Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Κύμα ίδρυσης εικονικών εταιρειών από επαγγελματίες για φορολογικούς λόγους


Άλλο ένα ελληνικό παράδοξο: παρά το γεγονός ότι οι επιβαρύνσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές υπερβαίνουν πλέον το 50% των κερδών που μπορούν να «παράγουν» οι ατομικές επιχειρήσεις, ο αριθμός τους δεν μειώνεται. Το 2017, το ισοζύγιο ενάρξεων - διαγραφών στις ατομικές επιχειρήσεις ήταν μηδενικό: όσοι έκλεισαν τα βιβλία, άλλοι τόσοι προχώρησαν σε διαδικασία έναρξης ή επανέναρξης. Συνολικά, το ισοζύγιο ενάρξεων - διαγραφών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, είναι θετικό, καθώς οι επαγγελματίες στράφηκαν μαζικά μία ακόμα χρονιά στη σύσταση ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών. Το «φαινόμενο» έχει την εξήγησή του: Οι ατομικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον για λόγους «φορολογικού αρμπιτράζ». Οι επαγγελματίες σπάνε τα κέρδη τους σε περισσότερα από ένα ΑΦΜ, καταφέροντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ και λίγες ημέρες προστέθηκε ένας ακόμη σοβαρός λόγος για να προχωρήσει κάποιος στη σύσταση «εικονικής» ατομικής εταιρείας: η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

H επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2017 έδειξε περαιτέρω μείωση του μέσου κέρδους ανά επαγγελματία αλλά και διατήρηση του αριθμού των επαγγελματιών περίπου στα ίδια επίπεδα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να προκύψει από την επεξεργασία και των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ηδη, τα στοιχεία από τις ενάρξεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι το ισοζύγιο πέρυσι ήταν θετικό. Υπήρξαν 30.818 ενάρξεις (και πάλι η πλειονότητα αφορούσε σε ατομικές εταιρείες) και 24.960 διαγραφές. Τα συνολικά κέρδη μειώνονται ολοένα και περισσότερο για προφανείς λόγους (μείωση φόρων και εισφορών), ενώ ο αριθμός των ατομικών επιχειρήσεων διατηρείται πάνω - κάτω στα ίδια επίπεδα. Το να διατηρεί κάποιος περισσότερους από έναν επαγγελματικούς ΑΦΜ μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συμφέρουσα κίνηση, όπως προκύπτει από τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Σε ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.), το κέρδος των εταίρων φορολογείται με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ, ενώ με τον ίδιο συντελεστή φορολογούνται επίσης τα κέρδη της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ), η σύσταση της οποίας έχει γίνει «της μόδας», όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (σ.σ.: το 2017 έγιναν 6.741 συστάσεις και μόνο 717 διαγραφές). Αν ο ομόρρυθμος εταίρος ή ο μέτοχος της ΙΚΕ διατηρεί και μία ατομική επιχείρηση (ή μπλοκάκι), μπορεί ύστερα από αυτό να τιμολογεί κέρδη έως και 20.000 ευρώ, κατεβάζοντας τον φορολογικό συντελεστή στο 22%. Η μόνη πρόσθετη επιβάρυνση είναι το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι και μηδενικό, αν ο επαγγελματίας διανύει τα πρώτα τρία χρόνια από τη σύσταση της ατομικής επιχείρησης. Ετσι, ο φόρος για τα κέρδη μιας Ο.Ε., ύψους 40.000 ευρώ, φτάνει στις 11.600 ευρώ, ενώ επιβάλλεται και ισόποση προκαταβολή φόρου. Αν μεταφερθούν 20.000 ευρώ κέρδους σε ατομική επιχείρηση, η συνολική επιβάρυνση πέφτει στις 10.200 ευρώ.

2. Ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου σε μια ατομική επιχείρηση μπορεί να φτάσει στο 45% αν τα κέρδη ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ τον χρόνο. Αν τα κέρδη «σπάσουν» σε δύο σχήματα (π.χ. σε δύο ατομικές εταιρείες, μία στο όνομα καθενός εκ των δύο συζύγων), ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός φόρος μπορεί να περιοριστεί πάνω από 20%-30%.

Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, πρέπει να έχει ενεργό επαγγελματικό ΑΦΜ, ακόμη και αν πρόκειται για ένα απλό μπλοκάκι. Ετσι, όποιος έκλεισε τα βιβλία του υπό το βάρος των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν, όμως, προχωρήσει σε επανέναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, τότε θα μπορέσει να υποβάλει την αίτησή του και να διεκδικήσει αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε 120 δόσεις, διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων που έχουν συσσωρευτεί έως 31/12/2016 αλλά και του 95% των προστίμων.

Οσοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει την ευκαιρία. Η προϋπόθεση, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οδηγίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που χειρίζεται την πλατφόρμα των 120 δόσεων, είναι η έναρξη να έχει γίνει πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Επίσης, δεν υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με το αν υπάρχει υποχρέωση διατήρησης της επαγγελματικής δραστηριότητας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση (σ.σ.: το διάστημα αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει και στα 10 χρόνια).

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν και οι μισθωτοί που διατηρούν ταυτόχρονα και την επαγγελματική ιδιότητα (ή τη διατηρούσαν κάποια στιγμή στην 3ετία 2015-2017, καθώς υπάρχει η υποχρέωση της μιας κερδοφόρας χρήσης). Αν βρεθούν με ανοικτό μπλοκάκι, πριν από την υποβολή της αίτησης, μπορούν να τακτοποιήσουν το σύνολο των χρεών ακόμη και από ΕΝΦΙΑ.


ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Express: Οι Τούρκοι απειλούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα



Σε ένα εκτενές δημοσίευμα για την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η βρετανική εφημερίδα Express βλέπει ακόμα και πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αναφέρεται στις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αλλά και στις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογλαν, ο οποίος πιεσμένος από το μέχρι στιγμής φιάσκο στην εισβολή στην Συρία, αναζητεί διέξοδο.

Ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, δήλωσε για ακόμα μια φορά πως αν κερδίσει τις εκλογές το 2019 θα κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για να επανακαταλάβει τα 18 νησιά του Αιγαίου για τα οποία, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα δεν έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν την κυριότητά τους, γράφει η Express.

«Θα εισβάλλουμε και θα καταλάβουμε τα 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ στην Κύπρο το 1974», είπε.

Ο Κιλιτζντάρογλου διαγκωνίζεται σε επιθετικότητα με την επίσης ακραία ηγέτη του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ η οποία αφήνει να εννοηθεί σε κάθε ομιλία της ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει πόλεμο στην Ελλάδα. «Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει», έγραψε στο Twitter.

Πολεμοχαρείς δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση ή σοβαρολογούν;

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που η προσοχή του Ερντογάν είναι στραμένη κυρίως στην επιχείρηση για την κατάληψη της Αφρίν στην Συρία.Θυμίζει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην ξεπερνούν τα όρια. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι είναι σε γνώση της Τουρκίας οι καιροσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες για έρευνες στην Κύπρο ή στα νησιά του Αιγαίου.

«Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια να μην κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν την Τουρκία γνωρίζοντας ότι έχει ανοικτό μέτωπο στα νότια της».

Δεν θα ανεχθούμε εκείνους που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν ή να περιορίσουν τα δικαιώματά μας να αναλάβουμε δράση και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την εθνική μας ασφάλεια είτε στην Αφρίν, είτε στο Αιγαίο».

Μάλιστα προειδοποίησε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοικτά της Κύπρου λέγοντας: «Οι μαγκιές τους, είναι μέχρι να δουν τα καράβια το στρατό μας και τα αεροσκάφη μας».

Τέλος, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει τις μέρες δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν έχει κρύψει ότι θέλει να πάρει πίσω εδάφη που έχασε με την κατάρρευσή της στις αρχές του 20ου αιώνα.


πηγη: Express.co.uk

newsit.gr


Με αυτόν διαπραγματευόμαστε; Κοτζιάς : Η ΠΓΔΜ είναι μια ωραία κυρία με το όνομα «Μακεδονία» που πάει για γάμο



Ως «μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία, στο οποίο θα προστεθεί και το όνομα του ανδρός της», παρομοίασε τη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και η οποία αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό «Radio Slobodna Evropa», ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της».

Στο μεταξύ, σε μία αποκάλυψη για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, «ORF».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας «έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους» και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.



με πληροφορίες κειμένου από τον Ελεύθερο Τύπο


Ντόρα : Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων έχει καταντήσει ανέκδοτο



Επίκαιρη ερώτηση στον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Σύμφωνα με έρευνες του ΣΕΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, τα ετήσια διαφυγόντα κέρδη για τα δημόσια ταμεία ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια από τα λαθραία καύσιμα και 600 εκατομμύρια από τα λαθραία τσιγάρα.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, σε απάντηση της υπ’ αριθμόν 2936/2017 ερώτησης που κατέθεσα για τις «πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι με το ν. 4410/2016 ιδρύθηκε Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ. Αν και πέρασαν 18 μήνες, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και καθυστερεί να θέσει το ΣΕΚ σε πλήρη λειτουργία.

Από το 2015, στα δημόσια ταμεία έχει εισρεύσει μόλις 1% από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Την περίοδο 2013 – 2014, οι αντίστοιχες εισπράξεις έφταναν τα 27 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, μειώθηκαν στα 8,1 εκ. ευρώ την διετία 2015-2016 και κατέρρευσαν στα 3,1 εκ. το πρώτο 9μηνο του 2017. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την τελευταία διετία τα πρόστιμα μειώθηκαν κατά 90%. Επίσης, το περίφημο σύστημα εισροών – εκροών που έχει εγκατασταθεί στα πρατήρια από το 2014 με κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο, καθώς τα στοιχεία που φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μένουν αναξιοποίητα. Πάντως, σύμφωνα με το ΣΕΕΠΕ, το 15% των πρατηρίων κλέβει μέχρι και 10% στην ποσότητα καυσίμου.

Στο χώρο των τσιγάρων, σύμφωνα με το ΣΕΒ, το λαθρεμπόριο προκαλεί την απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα σήμερα, 1 στα 5 προϊόντα καπνού είναι παράνομα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις διακινούνται λαθραία τσιγάρα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, από καπνό χαμηλής ποιότητας, με μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, τα οποία παρουσιάζουν υπέρβαση των νόμιμων τιμών της νικοτίνης και του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι έλεγχοι στα σημεία παράνομης εισόδου είναι ανύπαρκτοι, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν διαθέτει μηχανήματα ελέγχου με ακτίνες Χ σε κάθε τελωνείο και έτσι προτιμάται από τους λαθρέμπορους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τα σημεία διάθεσης των παράνομων προϊόντων στα κέντρα των ελληνικών πόλεων.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα και τα τσιγάρα, τη στιγμή που η νοθεία και η παράνομη διακίνηση των σχετικών προϊόντων έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε προβλέπεται το ΣΕΚ να είναι πλήρες σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο;

2. Ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων και καπνικών προϊόντων για το 2017;

3. Πότε θα λειτουργήσει πλήρως η διασύνδεση του συστήματος εισροών – εκροών των πρατηρίων με την ΓΓΠΣ;


Λοβέρδος για Novartis: Αρχισυμμορίτης ο Τσίπρας



Για «100% σκευωρία» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ενώ τόνισε ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το πρωί της Πέμπτης θα πάει αυτοβούλως στο γραφείο της εισαγγελέως για θέματα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και θα της ζητήσει να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ώστε να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ύποπτη κίνηση χρημάτων.

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

Προσέθεσε ότι θα ζητήσει να εμφανιστούν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώ επανέλαβε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με τον τότε αντιπρόεδρο του ελληνικού βραχίονα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. Σημείωσε ότι τον συνάντησε για πρώτη φορά, αμιγώς θεσμικά, ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο, αφότου ο κ. Φρουζής εξελέγη πρόεδρος της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία : Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας».

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ:

«Απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (Ιανουάριος 2018). Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ καταγράφεται αρνητικό και το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης, με 16.542  απολύσεις.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι:

Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Καθιερώνεται στην αγορά εργασίας η γενιά των “φτωχών” εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας.

I. Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -στις νέες προσλήψεις- το μήνα Ιανουάριο του 2018, έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%. (Σχήμα 1). 

Έχουμε δηλαδή  πλήρη αντιστροφή της αναλογίας σε σχέση με πριν τρία χρόνια (Ιανουάριος 2014), όταν η πλήρης απασχόληση ήταν στο 54,47% και η μερική στο 45,53%.


Όλα τα προηγούμενα, επιβεβαιώνουν την απογοητευτική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι.  Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι.

Η πρόταση της Ν.Δ., για χαμηλότερους φόρους, μειωμένες εισφορές και στήριξη της επιχειρηματικότητας θα οδηγήσουν σε γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση της πλήρους απασχόλησης, με περισσότερες, νέες, ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης!». 





Ποινή φυλάκισης 22 μηνών και πρόστιμο σε 47χρονο που σκότωσε τον σκύλο του



Ποινή φυλάκισης 22 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με τριετή αναστολή απέδωσε το Δικαστήριο σε 46χρονο  που θανάτωσε με πυροβολισμό  το σκυλί του πατέρα του στο Μαχαιράδο για τις κατηγορίες της παράβασης του Νόμου περί όπλων, κατοχής και οπλοχρησίας και του νόμου περί αδέσποτων και δεσποζόμενων  ζώων.

Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ανέφερε πως ο 46χρονος πήγε στο αγρόκτημα για να πάρει το όπλο που ανήκε στον προσφάτως αποβιώσαντα πατέρα του αλλά και να ταΐσει το σκυλί που ήταν δεμένο εκεί. Ο πυροβολισμός του ζώου, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έγινε για να αμυνθεί, καθώς όπως είπε το σκυλί ήταν άγριο και του επιτέθηκε. 

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση κατά της απόφασης.


Μήνυση για την υπόθεση Novartis κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος




Στη δικαιοσύνη προσέφυγε για την υπόθεση Novartis ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρώντας σε υποβολή μήνυσης σήμερα το πρωί.

Ο  Ευάγγελος Βενιζέλος έχει χαρακτηρίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης ως «ακραία θεσμική αθλιότητα». 

Η μήνυση του στρέφεται κατά του ενός εκ των τριών ανώνυμων μαρτύρων που «ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή» αλλά και κατά των αυτουργών και συνεργών «μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ως εξής:

Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα.

Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο.

Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση.

Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί. 

Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.

Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας.

Τα υπόλοιπα αύριο  στη Βουλή.


Οικογένειες με παιδιά οι 17 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες




Οικογένειες με παιδιά είναι οι 17 Τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στις Οινούσσες.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για επτά άνδρες, τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά, οι οποίοι σε πρώτη φάση μεταφέρθηκαν στο κέντρο ΒΙΑΛ στη Χίο για να ταυτοποιηθούν.

Υποστηρίζουν ότι είναι δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι κι ότι φοβούνται για τη ζωή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν στον Πειραιά για να καταθέσουν τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο.

Νέο κύμα προσφύγων στα νησιά βορείου Αιγαίου

Συνολικά 177 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς. Από το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου έως και σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 135 άτομα, στη Χίο 17 και στη Σάμο 25.

Συνολικά από 1ης Φεβρουαρίου, έως και σήμερα το πρωί, στα νησιά πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης 575 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο 357, στη Χίο 47 και στη Σάμο 171.



ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Κέικ, κοτομπουκιές και ψωμί μερικές από τις «άκρως» επεξεργασμένες τροφές που συνδέονται με τον καρκίνο



Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν μία συσχέτιση των υψηλά επεξεργασμένων τροφών με την εμφάνιση καρκίνου, κατατάσσοντας τροφές, όπως είναι το κέικ, οι κοτομπουκιές και το ψωμί στην κατηγορία των «άκρως» επεξεργασμένων τροφών.

Έρευνα που διεξήχθη σε 105.000 άτομα, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων κατά άτομο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, με τους ειδικούς να συνιστούν ως καταλληλότερο μέτρο πρόληψης την υγιεινή διατροφή.

«Άκρως» επεξεργασμένες τροφές αποτελούν:

τα ευρείας παραγωγής τυποποιημένα ψωμιά και ψωμάκια για τόστ
οι μπάρες σοκολάτας και τα γλυκά
τα αναψυκτικά
τα κεφτεδάκια, τα πουλερικά και οι ψαροκροκέτες
τα μακαρόνια και οι σούπες στιγμιαίας παρασκευής
τα κατεψυγμένα ή τα προμαγειρεμένα φαγητά
οι τροφές που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, έλαια και λίπη
Όπως είναι ήδη γνωστό, η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφάνιση του καρκίνου.

Στην κατάταξη με τις συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, το κάπνισμα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθεί το σωματικό βάρος, με την διαπίστωση ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της ασθένειας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει ελάχιστα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Όμως τι γίνεται με τις «άκρως» επεξεργασμένες τροφές;

Μία ομάδα του πανεπιστημίου της Σορβόννης διεξήγαγε μία έρευνα για να ανακαλύψει τι τροφές καταναλώνει περισσότερο ο κόσμος. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal, έδειξαν ότι αν αυξηθεί η αναλογία των επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας κατά 10%, τότε αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου κατά 12%.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας:

Κατά μέσο όρο, το 18% της διατροφής που ακολουθούσαν τα άτομα καταλαμβανόταν από «άκρως» επεξεργασμένες τροφές
Κατά μέσο όρο, υπήρχαν 79 περιπτώσεις καρκίνου σε 10.000 άτομα κάθε χρόνο
Η αύξηση της αναλογίας επεξεργασμένων τροφών κατά 10%, θα οδηγούσε σε εννέα ακόμη εμφανίσεις καρκίνου σε 10.000 άτομα κάθε χρόνο
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα εν λόγω αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών ενδέχεται να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευθούν και από άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακας και πως η έρευνα έπρεπε να εξακριβώσει την πιθανή αυτή συσχέτιση.

Μία προειδοποίηση

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει με σιγουριά, πως οι «άκρως» επεξεργασμένες τροφές αποτελούν μία πιθανή αιτία καρκίνου. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, όπως για παράδειγμα στα άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές παρατηρούνται κι άλλες συμπεριφορές σχετιζόμενες με τον καρκίνο.

Είναι πολύ πιθανό να καπνίζουν, να μην είναι πολύ δραστήριοι, να καταναλώνουν γενικότερα πολλές θερμίδες και ενδέχεται να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Μολονότι οι ερευνητές προσάρμοσαν την ανάλυσή τους βάσει αυτών των παραγόντων, ωστόσο επισημαίνουν πως ο αντίκτυπος τους δεν δύναται να αποκλειστεί εξ' ολοκλήρου.

Η καθηγήτρια Λίντα Μπόλντ, ειδική στην πρόληψη του καρκίνου στο Κέντρο Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε: “Είναι γνωστό, ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, και το να είναι κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επομένως, είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τις επιπτώσεις της διατροφής και του βάρους”.

Γενικότερα, τόνισε πως η έρευνα ήταν περισσότερο μία προειδοποίηση σε όσους ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή και δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν καταναλώνουν κάπου κάπου επεξεργασμένες τροφές, όσο συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους άφθονα φρούτα, λαχανικά και ίνες.

Ο δρ. Ίαν Τζόνσον, από το Ινστιτούτο Quadram του Norwich, ανέφερε πως η έρευνα επεσήμανε κάποιες μάλλον αδύναμες συσχετίσεις, ενώ επέκρινε και την ασάφεια του όρου «άκρως» επεξεργασμένου. «Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο όρος αυτός είναι τόσο ευρύς και ελλιπώς οριζόμενος, που είναι αδύνατο να αποφασίσουμε ποια ακριβώς είναι η αιτιώδης σχέση που παρατηρείται».

Για τον καθηγητή Τομ Σάντερς από το King's College London, ο ορισμός των «άκρως» επεξεργασμένων τροφών εμπεριέχει πολλές «ιδιοτροπίες».

Για παράδειγμα, το ψωμί ευρείας παραγωγής μπορεί να καταταχθεί ως “άκρως” επεξεργασμένο τρόφιμο, όμως ένα χειροποίητο καρβέλι ψωμί από έναν τοπικό φούρνο όχι. «Η κατάταξη αυτή φαίνεται αυθαίρετη και βασίζεται στην προϋπόθεση ότι τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρόφιμα έχουν μία διαφορετική θρεπτική και χημική σύσταση από τα χειροποίητα ή όσα παράγονται από βιοτέχνες».

Ο Martin Lajous και η Adriana Monge από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μεξικό προειδοποίησαν ότι είναι πολύ μακρύς ο δρόμος ακόμη για να κατανοήσουμε τις πλήρεις επιπτώσεις που επιφέρει η επεξεργασία των τροφίμων στην υγεία και την ευεξία μας, τονίζοντας ότι η έρευνα αποτέλεσε μία πρωταρχική διαπίστωση.



Πηγή: BBC, Επιμέλεια: Μιχαέλα Αναστασοπούλου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βαρθολομαίος: Αμετακίνητη η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου



Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα παραμένει πάντοτε εδραίο και αμετακίνητο στην ιστορική έδρα του, απ' όπου θα συνεχίσει να διακονεί την ενότητα της ορθοδοξίας, τη χριστιανοσύνη και την ανθρωπότητα, επισήμανε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου.

Απευθυνόμενος στους επιτρόπους του ιερού ναού, ο οικουμενικός πατριάρχης τους συνεχάρη για τη διακονία τους, η οποία, όπως τους επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

«Θέλω να πιστεύετε και να συνειδητοποιείτε, αγαπητοί επίτροποι του Αγίου Χαραλάμπους, ότι για εσάς είναι μια ξεχωριστή ευλογία να φροντίζετε το σπίτι του», είπε, μεταξύ άλλων, ο οικουμενικός πατριάρχης, υπενθυμίζοντας το χρέος όλων για τη διαφύλαξη της παραδόσεως και της κοινής κληρονομιάς. 

«Οι Άγιοι είναι οι πρεσβευτές και οι μεσίτες μας προς τον Θεόν, και τα Αγιάσματα και τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια που έχουν κάνει οι Πατέρες μας, προς τιμήν των, είναι χρέος ημών των σημερινών Χριστιανών, να τα φροντίζουμε, να τα περιποιούμεθα, να τα ανακαινίζουμε, και να τα παραδίδουμε στις γενιές που θα μας ακολουθήσουν, έτσι ώστε η παράδοσις του Γένους μας να συνεχίζεται, από γενεά σε γενεά, από αιώνα σε αιώνα, από χρόνο σε χρόνο. Έτσι ζήσαμε όλα τα χρόνια, όλους τους αιώνες, ιδιαιτέρως σε αυτή την βασιλεύουσα πόλη, με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία παρ' όλα όσα υπέστη, άντεξε, επιβίωσε, υπάρχει, σας υποδέχεται και υπόσχεται ότι θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση μέχρι της συντελείας των αιώνων. 

Μπορεί να έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι πολιτικές συγκυρίες, να έχουν γίνει ιστορικές ανακατατάξεις σε αυτή την περιοχή, όμως η έδρα του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου παραμένει πάντοτε εδώ, εδραία και αμετακίνητος, και από εδώ διακονεί όλη την Ορθοδοξία και την ενότητά της, όλη την Χριστιανοσύνη και όλη την Ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της. Γι' αυτό και παρά την ταπεινότητά μας, νιώθουμε υπερήφανοι, διότι διακονούμε αυτή την Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού, την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, τον Οικουμενικό Θρόνο, και είμαστε οι στρατιώτες του, εμείς εδώ σε αυτή την Πόλη, οι ολίγοι, και όλοι εσείς οι Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βλέπετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σημείο αναφοράς και πάντοτε το έχετε στη σκέψη σας και στην καρδιά σας και, ευκαιρίας δοθείσης, το υποστηρίζετε και προτάσσετε τα στήθη σας υπέρ της διασώσεώς του όταν κινδυνεύει». 

Αναφερόμενος στην έναρξη της Σαρακοστής, ο οικουμενικός πατριάρχης είπε ότι είναι μια περίοδος πνευματικού ανεφοδιασμού, κατά την οποία πρέπει ο κάθε ένας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την ψυχή του και για τον συνάνθρωπό του. 

Ο οικουμενικός πατριάρχης συνεχάρη ιδιαιτέρως τον μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, για τη διακονία και το παραγωγικό διοικητικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.



ΤΑ ΝΕΑ


Στο "Ελ. Βενιζέλος" η «φάλαινα των αιθέρων»



Ένα από τα πέντε γιγαντιαία Beluga Airbus που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προσγειώθηκε ένα από τα πέντε γιγαντιαία Beluga Airbus που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Το «Beluga», η αλλιώς "η φάλαινα των αιθέρων", πήρε το όνομά του λόγω της ομοιότητάς του με την άσπρη φάλαινα της Αρκτικής και θεωρείται ότι έχει το πιο "παράξενο" σχήμα στον κόσμο.

Το απόγευμα της Παρασκευής προσγειώθηκε στο χώρο στάθμευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για ανεφοδιασμό, με τελικό προορισμός του τη Βρέμη.





Πηγή : topontiki.gr


Οι ψηφιακοί κίνδυνοι από την επίσκεψη σε πορνογραφικές ιστοσελίδες



Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου στην Ελλάδα, αναλύονται σε πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab.

Κατά τη διάρκεια του 2017, το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα – πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα – δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες για να τους παρασύρουν στην εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στις συσκευές τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Kaspersky Lab, «Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες».

Το σεξ πουλάει, όπως λένε στη διαφήμιση. Ωστόσο, στον κυβερνοχώρο δεν εξυπηρετεί μόνο ως μέθοδος εξασφάλισης πωλήσεων, αλλά και ως εργαλείο για κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό έγινε εμφανές όταν οι ειδικοί της Kaspersky Lab διερεύνησαν πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους. Αποδεικνύεται ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων γίνεται σε mobile συσκευές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky Lab προσδιόρισαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έρευνα της Kaspersky Lab έδειξε ότι οι μισοί (51%) ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ξοδεύουν 21 λεπτά ανά επίσκεψη σερφάροντας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες, που ισοδυναμούν με πάνω από 4 ημέρες τον χρόνο, κοιτάζοντας αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Επιπλέον, τα 2/3 (66%) των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» ενώ περιηγούνταν σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 5% δήλωσε ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του λύση διαδικτυακής ασφάλειας, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να κοιτάξει πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατόν να «μολυνθούν».

Αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους «μόλυνσης», η έρευνα έδειξε ότι κατά το «κατέβασμα» μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να «μολυνθούν» με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη «μόλυνση», αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωσή του.

Τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται συχνά με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων. Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και, συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα συνήθως συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Ένα παράδειγμα ransomware που χρησιμοποιεί scareware τακτική, για να κάνει τον χρήστη να πληρώσει λύτρα. Το κοινό-στόχος αυτής της εφαρμογής είναι προφανώς χρήστες με βάση τις Η.Π.Α.

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό ή ψηφιακή απάτη σχετικά με περιεχόμενο για ενηλίκους, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες τα παρακάτω:

• Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συχνά δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες με σκοπό τη «μόλυνση» των θυμάτων με κακόβουλο λογισμικό.
• Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές, ακόμη και αν σας υπόσχονται πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναζητάτε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε επίσημες εφαρμογές από επίσημες πηγές, όπως το Google Play.
• Αποφύγετε να αγοράζετε χακαρισμένους λογαριασμούς σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Είναι παράνομο και οι λογαριασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί μέχρι τη στιγμή που θα τους έχετε αγοράσει.
• Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση διαδικτυακής ασφάλειας ικανή να προστατεύει όλες τις συσκευές σας από οποιοδήποτε είδος ψηφιακής απειλής.


Πηγή : cretedoc.gr


Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο



Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Σε 42 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο προχώρησαν τη Δευτέρα 4 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη (CN-235) και 4 F-16 συνεχίζοντας έτσι την προκλητική δραστηριότητα. 

Οι 39 παραβιάσεις - σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ - σημειώθηκαν από τα CN-235 και οι 3 από τους δύο σχηματισμούς των τουρκικών F-16. 

Παράλληλα, τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν και σε 11 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο F.I.R. Αθηνών. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Αποκάλυψη Ζάεφ για Σκοπιανό εκθέτει Τσίπρα και κυβέρνηση : Δεν έχουμε συζητήσει για την ταυτότητα



Σε μία αποκάλυψη για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, “ORF”, που εκθέτει την κυβέρνηση Τσίπρα και δείχνει το πόσο επικίνδυνα διαπραγματεύεται κατά των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. “Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα”, είπε ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Η ατζέντα των επτά σημείων όπως διέδιδε η κυβέρνηση και με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα (ιθαγένεια), τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Ο Ζάεφ μιλάει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της “αξιοπρέπειας” των συμπολιτών τους, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας και αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση Τσίπρα που λέει πάλι ψέματα στον Ελληνικό λαό για τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.


Ψυχρολουσία για τη δόση και ένταση για τους πλειστηριασμούς στο Eurogroup



Το νωρίτερο μέσα Μαρτίου η εκταμίευση, λόγω πλειστηριασμών και Ελληνικού, αν και η διαπραγμάτευση «έκλεισε» από 2 Δεκεμβρίου στο Hilton - Επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι, επιχείρησε να τα μαζέψει ο Σεντένο.

Ο μήνας του μέλιτος στα Eurogroup διακόπηκε απότομα στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς όχι μόνο δεν εγκρίθηκε ούτε καν το πρώτο σκέλος της δόσης για μια αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Hilton αλλά το συμβούλιο σημαδεύτηκε από την έντονη ανταλλαγή απόψεων (επεισόδιο λένε κάποιοι) ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 


To Eurogroup έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group. Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία. Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες το βράδυ να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό. 

Παρά το καλό κλίμα και τα καλά λόγια από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάρτιο Σεντένο και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε με βροχή ερωτήσεων ξένων δημοσιογράφων η πληροφορία ότι υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων (στα όρια του επεισοδίου) για το θέμα των πλειστηριασμών ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι δύο άνδρες βγήκαν από το δωμάτιο για να συζητήσουν κατ' ιδίαν τη διαφωνία τους.

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό (χωρίς να το διαψεύσει κιόλας) ενώ ο κ. Σεντένο μίλησε για έναν «ζωηρό διάλογο», κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο». Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης. 

Πέρα από τους πλειστηριασμούς ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα κινήθηκε ανοδικά αντί να υποχωρήσει χρησιμοποιώντας τη λέξη "vulnerability", για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε τις κινήσεις της και σε τεχνικό επίπεδο εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο στις αγορές.  

Για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ως τον Απρίλιο περιμένει το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο η χώρα μας θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Για το άλλο κρίσιμο θέμα, το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η διαδικασία προχωράει σε επίπεδο Euro Working Group. Για το κρίσιμο πλαίσιο εποπτείας της επόμενης μέρας ο κ. Σεντένο τόνισε ότι είναι σημαντική η ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική πλευρά προσθέτοντας με σαφήνεια πως από αυτό τον παράγοντα θα εξαρτηθεί και το πλαίσιο παρακολούθησης την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο. 

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress test των τραπεζών και επισπεύδει όπως επιβeβαιώθηκε στο Eurogroup την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται μέσα στη βδομάδα αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι τεχνικές αποστολές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την Πέμπτη ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.


Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Κτηνωδία στο Μεσολόγγι πυροβόλησαν επτά κουτάβια



Ένα κτήνος/οι δολοφόνος/οι κυκλοφορεί/ουν ελεύθερος/οι στο Μεσολόγγι και οι πράξεις του δείχνουν ότι η κοινωνία έχει να κάνει με πολύ επικίνδυνο/α τέρας/τα.

Με 1200 ευρώ έχουν επικηρυχτεί άγνωστοι που σύμφωνα με καταγγελία φιλόζωου σκότωσαν, πυροβολώντας, επτά κουταβάκια σε περιοχή του Μεσολογγίου.

Όπως έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο φιλόζωος Δημήτρης Φλωροσκούφης, τα θανάτωσαν πυροβολώντας τα .







Τούρκοι αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο




Δεκαεπτά Τούρκοι πολίτες αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Κ.Δευτέρας στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Δεκαεπτά Τούρκοι πολίτες αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Κ. Δευτέρας στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους. Οι Τούρκοι πολίτες μεταφέρθηκαν στο hotspot της Χίου στη ΒΙΑΛ για να καταγραφούν και να ταυτοποιηθούν.

To Λιμενικό με ανακοίνωσή του αναφέρει: 

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε αμμώδη παραλία στην περιοχή “ΠΟΥΝΤΑ” Οινουσσών.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν μια εβδομάδα μια 37χρονη μητέρα και τα δύο της παιδιά, αγόρια 11 και 3 ετών πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο και να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η οικογένεια επιχείρησε να φύγει από την Τουρκία καθώς κινδύνευε από τις διώξεις του Ερντογάν, σύμφωνα με μαρτυρίες.


Πηγή: skai.gr