Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σαμαράς: Ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν



«Ο Τσίπρας πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων» και τρόικα και Eurogroup θα τον βαθμολογήσουν, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ

«Ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν. Όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα», σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σε σημερινή δήλωσή του αναφορικά με τις χθεσινές εξελίξεις και τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει τώρα «να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων».

«Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία, είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι  «βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες» και όλα αυτά «την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν, όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα».

Σημειώνεται ότι χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου είχε σειρά άτυπων επαφών με κεντροδεξιούς αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνεδρίασης  των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλους.  

Σε όλες τις επαφές που είχε, αλλά και στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία αν και ήταν στην επίσημη ατζέντα τέθηκε με δική του πρωτοβουλία το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη «να βρεθεί πάση θυσία λύση», καθώς, όπως είπε, «επιδεινώνεται η κατάσταση, κυρίως από πλευράς ρευστότητας».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους παριστάμενους στη συνεδρίαση να βοηθήσουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη.    


Πηγή : protothema.gr  



ΟΟΣΑ: Εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε δωροδοκίες στο εξωτερικό



Την ολιγωρία της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω δωροδοκιών εξασφαλίζουν συμβόλαια σε ξένες χώρες, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η Ελλάδα δεν δίνει στην καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς την ίδια προτεραιότητα με αυτήν που δίνει για την εσωτερική διαφθορά», υποστηρίζει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως η προσέγγιση αυτή «στέλνει το ατυχές μήνυμα ότι η διακρατική διαφθορά είναι ένα αποδεκτό μέσο για την κατάκτηση αγορών στο εξωτερικό, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική κατάσταση της χώρας στην περίοδο αυτήν της οικονομικής κρίσης».

Ο ΟΟΣΑ καλεί άμεσα την Ελλάδα «να εντάξει την καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς στις εθνικές της στρατηγικές». Συνοδεύει, μάλιστα, την έκθεση με συστάσεις προς την Αθήνα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διακρατικής διαφθοράς, τονίζοντας τους παρακάτω στόχους:

Την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγωγές, τις μεταφορές, καθώς και τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας διακρατικής στρατηγικής ανίχνευσης της διαφθοράς.
Την αξιολόγηση και διερεύνηση όλων των πληροφοριών για δωροδοκίες, την προστασία των πληροφοριοδοτών από αντίποινα και ακόμα, την παροχή επαρκών πόρων σε εισαγγελείς και ανακριτές.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ αναφέρονται και ορισμένα παραδείγματα σε ό,τι αφορά «τρέχουσες υποθέσεις δωροδοκίας στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας εργασίας, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία φέρεται ότι δωροδόκησε με 270 εκατ. ευρώ υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, παρ' ότι η προσφορά της ήταν κατά 40 εκατ. υψηλότερη από αυτήν των ανταγωνιστών της.

Στην ΠΓΔΜ επίσης καταγράφεται η εμπλοκή δύο Ελλήνων μεσαζόντων για δωροδοκίες αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.

Στο Ομάν, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υποκατάστημα στο Ομάν, φέρεται ότι δωροδόκησε με 380.000 δολάρια υπάλληλο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ομάν, ενώ ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης υπόθεση ελληνικής εταιρείας για Λοταρία που φέρεται ότι δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο το 2009. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στην Κύπρο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει την υπόθεση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ ο οποίος φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με 1 εκατ. ευρώ από τον Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Στην Αλγερία, επισημαίνεται η δωροδοκία ανώτερου αξιωματικού κρατικής εταιρείας καπνού από δύο ελληνικές εταιρείες και στη Γεωργία η δωροδοκία Γεωργιανού δημόσιου υπαλλήλου με 7 εκατ. δολάρια από τρία άτομα εκ των οποίων ένας Έλληνας, σε υπόθεση που αφορά εταιρεία ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Tι μισθό παίρνει ένας αρχηγός κράτους;


Αυτή είναι η λίστα με τους μισθούς των αρχηγών - κρατών της G12. 

Tο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN δημοσίευσε μια κατάταξη των αρχηγών κρατών της G12 όσον αφορά τον μισθό τους. Ο Μπάρακ Ομπάμα μονοπωλεί την πρώτη θέση στο βάθρο των αμοιβών, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ θα διεκδικούσε μια καλύτερη θέση αν δεν είχε αποφασίσει να μειώσει την αμοιβή του κατά 30%, το 2012.     

 Η Πλήρης κατάταξη:   

1 - Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ): $ 400,000.   

2 - Ο Stephen Harper (Καναδάς): 260.000 δολάρια.   

3 – Άνγκελα Μέρκελ  (Γερμανία): 234.400 δολάρια.   

4 - Τζέικομπ Ζούμα (Νότια Αφρική): 225.500 δολάρια.   

5 – Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία): 214.800 δολάρια.   

6 - Σίνζο Άμπε (Ιαπωνία): 202 700 δολάρια.   

7 - Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία): 194 300 δολάρια.   

8 - Βλαντιμίρ Πούτιν (Ρωσία): $ 136.000.   

9 – Ματέο Ρέντζι (Ιταλία): 124 600 δολάρια.   

10 - Ντίλμα Ρούσεφ (Βραζιλία): $ 120.000.   

11 - Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι (Ινδία): 30.300 δολάρια.     

12 – Ξι Ζινπινγκ (Κίνα): $ 22.000.     

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα μειώσει το μισθό του κατά 10%. Πριν ένα χρόνο τριπλασίασε την αμοιβή του, όπως και αυτή του πρωθυπουργού του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής (ΔΝΑ) Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είναι τέταρτος στην κατάταξη, είναι ο καλύτερα αμοιβόμενος ηγέτης από τους πολίτες του. Κάθε πολίτης του καταβάλει για τον μισθό του 40 σεντς. 


Πηγή : lifo.gr


Υεμένη: Εκατόμβη σε επιθέσεις αυτοκτονίας σε σιιτικά τζαμιά



Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Καμικάζι αιματοκύλισαν δύο σιιτικά τζαμιά κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι. 

Τουλάχιστον 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, βάσει νεότερης δήλωσης αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, όταν συνολικά τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι στα τεμένη Μπαντρ και αλ Χασούς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που έρχονται δύο ημέρες μετά το λουτρό αίματος στο μουσείο της Τύνιδας.



Καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο εσωτερικό του τεμένους Μπαντρ και στη συνέχεια δεύτερος βομβιστής ανατινάχθηκε εν μέσω του πλήθους που είχε καταληφθεί από πανικό και έτρεχε τρέχοντας προς τη έξοδο.

«Το αίμα ρέει σαν ποτάμι» δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες περιγράφοντας σκηνές τρόμου και φρίκης στο τζαμί.




Στο στόχαστρο επίθεσης αυτοκτονίας βρέθηκε με διαφορά μισής ώρας το τζαμί αλ-Χασούς στη βόρεια πλευρά της Σαναά.

Στα τζαμιά αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι που πολεμούν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπραμπούχ Μάνσουρ Χάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah, που ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι επιθέσεις φέρουν τα σημάδια της Αλ Κάιντα και προσκείμενων οργανώσεων. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει διαμηνύσει να αντεπιτεθεί αφότου οι Χούτι πήραν τον έλεγχο της Σαναά τον Σεπτέμβριο και άρχισαν να προωθούνται στις ευρέως σουνιτικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Υεμένης.

Οι επιθέσεις είναι οι πλέον αιματηρές μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούτι.



Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα, ενώ η Υεμένη βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση.

Το αιματοκύλισμα των τζαμιών έρχεται μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις στο Άντεν μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Αμπραμπούχ Μανσούρ Χάντι και ανταρτών που υποστηρίζουν τον προκάτοχό του, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Ο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, έκανε λόγο την Πέμπτη για «αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος» μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού του μεγάρου στο Αντεν, στο νότο της χώρας, όπου έχει πλέον την έδρα του.

Ο Χάντι μετέβη σε «ασφαλές σημείο» έπειτα από την επιδρομή και τις σφοδρές μάχες στο Αντεν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον ίδιο και μαχητών υποστηρικτών των Χούτι.





Τουρκία: Βαρυποινίτης σκότωσε τη γυναίκα του μέσα στη φυλακή


Τούρκος βαρυποινίτης, καταδικασμένος για φόνο, σκότωσε τη σύζυγό του που πήγε να τον επισκεφθεί στη φυλακή της Σεβάστειας κόβοντάς της τον λαιμό με ένα μαχαίρι που είχε για να καθαρίζει φρούτα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, ο 33χρονος Μετίν Αβτσί σκότωσε τη σύζυγό του Λεϊλά όταν έμειναν μόνοι οι δυο τους  έναν χώρο που προορίζεται για τις «συζυγικές» επισκέψεις. Ο Αβτσί είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για τη δολοφονία συγγενή του.

Για αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο, ο κρατούμενος πήρε το μαχαίρι που υπήρχε μέσα σε μια φρουτιέρα στο κελί και έκοψε το λαιμό της γυναίκας του. Στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. 

Οι φύλακες τον βρήκαν αναίσθητο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος η Τουρκία ίδρυσε από το 2013 «συζυγικά» κελιά, τα λεγόμενα και «ροζ δωμάτια», όπου οι κρατούμενοι μπορούν να περάσουν μέχρι και 24 ώρες με τους συντρόφους τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει άδεια η διεύθυνση της φυλακής.

Η συζυγική βία είναι πολύ διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου περίπου 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών» κατήγγειλε το έγκλημα που διαπράχθηκε μέσα στη φυλακή και απαίτησε από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση να επιβάλλεται αυτομάτως η ποινή των ισοβίων στους δολοφόνους γυναικών.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Καλιφόρνια: Η αντίδραση γιατρού που «χάνει» ασθενή


«Ο άνδρας που εικονίζεται δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να σώσει έναν από τους ασθενείς του» γράφει η λεζάντα της εικόνας που αναρτήθηκε στο Reddit.

Η φωτογραφία που αναρτήθηκε σήμερα στο Reddit δείχνει έναν γιατρό έξω από νοσοκομείο να προσπαθεί να συγκεντρώσει τις σκέψεις του μετά τον χαμό νεαρού ασθενή. 

«Ο άνδρας που εικονίζεται δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να σώσει έναν από τους ασθενείς του» γράφει η λεζάντα της εικόνας που ανέβασε τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας.
«Αν και αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο χώρο εργασίας μας, οι ασθενής που χάνουμε συνήθως είναι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή και τα δύο μαζί.



Ο συγκεκριμένος ασθενής όμως που έχασε ο γιατρός ήταν μόλις 19 ετών. Ο γιατρός μετά από λίγο επέστρεψε και πάλι στο νοσοκομείο με το κεφάλι ψηλά».

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί -ειδικά στα Επείγοντα περιστατικά- υπόκεινται καθημερινά σε μεγάλη ψυχολογική και συναισθηματική πίεση. 



Πηγή: Independent, thetoc


Αφροδίτη της Μήλου. Πώς την άρπαξαν οι Γάλλοι πριν από την επανάσταση του 1821 για λίγα φράγκα





Την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν βρήκαν την ευκαιρία μόνο οι Βρετανοί για να αρπάξουν από την υποδουλωμένη Ελλάδα αρχαιολογικούς θησαυρούς, αλλά και οι Γάλλοι. Το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που κοσμεί σήμερα το Μουσείο του Λούβρου, το άρπαξαν από το νησί Γάλλοι αξιωματούχοι το 1821. Εικοσιτέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης παρουσίαζαν το απόκτημά τους με καμάρι στα Ηλύσια Πεδία. Ήταν το δώρο του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Πόλη, Μαρκησίου Ντε Ριβιέρ, στον βασιλιά Λουδοβίκο το ΙΗ.... 



Η ανασκαφή του αγάλματος  

Τον Απρίλιο του 1820 στο Κλήμα της Μήλου, ο αγρότης Γεώργιος ή Θεόδωρος Κεντρωτάς, καθώς  έσκαβε το χωράφι του, βρήκε ένα γυναικείο άγαλμα, που σήμερα είναι γνωστό ως η «Αφροδίτη της Μήλου». Το άγαλμα ήταν σπασμένο στα δύο και έλειπαν τα χέρια του. Ο αγράμματος γεωργός δεν κατάλαβε την αξία του ευρήματος. Ένας Γάλλος αξιωματικός, ο Ολιβιέ Βουτιέ, που βρισκόταν με το πολεμικό του πλοίο “ Εσταφέτ” για να ξεχειμωνιάσει στο λιμάνι του νησιού, προσφέρθηκε – με το αζημίωτο φυσικά- να βοηθήσει. Κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν ότι το γαλλικό πλήρωμα βρισκόταν ήδη στον χώρο της ανασκαφής, ψάχνοντας για αρχαία. 

Οι επίδοξοι αγοραστές 

Ο νεαρός Βουτιέ είναι αυτός που πρωτοδιαβάζει την επιγραφή στη βάση του αγάλματος. “Αφροδίτη” ήταν τη λέξη που έκανε το πρόσωπο του να λάμψει, ενώ αντιλαμβάνεται την αξία του γλυπτού. Ενημερώνει τον πρόξενο της Γαλλίας στη Μήλο, ο οποίος σπεύδει να το αγοράσει, σαν να είναι απλό εμπόρευμα. Τότε όμως δεν υπάρχει ελληνικό κράτος και οι Οθωμανοί περιφρονούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το νέο διαδίδεται πολύ γρήγορα και στο νησί καταφθάνουν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές από την Αθήνα για να το μεταφέρουν στον Πειραιά. Ένας καλόγερος από τη Μήλο που είχε κατηγορηθεί για ιερατικές ατασθαλίες, σκέφθηκε να το κάνει δώρο στον διερμηνέα του στόλου που θα τον πήγαινε στην Πόλη για να απολογηθεί. Η Αφροδίτη παραλίγο να βρεθεί στη Μολδαβία, καθώς ο διερμηνέας ήταν ο πρίγκιπας της Μολδαβίας, Νικόλας Μουρούζης. 

Ο Βουτιέ σπεύδει στον Γάλλο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη για να μη χάσουν τον πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό, ενώ ο Κεντρωτάς κατακλύζεται από προτάσεις και αμοιβές.... 


Το σκληρό παζάρι των Γάλλων 

Στις 20 Μαίου του 1820, οι Γάλλοι αξιωματικοί επιστρέφουν στη Μήλο με φιρμάνια από τον Σουλτάνο. Το άγαλμα βρίσκεται πακεταρισμένο στο κατάστρωμα ενός καϊκιού, έτοιμο να ταξιδέψει για τη Μολδαβία. Αμέσως ξεκινούν τα παζάρια και οι δωροδοκίες. Κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς πέρασε στα χέρια των Γάλλων η Αφροδίτη. Άλλοι λένε ότι αναγκάστηκαν να την παραδώσουν οι Τούρκοι αξιωματικοί του νησιού και άλλοι ότι οι Γάλλοι ναύτες έκαναν γιουρούσι στο πλοίο και την άρπαξαν. Ο φτωχός και πολύτεκνος αγρότης που κάτω από συνεχείς πιέσεις παρέδωσε το άγαλμα, πήρε ως αντάλλαγμα 400 γρόσια, ένα σχετικά καλό ποσό για την εποχή, αν λάβουμε υπόψη πως 1000 γρόσια ήταν ο ετήσιος μισθός των δημογερόντων. Κερδισμένοι βγήκαν οι Γάλλοι που ξόδεψαν μόνο χίλια φράγκα για να πάρουν στα χέρια τους την Αφροδίτη της Μήλου και να τη μεταφέρουν στην πατρίδα τους. Στη Μήλο βρίσκεται πλέον μόνο ένα αντίγραφο που εκτίθεται στο μουσείο του νησιού, καθώς το Λούβρο μας “έκανε την τιμή” να το στείλει ως δώρο.... 


Διαμαρτυρία των femen μπροστά από την Αφροδίτη της Μήλου. Καταγγέλουν τον βιασμό...

Το μυστήριο με τα “χέρια” της Αφροδίτης της Μήλου 

Η «Αφροδίτη της Μήλου» είναι ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου. Η κατασκευή του χρονολογείται μεταξύ των ετών 150 και 100 π.Χ. Είναι φτιαγμένο από παριανό μάρμαρο και έχει ύψος πάνω από 2 μέτρα. Δημιουργός του είναι πιθανότατα ο Σκόπας, μαθητής του Φειδία, ή κατά άλλες πληροφορίες, ο Αλέξανδρος της Αντιόχειας, για τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Το άγαλμα αν και βρέθηκε χωρίς χέρια, πιθανολογείται πως στο αριστερό της χέρι κρατούσε ένα μήλο, ενώ το δεξί ακουμπούσε στο ύφασμα που είναι τυλιγμένο γύρω από τους γοητευτικούς γοφούς της «Αφροδίτης».... 

Πηγή : mixanitouxronou.gr





Πόσα Ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Ακρόπολη




Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη; Το ερώτημα έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί την Επιστήμη, που αναζητεί το μυστικό της άψογης σεισμικής συμπεριφοράς του Παρθενώνα και του Βράχου της Ακρόπολης, σε μία ιστορία 25 αιώνων σεισμικών δονήσεων. Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο με ιδιοφυή αντισεισμικό σχεδιασμό.

«Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζή Πιτιλάκη. «Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής», ανέφερε κ. Πιτιλάκης, ανοίγοντας σήμερα το πρωί τις εργασίες ημερίδας για τις «Σύγχρονες Επεμβάσεις στα Μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης», που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων.

«Ο σπονδυλωτός κίονας, πέρα από τα προφανή στοιχεία οικονομίας και ευφυούς μεταφοράς και κατασκευής είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.

«Δεν υπάρχουν σοβαρά στατικά προβλήματα»

«Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι τα σοβαρά στατικά προβλήματα τα έχουμε αντιμετωπίσει, ακόμα και στον Παρθενώνα που είναι ένα μεγάλο μνημείο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου δεν έχουμε επέμβει», υπογράμμισε η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούμενης από 180 εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Η δουλειά που έχει γίνει στην Ακρόπολη από το 1975 και μετά αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει ένας μεθοδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τότε, οι καθηγητές, συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και μας βοηθάνε, οι μαρμαροτεχνίτες είναι ικανότατοι και αυτό το έχουν μεταδώσει και στους νεότερους, υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ το έργο», σημείωσε. 

Τα πιο μεγάλα αναστηλωτικά έργα σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, ενώ η συντήρηση γίνεται παράλληλα με την αναστήλωση, όσον αφορά τα μέρη που αποκαθίστανται. Ταυτόχρονα γίνονται ανεξάρτητες εργασίες στην επιφάνεια των μαρμάρων, στις περιοχές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν στατικά προβλήματα αλλά χρειάζονται συντήρηση.

Η κ Ελευθερίου διευκρίνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον Ναό της Αθηνάς Νίκης, καθώς και σε κάποια τμήματα στο Ερέχθειο και συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές. «Έχουμε ακόμα κάποιες περιοχές που έχουν μπει τσιμέντα από τους παλαιότερους αναστηλωτές, σίδερα που πρέπει να απομακρυνθούν, οπότε στην ουσία αυτά είναι και τα επόμενα προγράμματα», ανέφερε.

Όσον αφορά την πιθανότητα μίας πιο στενής συνεργασίας με το ΑΠΘ η κ Ελευθερίου σημείωσε ότι «τα θέματα μελέτης για την αντισεισμική προστασία των μνημείων δεν έχουν εξαντληθεί, αντιθέτως είναι σχετικά πίσω, με την έννοια ότι δε μπορεί να ισχύσει ένας κανονισμός για όλα τα μνημεία, υπάρχουν παράγοντες όπως η υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου,το πού εδράζεται, οι συνθήκες, η επισκεψιμότητα και είναι πιο δύσκολο να ισχύσουν κανόνες».

Πηγή : newsit.gr


Ασταμάτητη η βία και οι δολοφονίες απο αστυνομικούς εναντίον πολιτών στις Η.Π.Α.


Στον Μαρτίζ Τζόνσον, ηλικίας 20 ετών, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, νότια της Ουάσιγκτον, δεν επετράπη η είσοδος σε μια ιρλανδέζικη παμπ την Τετάρτη το βράδυ, όπου πραγματοποιούνταν μία εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου. 

Έξω από το κέντρο, πράκτορες –όλοι τους λευκοί–, της πολιτειακής υπηρεσίας ελέγχου αλκοολούχων ποτών έριξαν τον νεαρό στο έδαφος με τη βία, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε τοποθετήσει το γόνατό του στην πλάτη του νεαρού άνδρα προκειμένου να τον εμποδίσει να αντισταθεί. 

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψή του και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές!».

Στις εικόνες αυτές διακρίνεται ξεκάθαρα να αιμορραγεί στο κεφάλι καθώς έχει χτυπήσει στο πεζοδρόμιο. Ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε πολλά ράμματα

Την Τετάρτη το βράδυ, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του 20χρονου.

«Την ώρα που οι αστυνομικοί με κρατούσαν με τη βία στο έδαφος, εγώ διερωτήθηκα: «πώς είναι δυνατόν;» επισήμανε ο Μαρτίζ Τζόνσον σε μία δήλωση που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Ντάνιελ Ουάτκινς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου χθες.

Η αστυνομία απήγγειλε εναντίον του φοιτητή τις κατηγορίες της εξύβρισης, της μέθης σε δημόσιο χώρο και της παρακώλυσης.

Η αστυνομία της πολιτείας της Βιρτζίνια υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει μια έρευνα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του νεαρού άνδρα, ο Τζόνσον επιχείρησε να εισέλθει στο μπαρ επιδεικνύοντας την ταυτότητά του –όπως απαιτείται συνήθως στις ΗΠΑ, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη– όμως τον απώθησαν.

Εκείνη τη στιγμή οι πράκτορες τον προσέγγισαν για να τον ρωτήσουν τι συνέβαινε και η λεκτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε στη βίαιη σύλληψη του φοιτητή, σύμφωνα με τον Ουάτκινς, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ. 



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Τουρκική πρόκληση στα ανοιχτά του Αγαθονησίου





Νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τουρκική πυραυλάκατος «έκανε βόλτα» επί τρεις ώρες σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά του Αγαθονησίου.

Η πυραυλάκατος  εισήλθε στις 08:55 το πρωί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου παρέμεινε ακινητοποιημένη, με κράτει τις  μηχανές της. 

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στη συνέχεια η πυραυλάκατος TCG POURAZ κινήθηκε αρχικά δυτικά και στη συνέχεια νότια και ανατολικά. Από τα ελληνικά χωρικά ύδατα εξήλθε στις 11:50 π.μ., πλέοντας νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου.

Το τουρκικό πλοίο συμμετείχε στην επιχειρησιακή εκπαίδευση Α' τριμήνου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πλοίο και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν την πυραυλάκατο καθ' όλη τη διάρκεια του πλου της, ανέφερε η ανακοίνωση.




Βαριές κατηγορίες για τους υβριστές του Β. Γιακουμάκη




Βαρύτατες κατηγορίες περιλαμβάνει η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο φοιτητών, 25 και 28 ετών, στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη, αντίστοιχα, και του 50χρονου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως δράστες των χυδαίων υβριστικών αναρτήσεων σε blog του διαδικτύου, εναντίον του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Και οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα «της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου» ενώ ο 50χρονος, ο οποίος είναι σεσημασμένος για σωρεία κακουργημάτων, (βιασμούς, θανατηφόρα σωματική βλάβη, ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή, κλπ, για τα οποία, στο παρελθόν, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών), κατηγορείται και για απείθεια, καθώς όταν πήγαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του, πήδηξε από τον τέταρτο όροφο και διέφυγε.


Όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, οι τρεις άνδρες εντοπίστηκαν μετά από μεθοδική έρευνα και ύστερα από «βροχή» καταγγελιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εάν οι τρεις υβριστές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη ή με την παρέα των Κρητικών που φέρονται να είχαν βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, η οποία μπορεί να τον οδήγησε στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του, καθώς και εάν γνώριζαν μέσω διαδικτύου για τα βασανιστήρια που υφίστατο.
Ωστόσο, από την Εγκληματολογική Υπηρεσία ερευνώνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των τριών κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές της τραγικής υπόθεσης.

Πάντως, κανένας από τους τρεις δεν έχει ζήσει στα Γιάννενα. Ο 25χρονος φοιτητής έχει γεννηθεί στην Αθήνα όπου σπουδάζει και μένει μαζί με τους γονείς του, ο 28χρονος έχει γεννηθεί στην Λάρισα και μένει μόνος του στη Μυτιλήνη, ενώ ο 50χρονος που καταζητείται διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ερευνάται ποιος είναι ο διαχειριστής του επίμαχου blog που μπλόκαρε αμέσως η Google με παρέμβαση των αρχών και το οποίο, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, μεταξύ άλλων, αναρτούσε πολύ συχνά διάφορα σχόλια, μέσω των οποίων υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους καθώς και τη δημόσια τάξη.

Μετά τις καταγγελίες από χρήστες του ίντερνετ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινήθηκε άμεσα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Για όλα αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις.
Κατά την εξέλιξη των ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.

Μετά από νέες έρευνες και συνεχή αλληλογραφία με τη Google διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των δραστών, όπου κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Ο δύο φοιτητές δεν συνελήφθησαν διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας, ενώ ο 50χρονος αναζητείται για το αδίκημα της απείθειας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Αποφυλακίζονται Λόγω παρέλευσης του 18μηνου ο Μιχαλολιάκος και ο Λαγός



Αποφυλακίζονται λόγω συμπληρώσεως του 18μηνου, ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός, που ήταν προφυλακισμένοι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2013 για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Την αποφυλάκισή τους με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους διέταξε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας λόγω λήξης των 18μηνου προσωρινής κράτησης. 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, θα είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό, όρος που του είχε επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων μετά την απολογία τους στις εφέτες- ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. 

Παράλληλα, στο γραμματέα της Χρυσής Αυγής επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Προβατάρης, ο οποίος ωστόσο είχε ζητήσει και την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ. 

Στο Γιάννη Λαγό επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της μη συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση. 

Σε λίγες μέρες με τη λήξη του ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης αναμένεται να αποφυλακιστεί και ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.




Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους




Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους σε έξι δήμους της Αττικιής περιλαμβάνει η εκστρατεία «Βουρτσίζουμε Μαζί» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου. Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερωθούν γονείς και παιδιά, για τις σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής, όπως το καθημερινό βούρτσισμα πρωί και βράδυ, με φθοριούχο οδοντόκρεμα, για 2 λεπτά κάθε φορά, καθώς και τη συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας.

Το πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα των κατά τόπους Δήμων και πραγματοποιείται με την εθελοντική στήριξη οδοντιάτρων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς.

Το πρόγραμμα της Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της ΑΙΜ:
Σ
άββατο 21 Μαρτίου, Αιγάλεω, Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, 10:00-16:00

Κυριακή 22 Μαρτίου, Χαλάνδρι, Κεντρική Πλατεία, 11:00-17:00

Σάββατο 28 Μαρτίου, Νίκαια, Πλατεία Δαβάκη, 10:00-16:00

Κυριακή 29 Μαρτίου, Ν. Σμύρνη, Κεντρική Πλατεία, 10:00-16:00

Σάββατο 4 Απριλίου, Ηλιούπολη, Πλατεία Φλέμινγκ, 10:00-16:00

Κυριακή 5 Απριλίου, Π. Φάληρο, Πλατεία Παλαιού Φαλήρου, 11:00-17:00

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από την ΑΙΜ και την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανέδειξαν ανησυχητικά στοιχεία για την κατάσταση της στοματικής υγείας στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 72% των παιδιών ξεκινάει το βούρτσισμα των δοντιών καθυστερημένα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, το 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν ήδη αναπτύξει τερηδονικές βλάβες, που αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, μόνο το 50% των ενηλίκων και το 27% των παιδιών βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, ενώ το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ οδοντίατρο. 

Συμβουλές για να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι: 
Φτιάχνουμε μία ιστορία, την οποία θα αφηγούμαστε κάθε βράδυ όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μαζί, προσθέτοντας κάθε τόσο νέα επεισόδια!
Διαλέγουμε ένα αγαπημένο τραγούδι διάρκειας 2 λεπτών και το βάζουμε όσο βουρτσίζουμε μαζί τα δόντια μας.
Εμπνεόμαστε από το αγαπημένο μας «καρτούν» ή παιδικό βιβλίο και δίνουμε στα δόντια μας τα ονόματα των ηρώων.
Φτιάχνουμε μία ιστορία, την οποία θα αφηγούμαστε κάθε βράδυ όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μαζί, προσθέτοντας κάθε τόσο νέα επεισόδια!
Κρυβόμαστε πίσω από το παιδί μας και, όπως στέκεται μπροστά στον καθρέφτη, βουρτσίζουμε τα δόντια του με το δικό μας χέρι!
Κάνουμε οικογενειακό καθημερινό διαγωνισμό καλύτερου βουρτσίσματος.


health.in.gr


ΥΠΟΙΚ: Θα ανταποκριθούμε άμεσα στα στοιχεία που μας ζήτησαν





Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ανταποκριθεί «άμεσα και εποικοδομητικά στον κατάλογο με τις πληροφορίες που ετοιμάζονται να ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αναφέρει το Reuters.

«Οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

«Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά» πρόσθεσε.

Το ΥΠΟΙΚ κρίνει θετική αυτή την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι εταίροι συμφώνησαν την Πέμπτη να καταθέσει η κυβέρνηση λεπτομερή κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δανείων διάσωσης και να αποτραπεί η χρεωκοπία της χώρας.

Στον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, που πλέον, όπως είπε, θα περιορίζεται στην συλλογή στοιχείων και όχι σε έλεγχο, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, αυτό που φαίνεται είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να πάρουν στοιχεία και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ζητημάτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και αποσαφηνίζεται και ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων που έρχονται στην Αθήνα. Δηλαδή στην ουσία συλλογή στοιχείων. Το λέει το κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε.


Πηγή : ethnos.gr


Ορατή έκλειψη Ηλίου σήμερα





Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως η ηλιακή έκλειψη εκφράζει την οργή των θεών και ανησυχούσαν για το μέλλον. Οι σύγχρονοι Ελληνες έχουν πολύ πιο χειροπιαστούς λόγους να ανησυχούν και μπορούν σήμερα να απολαύσουν (με προσοχή!) ένα μεγαλειώδες φυσικό φαινόμενο. Σήμερα, από τις 10.39 το πρωί (ώρα Αθήνας) μέχρι τις 12.49 θα λάβει χώρα έκλειψη Ηλίου, η οποία στη χώρα μας θα γίνει αντιληπτή ως μερική. Η έκλειψη θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11.44.

Στην Αθήνα, θα δούμε έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Το ποσοστό κάλυψης ποικίλλει όμως για τις άλλες περιοχές της χώρας. Οσο πιο βόρειες είναι, τόσο πιο μεγάλο τμήμα του Ηλίου θα δουν να σκοτεινιάζει. Οι κάτοικοι της Φλώρινας θα είναι πιο τυχεροί, αφού θα καλυφθεί το 40,7% του Ηλίου, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το 23,6%.

Η σημερινή ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική μόνο σε μια μικρή ζώνη του πλανήτη, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία από κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μόνο τα νησιά Φερόες με τους 50.000 κατοίκους.

Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και στον Ηλιο. Δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει σχεδόν κάθε έτος, πιθανόν περισσότερες από μία φορές (πέντε το 1934). Ομως δεν είναι ορατή παρά μόνον από ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι η περίπτωση παρατήρησης ολικής έκλειψης, η οποία σε ένα συγκεκριμένο τόπο εμφανίζεται κάθε 360 έτη.

Τη σημερινή έκλειψη μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, το οποίο θα δίνει την εικόνα της έκλειψης μέσω κάμερας. Η εικόνα θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο από ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία «Δίαυλος». Διαθέσιμα θα είναι, επίσης, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall και τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια, με ειδικά ηλιακά φίλτρα, υποστηριζόμενα από ερασιτέχνες αστρονόμους. Αλλά και στο Θησείο, στον Λόφο της Πνύκας, έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, θα βρίσκονται τρία φορητά τηλεσκόπια και ερασιτέχνες αστρονόμοι. Επίσης, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τρία τηλεσκόπια της Ενωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh (έναρξη στις 10:30 το πρωί).

Οι κίνδυνοι

Η παρατήρηση της έκλειψης χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς η θέαση διά γυμνού οφθαλμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, ειδικά στα παιδιά. Συχνά, οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα. Μπορεί όμως να προκληθεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

«Μόνος ασφαλής τρόπος είναι η χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη», τονίζεται σε οδηγίες του υπουργείου Υγείας.


Έντυπη Καθημερινή




Ευρωλίγκα: Με προβλήματα ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια - Κόντρα στη Ρεάλ ο Παναθηναϊκός




Κρίσιμες αναμετρήσεις δίνουν σήμερα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι ερυθρόλευκοι με νίκη στη Βιτόρια επί της Λαμποράλ Κούτσα (22:00) εξασφαλίζουν την παρουσία στα προημιτελικά ενώ οι πράσινοι θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα για την πρόκριση απέναντι στη Ρεάλ (20:00) στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Η ήττα του Ολυμπιακού από τη Φενέρ στο ΣΕΦ δημιούργησε προβλήματα στον Ολυμπιακό όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.Μπορεί να ήταν μόλις η 2η ήττα όμως ήταν αρκετή για να τον βάλει σε μεγάλο κίνδυνο ενόψει των πλέι-οφ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις απουσίες των Σπανούλη, Πέτγουεϊ και Τσαϊρέλη ενώ μικροπροβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν οι Σλούκας και Λαφαγέτ.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία), Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία) και Μπόρις Σούλγκα (Ουκρανία).

Στον Παναθηναϊκό θέλουν να βάλουν τέλος στο σερί των τριών συνεχόμενων ηττών, οι οποίες έβαλαν σε κίνδυνο την παρουσία του στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το τριφύλλι από εκεί που κυνηγούσε τη 2η προνομιούχο θέση, βρίσκεται πλέον στο κυνήγι της πρόκρισης, η οποία θα έρθει σε μεγάλο ποσοστό με νίκη απόψε επί της Ρεάλ. Φυσικά το έργο των πρασίνων απέναντι στην ισπανική ομάδα μόνο εύκολο δεν θα είναι αφού η Ρεάλ μετράει μόλις μια ήττα έχοντας εξασφαλίσει φυσικά την πρόκριση αλλά όχι και την 1η θέση. Το θετικό για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι πως δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τραυματισμών.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία) και Πιότρ Παστούσιακ (Πολωνία).



Πηγή: iefimerida.gr 


ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 59χρονη πήδηξε από τον 4ο όροφο





Βρήκε ακαριαίο θάνατο - Πάνω της είχε ταυτότητα και έχει ήδη ενημερωθεί η οικογένειά της

Μια 59χρονη γυναίκα έπεσε στις 7:40 το πρωί από τον 4ο όροφο από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Πάνω της είχε ταυτότητα και έτσι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου έχουν ήδη ενημερώσει τον γιο της.

Η άτυχη γυναίκα ήταν επισκέπτρια και σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος της ήταν ακαριαίος. Αγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν η κίνηση αυτή ήταν μια πράξη με σκοπό την αυτοκτονία, ή αν η γυναίκα ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό.
Σημειώνεται ότι η άτυχη γυναίκα δεν εργαζόταν ως αποκλειστική και ήταν ελληνικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βγήκε στο μπαλκόνι δίκλινου δωματίου της Καρδιολογικής Κλινικής στο οποίο κοιμόταν μία υπερήλικη.



Άνοιξε το taxisnet για «εξπρές» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων




Άνοιξε από σήμερα και μέχρι τις 27 Μαρτίου η ειδική εφαρμογή στο taxisnet για την «ολική ή μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων». Σε αυτή την εφαρμογή μπαίνουν όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.

Εάν οι οφειλές αυτές εξοφληθούν εφάπαξ έως την άλλη Παρασκευή, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Εάν εξοφληθεί ένα ποσοστό της οφειλής κεφαλαίου π.χ το 60% διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (το 60%). Η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων: «Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό. Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.

Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.

Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Δείτε τις χρήσιμες οδηγίες από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων:



Απλήρωτοι φόροι από 3,4 εκατ. πολίτες την τελευταία διετία




Περισσότεροι από 3,4 εκατ. πολίτες δεν κατάφεραν την τελευταία διετία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε απέφυγαν να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους. Οι εν λόγω από το 2013 μέχρι σήμερα χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο το τεράστιο ποσό των 21,6 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρότερα των 3.000 ευρώ, τα οποία πλέον μπορούν να τα αποπληρώσουν ακόμη και σε 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), το πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 1,765 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων μηνών. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 840 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 925 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον αριθμό των οφειλετών, αφού στο πρώτο δίμηνο του έτους και εν αναμονή της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, 231.712 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τους φόρους τους. Πάντως, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ διαφαίνεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου γυρίζουν την πλάτη τους στις ρυθμίσεις που θεσπίζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μόνο από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχουν «βγει» 37.300 φορολογούμενοι, αφήνοντας απλήρωτα περίπου 322 εκατ. ευρώ. Σε 2.749 εξ αυτών έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τη ρύθμιση-εξπρές ή, διαφορετικά, των 8 ημερών, δεν αναμένονται σημαντικά έσοδα από τις παραπάνω κατηγορίες οφειλετών. Και αυτό διότι οι ανωτέρω έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικές προσαυξήσεις. Η ρύθμιση-εξπρές παρέχει τη δυνατότητα σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τη βασική οφειλή να σβήσουν τις προσαυξήσεις. Ακόμη τους δίνει τη δυνατότητα να προκαταβάλουν το 50% της βασικής οφειλής και να διαγράψουν το 50% των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας απευθύνεται στους παλαιούς οφειλέτες, που έχουν υψηλά ποσά προσαυξήσεων.

Οσοι οφείλουν μικροποσά στο ελληνικό Δημόσιο όπως φαίνεται θα περιμένουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προβλέπει ελάχιστο ποσό δόσεων 20 ευρώ. Μάλιστα, οφειλές που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως 5.000 ευρώ είναι άτοκες.

Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ μετά τις εορτές του Πάσχα. Δηλαδή, η σχετική εφαρμογή θα ανοίξει μετά τις 13 Απριλίου, ενώ προηγουμένως θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες έχουν προθεσμία υποβολής αίτησης μέχρι τις 26 Μαΐου, ενώ ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να παρατείνει κατά ένα μήνα την καταληκτική προθεσμία.

Χρέη προς δήμους

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται η ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλών μέχρι τις 26 Μαΐου του 2015 προς τους δήμους. Πρόκειται για δημοτικά τέλη και φόρους, χρέη από λογαριασμούς σε δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, τέλη πεζοδρομίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και εισφορές σε γη ή σε χρήμα για έργα υποδομής και ένταξης ακινήτων στα σχέδια πόλης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση που θα υποβληθεί στους ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την ικανοποίησή της γιατί με τη ρύθμιση αυτή, αφενός θα διευκολυνθούν οι πολίτες, αφετέρου θα δοθεί οικονομική ανάσα στα ταμεία των δήμων μετά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί τα έσοδά τους. Σημειώνεται ότι με βάση τη ρύθμιση αυτή, οφειλές στους δήμους μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Με άλλη τροπολογία για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ορίζεται ότι σε περίπτωση μετάταξης του οφειλέτη από παλαιά ρύθμιση στη νέα για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων συνυπολογίζονται οι δόσεις που έχουν ήδη καταβληθεί με βάση την προηγούμενη ρύθμιση, ενώ οι μηνιαίοι τόκοι υπολογίζονται επί της κύριας και όχι επί της συνολικής οφειλής.

Έντυπη Καθημερινή


Εξι στους δέκα Έλληνες χρήστες του διαδικτύου βρέθηκαν μπροστά σε ακατάλληλο για παιδιά ή επιβλαβές περιεχόμενο



CHILDREN ONLINE

Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των χρηστών τεχνολογιών γονικού ελέγχου της εταιρείας Kaspersky Lab αντιμετώπισαν ακατάλληλο για παιδιά ή επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο μέσα στο 2014, σύμφωνα με την έρευνα «Children Online».
Οι τεχνολογίες προστασίας της Kaspersky Lab εντόπισαν αρκετές κατηγορίες επιβλαβούς υλικού, όπως περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, τυχερά παίγνια και ιστοσελίδες με πληροφορίες για όπλα.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, πάνω από τους μίσους (59,5%) χρήστες στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το 38,7% συνάντησε ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων/τζόγου, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες αντιμετώπισε ιστότοπους με όπλα. Αντίστοιχα, το 20% των χρηστών ήρθε αντιμέτωπο με ιστοσελίδες που περιείχαν υβριστικό περιεχόμενο και βωμολοχίες.
Η έρευνα τονίζει ότι οι ιστοσελίδες που μεταφέρουν τέτοιου είδους ακατάλληλο περιεχόμενο (πορνογραφία, τυχερά παίγνια, όπλα, υβριστικό περιεχόμενο) και άλλες που αφορούν ναρκωτικά, προϊόντα καπνού και αλκοόλ ήταν αυτές που εμποδίστηκαν πιο συχνά από τις λύσεις της Kaspersky Lab.
Από εκεί και πέρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες όπου οι λύσεις γονικού ελέγχου της Kaspersky Lab εντόπισαν ακατάλληλο περιεχόμενο πιο συχνά ήταν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Η Γαλλία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία και η Αλγερία βρέθηκαν επίσης στην πρώτη δεκάδα της σχετικής κατάταξης, αλλά ήταν σχετικά πιο ασφαλείς, λόγω της χαμηλότερης συχνότητας εντοπισμού.
Κάθε χώρα ή περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναφορικά με τις κυρίαρχες διαδικτυακές απειλές για τα παιδιά. Για παράδειγμα, το ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκαν 185 εντοπισμοί τέτοιου είδους περιεχομένου ανά χρήστη. Αντίστοιχα υψηλά νούμερα παρατηρήθηκαν και σε χώρες όπως η Τσεχία (66 εντοπισμοί ανά χρήστη), η Ρουμανία (127 εντοπισμοί ανά χρήστη) και η Ουγγαρία (263 εντοπισμοί ανά χρήστη).
Το περιεχόμενο σχετικά με αλκοόλ, προϊόντα καπνού και ναρκωτικά ήταν μια σημαντική απειλή για τους χρήστες στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με τη συχνότητα εντοπισμού να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε αυτές τις χώρες. Οι σελίδες τυχερών παιγνίων και τζόγου αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη online απειλή για τα παιδιά στις χώρες της Βαλτικής (118 εντοπισμοί ανά χρήστη).
«Για την προστασία των παιδιών και των νέων, προτείνουμε οι ενήλικες να επιλέγουν λύσεις ασφάλειας με ενσωματωμένες τεχνολογίες Γονικού Ελέγχου και να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών προστασία των παιδιών στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και στις εφαρμογές που επιτρέπουν την πρόσβαση σε multimedia περιεχόμενο και τις οποίες χρησιμοποιούν τα παιδιά. Παρότι οι τεχνολογίες Γονικού Ελέγχου μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για τα παιδιά, δεν μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη προστασία σε καταστάσεις όπου υπηρεσίες όπως τα κοινωνικά δίκτυα ή τα chat, οι οποίες θεωρούνται εκ των προτέρων ασφαλείς, χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από κακόβουλους ανθρώπους ή απ' αυτούς που εξαπολύουν επιθέσεις cyber-bullying. Το ζήτημα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο αξίζει να το αντιμετωπίσουμε τόσο σοβαρά, όσο και την ασφάλεια στον πραγματικό κόσμο. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους γονείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους. Μόνο τότε μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι δεν θα τους διαφύγει η στιγμή που τα παιδιά τους μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη τους» δήλωσε ο Κονσταντίν Ιγνάτιεφ, επικεφαλής διαδικτυακού περιεχομένου της Kaspersky Lab.


ΑΠΕ

Πηγή : imerisia.gr


Αυτά είναι!! Πανούσης : Αναρμόδια η αστυνομία να λύσει τα ακαδημαϊκά προβλήματα






Απάντηση στις επικρίσεις για τη στάση της αστυνομίας στη κατάληψη της Νομικής αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης

«Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας», είπε ο κ. Πανούσης , μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και πρόσθεσε:
«40 χρόνια τι γίνεται με τις καταλήψεις; Θυμάμαι καταλήψεις έξι μηνών, όχι πέντε ημερών. Θυμάμαι να καίνε τα αυτοκίνητα στις διαδηλώσεις του χώρου αυτού. 40 χρόνια καίνε στα Εξάρχεια. Άρα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα τι σημαίνει στα Εξάρχεια, είναι ένα ακαδημαϊκό πρόβλημα τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια».
Ειδικά για τα πανεπιστήμια σημείωσε πως «αν θέλει το πανεπιστήμιο να έχει πανεπιστημιακή αστυνομία ή περιφρούρηση ή οτιδήποτε άλλο ας το κάνει. Σκεφτείτε όμως την εικόνα ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου που προχθές θα έμπαινε η αστυνομία...θα λύνει η αστυνομία τις ενδοοικογενειακές περιπτώσεις των πανεπιστημίων».
Ερωτηθείς σχετικά με τη μη επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική απάντησε πως όλα είναι «θέμα στάθμισης». «Πρέπει να δεις τι θα συμβεί στη σημερινή νοοτροπία και συγκυρία αν μπούνε μέσα αστυνομικοί, έχουν φυσική επαφή, σπάσουν δύο - τρία κεφάλια, σπαστούν και δύο κεφάλια των αστυνομικών. Οι ίδιοι που λένε γιατί δεν μπήκατε θα λένε γιατί μπήκατε έτσι...40 χρόνια δεν σπάνε κεφάλια; Έγινε τίποτε;», επισήμανε.
Για τα Εξάρχεια είπε πως 40 χρόνια η μεταπολίτευση δεν μπορεί να λύσει αυτό το «κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα», τονίζοντας πως «η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης» και ότι «αυτοί που παράγουν το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν...πρέπει να το λύσει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».


Πηγή : ethnos.gr