Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ένα υπέροχο Labrador οδηγός συνόδευσε στην βουλή κυρία με πρόβλημα όρασης

 



Σκύλος Οδηγός Τυφλών είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος σκύλος, ειδικά της ράτσας Labrador, που από την ηλικία των 2 ετών περίπου και μέχρι τα 8-9 έτη της ζωής του είναι ένας πιστός οδηγός για τον χρήστη με προβλήματα όρασης. 

Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τα άτομα με προβλήματα όρασης, συνοδεύοντάς τα με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Ενας Σκύλος Οδηγός τυφλών πρέπει να έχει κοινωνικοποιηθεί πολύ καλά στους πρώτους μήνες της ζωής του, που τους περνά με τους Ανάδοχους Εθελοντές υπό την εποπτεία των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών του Κέντρου και να έχει προσαρμοστεί σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας ενός ατόμου δηλαδή να έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει μάθει να πηγαίνει σε μαγαζιά, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα να έχει εκπαιδευτεί στην καθημερινή πραγματικότητα, θορύβων, εμποδίων και συνθηκών, όπως κρύο, ζεστή, βροχή, αέρας κλπ.

Στο Εξωτερικό που η εμπειρία είναι πάνω από 90 χρόνια, χρησιμοποιούν Labrador, Labrador-Retriever και Γερμανικούς Ποιμενικούς με πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα που το Κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2008, χρησιμοποιούν Labrador και Labrador-Retriever.



Δύο γυναίκες με πρόβλημα όρασης και ένας σκύλος-οδηγός κέρδισαν τις εντυπώσεις και, προφανώς, δικαίωσαν την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργου, να μετατρέψει την ορκωμοσία των «Τριακοσίων» σε μια ευκαιρία ευαγούς προβολής μιας κατηγορίας συμπολιτών που χρήζει κοινωνικής ορατότητας.

Στην ορκωμοσία της καινούργιας Βουλής, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης προσήλθε συνοδευόμενος και συνοδεύοντας τις κυρίες Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (ψυχολόγο), τη δικηγόρο Άγκαθα Καρρά και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό «Μπάμπου».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου