Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Απεβίωσε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Βασίλης Μαγγίνας


Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 ετών ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μαγγίνας, στο θεραπευτήριο Ευγενίδειο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Ο Βασίλης Μαγγίνας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Νομική Αθηνών και ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα από νεαρή ηλικία.

Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1993, και ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, το 2007 ως υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας στην κυβέρνηση Καραμανλή.




Ιωάννινα: Θύμα ενδοσχολικής βίας ο Βαγγέλης Γιακουμάκης διαπιστώνει η ΕΔΕ



Θύμα bullying-ενδοσχολικής βίας από παρέα συμφοιτητών του είχε πέσει ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, όπως επιβεβαιώνεται από το πόρισμα-καταπέλτης της Ενορκης Διοικητικης Εξέτασης. Πρόκειται για εσωτερική έρευνα που έχει να κάνει με τυχόν ευθύνες υπευθύνων της Σχολής και δεν έχει σχέση με την αστυνομική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πόρισμα το οποίο διενήργησε κλιμάκιο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ)-«Δήμητρα» με επικεφαλής τον νομικό Ανδρέα Αθανασόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και κατατέθηκε στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ.

Ηδη, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και θα λάβει γνώση του πορίσματος, οπότε το ανώτατο όργανο του οργανισμού θα αποφασίσει τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 18 καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι ο Βαγγέλης είχε πέσει θύμα άγριου χλευασμού και κακής συμπεριφοράς από παρέα συμφοιτητών του. Αρκετά βίαια σκηνικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά την εξαφάνιση-θρίλερ του Βαγγέλη επιβεβαιώνονται.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ενδοσχολικής βίας από την επιτροπή απαιτούσε πολύ λεπτούς χειρισμούς, καθώς και λεπτομερή εργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η έρευνα με κατεπείγουσα διαδικασία. Στόχος των αρμοδίων της επιτροπής ήταν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν λεπτομερή εικόνα για όσα συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.


Πηγή : tanea.gr


Ινδία: Χιλιάδες εισέβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και λίντσαραν βιαστή



Πολλές χιλιάδες άτομα εισέβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ινδία, έσυραν έξω έναν κρατούμενο που κατηγορείται για βιασμό και τον λιντσάρισαν αφού τον περιέφεραν γυμνό στους δρόμους, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αποκατάσταση της τάξης.

Το πλήθος εισέβαλε στην φυλακή που βρίσκεται στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ναγκαλάντ αργά χθες το βράδυ. Ο κρατούμενος ήταν ένας 35χρονος μουσουλμάνος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι βίασε μία γυναίκα. Το πλήθος τον έβγαλε δια της βίας από την φυλακή και, αφού τον έγδυσε, τον περιέφερε γυμνό στους δρόμους και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. "Το πλήθος ακινητοποίησε τους φρουρούς ασφαλείας", δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Τ.Ρ Ζέλιανγκ.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί στην περιοχή από χθες το βράδυ, βρίσκεται ακόμη σε ισχύ καθώς η κατάσταση παραμένει "έκρυθμη", δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μερέν Τζαμίρ. Οι περισσότεροι κάτοικοι στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι χριστιανοί.

Ο βιασμός αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ινδία μετά το 2012, όταν μία νεαρή φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά και βασανίστηκε μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια υπέκυψε στα βαριά τραύματά της. Η βία κατά των γυναικών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ινδία, όπου αναφέρεται ένας βιασμός κάθε 21 λεπτά κατά μέσο όρο. Επίσης συχνές είναι και οι επιθέσεις με οξύ, η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση.

Το 2013 αναφέρθηκαν στην αστυνομία 309.546 εγκλήματα εις βάρος γυναικών, από 244.270 ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Εγκλημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται βιασμοί, απαγωγές, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.



Πηγή : ΑΠΕ


Αθώωση του Η. Κασιδιάρη για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη ζήτησε ο εισαγγελέας



Την αθώωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για την επίθεση σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής της Χρυσής Αυγής, πρέπει να απαλλαγεί από το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που είχε απαγγελθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία εναντίον του.
Όπως είπε στην πρότασή του ο εισαγγελέας, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα μπορούσε να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη, αλλά χρειαζόταν έγκληση από την παθούσα εντός τριμήνου.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά τού κατηγορούμενου καθώς όπως είπε «ένας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα».
Εν τω μεταξύ, απολογούμενος ο κ. Κασιδιάρης, χαρακτήρισε «ακραία αντίδραση» την επίθεση σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη. Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε "λανθασμένη ενέργεια" όσα έγιναν στην επίμαχη εκπομπή και τόνισε πως "Όχι. Ένας άνδρας δεν σηκώνει ποτέ το χέρι του να χτυπήσει μια γυναίκα".

Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής της Χρυσής Αυγής: "Είχα μια άσχημη στιγμή. και δυστυχώς εμφανίζομαι ως άνδρας που χτυπάει γυναίκες".

Κατά τον κ. Κασιδιάρη, πριν τον κρίνει το δικαστήριο θα πρέπει να δει ποια ήταν η κίνηση που τον "έφερε σε αυτό το σημείο". Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως κατά την διάρκεια της επίμαχης εκπομπής "πολλές φορές σκέφτηκα ότι έπρεπε να φύγω" ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό με τη νυν Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου υποστήριξε πως είχε μία ακραία αντίδραση.

Έτσι, όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Κασιδιάρης, "πήγα να βγάλω το μικρόφωνο και να φύγω. Εκείνη τη στιγμή δέχθηκα το χτύπημα με κάποια έντυπα από την κ. Κανέλλη. Δεν υπήρξαν γροθιές. Ήταν μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δυο στον αέρα. Ήταν μια λανθασμένη ενέργεια".

Ο βουλευτής ρωτήθηκε από τον Εισαγγελέα τι έκανε μετά το περιστατικό στον σταθμό και απάντησε: «Έφυγα. Ούτε χτύπησα κανέναν ούτε τίποτα».

- Εισαγγελέας: Προσπαθήσατε στην συνέχεια να έρθετε σε επαφή με την κ. Κανέλλη;

- Κατηγορούμενος: Όχι, βρήκα "τοίχο" απέναντι μου.

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Κασιδιάρης γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη και απάντησε ότι θα ζητούσε συγγνώμη "αν δεχόμουν μια συγγνώμη".

Στο δικαστήριο πριν προχωρήσει στην τελική ευθεία με την απολογία και την Εισαγγελική αγόρευση κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη ο ιδιώτης ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης ο οποίος υποστήριξε ότι το χτύπημα του κατηγορουμένου στην κ. Κανέλλη

"θα μπορούσε να επιφέρει μόνο απλή σωματική βλάβη". Συμπλήρωσε επίσης πως δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αιμάτωμα αλλά μία "Ολωσδιόλου ελαφριά, ασήμαντη βλάβη".


Πηγή : ethnos.gr


Γιατι η Ελλαδα δεν θα βγει από το ευρώ;


Γράφει ο Χρήστος Σ. Αργυρίου

Συνεχίζοντας να ζούμε την καθημερινότητά μας με την ανησυχία και την αβεβαιότητα της παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη, αλλά και επιμένοντας να πιστεύουμε πως η απόφαση αυτή είναι στο χέρι μας, επιμένω να λέω και να γράφω πως, ευτυχώς ή δυστυχώς,  δεν είναι στο χέρι μας.
Η μάχη στις Βρυξέλλες δίνεται για να βρεθεί μια λύση, έτσι ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητα τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αν συμβεί αυτό, που είναι καθώς φαίνεται, το πιθανότερο, τότε η κατάσταση δεν θα είναι καλή για εμάς, ούτε για την Ευρώπη αλλά ούτε και για τις Η.Π.Α.
Οι Η.Π.Α. δεν έχουν μεγάλη οικονομική “έκθεση” και δεν θα υποστούν μεγάλη ζημιά από ένα Grexit, σαφέστατα. Όμως τα γεγονότα που θ’ ακολουθήσουν, θα επηρεάσουν έμμεσα τις Η.Π.Α. λόγο του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε και υπάρχουμε. Δηλαδή την σχέση Η.Π.Α. με Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει ανησυχία από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην ακαμψία του Βερολίνου που εδραιώνει την επικυριαρχία της στη Ε.Ε. ασκώντας εξουσία σε μια ολοένα και λιγότερο ανθρωποκεντρική Ε.Ε. που πέφτει συνεχώς στον δείκτη δημοκρατίας. Για τις Η.Π.Α. δεν είναι ώρα να προστεθεί στο Ουκρανικό πρόβλημα και το Ελληνικό Grexit διότι και στις δύο περιπτώσεις καραδοκεί η Ρωσία “απέναντι”.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή. Αν, υποθετικά μιλώντας, “κατέβαινε” η Ρωσία στην Μεσόγειο, άρα σε θερμά ύδατα, θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος του γεωπολιτικού “παιχνιδιού”, σύμφωνα με την Αγγλοσαξονική σχολή γεωπολιτικής. Μια τέτοια κίνηση θ’ αποτελούσε casus belli για τις Η.Π.Α. Ένα Grexit θα πυροδοτούσε μια οικονομικό-κοινωνικό-πολίτικο-στρατιωτική κρίση στην χώρα μας με πρόσχημα και παραπέτασμα την ανεξέλεγκτη αναταραχή που θα δημιουργούσε μια άτακτη χρεοκοπία.    
Δεν είναι τυχαίο πως συζητιέται η άρση του εμπάργκο από τη Ρωσία μόνο προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. για ορισμένα προϊόντα. Η Ρωσία μπορεί εύκολα ν’ απορροφήσει όλη την παραγωγή της Ελλάδας στο 100%. Όμως όχι με αντάλλαγμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. όπως θα επιθυμούσε η Μόσχα.
Αναφερόμενος στον “δείκτη δημοκρατίας” σας παραπέμπω στην εκπόνηση μελέτης της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Socialists & Democrats) 264 σελίδων με τίτλο η “Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη”. Η Ελλάδα πχ το 2008-2009 ήταν στην 25η θέση ενώ το 2014 στην 41η. Η πτώση αυτή, εντός των ετών της κρίσης, οδήγησε την δημοκρατία μας σ’ ελεύθερη πτώση, η οποία αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, δεν θα είναι απίθανη, μελλοντικά, η αλλαγή πολιτεύματος, σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ και τα επακόλουθα μιας τέτοιας κίνησης. Ας μην λησμονούμε εξάλλου και την ομιλία της πρώην Πρ. της Βουλής κας Ψαρούδα – Μπενάκη  προς τον πρώην Πρόεδρο κο Κ. Παπούλια περί περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας, περιορισμού αλλά και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων.

Άλλο ένα πρόβλημα που πονοκεφαλιάζει και την Γερμανία, είναι ο φόβος του ντόμινο που ίσως ενδέχεται ν’ ακολουθήσει μετά το Grexit.  Πολλοί ισχυρίζονται πως το σοβαρότερο πρόβλημα έρχεται από την Ρώμη και όχι από την Αθήνα και δεν έχουν άδικο. 

Όπως αναφέρει η εγκυρότατη Wall Street Jourmal  με  τίτλο “Η Ιταλία είναι η ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης” “…μοιάζει πραγματικά αδύνατον, αλλά η Ιταλία με 16 χρόνια στο ευρώ, έχει “αναπτυχθεί” 4% δηλαδή χειρότερα από την Ελλάδα…”. Μια πιθανή πραγματοποίηση της θεωρίας του ντόμινο με έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, θα είχε εκτεταμένες συνέπειες παγκοσμίως, αλλά σε οικονομική κλίμακα και όχι σε γεωπολιτική, όπως στην δική μας περίπτωση.
Με στενά οικονομικούς όρους, οι Η.Π.Α. δεν εξυπηρετούνται από τη κατάρρευση του ευρώ, αν υποθέσουμε πως υλοποιηθεί ένα Grexit και συμπαρασύρει και την Ιταλία (γι’ αρχή μόνο), απλά διότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Η.Π.Α. και με αδύναμα εθνικά νομίσματα θα μειωθεί η ζήτηση των Αμερικανικών προϊόντων οπότε θα υπάρξει, σε βάθος χρόνου, πρόβλημα και στο εσωτερικό των Η.Π.Α.
Διαβάζοντας την αναφορά για την χώρα μας στο US Department of State αναφέρει χαρακτηριστικά για το γεωστρατηγικό σημείο που βρισκόμαστε, πως είναι ένας λόγος που είμαστε σημαντικός σύμμαχος των Η.Π.Α.
Σε μια περιοχή που η μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης καταγράφηκε κατά την περίοδο της Pax Romana και φαίνεται, με την πάροδο του χρόνου, πως οδεύει προς αποσταθεροποίηση, είναι αδύνατον να αφεθεί πορευμένη στην τύχη. Οι καμπάνες της αποσταθεροποίησης άρχισαν να κτυπούν με τις αλλαγές των συνόρων και κυρίως στην Ουκρανία. Η Κριμαία είναι casus belli για τη Μόσχα, το ίδιο πιστεύω (είναι καθαρά προσωπική μου εκτίμηση) πως είναι και η Ελλάδα για τις Η.Π.Α. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε την έξωθεν σωτηρία, χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί ο εξορθολογισμός του δημοσίου είναι ο σωστός δρόμος εξισορρόπησης της δημοσιονομικής πολιτικής.   
Δεν αναφέρω καθόλου τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο ως επιχείρημα, θέμα για το οποίο έχει γίνει τόσος πολύς λόγος, που είναι αντιστρόφως ανάλογος με το χρόνο που χρειάζεται για έρευνα, εξόρυξη, εκμετάλλευση κι ανταπόδοση. Εξάλλου ο ορυκτός πλούτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου και δεν είμαι σίγουρος, ούτε αισιόδοξος για το κατά πόσο θα μας ανήκει στο μέλλον ή σε τι ποσοστό, αν κι εφόσον αποφασίσουμε να φύγουμε μόνοι μας από την ευρωζώνη, μιας και δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου για να μας διώξουν.
Γιατί το λέω αυτό; Σκεπτόμενος όπως οι σύμβουλοι των δεξαμενών σκέψης (think tanks), επεξεργάζομαι σενάρια τους, διότι κάποιο από αυτά αργά ή γρήγορα θα υλοποιηθεί, αν κι εφόσον η Ελλάδα από “ατύχημα” εξέλθει την ευρωζώνης.
Το πρώτο είναι πως θα συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα, πλέον των ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών που εικάζουμε που μπορεί να μας οδηγήσουν. Έως ότου να τυπώσουμε νόμισμα και “βγουν” οι ισοτιμίες ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος, θα ψάχνουμε εκ νέου για πατρόνους σε Δύση και Ανατολή, με όχι εξασφαλισμένη την σωστή απόφαση, λόγο της πίεσης χρόνου για επιβίωση σ’ ένα αδυσώπητο οικονομικό σύστημα που δεν συγχωρεί.

Το δεύτερο σενάριο. Αν καταφύγουμε στη Ρωσία, λύση που αφελώς επιζητούν αρκετοί και βρεθεί σημείο επαφής, θα είναι άκρως επιζήμιο για εμάς, όπως προείπα, διότι, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θα έχουμε συμπλοκή στο Αιγαίο και εικάζω ότι δεν θα μας ανήκει πλέον, με την σημερινή μορφή τουλάχιστον. Αυτό βέβαια θα σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί, μην περιμένετε άμεσες εξελίξεις, αλλά κλιμακούμενες. Τώρα το αν θεωρηθούμε χώρα εκκολαπτόμενων τρομοκρατών, ή στοχοποιηθούμε λόγο ύπαρξης βάσεων της Ρωσίας σε μια άκρως ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, όπως είναι η χώρα μας, μένει να το δούμε. Τα “δείγματα” πολιτικών αντίμετρων-αντίποινων που είχαμε πάντως από την επαφή του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την Μόσχα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, μάλλον επιβεβαιώνουν το δυσμενές αυτό σενάριο.
Οι Η.Π.Α. δεν θ’ άφηναν επ’ ουδενί την Ρωσία να κατέβει σε θερμά ύδατα. Σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσαν να “δώσουν” στην Τουρκία την επιτήρηση του Αιγαίου, προκειμένου να συνεχίσει να είναι ελεγχόμενο από τη Δύση. Το αστείο σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι πως η Τουρκία, που συμμάχησε με τους ηττημένους δύο παγκοσμίων πολέμων, θα φτάσει σε σημείο να έχει περισσότερα οφέλη, από εμάς που χύσαμε το αίμα μας, πλάι με τους συμμάχους και κερδίσαμε!
Το τρίτο σενάριο είναι η άφιξη, η δημιουργία βάσης, σχολών τζιχαντιστών, για να δημιουργηθεί μια νέα αφετηρία τρομοκρατικών αποστολών εντός της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή δημοκρατία συγκριτικά με τις χώρες των άλλων δύο ηπείρων (Αφρικής, Ασίας). Η Β. Αφρική είναι πηγή τρομοκρατικών οργανώσεων, παρά την προσπάθεια των κυβερνήσεων για την αποτροπή. Όμως η αποσταθεροποίηση των τελευταίων ετών, λόγο καθεστωτικών αλλαγών, αποδυνάμωσαν κράτη, ισχυρά μέχρι χθες, σε σημείο που να χρειάζονται την έξωθεν βοήθεια, με ψηφίσματα των ίδιων τους των κοινοβουλίων όπως έπραξε η Λιβύη (Αύγουστος 2014).
Η Τουρκία, μετά την τελευταία αρτηριοσκληρωτική στάση της στην μάχη κατά των τζιχαντιστών, όπου ουσιαστικά απείχε, την πορεία του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προς την “Σουλτονοποίηση” και το γεγονός πως η Τουρκία αποτελεί ορμητήριο τζιχαντιστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, (μεταξύ πολλών ακόμα παραγόντων) βάζουν σε σκέψεις τη Δύση, για το κατά πόσο θα μπορούσε να παίξει, μονόπλευρα, το ρόλο του επιτηρητή της περιοχής του Αιγαίου.  
Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός πως οι ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Η.Β.) είναι οι μεγαλύτεροι “αιμοδότες” του στρατού των τζιχαντιστών από την Ευρώπη, όπως αναφέρει σε άρθρο της η WSJ.      
Το τέταρτο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι η “λύση” του δολαρίου. Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε, υπό προϋποθέσεις, το δολάριο ως νόμισμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά μας δικαιώματα,  αλλά κι αυτό το σενάριο θα παρείχε επίσης μισή λύση.
Αυτά τα σενάρια είναι παράλληλα κι επιχειρήματα γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, αλλά και πως θα πρέπει να κινηθεί στρατηγικά στο διπλωματικό παρασκήνιο, κομμάτι στο οποίο δείχνει να πάσχει, μιας και δεν επιδεικνύει τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται και αυτό είναι επίφοβο, μιας και οι εταίροι μας έχουν στραφεί

εναντίον μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε αν και πότε θα πολλαπλασιαστούν κι άλλοι podemos  εντός της Ε.Ε. λόγο της κρίσης.
Παρασκηνιακά η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει και να ενημερώνεται, για το θέμα που ξεκίνησε ο Χ. Μ. Μπαρόζο ως Πρόεδρος τότε της Κομισιόν (Νοεμ. 2013) για την αναγγελία έρευνας  για το αυξανόμενο “ύποπτο” εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, η οποία έφτασε στο σημείο ν’ αντικαταστήσει την Κίνα στην 1η θέση παγκοσμίως.
 Είναι μεγάλο θέμα αυτό και θα έχει συνέχεια. Οι Η.Π.Α. θεωρούν πως η Γερμανία θα πρέπει όχι μόνο ν’ αποταμιεύει αλλά και να επενδύει προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Την περίοδο Ιαν.-Νοε. 2014 η Γερμανία εξήγαγε αγαθά αξίας ύψους $1τρις και το πλεόνασμα συγκριτικά με τις εισαγωγές έφτασε τα $188δις.  
Η έρευνα στοχεύει στο να ρίξει φως στην υποψία άλλων εταίρων, πως η Γερμανία πλουτίζει εις βάρος μελών της ευρωζώνης. Περιέργως δεν υπάρχει ενημέρωση γι’ αυτή την έρευνα. Εκεί ίσως θα έπρεπε να εστιάσει ο Πρωθυπουργός προγραμματίζοντας συναντήσεις με τους ηγέτες του νότου, για να προωθηθεί η έρευνα και όχι να “κουκουλωθεί”. Θα ήταν επίσης σώφρον, να τοποθετηθεί ένας διπλωμάτης δίπλα στον ΥΠ.ΟΙΚ. προκειμένου να μην οξύνονται τα πνεύματα και στέφονται όλοι εναντίων μας. Η κάθε λέξη του, περνά από κόσκινο και θα πρέπει να προσαρμοστεί το οικονομικό λεξιλόγιο με το διπλωματικό ή να συγχωνευτεί έστω για λίγο καιρό, εωσότου αντιστραφεί (αν είναι πλέον εφικτό) το “εχθρικό” κλίμα. Το ότι μας καλοδέχονται, μας χαμογελούν, μας σφίγγουν το χέρι ή μας χτυπούν φιλικά την πλάτη και μας στηρίζουν μπροστά στις κάμερες, δεν είναι διπλωματικές νίκες…
Αν και το “κλίμα” στην ευρωζώνη, στις αγορές και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν ευνοεί τα επιχειρήματα της έρευνα μου, συνεχίζω να πιστεύω ότι, δεν θα εξέλθουμε από την ευρωζώνη, συνεχίζω να πιστεύω πως η Ελλάδα είναι πολύ πιο “ακριβή” από αυτά που χρωστά και στο παρά 1’ θα βρεθεί, εκ νέου, λύση για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω. Πιστεύω πως η χώρα μας δεν θα είναι αυτή που θα τραβήξει τη πρίζα στο “μελλοθάνατο” ευρώ, μιας και  πιστεύω ότι το ευρώ δεν έχει πολύ μέλλον, συντασσόμενος με τους επενδυτές που μελετούν τον δείκτη “κατάρρευσης” του ευρώ EBI (Euro Brake-up Index).
          













    Χρήστος Σ. Αργυρίου
Διεθνολόγος - Στρατηγιστής
  


Τι συμβαίνει με τα δελφίνια στα Σπάτα;



Λούκα Μαρία

Στις 12 Ιανουαρίου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από καταγγελία διαπίστωσε τον θάνατο τεσσάρων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το ΒΗΜΑgazino ερευνά τις συνθήκες ζωής των δελφινιών.

Λίγα πλάσματα κατόρθωσαν σε ένα σύμπαν τόσο εγωιστικά ανθρωποκεντρικό να κατοχυρώσουν μια περίοπτη θέση στη μυθοπλασία και στις πολιτισμικές παραδόσεις όσο τα δελφίνια. Από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, που θεωρούν ότι όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει η ψυχή του γίνεται δελφίνι, ως τους Ινδιάνους της Αμερικής, που τα λατρεύουν ως θεότητες πιστεύοντας ότι βοήθησαν κάποτε τους προγόνους τους να φτάσουν στην αμερικανική ήπειρο από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αυτά τα ιδιαίτερα εξελιγμένα όντα της θάλασσας ή «μη ανθρώπινα πρόσωπα», όπως τα αποκαλεί το σύγχρονο ρεύμα της οικολογίας, προκάλεσαν για αιώνες τον θαυμασμό της ανθρωπότητας. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν έναν ιδιαίτερο δεσμό με αυτή την κατηγορία των θαλάσσιων θηλαστικών που απεικονίστηκαν στις μινωικές τοιχογραφίες της Κρήτης και πλαισίωσαν τους μύθους του Διόνυσου, του Απόλλωνα, του Οδυσσέα και του Αρίωνα, πάντα με τη μορφή ενός σωτήριου και ανέλπιστου συμπαραστάτη. Τα αντιλαμβάνονταν ως «λαό της θάλασσας», τους απέδιδαν σεβασμό και η δολοφονία τους ισοδυναμούσε με διάπραξη εγκλήματος.

Πολλούς αιώνες μετά, την εποχή της γνώσης, της τεχνολογικής ανάπτυξης και του οικολογικού συναγερμού αυτός ο δεσμός φαίνεται να έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Τα δελφίνια στον σύγχρονο κόσμο είναι κομμάτι ενός κερδοσκοπικού θεάματος που η όποια του ψυχαναγκαστική χαριτωμενιά εξαντλείται στα λεπτά της παράστασης και στη συνέχεια αντικαθίσταται από τη μονότονη θλίψη της αιχμαλωσίας, με συχνά δυσάρεστες επιπλοκές.

Το θέμα προέκυψε στις 12 Ιανουαρίου. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από καταγγελία που δέχτηκε πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και διαπίστωσε τον θάνατο τεσσάρων δελφινιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα θηλυκό ηλικίας 11 ετών και τρία νεογνά (ηλικίας μίας ημέρας, πέντε ημερών και δυόμισι μηνών). Ο θάνατος του μεγαλύτερου από τα δελφίνια αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, καθώς οξεία φλεγμονή οδήγησε σε νεφρική ανεπάρκεια, ενώ των δύο νεογνών αποδίδεται σε απόρριψη από τη μητέρα τους γιατί δεν τα θήλασε και δεν ευοδώθηκαν οι τεχνητοί τρόποι σίτισης. Το μόλις μίας ημέρας γεννήθηκε με ανωμαλία διάπλασης (το Πάρκο ανακοίνωσε πως γεννήθηκε νεκρό) και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να κολυμπήσει και πνίγηκε.

Η Ελλάδα ως και το 2010 ήταν από τις χώρες που δεν διέθεταν δελφινάριο. Υστερα άνοιξε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου των τεσσάρων δελφινιών αναπόφευκτα επανέρχονται τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των δελφινιών σε ένα τέτοιο τεχνητό περιβάλλον. Ερωτήματα όπως η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναπαραγωγής στα δελφινάρια, αφού για παράδειγμα στο Αττικό Πάρκο από τα έξι δελφίνια που γεννήθηκαν τα τρία πέθαναν, άρα το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 50%.

Το ΒΗΜΑgazino έθεσε αυτά τα ερωτήματα στη διεύθυνση της επιχείρησης. O ιδρυτής του Πάρκου Ζαν-Ζακ Λεσουέρ δήλωσε: «Το ένα δελφίνι γεννήθηκε νεκρό, γι' αυτό αναφέρεται ότι έχει ηλικία μίας ημέρας, ενώ ακόμη δύο εγκαταλείφθηκαν από τη μητέρα τους που δεν τα θήλασε και οι προσπάθειες σίτισής τους από τον κτηνίατρο και την εξειδικευμένη ομάδα για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου δεν τελεσφόρησαν. Φαινόμενα τόσο αποβολής όσο και εγκατάλειψης νεογνών απαντώνται πολύ συχνά στη φύση και ουδεμία σχέση έχουν με τη διαβίωσή τους σε ελεγχόμενο από τον άνθρωπο περιβάλλον. Το ποσοστό θνησιμότητας των δελφινιών τους πρώτους μήνες της ζωής τους τόσο στη φύση όσο και στα δελφινάρια είναι ανάλογο και το ίδιο ισχύει και για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, παρά τις αιτιάσεις των πολεμίων του, οι οποίοι είτε εσκεμμένα είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης παρέλειψαν να αναφέρουν ότι στο ίδιο διάστημα γεννήθηκαν άλλα τρία δελφίνια τα οποία και χαίρουν άκρας υγείας». Ο Ζαν-Ζακ Λεσουέρ είναι απόλυτος και για τον θάνατο του μεγαλύτερου δελφινιού και υποστηρίζει ότι δεν σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή του (αντισυλληπτικά).

Τα προγράμματα αναπαραγωγής στα δελφινάρια έχουν αμφισβητηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια και ο βασικότερος λόγος είναι ότι γεννούν μη απελευθερώσιμα δελφίνια, που δεν έχουν διδαχτεί βασικούς κανόνες κοινωνικών δεξιοτήτων και προστασίας και δεν μπορούν να επιβιώσουν στη θάλασσα. Αρα το επιχείρημα περί συμβολής στην αναπαραγωγή των ειδών δεν ευσταθεί, καθώς γεννιούνται δελφίνια δίχως το ένστικτο της επιβίωσης σε συνθήκες ελευθερίας που φαίνεται να εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Μελέτη που διενεργήθηκε στα δελφινάρια της Γερμανίας και της Ελβετίας κατέδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων ανερχόταν στο 88%. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα κυριότερα αίτια της αποτυχίας αυτών των προγραμμάτων είναι η έλλειψη σωστής συμπεριφοράς της μητέρας. Στη φύση η κοινωνική ζωή και η αναπαραγωγή των δελφινιών είναι ιδιαίτερα περίπλοκες. Ειδικά για τα ρινοδέλφινα η βασική κοινωνική δομή είναι η μητριαρχική οικογένεια που μέσα από αυτήν εξασφαλίζεται η εκμάθηση δεξιοτήτων για τις νέες μητέρες - συνθήκη που δεν μπορεί να υπάρξει σε μια τσιμεντένια δεξαμενή με νερό. Επιπλέον, στα δελφινάρια η αιμομιξία είναι σχεδόν αναπόφευκτη εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού ενήλικων ατόμων σε αναπαραγωγική φάση. Οι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου - όπως μας πληροφόρησαν - σχεδιάζουν να κρατήσουν μόνο αρσενικά δελφίνια, γεγονός που μάλλον υπονομεύει περαιτέρω την κοινωνικοποίηση και τη σεξουαλικότητά τους (και με δεδομένο ότι τα δελφίνια κάνουν σεξ όχι μόνο για λόγους αναπαραγωγής αλλά και απόλαυσης).

Η Κάκη Πριμηκύρη, κτηνίατρος εκ μέρους της Πρωτοβουλίας κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, δηλώνει: «Προφανώς και στη φύση πεθαίνουν νεαρά δελφίνια, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο. Μέσα στη δεξαμενή υποτίθεται ότι είναι προστατευμένα. Από την άλλη, στη φύση η απόρριψη από την πλευρά της μητέρας συμβαίνει σπανιότατα και μόνο σε δύσκολες συνθήκες. Στα δελφινάρια γίνεται κατά κόρον για δύο λόγους: πρώτον, γιατί αυτά τα θηλυκά δεν έχουν διδαχθεί τις τεχνικές της μητρότητας από τις δικές τους μητέρες και δεύτερον, γιατί η επιβίωσή τους είναι διαταραγμένη λόγω του στρεσογόνου περιβάλλοντος». Η Πρωτοβουλία θέτει μια σειρά από ερωτήματα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου των δελφινιών μεταξύ των οποίων: ποιοι είναι οι γονείς των νεογέννητων δελφινιών που απεβίωσαν για να φανεί αν υπήρξε αιμομιξία, τι είδους φαρμακευτική αγωγή χορηγείται στα δελφίνια και ποια είναι η διαχείριση των πτωμάτων.

Από εκεί και πέρα, τα αιχμάλωτα κητώδη είναι εντελώς αδύνατο να εκδηλώσουν φυσιολογικές συμπεριφορές σε συνθήκες αιχμαλωσίας και γι' αυτό εμφανίζουν μια σειρά από σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές. Για παράδειγμα, στη φύση τα δελφίνια κολυμπούν κάθε ημέρα δεκάδες χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή και περνούν το 80% του χρόνου τους στην κατάδυση. Μέσα στη δεξαμενή περιορίζονται σε αδιάκοπους επαναλαμβανόμενους κύκλους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ηχοεντοπιστικό τους σύστημα (σόναρ), η συνεχής αντανάκλαση του οποίου στα τοιχώματα της δεξαμενής είναι ενοχλητική. Η αναγκαστική παραμονή τους στην επιφάνεια της δεξαμενής μπορεί να προκαλέσει δερματικά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα περιβάλλον στερημένο από τα ηχητικά και άλλα ερεθίσματα της θάλασσας με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε κακέκτυπα του εαυτού τους που εκτελούν μια σειρά από εντολές και εξαρτώνται από τη μέριμνα του φροντιστή τους.

Εξαιτίας μάλιστα της πολύ περιορισμένης επιτυχίας των προγραμμάτων αναπαραγωγής σε καθεστώς αιχμαλωσίας, πολλά δελφινάρια ανά τον κόσμο εξακολουθούν να προμηθεύονται ζώα από ελεύθερους πληθυσμούς συντηρώντας τη βάρβαρη διαδικασία του κυνηγιού. Πολλά δελφίνια πεθαίνουν κατά τη σύλληψη είτε γιατί υποκύπτουν στα τραύματά τους είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ψυχοσωματικό σοκ του κυνηγιού που συντελείται στην Ιαπωνία, στη Ρωσία και στις χώρες της Καραϊβικής. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή το 2009 με το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove», που αποκάλυψε τη μεγάλη σφαγή δελφινιών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας. Τα δελφίνια, αφού συλληφθούν, περνούν από οντισιόν εκπαιδευτών και απεσταλμένων από διάφορα δελφινάρια. Επιλέγονται τα πιο όμορφα και τα υπόλοιπα σφαγιάζονται και πωλούνται για το κρέας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα δελφίνι που σφάζεται αποφέρει κέρδη ύψους 500-600 δολαρίων, ενώ ένα ζωντανό που προορίζεται για δελφινάριο μπορεί να πουληθεί ως και 150.000 δολάρια.

Οι υπεύθυνοι στο Αττικό Πάρκο εξηγούν ότι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρακτική και ότι τα δελφίνια που ζουν εκεί δεν προέρχονται από διαδικασία σύλληψης. Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Το 2010, όταν άνοιξε το δελφινάριο, ανάμεσα στα δελφίνια που ήρθαν εδώ από το Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας ήταν και ο Argas που είχε συλληφθεί σε μεγάλη επιχείρηση στη δεκαετία του '90 στη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε στη Λιθουανία τον Σεπτέμβριο του 2013. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών υποστηρίζει ότι η ενδοκοινοτική μεταφορά των δελφινιών δεν έγινε όπως προβλέπεται και τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα δελφίνια δεν ήταν σε ισχύ, κατηγορία που αρνείται η διοίκηση του Αττικού Πάρκου. Το ΒΗΜΑgazino επικοινώνησε με τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη του βραβευμένου με Οσκαρ «The Cove» («Ο Ορμος») Λούι Ψυχογιός, ο οποίος έχει παρακολουθήσει το ζήτημα. «Εμείς οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούμε τις ζωές των δελφινιών. Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν έγκλημα που τιμωρούνταν με θανατική ποινή το να πληγώσεις ένα δελφίνι γιατί ο θρύλος έλεγε ότι τα δελφίνια βοηθούσαν τους ναυαγούς να σωθούν. Οταν φυλακίζεις σε μια δεξαμενή ένα δελφίνι που διασχίζει στη θάλασσα 100 μίλια την ημέρα και το αναγκάζεις μέσω της τροφής να δίνει παραστάσεις, αυτό δείχνει περισσότερα για την ηλιθιότητα των ανθρώπων παρά για την ευφυΐα των δελφινιών. Το Αττικό Πάρκο δεν είναι ένα πάρκο για δελφίνια, αλλά μια σκηνή θανάτου για αυτά τα ζώα. Οταν κάποιος πληρώνει ένα εισιτήριο, χρηματοδοτεί επί της ουσίας αυτό το θέαμα της κακοποίησης. Η άποψή μου είναι ότι το δελφινάριο πρέπει να κλείσει».

Υπάρχουν και ορισμένα ακόμη θολά σημεία στο ιστορικό του δελφιναρίου. Για παράδειγμα, ορισμένες εγκαταστάσεις δεν είχαν την απαιτούμενη πολεοδομική άδεια και γι' αυτό επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία πλέον έχουν ρυθμιστεί - όπως μας διαβεβαιώνει η επιχείρηση - με τον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και πληρώνονται κανονικά. Το 2010 η Διεύθυνση Δασών απηύθυνε δύο συστάσεις για παύση λειτουργίας δελφιναρίου, οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Τον Οκτώβριο του 2010 ακολούθησε απόφαση κατάσχεσης και των 11 τότε  δελφινιών, αλλά οι παραστάσεις συνεχίστηκαν κανονικά. Τον Μάρτιο του 2011 αντιπροσωπεία πολιτών μεταξύ των οποίων και μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και διατάχθηκε η προσωρινή διακοπή των παραστάσεων, απόφαση η οποία δεν τηρήθηκε. Τελικά τον Αύγουστο του 2011 το συγκεκριμένο δικαστήριο για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων δήλωσε αναρμόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος απαντώντας με έγγραφό του στις 3 Ιουνίου του 2013 στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται (στις εκθέσεις κατάσχεσης του Δασαρχείου Πεντέλης που έγιναν στις 09.11.2010 και 06.12.2012) ότι δεν επιτρέπεται τα δελφίνια να συμμετάσχουν σε παραστάσεις για το κοινό. Στο ίδιο έγγραφο ο δήμος ισχυρίζεται ότι ενημέρωσε την εταιρεία για την παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν προχώρησε σε σφράγιση του χώρου γιατί ανησυχούσε μήπως έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των δελφινιών αφήνοντάς τα χωρίς φροντίδα. Τέλος, η άδεια της επιχείρησης έληξε το 2013 και δεν έχει ακόμη ανανεωθεί.

Το πρόβλημα εδώ έγκειται στην ερμηνεία του νόμου, καθώς η Ελλάδα έχει μια αρκετά προοδευτική νομολογία και με τον νόμο 4039 ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου για θεάματα και συναφείς δραστηριότητες. Το Αττικό Πάρκο υποστηρίζει ότι δεν εμπίπτει σε αυτή τη νομοθεσία βαφτίζοντας «εκπαιδευτική παρουσίαση» τις παραστάσεις με τα δελφίνια. Μάλιστα, για να τεκμηριώσει αυτό το επιχείρημα παραθέτει ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από ερωτηματολόγια,  που δεν διενεργούνται από ανεξάρτητο φορέα,  τα οποία έχουν συμπληρωθεί από μαθητές σχολείων που επισκέπτονται το Πάρκο: «Ερώτηση 1: 98% είναι ικανοποιημένοι από την επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ερώτηση 2: 99% θεωρούν ότι η επίσκεψη έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές. Ερώτηση 3: 97% θεωρούν ότι τέτοιες επισκέψεις ενισχύουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και την αγάπη τους προς τα ζώα. Ερώτηση 4: 94% έμειναν ευχαριστημένοι από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της παρουσίασης των δελφινιών».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιάννης Τσιρώνης εκφράζει στο ΒΗΜΑgazino την πρόθεσή του να θωρακίσει πιο αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία των κητωδών: «Ο νόμος 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρά τη δέσμευσή του, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Η πρόθεσή μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον υπάρχοντα νόμο με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών που αποτελεί πάγιο αίτημα των Οικολογικών Οργανώσεων από την άφιξη των δελφινιών πριν από λίγα χρόνια».

Πέρα από το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου και ο συνιδιοκτήτης της επιχείρησης Ροδόλφος Ράλλης μίλησε στο ΒΗΜΑgazino και μας διαβεβαιώνει για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, εκφράζοντας την πικρία του για τις επικρίσεις που έχουν δεχτεί: «Το θέμα έχει συζητηθεί με μονόπλευρη ένταση σε διάφορες ιστοσελίδες μιας μικρής μειοψηφίας της κοινωνίας μας που είτε λόγω παραπληροφόρησης είτε λόγω ιδιοτέλειας καταφέρεται εναντίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το Αττικό Πάρκο έχει συρθεί σε τέσσερις νομικές διαμάχες τα τελευταία πέντε χρόνια και έχουμε τέσσερις δικαστικές αποφάσεις υπέρ μας! Οσον αφορά το Αρθρο 12 που επικαλούνται διάφοροι, εγώ ο ίδιος έχω αθωωθεί σε αυτόφωρο δικαστήριο, κάτι που οι πολέμιοί μας αποκρύπτουν. Επειδή δε και στην παρούσα "εκστρατεία" εναντίον μας προτρέπεται πάλι ο νέος υπουργός "να λάβει μέτρα που ο προηγούμενος (υπόπτως) δεν έλαβε...", σας ενημερώνω ότι τέσσερις υπουργοί ως τώρα δεν έλαβαν μέτρα εναντίον μας, όχι επειδή είμαστε τόσο... δικτυωμένοι, αλλά επειδή μόλις οι εκάστοτε σοβαρότατοι ελεγκτές άκουγαν τα γεγονότα, κοιτούσαν τα στοιχεία και έβλεπαν με τα μάτια τους την πραγματικότητα, μας δικαίωναν. Είμαστε σίγουροι ότι το έργο θα επαναληφθεί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα των τελευταίων ετών για να βρεις το δίκιο σου και να μπορέσεις να κάνεις απρόσκοπτα τη δουλειά σου για την οποία είσαι περήφανος χωρίς να έχεις διεκδικήσει ούτε ένα ευρώ έλληνα φορολογουμένου, πρέπει να ταλαιπωρηθείς».

Οι καλές προθέσεις είναι δεδομένες. Ωστόσο υπάρχει μια δομική συνθήκη αφανούς κακοποίησης στα δελφινάρια, η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι τα δελφίνια αποκόπτονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Γι' αυτό και το διεθνές φιλοζωικό κίνημα δεν στρέφεται ενάντια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά ενάντια στην πρακτική της αιχμαλωσίας, η οποία αναπαράγει μη απελευθερώσιμους πληθυσμούς. Γι' αυτό και ο πρώτος στόχος που τίθεται είναι η παύση των προγραμμάτων αναπαραγωγής. Από εκεί και πέρα, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια πλούσια συζήτηση αναφορικά με το επόμενο βήμα, η οποία περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων όρμων ή η αξιοποίηση των δελφιναρίων ως τόπων περίθαλψης για τα δελφίνια που για κάποιον λόγο τραυματίστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον, με την προϋπόθεση να επιστρέφουν σε αυτό, αφού θεραπευτούν και να μη συμμετάσχουν σε κανενός είδους παραστάσεις.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 δελφίνια στις εγκαταστάσεις 343 επιχειρήσεων σε 63 χώρες. Η τάση όμως είναι ο περιορισμός των δελφιναρίων. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση 13 χώρες δεν έχουν δελφινάρια, ενώ μια σειρά από χώρες από τη Χιλή ως την Κύπρο υιοθετούν σταδιακά τη νομοθεσία περί απαγόρευσης της αιχμαλωσίας. Το ζήτημα είναι λιγότερο νομικό και περισσότερο ηθικής και αισθητικής. «Για εμένα η προσέγγιση είναι καθαρά πολιτική. Πρόκειται για μια σχέση ασύδοτης εκμετάλλευσης του πιο δυνατού απέναντι στον πιο αδύνατο» επισημαίνει ο Θέμης Δημητρακόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πρωτεργατών της καμπάνιας κατά της αιχμαλωσίας. Το διακύβευμα λοιπόν στον σύγχρονο πολιτισμό είναι αν η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο επίγνωσης ώστε οι σχέσεις της με τα υπόλοιπα όντα να μη βασίζονται στην επιβολή και την εκμετάλλευση, αλλά στη συνύπαρξη και τον σεβασμό.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 01 Μαρτίου 2015


Πηγή : tovima.gr



Η δημιουργική... ασάφεια έχει προκαλέσει αλληλοδιαψεύσεις μέσα στο υπουργείο Οικονομικών - Η Βαλαβάνη «αδειάζει» τον Βαρουφάκη για φόρο ακινήτων, αντικειμενικές, αφορολόγητο όριο



Αλαλούμ επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που «καίνε» εκατομμύρια Ελληνες. Η δημιουργική... ασάφεια έχει προκαλέσει αλληλοδιαψεύσεις μέσα στο υπουργείο Οικονομικών με την αναπληρώτρια υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη να «αδειάζει» ουσιαστικά τον Γιάνη Βαρουφάκη, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που έδωσε στο Star.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος και δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Έως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις».

Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί για το 2015.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες, αν και χαρακτήρισε το σύστημα τριτοκοσμικό εντούτοις είπε ότι η αναπροσαρμογή τους είναι ένα ζήτημα που αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή το 2016.

Σήμερα, ωστόσο, μιλώντας στο Mega η κ. Βαλαβάνη τόνισε ότι ο ΦΑΠ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά από αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες και δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση. Αλλα δηλαδή υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης κι άλλα η αναπληρώτρια υπουργός.

Σύγχυση υπάρχει και με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το πώς και πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ) είναι ζητήματα που θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.

Ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα με τους εταίρους να μην προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.

Αντίθετα η κ. Βαλαβάνη υποστήριξε ότι από το 2015 θα ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν επεξεργάζεται το υπουργείο νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αν και ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι θα βρει κάποιο προϊόν για να αυξήσει τον συντελεστή του ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ένας, ενιαίος συντελεστής ή δύο.


Πηγή : imerisia.gr






Δωρεάν εξέταση μαστού και μαστογραφία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Δωρεάν εξέταση μαστού και μαστογραφίες, προσφέρει από την Δευτέρα 16 μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου (9:00 – 14:00) η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στα πλαίσια της στέγασης στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων (Καλφοπούλειο) του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη». Η προσφορά γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 1ου Δημοτικού Ιατρείου «Καλφοπούλειο» (Σόλωνος 78) από εθελοντές γιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Μετά τις εξετάσεις μαστού όσες γυναίκες κρίνουν οι γιατροί της ΕΕΜ ότι πρέπει να υποβληθούν σε μαστογραφία, θα παραπέμπονται στο τμήμα Μαστογραφίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», (Συντονιστής Διευθυντής ο Βασίλης Γεωργούντζος), μετά και την σύμφωνη γνώμη του Διοικητού του Νοσοκομείου Χρήστου Τσάμη.

– Οι γυναίκες που επιθυμούν να εξεταστούν δωρεάν θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού -καθημερινά 10.00-18.00- στην Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, στα τηλέφωνα 210-74 70 257 & 210-77 73 112.

– Για ραντεβού στο «Έλλη Λαμπέτη» (Καλφοπούλειο Δημοτικό Ιατρείο, Σόλωνος 78) όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα μέλη των οικογενειών τους, όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (9.00 – 17.00) στο τηλέφωνο 210 – 77 73 112.



Πηγή: health.in.gr


Στις πρώτες χώρες η Ελλάδα με τα περισσότερα κρούσματα σχολικής βίας



Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying.

Με αφορμή την Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και εμπειρίες, να ενημερωθούν και να προτείνουν τρόπους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το φαινόμενο bullying στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (2014), το 6,3% των εφήβων στην Ελλάδα έχει δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών και το 3,6% δηλώνει ότι έγινε δράστης.

Το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται.

Μόνο 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν υποστήριξη στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπάρχει συστηματική αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με τις παραδοσιακές μορφές εκφοβισμού να παραμένουν οι πιο συχνές μορφές παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση.

Το φαινόμενο bullying διεθνώς

Το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο από το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζει ότι έκανε κακό στον εαυτό του ή σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

Το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού.
(βρετανικός οργανισμός BeatBullying)

Το 28% των μαθητών 6-12 ετών στις ΗΠΑ έχουν υποστεί εκφοβισμό, ενώ το 70, 6% των μαθητών δηλώνουν πως έχουν δει περιστατικά bullying στο σχολείο τους. Μόνο σε ποσοστό 20% - 30% των μαθητών που υφίστανται bullying ενημερώνουν κάποιον ενήλικα (ΗΠΑ www.stopbullying.gov).

Συζήτηση στα σχολεία

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καλούνται οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα καλούνται όλες οι σχολικές μονάδες να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε σχετικές δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.).


Πηγή 





Kίνα: Τουλάχιστον 9 τραυματίες σε επιθέσεις με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό



Η επίθεση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων με μαχαίρια που έχουν προκαλέσει τρόμο στη χώρα.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με μαχαίρια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κουανγκτσόου, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κίνας, προτού αστυνομικοί σκοτώσουν τον έναν εκ των δραστών και συλλάβουν έναν ακόμα ύποπτο.

Η επίθεση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων με μαχαίρια που έχουν προκαλέσει τρόμο στη χώρα. Η επίθεση έλαβε χώρα στις 08:18, ώρα αιχμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημόσιες αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των λοιπών υπόπτων οι οποίοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των δραστών ή τα κίνητρά τους.

Σε παρόμοια επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 140 τραυματίστηκαν.



Πηγή: protothema.gr






Οργή αρχαιολόγων: Οι τζιχαντιστές διαγράφουν την ιστορία σταματήστε τους!



Οργή και αποτροπιασμό εκφράζουν αρχαιολόγοι και πολιτιστικοί παράγοντες του Ιράκ για τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη του Νιμρούντ στο Ιράκ.

«Διαγράφουν την ιστορία μας», δήλωσε εξοργισμένος στο BBC o ιρακινός αρχαιολόγος Dr Lamia al-Gailani. Χθες, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, στο οποίο καταγραφόταν η καταστροφή των προϊσλαμικών γλυπτών του Μουσείου της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές άρχισαν να καταστρέφουν με μπουλντόζες μνημεία που χρονολογούνται από την εποχή των Ασσύριων και βρίσκονται στην πόλη Νιμρούντ του βορείου Ιράκ.

Οπως ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού, το Ισλαμικό Κράτος «εξαπέλυσε μία επίθεση εναντίον της ιστορικής πόλης Νιμρούντ και ξεκίνησε να τα καταστρέφει σήμερα χρησιμοποιώντας μπουλντόζες» επισήμανε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι τζιχαντιστές από τη μεριά τους κάνουν λόγο για «ψεύτικα είδωλα» που πρέπει να καταστραφούν.

Η πόλη Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ., απέχει περίπου 30 χλμ. από την Μοσούλη.


Πηγή : imerisia.gr


Η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα την πρώτη δόση των 310 εκατ. στο ΔΝΤ από το συνολικό χρέος Μαΐου των 1,5 δισ ευρώ



Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο και σήμερα κατάφερε παρά το χρηματοδοτικό πρόβλημα να καταβάλει την πρώτη δόση των 310 εκατομμυρίων ευρώ που όφειλε να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προλαβαίνοντας τη σχετική διορία, η οποία έληγε σήμερα Παρασκευή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ελληνική κυβερνητική πηγή.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν σε δυο δόσεις, μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.
και σε περίπτωση μη πληρωμής, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο.






Κινδυνεύουν τα άλογα του ιπποδρόμου από ασιτία αρρώστιες και θάνατο



Γράφει ο Γιάννης Αθανασίου

Η έλλειψη οικονομικών πόρων και η αδιαφορία του κράτους οδηγούν στο θάνατο τα άλογα του ιπποδρόμου.

Το σώου του 2004 τελείωσε και μαζί του τελείωσαν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με τους υπερσύγχρονους χώρους διαμονής των αλόγων καθώς και τα υπερσύγχρονα όργανα αποθεραπείας τα οποία σαπίζουν ασυντήρητα αδιαφορώντας οι υπεύθυνοι για την υγεία των αλόγων και τα λεφτά που έχουν δώσει οι πολίτες για την αγορά και την κατασκευή όλων αυτών των εγκαταστάσεων.

Από τα 2500 άλογα έχουν μείνει 450 και συντηρούνται και σιτίζονται δύσκολα από τα χρήματα ιδιωτών, κτηνιάτρων και από τα χρηματικά έπαθλα των αγώνων κάθε άλογο αθλητής χρειάζεται στοιχειωδώς 600€ την ημέρα για την διατροφή του και την συντήρηση του.

Αυτή η τακτική μη σωστής σίτισης των αλόγων δεν επαρκή για την ευζωία αυτών των περήφανων ζώων τα οποία κατά ουσία είναι αθλητές που χρειάζονται ειδικό πρόγραμμα και σωστή συντήρηση.

Ούτε λόγος για φάρμακα για τα άλογα που χρειαστούν αποθεραπεία και φυσικά από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου λειτουργούν μόλις 10 στάβλοι για την διαμονή των αλόγων.

Λόγω της κρίσης έχουν δοθεί σε άλλους ιππικούς ομίλους και ιδιώτες 1.800 άλογα σπάνιας και ευαίσθητης ράτσας λόγω αδυναμίας συντήρησης τους και με σκοπό για ένα καλύτερο μέλλον ώστε να επιβιώσουν, φυσικά εκτός από τους ιππικούς ομίλους έχουν παρατηρηθεί άλογα του ιπποδρόμου σε πανηγύρια για άλλες διάφορες χρήσεις για τις οποίες είναι ακατάλληλα και κινδυνεύει η ζωή τους.

Αυτό είναι μια τραγική συνέπεια της εγκληματικής συμπεριφοράς του κράτους και εάν δεν μπορείς τότε βρες λύση να μην ταλαιπωρείς αυτά τα άμοιρα άλογα αγώνων εάν δεν είσαι ικανός.


Επεισόδιο Ασημακοπούλου – Βλάχου στην ΚΟ της ΝΔ


Ένα στιγμιότυπο του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ήταν το «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στην πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και τον βουλευτή Γιώργο Βλάχο, ο οποίος νωρίτερα είχε ασκήσει έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

«Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε κ έναν καλό λόγο» είπε η κυρία Ασημακοπούλου.

«Μας βρήκατε εδώ» απάντησε ο Γιώργος Βλάχος.

«Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ» επανήλθε η κυρία Ασημακοπούλου. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θύμισε παλαιότερη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι παραιτήθηκε μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 1993 απαντώντας έτσι στην επιχειρηματολογία της Ντορας Μπακογιαννη.

Γ.Γ.

Πηγή : newpost.gr


Η γελοιογραφία της ημέρας




Μπακογιάννη: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ



Σε σημερινή συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρωινή εκπομπή του antenna και του Γιώργου Παπαδάκη η πρώην υπουργός εξωτερικών είπε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του antenna news.

Η βουλευτής της ΝΔ μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 για το θέμα της αλλαγής ηγεσίας, για την ανάγκη εκτάκτου  συνεδρίου και απάντησε στο αν η ίδια θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία.

Ως ένα «πολύ θετικό βήμα» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη το χθεσινό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 είπε ότι «για πρώτη φορά, μετά από 3,5 χρόνια η ΝΔ άκουσε τους βουλευτές της».

«Όλοι οι βουλευτές αναγνωρίζουν το έργο της προηγούμενης περιόδου, όμως κάποιος φταίει για το ότι δεν είμαστε στην εξουσία. Πρέπει να τα βάζεις με τις αδυναμίες  σου και να μπορείς να τις διορθώσεις με ένα νέο πρόσωπο» είπε αναφερόμενη στο θέμα της ηγεσίας της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία σημείωσε:

«Η παράταξη έχει ιστορία και μέλλον, το οποίο πρέπει να το διασφαλίσουμε, γιατί ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή ΝΔ».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε την αξία του εσωκομματικού διαλόγου, μέσω της οποίας μπορεί το κόμμα να ασκήσει αυτοκριτική, αλλά και να αυτοπροσδιοριστεί:

«Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δύναμη και πράγματι είναι φύλλο συκής . Μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα μία σκληρή αντιπολίτευση και να στηρίζουμε τη χώρα. Να μην περάσουμε στο σκληρό αντιλαϊκό μέτωπο , αλλά από εκεί και πέρα να πούμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη και να μην κάνουμε κάτι γι’αυτό. Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική για να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο στα μάτια».

Αναφερόμενη στην «αριστερή παρένθεση» την οποία υποστηρίζει μερίδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι  «ήταν εξαιρετικά λίγες αυτές οι φωνές που έλεγαν ότι μέχρι το Πάσχα η κυβέρνηση θα έχει φύγει».

Σχετικά με το θέμα σύγκλισης έκτακτου συνεδρίου, το οποίο έθεσαν 16 βουλευτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «ακόμα κι αυτοί που τάσσονται κατά του συνεδρίου είναι υπέρ, όμως στηρίζουν το λόγο τους, για να μην στεναχωρήσουν τον κ.Σαμαρά».

«Όλοι βλέπουν την ανάγκη να υπάρξει ένα συνέδριο στο οποίο θα ξαναγεννηθούμε» είπε σχετικά.

Αναφερόμενη σε λάθος κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «άδικο φόρο».

Επιτιθέμενη στην σημερινή κυβέρνηση, σημείωσε ότι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της χώρας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι «είναι μπούρδες ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει χρήματα από την Κίνα ή την Ρωσία» και χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση Ντράγκι «θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας».

«Ο κ.Βαρουφάκης υπέγραψε ένα χαρτί, το οποίο μετά σε πλείστες συνεντεύξεις του στήριξε ότι το υπέγραψε για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εταίρων κι αυτό είναι μία τεράστια πατάτα.  Αυτό που δεσμεύτηκε είναι ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις κι όχι δημοσιονομικά μέτρα κι αυτό που προσπαθεί να αποφύγει σήμερα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να κοροϊδεύει τους φοιτητές του, αλλά όχι εμάς» σημείωσε για τη στάση του Υπουργού Οικονομικών.

Δεν στάθηκε ωστόσο απέναντι από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες σημείωσε ότι «στηρίζει» ωστόσο «τους κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».

Αν συνεχίσουμε έτσι, θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείσα για το αν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας η Νέα Δημοκρατία, αφού η ίδια χθες έθεσε το ζήτημα της παραίτησης Σαμαρά, απάντησε ότι «μέχρι τώρα σε όλες τις ήττες οι αρχηγοί του κόμματος παραιτούντο γιατί ήξεραν ότι στην προσπάθεια της δικαίωσης υπονόμευαν το μέλλον».

«Από εκεί και πέρα αυτό είναι θέμα του κ. Σαμαρά. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο, όχι για την κάστα μίας παρέας, αλλά για να ανοίξει την πόρτα της ψυχής της και να ακούσει τον απλό νεοδημοκράτη που στήριξε την ΝΔ κι αυτό είναι απλή δημοκρατία» είπε σχετικά με τη σύγκλιση συνεδρίου, ενώ για την πρόταση μερίδας βουλευτών για την πραγματοποίησή του, είπε:

«Κάναμε 16 βουλευτές έκκληση να μας ακούσει να ακούσουμε τη βάση μας, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ».

«Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα είναι πρόεδρος της ΝΔ αλλά πόση συλλογικότητα θα υπάρχει. Πρέπει να είμαστε ένα κόμμα στο οποίο ο πρόεδρος θα έχει θητεία, τα μέλη θα έχουν θητεία. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση να αρμενίζουμε» είπε ερωτηθείσα για το αν θα θέσει υποψηφιότητα σε περίπτωση συνεδρίου.

«Κανένας από τους συναδέλφους δεν είχαν αντίθετη άποψη, όλοι συμφωνούμε ότι η κυβέρνηση παρήγαγε έργο και κράτησε τη χώρα ζωντανή, ότι έγινε το έργο, αλλά ότι έγιναν και λάθη. Από εκεί και πέρα αυτό που ζήτησαν 16 βουλευτές ήταν να γίνει το έκτακτο συνέδριο. Δεν βρέθηκε κανείς να πει ότι αυτό είναι λάθος» σχολίασε αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σχετικά με την παρουσία «κλικών» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, το διέψευσε κατηγορηματικά. «Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Έχουμε τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, σκεπτόμενη, που θέλει να δει την παράταξη να δίνει τα μάχη της» είπε σχετικά και αναφερόμενη στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, τον κ.Καραμανλή, σημείωσε ότι «έχει στείλει μήνυμα ότι δεν θέλει να ανακατευτεί στα εσωκομματικά και το επιβεβαίωσε διά της απουσίας του».

«Χρειάζεται σταθερότητα σε αυτά που λες» σχολίασε αναφερόμενη στη γραμμή του κόμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γραμμή του στο θέμα του μνημονίου:

«Δεν μπορεί τη μία να σηκώνεις το αντιμνημονιακό λάβαρο, μετά να υπογράφεις μνημόνια και μετά να τα σκίζεις». Ενώ αναφέροντας προσωπικό της παράδειγμα, είπε : «Έλεγα ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη λιτότητα και αποχώρησα από το κόμμα».

Η κ.Μπακογιάννη τέλος, σχολίασε τη στάση της Προέδρου της Βουλής, λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η κ.Κωνσταντοπούλου είναι απέναντι από τον κ.Τσίπρα» και της άσκησε σκληρή κριτική, συμφωνώντας με το σύνολο της αντιπολίτευσης σημειώνοντας : « Η κ.Κωνσταντοπούλου με αυτό που κάνει δεν λειτουργεί με τον θεσμικό της ρόλο. Κάνει επανάσταση, αλλά δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό της ρόλο».



Προκλητικοί οι δολοφόνοι των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια




Στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (05/03), ξεκίνησε εξ αβολής η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό των δολοφόνων του Γ.Σκυλογιάννη, και Γ.Ευαγγελινέλη, των δύο Ειδικών Φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή Ρέντη (01/03 2011) και τον τραυματισμό δύο ακόμα συνάδελφων τους.
Το κλίμα απο νωρίς  ήταν φορτισμένο. Συγγενείς, συνάδελφοι, και φίλοι έδωσαν το παρών.

Οι δολοφόνοι προκλητικοί, με χειρονομίες προς τα τηλεοπτικά συνέργεια και τους δημοσιογράφους επιθετικοί προς τους συγγενείς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Κατά τη μεταφορά των κατηγορουμενων στην αίθουσα του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η μητέρα του δολοϕονημένου Αστυνομικού απευθυνόμενη προς τους δολοφόνους του γιου της, φώναζε «Δολοφόνοι…σκουλήκια! Ζείτε ακόμη σκουλήκια; Ούτε μία ώρα μείωση της ποινής σας!».


Σε πρώτο βαθμο το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας είχε επιβάλει δις ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη στους Γιάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη για την εκτέλεση με kalashnikov, των δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη, καθώς επίσης για έξι ακόμη απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμμετοχη σε εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια ποινή επέβαλλε και στον 20χρονο Γιώργο Εμερζίδη, τον οποίο κήρυξαν ένοχο για απλή συνέργεια στις ιδιες εγκληματικές πράξεις χωρίς ελαφρυντικό, ο οποίος καταδικάζεται ερήμην, καθώς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, παρά την απόφαση για τη βιαία προσαγωγή του.
Ο Εμερζίδης έγκλειστος στον Κορυδαλλό, είχε αθωωθεί για τη ληστεία που είχε προηγηθεί και αφέθηκε ελεύθερος, από «λάθος συνεννόηση» των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πριν τη συμπλήρωση του 18μήνου προφυλάκισης για την διπλή δολοφονια, και είχε εκδοθει σε βάρος του ένταλμα, με τους Αστυνομικούς να τον εντοπίζουν απο αναζητήσεις και τον συλλαμβάνουν εκτιωντας την ποινή.

Τέλος, ένοχοι κρίθηκαν άλλοι 11 κατηγορούμενοι- ως συνεργοί σε παράλληλες δράσεις της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά και οκτώ ετών.
Η δίκη στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων διακόπηκε για τις 3 Απριλίου καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης.


Πηγή : policeonline.gr


Συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου


Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της  κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και τον υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.


Αλλαγές σε διόδια και αυτοκινητόδρομους δια χειρός Σταθάκη


Την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητοδρόμους συζήτησαν οι βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.
Συγκεκριμένα συζητήθηκε η κατάργηση του νόμου Βορίδη - Ρέππα που ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία.

Στη συνάντηση έγινε επίσης λόγος για την αναγκαιότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας όπως είχε περιγραφεί και κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης (Νοέμβριος 2013).

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι και η θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου), καθώς και η καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια.


Πηγή: reporter.gr


Πηγαινοέρχεται στα δικαστήρια ο Κασιδιάρης, σήμερα δικάζεται για το χαστούκι στην Κανέλλη



Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα θα βρεθεί σήμερα στην Ευελπίδων ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορούμενος αυτή τη φορά για την επίθεση εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη .

Μετά την απολογία του, χθες, για τη βιντεοσκόπηση της συνομιλίας του με τον Τάκη Μπακτάκο, σήμερα, κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για βαριά σωματική βλάβη εναντίον της βουλευτή.

Το απίστευτο επεισόδιο είχε γίνει on air κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2012 και είχε επιτεθεί κατ αρχήν εναντίον της περιφερειάρχη σήμερα Ρένας Δούρου όταν του είπε ότι η Χρυσή Αυγή γυρίζει την Ελλάδα 500 χρόνια πίσω εκείνος της έριξε ένα ποτήρι νερό.

Η Λιάνα Κανέλη που ήταν παρούσα στο πάνελ με άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους αντέδρασε και στη συνέχεια τη χαστούκισε.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Αυτοφώρου καταθέτοντας και μήνυση εναντίον των δυο γυναικών!

Ήδη στην Ευελπίδων βρίσκεται η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Κανέλη, ενώ αναμένεται να προσαχθεί και ο Ηλίας Κασιδιάρης.





Δεν θέλεις να εισβάλλεις στο σπίτι που φυλάσσει αυτός ο σκύλος



Ο Μάρλον και η Λίζα Γκρέναν από το Νιου Χάμσιρ των ΗΠΑ μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούν για το κατά πόσο κάποια στιγμή θα πέσουν θύματα διάρρηξης, καθώς έχουν τον καλύτερο σκύλο-φύλακα.

Το 17 μηνών πιτμπουλ Χαλκ, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, είναι εξίσου τεράστιο με τον ομώνυμο ήρωα κόμικς, αφού είναι το μεγαλύτερο πίτμπουλ της υφηλίου σε σχέση με την ηλικία του.



Οι ιδιοκτήτες του, εκτροφείς σκύλων και οι ίδιοι, τον έχουν αναθρέψει με στόχο να γίνει ένας αξιόπιστος σκύλος-φύλακας –και πώς να μην γίνει, όταν ζυγίζει 79 κιλά.

Δηλαδή είναι πιο βαρύ κι από τον… ομώνυμο δίποδο ράπερ, κατά κόσμο Αρμάντο Κριστιάν Πέρεζ ή Pitbull.

Ο Χαλκ τρώει πάνω από δυο κιλά κρέατος ημερησίως για να συντηρηθεί, ενώ είναι τόσο μεγάλος σε μέγεθος, ώστε όταν ο τρίχρονος γιος του ζεύγους, Τζόρνταν, θέλει να παίξει, καβαλάει τη ράχη του Χαλκ σαν να ήταν άλογο και πηγαίνει βόλτα εντός κι εκτός σπιτιού.



Όπως λέει ο Γκρέναν, ο Χαλκ είναι εντελώς ακίνδυνος για τα παιδιά –στην πραγματικότητα είναι πιο καλόκαρδος από πολλές άλλες ράτσες σκύλων και το μόνο για το οποίο είναι εκπαιδευμένος να δείχνει τα κοφτερά του δόντια είναι ένας ξένος εισβολέας μέσα στο σπίτι. Είναι αυτό που λέμε «αγαθός γίγαντας».

Φυσικά ο Χαλκ έχει όλα τα φόντα να πιάσει… κατοστάρα στα κιλά αφού η ανάπτυξή του συνεχίζεται ακόμη.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος


Πηγή


Ο Χάρισον Φορντ τραυματίστηκε σε ατύχημα με μικρό αεροσκάφος



Στο κεφάλι τραυματίστηκε ο Χάρισον Φορντ, όταν το μικρό αεροσκάφος του έπεσε σε γήπεδο γκολφ στο Λος Άντζελες. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η κατάσταση της υγείας του 72χρονου ηθοποιού είναι «καλή προς μέτρια».

Ο Φορντ υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο .

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σημειώθηκε αεροπορικό ατύχημα και ότι στο αεροπλάνο επέβαινε ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 65-70 ετών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Αντζελες, Νούρια Βανέγκας.

«Το περιστατικό αναφέρθηκε στις 14:25 (τοπική ώρα) και το ατύχημα συνέβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης», πρόσθεσε.


Newsroom ΔΟΛ


Εικόνες ντροπής στο ΙΚΑ Παγκρατίου: Ηρθαν στα χέρια για μια θέση στην ουρά



Η επέμβαση της Αστυνομίας χρειάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο ΙΚΑ Παγκρατίου, όπου ασφαλισμένοι ήρθαν στα χέρια περιμένοντας ατελειώτες ώρες στην ουρά για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους.

Η ένταση προκλήθηκε όταν πολίτες προσπάθησαν να πάρουν χαρτάκι προτεραιότητας από το ειδικό μηχάνημα που υπήρχε στον 5ο όροφο του κτιρίου.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εικόνες ντροπής σε πολλά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι περιμένουν από τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθούν.

Στο Παγκράτι η ένταση ξεκίνησε όταν δεκάδες ασφαλισμένοι προσπάθησαν να πάρουν νούμερο προτεραιότητας.

Ομως κάποιοι από αυτούς είχαν σπεύσει από το προηγούμενο βράδυ, με αποτελέσμα το πρωί να προκληθεί αλαλούμ.

Ειδικότερα, ασφαλισμένοι πήγαν στο υποκατάστημα από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης και έκαναν τρεις αυτοσχέδιες λίστες: μία για παροχές, μία για μητρώο και μία για συντάξεις, ώστε να μπορέσουν μόνοι τους να τηρήσουν μια σειρά.

Οι ασφαλισμένοι που έφθασαν νωρίς το πρωί δεν δέχθηκαν τις αυτοσχέδιες λίστες των... νυχτερινών και όταν άνοιξαν οι πόρτες εισέβαλαν πάνω από 100 άνθρωποι προκειμένου να πάρουν σειρά προτεραιότητας, όπως είπε ασφαλισμένος στο Mega.

Μάλιστα, κάποιοι έσπασαν το μηχάνημα με τα νούμερα και ήρθαν και στα χέρια. Τότε, οι υπάλληλοι κάλεσαν την Αστυνομία.

Το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του έχει ενημερώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση στα υποκαταστήματα για τη θεώρηση, καθώς αυτή πλέον μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

«Εχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης βλέποντας τις σκηνές από το ΙΚΑ Παγκρατίου. «Εντός της ημέρας ο κ. Στρατούλης θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση που μας προσβάλλει όλους» ανέφερε.



Πηγή : tanea.gr


Βρέθηκε θωρηκτό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου





Ο συνιδρυτής της Microsoft και η ομάδα του κατάφεραν να εντοπίσουν το πολεμικό πλοίο Μουσάσι, δίνοντας ένα τέλος στο μυστήριο δεκαετιών.

Το ιαπωνικό πλοίο Μουσάσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βύθισαν οι Αμερικανοί το 1944, κάνοντάς το υγρό τάφο για 1000 Ιάπωνες και τώρα είναι Αμερικάνοι εκείνοι που το βρήκαν!

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν ανακάλυψε το ιαπωνικό πολεμικό πλοίο Μουσάσι, ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ και το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων.

Για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε το γιοτ του Άλεν, το M/Y Octopus, το οποίο διαθέτει συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και σε συνδυασμό με τη μελέτη ιστορικών αρχείων και τοπογραφικών δεδομένων οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το πλοίο δίνοντας ένα τέλος στο μυστήριο δεκαετιών που περιέβαλε την ακριβή τοποθεσία του Μουσάσι.



Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1944 από αμερικανικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 Ιάπωνες, δηλαδή περίπου το μισό πλήρωμα του πλοίου.

«Ο κ. Άλεν έψαχνε για το Μουσάσι για παραπάνω από 8 χρόνια και η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει όχι μόνο να ολοκληρωθεί η ιστορία του πλοίου αλλά και να δώσει ένα συναισθηματικό κλείσιμο στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που ανέβασε ο Άλεν στην ιστοσελίδα του.

Το Μουσάσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ, ζυγίζοντας σχεδόν 73.000 τόνους όταν ήταν πλήρως φορτωμένο, ενώ διέθετε 9 κύρια όπλα και αεροσκάφη. Τα μεγαλύτερα όπλα του μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους που έφταναν σε βάρος τον 1,5 τόνο ο καθένας.



«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία και το καμάρι ενός ολόκληρου έθνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Άλεν.

Εκπρόσωπος της ομάδας του Άλεν δήλωσε ότι περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη θα γίνουν διαθέσιμες μέσα στις επόμενες ημέρες.





Πηγή : antenna.gr


Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για πρωτογενή ελλείμματα το 2015




Τον προβληματισμό του για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποιεί για επιδείνωση των μεγεθών και ενδεχόμενη επιστροφή σε πρωτογενή ελλείμματα το 2015. Επί της ουσίας ο κ. Ρέγκλινγκ αποτυπώνει την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την κατάρρευση των εσόδων τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τις διάφορες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει και έχουν κόστος για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πρωτογενή πλεονάσματα των προηγούμενων ετών να μετατραπούν σε ελλείμματα φέτος, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία. «Το πρωτογενές πλεόνασμα, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο δεδομένο, εξανεμίζεται», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να φροντίσει να καταβάλουν οι Ελληνες τους φόρους που χρωστούν. Υποστήριξε, δε, ότι «σε αυτό το σημείο δεν έχω ακούσει μια σαφή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη».

Για φέτος, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας προβλεπόταν να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Στόχος, όμως, ο οποίος είναι υπό συζήτηση για αναθεώρηση βάσει της πρόσφατης συμφωνίας της Αθήνας με το Eurogroup. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες για την επίτευξη ακόμα και του στόχου που θέτει ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι ευνοϊκές. Το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της κατάρρευσης των εσόδων από τον Δεκέμβριο και μετά. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της καθιστά δύσκολη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1%-1,5% του ΑΕΠ φέτος και φέρνει προ των πυλών τη συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η σημαντική υστέρηση των εσόδων στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι το πρόβλημα επιτείνεται.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν να πραγματοποιηθεί αποστολή τεχνικού επιπέδου στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουν να εξεταστεί ενδελεχώς τόσο η κατάσταση του προϋπολογισμού όσο και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει και κυρίως για να διαπιστωθεί το κόστος τους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει ισοδύναμα μέτρα για ό,τι κόστος προκληθεί από τις παρεμβάσεις που θα προωθήσει. Πάντως, η Αθήνα προς το παρόν δεν δέχεται μια τέτοια αποστολή, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει χθες πως «οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα είναι εκτός πραγματικότητας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η άρτι ανακτηθείσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, θα προκαλέσει αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», επισήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ.



Πηγή : kathimerini.gr