Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από το 3% στο 5%, η παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη έρχεται να ανοίξει τον δρόμο στην περίπτωση που αυτό λάβει τη μορφή τελικής πρότασης, η οποία δύναται να προωθηθεί χωρίς να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται, παράλληλα με τις αλλαγές ως προς την εκλογή των ευρωβουλευτών –εκλογή με λίστα και όχι με ψήφο– να εξετάζει και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η παρέμβαση του Αντώνη Μανιτάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα θεωρείται σημαντική.
Συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου δήλωσε ότι «ήδη το γεγονός ότι προβλέπεται ένα ποσοστό για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στην κατανομή των εδρών και να βγάλει βουλευτή δεν θεωρήθηκε ποτέ αντισυνταγματικό. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η αύξηση του ορίου από το 3% στο 5% θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αντισυνταγματική».
Στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι συνταγματικό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι είναι συνταγματικό, η ενισχυμένη αναλογική, από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι ακόμα και η πριμοδότηση με 30 έως 50 βουλευτές στο πρώτο κόμμα χάριν της κυβερνησιμότητας, το τονίζω, για να έχουμε κυβέρνηση, έχει γίνει αποδεκτό και λειτουργεί στην πράξη δεκαετίες τώρα και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα της συνταγματικότητας με την επίκληση του επιχειρήματος της ισότητας, δεν βλέπω γιατί αυτή η αύξηση απλώς του ορίου από το 3 στο 5% παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δεν την παραβιάζει ούτως ή άλλως το ποσοστό 3%».
Μάλιστα, σημείωσε ότι με μια τροπολογία «δεν θίγεται το εκλογικό σύστημα και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συνταγματικά 180 βουλευτές και 200 βουλευτές για να ισχύσει με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», αλλά διευκρίνισε ότι «πέρα από το τυπικό γράμμα του συντάγματος, υπάρχει μια ηθικο-πολιτική που αναδύεται από το σύνταγμα, έστω και αν δεν το λέει ρητά το σύνταγμα, νομίζω ότι οι θεμελιώδεις αρχές του συντάγματος και η λογική η δημοκρατική για μια τέτοια τροποποίηση επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση – διαφορετικά, θα ήταν πολιτικά άστοχη».
Τέλος, τόνισε ότι και ενδεχόμενες αλλαγές στη διαδικασία επιλογής ευρωβουλευτών και επαναφοράς της λίστας δεν απαγορεύεται από το σύνταγμα και ως εκ τούτου δύναται να προωθηθεί εν όψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν το 2024.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου