Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Σεισμός στον Κορινθιακό: Σε επιφυλακή! Η στατιστική… δείχνει μεγαλύτερη δόνηση!



Μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους προκαλεί ο πρόσφατος σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο - Ούτε για... αστείο δεν λένε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος κι αυτό παραμένει το μεγαλύτερο ερώτημα - Η συγκεκριμένη περιοχή έχει τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης σε ολόκληρη την Ελλάδα - "Διαβάζουν" την προϊστορία και παραμένουν σε επιφυλακή: Παρατήρηση ενός αιώνα δείχνει πως σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα - Απαισιόδοξοι όταν ερωτώνται ποιο θα ήταν το κόστος ενός μεγάλου χτυπήματος του Εγκέλαδου στην περιοχή!

Τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του 2017, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σείστηκε από μια σεισμική δόνηση. Η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή αλλά αρκετά αισθητή. Ο σεισμός στον Κορινθιακό ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουν αν πρόκειται για τον κύριο ή για προσεισμό. Ωστόσο, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς αξίζει να δούμε τις εκτιμήσεις των ειδικών. Εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Σεισμός στον Κορινθιακό – Παράγοντας παραμόρφωση

Όπως προαναφέρθηκε, η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αλλοίωση του φλοιού της Γης στην Ελλάδα. Αλλοίωση που όμως δεν δικαιολογείται από τη σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκάνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη παραμόρφωση και σε τέτοια ταχύτητα προκαλείται συνήθως με σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βόρεια και η νόται ακτή του Κορινθιακού Κόλπου απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών. Η περιοχή του Ξυλοκάστρου μέχρι Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο. Από την περιοχή του Αιγίου, ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο!

Κοιτούν… στο παρελθόν

Γι′ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθεί κατά πόσο τα ευρήματα της παραμόρφωσης υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς. Ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο, όπως σημειώνει ο κ. Γκάνας.

Από την πλευρά του, ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώνει ότι στην επιστημονική έρευνα διεθνώς για τους προσεισμούς έχει παρατηρηθεί πως και οι μικρότερης έντασης σεισμοί έχουν προσεισμούς. Και όχι μόνο οι μεγάλοι.

«Αν και τα πρώτα 24ωρα εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε», αναφέρει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ο οποίος συμπληρώνει ότι μέσα από την ενόργανη παρατήρηση σχεδόν ενός αιώνα της σεισμικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό έχει καταγραφεί ότι σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ, οι 12 είχαν προσεισμική δραστηριότητα.

«Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφεται στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει ο δρ. Παπαδόπουλος. Τονίζοντας παράλληλα πως ο τελευταίος σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης. Ανάμεσα δηλαδή από τις δύο μεγάλες εστίες σεισμών: Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 Ρίχτερ.

Ποιο θα ήταν το κόστος αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό;

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρει πως ο Κορινθιακός Κόλπος παρακολουθείται εδώ και 30 χρόνια από σεισμογράφους. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση, δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο της περιοχής. 

«Το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό δεν έχει εκτιμηθεί», δηλώνει ο κ. Χουλιάρας. Επισημαίνοντας ότι από το 1981 που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή αλλά και από το 1999 και το σεισμό της Πάρνηθας, δεν υπάρχει σοβαρή αντισεισμική θωράκιση. Κι αυτό παρά τον τριπλασιασμό της δόμησης και την επιβάρυνση που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια από τους μεγάλους σεισμούς. Ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να επιδιορθώσει ό,τι πρέπει, συμπληρώνει.

«Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί», είναι το μήνυμα του κ. Χουλιάρα. Ο οποίος καταλήγει λέγοντας: «Στα χρόνια της κρίσης οι έλεγχοι έχουν μείνει στάσιμοι και τα κτίρια είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό».



Πηγή : newsit.gr


Δείξε μου τα διαβατήριά σου να σου πω… πόσο πλούσιος είσαι!



«Πόσο πλούσιος είσαι; Διαθέτω δέκα διαβατήρια…». Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι μια τυπική συζήτηση για να εξακριβώσει κανείς το… στάτους ενός πολυεκατομμυριούχου.

Τα ακριβά αυτοκίνητα, τα υπερπολυτελή γιοτ, τα αμέτρητα ακίνητα, αναμφισβήτητα, αποτελούν απόδειξη της οικονομικής επιφάνειας, ωστόσο πλέον το απόλυτο σύμβολο μεταξύ των υπερ-πλουσίων είναι ένα: τα διαβατήρια.

Σήμερα μπορεί να κανείς να αγοράσει και να πουλήσει ιθαγένειες και, σε ό,τι αφορά τους πλούσιους, όσο περισσότερα διαβατήρια κατέχουν τόσο καλύτερα. Η απόκτηση ιθαγένειας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων (CIP) είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 1984 από τις νήσους Σεντ Κιτς και Νέβις της Καραϊβικής. Για να δώσουν κίνητρο σε ιδιώτες να επενδύσουν στην οικονομία τους, έδιναν διαβατήρια με πρόσβαση (χωρίς βίζα) σε 132 χώρες.

Για τους εκατομμυριούχους που προέρχονται από χώρες με περιορισμούς όπως η Κίνα ή κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής, η δυνατότητα να αγοράσουν ένα τέτοιου είδους διαβατήριο είναι ανεκτίμητη. Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», η αγορά ακόμη είναι περιορισμένη, ωστόσο ολοένα και περισσότερα κράτη προωθούν τα δικά τους προγράμματα, τόσο για να καλύψουν τις ανάγκες των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο όσο και να ικανοποιήσουν το αυξανόμενο «τρεντ» των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν ως νομάδες. Περίπου 20 χώρες διαθέτουν επενδυτικά προγράμματα απόκτησης ιθαγένειας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στις επιχειρήσεις της χώρας, στο χώρο των κτηματομεσιτικών ή σε κρατικά ομόλογα, μεταξύ αυτών η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Μολδαβία, η Μάλτα, με το Μαυροβούνιο να βρίσκεται ήδη στα τελευταία στάδια της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα της Κύπρου, που συστάθηκε το 2014, είναι από τα πιο δημοφιλή και ακριβά, αφού έτσι προσελκύει επενδύσεις έναντι ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Οι πλούσιοι επενδυτές, πληρώνοντας δύο εκατομμύρια ευρώ στο χώρο του real estate ή σε κρατικά ομόλογα, μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο που προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ενδεικτικό είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση, από το 2014 που ξεκίνησε να λειτουργεί το πρόγραμμα, έχει συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο πέρυσι εκτιμάται ότι χορήγησε 400 διαβατήρια. Ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν πως συνολικά έχουν δοθεί 1.100 διαβατήρια, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ φέρεται πως είναι κάτι το οποίο δεν χαροποιεί ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Αγία Λουκία της Καραϊβικής ένας εκατομμυριούχος μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο και να ταξιδέψει σε 120 χώρες με μια «δωρεά» 100.000 δολαρίων στο Εθνικό Οικονομικό Ταμείο της χώρας, μια επένδυση 300.000 δολαρίων σε προ εγκεκριμένο μεσιτικό πρότζεκτ ή μια επένδυση 3,5 εκατ. δολαρίων σε κάποιο προεγκεκριμένο επενδυτικό πρότζεκτ.

Ακόμη και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανταλλάσσουν τα διαβατήριά τους, ωστόσο σε αυτές τις χώρες ο δρόμος προς την απόκτηση της ιθαγένειας είναι πολύ πιο δύσκολος και ακριβός. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν δύο εκατομμύρια στερλίνες σε κυβερνητικές επιχορηγήσεις και ως αντάλλαγμα παίρνουν μια βίζα πρώτης βαθμίδας, που τους επιτρέπει να ζήσουν στη χώρα για τρία χρόνια και τους δίνει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για να λάβουν πλήρη ιθαγένεια έπειτα από πέντε χρόνια, χωρίς όμως καμιά διαβεβαίωση ότι μετά το πέρας της πενταετίας θα τη λάβουν.

Ετησίως εκδίδονται 3.000-5.000 διαβατήρια παγκοσμίως

Ο Νούρι Κατς, πρόεδρος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας Apex Capital Partners, που ειδικεύεται στα προγράμματα CIP, δήλωσε στην «Telegraph» πως εκτιμά ότι κάθε χρόνο εκδίδονται 3.000-5.000 διαβατήρια παγκοσμίως μέσω των προγραμμάτων, με τον «τιμοκατάλογο» να κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 2,5 εκατ. δολαρίων, ανάλογα τη χώρα και την αξία του διαβατηρίου.
«Για τους πολύ πλούσιους ανθρώπους, το να έχουν ένα δεύτερο ή τρίτο διαβατήριο είναι πολύ σημαντικό, αφού μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα, τόσο για δουλειές όσο και για διασκέδαση. Για άλλους είναι σύμβολο στάτους, έτσι συλλέγουν έξι ή περισσότερα διαβατήρια» δηλώνει ο Κατς, επισημαίνοντας πως παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα φορολογικές επιβαρύνεις.

Οι Κινέζοι φαίνεται πως αποτελούν τους πιο δυνατούς παίκτες, αφού το κινεζικό διαβατήριο τους επιτρέπει την είσοδο σε 50 χώρες. Ετσι, ένας Κινέζος πολυεκατομμυριούχος που θέλει να ταξιδέψει στο Παρίσι για δουλειά θα πρέπει πρώτα να πάει στη γαλλική πρεσβεία και να αιτηθεί βίζα, κάτι το οποίο μπορεί να διαρκέσει μέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Αν και δεν υπάρχει πληθώρα στατιστικών στοιχείων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει πως η ζήτηση για την αγορά ιθαγένειας μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων είναι μεγάλη από Κινέζους και Ρώσους και λιγότερο από τη Μέση Ανατολή. Σε σχετική έκθεση σημειώνει πως το «τρεντ» αντανακλά τον πλούτο στις αναδυόμενες αγορές, την αυξανόμενη ανασφάλεια παγκοσμίως, καθώς και πιθανά ζητήματα.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της σχετικής έρευνας της CS Global Partners, σύμφωνα με την οποία το 89% των ερωτηθέντων θα ήθελε να κατέχει δεύτερο διαβατήριο και το 34% εξ αυτών υποστήριξε πως έχει ήδη κάνει έρευνα για την απόκτησή του. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 80,68% δηλώνει διατεθειμένο να επενδύσει ή να δωρίσει το 5% του ετήσιου μισθού του για να λάβει δεύτερη ιθαγένεια – περισσότερα απ’ ό,τι κοστίζει το ενοίκιο του μήνα.


ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Αλλεπάλληλοι ανησυχητική εμπρησμοί αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας



Πέντε αυτοκίνητα, σε τρεις περιοχές της Αττικής, έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρώτος εμπρησμός έγινε στην περιοχή της  Ηλιούπολης, σε δύο ΙΧ, επί της οδού Πατρών, ο δεύτερος επί της οδού Βαρβαρέσου στην Μάνδρα σε ένα αυτοκίνητο, ενώ δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Μενίδι, στη συμβολή των οδών Ι. Ρίτσου και Δερβενίου.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες.


Οι χάκερ θα πολλαπλασιαστούν: Οι 15 κυριότερες τεχνολογικές τάσεις για το 2018



Τι προβλέπει η ψηφιακή κρυστάλλινη σφαίρα

Το 2018 η τεχνολογία θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τον κόσμο μας, είτε μας αρέσει είτε όχι (συνήθως συμβαίνουν και τα δύο). 

Επειδή -παρά την ύβρι που συνεπάγεται κάθε μαντεία- δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στον πειρασμό να παίξει τον παλιό καλό ρόλο του μάγου με τη γυάλινη σφαίρα, ακολουθεί μια παρουσίαση των κυριότερων τάσεων και προβλέψεων για το τι πρέπει να περιμένουμε από την τεχνολογία στη διάρκεια του νέου έτους.

Παρόλο που κάποιος αναπάντεχος «μαύρος κύκνος» μπορεί πάντοτε να κάνει την έκπληξη και κάτι τελείως καινούριο να ξεπεταχθεί από το... πουθενά (άλλωστε 100% βεβαιότητα υπάρχει μόνο για την πρόβλεψη ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό από το παρόν), σε γενικές γραμμές μπορείτε να πάρετε μια ιδέα προς τα πού σπρώχνουν τα πράγματα οι δυνάμεις -και οι εταιρείες- της τεχνολογίας. 
Η γενική κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός «έξυπνου ψηφιακού πλέγματος» μέσα από ένα συνδυασμό διάχυτης τεχνητής νοημοσύνης, επαυξημένης πραγματικότητας και διασύνδεσης των κάθε είδους «έξυπνων» πραγμάτων και βεβαίως των ανθρώπων μεταξύ τους. Καθώς οι άνθρωποι θα συνομιλούν πια με τα πράγματα και, παράλληλα, θα βλέπουν με τα μάτια τους τον πραγματικό κόσμο να αναμιγνύεται με τον εικονικό, θα αναδύεται μια νέα εμβυθιστική και καθηλωτική εμπειρία (immersive). Το 2018 η τάση αυτή θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και τα επόμενα χρόνια θα εδραιωθεί στην καθημερινότητα.

Ακολουθεί μια αναλυτικότερη σταχυολόγηση των κυριότερων τεχνολογικών τάσεων για το νέο έτος Οι εν λόγω «μαντείες» βασίζονται στο συνδυασμό μιας πληθώρας πηγών, από εταιρείες ερευνών και αναλύσεων (Gartner, Deloitte) έως μέσα ενημέρωσης (New York Times, Washington Post, Guardian, Fortune, Forbes):

1. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλγόριθμοί της θα εξαπλωθούν ευρέως: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται σταδιακά -και αθόρυβα- πανταχού παρούσα σε κάθε νέα πλατφόρμα, εφαρμογή, συσκευή και υπηρεσία. Η μηχανική και η βαθιά μάθηση εξασφαλίζουν ολοένα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους, γίνονται ολοένα καλύτερες, ενσωματώνονται σε ολοένα περισσότερες εφαρμογές, βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, δίνουν πάσης φύσης συμβουλές και μεταμορφώνουν ουκ ολίγα επαγγέλματα. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα εντείνει τις ανησυχίες ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα «κλέψουν» περισσότερες θέσεις εργασίας, ρίχνοντας και άλλους ανθρώπους στην ανεργία, όχι πια μόνο στα εργοστάσια αλλά και στα γραφεία. Η ερώτηση «μπορεί να με αντικαταστήσει μια έξυπνη μηχανή;» θα τίθεται όλο και συχνότερα- και η απάντηση θα είναι μάλλον καταφατική (στο μέλλον ακόμη και αυτό το άρθρο μπορεί να μην γραφτεί από δημοσιογράφο αλλά από αλγόριθμο!).

2. Το 2018 μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο για το «αδελφάκι» της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality - VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality - AR): Όσο αυτή κερδίζει έδαφος, οι χρήστες κινητού θα παθαίνουν σπανιότερα... αυχενικό σύνδρομο από το πολύ σκύψιμο στην οθόνη τους. Το Pokemon Go ήταν μόνο η πρόγευση από το «γάμο» του πραγματικού κόσμου με τον ψηφιακό. Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, όπως οι κονσόλες βιντεοπαιγνιδιών, θα ενσωματώσουν περισσότερες δυνατότητες AR. Με ενδιαφέρον αναμένεται φέτος η πρώτη AR συσκευή της Magic Leap, που έχει ήδη πολυδιαφημισθεί ως «ένας ελαφρύς φορετός υπολογιστής που θα εμπλουτίσει με ψηφιακό περιεχόμενο την εμπειρία σας στον πραγματικό κόσμο». Χάρη στην εμφάνιση φθηνών ειδικών γυαλιών AR, μπορεί να μπει σιγά-σιγά φρένο στην τάση των ανθρώπων να κοιτούν για ώρες το κινητό τους με χαμηλωμένο κεφάλι. Αντίθετα, χάρη στις νέες συσκευές HUD (Heads Up Displays) και HMD (Heads Mounted Displays) για AR και VR, όπως αυτές που ήδη χρησιμοποιούν οι πιλότοι των μαχητικών, αλλά και στις ολοένα μεγαλύτερες δυνατότητες AR των smartphones, οι χρήστες θα αφήνουν συχνότερα το κινητό στην τσέπη τους και θα ανασηκώνουν ξανά το κεφάλι τους στον κόσμο, ο οποίος θα έχει εμπλουτισθεί με εικονικές/ψηφιακές δυνατότητες, αλλάζοντας έτσι σιγά-σιγά τον τρόπο που εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και παίζουμε. Φαντασθείτε ότι περπατάτε ως τουρίστας σε μια ξένη πόλη και όλες οι πινακίδες των δρόμων, των μουσείων και των καταστημάτων γύρω σας μεταφράζονται αυτόματα στη γλώσσα σας χάρη στα «έξυπνα» γυαλιά σας. Ή ότι κοιτάτε ένα προϊόν σε ένα ράφι ή ένα αυτοκίνητο σε μια έκθεση και ο καταστηματάρχης έχει φροντίσει να δείτε ένα σχετικό βίντεο να προβάλλεται στα γυαλιά-οθόνες σας. Ή ότι ξαφνικά ολόκληρα εικονικά καταστήματα ξεπηδούν μπροστά στα μάτια σας, π.χ. μέσα στο μετρό. Ή ότι την ώρα που είσθε θεατής σε ένα αγώνα σε κάποιο στάδιο, βλέπετε εικονικά στατιστικά στοιχεία να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι κάθε παίκτη.

3. Τα ρομπότ λογισμικού (bots) θα γίνουν ρουτίνα: Οι άνθρωποι δεν θα το καταλαβαίνουν πάντα, όταν μιλούν με «μποτ» που κάνουν χρήση φυσικής γλώσσας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν π.χ. μια αεροπορική κράτηση ή μια επικοινωνία με την τράπεζά τους. Τα «μποτ» δεν θα παρέχουν απλώς αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως, αλλά θα μπουν για τα καλά στην οικιακή καθημερινότητα δίνοντας συμβουλές του τύπου «είναι ώρα να πάρεις το φάρμακό σου» ή «μην το αγοράσεις αυτό γιατί θα ξεπεράσεις το πιστωτικό όριο της κάρτας σου». «Τρυπώνοντας» στις κινητές συσκευές, θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό κάποιου. Τόσο το λογισμικό αναγνώρισης φωνής όσο και τα διαλογικά ρομπότ λογισμικού (chatbots) θα βελτιωθούν τόσο, ώστε να επικοινωνούμε με τις μηχανές χωρίς σοβαρά προβλήματα κατανόησης.

4. Τάση για μεγαλύτερο ψηφιακό συγκεντρωτισμό και ενιαίο έλεγχο από τον χρήστη: Οι χρήστες ζητούν πια ένα βολικό τρόπο για να διαχειρίζονται τον ψηφιακό κόσμο τους μέσω όσο γίνεται λιγότερων συσκευών και από μια κεντρική τοποθεσία. Τα «έξυπνα» ηχεία με τεχνητή νοημοσύνη (smart speakers), όπως τα Amazon Echo, Google Home και Apple HomePod θα γίνουν πιο δημοφιλή το 2018, αν στο μεταξύ δεν εμφανισθεί κάτι ακόμη καλύτερο.

5. Η αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain των κρυπτονομισμάτων, που επιτρέπει αξιόπιστες συναλλαγές μεταξύ αγνώστων, θα αξιοποιηθεί ευρύτερα και θα συνδυασθεί με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων: Η «φούσκα» του bitcoin και των λοιπών συγγενικών νομισμάτων (ethereum, monero κ.ά.) μπορεί να σκάσει το 2018, αλλά το πεδίο αυτό φαίνεται να έχει μέλλον. Όχι μόνο οι τράπεζες και άλλοι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα συνεχίσουν να πειραματίζονται με αυτά τα αόρατα νομίσματα, αλλά το τεχνολογικό υπόβαθρό τους, το blockchain, θα γνωρίσει εξάπλωση και σε άλλα πεδία, όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία κ.α. Μάλιστα, από φέτος αναμένεται να αρχίσει να συνδυάζεται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Έτσι όχι μόνο τα διάφορα πράγματα με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητές (από αυτοκίνητα έως ψυγεία και κάμερες) θα συνομιλούν μεταξύ τους μέσω Ίντερνετ, αλλά θα γίνουν πιο ασφαλή, καθώς -χάρη στο blockchain- θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος από χάκερ. Το Internet of Things (IoT) μπορεί να μετονομασθεί σε Blockchain Internet of Things (ΒιοΤ), διευκολύνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «έξυπνων» διασυνδεδεμένων πόλεων, που θα διαχειρίζονται π.χ. καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας και τη φωτεινή σήμανση σε ώρες αιχμής. Καθένας χρήστης θα μπορεί, ακόμη και μέσω του κινητού του, να επωφεληθεί από τα συσσωρευμένα κάθε είδους δεδομένα, που συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο οι αισθητήρες σπιτιών, καταστημάτων, προϊόντων, οχημάτων, πλοίων κ.ά.

6. Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) έρχονται πιο κοντά: Έως το τέλος του 2019 μπορεί να υπάρξουν τα πρώτα κινητά 5G και τo Ίντερνετ 5G θα είναι δέκα φορές πιο γρήγορο από το 4G. Το 2018 θα είναι το έτος προετοιμασίας για την επερχόμενη επανάσταση του 5G.

7. Υπερπληθώρα δεδομένων (data overload): Τα βουνά δεδομένων που δημιουργούνται και συλλέγονται θα ψηλώσουν κι άλλο, ιδίως μετά την ευρύτερη χρήση smart speakers από τους χρήστες. Τα δεδομένα είναι μεγάλη δύναμη για όποιον τα κατέχει και τα αξιοποιεί εμπορικά (η Google και το Facebook το ξέρουν πολύ καλά). Αυτό θα σημαίνει φέτος περισσότερες εξατομικευμένες διαφημίσεις, μειωμένη ιδιωτικότητα και ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

8. Η βιομετρική αναγνώριση της ταυτότητας θα εξαπλωθεί: Η αναγνώριση προσώπου, ίριδας ματιών, φωνής, δαχτυλικών αποτυπωμάτων μέσω «έξυπνων» συσκευών θα γίνει συχνότερη και ταχύτερη.

9. Η ασύρματη φόρτιση του κινητού και των άλλων «γκάτζετ» θα κερδίσει έδαφος, όπως επίσης τα dongles, οι προσαρμογείς που συνδέουν τα κινητά και τους υπολογιστές με άλλα πράγματα.

10. Εξάπλωση θα έχουν επίσης οι κάθε είδους ψηφιακές συνδρομές για online βίντεο (π.χ. Netflix), μουσική (π.χ. Spotify) αλλά και ειδήσεις. Η Deloitte προβλέπει ότι έως το τέλος του 2018 οι μισοί ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν τουλάχιστον δύο online συνδρομές σε media.

11. Το άγχος κυβερνοασφάλειας θα γίνει πιο έντονο, καθώς οι κάθε είδους χάκερ πολλαπλασιάζονται και οι χρήστες γίνονται πιο εκτεθειμένοι, όσο περισσότερο μεταφέρουν τη ζωή τους στον ψηφιακό κόσμο.

12. Οι «μεγάλοι» της τεχνολογίας (Apple, Google, Facebook κ.ά.) θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι το 2018 και αυτό μπορεί να εντείνει τις εναντίον τους αντιδράσεις από κυβερνήσεις και πολίτες.

13. Το Facebook ιδίως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο, μετά τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχθηκε το 2017 ότι λειτουργεί αφελώς (ή απλώς αδιαφορεί) ως «δούρειος ίππος» για τους Ρώσους, τους εξτρεμιστές της Δεξιάς, τους ισλαμιστές τρομοκράτες κ.ά. Μερικοί προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα τα βρει ακόμη πιο «σκούρα» φέτος, ενώ και για τη Google το 2018 μπορεί να αποδειχθεί... ζόρικο.

14. Οι «ψευδείς ειδήσεις» (fake news), η παραπληροφόρηση και η online προπαγάνδα θα βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο, αλλά θα ενταθεί η προσπάθεια καταπολέμησής τους (και από το Facebook, θέλοντας και μη).

15. Θα ωριμάσει κι άλλο η τεχνολογία και η συμπληρωματική υποδομή για τα αυτόνομα οχήματα. Πέρα από τους δρόμους, όσο αυξάνουν τα «έξυπνα» πράγματα και γίνονται ακόμη πιο «έξυπνα» χάρη στη βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη τους, θα αναδυθούν σμήνη όχι μεμονωμένων αλλά συνεργαζόμενων πλέον «έξυπνων» αντικειμένων (π.χ. drones). Θα διαθέτουν μια συλλογική νοημοσύνη και θα συνεργάζονται με ή χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Κατ' εξοχήν πεδίο εφαρμογής της νέας τάσης θα είναι ο στρατός και το πεδίο της μάχης.

Η έκθεση CES του Λας Βέγκας

Όσον αφορά τα επιμέρους καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αντιπροσωπευτικό «καθρέφτη» των φετινών εξελίξεων θα αποτελέσει, όπως κάθε χρόνο, η μεγάλη διεθνής έκθεση Consumer Electronics Show (CES 2018) στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, από 9 έως 12 Ιανουαρίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο «σόου» τεχνολογίας στη Γη, όπου εταιρείες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για το σπίτι θα βρεθούν στο προσκήνιο, έτσι ώστε π.χ. τα φώτα και το κλιματιστικό να σβήνουν μόνα τους, όταν φεύγετε, οι αισθητήρες να σας ειδοποιούν στο κινητό αν κάποιος μπει στο σπίτι σας ή, όταν μπαίνετε σε αυτό, η κάμερα να σας αναγνωρίζει και να σας ξεκλειδώνει αυτόματα την πόρτα.

Στο Λας Βέγκας το «αστέρι» αναμένεται να είναι φέτος η «αόρατη» τεχνητή νοημοσύνη μάλλον, παρά τα απτά ηλεκτρονικά «γκάτζετ». Περισσότερο οι άυλοι αλγόριθμοι και το λογισμικό, παρά οι απτοί αισθητήρες. Ο στόχος τους όμως είναι κοινός: μια πιο έξυπνη και αυτοματοποιημένη καθημερινότητα.

Μπορεί οι καταναλωτές να γοητεύονται πιο πολύ από το τελευταίο λαμπερό smartphone, αλλά η πραγματική «μαγεία» πίσω από όλες τις συσκευές του μέλλοντος θα έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Και μετά τα σπίτια, σειρά θα έχουν οι «νοήμονες» πόλεις. Καλωσήλθατε στο μέλλον (σας)!


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
protothema.gr



Όταν ακούς τον Τζανακόπουλο να λέει απλά "Θα προσπαθήσουμε" χωρίς εθνικό πάθος καταλαβαίνεις γιατί είναι ακατάλληλοι



Το θέμα της ονομασίας δυστυχώς το χειρίζεται μόνη της η πιο ακατάλληλη και ανίκανη κυβέρνηση όλων των εποχών.

Ένα απλά "θα προσπαθήσουμε" από τον Τζανακόπουλο, χωρίς να έχει πάθος και διάθεση, λέει πολλά και δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί και να ξεπουλήσει τα πάντα για να γίνει αρεστή στο εξωτερικό αδιαφορώντας ακόμα μία φορά, για την τα Εθνικά θέματα και τους Έλληνες.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, καθώς και η γείτονα έχει υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν ένα κλίμα επιτυχημένων που θα τα λύσουν όλα με το όποιο κόστος.

«Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας  πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ανασκευάσει τις ακραίες δηλώσεις του παρελθόντος, «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε τη στιγμή» τόνισε.

Μέχρι το καλοκαίρι οπότε και συνέρχεται η συνοδός του ΝΑΤΟ μπορούμε να φτάσουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεχτής λύσης».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εθνική στάση με την οποία η χώρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Νομίζω ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, στις δηλώσεις του πριν από δύο ημέρες για την πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, και είναι εκείνη που διατυπώθηκε από την τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2007-2008) στο Βουκουρέστι».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε «θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση».




Χάθηκαν οριστικά τα 24,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ


«Καπνός» και τυπικά έγιναν τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και τα τελευταία δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς, καθώς δεν ασκήθηκαν. Στο τέλος Δεκεμβρίου ακυρώθηκαν για τον ίδιο λόγο τα warrants της Alpha Bank και της Εθνικής. Η μη άσκηση οφείλεται στις εκτός πραγματικότητας τιμές, όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την αναπροσαρμογή που έγινε μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των warrants για την αγορά μετοχών της Alpha διαμορφωνόταν στα 27,72 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,86 ευρώ, της Εθνικής στα 81,08 ευρώ ανά μετοχή ενώ στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στο 0,32 ευρώ και της Πειραιώς η άσκηση των warrants ήταν στα 4.284 ευρώ (!), την ώρα που η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 3,56 ευρώ. Οπως είναι φυσικό, κανείς επενδυτής δεν προχώρησε στην άσκηση των δικαιωμάτων, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στην Εθνική Τράπεζα, που ορισμένοι, προφανώς χωρίς να έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό, διέθεσαν 112.000 ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές που την επόμενη ημέρα άξιζαν 400 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάλυπταν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίων. Το υπόλοιπο 90% των αυξήσεων θα το κάλυπτε το ΤΧΣ, ενώ στους ιδιώτες επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις προσφέρονταν το δικαίωμα αγοράς (warrants) του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, σε ορίζοντα 5ετίας.

Η ακύρωση των warrants και η οριστική απώλεια των κεφαλαίων του ΤΧΣ ήταν αποτέλεσμα του 2015 και της «διαπραγμάτευσης» για την κατάργηση των μνημονίων που τελικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες να θεωρούνται από τους επενδυτές σε κατάσταση χρεοκοπίας εξαιτίας των capital controls, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: η Alpha στο 0,04 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,02 ευρώ, η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,003 ευρώ! Δηλαδή, οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split). Χαρακτηριστικό της καταστροφής που συντελέστηκε το 2015 στις τράπεζες είναι ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους. Πρακτικά, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγαλύτερο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ο κύριος μέτοχος των τραπεζών. H συμμετοχή του ΤΧΣ, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, περιορίστηκε στο 2,7% στην Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ότι κάνει καθημερινά ο Τσίπρας έκανε και η Μπαζιάνα στην συνέντευξη της, δηλαδή ψέμα και εικονική πραγματικότητα



H κ. Μπαζιάνα δυστυχώς και η ίδια, δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν ρωτάει, φορώντας παρωπίδες ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα έδωσε συνέντευξη θέλοντας να στηρίξει τον σύντροφό της Αλέξη Τσίπρα, και να δείξει και η ίδια ότι είναι παρών στα πράγματα, εκφράζοντας παράλληλα την επικίνδυνη για τον τόπο συριζαίικη πολιτική σκέψη.

Η κ. Μπαζιάνα και το Μαξίμου νόμιζαν ότι η συνέντευξη της θα βοηθήσει επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό, αλλά τα έκανε χειρότερα για τον Αλέξη Τσίπρα αφού σχολιάστηκαν πάρα πολύ άσχημα τα όσα είπε και έγινε περίγελος και η ίδια στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Διαβάζοντας προσεκτικά την συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα, παρατηρούμε ότι δεν στόχευε να κάνει αρεστό τον Τσίπρα στους Έλληνες που ξέρουν πλέον ποιος είναι, αλλά ήθελε να βοηθήσει την πολιτική επιβίωση του συντρόφους της μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διότι έχουν αρχίσει οι αμφισβητήσεις.

Για όλη την Ελλάδα και την υφήλιο, ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπάτησε και είπε ψέματα και ότι και να πει η κ. Μπαζιάνα μόνο εκνευρισμό στα θύματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί δημιουργήσει και όχι συμπάθεια. 

Ειδικά αυτό το ότι η κ. Μπαζιάνα κλαίει από νεύρα κάθε 5η Ιουλίου, που το είπε καθαρά για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη τον σύζυγο της, εκνεύρισε περισσότερο τους Έλληνες .

Για να βγάλει το κόμμα την κ. Μπέτυ Μπαζιάνα να υπερασπιστεί με κακά αποτελέσματα τον σύντροφο της, δείχνει πως είναι πολύ πιεσμένοι ο Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου γενικότερα, αυτό το διάστημα και ότι έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και στο εσωτερικό του κόμματος και στην κοινωνία.

Βέβαια η δημόσια παραδοχή της κ. Μπαζιάνας μέσα από την συνέντευξη της ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλα ήθελε να κάνει και άλλα έκανε παρουσιάζοντας μάλλον καταλάθος ως αποτυχημένο έκανε τα πράγματα χειρότερα. 

Και αυτή ήταν η μόνο αλήθεια που είπε η κ. Μπαζιάνα, όχι μόνο δεν τα κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και με δική του υπογραφή η λιτότητα θα συνεχιστεί έως το 2022 όπως και η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, μέχρι το 2115, καταστρέφοντας την χώρα.


Κ.Β.
NOW



Το «success story» έχει και… επίλυση εθνικών θεμάτων



Η κινητικότητα στον ευαίσθητο τομέα εξωτερικής πολιτικής και η επικείμενη συμφωνία στο λεγόμενο Σκοπιανό (το πλέον ανώδυνο εκκρεμές εθνικό ζήτημα σε σύγκριση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις) είναι για την κυβέρνηση βασικό κομμάτι του προεκλογικού σχεδιασμού της.

Το success story με το οποίο επιχειρεί ο κ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018 -εάν του το επιτρέψουν οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου– και η ενίσχυση του φθαρμένου ηγετικού του προφίλ περιλαμβάνουν εκτός από τη δήθεν «άνοιξη της οικονομίας» και την «επίλυση εθνικών ζητημάτων».

Η διαφορά είναι ότι στην οικονομία η κατάληξη μιας ανεύθυνης και δημαγωγικής πολιτικής είναι η οικονομική και κοινωνική τραγωδία, ενώ αντίστοιχες τακτικές στην εξωτερική πολιτική οδηγούν σε εθνικές τραγωδίες. Η επιβάρυνση ενός ολόκληρου λαού με ένα έξτρα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μερικές δεκάδες δισ. ευρώ (από 55 έως 86 λένε οι οικονομολόγοι) πρόσθετη και αχρείαστη επιβάρυνση οδήγησε σε ένα «είχα αυταπάτες» από το βήμα της Βουλής. Στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται τακτικισμοί, λαϊκισμός και ωφελιμιστική στάση.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα και διμερείς σχέσεις. Κάποιες από αυτές έχουν προσεγγίσει και πρόσωπα της αντιπολίτευσης, εξηγώντας τους τα σημεία ανησυχίας και τους φόβους τους και κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει όλη την ατζέντα των εθνικών θεμάτων, χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Επικίνδυνα τα ψηφοθηρικά παιχνίδια της κυβέρνησης με θέματα όπως το Σκοπιανό, όπου, αντί μιας ενιαίας αποφασιστικής γραμμής των δύο εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.), βασική μέριμνα είναι να χωρίσει τη Ν.Δ. σε «καραμανλικούς» και «μητσοτακικούς»

Στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, στην αθώα εκδοχή της υπόθεσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δρα εκτός διπλωματικού συστήματος και πλαισίου και τα στελέχη της να κάνουν δηλώσεις του τύπου «μήπως εάν εμείς δεν πουλούσαμε όπλα στη Σαουδική Αραβία, θα σταματούσε ο εμφύλιος;».

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα βγήκε από την πρώτη στιγμή εκτός διπλωματικού πλαισίου, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει πολιτικό και επικοινωνιακό σόου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, να προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα και την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί ανεπιτυχώς μια απρόβλεπτη κατάσταση που ξεκίνησε με… διθυράμβους.

Στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από τον Ρ.Τ. Ερντογάν να του έχει υποσχεθεί σε μεταξύ τους συνομιλία ότι οι «πραξικοπηματίες» θα επιστρέψουν στην Τουρκία και μήνες μετά αυτή η δήλωση Ερντογάν δεν έχει διαψευστεί από την Αθήνα ούτε για να τηρηθούν τα προσχήματα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση αυτή ως πάρα πολύ σοβαρή, που είναι, καθώς πατούν σε πολλές βάρκες…

Από τη μία, επιχειρεί να καλοπιάσει την Αγκυρα, υιοθετώντας τη θέση της ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν είναι μόνο πραξικοπηματίες αλλά και τρομοκράτες, όπως λέει ο κ. Γιάννης Μουζάλας στο σκεπτικό της απόφασης για προσβολή της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου για τον έναν από τους οκτώ.

Από την άλλη, παρεμβαίνει μεν ανοιχτά, αλλά δεν θέλει να έρθει και σε πλήρη αντίθεση με τον Αρειο Πάγο που έχει απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με το ατράνταχτο επιχείρημα της μη δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια προχώρησε σε κρυφά σχέδια περί έκδοσής τους σε τρίτη χώρα και, μόλις αυτά αποκαλύφθηκαν από την αντιπολίτευση, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ρίχνει τη «βόμβα» περί δίκης των οκτώ στην Ελλάδα, «ως δικής του πρότασης που η κυβέρνηση συζητά». Να αποφασίσουν δηλαδή οι Ελληνες δικαστές τι αδίκημα έκαναν, αν έκαναν, οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην Αγκυρα τον περασμένο Ιούλιο…

Τελευταίο παράδειγμα, το Σκοπιανό, όπου βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να χωρίσει τη Ν.Δ. σε «καραμανλικούς» και «μητσοτακικούς».

Αντί μιας ενιαίας αποφασιστικής γραμμής των δύο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να γίνει και πειστικό το αίτημα συναίνεσης τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς το διεθνή παράγοντα, η κυβέρνηση παίζει ένα κρυφτούλι με σαφέστατο μικροπολιτικό χαρακτήρα, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την αντιπολίτευση για μικροπολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος. Και ενώ προφανώς το θέμα δεν είναι πότε θα κάνει τη νέα πολιτική κωλοτούμπα ο κ. Καμμένος, αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση του όρου «Μακεδονία» για κάθε χρήση, η κυβέρνηση να κινδυνεύει -με ευνοϊκές συνθήκες- να περάσει κάτω και από τον πήχυ της πρότασης του ’92.

Η κόπωση της ελληνικής κοινής γνώμης, η απαξίωση των μεγάλων κομμάτων, η δημαγωγία και η προπαγάνδα, που συνόδευσαν το σκληρό και όντως άδικο και πρόχειρο πρόγραμμα των Μνημονίων, επέτρεψαν στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όχι απλά να πάρουν την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, αλλά να προχωρήσουν με αυταπάτες, πολιτικές κωλοτούμπες και πολλά ψέματα έως εδώ.

Τα εθνικά θέματα όμως δεν είναι «ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος παράλογος, καταργείται» και μετά που έρχομαι στην κυβέρνηση τον αυξάνω κιόλας ούτε ψεύτικα δικαιολογητικά ως εγγυήσεις για συμμετοχή «δικών» μας επιχειρηματιών σε διαγωνισμούς ούτε ακραία φορολογία ως μέσο κατάφωρης άδικης αναδιανομής πλούτου από τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη στους πραγματικά έχοντες ανάγκη, με σκοπό να πολλαπλασιαστούν οι εξαρτημένοι από την πολιτική των έκτακτων επιδομάτων, ούτε δήθεν πανηγυρισμοί για τη μετατροπή των ανέργων σε απασχολουμένους δίωρης, τρίωρης και τετράωρης εργασίας με αμοιβές-φιλοδωρήματα.

Η διγλωσσία, τα μπρος-πίσω, τα ψέματα και η πολιτική προσκόλλησης σε μεγάλες δυνάμεις χωρίς αρχές και σχέδιο για το τι επιδιώκεις και τι μπορείς να κερδίσεις, στην εξωτερική πολιτική πολλές φορές οδηγούν σε τραγωδίες. Η Ελλάδα έχει πληγεί ουκ ολίγες φορές από τέτοιες…



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Κατάσχεσαν από δισεκατομμυριούχο αρχαία που είχαν κλαπεί από Ελλάδα και Ιταλία



Ο δισεκατομμυριούχος Michael H. Steinhardt είδε τις εισαγγελικές αρχές να εισβάλλουν στο σπίτι του στο Μανχάταν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κομμάτια της συλλογής του θα έμπαιναν στο στόχαστρο των αρχών.

Αυτή τη φορά, στο πολυτελές διαμέρισμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ, βρέθηκαν αρχαία που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Και φυσικά κατασχέθηκαν.

Την υπόθεση φέρνουν στο φως οι New York Times. Έχει να κάνει με την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Cyrus R. Vance Jr., να βρεί και να επιστρέψει στις πατρίδες τους αρχαία που έχουν κλαπεί και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη!

Επικεφαλής των ερευνών από τον εισαγγελέα του Μανχάταν έχει τεθεί ο Μάθιου Μπογκντάνος. Είναι βοηθός εισαγγελέα και ειδικός μελετητής.

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών έγιναν τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του Αμερικανού μεγιστάνα. Και όσα βρήκαν, κόβουν την ανάσα.

Ποιος είναι ο Michael H. Steinhardt
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Steinhardt είναι διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός φιλάνθρωπος. Συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ τρεις δεκαετίες. Έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Τόσο που μία από τις αίθουσες έχει πάρει το όνομά του.

Η εισβολή στο γραφείο και το διαμέρισμά του έγινε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο ίδιος ο 77χρονος αρνήθηκε να σχολιάσει «για την ώρα». 


Τι βρέθηκε

Ανάμεσα στα αρχαία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του Steinhardt ήταν ένα λευκό δοχείο του 5ου προ Χριστού αιώνα. Απεικονίζει μια σκηνή από κηδεία και μια νέα γυναίκα. Η αξία του είναι τουλάχιστον 380.000 δολάρια!

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν


Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιγούρες προ-Κορινθιακού τύπου από τον 7ο π.Χ. αιώνα, που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια. Μαζί αξίζουν 250.000 δολάρια.

Τα άλλα κομμάτια είναι μια πήλινη μάσκα ενός αφρικανικού κεφαλιού του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα κεφάλι κριαριού από τον 6 π.Χ. αιώνα, ένας αρύβαλλος, ένα δοχείο για λάδι ή άρωμα από τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια, έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα με τα εντάλματα.

Οι αρχές πιστεύουν πως (όπως και το ’15 όταν είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο) ο Steinhardt αγόρασε τα αρχαία από Ελλάδα και Ιταλία από τους William and Lynda Beierwaltes, δυο συλλέκτες από το Κολοράντο. Οι οποίοι φέρονται να τα είχαν αγοράσει από τον Robin Symes, έμπορο αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Η εισαγγελία του Μανχάταν έστειλαν φωτογραφίες των αντικειμένων στις αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Και ενημερώθηκαν πως υπάρχουν στοιχεία πως περίπου 10 από τα αντικείμενα που οι Beierwaltes πούλησαν στον Steinhardt είχαν κλαπεί.



Πηγή: New York Times, newsit.gr


Στέλνουν φαντάρους-γιατρούς σε περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες περιοχές



Τοποθετούνται 19 οπλίτες θητείας - ιατροί, μεταξύ άλλων σε Σχοινούσα, Φολέγανδρο, Οινούσες, Χάλκη, Αλόννησο, Ίο, Πάτμο.

Με ιατρούς-οπλίτες θητείας στελεχώνονται πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής 'Αμυνας και Υγείας Δημήτρη Βίτσα και Παύλου Πολάκη, τοποθετούνται 19 οπλίτες θητείας - ιατροί για την κάλυψη αναγκών των:

-Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) Σχοινούσας, Φολεγάνδρου, Οινουσών, Χάλκης και Αλοννήσου, 
- Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) Αργυρίου (Μουζακίου Καρδίτσας), Αθαμανίου ('Αρτας), Κατωμερίου (για εξυπηρέτηση Μεγανησίου Λευκάδας), Μενετών (Καρπάθου), Γαυρίου ('Ανδρου), Αργιθέας (Μουζακίου Καρδίτσας), Μαθρακίου, Σταυρού (Ιθάκης), Αγιάς (Πάργας) και Λιχάδας (Ιστιαίας) και

-Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ίου, Πάτμου, Αρκιών και 'Αντισσας (Λέσβου).

Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους οπλίτες ιατρούς, παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη αναγνώριση του χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και ως χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, με δαπάνη του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν τοποθετηθεί 29 ιατροί οπλίτες θητείας, με ταυτόχρονη εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου και είχαν διατεθεί άλλοι 11 ιατροί οπλίτες θητείας άνευ ειδικότητας και νοσηλευτές, για την κάλυψη αναγκών σε άγονες και προβληματικές περιοχές ενώ 7 οπλίτες θητείας κτηνίατροι είχαν διατεθεί στη Λέσβο για ενίσχυση της περιφέρειας Β. Αιγαίου.



Πηγή : protothema.gr


Παλαιστίνιοι λιθοβόλησαν την οχηματοπομπή του πατριάρχη Ιεροσολύμων



Εκατοντάδες Χριστιανοί από τη Βηθλεέμ, τη Ναζαρέτ και άλλες πόλεις ακινητοποίησαν την αυτοκινητοπομπή και της επιτέθηκαν ως διαμαρτυρία για το ενδεχόμενο πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας σε ισραηλινούς αγοραστές.

Επίθεση με πέτρες και μπουκάλια στην οχηματοπομπή του έλληνα πατριάρχη των Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ πραγματοποίησε ομάδα Παλαιστίνιων χριστιανών, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, ως διαμαρτυρία για τη φημολογούμενη πρόθεση της Εκκλησίας να πουλήσει μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της σε ισραηλινούς αγοραστές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές από τη Βηθλεέμ, τη Ναζαρέτ και άλλες πόλεις ακινητοποίησαν την αυτοκινητοπομπή κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πατριάρχη στη Δυτική Όχθη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «προδότη, προδότη» και κατόρθωσαν να σπάσουν παράθυρα τριών αυτοκινήτων της οχηματοπομπής – όχι όμως του ΙΧ όπου επέβαινε ο πατριάρχης – προτού οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατορθώσουν να τους απωθήσουν.

Η ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στους ιερούς τόπους, όμως το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει την ενόχληση της παλαιστινιακής κοινότητας λόγω διαρροών ότι προσπαθεί να πουλήσει μέρος της περιουσίας της σε ιδιώτες επενδυτές.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν την πώληση γης σε Ισραηλινούς ή εβραίους προδοσία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε βάθος χρόνου. Έως τώρα αξιοποιεί κάποια ακίνητά της με συμφωνίες μακροχρόνιας παραχώρησης.



Πηγή: skai.gr


Η Κύπρος οριοθετεί άμεσα και την υπόλοιπη ΑΟΖ



Στην οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο περιλαμβάνει το βόρειο αλλά και το δυτικό τμήμα, θα προχωρήσει η Λευκωσία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Ανστασιάδης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες». Και ως προς το χρονικό διάστημα είπε ότι: «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει με την οριοθέτηση και της υπόλοιπης Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την πάγια αντίληψη που εξέφρασε και ο κ. Αναστασιάδης, ότι οι δύο ζώνες Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με την Τουρκία.

Επί τούτου, μάλιστα, ερωτήθηκε και ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας πως «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Επομένως, αυτό είναι εντελώς ξένο θέμα προς όσα συζητούμε για τις συντεταγμένες της κυπριακής ΑΟΖ». Ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έχει ελάχιστες, μάλλον τυπικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ΑΟΖ ανακινήθηκε ξανά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από δήλωση του κ. Αναστασιάδη η οποία – ελέω και της προεκλογικής περιόδου η οποία εξελίσσεται στην Κύπρο – οδήγησε σε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση, με την πρωτοβουλία, μάλιστα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Έπειτα από όλα αυτά αναμένεται, όπως είναι προφανές, ο τρόπος αντίδρασης της Τουρκίας που, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ανακοινώσει γεωτρήσεις και έρευνες στο βόρειο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχές στο αδιαμφισβήτητο και ήδη οριοθετημένο τμήμα της, νότια το νησιού.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ