Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Εάν δεν φύγει ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αναστηθεί η ελπίδα στην χώρα μας




Κώστας Βουκελάτος

Η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία, εδώ στην χώρα μας την ελπίδα την έχει σκοτώσει πρώτη από όλους ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες παραπληροφόρησης της κυβέρνησης ότι όλα πάνε καλά όπως είπε σήμερα και ο κ. Φάμελος χωρίς ίχνος ντροπής στο ύφος του, το 2017 ήρθε χωρίς καμία ελπίδα για την χώρα και για κανένα πολίτη.

Για κανένα Έλληνα που ζει στην Ελλάδα τίποτα δεν δείχνει ότι η κατάσταση του θα βελτιωθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά την προπαγάνδα προσδοκιών που προσπαθούν να περάσουν. 

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προχωρήσει με συγκεκριμένο σχέδιο και αντί να προχωράει σε μεταρρυθμίσεις και  να δημιουργεί ένα υποτυπώδες τουλάχιστον ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, επιβάλλει περισσότερους φόρους και εισφορές κάνοντας αμφίβολο το μέλλον των επιχειρήσεων που προσπαθούν ακόμα να επιβιώσουν.

Είναι ανίκανη να υλοποιήσει και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει δεσμευθεί ώστε να προχωρήσει κάτι και αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν να λειτουργήσουν ούτε περίπτερο όχι το κράτος.

Στο μόνο που έχει επικεντρωθεί η κυβέρνηση αφού έχασε τους στόχους να ελέγξει τα ΜΜΕ για να περνάει ψέματα και προπαγάνδα και βλέποντας ότι θα αποτύχει και πάλι στην διαπραγμάτευση είναι να γιγαντώσει τις πελατειακές της σχέσεις να φορτώσει το δημόσιο με χιλιάδες συντρόφους και να κατασπαταλήσει όσο περισσότερο δημόσιο χρήμα μπορεί μήπως επιβιώσει με ποσοστά πάνω απο 10% στις ερχόμενες αναγκαστικές εκλογές που θα προσφύγει ο Τσίπρας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κυβερνητική μηχανή και να ενισχύσει την κομματική βάση ώστε να ελέγξει το κράτος μέχρι να προκηρύξει εκλογές, αυτό το μυαλό έχουν και όσο γρηγορότερα τελειώνουμε μαζί τους τόσο το καλύτερο για την χώρας μας μήπως μπορέσουμε και αναστήσουμε την ελπίδα που σκότωσε ο Τσίπρας.


Νέες αντικαρκινικές θεραπείες «φρενάρουν» έως 75% τις μεταστάσεις του καρκίνου



Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα νέο βιολογικό στόχο για τα αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς εντόπισαν 23 γονίδια που εμπλέκονται στην εξάπλωση των όγκων.

Ιδίως ένα από αυτά, το Spns2, φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταστάσεις και η απενεργοποίησή του μπορεί να «φρενάρει» σημαντικά την επέκταση του καρκίνου σε άλλα σημεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ 'Ανταμς του Ινστιτούτιου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν την εξάπλωση των όγκων σε ποντίκια.

Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύφθηκαν 23 γονίδια που είτε αυξάνουν, είτε μειώνουν την εξάπλωση του καρκίνου. Η εξουδετέρωση του γονιδίου Spns2 επέφερε δραστική μείωση 75% (κατά τα τρία τέταρτα) στις μεταστάσεις. Επιπλέον, η «σίγαση» του εν λόγου γονιδίου ενισχύει την αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των καρκινοπαθών (έως το 90% των θανάτων οφείλονται σε μεταστάσεις). Έως σήμερα, όμως, υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση από τους επιστήμονες του βιολογικού μηχανισμού που επηρεάζει την εξάπλωση των όγκων.

Στο μέλλον οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τρόπους ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα στοχεύουν ακριβώς στο γονίδιο Spns2.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr


Μπακογιάννη : Oι διώξεις δημοσιογράφων είναι ακραίες



Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη με ανάρτησή της στο Twitter καυτηρίασε τις διώξεις των δημοσιογράφων και σχολίασε την σημερινή δίκη του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη. 


" H υπόθεση της αγωγής εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη κ οι διώξεις δημοσιογράφων είναι ακραίες. Δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν." 




Ο Τόσκας βλέπει μείωση της εγκληματικότητας και αφήνει άφωνους τους Έλληνες



«Υπάρχει αύξηση της αστυνόμευσης και μείωση της εγκληματικότητας» δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζονται σταδιακά προβλήματα δεκαετιών που είχαν αφεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να χρονίζουν και χωρίς αστυνομική παρέμβαση.

Αυτό που είπε ο κ. υπουργός απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα γιατί τα φαινόμενα εγκληματικότητας γιατί μόνο μείωση δεν έχουν αντίθετα έχουν γίνει σκληρότερες οι μορφές εγκληματικότητας.

Ο κ. Τόσκας νομίζει επίσης ότι η σύλληψη της Πόλας Ρούπα ήταν δικιά του επιτυχία και κάποιοι ζηλεύουν με την σύλληψη της και  έκανε λόγο για αντίδραση κάποιων, επειδή η σύλληψη της Πόλας Ρούπα ήταν πολύ σημαντικό πλήγμα, «καθώς συνελήφθη ένα πολύ σημαντικό στέλεχος τρομοκρατικών οργανώσεων».

Φυσικά πέρασε και δεν ακούμπησε ο κ. Τόσκας από αυτή την σύλληψη η οποία έγινε αποκλειστικά και μόνο από ικανότατους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής και σημαντικές πληροφορίες που την έδωσαν στο χέρι.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα Εξάρχεια, έκανε λόγο για επιπόλαιη προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος και διερωτήθηκε γιατί δεν έκανε η ΝΔ τίποτα τόσα χρόνια, εάν ήταν τόσο απλό.

Απέρριψε την κριτική περί πολιτικής ανοχής και χαμηλών τόνων που δίνει το δικαίωμα σε όσους θέλουν, να πράττουν, λέγοντας πως το «καλή αστυνομία, κακός υπουργός» και το ότι «η αστυνομία θέλει, αλλά δεν την αφήνει ο υπουργός» είναι παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Όπως υποστήριξε, το ζήτημα των Εξαρχείων πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενικότερες συναινέσεις και με συμβολή από όλες τις πλευρές. Ακόμη, ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται σε 24 ώρες με τη «λύση της εφ’ όπλου λόγχης και της γενικευμένης επίθεσης, που με πολύ επιπόλαιο τρόπο είπε ο κ. Μητσοτάκης».

«Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα τόσο γρήγορα, εκτός αν θέλουμε να προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά», είπε τελειώνοντας ο κ. Τόσκας αλλά δεν μας είπε τι κάνει τόσο καιρό για το θέμα των Εξαρχείων ο ίδιος γιατί εδώ και τόσο καιρό την ζημιά την κάνουν οι αντιεξουσιαστές που κάνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν χωρίς να τους πειράζει κανένας.


Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο διέταξε ο Σπίρτζης



Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των  ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζήτησε  τη διενέργεια κατεπείγουσας  Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν την Τετάρτη 11-01-2017 σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.

Στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έμειναν ακινητοποιημένα στις ράγες λόγω του ψύχους τέσσερα τρένα με εκατοντάδες επιβάτες να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Τα πρώτα δύο τρένα, με 600 επιβάτες συνολικά, κινούνταν από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα και ακινητοποιήθηκαν στις Θέρμες και τη Λάρισα ενώ στη συνέχεια στην Τιθορέα ακινητοποιήθηκε και ένα Intercity που εκτελούσε δρομολόγιο από την πρωτεύουσα προς τη Θεσσαλονίκη αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Λάρισας, που «έμεινε» στο Πλατύ Ημαθίας.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε χθες ότι λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης (μη λειτουργία κλειδιών λόγω παγετού, συσσώρευση χιονιού στις γραμμές, κλπ), αναγκάζεται να μειώσει τα δρομολόγια των τρένων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και τα δρομολόγια των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα αναστέλλονται τα δρομολόγια 50, 51, 56, 55, 60 και 61 ενώ δεν θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα 1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597. Επίσης, για σήμερα, στο τμήμα μεταξύ Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου – Λάρισας αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια.



Πηγή 


ΠΟΕΔΗΝ: Η γρίπη θερίζει - 70 ασθενείς σε ράντζα περιμένουν για ΜΕΘ



"Η γρίπη δυστυχώς ήρθε και θερίζει". Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση "το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η χώρα μας εισήλθε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, με επικρατών υπότυπο να φαίνεται ότι είναι ο ιός Α (Η3Ν2), εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν ο Α (Η1Ν1).

Στα Δημόσια Νοσοκομεία εισάγονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς με κρούσματα γρίπης. Οι Πνευμονολογικές και Παθολογικές κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων γέμισαν με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του Αναπνευστικού.

Οι διάδρομοι των κλινικών είναι γεμάτοι με ασθενείς σε ράντζα και επειδή τα ράντζα δεν επαρκούν, οι ασθενείς νοσηλεύονται στη διασπορά σε άλλες κλινικές.

Μάλιστα κάποιοι Διοικητές ανακάλυψαν και αναπτύσσουν Τμήματα Λοιμωδών Νόσων (αν είναι δυνατόν) και εκεί εισάγουν Ασθενείς με γρίπη (Πανεπιστημιακό Λάρισας).

Η χώρα μας για άλλη μια χρονιά δεν είναι Υγειονομικά οχυρωμένη στη γρίπη, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι Υπουργοί Υγείας.

Συνεχίζουν να λένε θλιβερά ψέματα, μεταφέροντας μια εικονική πραγματικότητα για τη κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση, χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, αναλώσιμο υλικό, φάρμακα, οξυγόνο (υπεραπαραίτητο για τις λοιμώξεις αναπνευστικού). Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων στέρεψαν από τον Νοέμβριο του 2016 και παραμένουν κλειστοί αν και άλλαξε ο χρόνος. Καθυστερεί η έγκρισή τους προκειμένου να περιορίζονται οι δαπάνες σε βάρος βέβαια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και βλαβών των Ιατρικών Μηχανημάτων.

Καλούνται οι συγγενείς να φέρουν τα φάρμακα των Ασθενών τους από το σπίτι.

Τα νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από Ειδικευμένους Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Σε πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία (π.χ. Άρτα), στις Πνευμονολογικές κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού (με ράντζα και διασπορά Ασθενών) είναι μια Ιατρός Πνευμονολόγος, οι οποία εξετάζει τους Ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ (πολύωρη αναμονή) και τους Ασθενείς της κλινικής που είναι ασφυκτικά γεμάτη. Που είναι οι προσλήψεις που λένε οι υπουργοί Υγείας, καθότι 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια προσπαθεί να προσφέρει Νοσηλευτική Φροντίδα σε 40 Ασθενείς.

ΜΕΘ

"Δυστυχώς όπως και πέρυσι χάνονται ασθενείς από τη γρίπη εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι κλειστές γιατί πέρυσι ο κ. Πολάκης ακύρωσε τις 500 προσλήψεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού που προορίζονταν για την κάλυψη των ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή η επιλογή του προσωπικού δεν ήταν ελεγχόμενη από τον ίδιο" όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: "Εξαιτίας της ακύρωσης του διαγωνισμού χάθηκαν και χάνονται δεκάδες ζωές Ασθενών.

Χτες 10-1-2017 στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, την οποία διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, βρίσκονταν 70 ασθενείς. Παραμένουν διασωληνομένοι στους θαλάμους ή τα ράντζα. Η λίστα αναμονής καθημερινά ανανεώνεται στο ΕΚΑΒ. Πολλοί Ασθενείς που είχαν δηλωθεί την προηγούμενη ημέρα για ΜΕΘ, την επομένη δεν δηλώνονται παρότι δεν εξυπηρετήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Άλλοι παραμένουν στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ πάνω από πέντε ημέρες.

Κάθε ημέρα ίδια τραγική εικόνα.

Αναγκάζονται δυστυχώς με κριτήριο την ηλικία, την πάθηση να αποφασίζουν ποιος θα εισαχθεί στη ΜΕΘ. Δηλαδή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται η μία μετά την άλλη, επειδή δεν είναι εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Ειδικά τώρα που είναι σε έξαρση η γρίπη.

Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό περιγράφουν με τραγικά λόγια την κατάσταση και την εργασιακή εξουθένωση.

Και όμως ο Πολάκης πανηγυρίζει για τη κατάσταση των Νοσοκομείων".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

"Τώρα που ξεχάστηκε ο θάνατος της άτυχης γυναίκας από επέμβαση ρουτίνας στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τι γίνεται με τα χειρουργεία του νοσοκομείου;

Βγήκαν τα πορίσματα; Ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη ή βλάβη των χειρουργείων;

Αν ήταν βλάβη των χειρουργείων, 1 ½ μήνα τώρα γιατί παραμένουν κλειστά;

Όποιος αρρωστήσει βαριά στη Ζάκυνθο κινδυνεύει άμεσα η υγεία του. Τα έκτακτα χειρουργεία μεταφέρονται με Ασθενοφόρο στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Αν βρεθεί βέβαια ασθενοφόρο, καθότι η περιφέρεια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας που καλύπτει τη Ζάκυνθο, έχει μετατρέψει το πάρκιν της σε νεκροταφείο χαλασμένων Ασθενοφόρων.

Στη Ζάκυνθο διατίθεται μόνο ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, που είναι αδύνατον να καλύψει το νησί. Εάν το μοναδικό Ασθενοφόρο μεταφέρει έκτακτο περιστατικό στη Πάτρα, απαγορεύεται να αρρωστήσει άλλος πολίτης στη Ζάκυνθο.

Οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή, μεταβαίνουν πριν την ώρα τους σε άλλες πόλεις προκειμένου να γεννήσουν σε Νοσοκομεία ή ιδιωτικά μαιευτήρια.

Τα τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται επ’ αόριστο.

Κατά τα άλλα οι υπουργοί Υγείας είναι ευτυχισμένοι.

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο (διάλυση των Δημόσιων Νοσοκομείων) και εμείς (υπουργοί Υγείας) κρυφό καμάρι!!!

Αλήθεια εάν είχαν προσληφθεί οι 500 εργαζόμενοι των ΜΕΘ (Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό) μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, πόσοι ασθενείς θα είχαν σωθεί πέρυσι και εφέτος;

Όμως ο κ. Πολάκης και η κυβέρνηση πάνω από τις ζωές των ασθενών, βάζουν τα πολιτικά παιχνίδια, τα ρουσφέτια και τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων".




Πηγή 


Νέα Δημοκρατία: Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ανοχή στη δράση των αναρχικών



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων στο «Ίδρυμα Τσάτσου» και σε τέσσερα μέλη της Επιτροπής Σοφών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αυτοαποκαλούμενη “Ομάδα Επαναστατικής Αντεπίθεσης”, αφού ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά εμπρηστικές, τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύει νέες απειλές, σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας. 

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις εγκληματικές αυτές πράξεις και καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. 

Καλούμε, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ανοχή που δείχνει στην δράση αναρχικών και περιθωριακών στοιχείων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την ασφάλεια των πολιτών.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βάλει τέλος στο άβατο των Εξαρχείων και να επιβάλει το νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα».


Οι Έλληνες διαλέγουν σύντροφο με βάση το... πορτοφόλι του!



Οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν παντρεύονται από έρωτα, αλλά με γνώμονα την οικονομική ασφάλεια που νιώθουν δίπλα στο άτομο το οποίο έχουν επιλέξει, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου ρώτησαν 5.000 ζευγάρια ηλικίας 25 έως 65 ετών, πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας, το σεξ και η οικονομική ασφάλεια στην επιλογή του/της ερωτικού/-ής συντρόφου.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, μόνο για το 18% ο έρωτας ήταν η πιο σημαντική παράμετρος στη σχέση. Για τους υπόλοιπους το καθοριστικό ήταν η οικονομική ασφάλεια.

Αν και η έρευνα διεξήχθη την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2011-2016), οι επιστήμονες λένε ότι ανέκαθεν συνέβαινε αυτό και έχει άμεση σχέση με την επιβίωση.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι Έλληνες ζουν στιγμές πάθους με άτομα που έχουν ερωτευθεί παράφορα, αδιαφορώντας για την ηλικία, το πορτοφόλι και τις συνήθειές τους, αλλά όταν πρόκειται για γάμο και συγκατοίκηση ο κλήρος πέφτει σε όποιον τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

«Η επιλογή αυτή, όμως, εξηγεί γιατί τόσο συχνά δεν πάνε καλά τα πράγματα στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. 

Οι σχέσεις ασφαλείας με ενταφιασμένη την επιθυμία και την τρέλα του έρωτα δεν είναι η σωστή συνταγή γι’ αυτήν».

Γιατί όμως διαλέγουμε με διαφορετικά κριτήρια την περιστασιακή από τη μόνιμη σχέση; Η απάντηση, κατά τον δρα Κωνσταντινίδη, κρύβεται στην επιβίωση των ειδών.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί επιβίωσης: ο ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου για να προσέγγιση του άλλου φύλου και η επιλογή ενός συντρόφου για αναπαραγωγή.

Ο πρώτος μηχανισμός είναι πιο πρωτόγονος, άγεται από τα ένστικτα του ανθρώπου και είναι περισσότερο ανδρική υπόθεση. 
«Θυμός, καυγάδες αλλά και φόνοι ήταν παλαιότερα οι τρόποι επιβολής του ισχυρότερου απέναντι στον ασθενέστερο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μονομαχίες των ιπποτών κατά το παρελθόν ή τις “μαγκιές” σήμερα στο δρόμο και τις αψιμαχίες στα μπαρ», λέει παραστατικά.

Αντιθέτως, ο δεύτερος μηχανισμός, αυτός της αναπαραγωγής, βασίζεται στην στρατηγική, επομένως στην κοινωνική δεξιότητα και ευφυΐα, και είναι περισσότερο γυναικεία υπόθεση.

«Η επιλογή ενός ασφαλούς συντρόφου που θα διαιωνίσει το είδος ήταν πάντα θηλυκό ένστικτο και κυριαρχούσε στις μόνιμες σχέσεις, αλλά έως πρότινος το μεταφράζαμε λάθος λόγω της ανδρικής κυριαρχίας σε κοινωνικό επίπεδο», προσθέτει ο δρ Κωνσταντινίδης.

«Ανθρωπολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η γυναίκα είναι αυτή που επιλέγει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια τον ασφαλή σύντροφο και πατέρα των παιδιών της, και όχι ο άνδρας, όπως περιγράφεται στα στερεότυπα των σχέσεων σήμερα, όπου ο άνδρας φαίνεται να έχει την επιλογή, ενώ στην ουσία έχει ήδη επιλεγεί από το θήλυ».

Η ασφάλεια εξηγεί γιατί οι γυναίκες κατά κανόνα προτιμούν τους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες, καθώς και γιατί νέες γυναίκες παντρεύονται μεσήλικες ή και ηλικιωμένους άνδρες.

«Οι μελέτες και η ιστορία επιβεβαιώνουν πως ο άνδρας, ωριμάζοντας γίνεται πιο ασφαλής σύντροφος για μια νέα γυναίκα και στις μέρες μας αυτό επιβεβαιώνεται γιατί στο οικονομικό σύστημα οι μεγάλοι σε ηλικία άνδρες εξασφαλίζουν ένα πιο σταθερό εισόδημα και μια ασφάλεια επιβίωσης, που μοιάζει να είναι επιλογή των νέων γυναικών για μια ζωή χωρίς προβλήματα», λέει ο ειδικός.

Πρόσφατη μελέτη με 10.000 ερωτηθέντες από 37 χώρες του κόσμου επιβεβαίωσε ότι η κυρίαρχη επιλογή των νεαρών γυναικών παραμένουν οι μεγαλύτεροι άνδρες και όχι οι συνομήλικοί τους.

Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών δήλωσαν πως ιδανικά θα ήθελαν να είναι η γυναίκα τους 10 χρόνια μικρότερη ενώ θα άντεχαν να είναι μεγαλύτερή τους έως 4 χρόνια.
Επομένως, «η μεγάλη διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια είναι φυσική επιλογή επιβίωσης και όχι ένα βίτσιο ή καπρίτσιο της άπληστης φύσης μας», κατέληξε ο δρ Κωνσταντινίδης.




Πηγή: tanea.gr


ΥΠΕΝ προς ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ



Το πράσινο φως προς τη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε αποκοπές μετρητών (να κόψει δηλαδή το ρεύμα) σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ για τους λογαριασμούς τους ανάβει το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου, "πλέον υπάρχει επαρκές πλέγμα μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους" και επομένως ανοίγει ο δρόμος για πιο συστηματικό εντοπισμό περιπτώσεων κλοπής ρεύματος ή  προβλημάτων με κακοπληρωτές. Πάντως οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσει το άτυπο πλαφόν των 1.000 ευρώ κάτω από το οποίο δε γίνονται αποκοπές μετρητών.

Για τη διαπραγμάτευση οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή τόσο συνολικά όσο και ειδικά στα ενεργειακά που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ οι πηγές του υπουργείου άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για διατήρηση με κάποιο τρόπο μεριδίου 51% στον έλεγχο του δημοσίου. Όπως διευκρίνισαν, υπάρχει αυτή τη στιγμή διάλογος με τους θεσμούς, ενώ το μόνο αδιαπραγμάτευτο είναι η πώληση μεριδίου 31% του Δημοσίου που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις η μοναδική υποχρέωση βάσει συμφωνίας είναι η πρόσληψη συμβούλων, πχ για τη ΔΕΗ. "Αποκλείεται να ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης" σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση το υπουργείο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των φορέων που τη διαχειρίστηκαν, ενώ τέλος σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται εγκύκλιος που θα διευκρινίζει το θέμα των αυτονομιών για τις πολυκατοικίες. Το πνεύμα της εγκυκλίου είναι ότι θα επιτρέπεται στη μειοψηφία μιας πολυκατοικίας να έχει αυτονομία ή να συνδέεται αυτόνομα με το φυσικό αέριο χωρίς απόφαση της συνέλευσης, με υποχρέωση μόνο πληρωμής των κοινόχρηστων δαπανών.

Τέλος εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για δύο παραχωρήσεις υδρογονανθράκων σε Κέρκυρα και Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Τι δηλώνει το ΥΠΕΝ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, αναφέρονται τα εξής: "Δημοσιεύματα που θέλουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ''πράσινο φως'' στη ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ, στερούνται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα".




Χάρης Φλουδόπουλος
Πηγή : capital.gr


Οι κάλυκες «έδειξαν» τον δράστη της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ



Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με την ταυτότητα των δραστών που άνοιξαν πυρ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Από τη βαλλιστική εξέταση στους τρεις κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο, προέκυψε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το καλάσνικοφ «σφραγίδα» της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», της οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει τρία ακόμη χτυπήματα στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο αυτό εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας, τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το όπλο της χθεσινής επίθεσης είναι ίδιο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»: τις επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 24η Μαΐου 2014 και στην πρεσβεία του Μεξικού την 31η Ιουλίου 2016.

Η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία της Χαριλάου Τρικούπη έγινε λίγο μετά τις 6 π.μ. της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού των ΜΑΤ. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές από τη συμβολή των οδών Αραχώβης και Χαριλάου Τρικούπη, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τη διμοιρία. Δύο από τις σφαίρες διαπέρασαν το παρμπρίζ της κλούβας και σφηνώθηκαν στο εσωτερικό. Στη συνέχεια, έστρεψε το όπλο και πυροβόλησε εναντίον του σκοπού της διμοιρίας, ο οποίος βρισκόταν στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη. Η βολίδα πέρασε από δίπλα του και καρφώθηκε στην τζαμαρία κάβας δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θρυμματίζοντάς την.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή υπόνοιες ότι δράστες της επίθεσης είναι μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Αφησαν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ο χειριστής του όπλου να είναι ο ίδιος που τον Μάιο του 2014 είχε ανοίξει πυρ και εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ από την οδό Μαυρομιχάλη. Τις αρχικές εκτιμήσεις τους ενίσχυσαν αναφορές στο κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση του 2014, που είχε αναρτηθεί στο Athens Indymedia: «Οι σύντροφοι που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είδαν τους μπάτσους των ΜΑΤ που φυλούσαν το κτίριο. Μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε (...). Δεν τους χτυπήσαμε αυτή τη φορά γιατί το πολιτικό σχέδιο της οργάνωσης είχε καθαρό στόχο ενάντια στο συγκεκριμένο πολιτικό μηχανισμό των αφεντικών», έγραφαν τότε.

Τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου πυροβολήσει τρεις φορές εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού, στην πλατεία Κολωνακίου, ενώ νωρίς το πρωί της 10ης Νοεμβρίου είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, τραυματίζοντας ελαφρά στα πόδια τον αστυνομικό-σκοπό. Οι κινήσεις του δράστη της προχθεσινής επίθεσης έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας καταστήματος ηλεκτρικών ειδών. Ο δράστης, ψηλός, με το πρόσωπο καλυμμένο με σκουφί full face, στάθηκε δίπλα σε κολόνα και σημάδεψε τους αστυνομικούς. Μετά έκρυψε το καλάσνικοφ, που ήταν κρεμασμένο με ιμάντα από τον λαιμό του, μέσα στο μπουφάν του και αποχώρησε προς τα Εξάρχεια. Πριν από την επίθεση, από το σημείο πέρασαν ένας ηλικιωμένος άνδρας και μία νεαρή κοπέλα – μάρτυρες και οι δύο των κινήσεων του δράστη.

Απειλές Μαζιώτη κατά Σταύρου Κοντονή και Νίκου Τόσκα

Ευθεία απειλή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εξαπέλυσε χθες ο έγκλειστος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης. Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του συνηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Μαζιώτης δημοσιοποίησε στο Αthens Indymedia την εξής γραπτή δήλωση-σχόλιο: «Οι δηλώσεις του συνηγόρου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, όταν δόθηκε η επιμέλεια του γιου μας στη μητέρα της Πόλας Ρούπα, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Καθίκια σαν τον Κοντονή και τον Τόσκα θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι». Το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Εισαγγελίας Ανηλίκων, που έδινε την επιμέλεια του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη στη μητέρα της πρώτης, ο συνήγορος της Ρούπα, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε κάνει δήλωση στην οποία ευχαριστούσε τους υπουργούς Κοντονή και Τόσκα για τη συνδρομή τους στη λύση του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης είχε αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά ως δικηγόρος τον κύριο Κοντονή και τον κύριο Τόσκα, που πιστεύω ότι με ευαισθησία προσπάθησαν αυτές τις μέρες να άρουν τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού».



Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή


Τουρκία: Έπαιξαν ξύλο στη Βουλή για τις ενισχυμένες εξουσίες του Ερντογάν




Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια, καθώς “άναψαν τα αίματα” στο τουρκικό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της νύχτας και στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα (AK Party) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) πιάστηκαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.

Το AKP έχοντας την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος (MHP) προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, οι οποίες σύμφωνα με τον Ερντογάν θα ενισχύουν την άσκηση της εξουσίας, αποτρέποντας την προσφυγή σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τόσο το αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, όσο και το φιλοκουρδικό (HDP) φοβούνται ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό άσκησης της προεδρικής εξουσίας.



Πηγή : ethnos.gr


«Ο Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή» – «Καμπανάκι» από Σαπέν για την αξιολόγηση



Θέματα που αφορούν την αξιολόγηση, με την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, συζήτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, η οποία θεωρήθηκε «κλειστή στον Τύπο» και δεν υπήρξαν δηλώσεις, παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπήρξε μια λεπτομερής συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν στην αξιολόγηση, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Για το γαλλικό Τύπο πάντως, είναι σαφές ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.

«Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!» γράφει η εφημερίδα L'OPINION, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και στις πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

H επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, το ζητούμενο του αυριανού Euroworking Group

Στο μεταξύ, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι το ζητούμενο του αυριανού Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εξάλλου, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.




Πηγή : newsbomb.gr


Δράμα: Έδεσε τον σκύλο του στο χωράφι με -12 βαθμούς Κελσίου και βρέθηκε παγωμένος




Ένας άθλιος ιδιοκτήτης σκύλου, αψηφώντας για το τετράποδο και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, έδειξε την απόλυτη σκληράδα στο ζώο. 

Ο σκύλος βρέθηκε κυριολεκτικά παγωμένος στην πόλη της Δράμας, με φωτογραφίες που σοκάρουν. 

Tο σώμα ενός αλυσοδεμένου σκύλου, κοκαλωμένο από το κρύο, σε όρθια στάση ανακάλυψε τυχαία ένας πολίτης σε οικόπεδο λίγο έξω από το κέντρο της Δράμας. Αφού ενημερώθηκε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έμαθαν σε ποιον ανήκει το χωράφι, εντόπισαν τον δράστη και τον συνέλαβαν άμεσα. 



Ο άνδρας είχε τον σκύλο του δεμένο σ’ ένα περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα Δράμας εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία το βράδυ φτάνει τους -12 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το ζώο στην κυριολεξία να παγώσει και να πεθάνει από το δριμύ ψύχος. 

Το πτώμα του άτυχου ζώου μεταφέρθηκε για νεκροψία. Ο κτηνίατρος της Περιφέρειας θα χρειαστεί να περάσουν δύο μέρες μέχρι να ξεπαγώσει και να μπορέσει να γίνει η εξέταση του άτυχου ζώου. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολίτης που εντόπισε τον σκύλο είπε πως ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του κτήματος είχε στο χώρο και κότες τις οποίες κρατούσε περιφραγμένες με συρματόπλεγμα χωρίς κανένα σκέπαστρο για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει το πότε θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. 





Παρεμβάσεις πολιτικών υπέρ Πετρουλάκη για την αγωγή Καμμένου



Παρέμβαση υπέρ του Ανδρέα Πετρουλάκη, όσον αφορά την εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει εις βάρος του ο Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επικίνδυνη, αυταρχική και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου της ΝΔ:

«Ενα εκατομμύριο για ένα άρθρο.

Στην πολιτική μου πορεία έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, συχνά στα όρια της χυδαιότητας και σίγουρα πέρα από τα πλαίσιο της θεμιτής πολιτικής κριτικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε. Και δεν το έκανα γιατί πιστεύω βαθιά ότι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης και θέσεις εξουσίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κριτική. Έστω και αν μερικές φορές είναι κακοπροαίρετη.

Ασφαλώς κάθε πολιτικός, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρήσει ότι μια επίθεση που δέχεται δεν συνιστά πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντία. Όμως αυτή η διάκριση πρέπει να γίνεται από τον πολιτικό με πολύ αυστηρά κριτήρια.  Ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την ισχύ του για να περιορίσει την κριτική την οποία αναπόφευκτα κάθε πολιτικός δέχεται.

Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του.

Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.  Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται.  Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου. Και βαστάτε γερά και όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου. Δεν είστε μόνοι σας».

Την υποστήριξή του δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Η αγωγή του υπουργού Καμμένου κατά του δημοσιογράφου Πετρουλάκη, με αίτημα την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης επιδιώκει σαφώς τον παραδειγματισμό και τον εκφοβισμό».

«Είναι προφανές, ότι η πρόταξη της αντίληψης που θέλει την εξόντωση του αντιπάλου και την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης, αποτελούν συμπτώματα μιας πάσχουσας δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέρει:

«Την Πέμπτη -σε λίγες ώρες δηλαδή- εκδικάζεται η αγωγή του, κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία. Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

Δήλωση, μέσω Facebook, σχετικά με την υπόθεση πραγματοποίησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει:

«Ο Ανδρέας Πετρουλάκης είναι εναγόμενος και του ζητείται αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το Μάρτιο του 2015 σχολίασε, ασκώντας το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ως πολιτικά, αξιακά και αισθητικά ενιαίο φαινόμενο που περιλαμβάνει και τις συμπληρωματικές του παραμέτρους.

Τότε αυτό έπρεπε να εξηγείται. Σήμερα είναι προφανές και αυτονόητο. Κραυγάζει. Ενάγων δεν είναι ο κ. Καμμένος. Ενάγων είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αντίληψη, η πρακτική, το ύφος που τώρα πια έφτασε στην ολοκλήρωσή του. Δηλαδή στο πλήρες αδιέξοδο και την απόλυτη παρακμή. Ξέρουμε πολύ καλά το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που έχει υποστεί η χώρα. Αγωνιούμε καθημερινά να αποφευχθεί εθνική βλάβη. Η δίκη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος της θεσμικής βλάβης. Δεν είναι δίκη του Ανδρέα Πετρουλάκη αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας.

Ελπίζω να διαπιστώσουμε, όπως έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό τοπίο, ότι λειτουργούν ακόμη οι βασικές έστω εγγυήσεις της δημοκρατικής πολυφωνίας και του κράτους δικαίου».

«Δείγμα αλαζονείας» χαρακτήρισε την αγωγή του Πάνου Καμμένου κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά.

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας είναι ισχυροί. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να καταγράφει την άποψη του. Και κάθε Έλληνας πολιτικός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει ότι θίγεται από ένα άρθρο. Ακόμα, και αυτός ο πολιτικός που έχει βασίσει όλη την πορεία του στα ψέμματα, στο διχαστικό λόγο, στο μίσος. Ακόμα και αυτός ο πολιτικός που απαξίωσε και απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία καθημερινά. Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ Καμμένου. Είναι απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη δήλωσή της.




Πηγή : kathimerini.gr


Σάλος με τα δημοσιεύματα για ροζ βίντεο του Τραμπ που γυρίστηκε στη Μόσχα



Η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της «φακέλους με πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη» του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε από τη μεριά του το Κρεμλίνο

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει στις ΗΠΑ το θέμα των «ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων» και οι φήμες για ένα ροζ βίντεο που φέρονται να κατέχουν οι Ρώσοι με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταγγέλλουν ότι η Ρωσία είχε κεντρικό ρόλο στις ηλεκτρονικές υποκλοπές, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο Τραμπ, ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, αλλά πλέον η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι Ρώσοι διαθέτουν υλικό με το νέο Αμερικανό πρόεδρο σε όργια σε ξενοδοχείο της Μόσχας.

Η πληροφορία αυτή φέρεται να περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο το οποίο παραδόθηκε από στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση που έκαναν στο νέο Αμερικανό πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή.

Το υλικό κατά τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ παρέδωσε ένας Βρετανός κατάσκοπος, ο οποίος, όπως υποστηρίζει το CNN, αποτελεί αξιόπιστη πηγή από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

O διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε ότι μίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χθες το βράδυ, αναφορικά με τις «διαρροές» στα ΜΜΕ σχετικά με την απόρρητη ενημέρωση για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεκλογικές ηλεκτρονικές υποκλοπές, που έλαβε ο Τραμπ, την Παρασκευή.

Ο Κλάπερ τόνισε ότι δε νομίζει ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διέρρευσε ένα έγγραφο με δεδομένα προσωπικής ασφάλειας, αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν στα χέρια τους πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Τονίζω με έμφαση ότι το έγγραφο αυτό, δεν αποτελεί προϊόν των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και για το λόγο αυτό, δε νομίζω ότι η διαρροή του, έγινε από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάπερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να τον πιέσει και επέρριψε την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών για τις αναφορές στον Τύπο ότι η Μόσχα είχε κατασκευάσει πληροφορίες με σκοπό να τον εκθέσει.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter μερικές ώρες πριν από την πρώτη εδώ και έξι μήνες συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, ο Τραμπ κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών για «μια τελευταία βολή» εναντίον του με τη διαρροή της πληροφορίας.

Η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της «φακέλους με πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη» του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε από τη μεριά του το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες των επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προϊόν μιας «απόλυτης παραποίησης» που έχει στόχο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει στην κατοχή του 'kompromat' για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείτο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για να χαρακτηριστούν οι ενοχοποιητικές πληροφορίες που συλλέγονταν σε βάρος προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα εκβιασμού.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν χθες στην ύπαρξη ενός 35σέλιδου εγγράφου στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες που παρουσιάζονται ως ενοχοποιητικές για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως η φερόμενη ύπαρξη ενός βίντεο σεξουαλικής φύσης που γυρίστηκε κρυφά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα το 2013.




Πηγή : news.gr


Το 76% των επιχειρήσεων είδαν πτώση στους τζίρους την εορταστική περίοδο




• Πτώση έως 10% στις πωλήσεις των καταστημάτων στο Ρέθυμνο
• Απώλειες για τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Κρήτη

«Λαβωμένες» από την εορταστική περίοδο βγαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αφού τρεις στις τέσσερις, ποσοστό που φτάνει το 76% είδαν πτώση στους τζίρους τους στη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου, όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις συγκριτικές εκτιμήσεις Εμπορικών συλλόγων για την πορεία των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα σε 83 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, στη διάρκεια των εορτών για το 2015 και το 2016, η πτώση στο Ρέθυμνο ανέρχεται σε ποσοστό έως 10%. Παράλληλα, πτώση στους τζίρους των καταστημάτων εμφανίζεται σε όλους τους νομούς της Κρήτης.


ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΗ ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η εμπορική κίνηση σε όλη τη χώρα παρέμεινε καθηλωμένη, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια χρονιά, τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ετών κάτι που -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας- αποδίδεται κυρίως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δεύτερης αξιολόγησης, τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών καθώς και τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους, που δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά.
Στα παραπάνω, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, προστίθεται τόσο η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου - και στην ουσία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος - όσο και οι επικείμενες χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές.
O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δε δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου».

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΝΕΜΥ, το 76% των επιχειρήσεων παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου έναντι του 2015, μία στις πέντε, δηλαδή το 17% κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών, ενώ μόλις το 7% σημείωσε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.
Στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης, το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις, ανήλθε στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης εμφανίστηκε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%).
Επιπλέον, το 28% δήλωσε ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40% και το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40%, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες ισοκατανέμονται οι απαντήσεις με ένα ποσοστό που αγγίζει το 20%. Ουσιαστικά, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων, φαίνεται πως απώλεσαν πάνω από το 30% του τζίρου τους, μέσα σε έναν χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.

ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σε ποσοστό 62% οι έμποροι εκτιμούν πως η καλύτερη περίοδος των εορτών σε ό,τι αφορά την αγοραστική κίνηση ήταν οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η παραμονή και η προπαραμονή των Χριστουγέννων αναφέρονται από το 42%, ως οι ημέρες με την καλύτερη επίδοση, ωστόσο το 40% δήλωσε ότι όλες οι ημέρες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.
Παράλληλα, για την ημέρα που οι έμποροι δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους παρουσίασε την καλύτερη εικόνα από άποψη αγοραστικής κίνησης, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν: τον αριθμό των ατόμων που προέβησαν σε αγορές στο κατάστημά τους καθώς και τον μέσο όρο σε ευρώ των αποδείξεων που έκοψαν -μέση αξία απόδειξης. Στο σύνολο του δείγματος ο μέσος αριθμός πελατών ανέρχεται στα 52 άτομα, με μέση απόδειξη 29€. Εντός των κλάδων του λιανικού εμπορίου παρατηρείται πως ο κλάδος των τροφίμων εμφανίζει τον μεγαλύτερο μέσο αριθμό πελατών με 89 άτομα την ημέρα. Η κατηγορία «άλλο λιανικό εμπόριο» εμφανίζει τη μεγαλύτερη μέση απόδειξη και αυτό γιατί εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας υπάρχουν καταστήματα λιανικού εμπορίου κοσμημάτων/ρολογιών που το επίπεδο τιμών των προϊόντων τους είναι σαφώς υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.
Ανησυχητικό για τον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης είναι το γεγονός ότι η μέση απόδειξη εκτιμήθηκε στα 28€, σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με το 2014 που είχε υπολογιστεί στα 53€, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά. 
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πελάτες κατά τη διάρκεια των εορτών χρησιμοποίησαν κυρίως μετρητά για τις αγορές τους και το 24% χρησιμοποίησε κάρτες, ενώ το 32% δήλωσε ότι οι πελάτες χρησιμοποίησαν και τα δύο μέσα συναλλαγής ισομερώς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, πραγματοποίησε προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 50% των επιχειρήσεων ένδυσης/υπόδησης και το 41% των επιχειρήσεων οικιακού εξοπλισμού επέλεξαν να κάνουν προσφορές. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και επιμορφωτικών ειδών εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά, της τάξης του 10% και 18%.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις προέβη σε προσφορές, είτε σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, είτε σε όλα τα εμπορεύματα, ενώ μία στις πέντε είχε προσφορές σε εμπορεύματα stock. Μεταξύ 21% και 40%, είναι το ύψος των προσφορών που επέλεξε το 50% των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις κατεξοχήν εκπτωτικές περιόδους.

Γ. ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ: ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μείωση σε ποσοστό έως 10% εμφάνισαν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση επεσήμανε: «Οι αριθμοί, δυστυχώς επιβεβαίωσαν όλα όσα επισημάναμε από την πρώτη στιγμή για την αγορά στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αν δεν υπήρχε ο τουρισμός που λίγο δίνει ώθηση στα τοπικά καταστήματα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Η ώθηση αυτή όμως την καλοκαιρινή περίοδο δεν μπορεί να συντηρήσει τα καταστήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι αγορές την εορταστική περίοδο ήταν από περιορισμένες έως ελάχιστες. Τα τρόφιμα ήταν πρώτα στις προτιμήσεις, ακολούθησαν τα είδη για τα παιδιά και τέλος ήρθαν τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Η εικόνα είναι αντίστοιχη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα». 
Σε ό,τι αφορά την περίοδο των εκπτώσεων πάντως ο κ. Πολιουδάκης επεσήμανε για μια ακόμη φορά πως η τοπική αγορά δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες. «Τώρα διανύουμε την περίοδο των εκπτώσεων, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αφού οι περισσότεροι δαπάνησαν τα χρήματα που είχαν για αγορές την περίοδο των εορτών. Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ήδη πολύ υψηλά στο Ρέθυμνο» ανέφερε ο ίδιος.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙ

Σύμφωνα, με τα αναλυτικά στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης, η μείωση στις πωλήσεις εμφανίζεται σε όλους τους νομούς του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, μείωση σε ποσοστό έως 10% παρατηρούνται στη Σητεία, την Ιεράπετρα και το Ρέθυμνο, ενώ μείωση που κυμαίνεται από 11% έως 20% παρουσιάζουν οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης των πωλήσεων εμφανίζονται στον Άγιο Νικόλαο σε ποσοστό από 21% έως και 30%.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ


Πηγή : goodnet.gr


Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες



Σε συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, και με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών επί του εδαφικού, το βράδυ της Τετάρτης, στη Γενεύη.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι προτάσεις είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Πάντως, όπως ανέφερε σε ένα πρώτο του σχόλιο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς». 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

«Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

O κ. Αναστασιάδης είχε αργά το βράδυ σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφθασε λίγο νωρίτερα στη Γενεύη.

Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Άιντε: Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό είναι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι « «χρειάζεται ακόμη δουλειά». 

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος»

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων ... Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε επίσης ο κ. Άιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη «είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.



Πηγή : naftemporiki.gr