Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Οικονόμου για Τσίπρα: Με τρόπο χυδαίο και ευτελή κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη

 


Απάντηση στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή μελέτη για τις ΜΕΘ δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «κυρίως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει». «Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτει τι έκανε ο κ. Τσίπρας σε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής, όπως λέει. Υπενθυμίζει συγκεκριμένα ότι:

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης», επισημαίνει σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου «είχε πει καθαρά σε συνέδριο του "Πρώτου Θέματος" για την Υγεία: "Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους"». «Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι «όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι "αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή"». «Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του», σχολιάζει και καταλήγει:

«Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του»



Το γρήγορο internet και οι οπτικές ίνες έρχονται σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις

 


Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, μεταξύ 2022 και 2027, θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στην Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ ιδιωτική εταιρεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τις επενδύσεις αυτές, που συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ώστε να γίνει πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εταιρεία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για το δίκτυο σταθερής και θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, θα αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους συνδρομητές της αυξάνοντας κατά πολύ τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.




«Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα, η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός.

«Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας πραγματικά μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω ότι έχουμε ξεπεράσει τους στόχους μας σχετικά με τη διείσδυση του 5G. Πάντα γνωρίζαμε, ασφαλώς, ότι δεν είχαμε καλή επίδοση σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Και, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που πήρατε την απόφαση να εστιάσετε σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια νέες συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας από τον ΟΤΕ μέχρι το 2027. Όπως είπατε, μιλάμε για 600.000 συνδέσεις σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες ανά έτος», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας ταυτόχρονα «την απόφαση που ανακοινώσατε, την απόφασή σας δηλαδή να διπλασιάσετε τις υπάρχουσες ταχύτητες για τις σταθερές γραμμές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο επενδυτικό Ταμείο Phaistos. «Εξίσου σημαντική είναι και η επένδυσή σας στο Ταμείο Phaistos. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ταμείο που αξιοποιεί δημόσιο χρήμα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στο οικοσύστημα 5G. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα. Ο τομέας πραγματικά ανθεί. Θα έχουμε και μια σειρά από «unicorns» στην Ελλάδα (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου). Υπάρχουν ήδη τέτοια παραδείγματα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Επομένως, η ιδέα του να έχουμε ένα όχημα που είναι αφοσιωμένο σε αυτό και θα επενδύει στον τομέα του 5G, σε επενδύσεις σε αρχικά στάδια, μου φαίνεται μια πολύ λογική επένδυση τόσο από επιχειρηματικής άποψης αλλά και από άποψη κεφαλαίου, ειδικά δεδομένης της συνολικής σας παρουσίας στη χώρα».

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε « καθώς σας άκουγα θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία «Top Gun», μια ταινία του 1986. Εκεί ο Tom Cruise λέει “Nιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα”. Όλοι, λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη για ταχύτητα, ταχύτητα όσον αφορά τις συνδέσεις internet, την ευρυζωνικότητα, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρηματικού σας σχεδίου».

Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 2 εκατομμύρια γραμμές τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων αλλά και από τα κρατικά πλάνα στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband. Έτσι, πλέον, πιάνουμε ουσιαστικά μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα τους στόχους για την ψηφιοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στο επίπεδο της σταθερής τηλεφωνίας».

Η επικεφαλής για την Ευρώπη, Dominique Leroy, δήλωσε ότι «οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας. Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι μονόδρομος για κάθε χώρα που έχει ως στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Με μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και βάζουμε τη χώρα σε θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι «απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας».

Πέραν των άλλων σημαντικών οφελών, οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, όπως έχουν καταγραφεί στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επενδύσει στο Phaistos Fund, το οποίο συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία. Τόνισε δε ότι εξετάζουν την επένδυση στην Ελλάδα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη σύσκεψη συμμετείχαν o Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά της εταιρείας έλαβε μέρος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges (διαδικτυακά από τη Γερμανία), η επικεφαλής για την Ευρώπη της Deutsche Telekom Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και η Νομική Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.



Ράδιο Αρβύλα βγήκαν να ζητήσουν και τα ρέστα!


 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, Στάθης Παναγιωτόπουλος, ανέβαζε προσωπικές στιγμές σεξουαλικού περιεχομένου σε ιστοσελίδες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συντρόφου του.

Οι βασικοί συντελεστές της σατιρικής εκπομπής, προσπάθησαν να απολογηθούν, έδωσαν εξηγήσεις, και με θράσος μας ζήτησαν και τα ρέστα. 

«Η σημερινή εκπομπή δεν θα έχει σχέση με το Ράδιο Αρβύλα, γιατί δεν είναι σατιρική εκπομπή σήμερα. Η λέξη ''σοκ'' περιγράφει αυτό που ζούμε. Είμαστε εξοργισμένοι», είπε ο Αντώνης Κανάκης, στη χθεσινοβραδινή εμφάνισή του, μια ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Πρόσθεσε ότι «δεν θέλει να φτάσουν και στο άλλο άκρο και να το ξεχειλώσουν και να γίνουν μέρος του μιντιακού πάρτι που έχει ήδη ξεκινήσει».

Οι απαντήσεις και οι εξηγήσεις που έδωσε ο Αντώνης Κανάκης, αλλά και οι αιχμές του, δεν έπεισαν τους τηλεθεατές, αντίθετα τους εξόργισαν περισσότερο.

Αποτέλεσμα της εμφάνισης των Ράδιο Αρβύλα;

-Βγήκαν κλαίουσες μαυροντυμένες για να επηρεάσουν το θυμικό

-Παρέστησαν τα θύματα κ πόσο άσχημα περνάνε

-Ανακάλυψαν ότι ο κόσμος τους στηρίζει(;)

-Έβρισαν Αδωνι

-Oποίος τους κριτικάρει είναι ακροδεξιός πληρωμένος 

-Τα έριξαν στην πολιτεία

-Συνεχίζουν κανονικά



Freedom Pass: Εξάμηνη παράταση για τη χρήση του voucher -Ποιοι δικαιούνται τα 150 ευρώ

 


Εξάμηνη παράταση στο χρονικό περιθώριο για τη χρήση του Freedom Pass, δηλαδή του voucher των 150 ευρώ που εξασφάλιζε ο εμβολιασμός, αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Βάσει της ισχύουσας απόφασης για το Freedom Pass, η ψηφιακή – χρεωστική κάρτα θα παρέμενε ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κάτι που θα σήμαινε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, όποιος δεν είχε κάνει χρήση του ποσού θα τα έχανε και τα χρήματα θα επέστρεφαν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ΚΥΑ δόθηκε εξάμηνη παράταση, ούτως ώστε το Freedom Pass να μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Ιουνίου 2022. Το χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από το δικαιούχοι για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Freedom Pass και των 150 ευρώ είναι νέοι 18 έως 25 ετών που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση και στην προθεσμία για τον εμβολιασμό 

Το Freedom Pass είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ που προορίζεται για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Έτσι, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει για προϊόντα και υπηρεσίες απλά «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο εάν πρόκειται για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα είτε εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας σε e-shop εάν πρόκειται για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Όλοι οι νέοι 18-25 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1996 έως 31/12/2003, δικαιούνται να εκδώσουν το Freedom Pass. Μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19. 

Πώς εκδίδω το Freedom Pass;

To Freedom Pass εκδίδεται με αίτηση που υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω του freedompass.gov.gr. Για να εισέλθετε στην πλατφόρμα θα χρειαστείτε οι κωδικοί σας στο Taxisnet. Η αίτηση πραγματοποιείται σε λίγα βήματα, εισάγοντας και επιβεβαιώνοντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το email σας. Αν κάποιος δεν διαθέτει κωδικούς Taxisnet ή απορρίπτεται η αίτηση του λόγω ασυμφωνίας στοιχείων, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Την επόμενη ημέρα, λαμβάνετε SMS και email για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Πού και πως το χρησιμοποιώ;

Το Freedom Pass μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε επιχειρήσεις με το σήμα των VISA ή MasterCard που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η χρήση της μπορεί να αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για το προϊόν ή την υπηρεσία που επιθυμεί να αποκτήσετε. Το Freedom Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών Apple Pay (για συσκευές iOS ) ή Google Pay (για συσκευές Android).



Νηπιαγωγός κατηγορείται ότι βίασε 4χρονο αγοράκι

 


Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία γονέων για σεξουαλική κακοποίηση του τετράχρονου γιου τους από νηπιαγωγό, σε σχολείο στην Πετρούπολη.

Ο πατέρας του παιδιού μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA για τον τρόπο που αποκαλύφθηκε η αποτρόπαια πράξη και το σοκ που υπέστη τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγος του και μητέρα του αγοριού. 

Οι γονείς του παιδιού προσπάθησαν να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους και αμέσως απευθύνθηκαν στις Αρχές. Πήγαν στην αστυνομία, κατέθεσαν μήνυση κατά του 31χρονου νηπιαγωγού, με αποτέλεσμα, λίγες ώρες αργότερα, να συλληφθεί.

«Το παιδί δεν πήγαινε στο σχολείο ποτέ στην τουαλέτα. Φοβόταν. Δε ξέρω γιατί. Από την αρχή του χρόνου, και γυρνώντας την Πέμπτη λέει στη γυναίκα μου «Μαμά πήγα στο μπάνιο». «…, εσύ δεν πας ποτέ στο μπάνιο». «Με πήγε ο κύριος …, μαμά». «Ο κύριος …;»… κι εκεί άρχισε η γυναίκα μου να πονηρεύεται. Του μίλαγε, του μίλαγε… λέει «με πήγε ο κύριος …, μου κατέβασε το παντελόνι, άρχισε να μου … το …, κατέβασε κι ο ίδιος το παντελόνι του… κι άρχισε να μου κάνει» λέει, «διάφορα … στον … μου»», ανέφερε ο πατέρας του τετράχρονου.

Μήνυση και σύλληψη

Ο μικρός, εξετάστηκε ιατροδικαστικά στη μονάδα φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έγινε και λήψη γενετικού υλικού από τις επίμαχες περιοχές, ενώ παραδόθηκε και το εσώρουχο που φορούσε όταν ο νηπιαγωγός φέρεται να τον κακοποίησε σεξουαλικά.

«Αυτός είναι στη φύλαξη. Από την αρχή του χρόνου εκεί ήταν… Επειδή δυο μέρες τώρα η δασκάλα του (σ.σ. του 4χρονου) έλειπε, τα κράτησε αυτός… Εγώ πήγα κατευθείαν (σ.σ. στις Αρχές). Πήρα το «Χαμόγελο του παιδιού», τους λέω «πώς να κινηθώ;», μου λέει «πήγαινε κατευθείαν, κάνε καταγγελία στο τμήμα κι αν μπορείς να κάνεις και καταγγελία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Έκανα τις διαδικασίες, πήγαμε στο τμήμα… Πήγαν την Παρασκευή από το σχολείο και τον συνέλαβαν. Κι απ’ ό,τι έχω καταλάβει, τον έχουν… είναι μέσα… σε αυτόφωρη διαδικασία», συμπλήρωσε ο πατέρας του 4χρονου.

Ο 31χρονος νηπιαγωγός αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη (15.12.2021), ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν και οι γονείς του παιδιού, οι οποίοι τώρα, με την βοήθεια των παιδοψυχολόγων που παρακολουθούν το αγόρι, προσπαθούν να καταλάβουν εάν παρόμοια πράξη είχε συμβεί στο παρελθόν.


Πηγή : newsit.gr



ΕΕ: Σκληρή γλώσσα προς Αγκυρα για Κύπρο – κράτος δικαίου

 


Έντονα επικριτικά είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την Τουρκία. Τα συμπεράσματα -η αντίδραση του Συμβουλίου στις εκθέσεις της Κομισιόν για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες- περιλαμβάνουν την αναφορά ότι η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Άγκυρα καλείται να «ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο αλλά και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη συνεχιζόμενη διολίσθηση του κράτους Δικαίου και τη συστηματική παρέκκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Η κριτική επεκτείνεται στα σημεία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας στο μεταναστευτικό τα οποία δεν εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά και στην κακοδιαχείριση της οικονομίας.  

Το Συμβούλιο «σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακαλεί το προηγούμενο συμπέρασμά του που σημείωνε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν συνεπώς περιέλθει σε κατάσταση ακινησίας και ότι δεν δύναται να ανοίξουν ή να κλείσουν περαιτέρω κεφάλαια».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Φόβοι στη Γερμανία για έλλειψη εμβολίων κατά της Covid στο α' τρίμηνο του 2022

 


Για «σημαντική έλλειψη» εμβολίων κατά της COVID-19 έκανε λόγο ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, αποκαλύπτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραγγείλει λιγότερες δόσεις εμβολίων από όσες είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εμβολιαστική εκστρατεία.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντα επαινούσα τον προκάτοχό μου. Όμως έχουμε σοβαρή έλλειψη εμβολίων για το επόμενο έτος. Αυτό έδειξε η απογραφή μας», φέρεται –σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel– να δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων με τους οποίους είχε χθες το βράδυ πολύωρη διαβούλευση.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αγοράστηκαν πολύ λίγα εμβόλια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να μην επαρκούν για την εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

«Υπάρχει έλλειψη (δόσεων) του εμβολίου στον σημαντικό μήνα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες του τρέχοντος έτους υπήρχαν μόνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλες τόσες», εξήγησε ο νέος υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων θα μειωθεί στο ένα έκτο σε σχέση με πριν, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνολικά 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Ο κ. Λάουτερμπαχ σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna θα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παραδίδει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει προσωπικά με τις δύο εταιρίες που παράγουν εμβόλια mRNA, καθώς και με άλλες χώρες, εάν κριθεί απαραίτητο.

Κατά τις πληροφορίες του Spiegel, οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων «σοκαρίστηκαν» από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο κ. Λάουτερμπαχ, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Το υπουργείο Υγείας, υπό τη νέα ηγεσία του, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γινόταν λεπτομερής απογραφή των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα, καθώς και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί για παραδόσεις δόσεων εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Γυναίκα κατέγραψε τον άνδρα που την παρενόχλησε σεξουαλικά στον δρόμο


 

Σεξουαλική παρενόχληση από έναν άνδρα στη μέση του δρόμου στην Κυψέλη δέχθηκε μια γυναίκα η οποία περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή με την ίδια να βρίσκει την ψυχραιμία και να καταγράφει τον δράστη.

Την αποκάλυψη έκανε στο ΟΡΕΝ το θύμα : «την Κυριακή που μας πέρασε 12:15 το μεσημέρι κατέβαινα ένα πολυσύχναστο δρόμο της Κυψέλης και σταμάτησα για μία στιγμή να περάσει ένα αυτοκίνητο πριν διασχίσω το δρόμο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή έρχεται από πίσω μου ένας άνδρας με πιάνει από το ύψος των μηρών και σπρώχνει την περιοχή που βρίσκονται τα γεννητικά του όργανα στα οπίσθιά μου. Και επανέλαβε αυτή την κίνηση αρκετές φορές. Μόλις με άφησε και γύρισα και τον είδα μου είπε, ‘Σ’ ευχαριστώ’».

«Ήθελε με κάποιο τρόπο να με κάνει συνένοχο σε αυτό που μόλις είχε γίνει. Συνέχισε να επαναλαμβάνει αυτή τη φράση ακόμα και όταν άρχισα να φωνάζω. Εγώ συνέχισα να φωνάζω γιατί ήθελα να γνωστοποιήσω σε όσους ήταν γύρω και έβλεπαν τι ακριβώς είχε κάνει αυτός ο άνθρωπος. Εκείνη τη στιγμή έβγαλα το κινητό μου για να καταγράψω τα χαρακτηριστικά του. Μετά έτρεξα στο αγόρι μου που δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει, ήταν πέντε λεπτά μακριά. Καλέσαμε το 100 και έπειτα πήγα στο τμήμα και κατέθεσα τη μήνυση».

Το βίντεο όπως λέει το θύμα που κατέγραψε με τον δράστη οδήγησε στο να επικοινωνήσουν μαζί της έξι γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση είτε από τον ίδιο είτε από άλλους άνδρες.

«Μετά τη μήνυση ανέβασα μία δημοσίευση σε γνωστή ομάδα της Κυψέλης όπου είπε ότι μου έχει γίνει μία σεξουαλική επίθεση και ζήτησα από όσες ή όσους έχουν βιώσει κάτι τέτοιο να επικοινωνήσουν μαζί μου και να πάνε στο τμήμα της Κυψέλης όπου βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος. Και δυστυχώς μέσα σε λίγες ώρες επικοινώνησαν μαζί μου έξι γυναίκες. Από την ίδια περιοχή. Οι τρεις από αυτές ήταν από τρεις διαφορετικούς άνδρες και οι άλλες τρεις από τον ίδιο. Τον αναγνώρισαν. Πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Και τώρα είμαστε σε αναμονή» κατέληξε το θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.





Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στην Ιστιαία για την παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας

 


«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία, που διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.


«Σας το λέω έτσι κατηγορηματικά, κ. Πρωθυπουργέ, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα και τέτοια ποιότητα στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής στη χώρα μας», τόνισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο συντονιστής και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, αναφερόμενος στις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης. Στάθηκε «στην απίστευτη δουλειά που έχει γίνει και στο κομμάτι το επιδοματικό αλλά και στο κομμάτι των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων», ενώ ανέλυσε το ευρύτερο σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή.


Νέος οδικός «κορμός» στην Εύβοια, από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά


Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο, σημαντικό και εμβληματικό έργο του οποίου είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά. «Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


«Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια. Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Είναι ένα έργο που θα φέρει πολύ πιο κοντά τη βόρεια Εύβοια και τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα το χαρακτηρίσει έργο εθνικής σημασίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης. Ο διακεκριμένος μελετητής Κωνσταντίνος Ζέκκος παρουσίασε τη δομή και τη διάρθρωση του καινούργιου οδικού δικτύου σε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας για τους οδηγούς, παρομοιάζοντας τα χαρακτηριστικά του δρόμου που θα δημιουργηθεί με αυτά της Περιφερειακής Υμηττού.


Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.




Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τον τόπο σε καλύτερα θεμέλια


«Ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Υπάρχει η δυνατότητα εσείς, οι τοπικοί φορείς, οι άνθρωποι που ζείτε στη βόρεια Εύβοια, να ξαναχτίσετε τον τόπο σας σε καλύτερα θεμέλια» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν τραυματικός για όλους, πρώτα και πάνω από όλα για εσάς, διότι βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για εμάς. Και νομίζω ότι όσο συνομιλούσαμε γνωρίζετε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πυρκαγιά. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ ειλικρινής, το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και εδώ, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε», προσέθεσε.


Οπως ανέλυσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «το σχέδιο για το οποίο μιλάμε σήμερα έχει ολιστικό χαρακτήρα και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε με τον Σταύρο αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Είναι αυτά για τα οποία σας μίλησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Δύο άνθρωποι νομίζω αξίζουν σήμερα πραγματικά να τους αποδώσουμε τα εύσημα πέρα και πάνω από τη συνολική δουλειά η οποία γίνεται από όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά. Έγινε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του δάσους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους τοπικούς, αυτούς οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν».


Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις


Ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε επίσης ότι «η καταστροφή του καλοκαιριού μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης της προστασίας των δασών».


«Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών, είπε ο Πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά οι δασικές υπηρεσίες έχουν φυσικό προϊστάμενο ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό τους και όχι απλά με τη διοικητική εποπτεία. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείτο. Μας έδωσαν την “ευκαιρία” οι καταστροφικές πυρκαγιές να την επισπεύσουμε».


«Δεύτερη σημαντική τομή: ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων. Γι’ αυτό και μπορούμε και κινούμαστε με ρυθμούς οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά. Είναι αδύνατον να μπορείς να παρέμβεις προληπτικά σε όλα τα δάση της χώρας. Υπάρχουν όμως δασικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, άρα να γίνουν πολύ πιο συστηματικές παρεμβάσεις καθαρισμού, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτά τα έχουμε ήδη εντοπίσει μαζί με το Υπουργείο και οι παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνονταν στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.


Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές. Έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους, έχουμε τη διάθεση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση να το υλοποιήσουμε, αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορείτε να καταθέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».


«Θα είμαστε ξανά εδώ, πολλά κυβερνητικά στελέχη εξάλλου έχουν κάνει την Εύβοια περίπου δεύτερο σπίτι τους, και εγώ δεσμεύομαι ότι θα επιτηρώ με πολύ μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία», τόνισε.


Η νέα πλατφόρμα διαβούλευσης «Εύβοια Μετά»


Ο κ. Μπένος ανακοίνωσε ότι από σήμερα λειτουργεί η πλατφόρμα της διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της βόρειας Εύβοιας με τίτλο «Ευβοια Μετά» στην οποία προσκαλούνται όλοι οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι επιστημονικές οργανώσεις και η Κοινωνία των Πολιτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους, τις οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιήσουν οι μελετητές για να εξειδικεύσουν την προτεινόμενη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας.


«Στη δημόσια ζωή μου έχω κάνει 300 μελέτες, κ. Πρωθυπουργέ, δεν μου έχει μείνει ούτε μία στο ράφι, γιατί πάντα δούλευα με αυτό τον τρόπο. Δεν ξεκινούσα μελέτη αν δεν είχε αυτές τις προϋποθέσεις. Στο τέλος ή όχι, όλα τα έργα που θα έχει να ξέρετε θα είναι εγγυημένα», επισήμανε ο κ. Μπένος. «Βεβαίως, το λέω και για τους τοπικούς φορείς, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση και για εκείνους από το τελικό πρόγραμμα που θα εγκριθεί προς το τέλος του χρόνου, θα είναι ένα έργο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει στο διηνεκές γιατί θα είναι στην αγκαλιά των αδιατάρακτων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε δε ότι «από τα μέλη της Επιτροπής δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ αμοιβή κανένας, όλοι είναι εθελοντές».


Στη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν τις επιμέρους πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου και τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι Δήμαρχοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιάννης Κοντζιάς και Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, μίλησαν για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.


«Έχουν δοθεί 12,1 εκατ. στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σε νοικοκυριά, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι υλοποιούνται και δρομολογούνται «με ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν» αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 24 εκατ. ευρώ.


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς μίλησε για τη συνολική στρατηγική που έχει ήδη εκπονηθεί για το νέο δάσος της Εύβοιας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, θα έχει δύο «πνεύμονες»: τη μελέτη της αναδάσωσης, η πιλοτική φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί από το ΑΠΘ, και το master plan για το νέο δάσος με υπερεπείγοντα έργα καθαρισμού, μελέτες και σχέδια αντιπυρικής προστασίας και σειρά ακόμη δράσεων.


Για τα αντιδιαβρωτικά έργα, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στο Δήμο Ιστιαίας και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης. Στάθηκε επίσης στην εκπαίδευση του νέου ειδικού σώματος για τη δασοπυρόσβεση «για την πρώτη προσβολή».


Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος ανέλυσε την επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί το κενό που συνήθως παρατηρείται μεταξύ προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένο το νέο ΕΣΠΑ». Αναφέρθηκε παράλληλα στις δράσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, την ειδική μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο και τη δράση για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας.


Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. «Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργούνται δίκτυα εντός και εκτός βόρειας Εύβοιας», σημείωσε η Υπουργός, και ανέφερε τα παραδείγματα της σύνδεσης μαθητών σχολείων από την Πορταριά του Πηλίου και το Ίλιον με σχολεία της βόρειας Εύβοιας.


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια. «Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε η Υπουργός. Αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός επισκέψιμου πάρκου 17 στρεμμάτων ήδη από τον Ιούλιο του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με παράλληλη προετοιμασία για την ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο γεοπάρκων της UNESCO.


Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στο παλαιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό, έργο Τσίλλερ, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Εύβοια Film Project» που θα πραγματοποιείται στη Λίμνη.


Η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας (μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο) καθώς και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου και παράλληλα την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων με δύο Κινητές Μονάδες Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας.


Βασικοί πυλώνες του σχεδίου για τη βόρεια Εύβοια


Το ολιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας αποτελεί συνέχεια των μετρων αρωγής που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.


Το σχέδιο αποβλέπει στην ουσιαστική στήριξη των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των παραγωγών της περιοχής προκειμένου η τοπική κοινωνία να ανακάμψει πλήρως, να διασφαλιστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας παρά τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ώστε να έχουν κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους και να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των εμβληματικών κοινοτήτων των ρητινοσυλλεκτών και των μελισσοκόμων στην αναγέννηση του δάσους και την παραγωγή.


Το σχέδιο έχει ως βασικούς πυλώνες τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, την αναγέννηση και αειφόρο αξιοποίηση του δάσους, την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής και τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε τα έργα να έχουν άμεσα απτό αποτύπωμα.


Δύο νέα ΚΕΠ στη βόρεια Εύβοια


Για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογείται η κατασκευή δύο Ολιστικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού κι ένα στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.


Στα Ολιστικά ΚΕΠ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, παραλαβής πιστοποιητικών, αδειών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, όπως και δυνατότητα διεκπεραίωσης σύνθετων διοικητικών διαδικασιών με την ενεργή υποστήριξη του εκπαιδευμένου προσωπικού, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά την πρόοδο των υποθέσεών τους.


Τα νέα ΚΕΠ τα οποία θα λειτουργήσουν επίσης ως πιλότοι για τη μελλοντική εξάπλωση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συνεργάζονται με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ στόχος είναι να ενταχθούν στις δυνατότητές τους και οι διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.


«Στοχος ειναι ο ταλαιπωρημένος λαός της βόρειας Εύβοιας να μη δει μπροστά του πουθενά γραφειοκρατία», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ στάθηκε στις συνέργειες με τα ΕΛΤΑ ώστε τα έγγραφα να φτάνουν στο σπίτι των πολιτών και να είναι αρκετή μια και μόνο επισκεψη στα ΚΕΠ.


Μία ακόμα ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί πιλοτικά είναι η ίδρυση Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στους δύο Δήμους της βόρειας Εύβοιας. Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα ΚΕΧΩΠ θα ασχολούνται με την πολεοδομία, τη χωροταξία και το περιβάλλον, με αρμοδιότητες σχεδιασμού, εφαρμογής, διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης.


Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση των δύο ΚΕΧΩΠ είναι η προετοιμασία των κατάλληλων κτηριακών υποδομών, κάτι που εντάσσεται σε έναν από τους Φωτοδότες που έχουν εκπονηθεί για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.


Προβολή του τουρισμού και ΙΕΚ Τουρισμού στην Αιδηψό


Οι ενέργειες αυτές θα συμπληρωθούν από την ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.


Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναφερθηκαν σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Έδωσαν βάρος στον βιώσιμο τουρισμο, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ψηφιστούν και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, στην επικείμενη δημιουργία των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, αλλά και στη χρηματοδότηση υποδομών όπως οι λιμένες, οι πηγές και τα μονοπάτια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης


Αναφέρθηκαν επίσης στις διατάξεις που θα ψηφιστούν στο νομοσχέδιο για την προτεραιοποίηση πληρωμών στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αλλα και στη δυνατότητα ίδρυσης ΙΕΚ Τουρισμου στην Αιδηψό, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.


Από την πλευρά της η Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της περιοχής, καθώς και στις δράσεις αθλητικού και σχολικού τουρισμού.


Νέο Δάσος


Σε ό,τι αφορά την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος θα έχει ως αποστολή την καταγραφή και τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των πόρων του δάσους, σε πλαίσιο αειφορίας και βιωσιμότητας.


Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Φορέας θα παρέχει τεχνογνωσία στους παραγωγούς και στήριξη σε νέες συλλογικότητες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, θα μεριμνά για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου μείγματος δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ρητίνης και την υλοτομία έως την χάραξη μονοπατιών και την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, προκειμένου το δάσος να αποτελέσει πυλώνα ενός νέου, διευρυμένου οικονομικού μοντέλου.


Η έμφαση στην αναγέννηση και αξιοποίηση του δάσους συμπληρώνει το πλαίσιο που έχει ήδη εκπονηθεί για την μακροπρόθεσμη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών και των μελισσοκόμων.


Το ευρύ πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές μελισσοκόμων, επιχορήγηση για την κάλυψη απολεσθέντος εξοπλισμού, δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές και φύτευση μελισσοκομικών φυτών κατά την περίοδο αποκατάστασης του δάσους.


Όσον αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές, ο ορίζοντας του πλέγματος στήριξης αγγίζει την 15ετία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε δάση, την οικονομική ενίσχυσή τους και την κάλυψή τους από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει ως αντικείμενο την βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών.


Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε στις υψηλές επιδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης που προβλέπονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο για τη βόρεια Εύβοια, κάνοντας ειδική αναφορά στις πυρόπληκτες περιοχές.


Άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας


Το σχέδιο ανασυγκρότησης έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές για τη στήριξη του εισοδήματος κατοίκων και παραγωγών της περιοχής, αλλά και τη στιγμή που προχωρούν τα ευρεία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.


Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που επλήγησαν από τη φωτιά για την τριετία 2021-23 και απαλλαγή όλων των ακινήτων της βόρειας Εύβοιας για φέτος, η εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το επιστρεπτέο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και η προσφορά επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των μόνιμων κατοίκων.


Παράλληλα, μέσω της νέας πλατφόρμας arogi.gov.gr δόθηκε η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης που τους προσέφερε το κράτος αντίστοιχα, ενώ χορηγήθηκε και αποζημίωση για την οικοσκευή των κατοικιών που επλήγησαν από τη φωτιά.


Από τις 20 Αυγούστου, όταν πιστώθηκε η πρώτη καταβολή, έχουν διατεθεί προς δικαιούχους 12,1 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 5,9 εκατ. δόθηκαν ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και σχεδόν 4,1 εκατ. διοχετεύθηκαν σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, αρμόδια για τις Υπηρεσίας Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, o Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Γιώργος Κελαϊδίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, υπεύθυνη για την εποπτεία του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Μαρία Αναγνώστου, ο Δήμαρχος Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.




Η μαφία του Πειραιά και η κτηνωδία με τις κυνομαχίες κακοποιώντας εκτός από ανθρώπους και ζώα



Εκβιασμοί για χρηματικά ποσά, ξυλοδαρμοί και κακοποίηση, ακόμη και σκύλων, στον βωμό του παράνομου πλουτισμού, συνθέτουν την εικόνα εγκληματικότητας της οργάνωσης, που αποτελούνταν από αδίστακτα κτήνη.

Η ογκώδη δικογραφία με πλήθος εγκληματικών πράξεων περιλαμβάνει, εκτός από την κακοποίηση ανθρώπων και την διοργάνωση κυνομαχιών. Η κακοποιοί της οργάνωσης, είχαν παράνομα εκτροφεία, όπου εκπαίδευαν σκυλιά ράτσας pitbull και τα κακοποιούσαν οδηγώντας πολλά στον θάνατο.

Αυτή ήταν μία από τις πηγές παράνομων εσόδων για την οργάνωση οι κυνομαχίες. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέλος της ομάδας πραγματοποίησε πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών από τις οποίες προέκυψε ότι συμμετέχει σε οργάνωση που δραστηριοποιείται σε αγώνες κυνομαχίας. Όσον αφορά ειδικότερα στη δράση του, διοργάνωνε και συμμετείχε σε αγώνες κυνομαχιών καθώς και προέβαινε στην παραγωγή σκυλιών ράτσας pitbull με τα οποία είτε έπαιρνε μερος σε κυνομαχίες είτε τα πουλούσε σε επίδοξους ιδιοκτήτες σκύλων που έμπαιναν σε κυνομαχιες.

Σε αποθήκη, μάλιστα, στο Πέραμα ο δράστης είχε διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, όπου εξέτρεφε δέκα - περίπου - σκυλιά κυνομαχίας.



Τα σκυλιά συμμετείχαν, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σε προσομοίωση κυνομαχίας προκειμένου να διαπιστωθούν τα ψυχικά τους αποθέματα, η επιθετικότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού, η στρατηγική τους, η δύναμη του δαγκώματος, η βλάβη που μπορούν να προξενήσουν καθώς και τα σημεία του σώματος του αντίπαλου σκύλου στα οποία επιτίθενται.

Ο κάθε αγώνας κυνομαχίας, όπως διαπιστώνεται από τη δικογραφία, πραγματοποιείται έναντι στοιχήματος, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να εξακριβωθεί ενώ καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες σχετική προκαταβολή ώστε σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί με ευθύνη ενός συμμετέχοντος, ο άλλος να αποζημιώνεται.

Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών μπορεί να προκληθεί ακόμη και ο θάνατος σκύλου, γεγονός το οποίο μαρτυρά το κτηνώδες της υπόθεσης.

Όπως, ακόμη, αποκαλύφθηκε, ο ένας κατηγορούμενος κακοποιός είχε προβεί σε απειλές κατά φιλοζωικών ομάδων, εκφοβίζοντάς τους.



Ελλάδα: Κάθε 19 λεπτά κλέβεται ένα αυτοκίνητο

 


Στην πέμπτη θέση στις κλοπές αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η βρετανική confused.com.

Τα στοιχεία της έρευνας της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ασφαλίσεων της Μεγάλης Βρετανίας προέρχονται από τις επίσημες αναφορές κλοπών αυτοκινήτων από 35 χώρες της Ευρώπης, την περίοδο από το 2011 μέχρι και το 2019.

Με βάση λοιπόν αυτά, η Ελλάδα είναι η 5η χώρα στην Ευρώπη στις κλοπές αυτοκινήτων, αφού καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο 255 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους ή 76 ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 19 λεπτά στην Ελλάδα, κλέβεται ένα αυτοκίνητο.

Η χώρα με τις περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους είναι η Ιταλία, που καταγράφει 276 κλοπές/100.000 κατοίκους, ενώ ακολουθεί η Τσεχία με 274 κλοπές/100.000 κατοίκους, η Σουηδία με 266/100.000 και η Γαλλία με 261 κλοπές/100.000 κατοίκους.

Ετήσιες κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους

Ιταλία: 276

Τσεχία: 274

Σουηδία: 266

Γαλλία: 261

Ελλάδα: 255

Ολλανδία: 201

Μεγάλη Βρετανία: 153

Κύπρος: 149

Βέλγιο: 145

Λουξεμβούργο: 142

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους καταγράφει η Δανία, με μόλις 5/100.000, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία με 19/100.000 κατοίκους και το Λιχτενστάιν και την Κροατία με 22/100.000 κατοίκους.

Από εκεί και πέρα, σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία με 474 κλοπές αυτοκινήτων κάθε ημέρα (ή 3 ανά λεπτό!), είναι η χώρα όπου εμφανίζονται οι περισσότερες κλοπές σε όλη την Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 455 ανά ημέρα. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία με 272 κλοπές και η Γερμανία με 159.



Αμετανόητος και προκλητικός ο Πετράκος : Ακόμα βλέπουν φαντάσματα με αρνητές και αντιεμβολιαστές

 


Δέν έχει καταλάβει τίποτα ο Πετράκος, παραμένει αμετανόητος και προκλητικός αρνητής.

Ο Γρηγόρης Πετράκος αποχαιρετά τον Γιώργο Τράγκα, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, και παραμένει αμετανόητος αρνητής αφού γράφει ότι «ακόμα βλέπουν φαντάσματα με “αρνητές του ιού” και “αντιεμβολιαστές”»

Ο Γιώργος Τράγκας είχε τοποθετήσει τον Γρηγόρη Πετράκο στη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα του κόμματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» που είχε ιδρύσει, πριν νοσήσει με κορωνοϊό και φύγει σήμερα, Τρίτη, από τη ζωή.

Η ανάρτηση του προκλητικού αρνητή τραγουδιστή για τον Γιώργο Τράγκα:

«”Θείε” Γιώργο σε χαιρετώ.

Ήσουν ο πιο ζωντανός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Το βλέμμα σου πιο οξύ κι από ξυράφι.

Όσα έμαθα από σένα σε λίγους μήνες θα χρειαζόμουν πολλές ζωές να τα βρω μόνος μου.

Όταν γνωριστήκαμε μου είπες :

“ανιψιέ” θέλω, πριν “φύγω” να ρίξω ένα καράβι στο λιμάνι. Να μπουν μέσα νέες φωνές και άνθρωποι που αντιστέκονται στη λαίλαπα που έρχεται. Μετά εγώ θα φύγω, έτσι κι αλλιώς, και κάντε το ότι θέλετε. Ρίξτε το στα βράχια, πουλήστε το ή βοηθήστε τη χώρα σας όπως μπορείτε.

Δεν πρόλαβες να το ρίξεις στη θάλασσα το καραβάκι. Μη σε νοιάζει. Είναι σα να το κανες.

Οι άνθρωποι εδώ, σαν κανίβαλοι, ακόμα τσακώνονται περί του αν το είχες κάνει ή δεν το είχες κάνει…

Μετά από τόσο σάλιο που ξόδεψες να τους ξεστραβώσεις για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική εργαλειοποίηση του ιού, αυτοί ακόμα πιστεύουν ότι το θέμα μας είναι η

“δημόσια υγεία”…

Ακόμα βλέπουν φαντάσματα με “αρνητές του ιού” και “αντιεμβολιαστές”.

Όσο ήσουν στο νοσοκομείο δεν είπα λέξη, θείε.

Δεν τους έδωσα ούτε ψιχουλο, τροφή, να γράφουν, να παραποιούν και να κανιβαλίζουν.

Κι ας με “τσιγκλούσαν” τα τρολάκια τους.

Έτσι θα ήθελες και έτσι έπραξα.

Και τώρα δε θα πω κουβέντα.

Θα φύγεις με αξιοπρέπεια.

Τα έκανες όλα. Δεν έχεις παράπονο.

Δέκα ζωές έζησες.

Καλέ Θεέ, δώσε ξεκούραση στην ψυχή του και δύναμη στη γυναίκα του».

Grigoris Petrakos
19 ώρες πριν

"θείε" Γιώργο σε χαιρετώ.
Ήσουν ο πιο ζωντανός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Το βλέμμα σου πιο οξύ κι από ξυράφι.
Όσα έμαθα από σένα σε λίγους μήνες θα χρειαζόμουν πολλές ζωές να τα βρω μόνος μου.

Όταν γνωριστήκαμε μου είπες :...

Δείτε περισσότερα
3,3 χιλ.
319
95


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπ. Προστασίας του Πολίτη


 

Με 168 ψήφους υπέρ και 128 ψήφους κατά, υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις μετατάξεις από την ΕΥΠ και την έγκριση των δαπανών για την επιτήρηση των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των ΟΚοιΠ και λοιπές διατάξεις».

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.



Μήνυμα Δένδια προς Μαδρίτη για συνεργασία με Άγκυρα: Η ευρωαλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ

 



Μήνυμα στον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες που βρίσκεται στην Αθήνα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή την ενισχυμένη συνεργασία Μαδρίτης – Άγκυρας. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.  

Κάνοντας αναφορά στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για την «τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ήδη από το 2008 με την κοινή τους θέση τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. 

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είχα διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και 1 χρόνο στην προκάτοχο του και σε άλλους ομόλογους της ΕΕ. Τις  θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους ηγέτες και όργανα» τόνισε ο ΥΠΕΞ. 

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε οποίες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. 

Από πλευράς του, ο κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα, τους κοινούς στόχους, την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αμφότερες είναι ευρωπαϊκές, μεσογειακές, σύμμαχες, φίλες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έκανε λόγο γι ειλικρινή σχέση και σύμπλευση σε πάρα πολλά θέματα. 

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» διαβεβαίωσε ο κ. Αλμπάρες.  

«Αγαπητέ Νίκο δε θα ξεχάσω ποτέ την ημερομηνία της γέννησης σου συμπίπτει με τη μάχη της Ναυπάκτου!» δήλωσε δε χαριτολογώντας. 


skai.gr



Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του ΕΦΚΑ το 2022


 

Μέχρι πρότινος, η εμπειρία των πολιτών από τον ΕΦΚΑ είχε συνδεθεί με το «κακό» πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης: με τη γραφειοκρατία, την αδυναμία επικοινωνίας, την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό. Σήμερα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Τους τελευταίους μήνες ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων που υποβαθμίζουν την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στο επίκεντρό τους βρίσκεται η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, για την παροχή πάνω από 50 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα για ηλεκτρονικά ραντεβού, την υπηρεσία myEFKAlive κ.ά.

Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών έχει η λειτουργία του 1555, του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς χρέωση και με ελάχιστο χρόνο αναμονής. Μέχρι τώρα, το νέο τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί περίπου 400.000 κλήσεις πολιτών, από τις οποίες έχει εξυπηρετηθεί το 96%.

Η προσπάθεια, όμως, για τον οργανωτικό και ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ είναι συνεχής. Εντός του 2022, στον ΕΦΚΑ υλοποιούνται νέες, ή επεκτείνονται υφιστάμενες δράσεις, οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ του οργανισμού και αναβαθμίζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών. Ειδικότερα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εξής δράσεις:


Καταργείται σταδιακά η ανάγκη τηλεφωνικής επικοινωνίας με φυσικά υποκαταστήματα, καθώς το σύνολο της εξυπηρέτησης των πολιτών θα γίνεται μέσω του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου 1555.

Αναπτύσσονται 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για φυσική παρουσία και αναμονή στα υποκαταστήματα του φορέα. Ήδη κάθε μήνα πραγματοποιούνται περίπου 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτρέποντας αντίστοιχες μετακινήσεις και περιορίζοντας δραστικά την ταλαιπωρία των πολιτών.

Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2021 η συγχώνευση των φυσικών υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να δημιουργηθεί σε κάθε νομό μια ενιαία διεύθυνση. Έτσι αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις, η σύγχυση και η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ βελτιώνεται και ο συντονισμός μεταξύ των υπαλλήλων.

Καταργούνται σταδιακά οι επισκέψεις στα φυσικά υποκαταστήματα για υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν ακόμη περισσότερο τα υποκαταστήματα, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, αλλά και την καθημερινότητα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

Επεκτείνεται παντού η υπηρεσία myefkalive, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη ή βιντεοκλήση. Η υπηρεσία ξεκίνησε καλύπτοντας αρχικά τους κατοίκους των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σήμερα έχει επεκταθεί και στα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ σταδιακά θα προστεθούν όλες οι περιοχές της Ελλάδας.

Μονιμοποιείται η υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού, για τις υποθέσεις όπου είναι απαραίτητη η επίσκεψη στα φυσικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 860.000 ηλεκτρονικά ραντεβού, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν επεκταθεί από τις δύο εβδομάδες στις πέντε.

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, παραμένει προτεραιότητα για τον ΕΦΚΑ η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό:


Έχει τεθεί σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου, για την παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων συνταξιοδότησης σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εντός του Νοεμβρίου ανέλαβαν σε πρώτη φάση δράση 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, προκειμένου να βοηθήσουν ως εξωτερικοί συνεργάτες στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.