Η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα αλλά και γενικότερα τη θέση της χώρας. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει και εφαρμόζουν με επιτυχία μια δυναμική ενεργητική εξωτερική πολιτική. Μόλις σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί στόχοι η επιδίωξη των οποίων άρχισε δεκαετίες πριν:
Έχουν υπογραφεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία να υπάρξει κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και έχουν επεκταθεί τα χωρικά ύδατα της χώρας μας στο Ιόνιο.
Στο ίδιο διάστημα έχουν συναφθεί:
Η συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
η συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης,
η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία, και
η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο με τεράστια οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία.
Είναι προφανές ότι κάθε μια από τις συμφωνίες αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Εξίσου βέβαιο είναι ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν μια κοινή συνισταμένη, μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Δημιουργούν ένα ενιαίο πλέγμα που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου