Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΕ 27ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ!



Υποχρεωμένο να καταβάλει 400.000 ευρώ στους γονείς 27χρονης κοπέλας η οποία από λάθος του αναισθησιολόγου σε μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών έχασε τη ζωή της είναι πλέον το νοσοκομείο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο.
Ύστερα από δεκάχρονη διαδρομή  στα Διοικητικά Δικαστήρια το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την υποχρέωση του νοσοκομείου να καταβάλει το ποσό αυτό στους γονείς του κοριτσιού για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος της κόρης τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης στις 4 Μαρτίου 2004 η 27χρονη κοπέλα μπήκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών της. Αφού οι γιατροί την υπέβαλαν σε προεγχειρητικές κλινικές εξετάσεις την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο χειρουργείο.
Όμως, στη συνέχεια η κοπέλα λόγω του άγχους της εν όψει της χειρουργικής επέμβασης παρουσίασε συμπτώματα συγκινησιακού stress, όπως ταχυκαρδία, μικρή αύξηση της πίεσης, εφίδρωση, ενώ πάγωσαν τα άκρα της.
Αμέσως της χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ηρεμιστικό φάρμακο (δροπεριδόλη και φεντανύλη). Η εικόνα της βελτιώθηκε και ο αναισθησιολόγος ξεκίνησε τη διαδικασία νάρκωσης, ενώ ο παράλληλα άρχισε η διασωλήνωση της τραχείας με κεκαμμένο τραχειοσωλήνα.
Η ασθενής άρχισε να βήχει και να κουνάει τα άκρα της, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί πρόσθετη δόση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και να της τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου.
Ο αναισθησιολόγος προχώρησε στο δεύτερο στάδιο νάρκωσης και ξεκίνησε η επέμβαση.
Λίγο πριν της αφαιρεθεί και η δεύτερη αμυγδαλή, παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά βραδυκαρδία και της χορηγήθηκε ατροπίνη.
Ταυτόχρονα ο αναισθησιολόγος σταμάτησε τη χορήγηση της αναισθησίας και διέκοψε την λειτουργία του αναπνευστήρα, συνεχίζοντας τον αερισμό των πνευμόνων με ασκό χεριού.
Οι σφύξεις της 27χρόνης άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα και αμέσως μετά  ξεκίνησε η αρνητική εικόνα της. Έπεσε απότομα η αιμοσφαιρίνη, χάθηκε η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου από το monitors, ενώ η οθόνη της αρτιαρικής πίεσης εμφάνισε ένδειξη αδυναμίας μέτρησης και άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός των μηχανημάτων (alarms). Χορηγήθηκε νέα ποσότητα ατροπίνης, χωρίς όμως να φέρει κάποια βελτίωση στον καρδιακό ρυθμό και έτσι της χορηγήθηκε ισοπροτερενόλη.
Λόγω του συναγερμού που σήμανε το monitors έτρεξε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος πάνω από την 27χρόνη, σταμάτησε την επέμβαση και ζήτησε την αντικατάσταση του κεκαμμένου τραχειοσωλήνα με άλλον απλό και της χορήγησε νέα δόση αυξημένης (2 mg) ατροπίνης και άρχισε το ηλεκτροσόκ (απινίδωση).
Μετά την απινίδωση απέκτησε βραδυκαρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η πίεση της, ενώ  της χορηγήθηκε πάλι ανδρεναλίνη. Αμέσως ξεκίνησαν μέτρα   προστασίας του εγκεφάλου, για την πρόληψη δημιουργίας εγκεφαλικού οιδήματος.
Η άτυχη κοπέλα διασωληνωμένη οδηγήθηκε  στον αξονικό τομογράφο, ο οποίος έδειξε «αρχόμενο εγκεφαλικό οίδημα». Την επόμενη μέρα έγινε δεύτερη αξονική τομογραφία που έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη των αυλάκων του εγκεφάλου», δηλαδή επιδείνωση της ακτινολογικής εικόνας της. Με   άλλα λόγια  η 27χρόνη ήταν ήδη «φυτό».
Δέκα μέρες μετά η νέα αξονική έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη όλων των δεξαμενών του εγκεφάλου και κατάργηση της φαιάς ουσίας».
Τρεις μέρες μετά υποβλήθηκε σε τραχειοστομία, ενώ εμφάνισε «εικόνα απουσίας εγκεφαλικής λειτουργίας» και σε τέσσερις μέρες μετά απεβίωσε.
Για το τραγικό περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και ή άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.
Και οι τρεις επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν  οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.
Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η  διασωλήνωση, που πιθανά αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια.
 Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα. Μάλιστα σημειώνει ότι με το που αντικαταστάθηκε η άτυχη κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό.
Πάντως, όλες οι εκθέσεις  υπογραμμίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων».


Πηγή : ethnos.gr


Ανατροπές φέρνει το ΣτΕ στη φορολόγηση ακινήτων


Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3833/2014 απόφασή της έκρινε ότι για τον καθορισμό του ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων πρέπει για λόγους φορολογικής ισότητας να συνακτιμάται και η φορολογητέα αξία των ακινήτων όμορων περιοχών
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών στις 5.6.2013 προσδιόρισε για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον ΦΑΠ φυσικών προσώπων στο Δήμο Νέας Μάκρης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.
Κατόπιν αυτού κάτοικοι της Νέας Μάκρης προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας, αλλά και σε άλλες Συνταγματικές διατάξεις, καθώς είχε καθοριστεί η τιμή των οικοπέδων σε 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των όμορων περιοχών κυμαίνονται από 180 έως 250 ευρώ/τ.μ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι έκρινε ότι ο υπουργός των Οικονομικών οφείλει μεν να λαμβάνει υπόψη κατά νόμο την «κατώτερη τιμή» ανά τετραγωνικό μέτρο, «δεν μπορεί όμως να μην συνεκτιμά και τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όμορων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 41 του νόμου 1249/1982».
Και αυτό, για «λόγους φορολογικής ισότητας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις ευρείας απόκλισης μεταξύ των πραγματικών αγοραίων αξιών ακινήτων που βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο εξαιτίας της παράλληλης εφαρμογής των δύο ανωτέρω διαφορετικών συστημάτων που, αμφότερα, απολήγουν στον κανονιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων εκ μέρους του ίδιου υπουργού».
Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών της Νέας Μάκρης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ Νικ. Καραμέτος σε δήλωσή του υπογραμμίζει μετά την απόφαση του ΣτΕ, «ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να προβεί σε εκ νέου προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων της περιοχής της Νέας Μάκρης και σε επιστροφή της διαφοράς του φόρου που θα προκύψει από την επανέκδοση των θιγόμενων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ ετών 2011, 2012 και 2013 εάν αυτός έχει ήδη καταβληθεί ή σε διαγραφή οφειλής εάν η διαφορά του φόρου εξακολουθεί να οφείλεται».
Τέλος, σημειώνει ο κ. Καραμέτσος, ότι μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με αντίστοιχες δυσαναλογίες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα αξιών και οι οποίες περιλαμβάνονται στην με αριθμό ΠΟΛ. 1131/5.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Σχετικά άρθρα
Τα κρίσιμα διλήμματα Αθήνας-Βρυξελλών

Σταυρόλεξο η διαπραγμάτευση με τρόικα και η στάση των εταίρων. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και τα μεγάλα διλήμματα. Τα «μπρος πίσω» της Αθήνας και ο πολιτικός κίνδυνος. Πώς επηρεάζει η κόντρα Βορρά-Νότου για την στρατηγική της ευρωζώνης.
Μητέρες ανηλίκων: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη σε ΙΚΑ, Δημόσιο και τράπεζες

Αναλυτικός οδηγός συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων. Ακόμη και στα 50 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι ισχύει για πλήρη και μειωμένη σύνταξη. Κομβικό έτος το 2010. Οι μεταβατικές διατάξεις.
Χρηματιστήριο: Τοπίο στην... ομίχλη

Τα νέα δεδομένα μετά και την ανώμαλη προσγείωση της Παρασκευής αποτιμούν οι επενδυτές. Από πού μπορεί να έλθει το μήνυμα για ανατροπή της τάσης. Οι τράπεζες και τα ανοιχτά μέτωπα σε πολιτική και οικονομία. Τα στατιστικά της εβδομάδας.


Πηγή : euro2day.gr


Ξεκάθαρη απειλή πολέμου από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού: Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό


- Σε ερώτηση τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί
- Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την αντίδραση Ερντογάν ο Ναύαρχος Μπουλέντ αποκαλύπτει πως οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού
- Διαβάστε για τις τουρκικές απειλές πολέμου και ποιοί είναι οι κανόνες εμπλοκής που επισήμως παραδέχτηκε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ
- Επιστροφή Ερντογάν από το Τουρκμενιστάν και άμεση σύγληση υπουργικού συμβουλίου λόγω των εξελίξεων

«Κανόνες εμπλοκής» από την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο για τις έρευνες

Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».

Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η 'Αγκυρα να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα» την έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.

Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


newsit.gr


Αυθεντικός Μαραθώνιος: Μία γιορτή με ρεκόρ, διασημότητες και «τρελές» εμφανίσεις



Συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους αγώνες δρόμου στον κόσμο και φέτος -που άλλαξε και όνομα- ο 32ος Αυθεντικός, πλέον, Μαραθώνιος της Αθήνας έσπασε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές, όσο και στο χρονόμετρο.
Οι δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα ανήλθαν στους 35.000 από 120 χώρες του κόσμου.Συγκεκριμένα, περίπου 8.500 δρομείς συγκεντρώθηκαν στον Τύμβο του Μαραθώνα για τα 42.195 μέτρα μέχρι τη γραμμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Χιλιάδες άλλοι δρομείς συμμετείχαν στις μικρότερες διαδρομές, όπως ο Αγώνας Δρόμου των 5 χλμ. και των 10 χλμ., το Δυναμικό Βάδισμα, ο Αγώνας Παίδων και τα 1.200 μ. Special Olympics.
Το δεύτερο ρεκόρ (διοργάνωσης και διαδρομής) στον φετινό μαραθώνιο ήταν η επίδοση του νικητή του αγώνα, του Κενυάτη, Φέλιξ Κάντι, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.



Ο Κάντι με την επίδοση αυτή κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Ιταλού, Στέφανο Μπαλντίνι ο οποίος κατείχε το ρεκόρ της κλασσικής διαδρομής μαραθωνίου με χρόνο 2.10.55 που του είχε δώσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες 2004 της Αθήνας.
Τον Κενυάτη ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Ράιμοντ Μπετ, ο οποίος έχει νικήσει δύο φορές τον Μαραθώνιο 2010-2012 με 2.12.34, και Τσομπέι Κιπτανούι με 2.15.38.
Ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 2:25.15 ήταν ο πρώτος Έλληνας δρομέας, με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο με 2:29.58 να τερματίζει δεύτερος και τρίτος ο 42χρονος, Γιώργος Καραβίδας (2:31.05) και τέταρτος ο Κωνσταντίνος Πούλιος με 2:32.22.
Στις γυναίκες πρώτευσε η Κενυάτισσα Ναόμι Μάγιο 2:41.05, δεύτερη ήταν η Νάνσι Ρότιχ με 2.41.06 και τρίτη η Λίναχ Τσίρτσιχ (2.42.41).


Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Σοφία Ρήγα τερματίσει πρώτη την Αυθεντική διαδρομή. Η δρομέας του Ελευθέριου Βενιζέλου πέτυχε 2.45.38, ενώ δεύτερη πίσω της ήταν η περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα με 2.46.39 και τρίτη η Ουρανία Ρέμπουλη με 2.42.41.
Αυξημένες οι ξένες συμμετοχές
είναι αυξημένες κατά 35%, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς η διοργάνωση φιγουράρει σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ως μία από τις μεγάλες ταξιδιωτικές και δρομικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις. Μάλιστα τετρακόσιοι δρομείς -έναντι των δέκα πέρυσι- ήρθαν φέτος από την Κίνα.
Οι διοργανωτές από την αρχή τόνιζαν τη σημασία του μαραθωνίου και ως τουριστικού γεγονότος, εφόσον έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την τεράστια σημασία που έχει για την Αθήνα η διοργάνωση διεθνούς μαραθωνίου.
Το γεγονός επιπλέον ότι πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προσφέρει την ευκαιρία στους ξένους δρομείς και τους συνοδούς τους να επισκεφθούν την πόλη, σε μια περίοδο εκτός της κατεξοχήν τουριστικής.

Διασημότητες από όλους τους χώρους

Πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αθλητικής και καλλιτεχνικής ζωής κατέβηκαν το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στους αγώνες των και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.
Κι αφού τερμάτισαν και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και γέμισε τις κερκίδες λίγο πριν παραλάβουν τα μετάλλια τους.

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους και έχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Μαραθωνίων. Είναι γιορτή και για μας τους ερασιτέχνες δρομείς και τρέχουμε για να ευχαριστηθούμε την άθληση μαζί με τις οικογένειες μας», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που δοκίμασε τις δυνάμεις του στον αγώνα των 5ο χλμ. «Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και για μας που δεν έχουμε πολύ χρόνο για να γυμνασθούμε, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ευδιάθετος και ικανοποιημένος μετά τον τερματισμό του στον αγώνα των 5 χλμ ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος, δήλωσε: «Τρέξαμε για να εκπροσωπήσουμε εδώ το Σύλλογο των Ολυμπιονικών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να στείλουμε μήνυμα σε όλους για την άθληση».
Στη διαδρομή των 10 χλμ της μόλις τερμάτισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα, τον Μαραθώνα, όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική, όλοι θέλουν να τρέξουν, να διασκεδάσουν να το χαρούν».
«Ενωμένοι όλοι οι Ελληνες τρέξαμε και δείξαμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ετρεξα με τα παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας και έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αγώνα ζωής και Ιστορίας» χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Πρόκειται για έναν αγώνα που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτου φύλου, φυλής, ηλικίας στον αγώνα τον καλο».
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος της Αθήνας για τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, Γιώργος Καμίνης : «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα. Ο Μαραθώνιος έχει γίνει θεσμός πλέον για την πρωτεύουσα και ο Δήμος Αθηναίων έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση στέλνοντας μήνυμα για την άθληση. Χαιρόμαστε όλοι για τους δρομείς, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια τους».
Δυναμικότερο βλέπει το μέλλον του Μαραθωνίου ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. «Έχω προχωρήσει σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό με την κ. Δούρου και τον κ. Καμίνη. Ο Μαραθώνιος ανήκει στον κόσμο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να τα φέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμμαχος και ο καιρός
Στο πλευρό των δρομέων στάθηκε και ο καιρός, καθότι από το πρωί ο ουρανός στην Αθήνα ήταν ηλιόλουστος και οι θερμοκρασίες σε ανοιξιάτικα επίπεδα.
Οι καιρικές συνθήκες δεν θύμιζαν σε τίποτα τις βροχοπτώσεις που έπληξαν το Σάββατο το Λεκανοπέδιο, αλλά και όλη τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να έχουν προειδοποιήσει για κύμα κακοκαιρίας, το οποίο ωστόσο έφθασε εξασθενημένο.

Δεν έλειψαν οι «τρελές» εμφανίσεις

Ανάμεσα στους 35.000 δρομείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση, δεν έλειψαν και εκείνοι που έτρεξαν με αμφίεση που δεν θύμιζε και πολύ αθλητικό αγώνα.
Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε δρομείς που έτρεξαν με στολή παπαγάλου, πιγκουίνου, με αρχαιοελληνική χλαμύδα, στολή αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, ενώ ένας άλλος συμμετέχων προτίμησε να φορέσει ένα σκωτσέζικο κιλτ.

Άλλοι πάλι ντύθηκαν με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, ενώ εντύπωση έκανε η αμφίεση ενός Γάλλου δρομέα με στολή από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, και δη, της Αναγέννησης!
Τιμήθηκε η κορυφαία μαραθωνοδρόμος Φλόρενς Κίπλαγκατ

Την κορυφαία γυναίκα Μαραθωνοδρόμο Florence Kiplagat βράβευσε η ΟΠΑΠ Α.Ε. Μέγας Χορηγός του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS) στην Αθήνα.
Η Φλόρενς Κίπλαγκα, αθλήτρια παγκοσμίου κλάσεως, βραβεύτηκε από τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., Σπύρο Φωκά ως η καλύτερη μαραθωνοδρόμος της χρονιάς που πέρασε, ύστερα από αξιολόγηση μιας σειράς κριτηρίων από τα 330 μέλη της AIMS.

Ο κ. Σπύρος Φωκάς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε την αξία του θεσμού του Μαραθωνίου. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σύνδεση για πρώτη φορά της μεγάλης χορηγίας της ΟΠΑΠ προς τον Μαραθώνιο της Αθήνας με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και ειδικότερα με το έργο ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας («Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»).


Πηγή : ethnos.gr



Αίσιο τέλος για φοιτήτρια θύμα απαγωγής στην Κυψέλη



Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση απαγωγής ελληνίδας φοιτήτριας, ηλικίας 27 ετών, που είχε απαχθεί από την περιοχή της Κυψέλης, όπου και διαμένει, γύρω στις δέκα και μισή το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.

Οι δράστες τηλεφώνησαν στον πατέρα της κοπέλας και ζήτησαν ως λύτρα το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η κοπέλα να αφεθεί ελεύθερη.

Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας και των απαγωγέων, σε συνεννόηση πάντα με την αστυνομία, και τελικά καταβλήθηκε στους απαγωγείς το ποσό των 82.500 ευρώ.

Τα χρήματα παρέδωσε στους δράστες ο ίδιος ο πατέρας της κοπέλας και στη συνέχεια η 27χρονη αφέθηκε ελεύθερη στην περιοχή της Κυψέλης.

Η φοιτήτρια είναι συγγενικό πρόσωπο ποδοσφαιρικών παραγόντων ΠΑΕ της Α' Εθνικής.

Οπως διαπιστώθηκε μετά την απελευθέρωσή της, η κοπέλα είναι καλά στην υγεία της.


Πηγή : Kathimerini.gr


Αντετοκούνμπο: «Αρχίζω να αισθάνομαι πιο άνετα στο


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο -που κλήθηκε να μαρκάρει τον Ζακ Ράντολφ- ήταν ο κορυφαίος στη νίκη των Μπακς επί των Γκρίζλις και σχολίασε τόσο την προσωπική του απόδοση σε άμυνα και επίθεση.

Ήταν δύσκολο το ματς-απ με τον Ράντολφ, ωστόσο υπήρχε μις-ματς για μένα στην άμυνα και μις-ματς για αυτόν στην επίθεση. Είναι μεγαλύτερος από μένα αλλά και πιο αργός, οπότε μπορώ να διεισδύσω. Αυτό είναι το καλό μου στοιχείο. Όταν με μαρκάρει ένας ψηλότερος παίκτης, αισθάνομαι καλά επειδή μπορώ να πάω στο καλάθι», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που υπογράμμισε ακόμα ότι: «Ο κόουτς ήθελε να πάρω τη μπάλα στα τελευταία λεπτά επειδή είδε ότι έβαλα μερικά σουτ και ότι είχα κάποια μις-ματς. Αρχίζω να αισθάνομαι πιο άνετα στο γήπεδο, αποκτώ αυτοπεποίθηση και αυτό ξεκινά από τον κόουτς, επειδή με εμπιστεύεται να παίρνω τη μπάλα στην τέταρτη περίοδο. Αυτό μου δίνει ώθηση. Σημαίνει πολλά αυτή η νίκη. Βήμα βήμα πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και μας κάνει να επικεντρωθούμε και να παίξουμε σκληρά για να κερδίσουμε και το επόμενο παιχνίδι».

Πηγή : gazzetta.gr


Εγκρίθηκε η σύμβαση για το «Ελληνικό»


Νόμιμο έκρινε το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του «Ελληνικού» με πλειοδότη την LAMDA. Το 6ο Τμήμα έκανε δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και ανακάλεσε την απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου, το οποίο είχε «παγώσει» στις αρχές Σεπτεμβρίου τη σχετική διαδικασία. Το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου πριν από περίπου δύο μήνες είχε «μπλοκάρει» την επένδυση στο «Ελληνικό», λόγω παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Η ανάκληση της απόφασης ανοίγει τον δρόμο για να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας.


Πηγή : protothema.gr


Φωτιά πήρε ξανά το Ντονέτσκ, πολύωρη ανταλλαγή πυρών


Σφοδρές μάχες με πυρά πυροβολικού ξέσπασαν τη νύχτα στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ένοπλων στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημαντικές ενισχύσεις έφτασαν προς τις δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ανταποκριτές ξένων δικτύων μιλούν για τις εντονότερες συγκρούσεις του τελευταίου μήνα, αναφέροντας πυρά και από τις δύο πλευρές.

Τα πυρά, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, άρχισαν να γίνονται πυκνά γύρω στις 02.00 το πρωί και συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή. Δεν κατέστη δυνατό να εκτιμηθούν άμεσα οι συνέπειες των βομβαρδισμών αυτών, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στο Ντονέτσκ οι αυτονομιστικές αρχές από τις 23.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα.

Νέα ένδειξη ότι η εκεχειρία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών αργοπεθαίνει μετά τη διεξαγωγή την περασμένη Κυριακή εκλογών στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, η πρωτοφανής αυτή στρατιωτική δραστηριότητα καταγράφεται την ώρα που παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ δήλωσαν χθες ότι είδαν να καταφθάνουν στο Ντονέτσκ μεγάλες ενισχύσεις προς το στρατόπεδο των ανταρτών, δηλαδή περισσότερα από 40 άρματα μάχης και περί τα 20 φορτηγά, ρωσικής κατασκευής και χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, που μετέφεραν πυροβόλα 122 χιλιοστών.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές αρχές είχαν καταγγείλει την είσοδο από τη Ρωσία, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το ΝΑΤΟ, δεκάδων αρμάτων μάχης, στρατιωτών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο ΟΑΣΕ εξέφρασε το Σάββατο την «έντονη ανησυχία» του για την παρουσία αυτών των αυτοκινητοπομπών στην περιοχή του Ντονέτσκ και στη γειτονική πόλη Μακίιβκα, η οποία επίσης τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ισχυροί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου, βόρεια του Ντονέτσκ, επίκεντρο των μαχών μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επί μήνες.

Ο ουκρανικός στρατός που δήλωσε ότι θέσεις του, κυρίως σημεία ελέγχου, δέχθηκαν πυρά πυροβολικού, θρηνεί το θάνατο οκτώ στρατιωτών του, οι περισσότεροι στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στα περίχωρα της πόλης αυτής. Περίπου 20 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους άμαχοι.

Το βράδυ του Σαββάτου ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ. Οι φιλορώσοι ένοπλοι είχαν αρχίσει να σκάβουν χαρακώματα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή του αεροδρομίου, ένα από τα θερμότερα σημεία της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, άμαχοι στην πλειονότητά τους, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο.


Πηγή : tanea.gr


Άλογο αποχαιρετά τη γυναίκα που το μεγάλωσε- η φωτογραφία που ράγισε καρδιές στο twitter


Η κόρη μιας 77χρονης γυναίκας, η οποία απεβίωσε έπειτα από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο αφηγήθηκε το πώς η μητέρα της αποχαιρέτισε το άλογο που μεγάλωσε από πουλάρι, το οποίο έσκυψε στο κρεβάτι της για να τρίψει απαλά τη μύτη του στο πρόσωπό της για μια τελευταία φορά.

Η Σίλα Μαρς κατέληξε μόλις μερικές ώρες αφού οι νοσοκόμοι την έβγαλαν, πάνω σε μια χειροκίνητη νοσοκομειακή κλίνη, στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου του Γουίγκαν, στη βορειοδυτική Αγγλία, για να αποχαιρετίσει την Μπρόνγουεν, ένα θηλυκό πόνι 25 χρονών.

«Όλες οι νοσοκόμες, όλα τα μέλη της οικογένειας έκλαιγαν, νομίζω ότι η μόνη που δεν δάκρυσε ήταν η μητέρα μου, ήταν τόσο ευτυχισμένη», είπε η κόρη της, η Τίνα Μαρς, μιλώντας στο BBC.

«Η μαμά με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει σε αυτό το στάδιο —την πήρε τόσο γρήγορα— αλλά είχε τη δύναμη να πει το όνομα της Μπρόνγουεν και να της ζητήσει ένα φιλί, και η Μπρόνγουεν ήξερε ακριβώς τι ήθελε», πρόσθεσε η Τίνα Μαρς.

Μια φωτογραφία του αποχαιρετισμού της γυναίκας και του αλόγου τυπώθηκε σε πολλές βρετανικές εφημερίδες και αναρτήθηκε από χιλιάδες χρήστες του Twitter.


Πηγή : usay.gr


Συμβαίνει τώρα : Μεγάλη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: Δύο άτομα στο νοσοκομείο


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Κυριακής στον Ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα επτά άτομα να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, η φωτιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, όπου βρίσκονται καλώδια.
Στον χώρο βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το κτήριο έχει εκκενωθεί.
Λόγω της φωτιάς υπάρχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή.


Διασώθηκαν κυνηγόσκυλα που εγκλωβίστηκαν σε βάραθρο


ΕΠΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης για δυο κυνηγόσκυλα που είχαν εγκλωβιστεί για μία εβδομάδα σε βάραθρο, λίγο έξω από το χωριό Βραδέτο Ζαγορίου.
Ο εκπαιδευτής ορειβατικού σκι και αναρρίχησης, Ηρακλής Μωυσίδης κατέβηκε σε βάθος 15 μέτρων και κατάφερε να σώσει τα δύο σκυλιά.
Η περιπέτεια για τα δύο κυνηγόσκυλα ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα. Το περασμένα Σάββατο έπεσε στο βάραθρο το πρώτο και την επομένη και το δεύτερο και τότε οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν ότι ήταν νεκρά καθώς δεν άκουγαν κανένα γάβγισμα. Χθες το πρωί κάποιος περαστικός από το σημείο, άκουσε γάβγισμα και ενημέρωσε αμέσως τα αφεντικά των χαμένων σκύλων.
Ο διασώστης περιγράφει την επιχείρηση και λέει χαρακτηριστικά: «Ειδοποιήθηκα για το συμβάν από τον ιδιοκτήτη του δεύτερου σκύλου που είναι φίλος μου, ο οποίος με ρώτησε αν μπορώ να κάνω κάτι για να σωθούν τα σκυλάκια. Αμέσως ετοίμασα τον εξοπλισμό μου και κατέφθασα στο σημείο. Εκεί έκανα μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και διαπίστωσα ότι η διάσωση είναι εφικτή. Ετοίμασα ό,τι ήταν απαραίτητο για την ασφάλειά μου και κατέβηκα στο βάραθρο βάθους 15-20 μέτρων. Το συγκεκριμένο βάραθρο έχει πάτο. Στην αριστερή πλευρά του βρήκα τα σκυλάκια. Στα δεξιά, συνέχιζε δεύτερο πιο στενό βάραθρο, στο οποίο ξανά έκανε πατάρι και στα 10 μέτρα χανόταν πιο μέσα. Αρχικά διαπίστωσα ότι τα σκυλιά δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα από την πτώση, ήταν αδύνατα, αλλά σε καλή κατάσταση και χάρηκαν μόλις με είδαν. Τα έδεσα ένα- ένα και έδωσα σήμα στους φίλους που ήταν στην επιφάνεια του βαράθρου, να τα ανεβάσουν σιγά -σιγά στην επιφάνεια.
Μετά το γεγονός αυτό είμαι χαρούμενος γιατί τα σκυλάκια είναι καλά στην ασφάλεια των σπιτιών τους».


Πηγή : ethnos.gr


Μητέρες ανηλίκων: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη σε ΙΚΑ, Δημόσιο και τράπεζες


Ρούλα Σαλούρου

Αναλυτικός οδηγός συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων. Ακόμη και στα 50 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τι ισχύει για πλήρη και μειωμένη σύνταξη. Κομβικό έτος το 2010. Οι μεταβατικές διατάξεις.
Οποιαδήποτε στιγμή φτάσουν το απαιτούμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν να αποχωρήσουν οι μητέρες που έχουν "κλειδώσει" δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση μόνο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, εφόσον βέβαια το παιδί τους κατά τη διάρκεια του ...κλειδώματος ήταν ανήλικο.

Στην πράξη, γυναίκες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμη και σε ηλικία μόλις 50 ετών. Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για το δημόσιο, τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αλλά και το ΙΚΑ, ωστόσο δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Όπως ήδη αναφέρθηκε για όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 ανεξαρτήτως ταμείου.

Ας δούμε αναλυτικά, τι ισχύει ανά περίπτωση:

- IKA: Οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 1992, μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο. Μάλιστα, σε περίπτωση που το δικαίωμα "κλείδωσε" μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διατηρείται στα 55. Εάν δε, επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης, οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν ακόμη και στα 50, ήτοι 5 χρόνια νωρίτερα. Όσες θεμελίωσαν δικαίωμα εντός του 2011, πλήρης σύνταξη δίνεται με τη συμπλήρωση των 57 ετών και μειωμένη με τη συμπλήρωση των 52 ετών.

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα εντός του 2012, μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55. Η μείωση ξεκινά από 0,5% για κάθε μήνα πριν τη συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη και μπορεί να φτάσει το 30%. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το τέκνο δεν απαιτείται να είναι ανήλικο όταν η ενδιαφερόμενη - ασφαλισμένη υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης. Βασική προϋπόθεση είναι, να ήταν ανήλικο το παιδί όταν συμπληρώθηκαν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης.

- ΔΕΚΟ - Τράπεζες: Για τις ασφαλισμένες στα λεγόμενα ειδικά ταμεία που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, ισχύουν δύο ταχύτητες. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχουν ανήλικο τέκνο, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις ρυθμίσεις που ισχύουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία είτε με το "μοντέλο" του ΙΚΑ.

Στα ειδικά ταμεία η θεμελίωση γίνεται με 25ετία και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν όσον αφορά στο όριο ηλικίας. Οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992 που κλείδωσαν το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να γίνει χρήση πλασματικών ή εξαγοράσιμων ετών για θεμελίωση, παρά μόνο η χρήση χρόνου ανεργίας και των χρόνων του 2084/1992. Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώσει το 2011 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50. Το 2012 το όριο πάρει στα 55 για πλήρη σύνταξη και στα 53 για μειωμένη.

Σημειώνεται πως για θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπάρχει μία πληθώρα πλασματικών ετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Το πέναλτι για τις πρόωρες παραμένει στο 30% για την 5ετία.

Βέβαια, εναλλακτικά οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να κάνουν χρήση και των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά εφόσον κατά το παρελθόν και έως το 2010 είχαν συμπληρώσει 18,5 έτη (5.500 ημέρες) και την ίδια στιγμή το παιδί τους ήταν ανήλικο.

-Δημόσιο: Συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δημόσιο, "κλειδώνουν" γυναίκες με ανήλικο, μετά τη τη συμπλήρωση 25ετίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2010 σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 50ου έτους. Το 2011 και το 2012 ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις με τη σύνταξη να καταβάλλεται στα 52 και στα 55 αντίστοιχα. Οι διατάξεις που αναφέρθηκαν αφορούν ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992.


Πηγή : euro2day.gr


Η ύψωση και η Πτώση του Τείχους του Βερολίνου με μουσική Μίκη Θεοδωράκη


Έχουν περάσει 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που για 28 χρόνια είχε διχοτομήσει τη Γερμανία.
Τελικά, στις 9 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανατολικής Γερμανίας ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων.

Δείτε το παρακάτω video αφιέρωμα στο τοίχος του Βερολίνου



NOW


ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η ιστορική διαδρομή του στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νέα της νίκης των Ελλήνων στην ιστορική Μάχη κατά των Περσών, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη γέννηση και την καθιέρωση του πιο σημαντικού αγωνίσματος αντοχής.

Εκείνη η Παρασκευή, στις 29 Μαρτίου του 1896, όταν διεξήχθη ο πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος, απόρροια της επιμονής και των προσπαθειών του Γάλλου γλωσσολόγου, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, αναβιώνει κάθε χρόνο σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο.

Άσημοι και διάσημοι Μαραθώνιοι διεξάγονται σε διάφορες γωνιές της Γης, άλλοι γνωρίζοντας διαρκή άναπτυξη και αναγνωρισιμότητα και άλλοι διατηρώντας την αγνότητα του παρελθόντος.
Πέντε μεγαλουπόλεις μπορούν να νιώθουν υπερήφανες για την εξέλιξη και την επιτυχία του θεσμού, καθώς επίσης και για τις χιλάδες κόσμου που προσελκύουν.

Virgin London Marathon


Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου αποτελεί μία επιπλέον αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος την ούτως ή άλλως δημοφιλή πόλη με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. «Συστήθηκε» στο κοινό το 1981 και έκτοτε κέρδισε με το... σπαθί του παγκόσμια αναγνώριση.
Διεξάγεται κάθε Απρίλη και κάθε χρόνο που περνά, προσελκύει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Το 2013, αυτοί που ξεκίνησαν την... περιπέτειά τους με φόντο τον Τάμεση και την ολοκληρωσαν στα Παλάτια του Μπάκιγχαμ ήταν περισσότεροι από 35.000.

New York City Marathon


Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται φιλοξενεί έναν από τους διασημότερους Μαραθωνίους στον κόσμο. Χρονιά έναρξης του θεσμού ήταν το 1970, όταν 55 θαρραλέοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους. Το 2013, αυτοί που τους μιμήθηκαν ήταν... αρκετά περισσότεροι και συγκεκριμένα 50.304, πολλοί εκ των οποίων ταξίδεψαν στις ΗΠΑ από όλες τις ηπείρους της Γης. Διεξάγεται παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή κάθε Νοέμβρη.

Boston Marathon


Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς και διάσημους Μαραθωνίους. Ξεκίνησε ως θεσμός το 1897, απόρροια του ενθουσιασμού των Αμερικανών για την επιτυχία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διεξαχθεί έναν χρόνο νωρίτερα στην Αθήνα.
Από τους 18 συμμετέχοντες της πρώτης ιστορικής κούρσας, φτάσαμε στους 30.000 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με κορυφαία στιγμή τον Μαραθώνιο του 1996, στον οποίο έδωσαν το παρών 38.708 άτομα.
Μαύρη σελίδα στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού, αποτελεί το τρομοκρατικό χτύπημα της 15ης Απρίλη του 2013. Τρεις περίπου ώρες πριν τερματίσουν οι πρώτοι συμμετέχοντες, δύο βόμβες εξερράγησαν με αποτέλεσμα τρεις θεατές να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 200 να τραυματισμούν, κάποιοι εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

Berlin Marathon



Το ιστορικό Βερολίνο, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, ζει σε ρυθμούς Μαραθωνίου κάθε Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα. Η διοργάνωση «γεννήθηκε» το 1974, βίωσε τις δυσκολίες της διάσπασης, αλλά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έπειτα, ξεκινά και ολοκληρώνεται στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Η χρονιά-σταθμός στην ιστορία του θεωρείται το 2008, όταν 40.827 άτομα από 107 χώρες τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Τokyo Marathon


Είναι πιο «φρέσκος» από τους υπόλοιπους, καθώς έκανε «πρεμιέρα» μόλις το 2007, ωστόσο δεν θεωρείται νέα μόδα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς αποτελεί το πάντρεμα των δύο μαραθωνίων που προυπήρχαν.
Διεξάγεται κάθε Φεβρούαριο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το 2007 συμμετείχαν 30.000 άτομα, ενώ το 2013, οι αιτήσεις έφτασαν τις 303.450!


Πηγή : newsbomb.gr




Καιρός ήταν : Κόντρα στην τρόικα για τις 100 δόσεις η κυβέρνηση


Ποιος Έλληνας δεν έχει καταλάβει τις προθέσεις της τρόικα,  του Σόιμπλε και λοιπών ανεπιθύμητων.

Οι προθέσεις είναι να καταστραφεί η χώρα και να οδηγηθεί στο χάος και με τις αποφάσεις τους αυτό περιμένουν και εύχονται για να μπορέσουν μετά τα κοράκια που εξυπηρετούν να μπουν και να αγοράσουν τα πάντα και όλους σε τιμή ευκαιρίας.

Το λάθος φυσικά είναι της κυβέρνησης που είχε στις τάξεις της υπουργούς και στελέχη που με τα ναι σε όλα δούλευαν όχι για το καλό της χώρας αλλά για τα συμφέροντα της τρόικα και αυτό έχει αποδειχθεί.

Το πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εφορίες, η αγορά, τα ακίνητα κτλπ μετά τα ναι των εκάστοτε υπουργών ειδικά του Στουρνάρα στην τρόικα και μετά τα "δόξα τον θεό που ήρθε η τρόικα και μας έβαλε σε τάξη" ορισμένων ανεκδιήγητων, δείχνουν ότι τίποτα δεν πήγε καλά και τίποτα από όσα ε΄χουν γίνει δεν είναι προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Η περίεργη και βρώμικη όπως όλες οι στροφές και αποφάσεις της τρόικα να μην  δεχτεί τις 100 δόσεις κάνει κακό και στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στεγνώσει και στην κυβέρνηση που το υποσχέθηκε και το πέρασε από την βουλή και φυσικά στο πλέον λαβωμένο τον Έλληνα πολίτη που υποφέρει από τα χρέη.
Αποφασισμένη είναι πλέον η κυβέρνηση και άργησε να δείξει τα δόντια της στην τρόικα για την περιβόητη ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η τρόικα με το e-mail όπου φαίνονται οι αντιρρήσεις της για τις 100 δόσεις για τα χρέη στο Δημόσιο, η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου με κάθε κόστος.
Έτσι ο υπουργός είπε καθαρά και κόντρα στις αντιρρήσεις της τρόικας, καλόντας τους πολίτες να μεταβούν στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με το πιο ευνοϊκό αυτό καθεστώς αγνοώντας το τι θέλει η τρόικα.




Βρούτσης: Στο ΙΚΑ οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ


Το... ελληνικό σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και τις προωθούμενες οριζόντιες και κάθετες διοικητικές ενοποιήσεις που θα εφαρμοστούν ως το τέλος Δεκεμβρίου και θα αλλάξουν άρδην τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας, αναλύει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του ώρες πριν από την έναρξη της τελευταίας, κρίσιμης, αξιολόγησης από την τρόικα των δανειστών, ο κ. Βρούτσης δίνει έμφαση στην οριζόντια διοικητική παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με τον υπουργό:
• Θα ενοποιηθούν οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων, σε ενιαίους, ισχυρούς μηχανισμούς.
• Θα υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και ένα κέντρο απονομής συντάξεων, ενώ
• Εως τον Μάρτιο του 2015 όλα τα λογιστήρια των Ταμείων θα είναι διασυνδεδεμένα, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει κανείς τα οικονομικά για το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό που δεν λέει ξεκάθαρα ο υπουργός, το περιγράφει όμως με λεπτομέρειες, είναι ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία ενοποίηση Ταμείων, το σύστημα θα είναι ενιαίο, διοικητικά και λειτουργικά. Οπως αποκαλύπτει βέβαια, θα υπάρξουν και κάθετες παρεμβάσεις.
Υπερταμείο το ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ θα μετατραπεί σε υπερταμείο, καθώς θα ενταχθούν σε αυτό τόσο το επικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ, στο οποίο έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους τα επιμέρους επικουρικά, όσο και όλα τα ταμεία πρόνοιας και εφάπαξ. Αντίστοιχα, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα ταμεία πρόνοιας των ναυτικών. Ανεξάρτητα, θα παραμείνουν τα ταμεία κύριας ασφάλισης των εμποροβιοτεχνών - επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των ανεξάρτητα αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), ο ΟΓΑ καθώς και το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει επίσης, πως οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, δίνει μια πρώτη... γεύση από τις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων, δηλώνοντας ότι οι δαπάνες δεν αυξάνονται πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ, από σήμερα έως το 2060, ενώ χαρακτηρίζει την πρόσφατη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών τελευταία και καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να συμμορφωθούν.
Στα εργασιακά, τέλος, κλείνει την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο οριακές βελτιώσεις μπορεί να γίνουν, καθώς έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, ενώ τάσσεται υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως στα σημεία που είτε έχουν ξεπεραστεί είτε καταστρατηγούνται.


Πηγή : euro2day.gr


"Ψάχνουν" υπεράκτιες εταιρείες του Καρατζαφέρη για τα Super Puma


Τα ελικόπτερα Super Puma ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά “πρωταγωνιστούν” σε υπόθεση που αφορά σε υπεράκτιες εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News οι δικαστικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στην Βουλή για να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί αν έχει συμπεριλάβει σε δηλώσεις του πόθεν έσχες δύο υπεράκτιες εταιρείες. Σε μία απ΄ αυτές έχουν εντοπιστεί εμβάσματα ύψους 1.650.000 ευρώ σε δύο διαφορετικές περιόδους . Οι πληρωμές σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν γίνει από τον μεσάζοντα για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma τον Δεκέμβριο του 2000. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Τσάτσο που αντιπροσώπευε μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο την εταιρεία Eurocopter.

Τι απαντά ο Καρατζαφέρης


Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS για έλεγχο 2 offshore εταιρειών που φέρονται να συνδέονται με τον Γιώργο Καρατζαφέρη,ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό.
Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου.
Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια.
Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και «έχουν γνώσιν οι φύλακες».


Πηγή : onalert.gr


Σικάγο: Ριψοκίνδυνη προσγείωση αεροσκάφους video


Η εμπειρία του κυβερνήτη νίκησε την κακοκαιρία και τους ισχυρούς ανέμους που δυσκόλευαν τις προσγειώσεις στο Σικάγο.
Πραγματικά μια παράτολμη προσγείωση επιχείρησε και τα κατάφερε το πλήρωμα του αεροσκάφους στο διεθνή αερολιμένα Ο' Χέαρ στο Σικάγο και δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα των επιβατών που αν και λαχτάρησαν τελικά βρέθηκαν με ασφάλεια στο έδαφος.
Το video μιλάει από μόνο του.






ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ «ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ


Με την ίδια τους τη ψυχή φαίνεται πως «πληρώνουν» οι Έλληνες την οικονομική κρίση και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, με όσα προβλήματα αυτή προκαλεί.
Με το εισόδημά να έχει περικοπεί δραματικά, για όσους «προνομιούχους» έχουν εργασία, και τις κοινωνικές παροχές να είναι, επί της ουσίας, ανύπαρκτες ελέω μνημονίου, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για τη συνεχή αύξηση των ψυχικών διαταραχών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι κλήσεις στις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης ακολουθούν ανοδική πορεία, με θεματολογία σχετική με οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα της εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 27% των κλήσεων τα αιτήματα για παροχή ψυχολογικής βοήθειας συνδέονται με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα.
Μάλιστα, από τα στοιχεία της «Γραμμής Βοήθειας» προκύπτει ότι η οικονομική κρίση πλήττει σε ψυχολογικό επίπεδο περισσότερο τους άνδρες, σε ποσοστό 65% και ειδικότερα την πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα, 30 έως 45 ετών.
Ωστόσο, και τα άτομα νεότερης ηλικίας, 18 έως 30 ετών φαίνεται πως βιώνουν με έντονο άγχος την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, οι ψυχολόγοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην χώρα μας έχει αυξηθεί την τελευταία τετραετία, κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», διαπιστώθηκε ότι για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας στις χώρες της ΕΕ, καταγράφεται 0,79% αύξηση στις αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 65 ετών και ίδιο ποσοστό αύξησης στις ανθρωποκτονίες.
Παράλληλα, για κάθε 3% αύξηση των επιπέδων ανεργίας, διαπιστώθηκε αύξηση στους θανάτους κατά 28% λόγω κατάχρησης αλκοόλ.
Και όλα αυτά την ώρα που οι δομές υγείας φαίνεται πως «νοσούν» χειρότερα από τους Έλληνες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξασφάλιση στοιχειωδών υπηρεσιών για τους πολίτες.


Πηγή : newsbomb.gr


Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί για την ανεξαρτησία τους


Χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα ή αλλιώς μια «άτυπη διαβούλευση» που θα διεξαχθεί σήμερα, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

40.000 εθελοντές θα βοηθήσουν ώστε να στηθούν τα ανεπίσημα εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία της Κυριακής.
Οι πολιτικοί της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποστήριξης θα παρακινήσει την κεντρική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερης φορολογικής και πολιτικής αυτονομίας, ή ακόμα και να πείσει τη Μαδρίτη να δεχτεί ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Πολιτικά στελέχη από δύο κύρια κόμματα της Καταλονίας, υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες –από τους συνολικά 7 εκατομμύρια- ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.


Απειλή Ερντογάν: Δεν κάνω βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο!

Ο «σουλτάνος» οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και τη Συρία, έκανε καχύποπτο ακόμη και τον Ομπάμα και προχωράει σε επίδειξη δύναμης επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Tούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής», στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».


Εθνος


Απεργία πείνας από τη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Νίκος Ρωμανός


Απεργία πείνας προαναγγέλλει, με κείμενό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Νίκος Ρωμανός. Την απόφαση αυτή πήρε γιατί, όπως αναφέρει, δεν του χορηγήθηκε η άδεια που δικαιούται προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα του ΤΕΙ όπου εισήχθη. «Η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού» αναφέρει στην επιστολή του επισημαίνοντας ότι «από τη Δευτέρα 10/11 ξεκινάω απεργία πείνας χωρίς να κάνω βήμα πίσω, με την αναρχία πάντα στην καρδιά μου».
Η επιστολή του Νίκου Ρωμανού:
«Την περασμένη άνοιξη έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασα σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα. Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής.
Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου.
Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ.
Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου.
Γι' αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.
Σε αυτό το σημείο ανοίγει ένα ζήτημα που αφορά τις διεκδικήσεις μας σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Είναι δεδομένο πως αντιφάσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες. Εμείς, για παράδειγμα, συμμετείχαμε στη μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο ενώ είμαστε φανατικοί εχθροί όλων των νόμων· αντίστοιχα πολλοί σύντροφοι έχουν διαπραγματευτεί με οδόφραγμα το σώμα τους τους όρους του εγκλεισμού τους («παράνομες» προφυλακίσεις, άρνηση σωματικού ελέγχου, παραμονή σε μία φυλακή), και πολύ καλά έκαναν.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, από τη συνθήκη που βρισκόμαστε, πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε ένα στρατηγικό πόλεμο θέσεων που είναι αναγκαίο κακό εδώ που βρισκόμαστε.
Με αυτή μου την επιλογή, τα πολιτικά χαρακτηριστικά της οποίας συγκεκριμενοποιούνται στον ίδιο τον τίτλο του κειμένου, δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει ένα μέτωπο αγώνα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους μας.
«Ακριβώς, η ποίηση είναι η τέχνη του ατόφιου. Είναι αυτή που παραμένει ανυπότακτη, όταν η τάξη του διαφανούς έχει υποτάξει όλα τα άλλα είδη του λόγου. Όταν οι λέξεις έχουν προσεκτικά απολυμανθεί και στολιστεί σα μαρκησίες της αυλής, αφού θα καταλήξουν στο κρεβάτι του πρίγκιπα, όσο κι αν αυτό τις τρομάζει, και θα παραστήσουν τις σεμνές, θα υποκριθούν ότι έχουν αρετές που έχουν χάσει από καιρό στο βούρκο του συμβιβασμού και της εκπόρνευσης. Η ποίηση ή είναι ασυμβίβαστη ή δεν είναι τίποτα». (Ζαν-Μαρκ Ρουγιάν)
Συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ και καιρό μας εγκλωβίζουν. Από τα αστυνομικά μπλόκα και τα αντιτρομοκρατικά πογκρόμ, στα συμβούλια των οικονομολόγων που εξοντώνουν όσους δε χωράνε στις στατιστικές τους. Από τους έλληνες βιομηχάνους που αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών κολοσσών στηρίζοντας τον όψιμο σοσιαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολιτικούς που προβάρουν το κοστούμι του υπερ-πατριώτη πάντα δουλικού για το καλό του τόπου, από τους μπάτσους και το στρατό που εξοπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας για την καταστολή εξεγέρσεων, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: αν κάτι εκμεταλλεύεται το κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από την αδράνεια που πλέον έχει μονιμοποιηθεί ως μια φυσιολογική συνθήκη.
Σε λίγο θα είναι πια αργά, και η εξουσία με το μαγικό ραβδί της θα δίνει έλεος μόνο σε όσους γονατίζουν υποτακτικά μπροστά στην παντοδυναμία της.
Το σύστημα οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι επαναστάτες θα θάβονται ζωντανοί σε «καταστήματα κράτησης εντατικού σωφρονισμού», μέσα στα οποία θα επιχειρείται η σωματική, ψυχική και ηθική καταστροφή τους.
Ένα πρωτότυπο μουσείο ανθρώπινης φρίκης όπου τα ζωντανά εκθέματα θα έχουν κρεμασμένη πάνω τους την ταμπέλα «παραδείγματα προς αποφυγή», ανθρώπινα πειραματόζωα πάνω στα οποία θα δοκιμαστούν όλες οι σαδιστικές προθέσεις της εξουσίας.
Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μιας ευνουχισμένης ζωής ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.
Εκείνο το βράδυ με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα είδαμε πολλά αστέρια να πέφτουν διαγράφοντας τις δικές τους χαοτικές διαδρομές. Κι εμείς μετρούσαμε και ξαναμετρούσαμε, κάναμε ευχές, υπολογίζαμε τις πιθανότητες. Το ξέραμε ότι η επιθυμία μας για μια ελεύθερη ζωή έπρεπε να περάσει πάνω από όλα όσα μας καταπιέζουν, μας δολοφονούν, μας καταστρέφουν, γι' αυτό βουτήξαμε στο κενό, όπως ακριβώς τα αστέρια που βλέπαμε να πέφτουν.
Από τότε άπειρα αστέρια πέσαν, μπορεί να ήρθε η ώρα να πέσει και το δικό μας, ποιος ξέρει; Αν είχαμε έτοιμες τις απαντήσεις δε θα γινόμασταν αυτό που είμαστε αλλά ιδιοτελή καθάρματα που θα διδάσκαμε στους ανθρώπους τρόπους να γίνουν τρωκτικά που τρώγονται μεταξύ τους όπως κάνουν σήμερα.
Τουλάχιστον εμείς παραμένουμε ακόμα απόλυτοι και πεισματάρηδες όπως οι άνθρωποι της πάστας μας. Και όσοι από εμάς με έναν πόνο έκλεισαν τα μάτια τους και ταξίδεψαν μακριά, παραμένουν με το βλέμμα κολλημένο σε εκείνον το βραδινό ουρανό που κοιτάζαμε και εμείς. Και μας βλέπουν να πέφτουμε, αστέρια όμορφα και λαμπερά. Τώρα ήρθε η σειρά μας. Τώρα πέφτουμε χωρίς δισταγμό.
Από τη Δευτέρα 10/11 ξεκινάω απεργία πείνας χωρίς να κάνω βήμα πίσω, με την αναρχία πάντα στην καρδιά μου.
Υπεύθυνο για κάθε μέρα απεργίας πείνας, και ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος, είναι το συμβούλιο της φυλακής που αποτελείται από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, τη διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, καθώς και την κοινωνική λειτουργό.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΥΓ. Προς όλους τους «αγωνιστές» των σαλονιών, τους επαγγελματίες ανθρωπιστές, τις «ευαίσθητες» προσωπικότητες της διανόησης και του πνεύματος: προκαταβολικά στα τσακίδια.
Νίκος Ρωμανός

Πηγή : protothema.gr


Ισχυρός σεισμός 5 ρίχτερ στην Κεφαλονιά


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:15 τα ξημερώματα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο της Κεφαλλονιάς, 8 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου ή 283 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.