Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Έρχονται νέες Αποκαλύψεις – Αποτελειώνει τον Τσίπρα ο «τοξικός» Πάνος Καμμένος



Το γιγαντιαίο σκάνδαλο με την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή του σκοτεινού Βασίλη Παπαδόπουλου, έχει προκαλέσει έμφραγμα στο Μαξίμου.

Οι απόπειρες του Αλέξη Τσίπρα να απεμπλακεί από την σκοτεινή και δύσοσμη αυτή υπόθεση, δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αντίθετα οι καταιγιστικές αποκαλύψεις εγκλωβίζουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση σε ένα φαύλο κύκλο, με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος δεν είναι αναλώσιμος,

Γιατί σε περίπτωση που τον ξηλώσουν από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τότε αυτόματα η κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μάλιστα είναι τόσο μεγάλες οι πιέσεις που ασκεί ο Καμμένος στο Μαξίμου για κάλυψη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει, προκειμένου να τον στηρίξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «ΑΥΓΗ».

Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με τις κλιμακούμενες αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρακτικές Καμμένου, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της «παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων»

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι για πρώτη φορά στο Μαξίμου έχουν πανικοβληθεί τόσο από τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το σκάνδαλο με τον κουμπάρο απ΄ το Ροστόφ που εμφανίζεται ως μεσάζοντας στις προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αλλά και από τα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν βαρύτατες κατηγορίες.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αποκαλύπτουν το χρονικό του σκανδάλου, εκλήθη εσπευσμένα στο Μαξίμου κυβερνητικό στέλεχος με τεράστια εμπειρία σε ζητήματα δικαστικής διερεύνησης σκανδάλων.

Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, ο κυβερνητικός αυτός παράγοντας ενημέρωσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ότι στην περίπτωση του Βασίλη Παπαδόπουλου τεκμηριώνεται με απόλυτο τρόπο το κακούργημα της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια να κατηγορηθεί ο Πάνος Καμμένος για ηθική αυτουργία σε παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων που είχε μάλιστα σαν αποτέλεσμα το δημόσιο να απολέσει έσοδα της τάξεως των 66 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυστηρές οδηγίες

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον Πάνο Καμμένο από το Μαξίμου είναι να σταματήσει το ΥΕΘΑ κάθε επαφή με τον πολυπράγμονα παράγοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι εξαφανισμένος για να μην αναγκαστέι να δώσει εξηγήσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Βέβαια η υπόθεση σύντομα θα περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης και ο κουμπάρος του Ιβάν απ΄ το Ροστόφ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα νταραβέρια που είχε με τις προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και με τον Πάνο Καμμένο.

Άγριο σφυροκόπημα

Το σκάνδαλο με την εμπλοκή του Βασίλη Παπαδόπουλου στην προμήθεια των βλημάτων, έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να σφυροκοπήσουν άγρια την κυβέρνηση σε επίπεδο Βουλής.

Τα ντοκουμέντα που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, συγκροτούν ένα καυτό φάκελο, ο οποίος θα πάρει το δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η επίθεση σε πολιτικό επίπεδο.

Η αντιπολίτευση θεωρεί τον Πάνο Καμμένο ως τον αδύναμο κρίκο και γι΄ αυτό η επίθεση θα είναι καταιγιστική.

Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να περιορίσει την σκληρή κριτική της προς τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο θα βρει πρωταγωνιστή του γιγαντιαίου σκανδάλου, αλλά θα βάλει στο κάδρο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αναγκασμένος να καλύπτει τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης για λόγους επιβίωσης της κυβέρνησης.


Πηγή : lykavitos.gr


Η άνοδος και η πτώση της Ρένας Δούρου


Θύματα και στο πολιτικό πεδίο φαίνεται πως θα έχουν οι φονικές πλημμύρες της Αττικής, έπειτα από την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής και την ανάδειξη πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση όσα υπονοούμενα ήδη ακούγονται, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου περιέρχεται πλέον σε πολύ δυσμενή θέση και όλα δείχνουν πως τα φτερά της ψαλιδίζονται σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της να ισχυροποιήσει την θέση της στο εσωκομματικό πεδίο.

Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η κυρία Δούρου φαίνεται πως χαλάει οριστικά την εικόνα που επιχειρούσε να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια. Η περιφερειάρχης Αττικής με την νίκη της στις εκλογές του 2014 ήταν ουσιαστικά η προπομπός της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Και έκτοτε συμπεριφερόταν σαν να «υποδέχεται» τον κ. Τσίπρα στα σαλόνια της εξουσίας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και με δεδομένη την δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Δούρου μοιάζει να είναι ο προάγγελος της πολιτικής αποδρομής του.

Πλέον- και έπειτα από τρία χρόνια στην Περιφέρεια, η επανεκλογή της κυρίας Δούρου μοιάζει ήδη με άπιαστο όνειρο, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες και ο πολιτικός της ρόλος εν γένει αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Εχοντας δεχθεί κριτική για την αδράνειά της κατά τα τρία και πλέον χρόνια στην διοίκηση της περιφέρειας, η κυρία Δούρου επιχειρούσε να αυξήσει την επιρροή της και να καλλιεργήσει ένα προφίλ πιθανής διεκδικήτριας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά.

Με τους χειρισμούς της στην κρίση της Δυτικής Αττικής και κυρίως με τις αποκαλύψεις για την απουσία κάθε προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και αξιοποίηση κονδυλίων, η Περιφερειάρχης Αττικής φαίνεται πως χάνει πλέον σημαντικό έδαφος. Αναμένεται δε πως θα χρεωθεί προσωπικά την ανάδειξη των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, εφόσον κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να φανεί πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας. Η πολιτική υπεράσπιση της κυρίας Δούρου μοιάζει πολύ δύσκολη και φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο.

Και σε ό,τι αφορά τον ίδιο όμως, εκτιμάται πως δύσκολα θα κατορθώσει να στρέψει την πολιτική συζήτηση προς ευνοϊκά για εκείνον ζητήματα και αναμένεται πως θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Η εξ αναβολής συζήτηση της Δευτέρας για το κοινωνικό μέρισμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ σύντομα αναμένεται και η συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία, όπου οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος θα βρεθούν σε θέση απολογουμένου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα αναζητήσει κάποιες ευκαιρίες για πολιτικούς ελιγμούς στο προσεχές διάστημα, χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα τις βρει – τουλάχιστον στον χρόνο που θα επιθυμούσε ο ίδιος. Η προοπτική του ανασχηματισμού είναι κάτι που συζητείται εκ νέου με δεδομένη την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Πλην όμως με την αξιολόγηση σε εκκρεμότητα, φαίνεται πως μία τέτοια κίνηση είναι απαγορευμένη. 


Αγγελος Κωβαίος
TA NEA



Ο πιο… κρύος χειμώνας με 50% «ψαλίδισμα» στο επίδομα θέρμανσης – Φόρος ακόμα και στο Airbnb



"Εκτόξευση" της φορολογίας για μεσαίας και μεγάλης αξίας ακίνητα - "Ψαλίδισμα" κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης - "Τέλος" το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά - Φόρος ακόμα και... στο Airbnb
Για τα… καλά φαίνεται πως θα «ξυλιάσουν» φέτος οι πολίτες, αφού φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι μειωμένο κατά 50%. Οι δικαιούχοι του επιδόματος δεν είναι οι μόνοι που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην στην τσέπη, καθώς «φουσκωμένοι» θα είναι από την άνοιξη του 2018 και οι φόροι για όσους διαθέτουν ακίνητα μεσαίας και μεγάλης αξίας.

Αυτό γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει ον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να κάνει τα ακίνητα να… «καίνε». Παράλληλα καταργείται και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, ενώ πλέον μπαίνει φόρος και στο Airbnb.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα για τα ακίνητά τους το 2018. Αν και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βγήκε από τη λίστα των 101 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, περιλαμβάνεται σε αυτήν… της τέταρτης και οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του νέου φόρου το 2018

Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, προθέσεις της κυβέρνησης είναι:

• Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

• Οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

• Πλήρης ένταξη των αγροτεμαχίων στον νέο φόρο, πιθανόν από το 2019.

• Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες από τον νέο φόρο. Πάντως στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ, αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από τον φόρο.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα δουν τον φόρο να υπερδιπλασιάζεται.

Φόρος και στο Airbnb

Οσοι μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Airbnb θα πληρώσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο. Ο φόρος φτάνει ακόμα και στο 45% των εισοδημάτων που θα αποκτήσουν από τη μίσθωση των διαμερισμάτων.

Υπεραξία ακινήτων

Με φόρο υπεραξίας 15% θα επιβαρυνθούν όσοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα το νέο έτος, καθώς η αναστολή του μέτρου εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Κουτσουρεμένο» επίδομα θέρμανσης

Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

Αυξήσεις σε 32 νησιά

Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε 32 νησιά της χώρας. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα επιβαρύνει το σύνολο των κατοίκων και θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως κ.λπ.



Πηγή : newsit.gr


Έρευνα για πρωτοφανή απάτη στο Αγρίνιο: Χάκερ άρπαξε 57.000 δολάρια από επιχειρηματία




Μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του Αγρινίου ηλεκτρονική απάτη ερευνούν οι αστυνομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 57.000 ευρώ φέρεται να άρπαξε ένας χάκερ από 57χρονο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ζωοτροφών στο Αγρίνιο.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας είχε δώσει εντολή στην Εθνική Τράπεζα να καταθέσει το ποσό σε λογαριασμό στη Μεγάλη Βρετανία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αγορά ζωοτροφών.

‘Ομως στις 11 Νοεμβρίου στην τράπεζα ετσάλη νέα εντολή από άλλο e-mail που φερόταν να χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας, η οποία ακύρωνε την πρώτη εντολή πληρωμής και ζητούσε τα χρήματα να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό. Ως αποτέλεσμα, ο επιχειρηματίας δεν έλαβε ποτέ τις ζωοτροφές, ενώ τα 57.000 δολάρια έκαναν «φτερά».

Πλέον από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου έχει σχηματιστεί δικογραφία για απάτη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή σε βάρος αγνώστου που αναζητείται.


Πηγή : agrinionews.gr


Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πνίγηκε στις πλημμύρες


Εμφατικό τέλος στην περίοδο ανοχής μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης φέρνει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η αδυναμία της να κυβερνήσει, πέραν του πλαισίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι από τη στιγμή που πήραν ό,τι ζητούσαν επί σειρά ετών και διασφάλισαν τα συμφέροντά τους έναντι του συστημικού κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν ενδιαφέρονται πλέον ούτε για την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ούτε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Με την οικονομία να κινείται στα όρια της «απατηλής ανάκαμψης» -όπως εύστοχα έγραψε προχθές η γερμανική «Handelsblatt»- η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της καθημερινότητας και αποκάλυψε τραγικές αδυναμίες που σε συνδυασμό με την ατυχή επικοινωνιακή πολιτική αντιστροφής της πραγματικότητας, που δεν είναι πλέον αποτελεσματική, στοιχίζουν σημαντικά πλέον στο δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου.

Η πολιτική του λαϊκισμού και της μετάθεσης ευθυνών γυρίζει μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση κάνει πλέον το ένα λάθος μετά το άλλο και μένει έκθετη έναντι των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης. Και από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει πλέον ούτε η άσκηση της οικονομικής πολιτικής, καθώς η ακραία φορολόγηση είναι πρώτο ζήτημα και δεν αφήνει χώρο για επικοινωνιακές ενέσεις και κυβερνητικά αφηγήματα περί «εξόδου από τα Μνημόνια».

Η τραγωδία της Μάνδρας είναι αποκαλυπτική. Ο κ. Τσίπρας αρχικά επέλεξε να απουσιάζει από το «μαύρο κάδρο», όπως έκανε μέχρι τώρα στους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν τη Μυτιλήνη και την Κω, στις μεγάλες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική το περασμένο καλοκαίρι, στην πετρελαιοκηλίδα που ξέφυγε και ρύπανε τον Σαρωνικό…

Η άμεση έλευση στην περιοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αμέσως μετά των Φώφης Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη, ανάγκασε το επιτελείο του Μαξίμου να αλλάξει ρότα.

Σχεδιάστηκε μία ασφαλής και από απόσταση επίσκεψη, όπου η κοινή γνώμη ενημερώθηκε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, «έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές». Λίγο αργότερα, η δήμαρχος της περιοχής αποκάλυπτε ότι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε η κ. Δούρου πήγαν στη Μάνδρα, αλλά έμειναν κατά μήκος της εθνικής οδού, χωρίς να μπουν στην πόλη και να συναντήσουν τους κατοίκους. Ακολούθως, αυτή τη φορά, η πάγια τακτική απόδοσης ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση μόλις άρχισαν να βγαίνουν τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι υπεύθυνοι φορείς για τα αντιπλημμυρικά έργα είναι το υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής, όπως και ότι υπάρχει μελέτη από το 2014 η οποία δεν αξιοποιήθηκε από την κ. Δούρου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση κινείται σε δύο μέτωπα. Στο παρασκήνιο, φορτώνει τις ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να μείνει αλώβητο το πρωθυπουργικό προφίλ. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή η «Αυγή» ζητούσε με το πρωτοσέλιδό της από το κράτος και την αυτοδιοίκηση να σταματήσουν να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, όπου φυσικά -για την κυβερνητική «Αυγή»- κράτος είναι η κ. Δούρου, καθώς σκοπός του Μαξίμου είναι να μείνουν εκτός κάδρου ευθυνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Στο προσκήνιο θα επιχειρήσει άμεσα να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική στήριξη των πληγέντων και στην αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να στραφούν εκεί τα φώτα της δημοσιότητας και να φύγουν από τις αντικειμενικές κυβερνητικές ευθύνες.

Επιπλέον, η απόλυτη ως φανατική στήριξη της ηγετικής ομάδας στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και, πέραν των γνωστών και αναγνωρίσιμων, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης, που θέτουν ανοικτά το ζήτημα, υπάρχουν από κάτω δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αντιδρούν. Υπάρχει ο βασικός λόγος που όλοι εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν και είναι ότι αν πέσει ο Καμμένος, πέφτει και η κυβέρνηση, υπάρχει όμως και η άποψη ότι, παρασυρόμενος από στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που αποτελούν τους θερμότερους υποστηρικτές του υπουργού Αμυνας στην καθημερινότητα της κυβέρνησης μακριά από τις κάμερες και πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο πρωθυπουργός κάνει λάθος να ταυτίζεται με τον κ. Καμμένο.

«Καμπανάκια» χτύπησαν στο Μαξίμου και από τις δηλώσεις αρχικά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και κατόπιν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι συνειδητά υπερφορολογήθηκε η μεσαία τάξη για να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι. Το θέμα αυτό έχει εξελιχθεί σε «μαύρη τρύπα» για το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάκαμψης της οικονομίας και επ’ ουδενί οι δηλώσεις αυτές αποτελούσαν μέρος κάποιου υποτιθέμενου πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Οι δηλώσεις που έφεραν απέναντι τη μεσαία τάξη ήταν μία πολιτική και επικοινωνιακή αστοχία, που μετά επιχειρήθηκε να μαζευτεί από τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος είπε ένα μεγάλο ψέμα και κατόπιν έκανε μία δεύτερη γκάφα. Το ψέμα ήταν ότι η μεσαία τάξη τελικά δεν υπερφορολογήθηκε, αλλά το κοινωνικό μέρισμα δίνεται από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής τα οποία -ως εκ θαύματος- ποτέ δεν ανακοινώνονται και κατά έγκυρες πληροφορίες δεν ξεπερνούν τα 132 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη γκάφα ήταν όταν υποστήριξε ότι από το κοινωνικό μέρισμα ενισχύει και τη μεσαία τάξη, ορίζοντας ως μεσαία τάξη τετραμελή οικογένεια με συνολικό ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ μικτά. Η απόλυτη επιβεβαίωση του επιχειρήματος περί φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης και προσπάθεια χειραγώγησής της, εξαρτώντας την από την επιδοματική κυβερνητική πολιτική.

Η έτερη «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση αφορά στη διαχείριση του ευαίσθητου ζητήματος της ασφάλειας των πολιτών. Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ αλλά και άλλων πρεσβειών, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση επενδύει πολλά στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έδειχναν ότι δεν είχαν πρόβλημα να πουν αρκετά καλά λόγια -εφόσον προωθούνταν και τα συμφέροντά τους στην περιοχή- για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η αίσθηση που έχει ο μέσος πολίτης ότι οι αναρχικοί και η ομάδα του «Ρουβίκωνα» «κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν» (μετά την εισβολή στην ισπανική πρεσβεία, ακολούθησε η κατάληψη του Πολυτεχνείου τις ημέρες των εκδηλώσεων και κατόπιν η εισβολή του «Ρουβίκωνα» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας!) είναι κυρίαρχη και η Αθήνα, που όντως δεν αντιμετωπίζει την τυφλή απειλή του Ισλαμικού Κράτους που αντιμετωπίζουν πολλές πρωτεύουσες του προηγμένου κόσμου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε τριτοκοσμική πρωτεύουσα, εξαιτίας της γενικευμένης ανομίας των χιλιάδων μικρών περιστατικών, της κυρίαρχης αίσθησης περί ατιμωρησίας και της έλλειψης κράτους δικαίου.  Στο θέμα της ασφάλειας η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν.

Βάλλεται από τον εξωτερικό παράγοντα για αδυναμία ελέγχου του φαινομένου της επανεμφάνισης ομάδων τρομοκρατίας και παράλληλα για άσκηση πολιτικής ανοχής έναντι των τρομοκρατών και των αναρχικών.

Βάλλεται στο εσωτερικό της από στελέχη που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλες έννοιες την Αριστερά και τον αναρχισμό. Είναι χαρακτηριστική η έκταση της κριτικής κατά της κυβέρνησης που έλαβε στα social media αλλά και σε φιλικές προς την κυβέρνηση ιστοσελίδες η είδηση ότι η κατάληψη των αναρχικών στο Πολυτεχνείο απαγόρευσε στο Σύνδεσμο Εξορισθέντων και Βασανισθέντων της Χούντας 1967-1974 να καταθέσει στεφάνι.

Ακόμα και το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος, που επικοινωνιακά αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα συνταγματικότητας. Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, αντιμετωπίζει πρόβλημα η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τους δικαιούχους με Υπουργική Απόφαση και στο σχέδιο νόμου, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, να μην υπάρχουν ούτε τα κριτήρια ούτε το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι ούτε το πόσοι. Και αυτό συμβαίνει, όταν έχει ήδη δοθεί εντολή από το Μαξίμου να μην επαναληφθούν τα περυσινά προβλήματα, που έλαβαν το έκτακτο βοήθημα βουλευτές και ευκατάστατοι πολίτες και μετά τα συναρμόδια υπουργεία έτρεχαν και δεν έφταναν να διορθώσουν τα λάθη.

«Ανησυχούμε για τις αυξημένες ροές»

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί ιδιαίτερα για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, εν όψει μάλιστα και του χειμώνα που έρχεται, καθώς η χώρα, για μια ακόμη φορά, δεν είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται κυρίως στα νησιά, όπως στη Λέσβο και στη Χίο. «Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Αν οι ροές αυξηθούν και άλλο, θα έχουμε πρόβλημα», παραδέχεται στον «Ε.Τ.» ανώτατη πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσθέτει: «Πιθανότατα με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θέλει να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως στη μέση βρίσκεται η Ελλάδα».

Ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνουν «αδυναμία συνεννόησης των συναρμόδιων υπηρεσιών στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προβλήματος». Το προσφυγικό συζητήθηκε εκτενώς την εβδομάδα που μας πέρασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε πως απουσιάζει η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για το ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι αύριο στη Λέσβο πραγματοποιούνται από κατοίκους και φορείς μεγάλες κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, που έχει «βουλιάξει» από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση πάντως, θέλει να αποφύγει ένα νέο διεθνή διασυρμό και για το λόγο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες, την ύστατη στιγμή, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπους της Κυριακής


Μητσοτάκης : Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε άθλιες παραβατικές συμπεριφορές



 Από την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Λάρισα.

Χθες είχαμε ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης. Μια εισβολή των γνωστών -  αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο.  Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε. Αυτές είναι οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την Κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που  προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως «επαναστάτες».

Θέλω λοιπόν εδώ και από την Λάρισα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει.

Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας φίλες και φίλοι. Δεν θα τα κλείσουμε και δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Και έχουμε τον τρόπο και την θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την εκάστοτε Κυβέρνησή τους - πάνω από όλα -  να τους εξασφαλίζει την ασφάλεια τους, της δυνατότητα του ανθρώπου να πηγαίνει στη δουλειά του, του ηλικιωμένου να βγάλει βόλτα το εγγόνι του, του επιχειρηματία να ανοίξει το κατάστημά του χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα του το σπάσει ή κάποιος μπορεί να μπει μέσα να τον ληστέψει.


Κρήτη: Τον τρόμο ζούσαν τρία αδελφάκια στα χέρια της μητέρας τους και του συντρόφου της



Αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία ότι δύο γονείς ξυλοκοπούσαν βάναυσα τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους στα Χανιά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 42χρονο και μία 33χρονη, οι οποίοι συζούσαν το τελευταίο διάστημα μαζί με τα συνολικά τέσσερα παιδιά τους, από προηγούμενους γάμους τους.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στις αστυνομικές αρχές, τα τρία ανήλικα παιδάκια της 33χρονης, ηλικίας 9, 5 και 3 ετών αντίστοιχα είχαν ζήσει τον τρόμο στα χέρια της ίδιας τους της μητέρας, καθώς κι αυτή και ο 42χρονος σύντροφος της τα έδερναν, ασκώντας τους και ψυχολογική βία.

Ωστόσο από το θυμό του ζευγαριού δεν είχε γλιτώσει σε αρκετές περιπτώσεις και η 14χρονη κόρη του 42χρονου, η οποία και σε αυτήν συμπεριφέρονταν άσχημα και τη χτυπούσαν.

Το ζευγάρι συνελήφθη και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αρχικά μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων ενώ στη συνέχεια τα παρέλαβαν συγγενικά τους πρόσωπα.



Πηγή : cretapost.gr


Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας και συνιδρυτής των AC/DC, Μάλκολμ Γιανγκ

Oι AC/DC το 2003. Πρώτος από αριστερά ο Μάλκολμ Γιανγκ.


Ο Αυστραλός κιθαρίστας και συνιδρυτής μαζί με τον αδερφό του, Άνγκους, του θρυλικού χαρντ ροκ συγκροτήματος AC/DC, Μάλκολμ Γιανγκ, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών, μετά από χρόνια μάχης με την άνοια. 

Έφυγε από τη ζωή ειρηνικά, όντας δίπλα στην οικογένεια του, αναφέρει ανακοίνωση των οικείων του. Περίπου έναν μήνα πριν, στις 22 Οκτωβρίου, πέθανε και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζορτζ Γιανγκ, ο οποίος υπήρξε παραγωγός του συγκροτήματος των δύο αδερφών του, κατά τα πρώτα του βήματα. 

Ο Μάλκολμ ανακοινώθηκε ότι πάσχει από άνοια το 2014, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από το συγκρότημα για τις ανάγκες θεραπείας και τελικά αποσυρθεί οριστικά σε διάστημα κάποιων μηνών. 

«Περίφημος για τις μουσικές ικανότητες του, ο Μάλκολμ, ήταν τραγουδοποιός, κιθαρίστας, περφόρμερ, παραγωγός και ένας οραματιστής που επηρέασε πολλούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση για την απώλεια του βασικού συνθέτη του συγκρότηματος. 

«Από την αρχή ήξερε τι θέλει να πετύχει, και μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, κατέκτησαν την παγκόσμια σκηνή, δίνοντας τα πάντα σε κάθε εμφάνιση τους. Τιποτα λιγότερο δεν έκανε για τους οπαδούς τους», συμπληρώνει.


Πηγή


Γαλλία: Αστυνομικός σκότωσε 3 άτομα και μετά αυτοκτόνησε -Ανάμεσά τους ο πεθερός του



Ένας αστυνομικός 31 ετών άνοιξε πυρ με το υπηρεσιακό του όπλο και σκότωσε τρεις ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις, πριν αυτοκτονήσει το βράδυ του Σαββάτου στη Σαρσέλ, μια συνοικία του Παρισιού.

Την είδηση επιβεβαίωσε μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως σημειώνει η εφημερίδα Le Parisien.

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο αστυνομικός, που υπηρετούσε στο Παρίσι, πυροβόλησε και σκότωσε το Σάββατο περί τις 20:45 τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους τον πεθερό του, ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις, πιο συγκεκριμένα την πεθερά του, τη σύντροφό του και την αδελφή της, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του, ανέφερε η πηγή, κάνοντας λόγο περί μιας «οικογενειακής τραγωδίας».



Πηγή: iefimerida.gr 


Μητσοτάκης: Θέλω και εδώ από τη Λάρισα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων




Θέλω και εδώ από τη Λάρισα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, την αμέριστη στήριξή μας σε όλους τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο που επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Είπα και πριν από δύο μέρες ότι εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν.

 Όμως, όσο περνάει ο χρόνος και όσο αποτυπώνεται στο συνολικό υποσυνείδητο το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει. Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν  τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα - γνωστά εδώ και καιρό - όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες;
Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά - όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα - ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα.

Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη;

Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά  και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές.  

Επιθεώρησε μόνο  - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό - πριν από λίγες εβδομάδες - και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να αντιδιαστείλετε αυτή την συμπεριφορά με το τι κάναμε εμείς ως υπεύθυνη και σοβαρή Αντιπολίτευση - που όπως σας είπα και πριν -  δεν κουνάμε απλά το δάκτυλο να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού  για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία. Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.

Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς  - στο μέτρο του δυνατού - στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν  από τη μια στιγμή στην άλλη   το βιός τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

 Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στη Χίο: Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην  Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα  μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως - για άλλη μια φορά -  είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση.


Δείτε ποιους αφορούν οι 15.000 νέες θέσεις εργασίας


Αναλυτικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους. 

Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγραμμένους ανέργους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα προκληθεί δαπάνη, ύψους 81 εκατ. ευρώ, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 2493) και κατανέμεται σε ετήσια βάση, ως εξής:

Για το 2018: 50.000.000 ευρώ.
Για το 2019: 31.000.000 ευρώ.
Ωφελούμενοι- Άνεργοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

α) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
β) Μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
γ) Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ, χωρίς τα κατώτατα χρονικά όρια ανεργίας των δύο προηγούμενων περιπτώσεων (α, β).
δ) Άνεργοι, ηλικίας 30 έως 49 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ημέρας, πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, ωφελούμενοι του προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» (Πρόσκληση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, αριθμός 2/2016/ ΩΞΥΟ465Θ1Ω-Ι4Β), που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τόσο τη θεωρητική κατάρτιση όσο και την πρακτική άσκηση.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι των ανωτέρω κατηγοριών, κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, πρέπει:

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Ειδικά, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργασιακό σύμβουλο βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος (θεωρία και πρακτική) εκδιδόμενη από το δικαιούχο του προγράμματος.
- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
- Να είναι ηλικίας 30-49 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 31ο έτος και να έχουν συμπληρώσει το 49ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 50ο έτος, αντίστοιχα, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Δεν είναι δυνατή η υπόδειξη ανέργων σε επιχειρήσεις:

Α) Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης για ένταξη στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:
- Είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους, με εξαίρεση τους ωφελούμενους του προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» που αφορά στην πρακτική τους άσκηση.
- Είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα), με εξαίρεση τους ωφελούμενους του προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής» που αφορά στην πρακτική τους άσκηση.
- Είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση.
- Είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.
Β) Για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
Γ) Για άτομα που:
- Είναι εταίροι σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και στις ΙΚΕ.
- Είναι μέλη των ΔΣ στις ΑΕ, πλην των μελών-εταίρων των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
- Είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων.
- Είναι μέλη σε συνεταιρισμούς, (πλην των μελών των ΚοινΣεπ).
- Τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του ν. 2643/98.
- Θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, επίσης, επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά.
- Θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
- Θα απασχοληθούν με μίσθωση-σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και, σύμφωνα με τη διαδικασία που θα περιγράφεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Διάρκεια προγράμματος και ποσό επιχορήγησης
Διάρκεια επιχορήγησης

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για τρεις ακόμα μήνες, (χωρίς επιχορήγηση).
Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους και εγγεγραμμένους ανέργους δικαιούχους του ΚΕΑ, δεν δεσμεύονται από την ανωτέρω διάταξη.
Ποσό Επιχορήγησης
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται:
α. Στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.
β. Στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα 12 μηνών, πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.
γ. Στο ποσό των 22 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ, χωρίς τα κατώτατα χρονικά όρια ανεργίας των δύο προηγούμενων περιπτώσεων (α, β) και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.
δ. Στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη των εγγεγραμμένων ανέργων της περίπτωσης δ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της παρούσης και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.


Πηγή : newsbomb.gr


Ο τελευταίος «μποναμάς» του Τσίπρα: Έρχεται «τσεκούρι» 22% στις συντάξεις


Οι συνταξιούχοι θα λάβουν φέτος μέρισμα, αλλά του χρόνου θα δουν μεγάλες περικοπές, ακόμα και σε όσους λαμβάνουν 900 ευρώ το μήνα - «Θολώνει» το... clean exit από τα Μνημόνια και η κυβέρνηση σκέφτεται... απόδραση μέσω εκλογών - Αφήνει ο Τσακαλώτος το ΥΠΟΙΚ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανείμει σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών είναι το τελευταίο. Ο λόγος είναι απλός. Φέτος τον Μάιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν τη μείωση των συντάξεων έως 22% από τα Χριστούγεννα του 2018, καθώς θα πρόκειται για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.  

Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα επαναφέρουν κάθε τρεις και λίγο στο προσκήνιο οι Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Μέσα στη βδομάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι οι μειώσεις των συντάξεων το 2019 (με εφαρμογή από τα Χριστούγεννα του 2018), αλλά και του αφορολόγητου το 2020, είναι μέτρα «αδιαπραγμάτευτα» για το Eurogroup, παρότι θεωρητικώς η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίου του χρόνου τέτοια εποχή. 

Το protothema.gr ρώτησε τον Ευρωπαίο παράγοντα το αυτονόητο: τι θα γίνει αν η χώρα τα καταφέρει για μια ακόμη φορά να περάσει πάνω από τον πήχη, αν «διαψευστούν ξανά οι Κασσάνδρες», όπως αναφέρει συχνά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος; Tο ερώτημα στηρίζεται στην πρόσφατη εμπειρία που έχει δείξει ότι η κυβέρνηση κατάφερε το 2016 και το 2017 να ξεπεράσει το στόχο. Μάλιστα, και το 2018 λέει ότι θα συνεχίσει: «και του χρόνου θα δώσουμε μέρισμα» διαβεβαίωναν μέσα στη βδομάδα κυβερνητικά στελέχη.  

Απαντώντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θύμισε τι είναι αυτό που θα ισχύσει του χρόνου (στο Μαξίμου το γνωρίζουν πολύ καλά, για τον απλούστατο λόγο ότι το έχουν ψηφίσει). Έχουμε και λέμε: ακόμη κι αν υπάρξει (άγνωστο πως) υπεραπόδοση έναντι του στόχου του 2018, που είναι διπλάσιος από το φετινό (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αντί 1,75%), το μόνο που θα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι, εκτός από μέτρα, να εφαρμόσει και αυστηρά καθορισμένα αντίμετρα. «Μποναμάδες» τέλος λοιπόν, το πλαίσιο αλλάζει και αυτό έγινε με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον Μάιο.  

Τερατώδης αντίφαση 

Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, η αντίφαση τα Χριστούγεννα του 2018 θα είναι τερατώδης. Ιδιαίτερα για όσους συνταξιούχους παίρνουν τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση. Φέτος θα λάβουν μέρισμα από το πλεόνασμα, ενώ του χρόνου θα δουν μεγάλες περικοπές κύριες και επικουρικές συντάξεις -ακόμη και όσοι λαμβάνουν 900 ευρώ το μήνα.  

Γνωρίζοντας αυτά που έρχονται, αν όλα κυλήσουν ομαλά και η κυβέρνηση τελειώσει τις δύο αξιολογήσεις που απομένουν ως το καλοκαίρι, ο σχεδιασμός προβλέπει εκλογές το αργότερο το φθινόπωρο του 2018, πριν η κουβέντα για τις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις κυριαρχήσει στα μέσα ενημέρωσης. 

Όχι πάλι υπογραφή ο Ευκλείδης 

Μια ακόμη δύσκολη παράμετρος είναι η εδραίωση της αίσθησης ότι η λεγόμενη καθαρή έξοδος (clean exit) από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δεν πρόκειται να συμβεί. «Το clean exit θα ήταν η καλύτερη λύση πολιτικά, αλλά δεν το βλέπω» ανέφερε στο protothema.gr έτερος Ευρωπαίος παράγοντας με ρόλο-κλειδί. «Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει και νέο δάνειο, πρέπει να βρούμε κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο» εξήγησε. Αυτό το «κάτι ανάμεσα» θα είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν θα λέγεται Μνημόνιο, αλλά θα πρέπει να υπογραφεί από κάποιον και να περάσει από τη Βουλή.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι συνέπλευσε για ένα διάστημα με τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα περί clean exit, έχει αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα του. Γνωρίζει ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ο υπουργός Οικονομικών της χώρας (όποιος κι αν είναι) θα πρέπει να υπογράψει ένα ακόμη σκληρό κείμενο δεσμεύσεων. Γι' αυτόν και πολλούς άλλους λόγους ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές ότι «αυτή η αξιολόγηση είναι η τελευταία» για εκείνον. 

Στον ανασχηματισμό που πιθανότατα θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Ευκλείδης θα προτιμήσει έναν «πολιτικό ρόλο», όπως λένε συνεργάτες του, ενδεχομένως μια θέση αντιπροέδρου. «Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά για τον Τσίπρα» τονίζει συνομιλητής του, παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανότεροι αντικαταστάτες του είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, ενώ ως αουτσάιντερ πλασάρεται τελευταία στην κούρσα διαδοχής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Μόλις 28 από 101 

Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να ολοκληρώσει 101 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει η τριτη αξιολόγηση και μέχρι τώρα έχει ολοκληρώσει μόλις 28. Για να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να «κλειδώσει» η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να ξεμπλοκάρει το «Ελληνικό», μεταξύ άλλων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο. 

Ακολουθεί το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ ο στόχος όλων των πλευρών είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι τον άλλο μήνα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει έναν μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων, ώστε να απομείνουν «ουρές» με τη μορφή prior actions τον Ιανουάριο, δηλαδή των ενεργειών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν εκταμιευθεί η δόση των περίπου έξι δισ. ευρώ. Κάπως έτσι πάμε λογικά για Φεβρουάριο. Και βλέπουμε.  


Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Πέθανε ο θρύλος Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου



Το άθλημα της Άρσης Βαρών και ολόκληρη η Τουρκία πενθεί. Ο τεράστιος Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου έχασε την μάχη με τον θάνατο σε ηλικία 50 ετών.

Ως αθλητής δεν είχε απλά αντίπαλο, κατακτώντας κάθε τίτλο σε όποια διοργάνωση και αν συμμετείχε. Ακόμα και αυτός όμως δεν μπορεί να τα βάλει με τον θάνατο. Ο «Ηρακλή τσέπης» όπως ήταν γνωστός ο Τούρκος αρσιβαρίστας, «έφυγε» σε ηλικία 50 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης αφού δεν κατάφερε να βγει νικητής μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που είχε υποστεί.

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία, αλλά πολιτογραφημένος Τούρκος, ήταν ο κορυφαίος αρσιβαρίστας στην κατηγορία του και από τους καλύτερους του αθλήματος, έχοντας κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, επτά χρυσά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και δύο σε ευρωπαϊκό.

Ο Σουλεϊμάνογλου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας αφού αρχικά είχε κίρρωση του ήπατος και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή, αλλά στη συνέχεια υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία.


Πηγή : gazzetta.gr


Θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών


Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Θα ήθελα ένα ακόμα θερμό χειροκρότημα για όλους τους ομιλητές μας. Γιατί - όπως διαπιστώσατε στα πλαίσια αυτών των Προσυνεδριακών διαδικασιών - κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Δεν παρελαύνουν απλά εδώ κομματικά στελέχη, βουλευτές μας να αναπαράγουν τον ίδιο ξύλινο πολιτικό λόγο. Δίνουν το βήμα στην κοινωνία των πολιτών, σε επιστήμονες, σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδιαμορφώνουμε από κοινού το προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα. Γιατί, ναι, η Νέα Δημοκρατία θα είναι η δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από αυτό το αδιέξοδο που δυστυχώς έχουμε περιέλθει.

Θα το κάνουμε όχι μόνο στα λόγια. Θα το κάνουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με κοστολογημένες δράσεις σε  όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης που μας αφορούν. Το έχουμε κάνει στα 4 Προσυνέδρια μέχρι σήμερα και αυτό κάναμε και σήμερα. Αυτό θα κάνουμε και στα υπόλοιπα Προσυνέδρια και αυτό θα κάνουμε και στο Τακτικό μας Συνέδριο, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, που θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του Προγράμματός μας και τολμώ να πω την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε την μεγάλη μας Παράταξη πάλι σε μια μεγάλη εκλογική νίκη.


Κυρίες και κύριοι πριν επιχειρήσω να συνοψίσω τα συμπεράσματα του 5ου Προσυνεδρίου επιτρέψτε μου δυο λόγια για την πολύ μεγάλη καταστροφή την οποία βίωσε η πατρίδα μας αυτές τις τελευταίες μέρες. Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 19. Θέλω και εδώ από τη Λάρισα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, την αμέριστη στήριξή μας σε όλους τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο που επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Είπα και πριν από δύο μέρες ότι εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν.

 Όμως, όσο περνάει ο χρόνος και όσο αποτυπώνεται στο συνολικό υποσυνείδητο το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει. Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν  τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα - γνωστά εδώ και καιρό - όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες;


Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά - όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα - ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα.

Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη;

Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά  και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές.  Επιθεώρησε μόνο  - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό - πριν από λίγες εβδομάδες - και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να αντιδιαστείλετε αυτή την συμπεριφορά με το τι κάναμε εμείς ως υπεύθυνη και σοβαρή Αντιπολίτευση - που όπως σας είπα και πριν -  δεν κουνάμε απλά το δάκτυλο να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού  για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία. Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.

Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς  - στο μέτρο του δυνατού - στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν  από τη μια στιγμή στην άλλη   το βιός τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

 Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στη Χίο: Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην  Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα  μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως - για άλλη μια φορά -  είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση.

Επιτρέψτε μου πριν μπω στο κύριο αντικείμενο της Προσυνεδριακής διαδικασίας μια ακόμα επισήμανση για την τρέχουσα επικαιρότητα. Χθες είχαμε ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης. Μια εισβολή των γνωστών -  αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο.  Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε. Αυτές είναι οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την Κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που  προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως «επαναστάτες».

Θέλω λοιπόν εδώ και από την Λάρισα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει.


Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας φίλες και φίλοι. Δεν θα τα κλείσουμε και δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Και έχουμε τον τρόπο και την θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την εκάστοτε Κυβέρνησή τους - πάνω από όλα -  να τους εξασφαλίζει την ασφάλεια τους, της δυνατότητα του ανθρώπου να πηγαίνει στη δουλειά του, του ηλικιωμένου να βγάλει βόλτα το εγγόνι του, του επιχειρηματία να ανοίξει το κατάστημά του χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα του το σπάσει ή κάποιος μπορεί να μπει μέσα να τον ληστέψει.

Έρχομαι, φίλες και φίλοι, τώρα, μετά από αυτήν την εισαγωγή, στο αντικείμενο του σημερινού Προσυνεδρίου. Και χαίρομαι πράγματι που σήμερα βρίσκομαι για άλλη μία φορά εδώ στη Λάρισα για να μιλήσουμε για τρεις πυλώνες της Περιφερειακής ανάπτυξης έτσι όπως εμείς τους αντιλαμβανόμαστε και να τους δώσουμε τη σημασία που πραγματικά τους αξίζει.

Τον πρωτογενή τομέα, τα μεγάλα έργα υποδομής και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς τις υποδομές. Και βέβαια την περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα μέρος μόνο της τελικής συζήτησης, το ζήτημα της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς το θεσμικό και τον αναπτυξιακό της ρόλο, αγαπητέ Περιφερειάρχα, αγαπητοί Δήμαρχοι, αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής πρότασης.

Έρχομαι σύντομα, διότι θα μπορούσα να μιλήσω πάρα πολύ ώρα για το ζήτημα αυτό, διότι παρότι ο ίδιος δεν είμαι αγρότης έχω ένα προσωπικό πάθος και ένα ενδιαφέρον για τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του ως αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα. Ξέρετε, είναι πολυφορεμένη η συζήτηση αυτή για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του πρωτογενούς τομέα. Για το πώς θα αποκτήσουμε ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά πραγματικά, για το πώς θα διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει στις διεθνείς αγορές. Ερχόμενος στη Λάρισα και αυτήν τη φορά θυμήθηκα μία ομιλία την οποία είχα κάνει το 2005 ή το 2006 στην Αγιά σε μία κοπή πίτας που είχα προσκληθεί από την Τοπική Οργάνωση. Ήμουν τότε ακόμα ένας απλός βουλευτής και είχα μιλήσει τότε με πάθος σε μία κομματική οργάνωση για την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας του πρωτογενούς τομέα και από μία λογική ενός πρωτογενούς τομέα ο οποίος θα ρίχνει όλο το βάρος στις επιδοτήσεις να πάμε στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων που θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Λυπάμαι, πέρασαν 10 χρόνια από τότε και η συζήτηση αυτή σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη.

Θέλω να πω ότι εμείς ως Κυβέρνηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, έκανε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Και το σημαντικότερο το οποίο έκανε είναι ότι ολοκλήρωσε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 - 2020 το οποίο ήταν και καινοτόμο,  ουσιαστικό και έδινε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τρόπο με τον οποίο ο πρωτογενής τομέας θα κάνει αυτήν την πολύ σημαντική μετάβαση, η οποία είναι συνθήκη επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα και συνολικά της ελληνικής Περιφέρειας.

            Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω, το γνωρίζετε καλά, ποιοι είναι οι πραγματικοί βαθμοί απορρόφησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πόσα χρήματα, με εξαίρεση τις συνηθισμένες αποζημιώσεις, έχουν πάει πραγματικά στους αγρότες, κυρίως για τις καινοτόμες δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Όπως δεν χρειάζεται νομίζω να σας θυμίσω και ποιες ήταν συνολικά οι υποσχέσεις τις οποίες έδινε ο κ. Τσίπρας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εδώ στη Θεσσαλία όταν διεκδικούσε την εκλογική του νίκη το 2014 σε αυτό το απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού.  Είχε υποσχεθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, μειωμένα τιμολόγια στη Δ.Ε.Η., ρύθμιση αγροτικών χρεών, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, φοροαπαλλαγή για πενταετία για νέους αγρότες. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πράξη και οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί είναι και αυτοί θύματα της υπερφορολόγησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Και γνωρίζουν σήμερα καλύτερα από οποιονδήποτε πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα για αυτούς, το 2014 ή το 2017 και πότε το δικό τους εισόδημα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.


            Έρχομαι λοιπόν συνοπτικά για να μην μακρηγορήσω ιδιαίτερα, στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματός μας. Σύμφωνα με τις ομάδες παραγωγών, είχαμε την ευκαιρία και σήμερα να ακούσουμε μία σειρά από καινοτόμους συνεταιρισμούς, για το τι είναι αυτό το οποίο έκαναν και κατάφεραν να διακρίνονται ακόμα και σήμερα και να μπορούν να αναβιώνουν παραγωγικές μονάδες και να παράγονται προϊόντα τα οποία βρίσκουν τη θέση τους στις ελληνικές και στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορούμε, θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές εδώ από τη Θεσσαλία, δεν μπορούμε να πάμε μακριά εάν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο και μια καινούρια λογική για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυνατότητα ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, ο κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ανταγωνιστεί μόνος του σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι σκληρά ανταγωνιστικός και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι πελάτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού θέτουν.
           
Θέλουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις Ενώσεις και τις ομάδες παραγωγών. Όταν λέω κάθε εργαλείο, δεν αναφέρομαι μόνο στα κονδύλια τα οποία έχει στη διάθεσή του το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ομάδες παραγωγών, τα οποία δυστυχώς αγαπητή Φωτεινή, λιμνάζουν σήμερα και αυτά μαζί με μία σειρά από καινοτόμες δράσεις, που δεν έχουν καν προκηρυχθεί από την Κυβέρνηση. Αναφέρομαι, όμως, και σε γενναία φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ευνοούν τις Ενώσεις παραγωγών και θα ωθούν στην ουσία περισσότερους παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, να περνάνε την οικονομική τους δραστηριότητα μέσα από τέτοιες Ενώσεις.        Αυτό είναι μονόδρομος. Είναι ο κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας για τον πρωτογενή τομέα και αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη βιομηχανία τροφίμων, που είναι το επόμενο στάδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες καθετοποιημένες μονάδες, που να μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και λογικά κόστη.
           
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μίας πολύ επιτυχημένης καθετοποιημένης τυροκομικής μονάδας της Μαγνησίας για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν πραγματικά αυτές οι μονάδες να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει σε αγορές του εξωτερικού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προϋποθέτει διεπαγγελματικές ενώσεις.

Πολύ κουβέντα έγινε για το ζήτημα της φέτας και θέλω να επαναλάβω από τη Λάρισα ότι εμείς στηρίζουμε πλήρως την διεπαγγελματική για τη φέτα. Αλλά από ένα σημείο και πέρα είναι και η δουλειά και η αρμοδιότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων να μπορούν να καθίσουν ,επιτέλους, στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν με γνώμονα το ευρύτερο καλό. Ευρύτερο καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να ανοίξουμε καινούριες αγορές και να προωθήσουμε ένα προϊόν στο οποίο ήδη υπάρχει ζήτηση και για το οποίο ήδη υπάρχουν προστατευμένες αγορές, ειδικά εντός της Ευρώπης. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό και νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε εδώ ακριβώς σε τι αναφέρομαι και αυτός ακριβώς πρέπει να είναι ο ρόλος αυτών των διεπαγγελματικών ενώσεων.
           
Φορολογία και πόροι. Μίλησα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα επαναλάβω, για άλλη μία φορά, εδώ από τη Λάρισα τις δεσμεύσεις μας για τη φορολογία. Εμείς, φίλες και φίλοι, θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Η πρότασή  μας επίσης είναι πως από την στιγμή που έχουμε ψηφισμένο αφορολόγητο, το οποίο από το 2020  θα  κατέβει κάτω από τα 6.000 ευρώ, να έχουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι τις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες ύψους 9%. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία θα το πω για άλλη μία φορά, τη συνοδεύουμε από μία ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και καλύτερης αξιοποίησης των δαπανών που κάνει το Κράτος. Θα έρθω στη συνέχεια λίγο στα ζητήματα αυτά, όταν συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για το κρασί ο φόρος στο  θα καταργηθεί. Και γιατί  πρέπει να καταργηθεί; Πρώτον, γιατί δεν απέφερε σχεδόν τίποτα. Δεύτερον, ότι προσέθεσε ένα μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος, κυρίως στους μικρούς παραγωγούς. Τρίτον, διότι έστρεψε ένα κομμάτι της παραγωγής στη μαύρη οικονομία, από την οποία δεν έχουμε κανένα απολύτως έσοδο. Ήταν ένας παράλογος φόρος, ένας φόρος που χτύπησε έναν κλάδο της οικονομίας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός.        Το ελληνικό κρασί διακρίνεται σήμερα και εντός και εκτός Ελλάδος. Ήταν μία παράλογη φορολογία. Δεσμευόμαστε άμεσα ότι θα την καταργήσουμε, εξάλλου και δημοσιονομικά όπως σας είπα, δεν απέφερε τίποτα ουσιαστικό.
           
Θέλω να σταθώ λίγο στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του ρόλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετάβαση - αυτήν την οποία φανταζόμαστε - από μία επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή σε μία ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, όπου οι αγρότες θα αντιμετωπίζουν την δράση τους ως επιχειρηματίες και οι καινούριες Ενώσεις παραγωγών θα πρέπει και αυτές να λειτουργούμε με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια. Διότι αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν.
           
Ακούω συχνά από πολλούς εμπλεκόμενους, ιστορίες καθημερινής γραφειοκρατικής τρέλας όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα αλλάξει η δομή του Υπουργείου. Θα απλοποιηθεί ουσιαστικά ο ρόλος του. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια και πρέπει να γυρίσουν στις φάρμες. Δεν τους θέλουμε μέσα στα γραφεία μόνο και μόνο για να καταγράφουν αιτήσεις και να μην είναι κοντά σε αυτόν που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
           
Θα δώσω μεγάλη προσωπική έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών. Έχουμε το λιγότερο εκπαιδευμένο αγροτικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγρότες μας είναι μεγάλοι δυστυχώς. Νέοι αγρότες θέλουν να έρθουν και να μπουν στο χωράφι, πολύ συχνά όμως δεν ξέρουν ούτε πώς να το κάνουν, ούτε που πρέπει να στραφούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ωραία επιτυχημένη ιστορία ενός νέου αγρότη, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ, αλλά λυπάμαι που θα το πω, αυτές οι ιστορίες εξακολουθούν να παραμένουν η εξαίρεση. Δεν είναι ο κανόνας. Πρέπει να γίνουν όμως ο κανόνας, γιατί πρέπει να καταλάβουν τα νέα μας παιδιά ότι έχουν τύχη και μέλλον αν γυρίσουν στον τόπο τους και αν ασχοληθούνε με τη γη, με τη γεωργία, με την κτηνοτροφία, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν τον οποίο μπορεί να είχαν συνηθίσει οι παππούδες  και οι πατεράδες τους. Και αυτό, βέβαια, μας φέρνει και σε ένα ζήτημα, το οποίο εγώ προσωπικά αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αυτό αφορά στο ρόλο της τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας.


Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια ψηφιακή αλλαγή, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και τον πρωτογενή τομέα. Τα εργαλεία αυτά τα οποία διαθέτουμε για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Nα μειώσουμε τη χρήση των πόρων που χρειαζόμαστε για τον πρωτογενή τομέα, είτε αυτά είναι φυτοφάρμακα, είτε αυτό είναι νερό, το οποίο είναι τόσο πολύτιμο εδώ στη Θεσσαλία. H τεχνολογία μπορεί και πρέπει να μας λύσει πάρα πολλά από αυτά τα προβλήματα και πρωτογενής τομέας είναι έτοιμος για ένα πραγματικό άλμα παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά του.
           
Και μιας και μίλησα για νερό, δεν μπορώ να μην κάνω και μία αναφορά στο γεγονός ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει διαχρονικά ένα πραγματικό πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων. Ένα πρόβλημα, το οποίο βέβαια έχει επιδεινωθεί και θέλω να το πω αυτό, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Έχει επιδεινωθεί από την αλόγιστη χρήση του νερού για γεωργικές παραγωγές, έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι τα αρδευτικά μας δίκτυα είναι σε κακά χάλια αυτή τη στιγμή και χάνεται πάρα πολύ νερό, το οποίο θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί. Kαι, βέβαια, έχει επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής στη Θεσσαλία για τη καλύτερη διαχείριση του νερού, δυστυχώς δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν ακόμα στο μέλλον.
           
Το ζήτημα του Αχελώου είναι ένα ζήτημα, το οποίο γνωρίζω καλά ότι απασχολεί πολλούς από εσάς. Η πραγματικότητα είναι ότι στο ζήτημα του Αχελώου έχουνε γίνει μία σειρά από σημαντικότατα έργα υποδομής, τα οποία συνολικά έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο παραπάνω από 1 δις ευρώ και τα οποία σήμερα παραμένουν ημιτελή και αυτό σίγουρα δεν τιμά καμία σοβαρή χώρα, η οποία θέλει να κάνει ένα σοβαρό σχεδιασμό. Ολοκλήρωση της μεσοχώρας. Ολοκλήρωση του φράγματος στις Συκιές και μερική - όχι εκτροπή, να τον αφήσουμε αυτόν τον όρο παρακαλώ στην άκρη - λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και ανάλογα με τις μελέτες που θα γίνουν σχετικά με τη λεκάνη απορροής του Αχελώου. Ναι, αυτή είναι μία πρόταση την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και να κοιτάξουμε να ξεπεράσουμε και τα νομικά εμπόδια, τα οποία κρατούνε αυτό το έργο πίσω.
           
Έρχομαι τώρα εν συντομία στο δεύτερο πυλώνα της σημερινής συζήτησης. Αφορά τα έργα υποδομής. Ξέρετε, ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίον τα πολιτικά κόμματα και όσοι διεκδικούσαν τη στήριξη του λαού, αντιμετώπιζαν αυτό το ζήτημα, ήτανε πολύ απλός.   Ερχόντουσαν σε μία περιοχή. Ρωτούσαν ποια είναι τα σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Τα ανακοίνωναν με πολύ μεγάλη ευκολία στη συνέχεια. Αποσπούσαν ένα εφήμερο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, μέχρι που διαπίστωναν στην πορεία και στη συνέχεια, αυτοί οι οποίο πίστεψαν αυτές τις εξαγγελίες, ότι τα έργα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
           
Θέλω κατ’ αρχάς να σας πω ότι όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν μέσα από τη μορφή των συμβάσεων παραχώρησης. Είναι εδώ ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ως αρμόδιος Υπουργός τότε είχε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει όλα αυτά τα έργα και το είχε καταφέρει. Και τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο έβγαλε όλα τα έργα από τον προγραμματισμό τους. Και κατέληξαν τα έργα αυτά να στοιχίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 500 εκατομμύρια περισσότερο από ότι θα στοίχιζαν εάν δεν είχε μεσολαβήσει ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Τσίπρας.      Και έρχεται η Κυβέρνηση και λέει: «Μα μου ζητούσαν οι εργολάβοι 1,2 δις και εγώ τους έδωσα μόνο 500, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος είναι κερδισμένος». Όχι φίλες και φίλοι. Ο Έλληνας φορολογούμενος είναι χαμένος κατά 500 εκατομμύρια, διότι αυτό είναι το πρόσθετο κόστος το οποίο πληρώσαμε όλοι μας, όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι για την καθυστέρηση και την τραγική οικονομική επιβάρυνση, δυστυχώς, την οποία προκάλεσε στη χώρα οι πολιτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Εμείς θα εφαρμόσουμε και εδώ πέρα είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, ένα εθνικό σχέδιο υποδομών.  Εθνικό σχέδιο υποδομών σημαίνει ότι τα έργα δεν ανακοινώνονται και δεν εξαγγέλλονται απλά σε επίπεδο Υπουργείου αλλά εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγγελία τους και για την ένταξή τους στο σχεδιασμό την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Είναι το ευκολότερο πράγμα να εξαγγέλλει κανείς έργα χωρίς να γνωρίζει από πού θα βρεθούν τα λεφτά.  Ή να εξαγγέλλει έργα - προσέξτε - τα οποία γίνονται τελικά με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ημιτελή.  Και γιατί είναι ημιτελή;  Διότι αντί να δούμε το έργο σφαιρικά και συνολικά βλέπουμε ένα κομμάτι του διότι το Υπουργείο Υποδομών μπορεί να ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα δρόμο αλλά ποιος ακολουθεί με τα όμβρια; Πολλές φορές φτιάχνουμε λοιπόν το δρόμο - το έχουμε δει πάρα πολλές φορές ειδικά στη δυτική Αθήνα - και τα όμβρια περισσεύουν διότι πολύ απλά κανείς δεν είδε το έργο στο συνολικό του σχεδιασμό.

Εμείς, λοιπόν, για τα μεγάλα έργα θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να εξαγγείλουμε τον κατάλογο των έργων τα οποία θεωρούμε εμείς ότι είναι έργα εθνικής προτεραιότητας. Και για όλα αυτά τα έργα δεν θα τα εξαγγείλουμε απλά αλλά θα είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει απαραίτητη χρηματοδότηση είτε από εθνικούς πόρους, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι γίνεται σήμερα. Διότι θέλω να πω μια κουβέντα για αυτό.  Η λογική του κλασικού δημόσιου έργου για το οποίο βγαίνουν κάποια τεύχη με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, μετά παίρνει πάρα πολύς χρόνος για να προκηρυχθούν, γίνονται ενστάσεις, μειοδοτεί τελικά κάποιος ο οποίος πολύ συχνά δεν μπορεί καν να το εφαρμόσει είναι μια λογική η οποία σιγά-σιγά ανήκει στο παρελθόν.

Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτά τα έργα. Και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών των έργων χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να μεταθέσει ένα βάρος του κόστους από το σήμερα στο αύριο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ενδεδειγμένο και είναι σωστό και εμείς ξέρετε δεν έχουμε ιδεοληψίες ως Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο σημαντικών έργων υποδομής τα οποία εντάσσονται στον εθνικό σχεδιασμό και αφορούν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν Περιφέρειες οι οποίες έχουν προχωρήσει στην περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων. Και υπάρχουν και Περιφέρειες, όπως η Αττική όπου τα μεγάλα έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαχείρισης απορριμμάτων σε συνεργασία με τους ιδιώτες πάγωσαν, σταμάτησαν τελείως επειδή κάποιοι είχαν άλλες ιδεοληψίες και θεωρούσαν ότι τα σκουπίδια μπορούμε όλα να τα διαχειριστούμε σε τοπικό επίπεδο.   Αυτό ήταν εγκληματικό λάθος, που θα το βρούμε μπροστά μας και αυτό είναι ένα παράδειγμα έργου το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιώντας βέλτιστες τεχνικές και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους.

Η Ελλάδα ως ένας διαμετακομιστικός κόμβος σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει αυτή η ορολογία η οποία μερικές φορές μας τρομάζει, είναι αγγλική, λέγεται logistics, οι πιο πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Για να σας το εξηγήσω πάρα πολύ απλά, αυτό το οποίο πρέπει και μπορεί να κάνει η χώρα μας δεν είναι απλά να χρησιμοποιεί τον Πειραιά ή τα άλλα της λιμάνια ως μια πύλη εισόδου για να μεταφέρονται στη συνέχεια προϊόντα κάπου αλλού αλλά να τα χρησιμοποιήσει ώστε να συναρμολογούνται τελικά στην Ελλάδα προϊόντα τα οποία θα κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Γιατί να γίνεται αυτό στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και να μην γίνεται στην Ελλάδα;  Θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει ένα νόμο για τα logistics, τον 4302, εξαιρετικά σύγχρονο που απλοποιούσε πάρα πολύ τις διαδικασίες για δημιουργία τέτοιων εμπορευματικών χώρων, ο οποίος ουδέποτε, δυστυχώς, εφαρμόστηκε και αυτός από τη σημερινή Κυβέρνηση διότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις και κανείς πραγματικά δεν τον πίστεψε.

Λέγαμε στο διπλανό πάνελ και το γνωρίζετε και πολλοί από εσάς όσοι ασχολείστε με το επιχειρείν ότι για να φτιάξει κανείς μια αποθήκη σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται παραπάνω από 30 άδειες. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με τέτοιου είδους γραφειοκρατία. Και ο νόμος, ακριβώς αυτός, αντιμετώπιζε σημαντικά και πολύ αποτελεσματικά τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών όσον αφορά την αδειοδότηση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Και μια κουβέντα ακόμα στο ζήτημα των δικτύων.  Όταν μιλάμε για δίκτυα και μεγάλα έργα υποδομής δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τα ψηφιακά μας δίκτυα. Σκεφτόμαστε μονίμως έργα και θυμόμαστε, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι δρόμοι, γεφύρια, φράγματα και βιολογικοί καθαρισμοί, όλα πολύ σημαντικά αλλά τα δίκτυα του μέλλοντος είναι ψηφιακά δίκτυα. Και, σήμερα, συντελείται στον κόσμο μια τεράστια ψηφιακή επανάσταση την οποία για να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε πρέπει να έχουμε ψηφιακές υποδομές είτε αυτά είναι δίκτυα ασύρματα, είτε είναι δίκτυα ενσύρματα. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επενδύει σημαντικούς πόρους σε αυτά τα δίκτυα χρειάζεται και υποστήριξη κυρίως για να καλυφθεί η περιφερειακή Ελλάδα.  Και να καλυφθούν οι απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν αν δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα να βρεθούν σε καθεστώς ψηφιακής φτώχειας και αναλφαβητισμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται εμείς να το επιτρέψουμε διότι η πρόσβαση σε ποιοτικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, γρήγορα δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να έχουν σήμερα όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, όλες οι επιχειρήσεις. Και τα δίκτυα είναι τόσο σημαντικά διότι μπορεί σε πέντε-δέκα χρόνια να διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται καν να μεταφέρουμε προϊόντα γιατί μπορεί μέσα από τεχνολογίες όπως το 3d printing, η εκτύπωση αντικειμένων να μπορούν να τα φτιάχνουμε στην κυριολεξία στο σπίτι μας.


Με άλλα λόγια, ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα.  Έρχεται μια ψηφιακή επανάσταση της οποίας τις συνέπειες ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί και πρέπει εμείς, οφείλουμε εμείς να είμαστε στην πρώτη γραμμή, να καταλάβουμε πως θα αλλάξει ο κόσμος σε 5 με 10 χρόνια και να σχεδιάσουμε το μέλλον, όχι με όρους παρελθόντος ούτε με όρους παρόντος, με όρους του πως θα είναι ο κόσμος και η Ελλάδα το 2025 και το 2030.

Έρχομαι, τώρα, στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όλο το πάνελ, άκουσα μόνο κάποιες από τις τοποθετήσεις των δημάρχων αλλά για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλω να πω το εξής. Πιστεύω στην αποκέντρωση και πιστεύω στη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και θα το κάνω πράξη όταν με το καλό έρθουμε στην εξουσία. Αυτό τι σημαίνει;  Να μην βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπητέ Κώστα, αγαπητοί δήμαρχοι, ως ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής ή ως ένα πεδίο διευθέτησης κομματικών εξυπηρετήσεων.  Δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω, είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Είτε μονιμοποιώντας, επιχειρώντας μάλλον να μονιμοποιήσει συμβασιούχους οι οποίοι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν είτε υποχρεώνοντας τους δήμους να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό από ότι χρειάζονται, είτε σταματώντας πειθαρχικούς ελέγχους τους οποίους εγώ είχα ξεκινήσει ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απλά για να κλείσουμε το μάτι και να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους δημάρχους ή σε κάποια στελέχη της Δευτεροβάθμιας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος να οριοθετήσουμε σωστά τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ απλό, το έχω πει πολλές φορές. Να καθορίσουμε τα όρια, τι κάνει το Κράτος, τι κάνει η αποκεντρωμένη. Θέλω να τονίσω ότι στα πλαίσια και της συνταγματικής αναθεώρησης θα προτείνουμε, βλέπω μειωμένο ρόλο για την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενίσχυση των περιφερειών και ενίσχυση των Δήμων.  Καταρχάς να σπάσουμε αυτόν τον βραχνά γραφειοκρατίας ο οποίος δεν επιτρέπει πολύ συχνά στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες απλά να κάνουν τη δουλειά τους και έχουμε «ιστορίες για αγρίους» με έργα τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα, με πόρους οι οποίοι υπάρχουν, με αδειοδοτικές διαδικασίες οι οποίες πηγαινοέρχονται, γίνονται μπαλάκι μεταξύ της αιρετής Περιφέρειας, της αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Να σας δώσουμε με άλλα λόγια τη δυνατότητα και τα εργαλεία να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Είστε εξάλλου υπόλογοι στους δημότες σας, στους πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν για το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, σε αυτούς λογοδοτείτε και αυτοί τελικά θα σας κρίνουν. Όμως με συνθήκες διαφάνειας.  Σε αυτό θα επιμείνω. Δεν θέλω το κεντρικό Κράτος να ελέγχει τη σκοπιμότητα των δαπανών σας.  Θα ελέγχει τη νομιμότητα, ναι με τρόπο, ενδεχομένως πιο απλό. Τη σκοπιμότητα, όμως, θα την κρίνετε εσείς και θα σας κρίνουν τελικά οι δημότες σας για τα έργα τα οποία θα επιλέξετε να κάνετε.

Δεν είναι η δουλειά του Κράτους να παρεμβαίνει στα χωράφια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ελέγχει τη σκοπιμότητα των έργων. Ναι, η δουλειά είναι ειδικά με τις Περιφέρειες και με τους δήμους να συνεργαζόμαστε ως προς τον Περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Το λέω γιατί οι περιφέρειες είναι σήμερα μεγάλα εργαλεία Περιφερειακής ανάπτυξης σε μικρότερο βαθμό οι δήμοι, αλλά οι Περιφέρειες είναι μεγάλα εργαλεία ανάπτυξης και είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός των περιφερειακών έργων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το μεγάλο, το ευρύτερο καλό της περιφέρειας και όχι για να διευθετούμε μικρές εξυπηρετήσεις δεξιά και αριστερά. Πέρασε, πια, νομίζω, η εποχή όπου για να κάνουμε το χατίρι του κάθε δημάρχου μπορεί να θέλουμε να του φτιάξουμε μια πλατεία εδώ και μια πλατεία εκεί, αυτά δυστυχώς οδήγησαν σε ένα βαθμό και στις καταστροφές που σήμερα βιώνουμε στη δυτική Αττική.Αυτές τις λογικές πρέπει πια ξεκάθαρα να τις αφήσουμε πίσω μας.

Θέλω να δώσω τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιουσία τους χωρίς δυσκολίες και χωρίς γραφειοκρατικές δυστοκίες και χαίρομαι που άκουσα και από το δήμαρχο ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι χώρος ο οποίος ανήκει στο δήμο και τον οποίο τον εκμεταλλεύτηκε ένας ιδιώτης στη λογική της σύμβασης παραχώρησης. Πρέπει και το κάνουν ήδη οι δήμοι να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, στο ζήτημα παραδείγματος χάρη της αποκομιδής των απορριμμάτων θα το πω ξεκάθαρα. Εάν η αποκομιδή μπορεί να γίνει πιο φτηνά από τον ιδιωτικό τομέα και καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα. Αρκετά πια με τις αγκυλώσεις και με τους εκβιασμούς της κάθε συντεχνίας που μπορεί τελικά να δουλεύουν μόνο προς όφελος δικό τους αλλά όχι προς όφελος των δημοτών από τους οποίους και τελικά πληρώνονται.

Στο ζήτημα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα θα επιμείνω πολύ. Όπως θα επιμείνω και στη δυνατότητα να μπορούν να πάρουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά οι δήμοι περισσότερες αρμοδιότητες, αγαπητέ Πρόεδρε. Θα γίνει σταδιακά, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύω, όμως, ότι πράγματι ο πολίτης εξυπηρετείται καλύτερα στη γειτονιά του και δεν είναι τυχαίο ότι οι καλοί δήμαρχοι, αυτοί που αφήνουν έργο - γιατί το έργο του καλού δημάρχου φαίνεται αμέσως - είναι και αυτοί οι οποίοι επανεκλέγονται κατά κανόνα με μεγαλύτερο ποσοστό και οι κακοί δήμαρχοι είναι αυτοί που πάνε σπίτι τους για να έρθει κάποιος άλλος να κάνει τη δουλειά τους. Γιατί γίνεται αυτό;  Διότι η λογοδοσία και η σχέση μεταξύ του δημότη και του δημάρχου είναι πολύ πιο άμεση, είναι πολύ πιο βιωματική από τη σχέση την οποία μπορεί να έχει ο πολίτης με το βουλευτή του ή με τα όργανα της κεντρικής εξουσίας. Να συζητήσουμε λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε, και για ζητήματα όπως η διαχείριση των Κέντρων Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Αλλά αφού προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβει τέτοιες αρμοδιότητες.

Το τελευταίο που θέλω είναι να μεταφέρω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς πόρους και χωρίς εργαλεία. Αυτό θα ήταν και αντιπαραγωγικό και θα ήταν τελικά και τελείως αδιέξοδο ως προς το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Όμως, αυτό το οποίο μπορείτε να περιμένετε από εμάς είναι γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σχετικά με το χάρτη της οργάνωσης της χώρας σε κεντρικό, Περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Θα σας κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο ουσιαστική. Και, βέβαια, εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε πολιτικές ακυβερνησίας που κάποιοι θέλουν να προωθήσουν για τη χώρα να τις επεκτείνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εμάς απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απλά δεν υπάρχει.  Δεν μπορώ να φανταστώ δημάρχους οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα, θα εκβιάζονται από μικρές μειοψηφίες εντός των δημοτικών συμβουλίων, όχι.  Όχι, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.  Και σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και επειδή είμαι βέβαιος ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές θα ξανά αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής.

Κλείνω, φίλες και φίλοι, ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά για την παρουσία σας στο 5ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντάς σας ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι ένα Κόμμα το οποίο αλλάζει, ανανεώνεται, μπολιάζεται με νέες ιδέες.  Και ένα Κόμμα το οποίο σέβεται και τιμά όλα τα παλιά στελέχη και τους παραδοσιακούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Και θα ήθελα για αυτούς ειδικά ένα θερμό χειροκρότημα. Είναι ένα Κόμμα, όμως, το οποίο δεν φοβάται, ταυτόχρονα, να ανοιχτεί.  Να υποδεχθεί στις τάξης της ανθρώπους οι οποίοι δεν μας στήριξαν στο παρελθόν και οι οποίοι σήμερα έλκονται από τη Νέα Δημοκρατία και από τον πολιτικό λόγο τον οποίο αρθρώνει και αυτή είναι η υποχρέωσή μας φίλες και φίλοι να το κάνουμε.  Δεν είμαστε ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα.

Είμαστε η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά Παράταξη αυτής της χώρας.  Είμαστε δύναμη ευθύνης, είμαστε ισχυρή πολιτική δύναμη, είμαστε η δύναμη η οποία θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση που θα δώσει το χαμόγελο πίσω στους Έλληνες, που θα μας επιτρέψει και πάλι με αισιοδοξία να ατενίσουμε το μέλλον για να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ναι εμείς είμαστε αυτοί που δώσαμε το τέλος σε αυτό τον εφιάλτη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ πολύ για το χειροκρότημά σας, να είστε καλά.  Ευχαριστώ πάρα πολύ.