Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις

 


«Ίσως και μέσα στη διάρκεια της ημέρας να έχουμε την απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αξιοποίηση των μέσων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που έκανε το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση των ασθενοφόρων. Αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ καθώς οι αλλαγές για το ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί.

Τόνισε επίσης ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: 

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική πρώτη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Να ευχηθώ και εδώ, σε έναν χώρο ο οποίος και εμένα μου είναι -πρέπει να σας πω- αρκετά οικείος, καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Έχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας.

Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών -και τα νέα κέντρα υγείας- τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Όμως συζητήσαμε και την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, όπου πήραμε την απόφαση από κοινού, αποδέχτηκα την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα -και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα- στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχαμε δεσμευτεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια.

Συζητήσαμε προφανώς και θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός και η ηγεσία του υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά. Θέλω να επαναλάβω μόνο ότι και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει, θα παρακολουθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία θα επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω: είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε : «Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. «Από τη δική μας πλευρά», όπως τόνισε, «υπάρχει δέσμευση να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά».



Άρχισαν τα καραγκιοζιλίκια στην βουλή η Κωνσταντοπούλου καταγγέλει bullying από βουλευτές της Ν.Δ.

 


Ήταν σίγουρο ότι θα ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά η βουλή με την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα έδρανα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τους συναδέλφους της στην Ολομέλεια της Βουλής για bullying, αναφορικά με γιουχαΐσματα που ακούστηκαν εις βάρος της, την ώρα που προσπαθούσε να στήσει σώου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε πως έπεσε θύμα κοινοβουλευτικού εκφοβισμού από συναδέλφους της, όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει την ψήφο της στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής, ως μη όφειλε και εκτός κανονισμού. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δέχθηκε γιουχαΐσματα από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ και «μπούλινγκ».

«Είναι κακή η αρχή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που προήλθαν τα γιουχαΐσματα» τόνισε, και πρόσθεσε πως για δεύτερη φορά δεν της δόθηκε ο λόγος στο τέλος της συνεδρίασης, όταν θέλησε να ενημερωθεί για το πώς ψήφισαν συγκεκριμένα οι βουλευτές στη διαδικασία για τους αντιπροέδρους.

«Επικράτησε αντικοινοβουλευτικός πανικός από τον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ψηφοφορία είναι φανερή, δεν ανακοινώθηκε και θέλησα να πληροφορηθώ για το αποτέλεσμα».

Η Κωνσταντοπούλου εκτίμησε ότι η υποψηφιότητα του προτεινόμενου από την Πλεύση αντιπροέδρου δεν έγινε δεκτή επειδή η ίδια δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει συμφωνίες με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σημείωσε δε πως η πλειοψηφία δεν στήριξε την υποψηφιότητα προκειμένου να μην έχει η Πλεύση Ελευθερίας τρίτη ψήφο στη διάσκεψη των προέδρων (σ.σ.: η ίδια διατηρεί διπλή ψήφο ως πρόεδρος της ΚΟ και πρώην πρόεδρος της Βουλής).

«Είναι κακή αρχή να υπάρχει τόση δυσανεξία στην παρουσία ενός ανθρώπου που τηρεί τον κανονισμό», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμεύομαι ότι θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε μια ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα και θα μείνει για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας, ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε, επίσης, να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματευόταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αναφέρει το Bloomberg.

Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, σημειώνει το πρακτορείο, και συνεχίζει: Τόσο η Moody's Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Κ. Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF (Greek Loan Facility) που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες. 

Το Greek Loan facility αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.



Απολογείται σήμερα ο 30χρονος Βολιώτης για το πνιγμένο άλογο

 


Προθεσμία για σήμερα προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για το αδίκημα της ζωοκτονίας σε βαθμό κακουργήματος ζήτησε και πήρε ένας 30χρονος Βολιώτης, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας και στον ανακριτή το απόγευμα της Κυριακής και από τότε κρατείται.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, ο κατηγορούμενος συνελήφθη το πρωί της Κυριακής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για παράβαση των νομοθεσιών περί ζωοκτονίας και περί ευζωίας ζώων συντροφιάς.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας πληροφορίες έφτασαν στον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη, στον οποίο βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 60.000€.

Το βράδυ του Σαββάτου σε παραποτάμια περιοχή της πόλης του Βόλου, από αστυνομικούς ανευρέθηκαν δύο άλογα, ιδιοκτησίας του δράστη, ένα εκ των οποίων νεκρό και το άλλο εν ζωή, περιδεμένο με σχοινί.

Το θέμα γνωστοποίησε η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου που ανέφερε ότι «ειδοποιήθηκε από την αστυνομία ότι κάποιος έδεσε δύο άλογα στον Κραυσίδωνα περιοχή Τσαλαπάτα. Το ένα μπλέχτηκε στα σχοινιά και πνίγηκε, ενώ το άλλο ήταν σε σοκ και ζητούσε βοήθεια».




Στη δημοσιότητα τα στοιχεία δύο Ρομά κακοποιών που έκλεβαν σπίτια

 


Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο Ρομά κακοποιών, που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών από οικίες με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή (16/6) από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τους:


ΝΙΚΗΤΑ Παναγιώτη του Γεωργίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 30-1-1998 στην Αθήνα και


ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Βασίλειο του Δημητρίου και της Κωνσταντίας, γεννηθέντα την 18-4-1984 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου, στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2022, οργανώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, επέλεγαν από πριν την οικία-στόχο και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό οικιών. Στη συνέχεια αφαιρούσαν κοσμήματα, χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεγαν οικίες ηλικιωμένων ατόμων, τους οποίους ακινητοποιούσαν ή χρησιμοποιούσαν σωματική βία προκειμένου επιτύχουν το σκοπό τους.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 2 ληστείες στη Ν. Σμύρνη και στη Νίκαια και επιπλέον 3 κλοπές από οικίες στον Κορυδαλλό, στη Μεταμόρφωση και στο Περιστέρι.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν της Αρχές για παρόμοια αδικήματα.



Ένα 15χρονο ΚΑΘΑΡΜΑ μαστίγωνε σκυλάκι κρεμώντας το από τον λαιμό

 



Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου με 15χρονο ΚΑΘΑΡΜΑ να μαστιγώνει σκύλο και στη συνέχεια να τον κρεμάει από τον λαιμό και να τον σφίγγει.

Δεν μπορούσαμε να δείξουμε το βίντεο του ΑΝΤ1 γιατί είναι σοναριστηκό

Το άτυχο τετράποδο είναι κρεμασμένο από τον λαιμό και σφαδάζει από τον πόνο, όπως φαίνεται σε βίντεο του ΑΝΤ1.

Οι πράξεις του ΑΛΗΤΑΡΑ 15χρονου που αναζητείται προκάλεσαν την οργή των γειτόνων και μάλιστα ακούγεται κάποιος να του λέει: «Φίλε είσαι για φυλακή. Στο λέω, σε πέντε λεπτά έρχεται η αστυνομία».

Όταν αντιλήφθηκε το ΚΑΘΑΡΜΑ ότι από απέναντι τον τραβούσαν βίντεο, ο νεαρός τράπηκε σε φυγή.

Αυτό το ΚΑΘΑΡΜΑ θα εξελιχθεί σε σκληρό κακοποιό, και είναι θέμα χρόνου να κάνει μεγαλύτερα εγκλήματα και κατά ανθρώπων.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, είδαν το βίντεο και άρχισαν να ψάχνουν τον 15χρονο στη γύρω περιοχή.

Για εμάς κακός κρύβουν την σκατόφατσα του!!!!!



Καρέ-καρέ η επίθεση με σιδερόβεργα στον Αλβανό μεγαλοεργολάβο


 

Στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Αλβανού μεγαλοεργολάβου στη Μύκονο τον Νοέμβριο του 2022  εμπλέκονται όπως προκύπτει από την έρευνα της Αστυνομίας, οι δύο Αλβανοί κακοποιοί (34 και 24 ετών) οι οποίοι συνελήφθησαν πρόσφατα μετά από καταδίωξη κοντά σε εμπορικό κέντρο στην Αθήνα.

Βίντεο ντοκουμέντο απεικονίζει την στιγμή της επίθεσης μετά ληστείας που έγινε τον Νοέμβριο του 2022 με λεία περίπου 40.000 ευρώ, σε βάρος του 41χρονου εργολάβου από την Αλβανία.



Οι δύο συλληφθέντες είναι ανάμεσα στους τέσσερις δράστες που εισέβαλαν τον Νοέμβριο του 2022, στην επιχείρηση του 41χρονου Αλβανού εργολάβου.

Οι κακοποιοί, μπήκαν με πιστόλια και σιδερόβεργες στο γραφείο του εργολάβου. Ο ένας τον κράτησε από τον λαιμό και ένας δεύτερος τον χτύπησε με σιδερόβεργα στο κεφάλι και τα πόδια. Ο εργολάβος καταφέρνει και αποσπάσει το πιστόλι που κρατούσε ο δράστης με τη σιδερόβεργα, καθώς το είχε αφήσει πάνω σε ένα γραφείο, και επιτέθηκε εναντίον τους. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή αφού απέσπασαν περίπου 40.000 ευρώ.

Το θύμα της επίθεσης είναι αυτό που τους αναγνώρισε τυχαία στις 25 Ιουνίου μέσα στο πολυκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου, για να ξεκινήσει η καταδίωξη, που οδήγησε στη σύλληψή τους. Ειδικότερα, έπειτα από συμβάν που σημειώθηκε μέσα στο εμπορικό κέντρο επί της οδού Πανεπιστημίου, οι δύο δράστες επιχείρησαν να απομακρυνθούν προκαλώντας ζημιές και τραυματίζοντας το φύλακα του εμπορικού κέντρου. 

Ωστόσο, οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες, στον έναν στη στοά του εμπορικού και στον άλλον στη Λεωφ. Κηφισού λίγη ώρα αργότερα.



Ένα υπέροχο Labrador οδηγός συνόδευσε στην βουλή κυρία με πρόβλημα όρασης

 



Σκύλος Οδηγός Τυφλών είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος σκύλος, ειδικά της ράτσας Labrador, που από την ηλικία των 2 ετών περίπου και μέχρι τα 8-9 έτη της ζωής του είναι ένας πιστός οδηγός για τον χρήστη με προβλήματα όρασης. 

Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τα άτομα με προβλήματα όρασης, συνοδεύοντάς τα με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Ενας Σκύλος Οδηγός τυφλών πρέπει να έχει κοινωνικοποιηθεί πολύ καλά στους πρώτους μήνες της ζωής του, που τους περνά με τους Ανάδοχους Εθελοντές υπό την εποπτεία των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών του Κέντρου και να έχει προσαρμοστεί σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας ενός ατόμου δηλαδή να έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει μάθει να πηγαίνει σε μαγαζιά, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα να έχει εκπαιδευτεί στην καθημερινή πραγματικότητα, θορύβων, εμποδίων και συνθηκών, όπως κρύο, ζεστή, βροχή, αέρας κλπ.

Στο Εξωτερικό που η εμπειρία είναι πάνω από 90 χρόνια, χρησιμοποιούν Labrador, Labrador-Retriever και Γερμανικούς Ποιμενικούς με πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα που το Κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2008, χρησιμοποιούν Labrador και Labrador-Retriever.



Δύο γυναίκες με πρόβλημα όρασης και ένας σκύλος-οδηγός κέρδισαν τις εντυπώσεις και, προφανώς, δικαίωσαν την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργου, να μετατρέψει την ορκωμοσία των «Τριακοσίων» σε μια ευκαιρία ευαγούς προβολής μιας κατηγορίας συμπολιτών που χρήζει κοινωνικής ορατότητας.

Στην ορκωμοσία της καινούργιας Βουλής, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης προσήλθε συνοδευόμενος και συνοδεύοντας τις κυρίες Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (ψυχολόγο), τη δικηγόρο Άγκαθα Καρρά και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό «Μπάμπου».



Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ

 


'Εμμεση κριτική στα πεπραγμένα της Έφης Αχτσιόγλου ως Τομεάρχη Οικονομικών άσκησε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης σε εμφάνιση του στο MEGA.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια τον Μητσοτάκη που «προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία», ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα» «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Αχτσιόγλου. 

Αιχμές, όμως, άφησε και για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως «όταν η θέση ενός κόμματος είναι σταθερή φορολογική πολιτική, και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει και το αμφισβητεί, γκριζάρει η εικόνα; Προφανώς».

Δεν άφησε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς όπως τόνισε δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος. «Υπάρχει μια πλέρια δημοκρατία στο κόμμα που κάποιοι το έχουν παρεξηγήσει. Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Απόψεις που μπορεί επιστημονικά να γίνεται μια συζήτηση, αλλά σαν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση δεν μπορείς να μιλάς για τοπικά νομίσματα».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, εκτίμησε ταυτόχρονα πως «έχουμε μια δύσκολη τετραετία μπροστά μας. Έχω μια άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Δεν είναι μια εύκολη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συγκολλητική ουσία για όλους μας. Το έχτισε μόνος του. Εγώ και πολλοί άλλοι σαν εμένα πήγαμε πεισμένοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα».

Κατά το σκεπτικό του, «πρέπει οι υποψήφιοι πρόεδροι να απευθυνθούν στην κοινωνία και στα μέλη μας, για να δώσουν μια φρεσκάδα, μια νέα πνοή» και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «αν θέλετε την άποψή μου, κακώς δήλωσε ότι θα μείνει έξω από αυτή τη μάχη. Δεν θα ήθελα να υποδείξει κάποιον. Εγώ λέω να ήταν ο ίδιος υποψήφιος. Ο Τσίπρας έχει αφήσει πολλά στελέχη, έχει θωρακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε. 



Μανιτάκης: συνταγματική η αλλαγή του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% σε 5%

 


Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από το 3% στο 5%, η παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη έρχεται να ανοίξει τον δρόμο στην περίπτωση που αυτό λάβει τη μορφή τελικής πρότασης, η οποία δύναται να προωθηθεί χωρίς να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται, παράλληλα με τις αλλαγές ως προς την εκλογή των ευρωβουλευτών –εκλογή με λίστα και όχι με ψήφο– να εξετάζει και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η παρέμβαση του Αντώνη Μανιτάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα θεωρείται σημαντική.

Συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου δήλωσε ότι «ήδη το γεγονός ότι προβλέπεται ένα ποσοστό για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στην κατανομή των εδρών και να βγάλει βουλευτή δεν θεωρήθηκε ποτέ αντισυνταγματικό. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η αύξηση του ορίου από το 3% στο 5% θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αντισυνταγματική».

Στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι συνταγματικό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι είναι συνταγματικό, η ενισχυμένη αναλογική, από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι ακόμα και η πριμοδότηση με 30 έως 50 βουλευτές στο πρώτο κόμμα χάριν της κυβερνησιμότητας, το τονίζω, για να έχουμε κυβέρνηση, έχει γίνει αποδεκτό και λειτουργεί στην πράξη δεκαετίες τώρα και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα της συνταγματικότητας με την επίκληση του επιχειρήματος της ισότητας, δεν βλέπω γιατί αυτή η αύξηση απλώς του ορίου από το 3 στο 5% παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δεν την παραβιάζει ούτως ή άλλως το ποσοστό 3%».

Μάλιστα, σημείωσε ότι με μια τροπολογία «δεν θίγεται το εκλογικό σύστημα και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συνταγματικά 180 βουλευτές και 200 βουλευτές για να ισχύσει με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», αλλά διευκρίνισε ότι «πέρα από το τυπικό γράμμα του συντάγματος, υπάρχει μια ηθικο-πολιτική που αναδύεται από το σύνταγμα, έστω και αν δεν το λέει ρητά το σύνταγμα, νομίζω ότι οι θεμελιώδεις αρχές του συντάγματος και η λογική η δημοκρατική για μια τέτοια τροποποίηση επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση – διαφορετικά, θα ήταν πολιτικά άστοχη».

Τέλος, τόνισε ότι και ενδεχόμενες αλλαγές στη διαδικασία επιλογής ευρωβουλευτών και επαναφοράς της λίστας δεν απαγορεύεται από το σύνταγμα και ως εκ τούτου δύναται να προωθηθεί εν όψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν το 2024.


tomanifesto.gr



3 στους 4 υποψηφίους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ενημερώθηκαν άμεσα για τη βαθμολογία τους με SMS στο κινητό τους


 

Πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά η αποστολή με SMS των βαθμολογικών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα κινητά των υποψηφίων που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα. Σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

  • Ειδικότερα, χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης με SMS έκαναν 63.844 υποψήφιοι από τους 88.570 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα (ποσοστό 72.08%). Τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και στην εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr.
  • Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS εξασφαλίσθηκε πρώτη φορά το 2021, μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού smsresults.minedu.gov.grστην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.
  • Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

 



Τρία μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών

 



  1. Παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τέλος του χρόνου, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» - ανάχωμα για τα νοικοκυριά έναντι του πληθωρισμού των τροφίμων, που αντιγράφηκε κι από άλλες χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία) αν και η αντιπολίτευση επιχείρησε επανειλημμένως να το απαξιώσει.
  2. Ενισχύονται όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούλιο οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες
  3. Αυξάνεται στα 1.500 από 1.000 ευρώ το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές - Αφορά 50.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στις 2.000 ευρώ ανά φοιτητή, αν δύο δικαιούχοι φοιτητές αποφασίσουν να συγκατοικήσουν


Η πολιτική σταθερότητα ανοίγει τον δρόμο για την Επενδυτική Βαθμίδα

 



Η πολιτική σταθερότητα με την ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι το μόνο εμπόδιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Αναμένουμε ότι, το αργότερο ως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS). Οι ημερομηνίες που θα κάνουν τις αξιολογήσεις είναι οι εξής:

  • Scope Ratings  στις 4 Αυγούστου,
  • DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου,
  • Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου,
  • S&P στις 20 Οκτωβρίου,
  • Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Η Scope δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στη λίστα με τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο έχει καταθέσει στην ΕΚΤ τον απαραίτητο φάκελο για να συγκαταλέγεται στους επιλέξιμους οίκους αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί το αίτημα της. Αν εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες και δώσει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να κατακτηθεί και στις 4 Αυγούστου. Η πρώτη ημερομηνία από τους σημερινούς επιλέξιμους οίκους είναι της DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε λοιπόν ότι το αργότερο ως το τέλος του έτους, η Ελλάδα θα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.




Καθολική συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης

 


Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Για το μεταναστευτικό:

Δεν υπήρξε κατάληξη στα συμπεράσματα, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λόγω της επίμονης άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να συνταχθούν με το κείμενο το οποίο είχε προετοιμαστεί. Οι αντιρρήσεις αφορούσαν στον μηχανισμό αλληλεγγύης για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών, που περιλαμβάνεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο συμφωνήθηκε με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών αλλά και στην ανάγκη να λαμβάνονται αποφάσεις με ομοφωνία και όχι με ειδική πλειοψηφία στα Συμβούλια των Υπουργών.

  • Τονίσαμε την πολύ ουσιαστική διάκριση μεταξύ της εξωτερικής διάστασης του προβλήματος της μετανάστευσης και της εσωτερικής του διάστασης. Η εξωτερική διάσταση, αφορά πρωτίστως την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης, τη διαδικασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο στα κράτη προέλευσης. Στα ζητήματα αυτά υπάρχει, πια, μία καθολική συμφωνία όλων των κρατών-μελών και η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ, ώστε να καταλήξουμε στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αναδείκνυαν την ανάγκη της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επί της ουσίας, όμως, δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, διότι το μεν Σύμφωνο θα συνεχίσει να μπαίνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της διαδικασίας του «trilogues», η δε εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και αυτή προχωρά επιχειρησιακά. Με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τόσο η Κομισιόν, όσο και κράτη-μέλη μέσα από συμφωνίες, όπως, παραδείγματος χάρη, η συμφωνία που επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή με την Τυνησία.
  • Υπάρχει μια γενική αναγνώριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής, της κ. von der Leyen, με την οποία προσωπικά συμφωνώ και προσυπογράφω όλο το περιεχόμενό της.
  • Είχαμε μία σταθερά καλή συνεργασία με τη FRONTEX, την οποία προσβλέπουμε να συνεχίσουμε. Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή μου καθόλου το ζήτημα αναστολής δραστηριοτήτων. Με τη FRONTEX έχουμε μία κοινή αποστολή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το να σώζουμε πάντα ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση η FRONTEX, είναι ένας διακρατικός ευρωπαϊκός οργανισμός, επιφορτισμένος με την ασφάλεια των συνόρων, με ταυτόχρονη δέσμευση -όπως την έχουμε και εμείς- πλήρους σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Όποια ζητήματαυπάρχουν μπορούν πάντα να λύνονται με καλή πίστη.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία:

Βρισκόμαστε στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή, νωπή, λαϊκή εντολή. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις “κόκκινες γραμμές της”. Θα διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

  • Κρατώ το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία, όσον αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου της πατρίδας μας.
  • Όπως επίσης ότι υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπουμε βάρκες από το να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την Τουρκία και ενδεχομένως να διαθέσει κι άλλα, καθώς στην αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη, ακριβώς για να στηριχθεί η Τουρκία και στο μέλλον.

Για τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για ανάπτυξη 2,2% το 2023, 3% το 2024 και 2,7% το 2025

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι ενθαρρυντικές. Δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει πια σε μία διατηρήσιμη πορεία υγιών ρυθμών ανάπτυξης, που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο πλούτο για να υλοποιήσουμε τις άλλες πτυχές της πολιτικής μας. Δεν θα εκπλαγώ εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι από αυτούς που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οφείλουμε πάντα να κάνουμε τις προβλέψεις μας με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

  • Αλλά, τονίζω ότι οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση των μισθών, για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, για να αλλάξουμε ουσιαστικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.
  • Και βέβαια, τονίζω και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο ένα 1%, 2,5%, 3%, 3,5%, δεν είναι ένας ξερός αριθμός.
    • Είναι μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται περισσότερο από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση.
    • Είναι ανάπτυξη η οποία τροφοδοτείται περισσότερο από εξαγωγές και εξωστρέφεια.
    • Μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά, εννοώ φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά.
    • Μία ανάπτυξη, η οποία πρέπει να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτή την ανάπτυξη θέλουμε. Άρα, δεν κοιτάμε μόνο τον απόλυτο αριθμό, κοιτάμε και όλους τους επιμέρους δείκτες που θα μας επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι πολίτικες προτεραιότητες τις οποίες έχουμε θέσει, μπορούν να υλοποιηθούν.