Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Συνελήφθη και δεύτερος δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας



Στη σύλληψη του δεύτερου κρατούμενου από τους τέσσερις συνολικά που είχαν δραπετεύσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας στις 28 Αυγούστου προέβη η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση, ο 24χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια από άνδρες της Ομάδας Ζ.

Εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών για σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί ενδοοικογενειακής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος από τους τέσσερις δραπέτες είχε συλληφθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μακριά από τοξικούς ανθρώπους που σου τρώνε την ζωή διαγράψτε τους όσο και εάν έχετε αισθήματα για αυτούς



Ο τοξικός άνθρωπος είναι αυτός που θα μπει στη ζωή μας και θα θέλει να παραμείνει γιατί επιλέγει ο ίδιος να διαιωνίζει μία κατάσταση που εμάς μας κουράζει και μας εξαντλεί.

 Είναι αυτός που πρέπει άμεσα να απομακρύνουμε από δίπλα μας για να βρούμε τον χαμένο μας εαυτό και να σταθούμε στα πόδια μας, αυτός μόνο το εγώ του και τον εαυτό του θέλει να ικανοποιεί.

Το κακό με τους τοξικούς ανθρώπους είναι ότι είναι πολλοί, υπάρχουν παντού, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, και οι περισσότεροι είναι αποτυχημένοι σε επαγγελματικό επίπεδο, σε φιλικό, σε ερωτικό. 

Χρειαζόμαστε χρόνο και υπομονή μέχρι να κατανοήσουμε την τοξική σχέση που έχουμε μαζί του και την καταλαβαίνουμε αργά όταν ενεργή πρόστυχα και ύπουλα για να σου κάνει κακό.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι αυτοί που ποτέ δε χαίρονται με τη χαρά μας, δε μας στηρίζουν, δεν είναι δίπλα μας, κοιτάνε τι θα πάρουν από εμάς για να νιώσουν αυτοί καλά. Είναι αυτοί που πάντα φαίνονται πρόσχαροι και γελαστοί στον κόσμο φορώντας τη μάσκα της διπροσωπίας. Αυτοί που μπροστά μας μιλούν άσχημα για άλλους και το ίδιο κάνουν για εμάς όταν λείπουμε. Αυτοί που κριτικάρουν άσχημα την κάθε μας κίνηση, δε δείχνουν καμία απολύτως κατανόηση στα προβλήματα που απασχολούν την σχέση μας και δεν θέλουν να καταλάβουν αρκεί να περνάνε καλά. Μονίμως χλευάζουν και υποτιμούν τον όποιο προβληματισμό μας και τους ανθρώπους γύρω μας όπως τις πρώην σχέσεις μας. Με το γάντι πάντα. Κοινώς ζηλεύουν, είναι γεμάτοι ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα που αρνούνται να αποδεχθούν και να επιλύσουν. Και τελικά αποφασίζουν να ζήσουν μέσα από εμάς, ώστε να νιώσουν περισσότερο αποδεκτοί και ανώτεροι μέχρι να κάνουν το λάθος αντί να κρατήσουν την σχέση τους με υγεία.

Συνήθως σε ερωτικό επίπεδο οι τοξικοί άνθρωποι επιλέγουν να είναι δίπλα μας από εκδίκηση, ανασφάλεια, αισθήματα κατωτερότητας, ανάγκη για επιβεβαίωση, μίσος, ακόμα κι από αγάπη που δεν μπορούν να τη διαχειριστούν και τη μετατρέπουν σε θυμό όπου τους καταστρέφει εντελώς. Τελικά, στόχος τους είναι να μας μιλήσουν άσχημα, να μας προσβάλλουν, να επιρρίψουν ευθύνες, να φανούν θύματα, να μας ισοπεδώσουν, να δημιουργήσουν σε εμάς ανασφάλειες. Μας εκβιάζουν συναισθηματικά, μας υποβάλουν σε μία διαδικασία να κινηθούμε στο δρόμο που αυτοί χάραξαν για εμάς και μας μετατρέπουν σε μαριονέτες που εξυπηρετούμε κάθε επιθυμία τους.

Σε κάθε σχέση που δημιουργούμε, το μοναδικό μυστικό είναι να είμαστε ο εαυτός μας. Να διατηρούμε την προσωπικότητά μας και το χαρακτήρα μας. Να ακούμε και να κατανοούμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, χωρίς να τους αφήνουμε να μας χειραγωγούν. Να έχουμε στο πλάι μας άτομα που μας δείχνουν καθημερινά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Κι αν ποτέ νιώσουμε πως κάποιος μας υποβιβάζει, μας στεναχωρεί και μας βάζει σε ένα γυάλινο κόσμο για να μας ελέγχει, θα φεύγουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι φιλοσοφία, είναι στάση ζωής. Δεν είναι δύσκολο να νιώσεις την πίεση που σου δημιουργούν. Κι είναι ακόμα ευκολότερο να φύγεις μακριά τους. Γιατί πολύ απλά επιλέγεις τον εαυτό σου.


Συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις της Νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς



Συνελήφθησαν, τρία άτομα για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις σε περιοχές του Ρεθύμνου και μία (1) στο Λασίθι.

Ειδικότερα, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς συνελήφθησαν τρείς (3) ημεδαποί ηλικίας 60, 67 και 77 ετών.

Συγκεκριμένα:

από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος διατηρούσε ζώα συντροφιάς μην έχοντας κατάλληλο κατάλυμα για την προστασία των ζώων από τις καιρικές συνθήκες.
από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνης, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης διαπιστώθηκε ότι ο 67χρονος διατηρούσε ζώο συντροφιάς μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας
από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας σε περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας διαπιστώθηκε ότι ο 77χρονος διατηρούσε ζώο συντροφιάς μην έχοντας κατάλληλο κατάλυμα για την προστασία του ζώου από καιρικές συνθήκες .
Στους τρείς συλληφθέντες βεβαιώθησαν τα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία διοικητικά πρόστιμα.

Η Προανάκριση διενεργείται από τα Αστυνομικά Τμήματα Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης και Ιεράπετρας, αντίστοιχα ενώ οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Σημειώνεται ότι, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.


Έξαλλη η ακροαριστερή Ρεπούση για απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά



Ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί αυτή που είπε για την καταστροφή της Σμύρνης : "Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα...". Αυτό αναφερόταν στο βιβλίο Ιστορίας με βάση το οποίο μάθαιναν για το παρελθόν των Ελλήνων οι μαθητές της Στ' Δημοτικού.

Η Ρεπούση του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή της στο facebook χαρακτηρίζει «φονταμενταλιστικό» κράτος την Ελλάδα και γράφει: «Εξοργίζομαι αλλά δεν απορώ με την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά. Είμαστε ένα δυτικού τύπου φονταμενταλιστικό κράτος. Το πρώτο πράγμα που κάνουν τα παιδάκια με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ο αγιασμός. Όλοι οι υπουργοί παιδείας ξεκινούν τη χρονιά παρευρισκόμενοι σε αγιασμό. ΝΥΝ και πρώην. Ανεξαιρέτως.

Τελειώνει ο αγιασμός και ξεκινά η σχολική χρονιά. Σε καθημερινή βάση η πρωινή προσευχή. Προς επίρρωση, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός. Αυτός νομίζω σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Θα σας γελάσω.

Για να μην ξεχνιέται το παιδί σε τί είδους σχολείο πηγαίνει, οι τοίχοι της τάξης στολισμένοι με εικόνες Αγίων και ήρωες του 21. Τα θρησκευτικά καπάκι που λένε».




Γελάει ο κόσμος και ο ντουνιάς! Ραλλία Χρηστίδου στην πορεία σήμερα της ΑΔΕΔΥ



Απεργία σήμερα στην χώρα από το πρωί, λόγω της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ που ξύπνησε στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή και κάνει ότι υπάρχει, κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Η είδηση δεν είναι αυτή, η είδηση είναι ότι πρώτη μούρη στο καβούρι ήταν η Ραλλία Χρηστίδου στην πορεία για να αντιδράσει κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου!!!

Του ποιανού;;;;





120 δόσεις: Προς παράταση η έκτακτη ρύθμιση


Με ρυθμούς-εξπρές συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο των θεσμών καθώς, στην πρώτη μέρα μόλις των διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δικαιώνεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει τελικά φέτος δημοσιονομικό κενό και ανάγκη λήψεως νέων μέτρων λιτότητος παρότι οι ξένοι τεχνοκράτες, στην τελευταία εκθεσή τους τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωναν πως είχε ανοίξει «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 1 δισ. ευρώ για το 2019.

Σήμερα όμως αναμένεται το τελικό (;) μπρα-ντε-φερ με τους ξένους απεσταλμένους για την τύχη των 120 δόσεων και της νέας πάγιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία. Η αρνητική προδιάθεση –που αγγίζει τα όρια της «αλλεργίας»- εκ μέρους των επικεφαλής των θεσμών για τις ρυθμίσεις χρεών και τις παρατάσεις τους, ήταν και είναι πάντοτε δεδομένη.

Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, πληροφορίες κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν τη Δευτέρα στο newmoney.gr ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.

Αν και μέχρι να νομοθετηθεί η οποιαδήποτε απόφαση όλα παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα τεθεί σημερα στην κρίση των επικεφαλής των θεσμών, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους (διέβλεπαν «τρύπα» 200 εκατ. – 1 δισ. ευρώ) αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου, στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

2. Αλλαγές και στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τα τεχνικά κλιμάκια αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών -και αποφεύγοντας να τεθούν αυστηρότερα (περιουσιακά) κριτήρια ένταξης, όπως πίεζαν οι θεσμοί. Εφόσον επικυρωθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες το νέο σχήμα ρυθμίσεως χρεών, αυτό θα προσφέρει:

- διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
- έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
- περισσότερες δόσεις «για τους πολλούς»: Η μεγαλύτερη ανατροπή, όμως, έγκειται στο ότι κατά την διαπραγμάτευση, τα τεχνικά κλιμάκια πείστηκαν να δικαιούνται περισσότερες δόσεις οι φορολογούμενοι που τις έχουν ανάγκη.

Με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ (περίπου 50-100 ευρώ το μήνα), διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, σπανίως έδινε το δικαίωμα πρόσβασης σε πάνω 4-6 δόσεις για τους περισσότερους!

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες θα γλιτώσουν τα περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν δόσεις μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν», αλλά υπολογίζοντας και το «πόσα έχουν», να ρευστοποιούν, δηλαδή, από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, αντί για ρύθμιση σε δόσεις.

Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκμεταλλευόταν γυναίκες από τη Μολδαβία



Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αλλοδαπών γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο ανηλίκων, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευσή τους σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στη νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική της δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) άτομα (12 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί), εκ των οποίων ένα (1) από τα αρχηγικά μέλη, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εμπορίας ανθρώπων, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης σφραγίδων, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κλοπής , καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα προσωπικά δεδομένα, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται επιπλέον τρία (3) άτομα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλου του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας και της δομής της οργάνωσης, προηγήθηκε κατάλληλη συλλογή και αξιολόγηση του πληροφοριακού υλικού, ενώ αξιοποιήθηκε πλήρως το προανακριτικό υλικό.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, εκτιμάται ότι η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το έτος 2015 καθώς επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών , σε δέκα (10) οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 21ης Σεπτεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής συνελήφθησαν τα δεκαπέντε (15) προαναφερόμενα μέλη, ενώ διενεργήθηκαν έλεγχοι σε οκτώ (8) οίκους ανοχής, που λειτουργούσαν και συνελήφθησαν οκτώ (8) γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής. Παράλληλα, προσήχθησαν δέκα (10) ακόμα αλλοδαπές γυναίκες και κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για τρεις (3) εξ’ αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό «απελευθερώθηκαν» έξι (6) αλλοδαπές γυναίκες ενώ από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας τους παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνονται τα εξής:

Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν αλλοδαπές γυναίκες, από χώρα του εξωτερικού (χώρα «στρατολόγησης») που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και στη συνέχεια αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες της περιοχής των Αθηνών, τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» στους οίκους ανοχής που κατείχαν. Ειδικότερα, προσέγγιζαν πιθανά θύματα που βρίσκονταν σε αδύναμη θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα (χώρα «εκμετάλλευσης»), με την πρόφαση της νόμιμης εργασίας. Με την άφιξη τους στη χώρα μας ανακοίνωναν στα θύματα ότι θα εργάζονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής.

Επίσης, οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Τέλος, δημιουργούσαν «δεσμούς χρέους» με τα θύματα, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές. Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους.

Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

Τα αρχηγικά μέλη διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση και κατηύθυναν τη δράση των μελών. Παράλληλα, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και τα νομιμοποιούσαν με την απόκτηση ακινήτων, καταστημάτων ή οχημάτων.

Ειδικότερα, είτε μέσω εταιρείας που είχαν συστήσει, είτε ατομικά, επιχειρούσαν διαρκώς τη νομιμοποίηση των εσόδων της οργάνωσης. Μάλιστα, προκειμένου να το επιτύχουν, προμηθεύονταν κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων τα οποία εξαργύρωναν μέσω του τραπεζικού συστήματος. Στη συνέχεια αποκτούσαν ακίνητη περιουσία, όπως για παράδειγμα τα οικήματα που στεγάζονταν οι οίκοι ανοχής, ή ενοικίαζαν και λειτουργούσαν κατάστημα εστίασης σε νησί του Αιγαίου, ενώ άλλες φορές αγόραζαν πολυτελή οχήματα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα θύματα τους και να ελέγχουν τη δράση των υπόλοιπων μελών, είχαν δημιουργήσει δυο (2) υποομάδες, που δρούσαν ξεχωριστά, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις εντολές που δέχονταν.

Οι στρατολόγοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν με διάφορους τρόπους τις αλλοδαπές γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη οικονομική και κοινωνική τους θέση τις έπειθαν με τη χρήση απατηλών μέσων για την παροχή νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα με ικανοποιητικές απολαβές ή με μισθό πολλαπλάσιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσαν τη συναίνεση τους για τη μεταφορά τους και για την υποτιθέμενη νόμιμή τους εργασία στην Ελλάδα.

Ακόμη, τα συγκεκριμένα μέλη, μετέφεραν τα θύματα τους στην Αθήνα και τα εγκαθιστούσαν σε έξι (6) διαμερίσματα που ενοικίαζε η οργάνωση για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλές φορές τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και άμεσα τους ενημέρωναν ότι θα εκδίδονται για λογαριασμό τους στους συγκεκριμένους οίκους ανοχής, σε συνεχόμενες διπλές βάρδιες.

Άλλες φορές, υπό τις οδηγίες των αρχηγών, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή των θυμάτων στην Ελληνική Επικράτεια ή κάλυπταν την ανηλικότητα τους, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, με τη χορήγηση πλαστών ταυτοτήτων, κλεμμένων αδειών διαμονής και κυρίως με τη σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης με ημεδαπούς, ώστε να επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα και συνεπώς να παραταθεί και η εκμετάλλευσή τους από την εγκληματική οργάνωση.

Οι οδηγοί μετέφεραν τις αλλοδαπές γυναίκες από τις οικίες τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής και συνέλλεγαν τα έσοδα της οργάνωσης.

Οι φύλακες επιτηρούσαν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων τόσο στους οίκους ανοχής όσο και στις οικίες που τις εγκαθιστούσαν. Πολλές φορές, φρόντιζαν να μην ξεφύγουν από τη σφαίρα επιρροής τους, χρησιμοποιώντας και κάμερες που έλεγχαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ενδεικτικό του τρόπου εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων γυναικών αποτελεί το γεγονός, ότι πολλές φορές εξαναγκάζονταν να εκδίδονται για περίπου δεκατέσσερις (14) ώρες και να συνευρίσκονται ερωτικά με δεκάδες πελάτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτές.

Σημειώνεται, ότι για το χρονικό διάστημα από 07-09-2019 έως και 20-09-2019, από τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τριάντα οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων (38.400) ευρώ.

Τονίζεται, ότι στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας με αστυνομικές αρχές του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών με τις αστυνομικές αρχές της χώρας, από όπου προέρχονταν οι αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες συνέβαλαν τόσο στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στη σύλληψη έτερου αλλοδαπού στην προαναφερόμενη χώρα, για στρατολόγηση των θυμάτων.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους οίκους ανοχής καθώς και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων :







Το χρηματικό ποσό των (72.540) ευρώ.
Τέσσερα (4) αυτοκίνητα.
Δύο (2) μοτοσικλέτες.
Μικροποσότητα κοκαΐνης.
Είκοσι εννέα (29) ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, κάμερες, usb ).
Δύο (2) πλαστές ταυτότητες.
Πέντε (5) άδειες διαμονής, προϊόντα κλοπής.
Πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Κλείνοντας, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της εμπορίας των ανθρώπων ήταν και παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Αστυνομίας. 


Ο Τραμπ αρνήθηκε να δει επισήμως τον Ερντογάν



Σε ένα… γεύμα ελπίζει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να του εκθέσει τις τουρκικές θέσεις για μία σειρά από ζητήματα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του δεν επιθυμούν επίσημη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως διέρρευσε τουλάχιστον σήμερα ο πολύ γνωστός και έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μουράτ Γετκίν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, που οι πηγές του σπάνια διαψεύδονται, «όταν χθες το βράδυ διαφάνηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα δει επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, μόνη ελπίδα για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ του απέμεινε ένα γεύμα που θα παρατεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου από το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Philenews.com, το τηλεφώνημα που έγινε χθες βράδυ μεταξύ Ερντογάν-Τραμπ προκάλεσε αρκετές απορίες, όταν σε λίγες ώρες/ημέρες –όπως τουλάχιστον διατυμπάνιζε η Άγκυρα- ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντούσε τον Αμερικανό πρόεδρο για να ανοίξουν όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων, από Συρία και εξοπλιστικά μέχρι ανατ. Μεσόγειο. Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργήθηκε εύλογο. «Γιατί έγινε αυτό το τηλεφώνημα ενόψει συνάντησης και τί ειπώθηκε άραγε;». Η απορία δεν άργησε να λυθεί. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ με τον Τούρκο πρόεδρο, για να μεταφέρει μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ για τους S-400 και τα F-35, ήρθε και ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων για να ενημερώσει –όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος- ο Ντόναλντ Τραμπ γιατί δεν μπορεί να συναντήσει –επισήμως τουλάχιστον- το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλες οι ελπίδες στο «Cipriani»

Οι λεπτομέρειες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν αλλά ανεπισήμως και για ένα μισάωρο το πολύ –όπως τονίζεται- πριν από το γεύμα του Τουρκο-Αμερικανικού Συμβουλίου στο εστιατόριο «Cipriani» στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για μία επίσημη συνάντηση, ο Τραμπ δέχτηκε μόνο να τον συναντήσει στο εστιατόριο «Cipriani» για μισή ώρα. Κι αφού τα πουν, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, στη συνέχεια θα εισέλθουν και οι δύο στην κύρια αίθουσα του εστιατορίου με τους προσκεκλημένους, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αφού απευθύνει ένα μικρό λογύδριο, θα αποχωρήσει χωρίς να συμμετάσχει στο φαγητό, επειδή έχει μία άλλη πολύ σημαντικότερη υποχρέωση. Να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο γεύμα δωρητών για την προεκλογική του εκστρατεία το 2020.

Το ίδιο βράδυ ωστόσο ο γαμπρός του Τραμπ και ειδικός απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ, θα συμμετάσχει σε δείπνο που διοργανώνει το φόρουμ Νταβός και στο οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι προσκεκλημένος και ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Πηγή: Philenews.com
protothema.gr


Οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου συνεχίζονται! Η σειρά της Ράικου



Εχθές Δευτέρα κατέθεσε η τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένη Ράικου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη που διενεργεί ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

H κ. Ράικου προχώρησε σε καταγγελίες για σειρά παρεμβάσεων στο έργο της, όσο ήταν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.  Η εισαγγελική λειτουργός που είχε παραιτηθεί από τη θέση της, όταν χειριζόταν την υπόθεση της Novartis, καταγγέλλοντας τότε πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της από τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» (ήταν εκείνη που έδωσε αυτό το προσωνύμιο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο), προσκόμισε στοιχεία και μίλησε για τον βρώμικο ρόλο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελένη Ράικου,  έδωσε στοιχεία και προφορικά ανέπτυξε τα περί σειράς παρεμβάσεων στο έργο της ,όχι μόνον ως προς την υπόθεση της Novartis, αλλά και σε σχέση με άλλες υποθέσεις.

Η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της ,αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών». Η εισαγγελέας κατέθεσε και συμπληρωματικά στοιχεία για παρεμβάσεις του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» σε διάφορες υποθέσεις, ενώ μίλησε για αντιθεσμικές πρακτικές και παρασκηνιακές κινήσεις του πρώην υπουργού.





Ομιλία του Πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα



Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κυρίες και Κύριοι,

Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, πέρυσι, μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. Εκατόν δύο δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της Κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα.

Η χώρα μου είναι ένα καλειδοσκόπιο φυσικής ομορφιάς και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο σεβασμός για τον φυσικό κόσμο ήταν βασικός πυλώνας πολλών Ελλήνων φιλοσόφων, οι οποίοι κατανόησαν τις συνέπειες της διατάραξης της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Ωστόσο, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, έκαναν μόνο υποθέσεις. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δικαιολογία, όμως δεν έχουμε αναλάβει δράση.

Σχεδόν το ήμισυ του επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο κατέληξε στην ατμόσφαιρα μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η επιστημονική γνώση για το περιβάλλον ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μας προειδοποιεί για τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας.

Η Κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει, επίσης, ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά κλάδους της οικονομίας όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Έχουμε κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα των κυβερνητικών μας πολιτικών.

Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ η οποία ως το 2050 δεν θα επιβαρύνει το Κλίμα. Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους.

Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 μολονότι είμαστε μεγάλος παραγωγός λιγνίτη. Σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Ωστόσο, η αλλαγή του Κλίματος δεν επηρεάζει μόνο το παρόν και το μέλλον μας. Επηρεάζει επίσης το παρελθόν μας, την ιστορία μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των δυσμενών κλιματικών συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Όταν τα ελαιόδεντρα καταστρέφονται από βακτήρια και τον δάκο, δεν είναι μόνο οικονομική καταστροφή. Επηρεάζει τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί απειλή για τη μοναδική άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πολιτιστικό πλούτο μας. Πέρυσι τον Ιούνιο συγκαλέσαμε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση παγκόσμιας δράσης για το ζήτημα. Το αποτέλεσμά της συμπεριλήφθηκε σε πρόταση, η οποία, με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα.

Η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και την παρακολούθηση. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές, οι αλλαγές στα πολιτισμικά μνημεία μας είναι συχνά λεπτές, σταδιακές και δεν εντοπίζονται στα αρχικά στάδια. Η ευαισθητοποίηση όχι μόνο σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα, όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τους Διεθνείς Οργανισμούς και τους μη κρατικούς φορείς που υποστήριξαν αυτή τη πρωτοβουλία και να ενθαρρύνω όσους δεν το έχουν πράξει ακόμα να ενστερνιστούν τις δεσμεύσεις της.
Η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής.

Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της Κλασικής Ελληνικής Αθήνας.

Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει επί 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Δεν ήταν τελικά αυτός ο αεροπειρατής της TWA που συνελήφθη στην Μύκονο! Η ανακοίνωση της αστυνομίας


Σχετικά με την υπόθεση κράτησης Λιβανέζου υπηκόου για υπόθεση τρομοκρατίας, από την Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη 19-09-2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987.

Ο αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για τις παραπάνω ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Κατόπιν τούτου, ο αλλοδαπός την 22.45΄ ώρα της Δευτέρας 23-09-2019, αφέθη ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.



Χρεοκοπία Thomas Cook: Από τον ιεροκήρυκα ιδρυτή στο golden boy που της έβαλε «λουκέτο»



Μια πορεία 178 ετών κατέγραψε η Thomas Cook, η πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα που έμελλε να βάλει λουκέτο σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία σε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1808 από τον ιεροκήρυκα Thomas Cook και κυριάρχησε στη Βρετανία, κατέρρεε κάνοντας πλουσιότερο τον τελευταίο της, Ελβετό CEO Πίτερ Φανκχόιζερ, που κέρδισε 20 εκατομμύρια λίρες την τελευταία πενταετία.

Πώς ο Thomas Cook μεταμόρφωσε τον τουριστικό κλάδο

Κάποτε, όμως, η εταιρεία Thomas Cook ήταν συνώνυμο της αξιοπιστίας και της επιχειρηματικής ισχύος. Θεωρείτο, άλλωστε, ο πατέρας του σύγχρονου τουρισμού, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον κλάδο, θέτοντας τις βάσεις και δημιουργώντας την πρώτη παγκοσμίως τουριστική αλυσίδα με εκατοντάδες καταστήματα και πρωτοφανείς για την εποχή υπηρεσίες.

Ο Thomas Cook γεννήθηκε το 1808 στη μικρή πόλη της Μελβούρνης στην Αγγλία. Στην ηλικία των 10 ετών θα αρχίσει να εργάζεται, συχνά μόνο για μια δεκάρα την ημέρα, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Thomas Cook εργαζόταν ως βαπτιστής ιεροκήρυκας, ξυλουργός, κατασκευαστής επίπλων, εκτυπωτής, εκδότης, πολιτικός υπερασπιστής και διοργανωτής ταξιδιών. Ως βαπτιστής ιεροκήρυκας διέσχιζε χιλιάδες μίλια, δουλεύοντας στο σκοτάδι για να μην σπαταλάει τα ελάχιστα κεριά και το πετρέλαιο.

Στην πραγματικότητα, ο Κουκ θα γίνει διοργανωτής ταξιδιών εξαιτίας των πεποιθήσεών του περί εγκράτειας. Όλα ξεκίνησαν από μία εκδρομή, που διοργάνωσε το 1841 για 500 περίπου φιλόδοξους υποστηρικτές της αρχής του ότι η Βρετανία πρέπει να αποτινάξει μία για πάντα το αλκοόλ. Αυτή ήταν που έθεσε τα θεμέλια της επιχείρησής του. Ο πρώην βαπτιστής ιεροκήρυκας πίστευε ότι τα δεινά της βικτωριανής κοινωνίας προέρχονταν κυρίως από το αλκοόλ.

Είδε, μάλιστα, ότι μπορούσε να διαδώσει την πεποίθησή του, μέσω του επεκτεινόμενου σιδηροδρομικού δικτύου της Βρετανίας. Έπρεπε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να ιδρύσει επισήμως την τουριστική επιχείρησή του, οργανώνοντας ταξίδια με τρένα από το Λέστερ, το Νότινγκαμ και το Ντέρμπι στο Λίβερπουλ, αυτή τη φορά με εντυπωσιακό κέρδος.

Λίγα χρόνια αργότερα διεύρυνε την επιχείρησή του, πραγματοποιώντας εκδρομές στη Σκωτία. Μετέφερε τους πελάτες του με τραίνο και ατμόπλοιο στη Γλασκώβη και για τους όσους ταξίδευαν πρώτη φορά προσέφερε χειροποίητους οδηγούς όπως το Scottish Tourist Practical Directory του Κουκ, το οποίο είχε ένα κεφάλαιο με τίτλο

«Είναι ασφαλές για τις γυναίκες να συμμετάσχουν στα Highland Tours;».

Εντός μιας δεκαετίας, ο Κουκ άρχισε να οργανώνει ταξίδια στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες, στην Κολωνία, στη Χαϊδελβέργη και στο Στρασβούργο. Προσέθεσε και το Παρίσι για τη Διεθνή Έκθεση το 1855. Το 1865 άνοιξε το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο του σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου. Η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί το μεγαλύτερο άνοιγμα της εταιρείας Thomas Cook, καθώς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι στην Αμερική. Η επιχείρηση ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε ταξιδιωτικές επιταγές: τις ονόμασε «κυκλικές σημειώσεις».

Η επιτυχία της εταιρείας συνεχίστηκε και στον 20ο αιώνα, παρ’ ότι είχε ήδη περάσει στους τρεις γιους του ιδρυτή της. Το 1919 κατατάσσεται πρώτη στην λίστα με εκείνες που προσφέρει «αεροπορικά ταξίδια αναψυχής». Το 1928 η οικογένεια πουλάει την εταιρεία στους Βέλγους ιδιοκτήτες της εταιρείας Orient Express, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος παγώνει την ανοδική πορεία της. Μετά τον πόλεμο, οι Βρετανοί επιστρέφουν στα οργανωμένα ταξίδια. Μέχρι το 1950, περισσότερα από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Η Thomas Cook βίωσε μία σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το 2007 συγχωνεύθηκε με την μητρική εταιρεία της Airtours, το MyTravel Group. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους. Το 2011 η κατάσταση φάνηκε να εξομαλύνεται από τις τράπεζες. Πλέον, το επιχειρηματικό τέκνο του Thomas Cook μοιάζει να φτάνει στο τέλος του ταξιδιού του.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Πίτερ Φανκχόιζερ: Ο Ελβετός CEO που έβαλε λουκέτο στην εταιρεία

Ο 58χρονος CEO του αρχαιότερου ταξιδιωτικού κολοσσού έβαζε στον κουμπαρά του μια περιουσία την ώρα που η βρετανική εταιρεία «Thomas Cook» αναζητούσε «σωσίβιο» για να αποφύγει την χρεωκοπία...

Όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Πίτερ Φανκχόιζερ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενίσχυσε τον τραπεζικό του λογαριασμό με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τους φόβους ότι η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Το 2014, μόλις ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, ο κάπτεν...Cook έλαβε το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων λιρών κι ένα χρόνο αργότερα, έλαβε μπόνους ύψους 2,9 εκατομμυρίων λιρών.

Ο 58χρονος Ελβετός επιχειρηματία έχει στην φαρέτρα του 25 χρόνια εμπειρίας στον τουριστικό κλάδο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου «St. Gallen» με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ταξιδιωτική εταιρεία «Kuoni» και στη συνέχεια άνοιξε τα... φτερά του για την εταιρεία «LTU», ως διευθύνων σύμβουλος. Εντάχθηκε στην ομάδα του ταξιδιωτικού ομίλου «Thomas Cook» το 2001 και τον Μάρτιο του 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Thomas Cook Γερμανίας. Το Ιούνιο του 2007, ανέλαβε το κομμάτι του ομίλου για την ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολό της.

Το Νοέμβριο του 2012 αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Τότε αποφασίζει να μετακομίσει με την οικογένειά του στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Thomas Cook Group. Έκτοτε διηύθυνε μία ποικιλόμορφη ομάδα σε 16 χώρες του πλανήτη με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για έναν χαρισματικό επιχειρηματία. Σήμερα στα άρθρα τους, τον απεικονίζουν με σκυμμένο το κεφάλι και παγωμένο ύφος να ανακοινώνει την πτώχευση της εταιρείας.



Νεφέλη Λυγερού
Μίνα Αγγελίνη
Πηγή : protothema.gr