Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Τραμπ: Ρωσία, ΕΕ και Κίνα είναι «οι εχθροί» των ΗΠΑ



Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι "εχθροί" των ΗΠΑ.

Η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι "εχθροί" των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Αερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι "εχθροί" των ΗΠΑ.

"Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εθχρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές", σημείωσε.


Πηγή : protothema.gr


Πρωταθλήτρια κόσμου η Γαλλία!



Οι "τρικολόρ" ήταν ανώτεροι από τον αντίπαλο τους και επέστρεψαν στην κορυφή του κόσμου μετά από 20 χρόνια. Κι ενώ οι ηττημένοι μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, στο 19’ ο Γκριεζμάν εκτέλεσε το φάουλ και ο Μάντζουκιτς στην προσπάθεια του να διώξει, έβαλε αυτογκόλ κι έγινε το 1-0.

Παρά το αρχικό σοκ, ωστόσο, η ομάδα του Ντάλιτς αντέδρασε και στο 28’ ισοφάρισε με τον Πέρισιτς. Ο ίδιος, βέβαια, έκανε χέρι στο 34’ κι ο Πιτίνα με τη βοήθεια του VAR έδωσε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Γκριεζμάν.

Το σύνολο του Ντεσάν ήταν καταιγιστικό στην επανάληψη και στο 59’ ο Πογκμπά με όμορφο πλασέ σημείωσε το 3-1, ενώ στο 65’ ήταν η σειρά του Μπαπέ να… χτυπήσει για το 4-1 και να… τελειώσει ουσιαστικά το παιχνίδι. Η Κροατία το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 69’ με τον Μάντζουκιτς κι έπειτα από τραγικό λάθος του Γιορίς.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Λούκας Ερναντές, Καντέ (55’ Νζονζί), Πογκμπά, Ματουιντί (73’ Τολισό), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81’ Φεκίρ).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82’ Πιάτσα), Ράκιτιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.


athlitiko.gr


Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που προστάτευσαν τους πραξικοπηματίες



Μιλώντας μπροστά σε μια λαοθάλασσα, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από τη νύχτα που συγκλόνισε τη γείτονα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και πάλι λόγο για συνέχιση της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εκτός τουρκικού εδάφους. Ειδικότερα, στον απόηχο νέων απαγωγών φερόμενων ως Γκιουλενιστών σε Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία, αλλά και αντίστοιχων επιχειρήσεων όπως στο Κόσοβο, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της FETO (της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό". 

"Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO (σ.σ. το κίνημα του Γκιουλέν). Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας. "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που δέχτηκαν και προστάτευσαν όσους δραπέτευσαν από τη χώρα. Ξέρουμε ποιος συνεργάζεται με ποιον πάρα πολύ καλά" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μπροστά σε εκατομμύρια συγκεντρωμένων, ο "σουλτάνος" έκανε ηγετική εμφάνιση, λέγοντας ακόμη: "Ευχαριστώ όσους έγιναν μάρτυρες. Ας δεχτεί τις θυσίες τους ο Θεός. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκς, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι και αντιστάθηκαν… Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε".

Και συνέχισε: "Είναι τιμή μου να είμαι μέλος αυτού του έθνους. Είμαι περήφανος που υπηρετώ αυτό το έθνος. Δεν είμαστε εδώ για να διοικούμε, αλλά να υπηρετούμε το λαό. Όπως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, έτσι και το πραξικόπημα άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία μας". Αναφέρθηκε, δε, και στη συνταγματική αλλαγή, τονίζοντας πως "με αυτή την ιστορική αλλαγή, η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα. Αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο".


capital.gr


Οι μετακινήσεις βουλευτών μετά το «σπάσιμο» Β’ Αθήνας και περιφέρειας Αττικής



Τα δεδομένα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών άλλαξαν σημαντικά και οι αρχηγοί των κομμάτων καλούνται τώρα να αναδιοργανώσουν τη στρατηγική τους με βάση τις νέες περιφέρειες που δημιουργήθηκαν. Η χαοτική Β’ Αθηνών έσπασε σε τρεις Τομείς, Βόρειο, Νότιο και Δυτικό, ενώ το υπόλοιπο Αττικής διχοτομήθηκε σε Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια.

Μέσα αυτό το νέο πλαίσιο καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να εντάξουν τους υποψήφιους βουλευτές τους και να διαμορφώσουν ψηφοδέλτια νίκης για το κόμμα τους. Τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ περίπλοκα, καθώς αρκετοί από τους νυν βουλευτές του δεν έχουν δώσει τη μάχη του σταυρού στις εκλογές και κέρδισαν την έδρα τους από τις αποχωρήσεις των πρώην συντρόφων τους που διαφώνησαν με το τρίτο Μνημόνιο.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις δυνατοί παίκτες που σκέφτεται να κατεβάσει στην πρώην Β’ Αθηνών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σε αυτούς θα ποντάρει την ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει τον Βόρειο Τομέα, ο Πάνος Σκουρλέτης τον Νότιο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Δυτικό.

Παράλληλα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει τα μέγιστα και στη νέα τριάδα, που αποτελεί και το «νέο αίμα» της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Δημήτρη Λιάκο. Και οι τρεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού και έχει ποντάρει πολλά επάνω τους. Στόχος της τριάδας αυτής είναι να αναδιαμορφώσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να «κόψει» τους 53 από τα ψηφοδέλτια. Για αυτό τον λόγο η τοποθέτηση στους νέους εκλογικούς τομείς εξετάζεται με μεγάλη προσοχή.

Μάλιστα, θα γίνουν απαραίτητες οι μετρήσεις της δημοτικότητάς τους, πριν τοποθετηθούν στις ανάλογες περιφέρειες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες των Γιώργου Κυρίτση, Ελένης Αυλωνίτου και Γιάννη Μπαλάφα στον Δυτικό Τομέα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στον Νότιο μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι υποψηφιότητες του Νίκου Τόσκα και της Αννέτας Καββαδία. Στην Ανατολική Αττική θα κατέβουν οι Χρήστος Σπίρτζης και Νάσος Αθανασίου, ενώ στη Δυτική οι Πάνος Σκουρολιάκος και Γιώργος Πάντζας.

ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να διαμορφώνει τον νέο χάρτη των γαλάζιων υποψηφίων. Η Πειραιώς στοχεύει στις επόμενες εκλογές να μη «χαρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ τα δυτικά προάστια. Και αυτό το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ανακοίνωσε πως θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Αννα Καραμανλή.

Αντίστοιχα στον Βόρειο Τομέα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, ενδέχεται να κατέβουν μαζί τους οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο εξετάζεται και η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, χωρίς ακόμα όμως να έχει κλειδώσει, αφού ο ίδιος εξετάζει και την υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα. Στα νότια προάστια η τριάδα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αννας Ασημακοπούλου και Σοφίας Βούλτεψη θεωρείται κλειδωμένη. Οσον αφορά την περιφέρεια Αττικής, ο Μάκης Βορίδης, ο Βασίλης Οικονόμου και πιθανότατα η Γεωργία Μαρτίνου θα σηκώσουν το βάρος του σταυρού στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Θανάσης Μπούρας θα τοποθετηθεί στη Δυτική Αττική, όπου έχει αναπτύξει ισχυρό μηχανισμό.

ΔΗΣΥ

Στη ΔΗΣΥ επικρατεί πυρετός. Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά καλείται να λύσει το σταυρόλεξο των νέων υποψηφίων εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις ισορροπίες με το Κίνημα Αλλαγής. Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του Κινήματος Αλλαγής για να χαράξουν από κοινού τη στρατηγική τους και να συντάξουν τα ψηφοδέλτια με βάση τα νέα δεδομένα.

Μέχρι τώρα έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βόρειο Τομέα. Ο Γιώργος Καρράς που προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων θα κληθεί στις επόμενες εκλογές να μαζέψει ψήφους για τη ΔΗΣΥ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό η Φώφη Γεννηματά, η οποία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, έκλεισε στα Νότια και θα αποφασίσει αργότερα τις άλλες δύο με βάση και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο Παύλος Χρηστίδης, που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της ηγεσίας και ως «στρατιώτης» θα κατέβει σε όποιον από τους τρεις τομείς τού ζητηθεί. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαθέτει ισχυρό μηχανισμό στην Ανατολική Αττική και θα παραμείνει εκεί. Πολλά θα κριθούν από την εκλογική περιφέρεια όπου θα επιλέξει να κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ Αχαΐας και βορείων προαστίων, ενώ ο Θεοχαρόπουλος περιμένει να δει τις κινήσεις των άλλων.


Αννα Καραβοκύρη
Πηγή : in.gr


Η κυβέρνηση γνώριζε για το μπλόκο στη δόση από το Eurogroup



Στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του Eurogroup η απόφαση να «παγώσει» η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα ήρθε ως έκπληξη. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά –εδώ και ημέρες– ότι υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση, καθώς είχαν εκφραστεί ενοχλήσεις όχι μόνο από τους θεσμούς αλλά και από τις πρωτεύουσες για τον τρόπο που λήφθηκαν οι αποφάσεις όσον αφορά την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ολα ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση για «όσο διαρκεί η κρίση και για όσο είμαι πρωθυπουργός», είχε πει χαρακτηριστικά. Αυτή η ανακοίνωση έγινε μετά την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να δεχθεί την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία που πρώτα είχαν περάσει από την Ελλάδα, κάτι που του είχε ζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, για αυτό και πολλά ρεπορτάζ έλεγαν τότε ότι η επέκταση του ΦΠΑ ήταν το αντάλλαγμα της κ. Μέρκελ για τη βοήθεια που της προσέφερε. Ομως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει δείξει ότι προσπερνά διαδικασίες και θεσμούς στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης. Ο Αλ. Τσίπρας είχε τονίσει τότε ότι η απόφαση λήφθηκε με την «κατανόηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών σε αυτά τα πέντε νησιά», όπως ανέφερε. Ομως, όπως είναι γνωστό ύστερα από τρία μνημόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους θεσμούς και σίγουρα δεν έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι των υπόλοιπων θεσμών (ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) πολύ γρήγορα εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την εξαγγελία αυτού του μέτρου, καθώς, πρώτον, δεν ήταν ενήμεροι και, δεύτερον, δεν είχαν δώσει την έγκρισή τους, παρόλο που το δημοσιονομικό κόστος δεν ήταν μεγάλο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, από το Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας είχαν εκφραστεί κάποιες πρωτεύουσες, και όχι μόνον από τη Γερμανία, οι ενοχλήσεις για την εξαγγελία του μέτρου από τον Αλ. Τσίπρα. Καθώς η ανακοίνωση είχε γίνει από τον Ελληνα πρωθυπουργό και οι θεσμοί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μεγάλο θέμα μία ανάσα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, κρατήθηκαν πολύ χαμηλοί τόνοι, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από την Αθήνα να καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών. Για αυτό και Ευκλ. Τσακαλώτος προσήλθε στο Eurogroup προετοιμασμένος, έχοντας τις περικοπές των 28 εκατ. από αμυντικές δαπάνες σημειωμένες σε έγγραφο.

Η εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα δεν είχε περάσει απαρατήρητη και από το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δεν μπορεί «απλώς να συναινέσει» στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. Εφόσον η γερμανική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν ικανοποιηθεί και τα 88 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, το γεγονός ότι ένα από αυτά δεν ικανοποιήθηκε τελικά ύστερα από μονομερή απόφαση της Ελλάδας δημιούργησε πρόβλημα και η εκταμίευση «πάγωσε» μέχρι να λυθεί το ζήτημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Οι θεσμοί προσπάθησαν να κρατήσουν πολύ χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι είναι μικρό κώλυμα το οποίο θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωσή του ESM, όπου σημειώνεται πως επί της αρχής εγκρίνεται το τελευταίο τμήμα της δόσης του προγράμματος για τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές. «Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM».

Ελένη Βαρβιτσιώτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Guardian για Ελλάδα: Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος - Κάποιοι φοβούνται νέα κρίση



Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και η Ελλάδα θα πορευτεί αυτόνομα στις αγορές με «όπλο» το μαξιλαράκι που έχει χτίσει. Όμως τα περί «καθαρής εξόδου» φαίνεται πως δεν τα συμμερίζονται όλοι.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ο Guardian σε εκτενές άρθρο του αναρωτιέται: «Ξέφυγε η Ελλάδα από την καταστροφή;».

Στο άρθρο ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, θεωρείται ευρέως ως αν επαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα νέα κρίση στο μέλλον».

Όπως διαπιστώνει στη συνέχεια ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία μία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα.

«Η διάσωση έχει τίμημα. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, κατά περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -πολλές από αυτές αντιπαθείς παρότι έπρεπε να γίνουν προ πολλού- ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο δημοσιονομικός ‘ζουρλομανδύας’ έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο Guardian.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία, τουλάχιστον, για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιωτικό επίπεδο, επισημαίνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, συμπληρώνοντας ότι το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ.

«Τόσο πολλοί έχουν μάθει να είναι φτωχοί, τόσο πολλοί έχουν αποκλειστεί από την ελπίδα», λέει ο κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και προσθέτει ότι χωρίς λεξικό για να περιγραφεί η πρόοδος που αντιστρέφεται, η πρόοδος ως έννοια μπορεί εξίσου να μην έχει νόημα.

«Ναι, επιβιώσαμε ως μέρος της ΕΕ, αλλά ο Θεός ξέρει με τι κόστος. Εάν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό σύστημα αμφιβάλω ότι με την περιορισμένη παραγωγική της ικανότητα και την υπαρξιακή κρίση και τη βία που θα ξεσπούσε θα μπορούσε να σταθεροποίησει την κατάσταση».

Ωστόσο, η εφημερίδα διαπιστώνει: «Η σταθεροποίηση οδήγησε σε μείωση της ανεργίας στο 20%. Η ελπίδα φαίνεται επίσης να είναι σε άνοδο. Στη μέση της τουριστικής περιόδου, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έρευνα έδειξε ότι η αισιοδοξία είχε αυξηθεί κατά 20%».



Πηγή : newspost.gr


"Απόδραση" από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας στο Ναύπλιο



Έναν 30χρονο αλβανικής υπηκοότητας κρατούμενος των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας στο Ναύπλιο αναζητούν οι αρχές στην Αργολίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος Αλβανός είχε βγει μαζί με άλλους κρατούμενους το πρωί για εργασίες των φυλακών και δεν επέστρεψε.

Ο διοικητής των φυλάκων τον δήλωσε ως δραπέτη στις αστυνομικές αρχές και αμέσως ξεκίνησαν αναζητήσεις.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικοί στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε ο 30χρονος, έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα.



Ο Ζάεφ συνεχίζει να εκθέτει Τσίπρα-Κοτζιά – «Η Μακεδονία έχει λόγο να γιορτάζει»



Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχθηκε η πόλη Μπίτολα τον Ζόραν Ζάεφ το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος στο πλαίσιο εορτασμών για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Αυτό που πέτυχε η «Μακεδονία» σε ένα χρόνο είναι επιτυχία όλων μας. Έχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας», αναφερόμενος στη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Στη δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε επανειλημμένως στη «Μακεδονία» λέγοντας ότι έχει λόγους να γιορτάσει γιατί, όπως είπε, «πραγματοποιούμε τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, τα κοινά μας όνειρα και τις κοινές μας ελπίδες».

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός ενόψει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε τις γιορτές στις 15 πόλεις – για τις οποίες, πάντως, οι περισσότεροι πολίτες δήλωναν άγνοια – ως «πρόσκληση για ενότητα, με όλες τις πολιτικές διαφορές μας, για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας μας, την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Αυτό που πέτυχε η «Μακεδονία» σε ένα χρόνο είναι επιτυχία όλων μας. Έχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες: Σήμερα τα πράγματα που μας χωρίζουν δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα πράγματα που μας ενώνουν Και αυτά είναι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι δυνάμεις που θα μας ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

«Η «Μακεδονία» είναι μια ελεύθερη χώρα. Κάθε πολίτης αποφασίζει μόνος του τη θέση του. Καλώ εσάς και την αντιπολίτευση: Ας αποφασίσουμε το μέλλον της «Μακεδονίας». Ας σταματήσουμε τα μίση», κατέληξε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σε ποια χώρα της Ε.Ε. ο αδερφός του πρωθυπουργού θα διεκδικούσε δημόσιο έργο με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την υπόθεση του αδελφού του κ. Τσίπρα.

«Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχειρούν από χθες να συσκοτίσουν την υπόθεση που αφορά τον αδερφό του πρωθυπουργού πετώντας, κατά την προσφιλή τακτική τους, λάσπη.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται πλήρως δια του πλέον αρμοδίου προσώπου. Του δικηγόρου του κ. Δημήτρη Τσίπρα, κ. Γιάννη Ματζουράνη. Στην παρέμβασή του στο Σκαι, ο κ. Ματζουράνης, παραδέχθηκε σήμερα ότι ο κ. Δημήτρης Τσίπρας, όχι μόνον δικάστηκε επειδή η εταιρεία του υπέβαλε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να λάβει ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκ. ευρώ, αλλά και ότι δεν εξέτισε την ποινή του χάριν και μόνον του φωτογραφικού νόμου του κ. Παρασκευόπουλου που παρέγραψε το αδίκημά του. 

Ύστερα από αυτά, τίθεται ευθέως το ερώτημα: σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα επιχειρούσε ο αδερφός του πρωθυπουργού να διεκδικήσει δημόσιο έργο με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, θα δικαζόταν και θα αθωωνόταν με φωτογραφική διάταξη και η κυβέρνηση θα είχε και το θράσος να εγκαλεί τα Μ.Μ.Ε. και την Αξιωματική Αντιπολίτευση επειδή αποκαλύπτουν το σκάνδαλο;».