγε να ανοίξει το κτήριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «απευθείας» η πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής Σοφία Κωνσταντέλια. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το πρωί που πήγε η δασκάλα να ανοίξει το σχολείο, βρήκε στην είσοδο ένα μωράκι λίγων ημερών, που προφανώς είχε αφήσει η μητέρα του κάποια ώρα νωρίτερα», είπε η ίδια. 

Δεν ξέρουμε αν υπήρχε άλλη σύνδεση, δηλαδή αν η μητέρα γνώριζε το σχολείο και ήξερε πως το παιδί θα έβρισκε καλή φροντίδα, αλλά πράγματι βρήκε πολύ καλή φροντίδα, πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντέλια. 
Άμεσα το σχολείο φρόντισε το βρέφος και ειδοποίησε τις αρχές, ενώ το μωράκι βρίσκεται αυτή την στιγμή σε νοσοκομείο και ακολυθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Παράλληλα, η αστυνομία διεξάγει έρευνες, εξετάζοντας και τις κάμερες γειτονικών κτηρίων, προκειμένου να εντοπίσει τους γονείς του. 

Όπως είπε η κυρία Κωνσταντέλια, αν και δεν έχει μειωθεί δυστυχώς ο ρυθμός που εγκαταλείπονται βρέφη από τους γονείς τους τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον έχει ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που αυτά παραμένουν σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια και πηγαίνουν σε πιστοποιημένη ειδοποιημένη οικογένεια.



Πηγή : protothema.gr


Παγκόσμια ανησυχία για τα σχέδια του Τραμπ στην Ιερουσαλήμ


Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, την Τρίτη, ότι σήμερα Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα προχωρήσει και σε μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, η οποία έχει προκαλέσει ήδη ηχηρές αντιδράσεις ανά τον κόσμο και προειδοποιήσεις για πρόκληση χάους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να γνωστοποιηθεί με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του Ντ. Τραμπ στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο. Διάγγελμα το οποίο ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη Μέση Ανατολή που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.

«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση η οποία δεν θεωρείται ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, αφού θα χρειαστεί χρόνος να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί για χάος

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία, Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε. 

Οι εκκλήσεις να μην ληφθεί αυτή η απόφαση που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ήταν αλλεπάλληλες τις τελευταίες 24 ώρες όχι μόνο από χώρες του αραβικού κόσμου. 

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα». 

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε: «Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος». «Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του πριν από μια διμερή συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα ... αλλά μάλλον χάος και αστάθεια», προσθέτοντας ότι: «Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον». Ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα επαναλάβει την θέση του στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή». Η Γερμανία επίσης ανανέωσε την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων». Το υπουργείο συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης την ανησυχία του σημειώνοντας: «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους».

Ανησυχία εκφράζει και η Κίνα. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA. «Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας. 
«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε. 

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών» στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ» σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες» γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας και ζήτησε «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης» σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο Ποντίφικας, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την κρίση αυτή.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους, δήλωσε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους», σημείωσε ο Χαμενεΐ.
Αντιδρά ο ΟΗΕ

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ. «Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι'αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε».
Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί από το 2014, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ταχθεί υπέρ της «λύσης δύο κρατών» αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε αυτό. Ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, όπως είχε κάνει τον Ιούνιο και όπως έπρατταν όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο μόνος ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

Ένας ισραηλινός υπουργός χαιρέτισε την επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ, όμως παράλληλα τόνισε πως οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας.

Η εσωτερική συζήτηση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν πίεζαν υπέρ της απόφασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και τη μεταφορά της πρεσβείας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Ο όλο και πιο ανυπόμονος Ντόναλντ Τραμπ εντέλει διεμήνυσε στους υπουργούς και στους συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα ότι εννοεί να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των αμερικανών διπλωματών στην Ιερουσαλήμ και έχει προειδοποιήσει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή πως υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, ενώ αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές πρεσβείες.
Ουδέν σχόλιο από Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα πολιτική.

Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, η οποία διήρκεσε 21 λεπτά της ώρας, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη.


ΤΑ ΝΕΑ


Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση από τον Κοστέλο



Μπορεί η τεχνική συμφωνία να έκλεισε άμεσα για την τρίτη αξιολόγηση, μπορεί η απόδοση του ομολόγου να ανοίγει το δρόμο για τις αγορές, ωστόσο δεν είναι όλα τόσο... ρόδινα όσο φαίνονται. 

Οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο προσγείωσαν... ανώμαλα την κυβέρνηση. 

«Η Ελλάδα πρέπει ακόμη να διανύσει η Ελλάδα μέχρι να επανέλθει η πλήρης εμπιστοσύνη και η βεβαιότητα για το μέλλον της» επισήμανε και υπογράμμισε ότι «με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά το ζητούμενο πλέον είναι να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα»!

Για να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση απαιτούνται 110 προαπαιτούμενα συνολικά, εκ των οποίων έχει εκπληρωθεί προς το παρόν μόλις το 1/3. Για τη συνέχεια και μέχρι να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα συνολικά θα πρέπει να γίνουν 82 βήματα ως τον Αύγουστο και την τέταρτη αξιολόγηση , «που ελπίζουμε να είναι και η τελευταία».

Επίσης ξεκαθάρισε ότι και η περικοπή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για το 2019 και η περικοπή του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα υλοποιηθούν κανονικά μαζί με τα αντίμετρα, είτε το ΔΝΤ είναι ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα είτε αποχωρήσει.

Διευκρίνισε δε ότι όλα αυτά είναι προϋπόθεση όχι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, αλλά και για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος στους μήνες Φεβρουάριο με Μάιο του 2018.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά «η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά» κι αντί να βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου πρέπει να έχει και τη φιλοδοξία να κινείται μεταξύ των καλύτερων στις επιδόσεις.


Πηγή : dikaiologitika.gr


Ερευνα: Αυξημένος κίνδυνος φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης



Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την μελέτη της «ΔιαΝΕΟσις», περίπου 700.000 άτομα, που πριν από την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη, πλέον είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, ως απόρροια της εισοδηματικής ανισότητας.

«Στην Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτει η κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται. Ωστόσο, η παρατηρούμενη αύξηση είναι μικρότερη του αναμενόμενου (με βάση τη σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος), γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έρευνά της η «ΔιαΝΕΟσις».

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά την περίοδο 2007-2016. Η αύξηση του ποσοστού είναι της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία πρακτικά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης ή αποκλεισμού ενός πολύ σημαντικού πληθυσμιακού ποσοστού (περίπου 700.000 ατόμων), το οποίο στην περίοδο πριν την κρίση λογιζόταν ως μεσαία τάξη. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ίδιο διάγραμμα, η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη για άνδρες και γυναίκες.


Στο μεταξύ, όταν εξετάζεται το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανά ηλικιακή ομάδα, τα συμπεράσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Στο παρακάτω διάγραμμα, η μόνη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν παρατηρείται αύξηση είναι αυτή των 55 ετών και άνω, που κυρίως περιλαμβάνει συνταξιούχους. Αντίθετα, αυξάνεται τόσο ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις παραγωγικές ηλικίες. Τεράστια είναι η αύξηση του κινδύνου για τους νέους 16-24 ετών.


Συμπερασματικά, η έρευνα της «διαΝΕΟσις», αποκαλύπτει ότι η κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης ή αποκλεισμού μέρους της μεσαίας τάξης. Ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νεότερες ηλικίες και πάντως όχι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών.

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, η μείωση της ανισότητας περνάει μέσα από τρεις σημαντικούς παράγοντες. Πρώτο, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με μοναδικό κανονιστικό πλαίσιο αυτό της μείωσης της σκιώδους οικονομίας και την απόδοση της φορολογίας. Δεύτερο, την απελευθέρωση και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Τρίτο, την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απέτυχαν και ο λαοπλάνος Τσίπρας λέει τώρα : Το QE πλέον δεν είναι κρίσιμο για την Ελλάδα



Η ανικανότητα τους και η ανεπάρκεια που τους διακρίνει είχε ακόμα μία αποτυχία και πλέον γυρνάνε το παραμύθι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει πλέον πως η «ένεση ρευστότητας», από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε όπως σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας με νέα κωλοτούμπα διεθνώς αναγνωρισμένη, δήλωσε ότι «θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όπως πιστεύαμε προηγουμένως». 

«Οι εκτιμήσεις μας πριν από τη β΄ αξιολόγηση ήταν πως το QE ήταν «κλειδί» προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι αυτό δεν ήταν προϋπόθεση», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE καθώς το χρέος της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα. Το CNBC επισημάνει ότι, στο παρελθόν ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.




Ανεξέλεγκτους έχει αφήσει η αστυνομία τους κουκουλοφόρους να καταστρέφουν



Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τα εννιά χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έχουν στήσει οδοφράγματα στην Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας και τη Σταδίου με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έχουν βάλει φωτιά και σπάνε τα πάντα ανεξέλεγκτοι με την αστυνομία να παρακολουθεί από μακριά. 

Οι αντιεξουσιαστές έχουν προκαλέσει φθορές σε πεζοδρόμια και φανάρια ενώ κρατούν καδρόνια και πετούν βόμβες μολότοφ χωρίς να πλησιάζει η αστυνομία κοντά μέχρι στιγμής γιατί φαίνεται ότι οι εντολές του είναι μη "είναι δικά μας παιδιά" όπως είπε και ο Δραγασάκης.




Γιατί να κρυβόμαστε άλλωστε Δραγασάκης για το «ντου» των αναρχικών: Δικά μας παιδιά είναι οι αναρχικοί



Ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι Συριζαίοι κρυφό καμάρι ότι οι αντιεξουσιαστές είναι σάρκα από τις σάρκες της ακροαριστερής επικίνδυνης ιδεολογίας τους.

Επιτέλους ο Δραγασάκης όπως και άλλοι σύντροφοί του απελευθερώθηκαν 

Η εισβολή των αναρχικών στο παλιό δημαρχείο Υμηττού, λίγο πριν από την έναρξη εκδήλωσης της Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας και Ο.Μ. Δάφνης-Υμηττού του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη, τον έκανε να ομολογήσει ότι οι αναρχικοί είναι δικά μας παιδιά.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών, ο Δραγασάκης ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους κατοίκους για την ψυχραιμία τους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας τους σοβαρούς άφωνους: «Το μόνο που ήθελα να πω σε αυτά τα παιδιά είναι ότι βεβαίως πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τούτη εδώ η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά για τον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος. Ο,τι θετικό βήμα γίνεται πρέπει να στηρίζεται. Ελπίζω να έμεινε κάποια από αυτά τα παιδιά εδώ μέσα και να ακούσει. Δεν πειράζει, δικά μας παιδιά είναι και αυτά. Και εμείς τα κάναμε αυτά κάποτε. Κάποιοι» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.



Πόλεμος μεταξύ αναρχικών; Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε αναρχικό στέκι



Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από δύο γκαζάκια εξερράγη, τα ξημερώματα, της Τετάρτης έξω από ισόγειο διαμέρισμα, στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, στεγάζεται το αναρχικό στέκι «Δίστομο».

Η έκρηξη του εμπρηστικού μηχανισμού, σημειώθηκε στις 03:20, στη συμβολή των οδών Αλκιβιάδου και Υγείας, ενώ προκλήθηκαν φθορές στον εξωτερικό χώρο του διαμερίσματος.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες 


ΗΠΑ: Διχασμός για την υπόθεση ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε γκέι τούρτα γάμου



Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον καλείται να αποφανθεί για την υπόθεση του ζαχαροπλάστη της Πολιτείας του Κολοράντο, Τζακ Φίλιπς, που αρνήθηκε τούρτα γάμου σε δύο άνδρες, τους Ντέιβ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ, που είναι παντρεμένοι ο ένας με τον άλλον. 

Η αποτυχημένη εμπορική συναλλαγή χρονολογείται από τις 19 Ιουλίου 2012. Κανένας δεν φανταζόταν τότε πως θα μιλούσαν γι' αυτήν πέντε χρόνια αργότερα στην κορυφή της δικαστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα το πρωί, δεκάδες υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων διαδήλωναν ήρεμα μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα πλακάτ υπέρ του ζαχαροπλάστη έγραφαν: «Αγαπώ την ελευθερία της έκφρασης» ή «Δικαιοσύνη για τον Τζακ».

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων κατήγγελλαν από την πλευρά τους τον «σεχταρισμό». «Είμαι καθολική και λεσβία», έγραφε στο πανό της μια διαδηλώτρια.

Η Χάνα Μπολτς, μια 18χρονη μαθήτρια Λυκείου, πέρασε τη νύκτα σ' έναν υπνόσακο ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ακροαματική συνεδρίαση.

«Συζητήσαμε για την υπόθεση αυτή μέσα στην τάξη. Αν ακούσω την ηθική μου, το ζευγάρι θα έπρεπε να μπορέσει να πάρει την τούρτα του, αλλά αν ακούσω το Σύνταγμα, ο ζαχαροπλάστης έχει δικαίωμα να αρνηθεί επειδή πρόκειται για το ιδιωτικό εμπορικό κατάστημά του», έλεγε.

Επικαλούμενος τη χριστιανική πίστη του, ο Τζακ Φίλιπς εξήγησε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του, το «Masterpiece Cakeshop» που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ, ότι δεν μπορεί να πάρει παραγγελία που να προέρχεται από τους κυρίους Μάλινς και Κρέιγκ.

Οι δύο σύζυγοι κατέθεσαν τότε μήνυση βάσει ενός νόμου του Κολοράντο που απαγορεύει στα καταστήματα που υποδέχονται κοινό να κάνουν οποιεσδήποτε διακρίσεις.


Τέχνη παρά τη θέληση του καλλιτέχνη;

Στη συνέχεια η υπόθεση διευρύνθηκε και φορτίσθηκε έντονα πολιτικά και συναισθηματικά, καθώς αφορά αρχές αγαπητές στους Αμερικανούς: τη θρησκευτική ελευθερία, τη σεξουαλική ισότητα και την ελευθερία της έκφρασης που προστατεύεται από το πρώτο άρθρο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συνήγοροι του ζαχαροπλάστη διαβεβαιώνουν πως η τούρτα αντιπροσωπεύει τον θεσμό του γάμου και είναι συνεπώς φορέας ενός μηνύματος, αντίθετα απ' ό,τι ένα απλό κρουασάν.

«Ο Τζακ εξυπηρετεί όλους όσοι περνούν την πόρτα του, όποια κι αν είναι η ιστορία τους και ο κύκλος τους. Όμως, όπως οποιοσδήποτε καλλιτέχνης, δεν μπορεί να εκφράζει οποιοδήποτε μήνυμα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Τεντέσκο, ένας συνήγορος του Φίλιπς.

«Κάποιος που δημιουργεί μπλουζάκια και είναι άθεος, θα έπρεπε άραγε να υποχρεωθεί να φτιάξει T-shirt που να διακηρύσσουν: 'Ο Θεός υπάρχει'; ΄Ενας δημοκρατικός λογογράφος θα έπρεπε να υποχρεωθεί να γράψει μια ομιλία για έναν ρεπουμπλικανό πολιτικό, και το αντίθετο;», συνεχίζει ο δικηγόρος.

Στο στρατόπεδο των Ντέιβ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ, προσέχουν να μην πέσουν στην παγίδα της νομικής συζήτησης περί της τούρτας ως συμβόλου και καταγγέλλουν διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά την καλλιτεχνική ελευθερία. Δεν ζητήσαμε ένα έργο τέχνης. Δεχθήκαμε μια άρνηση βασισμένη στο ποιοί είμαστε, ταπεινωθήκαμε δημοσίως επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβ Μάλινς, ο οποίος έφθασε στην Ουάσινγκτον για τη δίκη μαζί με τον Τσάρλι Κρεγκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στρατιές από δικηγόρους και λομπίστες έκαναν εκστρατεία υπέρ του ζευγαριού ή υπέρ του ζαχαροπλάστη.

Ο Τζακ Φίλιπς υποστηρίζεται από μια εικοσαριά αμερικανικές Πολιτείες, δεκάδες μέλη του Κογκρέσου και από το σύνολο των συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Όμως αυτή που έχει κυρίως κινητοποιηθεί υπέρ του είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πως ο Φίλιπς δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα του παραβιάζοντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.

Το ομοφυλόφιλο ζευγάρι υπερασπίζονται η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και πολυάριθμες οργανώσεις που έχουν πειστεί πως μια ήττα στο μέτωπο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων θα ακολουθηθεί από άλλες οπισθοχωρήσεις στα δικαιώματα των πολιτών.

Ανθοπώλες, κομμωτές...

«Η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να επιχειρηθεί η υπεράσπιση της δουλείας, του φυλετικού διαχωρισμού, των διακρίσεων», διαβεβαιώνει η Ντάριελι Ροντρίγκες της δικηγορικής οργάνωσης Lawyers Committee for Civil Rights Under Law.

Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση Masterpiece Cakeshop μπορεί να συγκριθεί με μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1968 και στην οποία ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων μπάρμπεκιου αρνούνταν να σερβίρει τους μαύρους λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών του.

Αν ο Τζακ Φίλιπς εξαιρεθεί στο όνομα της καλλιτεχνικής ελευθερίας του, προειδοποιεί η Ροντρίγκες, η εξαίρεση αυτή «θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στα εμπορικά καταστήματα που δεν αφορούν τον γάμο: τα εστιατόρια, τους κομμωτές, τους κουρείς, τις μπουτίκ μόδας. Δεν θα τελείωνε ποτέ».

Ο συνήγορος του ζαχαροπλάστη απορρίπτει τη ρατσιστική αναλογία.

«Η φυλή δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που ορίζει έναν γάμο. Ο γάμος ως ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι μια πίστη ριζωμένη στις πιο μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες --τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό-- όποια κι αν είναι η εποχή, οι πολιτισμοί ή οι φυλές», υποστηρίζει ο Τεντέσκο.

Μετά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018.


Πηγή : TO BHMA


Συνελήφθη νεαρός Σύρος που ωθούσε ανήλικους στην αυτοκτονία



Ένας 19χρονος Σύρος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Χίου με την κατηγορία ότι ώθησε δυο ανηλίκους αδερφούς 14 και 15 ετών να αυτοκτονήσουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο
19χρονος προέτρεπε τα παιδιά να αυτοκτονήσουν στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού θάρρους κι αντοχής στην ασφυξία.

Ο ίδιος είχε κατασκευάσει και τις θηλιές τις οποίες έδωσε στα δυο παιδιά. Ευτυχώς το «παιχνίδι» έγινε αντιληπτό από άλλους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας και παρενέβησαν άμεσα σώζοντας την ζωή των 2 παιδιών.

Όπως έγινε μάλιστα γνωστό μετά από τη σχετική έρευνα της ΕΛΑΣ, ο 14χρονος την περασμένη εβδομάδα είχε επιχειρήσει πάλι κάτι ανάλογο καθ' υπόδειξη ξανά του 19χρονου ο οποίος του έλεγε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φύγει από τη Χίο. 



Πηγή : ant1news.gr


Εφιαλτική προειδοποίηση για μελλοντικό τσουνάμι στις ελληνικές ακτές!



- Τι θα συμβεί εάν ένα τσουνάμι "χτυπήσει" τις ελληνικές ακτές; - Οι απαντήσεις είναι τουλάχιστον ανησυχητικές και τις δίνει ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης - Έκκληση για εκπόνηση σχεδίου ώστε να υπάρχουν "σενάρια αντίδρασης", αφού ο χρόνος που θα έχουν στην διάθεσή τους οι Αρχές θα είναι ελάχιστος! - Ένας σεισμός πάνω από επτά Ρίχτερ είναι αρκετός για να προκαλέσει κάτι που -ευτυχώς- δεν έχουμε ακόμη βιώσει στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή στα χειρότερα τσουνάμι που έχουν πλήξει την περιοχή μας, ένα εκ των οποίων "αφάνισε" την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου - Ποιος είναι ο Κώστας Συνολάκης - Το πρωτοποριακό υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι MOST που δημιούργησε και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εάν ένας σεισμός πάνω από επτά βαθμούς προκαλέσει ένα τσουνάμι στο Αιγαίο, ο χρόνος αντίδρασης θα είναι μόνο δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, εωσότου το κύμα χτυπήσει τις ακτές. Αυτή την κυνική, σοκαριστική προειδοποίηση έκανε ο νέος ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Για το ζήτημα μίλησε σε ομιλία του κατά την αποψινή (σ.σ. Τρίτη 05.12.2017) συνεδρίαση στην Ακαδημία Αθηνών για την υποδοχή του ως του 45ου τακτικού μέλους της.

«Επειδή δεν θα έχουμε αρκετό χρόνο», όπως είπε, πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχουν έτοιμα διάφορα «σενάρια» αντίδρασης. Και να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Προετοιμασία έτσι ώστε από τη στιγμή που το τσουνάμι γίνει αντιληπτό, να αξιοποιηθεί σωστά ο διαθέσιμος χρόνος από την Πολιτική Προστασία. Αλλά και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (καθορισμός συγκεκριμένων οδών εκκένωσης μιας περιοχής κ.α.).

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι, δυστυχώς, σε πολλά μέρη της χώρας μας δεν υπάρχουν χάρτες επικινδυνότητας για τσουνάμι. Και μάλιστα όπου υπάρχουν (π.χ. Κρήτη), τείνουν σύντομα να ξεχνιούνται. Τόνισε ότι απώτερος σκοπός των προσπαθειών όλων πρέπει να είναι ο εξής: «Να μη δούμε ποτέ στην Ελλάδα σκηνές όπως της Ταϊλάνδης μετά το τσουνάμι του 2004».

Ο νέος ακαδημαϊκός ανέφερε ακόμη: «Μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θα εισπράττουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Αλλά, από την άλλη, τόνισε ότι συχνά ο όρος «βιβλική καταστροφή» απλώς «συγκαλύπτει τις ευθύνες των αρμοδίων».

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή μας ήταν απλά εφιαλτικό!

Ο κ. Συνολάκης έκανε αρχικά μια διαχρονική παρουσίαση των σεισμών, πλημμυρών και τσουνάμι που από την αρχαιότητα έχουν πλήξει τη χώρα μας. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει πλήξει την ευρύτερη περιοχή μας, συνέβη το 365 μ.Χ. Ήταν αποτέλεσμα ενός σεισμού 8,7 βαθμών Ρίχτερ. Ποιες ήταν οι συνέπειες; Μεταξύ άλλων, η καταστροφή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο…

Το μεγαλύτερο τσουνάμι της σύγχρονης εποχής ήταν αυτό του Ιουλίου 1956, μετά από σεισμό 7,7 βαθμών. Το οποίο έπληξε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στις πλημμύρες, με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση της Μάνδρας, έκανε λόγο για «εγκληματική άγνοια των επιπτώσεων» από τις αρχές. Επεσήμανε ακόμη ότι σε μια πλημμύρα το χειρότερο μέρος για να βρίσκεται κανείς, είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Διεθνής αναγνώριση και πολιτικές παρουσίες


Το έργο του κ. Συνολάκη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, παρουσίασαν και εξήραν: Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Στην τελετή υποδοχής του νέου ακαδημαϊκού παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης. Επίσης πρώην υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων: Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ποιος είναι ο Κώστας Συνολάκης και το πρωτοποριακό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι που δημιούργησε

O Κώστας Συνολάκης διετέλεσε καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) και από το 2004 είναι καθηγητής Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνά του για τις επιπτώσεις των σεισμών, τσουνάμι και ακραίων θαλασσίων πλημμυρών είναι παγκόσμια, καθώς έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε 31 αποστολές πεδίου σε 20 χώρες, σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης.

Το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι MOST, που ανέπτυξε με τους φοιτητές του στις ΗΠΑ και μετά στο Πολυτεχνείο Κρήτης χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, Ινδικό και Ατλαντικό και στην Καραϊβική. Όλες οι παγκόσμιες προγνώσεις από τα δύο κέντρα προειδοποίησης στην Αλάσκα και στη Χαβάη βασίζονται στους υπολογισμούς του MOST. Παράλληλα, το μοντέλο του ήδη χρησιμοποιείται και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο Κ. Συνολάκης ανέπτυξε επίσης τα θεωρητικά μαθηματικά μοντέλα που επεξηγούν γιατί μερικές φορές τα τσουνάμι προκαλούν πρώτα γρήγορη απόσυρση της ακτογραμμής και μετά αναρρίχηση του κύματος, ενώ άλλες φορές παρουσιάζουν πρώτα αναρρίχηση και μετά απόσυρση. Επεξήγησε για πρώτη φορά τις διαφορές μεταξύ θαλασσίων κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και εκείνων που προξενούνται από σεισμούς. Έχει, μεταξύ άλλων, εργαστεί στην ανάλυση των επιπτώσεων της προϊστορικής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης στον Μινωικό πολιτισμό.

Ακόμη, ο ίδιος και το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή και προβολή πολλών ντοκυμαντέρ σχετικών με τις έρευνες πεδίου για σεισμούς, τσουνάμι και παραλίες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς National Geographic, Smithsonian, Discovery, Nova, BBC, ZDF, History και Weather Channel.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
newsit.gr


Κραυγή αγωνίας των κατοίκων για τα νησιά-hotspot


Κραυγή αγωνίας για τις καταστάσεις που βιώνουν μετέφεραν στην Αθήνα, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τρίτη για το προσφυγικό, κάτοικοι των νησιών της Λέσβου, της Χίου και τις Σάμου. Κάτοικοι νησιών τα οποία ασφυκτιούν από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων καθώς δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και ροές. Νησιά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εγκλωβισμένων προσφύγων και απελπισμένων κατοίκων. 

Κεντρικό σύνθημα άλλωστε της συγκέντρωσης κατοίκων και δημάρχων των τριών νησιών, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν :«Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές». 

Η κατάσταση, όπως περιέγραψαν δήμαρχοι και κάτοικοι είναι οριακή με τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε απέραντο hotspot ανθρώπινων ψυχών. 

Κάτοικοι, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν πλέον δραματικές καταστάσεις. Και αναμένεται αυτές να επιδεινωθούν λόγω των καιρικών συνθηκών. Εικόνες με ανθρώπους σε σκηνές βουτηγμένους στη λάσπη ή στο χιόνι δεν αποκλείεται να κάνουν και φέτος το γύρο στα μέσα ενημέρωσης, διασύροντας τη χώρα και δυσφημώντας τουριστικά νησιά. 

«Το Βαθύ ερημώνει το βράδυ»

«Το βράδυ το Βαθύ είναι μια ερημιά δεν υπάρχει ψυχή. Φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει στον δρόμο» περιγράφει η Εφη Φραγκούλη με καταγωγή από τη Σάμο. «Ειδικά στο Βαθύ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το χειμώνα οξύνονται. Επικρατεί φόβος και οι κάτοικοι τα βράδια αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Οι πλατείες όλες έχουν πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες.. Κάτοικοι έχουν κατά καιρούς υποστεί επιθέσεις και γι’ αυτό υπάρχει διάχυτη ανησυχία. Από ό,τι μου είπαν γνωστοί μου, στα προβλήματα έχει προστεθεί και η έντονη δυσοσμία στους δρόμους». 

Η ζωή των κατοίκων, η καθημερινότητά τους, όπως προσθέτει, έχει αλλάξει δραματικά. «Πηγαίνω στη Σάμο και περνώ όλο το καλοκαίρι. Είναι το νησί μου. Εχω ζήσει από κοντά αυτές τις καταστάσεις. Τον πρώτο καιρό μάλιστα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στον δρόμο, χύμα. Σοκαριστικές εικόνες. Ολα αυτά επιπλέον έχουν μεγάλο αντίχτυπο στην οικονομία του νησιού. Βασικός πυλώνας είναι ο τουρισμός του. Μαγαζιά, ξενοδοχεία περιμένουν την τουριστική σαιζόν για να ανασάνουν οικονομικά. Με αυτήν την κατάσταση που επικρατεί ο τουρισμός έχει πέσει και οι τουρίστες αποφεύγουν να επισκεφθούν το νησί. Και αυτό είναι μεγάλο οικονομικό πλήγμα». 

«Ψυχολογικός εκβιασμός»

Αλλη κυρία από τη Σάμο, που μετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πρόσθεσε. «Μπορεί να μένω στην Αθήνα, αλλά ο τόπος μου είναι η Σάμος. Πηγαίνω κάθε καλοκαίρι αλλά με αυτά που συμβαίνουν, δεν βλέπω την ώρα να φύγω. Τόσο στεναχωριέμαι για το νησί. Τώρα ετοιμάζουν από ό,τι έχουμε μάθει ένα μεγάλο κτίριο, μια αποθήκη καπνού. Δεν λένε γιατί το προορίζουν αλλά υποψιαζόμαστε ότι θέλουν να εγκαταστήσουν μετανάστες. Είναι άνθρωποι κυνηγημένοι από πόλεμο, έχουν γνωρίσει κακουχίες. Αυτό το κατανοώ. Δεν μπορεί όμως ένα νησί να δέχεται τόσους μετανάστες. Δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος. Αισθάνομαι πολύ ριγμένη από την πολιτεία. Πιστεύω ότι έχει αδικηθεί το νησί μου». 

Για ψυχολογικό εκβιασμό έκανε λόγο ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προσθέτοντας ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Οι δομές που διαθέτουμε μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500 ανθρώπους και εμείς έχουμε πάνω από 9.000. Και για τους ντόπιους και για τους φιλοξενούμενούς μας η κατάσταση είναι οριακή». 

Ο μεγαλύτερος φόβος του δημάρχου είναι οι καταστάσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν όταν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες Για τον λόγο αυτόν, όπως δήλωσε, «χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, να παρθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθες. Τόσο είναι εκρηκτική η κατάσταση».


TA NEA


Oι Έλληνες Anonymous βγάζουν στη φόρα στοιχεία παιδόφιλων από την Ελλάδα – Σοκαριστικοί διάλογοι



Προσποιούνται τα ανήλικα παιδιά και τους ξεσκεπάζουν

Τους παιδόφιλους που δρουν στη χώρα μας ξεσκεπάζουν οι Έλληνες Αnonymous, οι οποίοι έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους ενώ έχουν ενημερώσει και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μέλη των Anonymous μίλησαν αποκλειστικά στο STAR για το πώς τους παγίδευσαν:

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι προσποιούμαστε ότι είμαστε ένα μικρό αγόρι ή ένα μικρό κορίτσι το οποίο πέφτει θύμα του παιδόφιλου και με αυτόν τον τρόπο τον ψαρεύουμε για να του πάρουμε τα στοιχεία, τα οποία τα ανεβάζουμε δημόσια και τα στέλνουμε και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος  με ένα ασφαλές email».

Ο  διάλογος μεταξύ ενός παιδόφιλου και μέλους των Anonymous που εμφανίστηκε ως κορίτσι είναι χαρακτηριστικός:

«Να μου στείλεις γυμνή φωτογραφία σου να σε δω ομορφούλα μου. Από πού είσαι μωρό μου; Έλα τι αύριο, τώρα μωρό μου… Άμα μου αρέσουν οι φώτο σου θα σου στείλω κι εγώ».


Αυτό που σοκάρει είναι ότι ο παιδόφιλος όταν πιστεύει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού χοντραίνει το παιχνίδι με άσεμνα λόγια,  ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ζητούν από τα παιδιά να συναντηθούν:

«Υπέροχο κωλ@ρ*κι κουκλάρα»
«Καλή είμαι για 15 ετών»
«Όχι απλώς καλή, εξαιρετική θα έλεγα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 750.000 παιδόφιλοι παραμονεύουν καθημερινά στο διαδίκτυο, τέσσερα εκατομμύρια sites αφορούν παιδική πορνογραφία, ενώ έως και 100.000 παιδιά είναι θύματα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Τα κέρδη από τη δραστηριότητα αυτή υπολογίζονται ι έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

«Ο λόγος που τους ξεσκεπάζουμε είναι γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι μεγάλος κίνδυνος για τα παιδάκια», τονίζουν οι Έλληνες Anonymous και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν  την ηλεκτρονική επίθεση που έχουν ξεκινήσει εναντίον των παιδόφιλων.




Επίθεση κουκουλοφόρων σε εταιρεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, του ξάδερφου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ορέστη Τσακαλώτου



Επίθεση αγνώστων ατόμων στα γραφεία εταιρείας διαχείρισης δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώθηκε λίγο μετά τις 3:30 μ.μ. στην περιοχή του Αμαρουσίου. 

Έξι άτομα εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας Qualco και προκάλεσαν ζημιές ενώ, αμέσως μετά, έφυγαν τρέχοντας, μέτοχος στην εταιρεία που ανέλαβε προσφάτως τη διαχείριση ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ ύψους 12 εκατ. ευρώ, είναι ο ξάδερφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ορέστης Τσακαλώτος. 

Ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Qualco από το 1998.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Την ανάθεση του έργου «παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης για την αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου» (αφορά την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών) στην εταιρεία Qualco ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ περί τα τέλη Νοεμβρίου.


Η αξιολόγηση έκλεισε, τα προαπαιτούμενα αυξήθηκαν...



Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης εξέδωσε μια απόφαση για τις εκπτώσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Με την απόφαση απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων από όλη την Εγνατία και τις καθέτους της οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής εγκατάστασης εκτεταμένων περί την Εγνατία περιοχών, νομοί ολόκληροι. Είναι μια απόφαση που επηρεάζει τα έσοδα ενός έργου το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ελήφθη ερήμην του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών. Οι θεσμοί απαίτησαν αλλαγές. Ο κ. Σπίρτζης αρνήθηκε αρχικά και ο κ. Τσακαλώτος του είπε ότι μπορεί να έρθει στο Χίλτον και να διαπραγματευτεί αυτοπροσώπως ό,τι θέλει με τους επικεφαλής της τρόικας. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι ότι θα φέρει μια νέα υπουργική απόφαση που θα περιορίζει δραστικά τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις (σε ανέργους, ΑμεΑ, κατοίκους όμορων δήμων, όχι όμως και για επιχειρήσεις). Συν ένα προαπαιτούμενο δηλαδή.

Η κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την τρόικα σε χρόνο-ρεκόρ, ειδικά για τα δικά της δεδομένα των πολύμηνων και υποτίθεται σκληρών διαπραγματεύσεων. Είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη. Η ιστορία έχει δείξει πως οι μακρές διαπραγματεύσεις και οι καθυστερήσεις οδηγούσαν πάντα σε ένα χειρότερο αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά, με δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία. Είναι ευτύχημα, λοιπόν, ότι αυτήν τη φορά η συμφωνία ολοκληρώθηκε εγκαίρως, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε κατ’ αρχήν οριστεί. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του να κηρύξει κάποιος το τέλος των μνημονίων και να το αφιερώσει στον ελληνικό λαό, η απόσταση είναι μεγάλη. Για να είναι κάποιος ακριβής θα έπρεπε να πει το τέλος των προγραμμάτων, γιατί αυτό που τελειώνει –αν όλα πάνε καλά– τον Αύγουστο του 2018 είναι τα πακέτα χρηματοδότησης. Τα μνημόνια ως ένα σύνολο εγκεκριμένων από τους πιστωτές πολιτικών και η εποπτεία της εφαρμογής τους θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμη, έστω κι αν δεν τιτλοφορούνται memoranda of understanding. Σε κάθε περίπτωση το κατά την κυβέρνηση «τέλος των μνημονίων» απέχει περισσότερο από εκατό προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης και μια ακόμη, τέταρτη, αξιολόγηση.

«Ε, και λοιπόν;» θα μπορούσε να πει κάποιος. Η κυβέρνηση πλέον τα κάνει όλα, θα κάνει και όσα απομένουν. Επίσης, οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα και θα κάνουν κάποιες εκπτώσεις. Είναι έτσι; Οχι ακριβώς. Με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα προαπαιτούμενα αυξήθηκαν από 100 σε 110. Οι πιστωτές μπορεί να κρατούν χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν, μπορεί να κάνουν διευκολύνσεις εδώ κι εκεί, αλλά εκπτώσεις δεν κάνουν. Τα προαπαιτούμενα αυξήθηκαν μεταξύ άλλων και για να ανατραπούν αποφάσεις υπουργών που δεν ήταν συμβατές με τους στόχους του προγράμματος. Η περίπτωση Σπίρτζη δεν είναι η μόνη. Αλλος υπουργός ζητούσε να μην τοποθετηθούν ανεξάρτητα μέλη στις διοικήσεις των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης για να μη δυσαρεστηθούν οι δήμαρχοι. Αλλος ζητούσε την παράταση του νόμου Κατσέλη κι ένας τρίτος την... κρατικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν». Η κυβέρνηση είναι διχασμένη. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ομάδες με διαφορετική προσέγγιση για τον ρόλο του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει μια ομάδα που θέλει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, ώστε να μπει «τέλος στο μνημόνιο» και μια άλλη που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους «πελάτες» της. Οσο υπάρχει αυτή η ομάδα, το τέλος των μνημονίων είναι επισφαλές.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Μαύρη» Τετάρτη: Στο σφυρί 142 ακίνητα



«Μαύρη» Τετάρτη, η αυριανή, μια και ξεκινά ο δεύτερος γύρος των πλειστηριασμών ακινήτων στα Ειρηνοδικεία, αφού οι πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή όπως φαίνεται θα αργήσουν να υποκατασταθούν από τους ηλεκτρονικούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πρόκειται να διεξαχθούν είναι από τα Ειρηνοδικεία. 

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν 142 πλειστηριασμοί. Η μοναδική περίπτωση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι αυτή του πλοίου Αίολος Κεντέρης, πήρε αναβολή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά για τις 10 Ιανουαρίου 2018.

Στο «σφυρί» ακίνητα και επαγγελματικοί χώροι

Την Τετάρτη βγαίνουν σε φυσικό πλειστηριασμό τα εξής ακίνητα, μεταξύ άλλων:

Επαγγελματικός χώρος στην Κηφισιά, έναντι οφειλών 1.519.751 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 721.000 ευρώ
Επαγγελματικός χώρος στο Γέρακα, έναντι οφειλών 2.585.244 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 610.200 ευρώ
Οικόπεδο στα Βριλήσσια, έναντι οφειλών 15.061.021 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 652.800 ευρώ
Επαγγελματικός χώρος στο Ίλιον, έναντι οφειλών 100.706.128,08 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 264.650 ευρώ
Κλειστή θέση στάθμευσης στην Καλλιθέα, έναντι οφειλών 1.547.573,16 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 30.500 ευρώ
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τα επεισόδια που έλαβα χώρα την προηγούμενη Τετάρτη, κατά την πρεμιέρα των πλειστηριασμών.

Και ενώ οι πλειστηριασμοί άρχισαν και ήδη έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 650 για μεγάλης αλλά και μικρής αξίας ακίνητα, μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για τους δανειολήπτες είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 η απελευθέρωση της πώλησης και των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία σε εγχώρια και ξένα funds.
Χωρίς προστασία

Χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε αυτόν και έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά, ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.
Νέες συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ

Νέες συγκεντρώσεις κατά των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθούν αύριο στα ειρηνοδικεία. Κάλεσμα συμμετοχής σε αυτές απευθύνει η ΑΔΕΔΥ για την «υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας». Το ραντεβού της Αθήνας είναι στο Ειρηνοδικείο, στη Λουκάρεως, στις 15:00.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα το τέλος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, εξαιτίας των περικοπών που έγιναν όλα τα χρόνια των μνημονίων.


Πηγή : in.gr


Απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας της πρωθυπουργού Μέι


Σχέδιο για τη δολοφονία της συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζας Μέι, απετράπη από τις αρχές, μετέδωσε την Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αξιωματικοί της αστυνομίας πιστεύουν πως το σχέδιο προέβλεπε τη ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού στην επίσημη κατοικία της πρωθυπουργού, στην Ντάουνινγκ Στριτ και, εν μέσω του χάους που θα ακολουθούσε, την εισβολή ενόπλων που θα τη δολοφονούσαν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι η έρευνα που οδήγησε στη ματαίωση του σχεδίου διεξαγόταν τουλάχιστον επί πολλές εβδομάδες και σε αυτή συμμετείχαν στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ, της υπηρεσίας αντικατασκοπίας MI5 και της αστυνομίας της περιοχής Γουέστ Μίντλαντς.

Ο Independent σημειώνει ότι δυο άντρες συνελήφθησαν για αυτήν την υπόθεση κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ την προηγούμενη εβδομάδα.

Εχουν συλληφθεί δυο άτομα

Και στους δυο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία και αναμένεται σήμερα να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, σημειώνει ο Independent, από τον Αντριου Πάρκερ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας MI5.

Ο Πάρκερ είπε επίσης πως οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Μέι. 

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ναϊμούρ Ζακαρία Ραχμάν, 20 χρονών, από το Λονδίνο και ο Μοχάμεντ Ακίμπ Ιμράν, 21 χρονών, από το Μπέρμιγχαμ κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση. 

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν αυτές οι συλλήψεις σχετίζονταν με σχέδιο επίθεσης κατά της πρωθυπουργού Μέι.
Βρετανία

TA NEA


Θρίλερ με χειροβομβίδα έξω από σπίτι εκδότη στα Βριλήσσια



Άγνωστοι άφησαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου με την περόνη επάνω - Την απομάκρυναν πυροτεχνουργοί - Όλα τα σενάρια εξετάζει η ΕΛΑΣ

Συναγερμός σήμανε στη 1:20 στην ΕΛΑΣ όταν ενημερώθηκε για χειροβομβίδα που εντοπίστηκε έξω από το σπίτι εκδότη στα Βριλήσσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ πρόκειται για το σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρείας MEDIAGROUP, Νίκου Καραμανλή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η χειροβομβίδα ήταν αμυντικού τύπου και βρέθηκε με την περόνη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους αστυνομικούς ενημέρωσε ο ίδιος ο εκδότης. 

Στο σημείο μετέβησαν άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών οι οποίοι και απομάκρυναν τη χειροβομβίδα.

Στις έρευνες έχει εμπλακεί, κατά πληροφορίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς οι αστυνομικοί αναζητούν τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια αυτή, αν πρόκειται δηλαδή για κάποιο μήνυμα ή για κάποια άλλη υπόθεση.



Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr