Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Κανένας δεν έχει περιθάλψει τον σκύλο που επιβίωσε στην Πεντέλη περιπλανείται μόνος του

 



Εάν εξαιρέσεις το ΚΑΘΑΡΜΑ που τον άφησε μόνο του στο σπίτι, καμία υπηρεσία η φιλοζωική οργάνωση δεν έχει παραλάβει το άτυχο σκυλάκι για να το περιθάλψει.

Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Καπάνταη από το πρακτορείο φωτογραφιών SOOC συγκλονίζουν αφού το σκυλάκι φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένο, είναι σε σοκ, έχοντας υποστεί σημαντικά εγκαύματα στο πίσω μέρος του σώματος και τη μουσούδα και σίγουρα υποφέρει από τους πόνους.







Ανάληψη ευθύνης απο συντρόφους για την τρομοκρατική επίθεση στη Real Group

 


Η οργάνωση των συντρόφων «Χιλιάδες Ήλιοι της Νύχτας» ανέλαβαν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Real Group.

Η οργάνωση αυτή κινείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και καλύπτεται από γνωστό σε όλους μας πολιτικό κόμμα. Η οργάνωση τον συντρόφων κακοποιών ανέλαβε την ευθύνη με κείμενο που αναρτήθηκε σε σελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο μακροσκελές κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η δράση μας στη Real Group είναι ολόψυχα αφιερωμένη στον αναρχικό απεργό πείνας και σύντροφο Γιάννη Μιχαηλίδη που από τις 23/05 διεκδικεί το αυτονόητο: την αποφυλάκισή του, μιας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του με βάση τους ίδιους τους νόμους του αστικού κράτους,  τους οποίους δεν διστάζουν να κουρελιάσουν κάθε στιγμή τα καθίκια που βρίσκονται στους καλογυαλισμένους θρόνους της Εξουσίας (Εκτελεστικής-Δικαστικής)».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Τα ξημερώματα στις 13/07 αφήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό μικρής ισχύος στο ισόγειο του κτηρίου εξωτερικά της πόρτας του ρουφιανομέσου Real News – Real Fm. Μετά την εξωτερική καταστροφή της πόρτας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πάνω μέρος του κτηρίου μέσω του αγωγού με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των εγκαταστάσεων των Real News και Real Fm, όπως επίσης και μιας ναυτιλιακής εταιρείας που βρισκόταν στο ίδιο κτήριο.».



Αυτοκτόνησε 84χρονος άνδρας που καιγόταν το σπίτι του

 



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ότι καιγόταν το σπίτι του για τρίτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την σορό του άτυχου άνδρα βρήκε η σύζυγος του μέσα στο σπίτι, ενώ στο σημείο βρίσκεται και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τη σορό του.

Όπως ανέφεραν γείτονες και συγγενείς του ηλικιωμένου άνδρα, το σπίτι του είχε καεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, ήταν ένα πολύ συμπαθής και ευαίσθητος άνθρωπος.



Απάντηση στην κριτική για το νομοσχέδιο για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000

 



Ο ισχυρισμός ότι «επιτρέπονται χρήσεις που έως τώρα απαγορεύονταν», δεν ισχύει.  Με τη νομοθεσία πριν από το ν. 4685/2020 (ν. 3937/2011) υπήρχε μια σειρά απαγορεύσεων η οποία διατηρείται σε ισχύ χωρίς καμία απολύτως αλλαγή. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η φαινομενικά «αυστηρή» προσέγγιση του ν. 4685/2020 μάλλον οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα οδηγήσει πρακτικά σε αυστηρότερη προστασία η οποία θα μπορεί ταυτόχρονα να ελεγχθεί.  Ειδικά ως προς τις ΑΠΕ, σημειώνεται ότι η επιδίωξη του υπέρμετρου περιορισμού των ΑΠΕ έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αυτές αποτυπώνονται στη δέσμη προτάσεων που συνθέτει την πρωτοβουλία REpowerEU με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ρητή αναφορά στο ότι οι ΑΠΕ (και το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ρεύματος) συνιστούν έργα «υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος». 

Ο ισχυρισμός ότι «παραβιάζεται η ενωσιακή νομοθεσία με το παρόν νομοσχέδιο» είναι ανακριβής.  Η ενωσιακή νομοθεσία δεν απαγορεύει a priori συγκεκριμένα έργα και δραστηριότητες στις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας εγκαλεί γιατί δεν κάνουμε δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στα έργα που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά. Με το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά θεσπίζεται συγκεκριμένη διαδικασία διεξαγωγής δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων και στα έργα/δραστηριότητες που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, προκειμένου ακριβώς να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο.

Οι δε αναφορές περί υποχρέωσης θέσπισης του 1/3 των προστατευόμενων περιοχών σε καθεστώς «αυστηρής προστασίας» δεν είναι ορθές αφού πρόκειται περί προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030 και όχι για θεσμική υποχρέωση των κρατών-μελών.

Ο ισχυρισμός ότι παραβιάζεται η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τα απάτητα βουνά είναι ανακριβής. Οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θέτουν τους γενικούς οριζόντιους κανόνες προστασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες  κάθε συγκεκριμένου προστατευτέου αντικειμένου. Το ότι σε ορισμένες  Ζώνες Απόλυτης Προστασίας μπορούν να υπάρχουν κάποιοι δρόμοι αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες θα επιτρέπονται δρόμοι. Προφανώς, όπου έχουν θεσπιστεί περιοχές άνευ δρόμων («απάτητα βουνά») ως προσωρινό μέτρο διαχείρισης (διετούς διάρκειας) αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών  και των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.



Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 856 εκατ. από τον ΔΕΣΦΑ


 

Η ενεργειακή κρίση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εφοδιασμού για τις χώρες των Βαλκανίων αποτυπώνονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031 που τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και είναι σημαντικά αυξημένο (+57%) σε σχέση με το προηγούμενο.


Συγκεκριμένα το νέο δεκαετές πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 856 εκατ. ευρώ, έναντι 543 εκατ. που ήταν το προηγούμενο δεκαετές (2021-2030). Αιτίες της αύξησης είναι η προσθήκη νέων έργων για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και την εσωτερική αγορά (+126 εκατ.) καθώς και η αύξηση του κόστους των υλικών λόγω της διεθνούς κρίσης (+196 εκατ.).

Στα νέα έργα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή που αναθεωρήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη ενίσχυσης των διακινούμενων ροών προς την Βουλγαρία μέσω του αγωγού IGB, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Διαχειριστών Φυσικού Αερίου (ENTSO-G). Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνονται ακόμη οι συνδέσεις με τον αγωγό EastMed και με τους πλωτούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, η αναβάθμιση της διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ, κ.α.

Στο νέο δεκαετές προκρίνεται εξάλλου η λύση της τροφοδοσίας των Ιωαννίνων με υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μεταφέρεται με βυτία σε αποθήκες στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα (με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τον Σεπτέμβριο του 2026 και προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ). Η ίδια λύση είχε εξεταστεί και για την Πάτρα αλλά εγκαταλείπεται λόγω πολυπλοκότητας αλλά και επειδή είναι πολύ κοντά χρονικά (Σεπτέμβριος 2025) η λειτουργία αγωγού τροφοδοσίας της πόλης.

Σε σχέση με την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών αναφέρεται ενδεικτικά ο προϋπολογισμός έργων όπως οι αγωγοί προς Δυτική Μακεδονία (167 εκατ. έναντι αρχικού κόστους 110 εκατ., αύξηση 52%), προς Πάτρα (98 εκατ. από 85), Γευγελή (67 από 51,4 εκατ., αφορά την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία, που σήμερα τροφοδοτείται αποκλειστικά μέσω Βουλγαρίας), η σύνδεση με το πλωτό ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (26 από 13 εκατ.) και Κορίνθου (15 από 9,9 εκατ.) κ.α.

Σύμφωνα με το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ, οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές αυξάνουν τα τέλη χρήσης του Συστήματος από τους καταναλωτές κατά 11%.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022.




Οι αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο ελληνικό κράτος

 


Να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό δημόσιο με τη χρήση νέων τεχνολογιών θα επιχειρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή. Το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαρθρώνεται σε τρία μέρη, έχοντας ως σκοπό:


Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημόσιας διοίκησης απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο (Μέρος Α),

Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΔτΠ), των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), του κατανεμημένου καθολικού και της τρισδιάστατης εκτύπωσης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (Μέρος Β) και

Την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών σε επιμέρους τομείς, που αποσκοπούν στην περαιτέρω απλούστευση διαδικασιών του δημόσιου τομέα, καθώς και ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εδραίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών (Μέρος Γ).




Άμεση και συντονισμένη αντίδραση των Αρχών μετά τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα

 


Αμέσως μετά την πτώση αεροσκάφους ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα drones. Ακολούθησαν δυνάμεις ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ, ενώ συνδρομή παρείχαν ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Η  περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας, ενώ οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι λίγο μετά το δυστύχημα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112, να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν. Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας). Ήδη έχουν περισυλλεγεί οι σοροί του πληρώματος και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των πυρομαχικών που διασκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής.


Σημειώνεται ότι το ουκρανικό αεροσκάφος, τύπου Antonov 12, - όπως  ανακοίνωσε η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας- απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στη Σερβία με οκταμελές πλήρωμα ουκρανικής καταγωγής και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν), τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ) και την Ινδία (Αχμενταμπάντ). Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42, πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής, ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα, αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα». Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων σχετικών διαδικασιών. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.


Για την πραγματοποίηση της πτήσης, είχαν υποβληθεί τα σχετικά σχέδια. Λόγω της φύσης του φορτίου υφίσταται διεθνής υποχρέωση να ενημερώνεται η χώρα στον εναέριο χώρο της οποίας κινείται αεροσκάφους που φέρει πολεμικό υλικό. Η Σερβία δεν ενημέρωσε ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επειδή επρόκειτο για ιδιωτική πτήση, με Ουκρανο operator θα έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί η πρεσβεία της Σερβίας στην Ελλάδα η οποία θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Γι αυτό το λόγο, χθες  ύστερα από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης  ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο  Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα για το ίδιο θέμα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα.




Συνάντηση καθεστωτικών αρχηγών Πούτιν - Ερντογάν - Ραϊσί

 


Αρχηγοί καθεστωτικών χωρών με πρώτο τον δικτάτορα της ΡωSSίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη.

Μαζί με τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, στο τραπέζι έκατσε ο Ιρανός Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΡώSSος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "χρήσιμες" τις τριμερείς συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό Εμπραχίμ Ραϊσί για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την “εξομάλυνση” της κατάστασης στη Συρία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τους καθεστωτικούς ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν στην Τεχεράνη, ο Πούτιν είπε ότι οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τη Συρία.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία και το Ιράν συζήτησαν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων σε διμερείς διακανονισμούς.



Έκκληση Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς να μην εγκαταλείπονται κατοικίδια


 

Η περιοχή της Πεντέλης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, που είναι το βασικό μέλημα, σημαντικό είναι να γίνει το ίδιο και με τα κατοικίδια ζώα που σίγουρα υπάρχουν στα οικήματα τα οποία απειλεί η φωτιά στην Πεντέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα.



«Κάθε ζωή έχει αξία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας), «τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης - Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων. Προς το παρόν, ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού.

«Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 2131364935», επισημαίνεται .



Γελοία φυσιογνωμία κάνει αντιπολίτευση με fake news

 


Την ώρα που οι πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της Πεντέλης δίνουν μάχη με τη φωτιά, η γελοία φυσιογνωμία της πολιτικής, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25 θεώρησε ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση.

Και όχι μόνο να κάνει αντιπολίτευση, αλλά να γράφει προκλητικά ψέματα, ότι δήθεν δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι και ότι δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα παρά μόνο δύο ελικόπτερα.

Δείτε την ανάρτηση της γελοίας φυσιογνωμίας Κρίτωνα Αρσένη :

«Μέχρι πριν 1 ώρα ήμουν στην φωτιά στην Πεντέλη. Είναι ψέματα ότι υπήρχαν εναέρια μέσα πέρα από 2 ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις και 2 αεροπλάνα που δεν έκαναν. Οι αέρηδες δεν ήταν δυνατοί. Όπως συνήθως αντέδρασαν αργά και τους ξέφυγε. Χωρίς λόγο θα κινδυνέψει να καεί η μισή Αθήνα».





Αστυνομικοί απεγκλώβισαν κατοίκους από Ντράφι και Ανθούσα

 



Αστυνομικές Δυνάμεις απεγκλώβισαν τουλάχιστον 16 άτομα από την Ανθούσα και το Ντράφι λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα για τη φωτιά στην Πεντέλη.



Καταγγελίες για εμπρησμούς - Στο Συντονιστικό από τις 5:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σηκώθηκαν στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν γίνει καταγγελίες για εμπρησμό. Σε ερώτηση στον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με τις καταγγελίες, είπε πως τέτοια ζητήματα επιβεβαιώνονται από τα αρμόδια άτομα της Πυροσβεστικής.