Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Η άνοδος και η πτώση της Ρένας Δούρου


Θύματα και στο πολιτικό πεδίο φαίνεται πως θα έχουν οι φονικές πλημμύρες της Αττικής, έπειτα από την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής και την ανάδειξη πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση όσα υπονοούμενα ήδη ακούγονται, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου περιέρχεται πλέον σε πολύ δυσμενή θέση και όλα δείχνουν πως τα φτερά της ψαλιδίζονται σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της να ισχυροποιήσει την θέση της στο εσωκομματικό πεδίο.

Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η κυρία Δούρου φαίνεται πως χαλάει οριστικά την εικόνα που επιχειρούσε να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια. Η περιφερειάρχης Αττικής με την νίκη της στις εκλογές του 2014 ήταν ουσιαστικά η προπομπός της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Και έκτοτε συμπεριφερόταν σαν να «υποδέχεται» τον κ. Τσίπρα στα σαλόνια της εξουσίας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και με δεδομένη την δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Δούρου μοιάζει να είναι ο προάγγελος της πολιτικής αποδρομής του.

Πλέον- και έπειτα από τρία χρόνια στην Περιφέρεια, η επανεκλογή της κυρίας Δούρου μοιάζει ήδη με άπιαστο όνειρο, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες και ο πολιτικός της ρόλος εν γένει αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Εχοντας δεχθεί κριτική για την αδράνειά της κατά τα τρία και πλέον χρόνια στην διοίκηση της περιφέρειας, η κυρία Δούρου επιχειρούσε να αυξήσει την επιρροή της και να καλλιεργήσει ένα προφίλ πιθανής διεκδικήτριας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά.

Με τους χειρισμούς της στην κρίση της Δυτικής Αττικής και κυρίως με τις αποκαλύψεις για την απουσία κάθε προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και αξιοποίηση κονδυλίων, η Περιφερειάρχης Αττικής φαίνεται πως χάνει πλέον σημαντικό έδαφος. Αναμένεται δε πως θα χρεωθεί προσωπικά την ανάδειξη των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, εφόσον κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να φανεί πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας. Η πολιτική υπεράσπιση της κυρίας Δούρου μοιάζει πολύ δύσκολη και φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο.

Και σε ό,τι αφορά τον ίδιο όμως, εκτιμάται πως δύσκολα θα κατορθώσει να στρέψει την πολιτική συζήτηση προς ευνοϊκά για εκείνον ζητήματα και αναμένεται πως θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Η εξ αναβολής συζήτηση της Δευτέρας για το κοινωνικό μέρισμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ σύντομα αναμένεται και η συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία, όπου οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος θα βρεθούν σε θέση απολογουμένου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα αναζητήσει κάποιες ευκαιρίες για πολιτικούς ελιγμούς στο προσεχές διάστημα, χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα τις βρει – τουλάχιστον στον χρόνο που θα επιθυμούσε ο ίδιος. Η προοπτική του ανασχηματισμού είναι κάτι που συζητείται εκ νέου με δεδομένη την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Πλην όμως με την αξιολόγηση σε εκκρεμότητα, φαίνεται πως μία τέτοια κίνηση είναι απαγορευμένη. 


Αγγελος Κωβαίος
TA NEA



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου