Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Νέα πρόκληση Παπαχριστόπουλου ρίχνει τους εμπρησμούς στους ανέργους



Με απίστευτο θράσος ο Παπαχριστόπουλος επιχείρησε να αποδώσει ο τους εμπρησμούς αυτοκινήτων των τελευταίων 24ωρων σε γειτονιές της Αττικής σε ανέργους και στην ανεργία. Φυσικά όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα και τα θύματα πίσω από τους εμπρησμούς βρίσκονται αντιεξουσιαστές.

Προσπαθώντας να καλύψει τους συντρόφους ο ανεκδιήγητος Παπαχριστόπουλος που δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί, δηλώνει πως όσο υπάρχουν άνεργοι, θα αυξάνονται τέτοια περιστατικά. 

Χαρακτήρισε ως καταδικαστέες ενέργειες τους εμπρησμούς των αυτοκινήτων, ωστόσο ανέφερε ότι «αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που παράγουν ανέργους, αυτά τα γεγονότα θα διογκώνονται».




ΥΠΕΞ για Ακάρ: Τουλάχιστον υποκριτικό να επικαλείται το διεθνές δίκαιο



Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στον Χουλουσί Ακάρ σε ότι αφορά αυτά που είπε για τα ελληνικά νησιά και το διεθνές δίκαιο!

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

«Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε νωρίτερα το Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ακόμα, επισήμανε ότι «υπάρχει το παράδοξο με τα 6 και τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει ούτε στον κόσμο ούτε στην ιστορία», επιχείρημα που σταθερά αναπαράγει η Τουρκία.


Ο στρατός του Χαφτάρ έριξε τουρκικό drone



Είναι το δέκατο drone είναι τύπου TB2 που χάνει η Τουρκία έχοντας πρόβλημα πλέον στο εξοπλισμό διότι μειώνεται η εξοπλιστική της ικανότητα.

Σύμφωνα με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Χαφτάρ drone τουρκικής κατασκευής καταρρίφθηκε έξω από την Τρίπολη. Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter το drone ανήκει στον στρατό του Σάρατζ.  Όπως επισημαίνει ο LNA το drone είναι τύπου TB2, το οποίο μπορεί να έχει στο φτερό του τη σημαία της Λιβύης, ωστόσο «αυτό δεν το κάνει λιβυκό. Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ για εξοπλισμό τουρκικής κατασκευής".









Αναβλήθηκε η δίκη των καταληψιών επειδή αντιεξουσιαστής επικαλέστηκε ότι έχει διάρροια



Η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορούμενων παρά τις αντιρρήσεις του εισαγγελέα. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν αναβολή διότι ο ένας είχε επεισόδιο διάρροιας με ιατρική γνωμάτευση, αλλά και μία από τις δικηγόρος δεν μπορούσε να είναι παρούσα στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα και εμφανώς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πως έχει εισαχθεί το κατηγορητήριο.

Οι δικηγόροι των αστυνομικών Θανάσης Πλεύρης, Σκαμπαρδώνης και Εβίτα Βαρέλα σχετικά με την αναβολή της συζήτησης ζήτησαν να υπάρξει σωστός χαρακτηρισμός των αδικημάτων και να μετατραπούν από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Μάλιστα φαίνεται πως και ο εισαγγελέας υπονόησε πως υπάρχει προβληματισμός ως προς τις κατηγορίες, καθώς ανέφερε «με προβληματίζει πως με αυτόν τον χαρακτηρισμό που λέει το κατηγορητήριο ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής, εισάγεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό όμως θα το δούμε στην πορεία εάν απορριφθεί το αίτημα αναβολής.

Έτσι και αλλάξει το κατηγορητήριο προς το δικαιότερο, δηλαδή και γίνει το πλημμέλημα κακούργημα εκεί να δεις πόσες διάρροιες θα πιάσουν τους κατηγορούμενους.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τους Υπουργούς και τα επιτελεία τους για την εξαμηνιαία αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή τις υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.

Αναλήφθηκαν επίσης πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που οδήγησαν στην κάλυψη 5.000 και πλέον θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο μηνών.

Στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, νομοθετήθηκε η χορήγηση επιδόματος γέννησης με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος, εξασφαλίστηκαν θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς για το έτος 2019-20, ενώ διορθώθηκαν αδικίες ή παραλείψεις σε βάρος συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι και δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, η Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης και οι Διοικητές, του ΟΠΕΚΑ Ξενια Παπασταύρου, του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Στα πλαίσια της εξαμηνιαίας διαδικασίας καθορισμού των στόχων για το επόμενο χρονικό διάστημα, καλωσήρθατε και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, όλη η ηγεσία του Υπουργείου.

Ξέρω ότι έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά.

Αλλά, πέραν αυτού, έχουμε πολλά άλλα ζητήματα να συζητήσουμε σχετικά με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια, το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέα, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, τα οποία πιστεύω ότι θα γεφυρώσουν πολλές από τις δυστοκίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς είναι κυρίως νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας.

Βέβαια, τα συγχαρητήριά μου στο τεχνολογικό κομμάτι της δουλειάς η οποία γίνεται, και αυτό είναι, Υπουργέ μου, εξαιρετικά χρήσιμο. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτησή μας».

Απολογισμός Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019

● Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και συστηματοποίηση διαδικασιών ελέγχου (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)
● Θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης
● Μητρώο παραβατικότητας
● Νέο σύστημα προστίμων
● Αύξηση συντάξεων χηρείας
● Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των επιμέρους φορέων
● Αλλαγή πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων
● Κατάργηση βασίμου λόγου
● Εξορθολογισμός συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων
● Ενίσχυση πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και την προστασία του παιδιού
● Κανονιστικές παρεμβάσεις για την επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων (έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις χηρείας – ανώτατο όριο σύνταξης, επιστροφή υπαλλήλων ΕΦΚΑ σε κλιμάκια απονομής συντάξεων, έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις θανάτου λόγω καταστροφών, Μάτι, επανυπολογισμός/αύξηση συντάξεων ΝΑΤ)
● Διατάξεις Νόμου: για το επίδομα γέννησης τέκνου (2.000 ευρώ για κάθε παιδί), το Επίδομα Στέγασης, τη μετονομασία του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη Χρηματοδότηση των Δήμων για την κατασκευή Βρεφονηπιακών Σταθμών

Κύριες δράσεις για το 2020

● Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
● Ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων
● Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
● Πλήρης ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης για καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας
● Έναρξη υλοποίησης δέσμευσης «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών»
● Ανάπτυξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ενσωμάτωση σε αυτό νέων ψηφιακών λειτουργιών (ψηφιακό ωράριο εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας). Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δημιουργείται πλέον ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα μπορεί να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο ο κάθε εργαζόμενος, ενώ για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι νέες μορφές απασχόλησης.
● Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων
● Εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού πλαισίου
● Αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας, ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης
● Προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των φύλων
● Προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ και Υποστήριξη της ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας
● Μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ:
○ Άμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων (ATΛΑΣ)
○ Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων των ενταχθέντων Φορέων σε μία ενιαία βάση δεδομένων
○ e-EFKA
○ Πρόσβαση ασφαλισμένων σε ψηφιακές υπηρεσίες
○ Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών
○ Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών
○ Οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ενταχθέντων Φορέων
○ Προώθηση της διαλειτουργικότητας με κρίσιμες βάσεις δεδομένων
○ Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας




Ψάρι καρφώθηκε στο λαιμό εφήβου



Ένα σοκαριστικό ατύχημα συνέβη σε έναν 16χρονο έφηβο από την Ινδονησία που είχε πάει για ψάρεμα.

Σύμφωνα με την Metro, o 16χρονος ψάρευε αμέριμνος στην πόλη Μπαντάου, στο νησί Σουλαβέσι της νότιας Ινδονησίας όταν μία βελονίδα (needlefish) πήδηξε έξω από το νερό και καρφώθηκε με το μεγάλο ρύγχος του στον λαιμό του νεαρού.

Το τραύμα μάλιστα ήταν διαμπερές, αφού το ρύγχος του διαπέρασε τον λαιμό του 16χρονου και βγήκε από την άλλη άκρη.

Αρχικά το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μπαντάου ωστόσο δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στην πόλη Μακασάρ όπου εκεί με μια πολύ προσεκτική επέμβαση μίας ώρας του το αφαίρεσαν από τον λαιμό.

Ο 16χρονος είναι σε σταθερή κατάσταση και αναρρώνει υγιής στο νοσοκομείο.

Οι βελονίδες (περίπου σαν τις δικές μας ζαργάνες) έχουν χαρακτηριστικό αιχμηρό ρύγχος και μπορούν να πηδούν από το νερό με εκπληκτική ταχύτητα.

Μάλιστα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο περιστατικά θανάτων από βελονίδες: ένα στη Χαβάη το 1977 και ένα στην Ταϊλάνδη το 2018.





Πηγή : in.gr


Τραμπ: Κατηγορίες «φωτιά» εναντίον του στην δίκη!


Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν στην δίκη τον πρόεδρο Τραμπ ότι είχε οργανώσει σχέδιο πίεσης στην Ουκρανία για να βελτιώσει τις προοπτικές επανεκλογής του στις προσεχείς εκλογές.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, τον κατηγόρησε σήμερα ότι οργάνωσε ένα «διεφθαρμένο» σχέδιο ώστε να πιέσει την Ουκρανία για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Κόλαφος ο Σιφ εναντίον Τραμπ!

Στην εναρκτήρια τοποθέτηση των κατηγόρων, ο Σιφ είπε ότι ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας του να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, για ατεκμηρίωτες κατηγορίες για διαφθορά.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επιδίωξε την ξένη παρέμβαση στις δημοκρατικές εκλογές μας, καταχρώμενος την εξουσία του αξιώματός του για να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό ώστε να βελτιώσει τις προοπτικές επανεκλογής του», ισχυρίστηκε. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα των Δημοκρατικών για το γιατί ο Τραμπ θα έπρεπε να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί.

«Για να εφαρμόσει το διεφθαρμένο σχέδιό του ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ανακοινώσει δημοσίως τη διεξαγωγή ερευνών για δύο αναξιόπιστους ισχυρισμούς, κάτι που θα ωφελούσε την προεκλογική εκστρατεία» του για τις εκλογές του 2020, τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να βρει στοιχεία που αμαυρώνουν τον Μπάιντεν, ο οποίος είναι εκ των βασικών διεκδικητών για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές. Ο γιος του, ο Χάντερ Μπάιντεν, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαψεύδει ότι έχει διαπράξει οτιδήποτε το επιλήψιμο
Η ομάδα του Σιφ θα έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Στη συνέχεια, οι συνήγοροι του προέδρου θα έχουν επίσης τρεις ημέρες για να καταρρίψουν τα επιχειρήματα αυτά. Η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη, αν μη τι άλλο ιστορική δίκη…


Πηγή : newsit.gr


Τουρκία: 2.560 Έλληνες επενδυτές πήραν την τουρκική υπηκοότητα την τριετία 2016-2018



Την τουρκική υπηκοότητα έλαβαν 2.560 Ελληνες, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα την τριετία 2016-2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατικής υπηρεσίας της Τουρκίας, το 2018 αποδόθηκε υπηκοότητα σε 1.074 Ελληνες(544 άντρες και 530 γυναίκες). Ο αντίστοιχος αριθμός για την χρονιά του 2017 ήταν 641( 314 άντρες και 327 γυναίκες) ενώ το 2016 πολιτογραφήθηκαν Τούρκοι 845 συμπατριώτες μας(441 άντρες και 404 γυναίκες).

Η προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών στην Τουρκία ώστε να δοθεί ώθηση στην εθνική οικονομία και να αντιμετωπιστεί η καθίζηση της τουρκικής λίρας οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας στη δραστική μείωση των οικονομικών και επενδυτών κριτηρίων, που πρέπει να πληρούν ξένοι για να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτογραφήσεις επενδυτών ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο μεταξύ 2016-2018.


Βάσει του σχετικού προεδρικού διατάγματος, τουρκική υπηκοότητα αποδίδεται σε όσους τηρούν κάποιον από τους παρακάτω όρους:

α) Αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 δολάρια,
β) Επένδυση με 500.000 δολάρια εταιρικό κεφαλαίο,
γ) Επενδύσεις που θα απασχολούν το λιγότερο 50 Τούρκους πολίτες,
δ) Αγορά 500.000 δολαρίων κρατικών ομολόγων,
στ)Κατάθεση 500.000 δολαρίων σε κρατικές τράπεζες της Τουρκίας με τον όρο να μην τα αποσύρουν για τρία χρόνια.

Εως τότε, το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης σε πάγια κεφάλαια ήταν 2 εκατ και των τραπεζικών καταθέσεων στα 3 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι μπορούσαν να γίνουν Τούρκοι πολίτες, αν κατείχαν ακίνητη περιουσία αξίας 1 εκατ. δολαρίων ή τουρκικά ομόλογα 3 εκατ. δολαρίων. Οσο για τους απασχολούμενους Τούρκους πολίτες σε επενδύσεις, που εξασφάλιζαν τουρκικό διαβατήριο, έως τον Σεπτέμβριο του 2018, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 100.

Στο μεταξύ, σε μία συγκριτική προσέγγιση των παραπάνω με το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”(Golden Visa Greece), που “τρέχει” στην χώρα μας προσφέροντας τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, διαπιστώνουμε τα ακόλουθα: Βάσει των στοιχείων της “Enterprise Greece”, από το 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2019 χορηγήθηκαν 487 άδειες διαμονής σε Τούρκους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ενώ οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε Τούρκους επενδυτές και τα μέλη των οικογενειών τους το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1.342.


Μανόλης Γαλάνης
Πηγή: prothema.gr


Όλο το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού


Αλλαγές  σε όλο το μήκος και πλάτος της Δημόσιας Ασφάλισης προβλέπει  το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά το Capital.gr

Το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών. 

- Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τον  Ηλεκτρονικό Εθνικό  Φορέα. Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Στον e-ΕΦΚΑ εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). 

- Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει διατάξεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου ΕΦΚΑ.

- Το τρίτο, αφορά ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς. 

- Το τέταρτο μέρος αφορά τη  συγκρότηση του οργανισμού του e-ΕΦΚΑ. 

Πιο αναλυτικά, οι βασικότερες αλλαγές στις συντάξεις και τις εισφορές, όπως προβλέπονται στο εν λόγω προσχέδιο έχουν ως εξής: 

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις 
Κατ΄αρχάς, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών (κύριων) συντάξεων, διαμορφώνονται από την 1/10/2019 ως εξής:

- Για έως 15 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέλθει στο 0,77%
- Από 15,01 έως 18 έτη ασφάλισης στο 0,84%.
- Από  18,01 έως 21 έτη, στο 0,90%
- Από 21,01 έως 24 έτη, στο 0,96% 
- Από 24,01 έως 27  έτη στο  1,03%
- Από 27,01 έως 30 έτη, στο  1,21%
- Από 30,01 έως 33  έτη στο 1,98% (έναντι 1,42% που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου)
- Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50% (έναντι  1,59%)
- Από 36,01 έως 40 έτη στο 2,55% (έναντι 1,80%)
- Από 40,01 και πάνω έτη στο προσαυξάνεται κατά 0,5% ανά έτος 

Το προσχέδιο αναφέρει πως από 1.10.2019 οι συντάξεις που έχουν ήδη κανονιστεί και καταβληθεί με βάση τις ρυθμίσεις του Ν.4387/2016  (ν. Κατρούγκαλου) ή εκκρεμεί ο υπολογισμός τους αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αναφέρονται παραπάνω. Ο σχετικός  υπολογισμός γίνεται από 1.10.2019, ημερομηνία από την οποία καταβάλλονται και τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύον καθεστώς. Τυχόν διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. 

Οι επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου υπολογίζονται εκ νέου από 1.10.2019 με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του παρουσιάζονται στο προσχέδιο.

Από 1.10.2019, όπως προβλέπει το ίδιο προσχέδιο,  αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό όπως επαναϋπολογίζεται εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ` έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Εάν η επανυπολογισθείσα προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη του ποσού που προέκυπτε κατά το προϊσχύον καθεστώς καταβάλλεται η προσωπική διαφορά κατά το προϊσχύον καθεστώς. 

Αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, τότε το ποσόν των συντάξεων προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2019 έως 31η Δεκεμβρίου 2020 και ισόποσα κατ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Εάν η επανυπολογισθείσα προσωπική διαφορά είναι μικρότερη του ποσού που προέκυπτε κατά το προϊσχύον καθεστώς καταβάλλεται η προσωπική διαφορά κατά το προϊσχύον καθεστώς.

Επανέρχονται οι επικουρικές συντάξεις στο επίπεδο του 2016
Το προσχέδιο καθιστά σαφές πως οι  ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31-12-2014.

Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, όπως ισχύει. Το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του προ φόρου καταβαλλόμενου ποσού στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Τo προηγούμενο εδάφιο έχει αναλογική εφαρμογή και στις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Τo προηγούμενο εδάφιο έχει αναλογική εφαρμογή και στις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

Οι αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών
Όσον αφορά τις εισφορές κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών,  οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής: 
- 1η κατηγορία : 155 ευρώ
- 2η κατηγορία : 186 ευρώ
- 3η κατηγορία : 236 ευρώ
- 4η κατηγορία :297 ευρώ
- 5η κατηγορία : 369 ευρώ
- 6η κατηγορία : 500 ευρώ

Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως 6η κατηγορία. 

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις 6 αυτές κατηγορίες είναι υποχρεωτική. 

Σε πρώτη φάση οι ασφαλισμένοι επιλέγουν εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν άλλως κατατάσσονται στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. 

Από 1-1-2020 θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, της οποίας το ποσόν της μηνιαίας εισφοράς αντιστοιχεί σε 93 ευρώ. Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους.  Από 1-1-2023 τα προαναφερθέντα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του 2.

Τι θα ισχύσει για τους παράλληλα απασχολούμενους 
Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές.


Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις, καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση, οι εισφορές που προβλέπονται κατά περίπτωση και έως του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.

Ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε εργοδότη.

Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης ή απασχολούμενων με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται υποχρεωτικά η νέα προβλεπόμενη  ασφαλιστική εισφορά. Η εν λόγω εισφορά δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.

Eάν υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. 

Ειδικά για τους νέους αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες η ανωτέρω εισφορά δεν δύναται να υπολείπεται της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της για την ασφάλιση ασθενείας, για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως.

Για όσους μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες ή απασχολούμενους σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ επιλέγουν προαιρετικά την καταβολή υψηλότερης εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή απασχολούμενου σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, ή της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους επαγγελματίες, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες  εισφορές συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.

Μισθωτοί που παράλληλα αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχουν μισθωτή εργασία ή σε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα  εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς.

Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για  υγειονομική περίθαλψη υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του φορέα, κλάδου ή τομέα που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α. με την ιδιότητα του μισθωτού. 

Ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προέκυπτε βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη του παρόντος για κάθε φορέα, τομέα, κλάδου ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον Ε.Φ.Κ.Α., υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για την αυτή απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. 

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι κατά την έννοια των διατάξεων του ν.2084/1992, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να έχουν προαιρετικά το δικαίωμα καταβολής δεύτερης εισφοράς στον Ε.Φ.Κ.Α., κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν το συνολικό ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα για την υγειονομική περίθαλψη, την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. 

Στους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς.

Για ποιους εισάγεται προαιρετικά η ασφάλιση  στο Επιικουρικό και το Εφάπαξ
Σύμφωνα με το προσχέδιο, από 1.1.2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α. καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται, μετά από αίτησή τους, προαιρετικά: 

- Oι μισθωτοί, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που από 1-1-2021 αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία - απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους, στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ ή άλλου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ή των εξομοιούμενων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. 

- Οι προσλαμβανόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ), στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) και στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ) του ΤΕΑΠΑΣΑ, εφαρμοζομένων των διατάξεων που διέπουν τον πρώην Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).".

Συμπληρωματική χρηματοδότηση ασφαλιστικού συστήματος
Το προσχέδιο αναφέρει πως από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  (σ.σ. για το νόμο Κατρούγκαλου)  και κατά δεύτερον η δαπάνη εφάπαξ παροχής, η οποία καταβάλλεται τον Δεκέμβριο εκάστου έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες των άρθρων 1 έως 3 του ν. 1296/1982 (Α’ 128), της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85). Η δαπάνη της εφάπαξ παροχής χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Για το έτος 2020 η παραπάνω  δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσόν που διατίθεται για την εφάπαξ παροχή, προσδιορίζονται τα κριτήρια απονομής, ο φορέας και η διαδικασία καταβολής, το ύψος της εφάπαξ παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. 

Μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου
Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως: 

- Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56  μονάδες στον εργαζόμενο.

- Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) .


Πηγή : capital.gr


Η ατιμωρησία των αντιεξουσιαστών δίνει θάρρος και συνεχίζουν να καίνε περιουσίες αθώων πολιτών σε Πάτρα - Αθήνα



Εμπρηστικές επιθέσεις από κακοποιούς αντιεξουσιαστές σημειώθηκαν και πάλι τη νύχτα στην Αθήνα και την Πάτρα, από τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στις 03.21, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε τέσσερα σταθμευμένα οχήματα επί της οδού Καραχρήστου 2, στον Λυκαβηττό.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 02.19, κακοποιοί αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν αυτοκίνητα σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, στη διασταύρωση των οδών Ταντάλου και Λεύκας, στην Πάτρα.

Δύο αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ από τις φλόγες και το θερμικό φορτίο προκλήθηκαν ζημιές και σε άλλα παρακείμενα αυτοκίνητα.

Όσο δεν αυστηροποιείται ο ποινικός κώδικάς και δεν οδηγούνται στις φυλακές οι αντιεξουσιαστές, τόσο θα συνεχίσουν να καταστρέφουν περιουσίες αθώων πολιτών με σχέδιο για να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το αίσθημα ασφάλειας.


Ράικου : Ο Παπαγγελόπουλος με τις ενέργειές του ήθελε κατάλυση της Δημοκρατίας! Φοβόμουν για το παιδί μου




Βάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε: «Μου λένε, "γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή;". Μα, γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου, μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα και έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου, είπα ‘δεν το ανέχομαι'. Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βγήκαν με αυτόν τον άθλιο τρόπο να χτυπήσουν την οικογένεια μου. Εκεί είπα "ως εδώ"».

«Ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο, δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Νοβάρτις, γι' αυτό και έστησε την σκευωρία» κατέθεσε η Ελένη Ράικου

Για κατάλυση του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας κατηγορεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η κυρία Ελένη Ράικου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας για την πρόσφατη συνέντευξη του Παπαγγελόπουλου που υποστήριξε ότι πίσω απο τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου υπάρχει κίνητρο. «Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ.Παπαγγελόπουλο;» Ράικου: «κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα οτι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν οτι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ».

Οι διάλογοι σοκάρουν :

Κ.Καραγκούνης: Μας είπατε οτι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, ενδιαφέρον του κ.Παπαγγελόπουλου που εστίασε;
Ε.Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος Υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ.Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Νοβάρτις. Γι αυτό και έστησε την σκευωρία.
Κ.Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι οτι ο κ.Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;
Ε.Ράικου: Σε άλλους επηρρέαζε και σε άλλους που δεν μπορουσε να επηρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές
Κ.Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς;
Ε.Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου οτι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις... Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.
Κ.Καραγκούνης: Η επιμονή του κ.Παπαγγελοπουλου να παρεμβαίνει εναντίον πολιτικών ποιο κίνητρο είχε;
Ε.Ράικου: Η όλη ζημιά είναι οτι διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου για να το μετατρέψει ο κ.Παπαγγελόπουλος σε σκευωρία”

Ι. Μπούγας: Μετά την παραίτησή σας πώς είδατε την εξέλιξη της υπόθεσης Νοβάρτις;

Ε. Ράικου: Επιβεβαιώθηκα στη συνέχεια. Θέλανε να διακόψουν την έρευνα του σκανδάλου. Και αυτό συνέβη. Γνώμη μου είναι οτι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει. Πρώτον από το ίδιο περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα οτι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα οτι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία. Ποτέ μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ.Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;

Ι. Μπούγας: Μιλήσατε για παρακρατικές μεθόδους...

Ε. Ράικου: Ναι, γιατί αυτά που περιγράφονται σε αυτή την υπόθεση δεν γίνονται. Το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να ληφθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες.

«Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος είχαν πολύ φιλική σχέση»

Ε.Ράικου: Για να καταλάβετε το ποιόν του και τον χαρακτήρα του. Μεσούσης της κατάθεσής μου βγαίνει στα κανάλια και με εξυβρίζει και με απειλεί.

ΝΔ: Γνωρίζετε ποια ήταν η σχέση Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου;

Ε.Ράικου: Όλο το δικαστικό σώμα γνωρίζει οτι η Τουλουπάκη και ο Παπαγγελόπουλος είχαν πολύ φιλική σχέση. Προσωπική σχέση. Ξέρουμε μέσα στο δικαστικό σώμα ποιος έχει φίλο ποιον. Γι αυτό ήθελε την Τουλουπάκη στην θέση αυτή για να κάνει ό,τι είπε ο κ.Αγγελής.

Ι.Μπούγας: Διαπιστώσατε διαρροές κατά την έρευνα μετά από εσάς;

Ε.Ράικου: Βεβαίως. Σε εφημερίδες δεν τα διαβάζαμε; Κι ακόμη επειδή αρνήθηκα να ικανοποιήσω τα αιτήματα του κ.Παπαγγελόπουλου, ο ίδιος έστηνε δημοσιεύματα εναντίον μου. Δείτε τα δημοσιεύματα.

Η κυρία Ράικου απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Ευαγγελίας Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε ότι η στοχοποίηση που υπέστη απο τον μηχανισμό Ρασπούτιν την τρομοκράτησε και φοβήθηκε πως στο στόχαστρο εκτός απο τον σύζυγό της θα μπουν και τα παιδιά της. Αντιδρώντας δε στην αναφορά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διαψεύδει ότι την απείλησε τηλεφωνικά ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό της απόρρητο:

Ε.Λιακούλη: Ποιος κίνησε εις βάρος σας πειθαρχικές διώξεις μετά την παραίτησή σας από εισαγγελέας διαφθοράς;

Η διαδικασία αυτή ήταν άσχετη με το σχέδιο εξόντωσης σας ή εκείνος που κίνησε τη δίωξή σας ήταν συμμέτοχος στο σχέδιο αυτό;

Ε.Ράικου: Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα κι έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου είπα «δεν το ανέχομαι». Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα «ως εδώ».

Ε.Λιακούλη: Ο Παπαγγελόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι ποτέ δεν σας πήρε τηλέφωνο και ότι ποτέ δεν παρενέβη στο έργο σας.

Ε.Ράικου: Μα τί περιμένατε να πει;

Ε.Λιακούλη: Δέχεστε να ανοίξει το τηλεφωνικό σας απόρρητο;

Ε.Ράικου: Ναι. Να ανοιξει.

Ε.Λιακούλη: Ο κ.Παπαγγελόπουλος σας αποκάλεσε κακή ηθοποιό και κακή σεναριογράφο.

Ε.Ράικου: Είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Και πολλές φορές σκέφτομαι οτι εαν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει από εκεί που είναι τον Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται γιατί κάποια από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος δεν τα είχε σκεφθεί εκείνος να τα κάνει.


Αποφασίζει σήμερα ο ΠΟΥ εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα. Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας" είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Κατάλληλα και σημαντικά τα μέτρα του Πεκίνου στην πόλη Γιουχάν

Ακόμη, ο Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Γιουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κινεζική μεγαλούπολη των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή την αναστολή λειτουργίας των μαζικών μέσων μεταφοράς και των αεροπορικών πτήσεων από σήμερα το πρωί, ο Γκεμπρεγιέσους τα χαιρέτισε ως «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα».

«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι αρχές της Γιουχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς και το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στο Νταβός ο Μητσοτάκης



Με σημαντικούς παγκόσμιους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες θα έχει συναντήσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στις 23 και 24 Ιανουαρίου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνομιλίας του με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαντ και Στάνφορντ, Νιαλ Φέργκιουσον στις 12:30 Ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα εσωτερικά πολιτικά θέματα αλλά και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. 

Ταυτόχρονα με την εκδήλωση που θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε κοντινή αίθουσα του Φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συνομιλεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Οι δύο άνδρες δεν αναμένεται να συναντηθούν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν ακόμη και να αποφύγουν ο ένας τον άλλον στους διαδρόμους του Φόρουμ.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητστοάκης αναμένεται στις 11:15 να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, γεγονός που κρίνεται ότι δεν θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Τουρκία εξαιτίας των πολύπλοκων σχέσεων που διατηρεί με τους Κούρδους του Ιράκ.

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 17:45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και αμέσως μετά με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπούνο Λεμέρ.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. 

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή για συνάντηση αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο ραντεβού στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, όπως τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Τσαράτσε, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σάρλοτ Χογκ, τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC),  Ταντασί Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λορέν Ντεμπρού και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπριτιν.




Πηγή: skai.gr