Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Έξι έργα στο επίκεντρο της Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

 



Διεξήχθη η 11η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, με αντικείμενο την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης, κατά την έννοια του άρθρου 130 του Ν.4799/2021, μίας σειράς έργων. Ειδικότερα, τα έργα αυτά είναι τα κάτωθι:

  1. Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα για την ακτοπλοΐα. Το έργο αφορά στην ψηφιακή υποστήριξη των διαδικασιών εισαγωγής, σχεδιασμού και παρακολούθησης των δρομολογίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  2. Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών που αφορά στην ανακαίνιση και αναβάθμιση φοιτητικών εστιών αρμοδιότητας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, με στόχο την εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών συνθηκών στέγασης, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα. To έργο αφορά την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών, στατικών και Η/Μ εργασιών σε κτήρια του Συγκροτήματος του Αχιλλείου, καθώς και την αναβάθμιση του Υποσταθμού Μέσης Τάσης.
  4. Αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων σπηλαίων Διρού. Το έργο αφορά επισκευές, ανακαινίσεις για υφιστάμενα κτήρια, παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, την ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Μουσείου Προϊστορίας Σπηλαίων Μάνης και την κατεδάφιση του υπάρχοντος Μουσείου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού.
  5. Τεχνική Υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας ΠΔΕ και ΕΠΑγια την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του Ν. 5140/2024 «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και για τον σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Πρόκειται για έργο, το οποίο αφορά όλες τις δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Π.Δ.Ε., προκειμένου να διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες (εκκαθάρισης κ.α.). Επίσης, αφορά όλα τα έργα από 10 δισ. ευρώ περίπου που αναζητούν χρηματοδότηση από το Ε.Π.Α. στη νέα προγραμματική περίοδο.
  6. “PROject Development of InteGrated Energy Efficiency renovations" (PRODIGEE) στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA της ΕΤΕΠ. Αφορά την εκπόνηση μελετών σε επιλεγμένα δημόσια κτίρια με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητά τους.


Παρουσιάστηκε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

 



Το Σχέδιο έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα. Οι 5 άξονές του, περιλαμβάνουν 20 στόχους, οι οποίοι προωθούνται μέσα από περισσότερες από 100 δράσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες και τις καλές πρακτικές που προτείνουν Διεθνείς Οργανισμοί.

Για την χρηματοδότηση των δράσεων αντλούνται πόροι τόσο ευρωπαϊκοί όπως το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ, όσο και εθνικοί. Παράλληλα όμως, στοχεύουμε στην ενεργοποίηση και  ιδιωτικών πόρων.

Οι 5 άξονες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό είναι:

  1. Ενίσχυση Γεννήσεων - Στήριξη Οικογένειας
  2. Ενίσχυση Απασχόλησης
  3. Διαχείριση της Μακροζωίας - Γήρανσης
  4. Τοπική Ανάπτυξη - Προώθηση Καινοτομίας
  5. Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση - Έρευνα

Συστήνουμε Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό, για το οποίο έχουμε καταθέσει τεχνικό δελτίο εξειδίκευσης στο ΕΣΠΑ και αναμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση των δράσεων και η αξιολόγηση τους, βάσει δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι έχουν προβλεφθεί στο Σχέδιο Δράσης.



Συστάθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

 


Σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών και την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνιστά το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών. Συστάθηκε, μετά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νάξο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επενδύσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των ελληνικών νησιών, με τη δημιουργία ανθεκτικότερων υποδομών, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τον πράσινο μετασχηματισμό της γεωργίας, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
  • Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τα αναμενόμενα έσοδα από τον πλειστηριασμό 25 εκατ. δικαιωμάτων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) που υπολογίζονται επί του παρόντος συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων ορίζεται έως το τέταρτο τρίμηνο του 2032.
  • Οι επενδυτές που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα έργα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση έως και 60% από το Ταμείο.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου θα επιμεριστεί σε τρεις πυλώνες, όπως ορίστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις. Οι τρεις πυλώνες είναι:
    • Νέες ΑΠΕ
    • Διασυνδέσεις νησιωτικού δικτύου
    • Εγκαταστάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
  • Οι δράσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί να υλοποιηθούν αφορούν στα εξής:
    • Φωτοβολταϊκά συστήματα σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας για ενεργειακή αυτονομία
    • Υβριδικά συστήματα ΑΠΕ
    • Υπεράκτια αιολικά πάρκα και νησιωτική διασύνδεση
    • Εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης
    • Αφαλατώσεις/Αντλιοταμίευση/φράγματα/ταμιευτήρες πολλαπλών χρήσεων
    • Διασυνδέσεις και ηλεκτρολογικές υποδομές στα Δωδεκάνησα
    • Υποθαλάσσιες διασυνδέσεις νησιών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα
    • Υποδομές ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά (cold ironing)
    • Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

  • Ξέρετε πολύ καλά -το πίστευα, το πιστεύω ακράδαντα- ότι η νησιωτικότητα είναι μία ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας, ένα τεράστιο συγκριτικό της πλεονέκτημα, αλλά και μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα που απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος.
  • Το Ταμείο αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε, όπως είπα, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση. … Και αυτό, προφανώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία στη συνολική εθνική στρατηγική της χώρας μας για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμό μας σε ένα μεγάλο ενεργειακό συγκριτικό πλεονέκτημα, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε τοπικό επίπεδο.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτές που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεπερνάμε και τις όποιες τοπικές αντιστάσεις που μπορεί πάντα να υπάρχουν.Η χωροθέτηση των έργων αυτών γίνεται πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή και θέλουμε να γίνεται σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε εδώ να επιβάλουμε τίποτα κεντρικά και γι’ αυτό και πιστεύουμε στην τοπική διαβούλευση και στη δυνατότητα να μπορούμε να δημιουργούμε τέτοια έργα, πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
  • Η πράσινη μετάβαση, λοιπόν, ειδικά των νησιών, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Όχι σε μια αγγαρεία, όχι σε μια υποχρέωση την οποία πρέπει να υλοποιούμε απλά γιατί πρέπει να είμαστε συμβατοί με κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες.


Μητσοτάκης : Το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής μας θα είναι ορατό σε όλους


 

Από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΑ - ΔΙΚΑΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ»:

  • Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας. Άρα, κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, τα οποία μονίμως φροντίζουμε.
  • Τα πρόσθετα έσοδα τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε,πρωτίστως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, μέσα από την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από στοχευμένες παροχές τις οποίες θα κάνουμε στο τέλος του έτους.
  • Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν προέρχονται από έκτακτες φορολογήσεις, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 -το 2026 και το 2027- να προγραμματίσουμε κι άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων.
  • Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μέχρι το τέλος της πολιτικής μας. Αυτή η πολιτική δεν είναι μια πολιτική η οποία είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερη. Είναι μια πολιτική η οποία επιστρέφει το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία, είτε με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με σταθερή μείωση των φόρων.
  • Το 2027, όταν θα κριθούμε πάλι από τους πολίτες, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους. Όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα, που είδαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, είδαν την αύξηση του αφορολόγητου, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και στη μεσαία τάξη. Μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους έως το 2027.


Ο Καραμανλής θεωρεί ότι η υπονόμευση Σαμαρά στην κυβέρνηση ήταν απλά μια αντίθετη άποψη και δεν έπρεπε να διωχθεί πειθαρχικά

 



Έχουμε με χάσει την μπάλα στην χώρα μας, και δεν είναι καλό ένας πρώην πρωθυπουργός να μην μπορεί να καταλάβει ότι άλλο υπονόμευση και άλλο αντίθετη άποψη.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Κώστας Καραμανλής γύρισε την πλάτη στην Νέα Δημοκρατία στην γιορτή για τα 50 χρόνια στην Ρηγίλλης και το θέμα είναι ότι ο Καραμανλής δεν είναι Σαμαράς και έπρεπε να σεβαστεί την ιστορία του κόμματος και τα μέλη του κόμματος.

Η υπονόμευση για εθνικά θέματα μιας κυβέρνησης της οποίας είσαι στέλεχος δεν είναι απλά αντίθετη άποψη, και εάν έχεις αντίθετη άποψη και δεν σου αρέσει παραιτήσου και κάνε κριτική μετά ως πρώην πρωθυπουργός λέγοντας ότι θέλεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκάθαρα υιοθέτησε ακραία ψεύδη, και διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά», και αυτό δεν είναι απλά μιά αντίθετη άποψη. Η συμπεριφορά αυτή για τα εθνικά θέματα από τον Αντώνη Σαμαρά είναι συστηματική, εδώ και μία τριετία υπονομεύοντας την κυβερνητική πολιτική.

Γνώμη του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι ότι ήταν απλά μία αντίθετη άποψη, και εμάς άποψη μας είναι ότι ο κ. Καραμανλής κάνει λάθος θέλοντας να καλύψει τον Αντώνη Σαμαρά.

Ξεκάθαρη θέση εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη  ΝΔ  πήρε από την Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, καθώς και προ καιρού είχε υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής πήρε θέση και ως προς την ουσία της πρότασης του κ. Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τον τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά «το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Περιληπτικά ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολλά θέματα λέγοντας «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στα της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Καραμανλής πήρε θέση για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς να παραγνωρίζει την ευθύνη της Ρωσίας, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «η παράταση της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει». «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες. Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μινσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός», τονίζει ο κ. Καραμανλής. Μάλιστα, επιτίθεται εναντίον όσων και εντός Ελλάδος τάσσονται υπέρ της «κλιμάκωσης της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».

«Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά», τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός στρέφει τα βέλη του εφ’ όλης της ύλης εναντίον των πολιτικών της Γερμανίας, τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και για το μεταναστευτικό. «Η πολιτική των Μνημονίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση. Αντί μεταφοράς πόρων από τον πλουσιότερο Βορρά στον φτωχότερο Νότο, αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση Ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν», υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής.

Ως προς το μεταναστευτικό είπε «Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων που ακόμα και σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσχηματική. Δεν δόθηκαν τα σωστά μηνύματα ως προς την αυστηρότητα των κανόνων εισόδου σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά σχεδόν απηύθυναν προσκλητήριο. Δεν οριοθετήθηκαν αυστηρά οι νόμιμες οδοί οικονομικής μετανάστευσης ως οι μόνες για την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαϊκών κρατών. Αφέθηκε έτσι στην ευχέρεια των διακινητών να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Ενώ, ως προς την απόδοση ασύλου, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς κανόνες που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ ελαστικοί. Και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών, η οποία είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Δυστυχώς, και στο μείζον αυτό πρόβλημα, τα κράτη μέλη λειτουργούν μονομερώς και αδυνατούν να δουν τη συνολική εικόνα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα οι ενέργειες της Γερμανίας, με γνώμονα αποκλειστικά τη διαχείριση του προβλήματος εντός των συνόρων της», υπογραμμίζει.

Τοποθετούμενος, επίσης, στη συζήτηση για την περίφημη woke agenda και τον υπέρμετρο δικαιωματισμό, ο κ. Καραμανλής μιλά για τον ρόλο των ελίτ. «Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Καραμανλής, με φόντο και την εκλογή Τραμπ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιλέγει να μην πάρει θέση στα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επιλέγοντας το «ουδέν σχόλιον».




Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός - Επεισόδια από αντιεξουσιαστές

 


Ο Νίκος Ρωμανός, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της έκρηξης στο διαμέρισμα επί της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.

Λίγο μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του επικράτησε ένταση και μικροεπεισόδια από αντιεξουσιαστές ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.





Ο Νίκος Ρωμανός κατά τις 18:00 αποχώρησε συνοδεία αστυνομικών από την Ευελπίδων ενώ αντιεξουσιαστές τόσο μέσα στα δικαστήρια όσο και έξω από αυτά φώναζαν συνθήματα υπέρ της αθωότητας του.

Κατά την τετράωρη απολογία του Νίκου Ρωμανού που διεξήχθη κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια φώναζε συνθήματα υπέρ του.

Ο 31χρονος κατηγορούμενος κατά τη σημερινή του απολογία στην ανακρίτρια αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της έκρηξης, αναφέροντας πως δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έπεισε και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Ειδικότερα, με υπόμνημα 12 σελίδων που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο 31χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε: «Αρνούμαι μετ' επιτάσεως κάθε κατηγορία σε βάρος μου.

Με τους συγκατηγορούμενους μου δεν έχω καμία σχέση, δεν ήταν ποτέ άνθρωποι με τους οποίους είχα συναναστραφεί έστω και κοινωνικά και δεν έχω συμμετάσχει σε καμιά πράξη από αυτές που μου αποδίδονται.

Η μοναδική μου εμπλοκή με την δικογραφία είναι ένα αποτύπωμα μου σε πλαστική σακούλα, ένα κινητό αντικείμενο το οποίο δεν συνδέεται με κανένα άλλο εύρημα της δικογραφίας».

Μάλιστα στο υπόμνημά του ο Νίκος Ρωμανός παραθέτει και βιογραφικά του στοιχεία, ζητώντας από ανακρίτρια και εισαγγελεα να μην τον προφυλακίσουν, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ένδειξη που να θεμελιώνει ότι είναι ύποπτος φυγής

Όπως ακόμη επισήμανε ο 31χρονος αναρχικός στην ανακρίτρια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να θεμελιώνει υποψία φυγής του.

«Έχω και στο παρελθόν δοκιμαστεί με ηλεκτρονική επιτήρηση, την εποχή που ήμουν κρατούμενος και παρακολουθούσα ανελλιπώς τα μαθήματα μου στο ΤΕΙ και ουδέποτε δημιούργησα το παραμικρό πρόβλημα ή έστω υπόνοια ότι μπορούσα να προβώ σε κάποια έκνομη ενέργεια παραβιάζοντας τους όρους», ανέφερε στο υπόμνημά του ο 31χρονος και πρόσθεσε: «Παράλληλα, όπως κάλλιον εμού γνωρίζετε και όπως δημόσια πολύ εκπρόσωποι της αστυνομίας δηλώνουν, τόσο εγώ όσο και άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές βρισκόμαστε σε ένα σταθερό καθεστώς παρακολούθησης – επιτήρησης (...). Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαπράξω οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Ακόμη ο Ν. Ρωμανός υποστήριξε ότι το 2013 μετά την φυλάκιση του ολοκλήρωσε το σχολείο εντός της φυλακής και συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπου και πέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών. Έκτοτε, όπως ανέφερε, συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα μαθήματα και φοιτούσε με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς ποτέ να έχει απασχολήσει για το παραμικρό.

«Συνέχισα να παρακολουθώ τη σχολή μου και μετά την αποφυλάκισή μου και μου απομένουν περίπου έξι μαθήματα για την για να την ολοκληρώσω», υποστήριξε ακόμη ο Ν. Ρωμανός με το υπόμνημά του.

Και συνέχισε: «Αποφυλακίστηκα το 2019 έχοντας εκτίσει τα προβλεπόμενα από το νόμο και έλαβα η υφ' όρων απόλυση με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού όπου ήταν και η μόνιμη κατοικία μου, δύο φορές το μήνα. Από την πρώτη στιγμή έχω τηρήσει απαρεγκλίτως τους όρους και σας προσκομίζω βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού (...).

Παράλληλα αποφάσισα να δουλέψω αμέσως και βρήκα δουλειά σε κάβα, ως βοηθός στην αποθήκη αλλά λόγω της καραντίνας που επεβλήθη ως μέτρο τον Μάρτιο του 2020 διέκοψα. Παραταύτα με τον ιδιοκτήτη, του οποίου υπεύθυνη δήλωση σας εγχειρίζω, διατηρώ ακόμα και σήμερα επαφές και μάλιστα συζητάμε να συνεργαστούμε εκ νέου, με την τοποθέτησή μου σε διοικητική θέση».

Ο 31χρονος αντιεξουσιαστής υποστήριξε ότι θα παραστεί σε τυχόν μελλοντική του δίκη προκειμένου να αποδείξει, όπως επισημαίνει, την αθωότητα του.

«Τόσο τα πραγματικά περιστατικά της παρούσας υποθέσεως όσο και ο χαρακτήρας μου αλλά και οι συνθήκες ζωής μου πιστοποιούν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι και στο δικαστήριο θα παραστώ και στην εκτέλεση της όποιας απόφασης θα υποβληθώ.

Κανένα απολύτως λόγο δεν έχω να μην εμφανιστώ στο ακροατήριο, δεδομένου ότι μόνο με την παρουσία μου σε αυτό θα πετύχω να αποδείξω την αθωότητά μου.

Στόχος μου και πρωταρχικό μέλημα σε όλη την εξέλιξη της παρούσας υποθέσεως ήταν και είναι η απόδειξη της αλήθειας και άρα της αθωότητας μου», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως δε, συμπλήρωσε, «τα παραπάνω δηλώνουν βεβαίως ότι κανένα απολύτως μετρό δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος μου δεν απαιτείται να ληφθεί προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι θα παραστώ στο ακροατήριο και ότι σε κάθε περίπτωση η επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης επαρκή πλήρως.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η προσωρινή κράτηση πρέπει να διατάσσεται εξαιρετικά αποτελώντας το ύστατο δικονομικό μέτρο, αφού πρώτα εξαντληθεί η εκτίμηση όλων των περιοριστικών όρων που προβλέπονται».