Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Eurogroup και μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής για την Ελλάδα



Tην κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση, την οποία οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, ώρα Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής.

Οι εταίροι, από την πλευρά τους, δεσμεύονται για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, σε μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ώστε με την εφαρμογή τους να επιτραπεί η εκταμίευση ενός μέρος της οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Όσον αφορά τη διαδικασία αναφέρεται πως οι πολιτικές συζητήσεις θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλες, ενώ οι τεχνικές, για τη διαπίστωση των δεδομένων, στην Αθήνα.

Η Ελλάδα υποσχέθηκε να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής της σύμβασης και να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο, λεπτομερειακό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους τους στην ευρωζώνη μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είπε, δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις, που θα προτείνει η Ελλάδα.

Η Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων. Αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κα Μέρκελ δήλωσε ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

 «Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ύψος του ποσού αυτού, είπε, θα το ανακοινώσει ο κ. Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής σήμερα.



Πηγή :  sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου