Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών

 


To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό… 21 αυτοκινήτων αντιπροσωπείας στη Λ. Μεσογείων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή, ληστή χρηματαποστολής, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την ίδια ώρα οι σημειώσεις και USB που βρέθηκαν στο σπίτι του 34χρονου αντιεξουσιαστή-ληστή, εξετάζονται από τις διωκτικές αρχές, για να διαπιστώσουν τυχόν συμμετοχή του σε ενέργειες συγκεκριμένης αναρχικής ομάδας. Πρόκειται για τις αυτοαποκαλούμενες "Εμπρηστικές Ομάδες Νύχτας", που απασχολούν την αστυνομία για περισσότερα από 10 χρόνια με επιθέσεις σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε μια από τις ενέργειες τους, τον Μάιο του 2009, φαίνεται ότι συμμετείχε ο 21χρονος τότε αντιεξουσιαστής.

Ο 34χρονος, σήμερα, κατηγορούμενος απασχολεί τις αρχές για τουλάχιστον 13 χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2008, συμμετείχε και συνελήφθη σε επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στις 17 Μαΐου του 2009, διαπιστώθηκε εργαστηριακά, μετά την πρόσφατη σύλληψή του, ότι ενεπλάκη στην εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Λ. Μεσογείων.

Συνολικά είχαν παραδοθεί στις φλόγες 21 αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν και εκτεταμένες υλικές ζημιές στους χώρους της αντιπροσωπείας. Την ευθύνη ανέλαβαν λίγες μέρες αργότερα με ανάρτηση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι "Εμπρηστικές Ομάδες Νύχτας".

Ληστεία σε σούπερ μάρκετ στου Ζωγράφου

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2018, ο 31χρονος τότε αντιεξουσιαστής, μαζί με άγνωστο συνεργό του, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, κατά τη διάρκεια παραλαβής χρημάτων από κατάστημα σούπερ μάρκετ στου Ζωγράφου και του αφαίρεσαν το ειδικό κυτίο μεταφοράς, το οποίο περιείχε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Για τις δύο τελευταίες υποθέσεις, είχε εκδοθεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αντιεξουσιαστή-ληστή.

Σε βάρος του 34χρονου που οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίσθηκε δικογραφία για απείθεια ,ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.


 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr



Στα τρόφιμα «πάει» το ένα στα τέσσερα ευρώ

 


Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΕΛΚΑ δείχνουν αύξηση στη δαπάνη τροφίμων το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 3,88%, από 3.351,36 ευρώ ανά νοικοκυριό σε 3.481,56 ευρώ, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα οινοπνευματώδη ποτά, κατά 17,67% όπως και για τα οικιακά είδη άμεσης κατανάλωσης (π.χ. απορρυπαντικά, χαρτικά κλπ), 11,24%.

Αντίθετα μείωση παρουσίασαν τα είδη ατομικού ευπρεπισμού (π.χ. είδη προσωπικής φροντίδας) κατά -9,51% και ειδικά η εστίαση κατά -33,45%. Συνολικά, οι δαπάνες για διατροφή (αθροιστικά αγορές τροφίμων και εστίασης) παρουσίασαν το 2020 μείωση κατά -7.22%, από 5.478,12 ευρώ σε 5.082,84 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΕΛΚΑ αξιοποιώντας δικές του έρευνες και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Διαπιστώνει ότι παρά την αύξηση, διαχρονικά την τελευταία 10ετία 2009-2020 η δαπάνη των νοικοκυρών σε ήδη τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών έχει μειωθεί κατά -10,28%. Βέβαια, την 4ετία (2016-2019) η κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά παρουσίαζε αύξηση από 1.337 ευρώ κατά κεφαλήν το 2016 σε 1.388 ευρώ το 2019, μεταβολή 3,83%, στην οποία ήρθε να προστεθεί η αύξηση του 2020 στα 1.449 ευρώ και συνολική αύξηση 8,36%, η οποία ολοκληρώθηκε σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή από το 2016 ως το 2020, παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος σε βάθος 5ετίας.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου σε αξία παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, η δαπάνη ως ποσοστό επί των συνολικών αγορών των νοικοκυριών αυξήθηκε. Το 2009 η δαπάνη σε είδη διατροφής αντιστοιχούσε στο 17,3% των αγορών του μέσου νοικοκυριού, ενώ το 2020 στο 23,1% αυξήθηκε δηλαδή κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρακτικά δηλαδή ενώ η δαπάνη σε είδη παντοπωλείου περιορίστηκε, οι υπόλοιπες δαπάνες (π.χ. είδη ένδυσης, είδη επίπλωσης, υπηρεσίες) μειώθηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό. Η τάση αυτή έγινε πιο έντονη το 2020 οπότε και η δαπάνη σε τρόφιμα αυξήθηκε, ενώ αντίθετα η συνολική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,90%. Η εξέλιξη αυτή είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη καθώς τα περισσότερα από τα προϊόντα παντοπωλείου και ειδικά τα είδη διατροφής εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του καταναλωτή και κατά συνέπεια είναι πιο δύσκολο να περικοπούν σε περιόδους κρίσης.

Παράλληλα, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην αύξηση της ετήσια δαπάνης τροφίμων ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπου νοικοκυριών. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως στα νοικοκυριά με 1 παιδί έως 16 ετών, στα ζευγάρια με 1 παιδί κατά 11,82% και στις μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί κατά 7,78%, καθώς και στα νοικοκυριά με 1 άτομο έως 65 ετών κατά 7%.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, στις περισσότερες περιπτώσεις (27) καταγράφεται αύξηση με εντονότερες αυτές στα ποτά. Μείωση καταγράφεται σε μόλις 5 κατηγορίες κυρίως τις κατηγορίες κρεάτων (με εξαίρεση το χοιρινό) και στο γάλα. Πρακτικά επιβεβαιώνεται η αύξηση στην μαγειρική κατά την περίοδο των lockdown η οποία οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών για πρώτες ύλες για τα γεύματα της. Είναι σαφής η επίδραση της κλειστής εστίασης σε αυτές τις τάσεις, καθώς ειδικά στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών η κατανάλωση εκτός σπιτιού αντικαταστάθηκε από κατανάλωση εντός σπιτιού.


Πηγή



Καταληψίες στο ΕΠΑΛ Κέρκυρας κατέστρεψαν δημόσια περιουσία - Ευθύνες στον διευθυντή

 


Σίγουρα, μεγάλη ευθύνη φέρουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καθώς και ο διευθυντής που άφησαν να συμβεί αυτό το έγκλημα, και επέτρεψαν την κατάληψη στο σχολείο.

Μετά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί, σίγουρα οι υπεύθυνοι που είναι γνωστοί στους εκπαιδευτικούς πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Το σίγουρο είναι διαβάζοντας και τα δήθεν αιτήματα τους, ότι δεν θέλουν να παρακολουθήσουν μάθημα!!!

Διαβάζουμε στο  enimerosi.com για νέες ανυπολόγιστες ζημιές στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ- 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας, όπου στεγάζεται και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ύστερα από την νέα κατάληψη που σημειώθηκε στο χώρο, από μαθητές το περασμένο Σάββατο.

Ήδη έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις από τους διευθυντές των διδακτηρίων για καταστροφές, βανδαλισμούς και κλοπές, κατά την διάρκεια των καταλήψεων που προηγήθηκαν αφήνοντας πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κέρκυρας Παναγιώτη Καρβούνη, οι καταληψίες έχουν εισβάλει στην πτέρυγα των Η/Υ και των προσομοιωτών, όπου η αξία του εξοπλισμού εκτιμάται στις 200.000 ευρώ.

 «Το Σάββατο βράδυ ξαναμπήκαν στο σχολικό συγκρότημα και έκαναν νέα κατάληψη. Φοβόμαστε ότι αυτή την φορά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Έχουν εξοπλισμό και καταστρέφουν τα πάντα», σχολίασε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κέρκυρας υποστηρίζει περί τους 1.000 μαθητές των ΕΠΑΛ και του Δημόσιου ΙΕΚ, και οποιαδήποτε καταστροφή σημειωθεί θα έχει άμεση επίπτωση στην διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα το μέγεθος των καταστροφών αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, όταν το σχολικό συγκρότημα άνοιξε τις πύλες του, μετά την κατάληψη που είχε λήξει, για τους απαραίτητους καθαρισμούς και απολυμάνσεις. Οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν σόκαραν, καθώς οι καταληψίες δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Σπασμένα τζάμια, θρανία και καρέκλες, οροφές που έχουν καταρρεύσει στις αίθουσες, σκουπίδια παντού, συνθήματα με σπρέι γραμμένα στους τοίχους , τρύπιοι τοίχοι συνέθεταν το σκηνικό μετά την κατάληψη.

Ωστόσο οι σοβαρότερες ζημίες καταγράφηκαν στο Εργαστηριακό Κέντρο, όπου καταστράφηκε σχεδόν όλος ο εξοπλισμός αξίας χιλιάδων ευρώ, ενώ τμήμα αυτού κλάπηκε. Σύμφωνα με τον κ.Καρβούνη, οι ζημιές ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ, ενώ όπως διευκρίνισε η κατάληψη πραγματοποιείται, χωρίς ωστόσο, να έχει συνεδριάσει το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ή να έχει δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο των μαθητών για την λήψη σχετικής απόφασης.

Το παράδοξο της υπόθεσης πάντως είναι ότι στα αιτήματα που προτάσσουν οι μαθητές αναφέρεται μεταξύ άλλων και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών!

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κατάληψη στο Γυμνάσιο Αργυράδων, όπου λειτουργούν λυκειακές τάξεις. Οι μαθητές ζητούν την κατάργηση της Τράπεζας των Θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την μείωση της εξεταστέας ύλης, ενώ προβάλλουν και ζητήματα σχολικής στέγης. Τα μαθήματα στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα χρειαστεί. 








Πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις»


 

Καταρτίζεται -όπως ανακοίνωσε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης - πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις», που στοχεύει στην ψηφιακή μετάβαση των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέο ΕΣΠΑ, που θα φτάνουν συνολικά τα 320 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό μενού ψηφιακών επιλογών από το οποίο οι Δήμοι με βάση τις ανάγκες τους θα μπορούν -με συγκεκριμένο μπάτζετ- να επιλέγουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που επιθυμούν.

Οι ψηφιακές αυτές επιλογές θα αφορούν τα πάντα: Κοινωνική πολιτική, απασχόληση, υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμό, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση και διοικητική λειτουργία των Δήμων. Θα υπάρχουν επίσης ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, διαβούλευση,  συστήματα για πρόληψη ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή παρέχονται ψηφιακά από το κεντρικό Κράτος 1.400 υπηρεσίες. Μόνο στο α’ εξάμηνο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, όταν ολόκληρο το 2018 είχαν γίνει 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές.




Στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια και μετά ο Πολάκης πρότεινε φάρμακο για αγελάδες!


 

Αντιπαράθεση με φόντο την πανδημία είχαν πριν από λίγο στην βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας βασιζόμενος όπως πάντα στο ψέμα και την παραπληροφόρηση προσπάθησε να κάνει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ξεφτιλίστηκε για ακόμα μία φορά.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απαντώντας στην κατηγορία πως «η κυβέρνηση έχει σφυρίξει την λήξη της πανδημίας» λέγοντας «πού το είδατε αυτό;». Εξακολουθούμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. «Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα μελετώντας τα στοιχεία της πανδημίας», είπε, λέγοντας πως το φαινόμενο δεν έχει ξεπεραστεί όπως και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραθέσει «τα πραγματικά δεδομένα και όχι την παραπληροφόρηση που διατρέχει τον λόγο σας».

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στην συνέχεια για τα στοιχεία της πανδημίας είπε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καμμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους συμπολίτες μας οι οποίοι αρρωσταίνουν και τελικά χάνουν την ζωή τους από κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για τον εμβολιασμό λέγοντας πως παρά τα όσα λέγονται, όντως στην Βόρεια Ελλάδα ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά σε άλλες περιοχές έχει γίνει σημαντική δουλειά και κάλυψαν το χαμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Στην συνέχεια μίλησε για τις επιλογές σχετικά με το lockdown λέγοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους 6,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν κατέθεσε καμμία πρόταση και ρεαλιστική λύση, πρόταση. «Τι μας είπατε, ενισχύστε το ΕΣΥ και κάντε περισσότερους εμβολιασμούς. Σοβαρά; Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως όταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν.

Προσπερνώ την φάση της πανδημίας όταν πήραμε δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την χώρα και δικά σας στελέχη φώναζαν να γίνει καρναβάλι Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν. Και όταν έκλειναν εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για το σύστημα ιχνηλάτισης. Τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω λοκ ντάουν. Και την ένοχη σιωπή σας για το κυβερνητικό ρπόγραμμα 41 δις ευρώ που κράτησαν όρθια την κοινωνία

«Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε. «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω. Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο Παύλο Πολάκη και στις εγκληματικές συμβουλές που έδινε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε 'μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες'».  «Εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα. Πατάτε σε 2 βάρκες. Το Σύστημα μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε.

Μπορούμε να πείσουμε ακόμη τουλάχιστον μισό με ένα εκατομμύριο πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνω των 60 και φυσικά και οι νέοι μας οι οποίοι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

«Ισχυριστήκατε ότι η κυβέρνηση σφύριξε λήξη στην μάχη πανδημίας και τα ΜΜΕ σταμάτησαν να μιλούν για πανδημία. Πότε είδατε κ. Τσίπρα δεκτίο ειδήσεων; Δεν υπάρχει μέρα που να μην εμφανίζονται οι αριθμοί θανάτων. Προφανώς και πολύ καλά κάνουν και αναφέρονται στον αριθμό θανάτων, κρούσματα και διασωληνωμένους. Από που προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξαγόρασε τα ΜΜΕ για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους; Θα περίμενα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να διαψεύσετε και όσους τεκμηριωμένα σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε μια ευκαιρία. Μας το είπε βέβαια η κα Αχτσιόγλου ότι για την Αριστερά η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία. Λείπαμε που σας χαλάμε τα σχέδια», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνω με την ανάρτηση που νομίζω τα λέει όλα: κάθεστε και συγκρίνετε νεκρούς ενώ τα κύματα είναι περιοδικά χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι ΗΠΑ Αγγλία με ισχυρότερα συστήματα έχουν χειρότερη θνητότητα. Εκεί τι ; Δεν έχουν καλό προσωπικό; Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς και αφήστε τους δείκτες θνητότητας. Είμαστε χαμηλά στους εμβοιλιασμούς και επιθβεβαιώνουμε τη βαλκανική καταγωγή μας». Επαναλαμβάνω ότι υπολοιπόμαστε 5% του ευρωπαίκού ΜΟ. Μπορούμε α πείσουμε 1 εκατ. συμπολίτες μας. Πρώτη προτεραιότητα συμπολίτες άνω 60 ετών και 2η τα παιδία 13 ετών».

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποίησε ένα κατ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορωνοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω την δυνατότητα να υποχρεώσω όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της επιλογής του. Όπως έκαναν ορθή επιλογή 6,5 εκατομμύρια πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως το ΕΣΥ έχει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει και δεν πρόκειται το σύστημα να μετατραπεί σε μονοθεματικό όπως έκαναν όλες οι χώρες κατά την πανδημία. «Δεν μπορείτε να αμφισβητείτε τα πραγματικά δεδομένα, όπως ότι διπλασιάσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ. Μας παραδώσατε ένα ΕΣΥ με ελλείψεις. Φτάσαμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πηγαίνετε στα νοσοκομεία να δείτε. Είναι αλήθεια ή ψέμματα αυτά; Είναι κυβερνητική προπαγάνδα; Όσα κάναμε για το ΕΣΥ είναι παρακαταθήκη και για μετά τον Covid. Δεν μπορεί να ερχόμαστε εδώ και να μηδενίζουμε την προσπάθεια αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια τόνισε πως τα σχολεία άνοιξαν υποδειγματικά και έχουμε λιγότερα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες απ ότι τον Αύγουστο. «Έτσι άνοιξαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», είπε και συμπλήρωσε πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πλέον δεν θα έχει πρόσβαση σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως η διασκέδαση.

Απαντώντας για το θέμα της υπερβάλλουσας θνητότητας ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως είναι ανυπόστατα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και τελειώνοντας ο πρωθυπουργός έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και είπε πως κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015.

Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω για την εξεταστική που προτίθεστε να συστήσετε. Η κατάθεση πρόταση για εξεταστική αποτελούσε πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα . Δώσαμε στην αντιπολίτευση εφόσον βρει 120 ψήφους να συγκροτήσει εξεταστική. Φαντάζομαι όμως όταν το αντικείμενο είναι η χειραγώγηση των ΜΜΕ δεν θα έχει κανείς αντίρρηση να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015 έως σήμερα.

«Προτείνω λοιπόν, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα σε μία πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, πως πρέπει να ερευνηθεί η χρηματοδότηση και ενδεχόμενη η χειραγώγηση δημοσκοπήσεων. Και εκεί κύριε Τσίπρα θα τα ψάξουμε όλα. Απ όσο γνωρίζω έχουν γίνει καμμιά 300αριά δημοσκοπήσεις από τότε που εκλέχθηκα εγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες έπεσαν μέσα εκτός από τις δημοσκοπήσεις σαν και αυτές του Documento που έδιναν διαφορά 2,3 μονάδες. Να δούμε τις εταιρείες που ξεφύτρωσαν και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν μετά από μία δημοσκόπηση. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 μονάδες διαφορά, αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολιτική κ. Τσίπρα με ψέματα και στατιστικά στοιχεία επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, είναι επικίνδυνη για την χώρα. Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυτραπάτες. Εχουμε όλοι υποχρέωση να ωριμάσουμε και ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην ένταση και καταστροφή και να λέτε όχι σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης έως την ιστορική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, σας λέω ότι δεν σας κάνει καλό. Σε εμένα μπορεί να κάνει καλό αλλά δεν κάνει καλό στην χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ευρωπαϊκή σοβαρή ώριμη που στα δύσκολα θα δείχνει τον καλό της εαυτό ή χώρα εγκλωβισμένη σε συγκρουσιακή τοξικότητα με κόμματα που επενδύουν στην κοινωνική ένταση».

«Ως πρωθυπουργός θα κάνω τα πάντα για να αφήσω την τοξικότητα στο περιθώριο. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο ως ελάχιστη πράξη στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης» έκλεισε ο πρωθυπουργός.



Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα

 



«Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο» έγραψε πριν λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνοντας ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα.




Όφελος 4,5 δισ. ευρώ από τις νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις

 


Καθαρό όφελος που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ εξασφαλίζουν για τους καταναλωτές κατά την περίοδο 2022 - 2030 οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το όφελος από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών (το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ηλεκτρικού) υπερκαλύπτει την επιβάρυνση από την επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή των διασυνδέσεων (την οποία επίσης πληρώνουν οι καταναλωτές με τα τέλη για το σύστημα Μεταφοράς).

Ήδη από εφέτος ο λογαριασμός των ΥΚΩ ελαφρύνεται σημαντικά, κατά 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, από τις 3 Ιουλίου οπότε τέθηκε σε λειτουργία η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος). Το όφελος αυξάνεται θεαματικά τα επόμενα χρόνια με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη - Αττική το 2024 ενώ ακολουθούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ως το τέλος της δεκαετίας.

Το οικονομικό όφελος των διασυνδέσεων προκύπτει από το γεγονός ότι τα νησιά τροφοδοτούνται από τοπικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ντήζελ ή μαζούτ και έχουν συνεπώς αυξημένο κόστος παραγωγής.

Πέρα από τα οικονομικά, υπάρχουν ωστόσο σημαντικά πρόσθετα οφέλη που περιλαμβάνουν:

Τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι οπότε η ζήτηση λόγω τουρισμού είναι αυξημένη.

Τα περιβαλλλοντικά οφέλη που σχετίζονται αφενός με το σβήσιμο των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά και αφετέρου με τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά, λόγω της αυξημένης δυνατότητας απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται στα νησιά.

Σημειώνεται ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνεται το όφελος από τη διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

Η 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (συνολικού προϋπολογισμού 164,5 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 353,2 χλμ. που θα συνδέσουν τον υποσταθμό του Λαυρίου, με τον νέο υποσταθμό Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς των νησιών αυτών εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, έργο ύψους 80 εκατ. ευρώ ανατέθηκε τον Αύγουστο ενώ ακολουθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και Σέριφο.



Μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών από την Κυβέρνηση


 

Η Κυβέρνηση, προτού ακόμη αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προτού διατυπωθούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε στη θέσπιση -και λίγο αργότερα στη διεύρυνση- μέτρων στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ Συγκεκριμένα:

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται έτσι ότι θα είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου κι ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο. Η μηνιαία επιδότηση για ένα μέσο νοικοκυριό φτάνει στα 18 ευρώ, από 9 ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι τα 24 ευρώ ανά μήνα.

Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να τις περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.



Πλέγμα συμμαχιών ιστορικής σημασίας και στρατηγικού βάθους


 

Η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα αλλά και γενικότερα τη θέση της χώρας. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει και εφαρμόζουν με επιτυχία μια δυναμική ενεργητική εξωτερική πολιτική. Μόλις σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί στόχοι η επιδίωξη των οποίων άρχισε δεκαετίες πριν:

Έχουν υπογραφεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία να υπάρξει κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και έχουν επεκταθεί τα χωρικά ύδατα της χώρας μας στο Ιόνιο.

Στο ίδιο διάστημα έχουν συναφθεί:

Η συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

η συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης,

η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία, και

η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο με τεράστια οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία.

Είναι προφανές ότι κάθε μια από τις συμφωνίες αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.  Εξίσου βέβαιο είναι ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν μια κοινή συνισταμένη, μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Δημιουργούν ένα ενιαίο πλέγμα που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.



ΑΑΔΕ: «Βουτιά» κατά 31,7% στα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Αύγουστο


 

Λιγότερους φόρους άφησαν απλήρωτους τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα το νέο ληξιπρόθεσμο ανήλθε τα 301 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 441 εκατ., καταγράφοντας μείωση 31,7%.

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι ιστορικά, τον Αύγουστο είχαμε πάντα μεγάλη αύξηση του ληξιπρόθεσμου. Το 2021, παρατηρείται η μικρότερη αύξηση συγκριτικά από το 2016.

Συνολικά οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου ύψους 3,436 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο αυτών που έχουν οφειλές αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενώ κατά το πρώτο 8μηνο 2020 παρατηρήθηκε μικρότερη αύξηση του ληξιπρόθεσμου, λόγω των αναστολών πληρωμών covid, τον Αύγουστο του 2020 που δεν υπήρχαν πλέον αναστολές πληρωμών, το νέο ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε σημαντικά.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 109,038 δισ. ευρώ με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο, εξαιρουμένων των ανεπίδεκτων είσπραξης , να ανέρχεται σε 84,165 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται με οφειλές στην Εφορία ανήλθαν σε 3.435.236 ΑΦΜ από 3.489.073 ΑΦΜ που ήταν τον Ιούλιο. Ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 1.827.440 οφειλέτες (από 1.830.369 τον Ιούλιο) και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.309.325.

Επίσης να σημειωθεί ότι αύξηση 46% είχαν οι εισπράξεις 8μηνου, (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών). Διαμορφώθηκαν στα 1,053 δισ. ευρώ το 2021, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 έφτασαν τα 735 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 46%) .

Τέλος σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου για Αύγουστο 2021 (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 129 εκατ. ευρώ (έναντι 103 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020).


Πηγή



ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για την επίθεση εναντίον Κούρδων διαδηλωτών

 


Με μια οριστική και ομόφωνη απόφαση το Εφετείο της πόλης της Ουάσιγκτον απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για την επανεξέταση της απόφασης που είχε λάβει για τις βιαιοπραγίες που είχαν εκδηλωθεί εναντίον Κούρδων διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 οι άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη και στη συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας (Secret Service).

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Στη συνέχεια, μετά την προσφυγή της Τουρκίας, οι τρεις δικαστές του Εφετείου που εξέτασαν την υπόθεση κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ωστόσο, η γειτονική χώρα αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα νομικά εργαλεία που είχε διαθέσιμα, ζητώντας και από τους 10 δικαστές του Εφετείου να επανεξετάσουν την απόφαση. Ωστόσο, δεν είχε και αυτή την φορά καμία τύχη, και πλέον η απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος σημαίνει ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι μονόδρομος για την Τουρκία.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του, ο ομογενής δικηγόρος Ανδρέας Άκαρας, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των διαδηλωτών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η απόρριψη του εν λόγω αιτήματος αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να αποφύγει την ευθύνη που έχει για τις επαίσχυντες ενέργειες του κ. Ερντογάν και των σωματοφυλάκων του».




Το ιστορικό της υπόθεσης

Η μήνυση κατατέθηκε από Αμερικανούς πολίτες εναντίον όχι φυσικών προσώπων, αλλά εναντίον του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε ότι χαίρει ασυλίας και συνεπώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να τεθεί στη κρίση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους προστασίας του προέδρου, ο οποίος βρισκόταν στα σκαλιά της πρεσβευτικής κατοικίας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Σε αυτό το κείμενο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη μυστική αστυνομία (Secret Service) κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA). Αιτιολογώντας το σκεπτικό τους, οι τρεις υπηρεσίες υποστήριξαν ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγετικά στελέχη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





25χρονη κατηγόρησε ψεύτικα φίλο της ότι ασέλγησε στην κόρη της

 


Σε φυλάκιση 2 ετών καταδίκασε προχθές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας μία 25χρονη Λαρισαία, η οποία από κατήγορος βρέθηκε κατηγορούμενη και μάλιστα κρίθηκε τελικά ένοχη, όπως ένοχη κρίθηκε επίσης η μητέρα της, που μέσα σε κλίμα έντασης και φωνασκιών απομακρύνθηκε από τη δικαστική αίθουσα.

Η 25χρονη -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- τον Ιανουάριο του 2015 μεταφέροντας όσα η κόρη της είπε στη γιαγιά της, κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ότι ο 53χρονος άνδρας, με τον οποίο διατηρούσε απλά φιλική σχέση, ασέλγησε στην 5χρονη κόρη της στο μπάνιο του σπιτιού της, ενόσω εκείνη βρισκόταν στην κουζίνα.

Ο 53χρονος, παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας με την 25χρονη, φέρεται να επιθυμούσε να έρθει σε γάμο μαζί της, ενώ με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα της 25χρονης (ως μονογονεϊκή οικογένεια) φέρεται πως την ενίσχυε τακτικά με μικρά χρηματικά ποσά και μάλιστα πως εξόφλησε και κάποια ενοίκια.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η φιλία χάλασε όταν ο 53χρονος εκτιμώντας πως η 25χρονη δεν ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημά του, να προχωρήσει δηλαδή η σχέση τους σε γάμο, «αρνήθηκε να μπει εγγυητής» στην αγορά ηλεκτρικών ειδών, με τα οποία θα εξόπλιζε το νέο σπίτι της η νεαρή Λαρισαία. Έτσι ακολούθησε μετά από λίγο διάστημα η καταγγελία σε βάρος του 53χρονου, περί αποπλάνησης ανηλίκου.

Μια βαρύτατη κατηγορία που απειλούσε τον 53χρονο, ο οποίος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Μόνο που από τη διερεύνηση της υπόθεσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας με αμετάκλητο βούλευμά του απάλλαξε των κατηγοριών τον 53χρονο Λαρισαίο και σε μία από τις σπάνιες των περιπτώσεων, χωρίς δηλαδή να παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο σε δίκη.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται επίσης στο γεγονός ότι στην εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο, που ανέτρεψε την αρχική καταγγελία, με έμφαση υπογραμμιζόταν πως «τα όσα υπό τύπον πλαστού σεναρίου ισχυρίστηκε η καταγγέλλουσα και μάλιστα με όχημα - μέσο την ίδια την ανήλικη κόρη της, συνιστούν νοσηρό παράγωγο ωφελιμιστικής επιδίωξης, γεγονός που υποδεικνύει με σαφή μεθόδευση και εν τέλει υποστηρίζει τη δόλια προαίρεσή της».

Έτσι λοιπόν, μετά και την πλήρη ανατροπή των όσων καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, η 25χρονη Λαρισαία από κατήγορος παραπέμφθηκε η ίδια ως κατηγορούμενη σε δίκη προχθές Παρασκευή, όπου καταδικάστηκε μαζί με τη μητέρα της σε ποινές φυλάκισης δύο και ενός έτους αντίστοιχα (με τριετή αναστολή).

Η συνήγορος υπεράσπισης της 25χρονης, σημειώνοντας πως η νεαρή μετέφερε στην ΕΛ.ΑΣ. όσα η 5χρονη εξιστόρησε στη γιαγιά της, έβαλλε κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όταν έγινε η καταγγελία, αλλά και του Βουλεύματος, κάνοντας λόγο για «ατυχή στιγμή της δικαιοσύνης». Οι εξηγήσεις ωστόσο που έδωσαν οι δύο κατηγορούμενες, μάνα και γιαγιά, δεν έπεισαν κατά πως φαίνεται το Δικαστήριο που τις κήρυξε αμφότερες ένοχες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προχθές, πρώτος κατέθεσε ο 53χρονος αναφερόμενος στη σχέση του με την 25χρονη για να τονίσει, μεταξύ άλλων, πως «ήμασταν φίλοι και τη βοηθούσα οικονομικά όταν μου το ζητούσε, της έχω πληρώσει και ενοίκια» και πως «πήγαινα στο σπίτι της όταν εκείνη μου τηλεφωνούσε».

Σε ερώτηση της Προέδρου γιατί η 25χρονη να τα καταγγείλει αυτά, ο 53χρονος τόνισε πως «δεν ξέρω, ποτέ δεν πείραξα το παιδί, αυτά που κατέθεσε ήταν ψέματα».

Πρόσθεσε επίσης πως «η σχέση μας χάλασε όταν μου ζήτησε να μπω εγγυητής σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών για να αγοράσει είδη αξίας 1.500 ευρώ και αρνήθηκα. Μου είπε «θα μου το πληρώσεις αυτό» και μετά έμαθα για την καταγγελία» στην Αστυνομία.

Διευκρίνισε μάλιστα πως «εγώ δεν της ζήτησα ποτέ να κάνουμε έρωτα. Εγώ της ζήτησα αν θέλει να γίνουμε ζευγάρι. Δεν έμεινα ποτέ με το παιδί, δεν θα τολμούσα ποτέ αυτό να το πράξω» δήλωσε ο 53χρονος προσθέτοντας πως, ορκίζεται γι’ αυτό.

Στη συνέχεια κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, με την 25χρονη στην απολογία της να σημειώνει με ένταση πως «εγώ μετέφερα αυτά που είπε το παιδί μου, αυτά που εξιστόρησε στη γιαγιά του». «Όποια και αν είναι η απόφασή σας» τόνισε προς του δικαστές «εγώ πιστεύω το παιδί μου. Ακόμη και σήμερα πιστεύω ότι ο αυτός ο άνθρωπος τα έκανε αυτά στο παιδί μου» κατέληξε, ενώ αιτιολογώντας τη σχέση της με τον μεσήλικα άνδρα αρνήθηκε τον δόλο, όπως αρνήθηκε και τις κατηγορίες σε βάρος της.

Η μητέρα της 25χρονης και δεύτερη κατηγορούμενη στην απολογία της, αναφερόμενη στα γεγονότα υπογράμμισε πως «αυτά που έγιναν μου τα είπε το παιδί. Εγώ μεγάλωσα το παιδί, η κόρη μου δούλευε συνέχεια. Από μόνο του μου τα είπε το παιδί».

Ο Εισαγγελέας της έδρας μνημονεύοντας «ως ενδιαφέρον» το σκέλος της εισαγγελικής πρότασης προς το Συμβούλιο ως προς το «νοσηρό παράγωγο ωφελιμιστικής επιδίωξης» πρότεινε να κηρυχθούν ένοχες αμφότερες οι κατηγορούμενες με τη διευκρίνιση να παυτεί η δίωξη εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση με αφορμή και την πάροδο του τριμήνου από την υποβολή της έγκλησης.

«Όσα καταγγέλθηκαν σε βάρος του 53χρονου» τονίστηκε από την Πολιτική Αγωγή «ήταν ψευδή και συκοφαντικά, πρόκειται για μια κατασκευασμένη ιστορία από τις κατηγορούμενες, όπως κρίθηκε και από το αμετάκλητο απαλλακτικό Βούλευμα».

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ

Η συγκατηγορούμενη και γιαγιά της 5χρονης, ξεσπούσε σε φωνές και διέκοπε επί ώρα τη διαδικασία, με την Πρόεδρο να απειλεί με σχηματισμό νέας δικογραφίας. Χρειάστηκε τελικά η παρέμβαση αστυνομικών, προκειμένου η γιαγιά να απομακρυνθεί από την αίθουσα, ενώ δεν υπάκουε ούτε στις επίμονες συστάσεις της κόρης της πως «δεν θα βρούμε το δίκιο μας, αλλά, μη φωνάζεις, ησύχασε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Η υπεράσπιση της 25χρονης αναφερόμενη στη διαδικασία που ακολούθησε κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στο απαλλακτικό Βούλευμα έκανε λόγο για «ατυχή στιγμή της δικαιοσύνης». Τονίζοντας πως η 25χρονη «μητέρα του παιδιού έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, κατήγγειλε αυτό που έμαθε από το παιδί της».

Η υπεράσπιση της γιαγιάς καταφέρθηκε επίσης κατά της διαδικασίας, ζητώντας από το προχθεσινό Δικαστήριο «να διερευνήσει τα στοιχεία της καταγγελίας», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ωφελιμίστικη επιδίωξη» και πως «δεν ειπώθηκαν ψέματα» ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή της δεύτερης κατηγορουμένης.

Αργά το μεσημέρι προχθές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας κήρυξε ένοχες τις δύο γυναίκες. Τη μεν 25χρονη για ψευδή καταμήνυση, ψευδή κατάθεση και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση, επιβάλλοντας φυλάκιση 2 ετών και χρηματική ποινή 300 ευρώ. Στη δε μητέρα της για ψευδή κατάθεση, επιβάλλοντας φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 200 ευρώ. Η ποινή επιβλήθηκε με ανασταλτικό χαρακτήρα.


Πηγή: eleftheria.gr



Χ.Α. και Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) στην λίστα επικίνδυνων οργανώσεων και ατόμων

 



Η ιστοσελίδα Intercept φέρνει στο «φως» τη λίστα DIO (Dangerous Individuals and Organizations), μια λίστα «επικίνδυνων ατόμων και οργανώσεων», η οποία είναι χτισμένη πάνω σε μια «μαύρη λίστα» με πάνω από 4.000 άτομα και ομάδες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, συγγραφέων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, νοσοκομείων, εκατοντάδων μουσικών παραστάσεων και ιστορικών προσώπων.

Το Intercept διαχώρισε την λίστα DIO στις κατηγορίες: Μίσος, Έγκλημα, Τρομοκρατία, Στρατιωτικοποιημένα Κοινωνικά Κινήματα και Βίαιοι Μη Κρατικοί Φορείς.

Αυτές οι κατηγορίες οργανώθηκαν σε ένα σύστημα τριών επιπέδων σύμφωνα με κανόνες που εκδόθηκαν από το Facebook στα τέλη Ιουνίου, με κάθε βαθμίδα να αντιστοιχεί σε διαφορετικούς περιορισμούς.

Η βαθμίδα 1 είναι η πιο αυστηρά περιορισμένη, καθώς οι χρήστες δεν επιτρέπεται να εκφράζουν οτιδήποτε θεωρείται ως έπαινο ή υποστήριξη για ομάδες και άτομα σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και για μη βίαιες δραστηριότητες, όπως αυτό καθορίζεται από το Facebook.

Η βαθμίδα 1 περιλαμβάνει φερόμενη τρομοκρατία, μίσος και εγκληματικές ομάδες και φερόμενα μέλη, ως τρομοκρατία να ορίζεται η «οργάνωση ή υπεράσπιση βίας κατά αμάχων» και το μίσος ως «επανειλημμένα αποανθρωποποίηση ή υπεράσπιση βλαβών εναντίον» ατόμων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία «τρομοκρατία» του Facebook, η οποία αποτελεί το 70% της Βαθμίδας 1, αποτελείται συντριπτικά από οργανώσεις και άτομα της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας – που εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε όλη τη λίστα DIO, σε όλες τις βαθμίδες, όπου σχεδόν το 80% των ατόμων που αναφέρονται χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες.

Υπάρχουν περίπου 500 ομάδες μίσους στη Βαθμίδα 1, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 250 οργανώσεων white supremacists (υπέρμαχοι της κυριαρχίας των λευκών).

Η βαθμίδα 2, «Βίαιοι μη κρατικοί φορείς», αποτελείται κυρίως από ομάδες όπως «ένοπλοι αντάρτες» που επιδίδονται σε βία που στοχεύει κυβερνήσεις και όχι πολίτες και περιλαμβάνει πολλές παρατάξεις που πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Οι χρήστες μπορούν να επαινούν ομάδες σε αυτήν τη βαθμίδα για τις μη βίαιες ενέργειές τους, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν καμία «ουσιαστική υποστήριξη» για τις ίδιες τις ομάδες.

Η βαθμίδα 3 απευθύνεται σε ομάδες που δεν είναι βίαιες αλλά επανειλημμένα συμμετέχουν σε ρητορική μίσους και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να γίνουν βίαιες σύντομα ή παραβιάζουν επανειλημμένα τις ίδιες τις πολιτικές DIO. Οι χρήστες του Facebook είναι ελεύθεροι να συζητήσουν για τις ομάδες της κατηγορίας 3 όπως θέλουν.

Η βαθμίδα 3 περιλαμβάνει «στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα», τα οποία, αν κρίνουμε από τις εγγραφές του στο DIO, είναι ως επί το πλείστον ακροδεξιές αμερικανικές αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές.

Οι Ελληνικές οργανώσεις στη DIO

Η λίστα του Intercept περιλαμβάνει ακόμα και ελληνικές οργανώσεις καθώς και μουσικά συγκροτήματα, από τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν σαφώς η Χρυσή Αυγή ο… «Καιάδας» o Ηλίας Κασιδιάρης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, το εθνικιστικό κυπριακό πολιτικό κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ενώ ανάμεσα τους βλέπουμε και τον ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ).


Acherontas Hate Greece Music Band


Generation Identity of the Greeks Hate Greece


Golden Dawn Hate Greece


Greeks’ Network Hate Greece


Revolutionary People’s Struggle Terror Greece


ARMA Hellas Hate Greece, Greek


Acherontas Hate Greece Music Band


Bannerwar Hate Greek, Cyprus Music Band


Brigade Hellas Hate Greek, Cyprus Music Band


Darkthule Hate Greek, Cyprus Music Band


Der Stürmer Hate Greek, Cyprus Music Band


ELAM Hate Greek, Cyprus


Filopatria Hate Greek, Cyprus Music Band


Gauntlet’s Sword Hate Greek, Cyprus Music Band


Hellenic Stompers Hate Greek, Cyprus Music Band


Iron Youth Hate Greek, Cyprus Music Band


Ilias Kassidiaris Hate Golden Dawn


Kaiadas Hate Greek, Cyprus Music Band


Legion of Doom Hate Greek, Cyprus Music Band


Naer Mataron Hate Greek, Cyprus Music Band


Nikolaos Michaliakos Hate Golden Dawn


No Surrender (hate band) Hate Greek, Cyprus Music Band


Patris Hate Greek, Cyprus Music Band


Pogrom Hate Greek, Cyprus Music Band


Ravenbanner Hate Greek, Cyprus Music Band


Stefanos Gkekas Hate Golden Dawn, ARMA Hellas


The Shadow Order Hate Greek, Cyprus Music Band


White Pride Rockers Hate Greek, Cyprus Music Band


Wodulf Hate Greek, Cyprus Music Band


Wolfnacht Hate Greek, Cyprus Music Band



Στο πλευρό του κόσμου η κυβέρνηση έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ



Με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μέσα από το οποίο θα μπορούν οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τις διεθνής αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παροχή δυνατότητας πληρωμής λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, και στόχος παραμένει η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών μέσα και από νέες μειώσεις φόρων.

Μία από τις μειώσεις φόρων που έρχεται είναι και ο ΕΝΦΙΑ.

Σε νέα μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%, κατά μέσο όρο από το 2022, αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις στους πολίτες.



Μίνα Γκάγκα: Εμβολιαστείτε και προσέχετε!

 


Τις νεαρότερες ηλικίες, κτυπάει τώρα η πανδημία, αφού από την έναρξη της, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 115 άτομα ηλικίας 18-35 ετών έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα τρεις εξ’ αυτών πέθαναν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αποκάλυψε πως το Σάββατο, έχασε τη ζωή του 28χρονος στην Κομοτηνή. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για τον τρίτο ανεμβολίαστο άνθρωπο αυτής της ηλικιακής ομάδας που κατέληξε, σε μόλις μια εβδομάδα.

«Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κοροναϊό στη Κομοτηνή» έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Γκάγκα.

«Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» συμπλήρωσε.

Μίνα Γκάγκα-Mina Gaga
το Σάββατο

Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κορονοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.
Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας.



Αναφορές για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ

 


Περιπολικά και ασθενοφόρα έσπευσαν σε ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Λάνκαστερ της Πενσιλβάνιας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο LancasterOnline, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε στο Park City Center γύρω στις 15.15, τοπική ώρα, όπου αναφέρθηκαν πυροβολισμοί. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες και ότι το εμπορικό κέντρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι αύριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν ουρλιάζοντας χωρίς.

«Το Park City Mall είναι κλειστό λόγω ενός αστυνομικού συμβάντος. Δεν υπάρχει άμεση απειλή ή κίνδυνος για το κοινό αυτή τη στιγμή. Το εμπορικό κέντρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου» ανέφερε η αστυνομία. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί είπαν ότι η κατάσταση έχει «σταθεροποιηθεί».





Να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί ο Παπανδρέου με την τακτική του

 



Εικόνα απόλυτης διάλυσης επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ, με ένα Παπανδρέου σε ανεύθυνη και εγκληματική για το μέλλον του κινήματος τακτική που δείχνει ότι έχει χαθεί η σοβαρότητα.

Αυτή η τραγική κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, ευνοεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κρατήσει τα χαμηλά ποσοστά που διαθέτει, και να μην έχει αντίπαλο στην αντιπολίτευση.

Συνομιλίες με τους υποψήφιους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο όπως θέλει ο ίδιος να κατέβει ως μοναδικός υποψήφιος, συμβολίζοντας την ενότητα. 

Φυσικά και δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο Ανδρουλάκης, Καστανίδης και Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν, ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Εγώ θα είμαι υποψήφιος πίσω δεν θα κάνω» φέρεται να διεμήνυσε ευθέως. Τον ρώτησε επίσης εάν αν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Ενα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη.

Ο Α. Λοβέρδος θα επαναλάβει στον κ. Παπανδρέου εφόσον συναντηθούν, ότι πρέπει όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο ίδιος, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης να διασφαλίσουν την ενότητα, αλλά και τη σοβαρότητα της διαδικασίας, κάτι που είπε και χθες στην ομιλία του στη Χαλκίδα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του. «Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους» πρόσθεταν από το επιτελείο Ανδρουλάκη.

Υπογραφές έχουν ήδη καταθέσει δύο υποψήφιοι: Ο Ανδρέας Λοβέρδος που συγκέντρωσε 5.200 υπογραφές από το μητρώο μελών, ενώ ανακοίνωσε ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες» και ο Χάρης Καστανίδης που κατέθεσε την Παρασκευή στην ΕΔΕΚΑΠ 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του. Τις υπογραφές στήριξηής του θα καταθέσει την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης για λόγους «ισοτιμίας» ώστε να μην υπάρχουν υποψήφιοι δύο ταχυτήτων, όπως έλεγαν από το επιτελείο του.



Σύλληψη τριών αλλοδαπών στην Ακρόπολη που επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και σημαίες

 


Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών, οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και σημαίες σε μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας με κινεζικά ονόματα και αμερικανικά διαβατήρια πήγαν στον αρχαιολογικό χώρο, πλησίασαν το μνημείο του Αγρίππα και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό μεγάλων διαστάσεων και δύο σημαίες, που ανέγραφαν ιδεογράμματα και φράσεις στην αγγλική γλώσσα, μεταξύ άλλων, κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022» και υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.



Οι περίεργοι αλλοδαποί έγιναν αντιληπτοί από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος τους απέτρεψε, και κάλεσε την αστυνομία όπου και τους συνέλαβε.

Οι τρεις συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, πρόκειται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.




Πάλι εργαλειοποιεί την πανδημία ο Τσίπρας για να κάνει αντιπολίτευση


 

Ανίκανος ο Τσίπρας να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, εντελώς απαξιωμένος από τους πολίτες, σέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί του στην απόλυτη παρακμή

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την διαχείριση της πανδημίας μετά απο επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα.

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί, και είναι βέβαιο ότι το θέμα θα πάει και στον "λάκο" με τις δημοσκοπήσεις που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται στελέχη του να πέσουν μέσα, γιατί δεν περίμεναν ότι θα ζητηθεί επέκταση της  έρευνας από το 2015.

Η εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρείες που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ανησυχεί την κυβέρνηση, έχουν χάσει τον ύπνο τους στελέχη, εφημερίδες και site του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά την αποδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση η ΝΔ για διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ευκαιρία για να συζητηθεί τι έγινε στη χώρα με το δημόσιο χρήμα από το 2015, δηλαδή τη διακυβέρνηση Τσίπρα.

«Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος

 



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πριν το 2023.

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.

Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε», ήταν τα λόγια του.