Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί εδώ και πολλούς μήνες το Κίεβο, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος πάτησε μόλις σήμερα το πόδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα, υπό καθώς άκρας μυστικότητας.
Η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Μόσχα για την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, ο Λευκός Οίκος είχε φροντίσει να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο ώστε να αποκλειστούν «πιθανοί λανθασμένοι υπολογισμοί» από την πλευρά της Μόσχας, οι οποίοι θα οδηγούσαν σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.
Το Κίεβο έχει «αιχμαλωτίσει ένα μέρος της καρδιάς μου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο σήμερα το πρωί (οκτώ τοπική ώρα) περιελάμβανε ωστόσο και μία μεγάλη προετοιμασία σε επίπεδο ασφάλειας. Όπως αναφέρει το CNN, το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» αναχώρησε από την αεροπορική βάση Άντριους με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο να αφήνουν στην πατρίδα τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Για λόγους ασφαλείας, ο Λευκός Οίκος είδε δώσει σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι μπορούσαν να μεταφέρουν στις αποσκευές τους.
Το κοινοποιημένο δρομολόγιο του Αμερικανού προέδρου μπορεί να έδειχνε ότι θα επισκεπτόταν την Πολωνία, αλλά εκείνος (παρά τις αρχικές προτροπές να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα για λόγους ασφαλείας) κατευθύνθηκε τελικά - σύμφωνα με τους New York Times - στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας πραγματοποιώντας μια πολύωρη διαδρομή με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία.
Όταν έφτασε στο Κίεβο, περπάτησε στους δρόμους μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή. Οι Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».
Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία έξι φορές.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ούτε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αλλά και ούτε ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν επισκεφθεί ποτέ την Ουκρανία.
Η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, η πρώτη του μετά την ρωσική εισβολή, δείχνει την διαρκή αμερικανική υποστήριξη στην πολύπαθη χώρα και τον λαό της, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ήταν «πολύ καρποφόρες» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.
Λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε.