Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η φωνή των Ελλήνων και πάλι στο Σύνταγμα γυρεύοντας «Ανάσα αξιοπρέπειας»




Χιλιάδες Έλληνες και πάλι με ελληνικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης,  ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.

Το κάλεσμα έγινε για ακόμη μία φορά μέσω των social media, ενώ σε σχετική ανάρτηση στο Facebook αναφέρεται ότι ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.
"Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής"

Μετά τις επιτυχημένες διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης, αλλά και της Πέμπτης 5 του Φλεβάρη, όταν πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν και έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα μας, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση δίνοντας δύναμη στην κυβέρνηση.

Ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται αυτή την ώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ: «Πώς δεν το σκεφτήκαμε να αγοράσουμε πολεμικά αεροσκάφη και να τα παρκάρουμε στην Ελλάδα;»


Ειρωνεία από τον κ. Τάκη Χατζηγεωργίου για την πρόταση που φέρεται να έκανε στη Λευκωσία ο Πάνος Καμμένος

Η εισήγηση που φέρεται να έκανε ο Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, για αγορά πολεμικών αεροσκαφών, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο «πολεμικής» στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται μάλιστα να πρότεινε τα σκάφη αυτά να σταθμεύσουν στην Ελλάδα, σε αεροδρόμια της Ρόδου ή της Κρήτης.

Η πρόταση φέρεται να είχε «παγωμένη» υποδοχή από τα επίσημα όργανα της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, έδωσε συνέχεια μέσω Twitter, γράφοντας, σε σκωπτικό ύφος: «Να αγορασουμε πολεμικα αεροσκαφη μας ειπε ο Καμμενος. Και να τα παρκαρουμε για λογους ασφαλειας στην Ελλαδα. Πως δεν το σκεφτηκαμε τοσο καιρο;».


Πηγή : protothema.gr


Πρωτοφανές: Ο Νετανιάχου καλεί τους Εβραίους της Ευρώπης να επιστρέψουν στο Ισραήλ


Έπειτα από τη φονική επίθεση στη Δανία, σε συναγωγή της Κοπεγχάγης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι τέτοιες επιθέσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν και ότι το Ισραήλ θα καλωσόριζε Εβραίους της Ευρώπης οι οποίοι θα επέλεγαν να εγκατασταθούν εκεί.
"Αυτό το κύμα επιθέσεων και οι φονικές αντισημιτικές επιθέσεις που εντάσσονται σε αυτό αναμένεται να συνεχιστούν", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιγράφοντας τις επιθέσεις ως "εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία".

"Οι Εβραίοι δικαιούνται να έχουν προστασία σε όλες τις χώρες, αλλά εμείς λέμε στους Εβραίους, στους αδελφούς και τις αδελφές μας, το Ισραήλ είναι η πατρίδα σας. Προετοιμαζόμαστε και κάνουμε έκκληση για την απορρόφηση μίας μαζικής εισροής από την Ευρώπη", είπε ο Νετανιάχου.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει τον Ιανουάριο μετά τις επιθέσεις σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι. Τα σχόλιά του φάνηκε τότε να ενόχλησαν τους γάλλους ηγέτες καθώς επιχειρούσαν να καθησυχάσουν την εβραϊκή κοινότητα της χώρας ότι είναι ασφαλής η παραμονή της στη Γαλλία.

Το 2004, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είχε προκαλέσει την οργή της Γαλλίας καλώντας τους Εβραίους της Γαλλίας να φύγουν από τον "αγριότερο αντισημιτισμό" της πατρίδας τους και να εγκατασταθούν στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, σημειώνει το Ρόιτερς, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τέτοια φρασεολογία.

Σύμφωνα με τον "Νόμο περί Επιστροφής" που έχει ψηφίσει το Ισραήλ, καθένας με τουλάχιστον έναν Εβραίο πρόγονο δικαιούται να μεταναστεύσει στο Ισραήλ και να λάβει αυτόματα την ισραηλινή υπηκοότητα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να καταθέσει σήμερα σχέδιο που θα ενθαρρύνει την υποδοχή των Εβραίων από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ουκρανία και ότι, σε δεύτερο χρόνο, θα εξετάσει το θέμα της μετανάστευσης και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες Σάββατο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, οι οποίες κατά την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο δράστη. ΄Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση σε εκδήλωση για την προώθηση της ελευθερίας του λόγου κι ένας άλλος--ένας φρουρός ασφαλείας--στην επίθεση σε γειτονική συναγωγή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ, newsit.gr


Τα «επαναστατικά συμβούλια» στην Ν.Δ. θα είχαν ουσία να υπήρχαν και την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας ώστε να προστατεύουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Τραπέζια, μηνύματα στα social media και άρθρα ευθείας επίθεσης στο Αντώνη Σαμαρά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που του λένε ευθέως και πλαγίως «Φύγε με αξιοπρέπεια τώρα που έχεις την ευκαιρία».

Τι περίμενε ο Σαμαράς μετά την εκλογική ήτα;

Θεός ο Σαμαράς και πρέπει να μείνει μην τυχόν και χρειαστεί να έρθει και πάλι να μας «σώσει»;

Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του μαζί με τους περισσότερους υπουργούς που πέρασαν και ειδικά κάποιους τραγικούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσαν θάρρος στον χωριάτη δηλαδή στην τρόικα και τους δανειστές και μας ανέβηκαν στο κρεβάτι.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Σαμαράς μας κράτησε σε μια δύσκολη στιγμή αλλά πώς μας κράτησε, ξεπουλώντας τα πάντα και δίνοντας τα πάντα χωρίς ίχνος όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων διαπραγμάτευσης αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και την συνεχιζόμενη εξαθλίωση τους.

Και εδώ θα συμφωνήσουν πολύ με αυτό που είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος : «Ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης», και όταν κάποιοι του απάντησαν ότι «παρ’ όλα αυτά ο κ. Σαμαράς ήταν εργατικός», τους είπε ότι «η εργασιομανία δεν είναι απόδειξη αποτελεσματικότητας και ο πρωθυπουργός δεν είναι γραμματέας σε δήμο να ασχολείται ο ίδιος με θέματα ελάσσονος σημασίας χάνοντας τα σημαντικά».

Η τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δίνοντας τα πάντα στους δανειστές και παίρνοντας τα πάντα από τους Έλληνες δεν το λες και επιτυχημένη συνταγή!
 Συμφεροντολογική παράταση ζωής το λες γιατί όταν στα παίρνω όλα και δεν μιλάς είμαι ευχαριστημένος και επειδή με έχεις μάθει έτσι και μου λένε τα στελέχη σου και ευχαριστώ θα ζητάω και άλλα και άλλα αδιαφορώντας για την Ελλάδα και τους Έλληνες όπως κάνεις και εσύ που τους κυβερνάς και μου τα δίνεις όλα νομίζοντας ότι θα παραμείνεις στην εξουσία με αυτό τον τρόπο για πάντα.

Η ΝΔ έχασε σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια τα βασικά της χαρακτηριστικά και μεταλλάχτηκε η εικόνα της έχασε τον μεσαίο χώρο και την κοινωνική ευαισθησία της, απομακρύνθηκε και δεν την στήριξε ούτε ο κόσμος της.

Ήταν σίγουρο ότι θα γεννιόταν ένα επαναστατικό συμβούλιο μετά τις εκλογές για να απομακρύνει τον Σαμαρά αλλά αυτό που θα πρέπει να κριτικάρει ο κόσμος και να ρωτήσει τους «επαναστάτες» είναι :
Γιατί τώρα και κατόπιν εορτής όλη αυτή η κριτική στον Σαμαρά;

Που ήσασταν αυτά τα χρόνια ως κυβερνητικοί βουλευτές να επαναστατήσετε ώστε να πιεστεί να διαπραγματευτεί ο Σαμαράς και οι παρατρεχάμενοι του κάποια στιγμή και για τους Έλληνες και την αξιοπρέπεια τους και όχι για το πόσα θα κερδίσουν οι δανειστές;

Κανένας δεν αντιδρούσε στην καταστροφική τακτική που ακολουθούσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τώρα μετά την συντριβή τρέχουν να διασώσουν το κόμμα γιατί αυτός τους ενδιαφέρει περισσότερο η πολιτική στέγη και για τα άλλα βλέπουμε.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ν.Δ. είναι έκρυθμη και δεν λείπουν και οι αλεξιπτωτιστές οι μεταγραφές δηλαδή που έφερε ο Σαμαράς στην Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 4 χρόνια, νομίζοντας έτσι ότι θα εδραιώσει την θέση του και ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να φλερτάρουν με την αρχηγία.

Ξεκίνησαν λοιπόν τα όργανα της παράταξης, αργά μεν και κατόπιν εορτής με πρώτη την Μαριέττα Γιαννάκου που έκανε την αρχή πήρε την πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Εύαγγελος Αντώναρος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Φυσικά από τέτοια τραπέζια έλειπαν  γιατί δεν προσκλήθηκαν και σωστά όλοι αυτοί που δεν έχουν την απαιτούμενη ιστορία και για να συμμετέχουν σε τέτοιες σοβαρές εξελίξεις και λόγω των ακραίων ιδεολογικών τοποθετήσεων τους και μιλάμε για τους Σαμαρικούς Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Η απουσία του Βαγγέλη Μειμαράκη που επικαλέστηκε ασθένεια σχολιάστηκε αρνητικά γιατί ο Βαγγέλας δεν είναι η οποιαδήποτε απουσία σε τέτοιες συζητήσεις που αφορούν το μέλλον της παράταξης, ο Μειμαράκης είναι κομμάτι ιστορίας της παράταξης.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς αλλαγή ηγεσίας, τα ποσοστά της Ν.Δ. κατρακυλούν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και χωρίς αλλαγή ηγεσίας η ΝΔ οδεύει σε ακόμα μεγαλύτερη ήττα.

Φυσικά έχουν  να κάνουν όλοι  με τον Σαμαρά που δεν θα διαστάσει να ξεπουλήσει ακόμα και συνεργάτες του και να τους θυσιάσει ως αποτυχημένους και υπεύθυνους για την όλη κατάσταση ώστε να εμφανιστεί ό ίδιος παραπλανημένος και σε κάθε περίπτωση θα παλέψει για να κρατήσει την ηγεσία με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Δεν είναι εύκολος αντίπαλος και είναι διατεθειμένος όπως ακούγεται από εσωτερικούς του εχθρούς να διαλύσει και το κόμμα με τις πράξεις του εάν χρειαστεί αρκεί να μην χάσει την καρέκλα του.

Πρέπει όμως ο ίδιος ο Σαμαράς να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ηγεσία του κόμματος εάν σέβεται την ιστορία αυτής της παράταξης, γιατί αυτό που ήθελε το κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία και πρωθυπουργός της χώρας άσχετα εάν δεν τα κατάφερε ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο και τώρα λόγοι αξιοπρέπειας επιβάλουν την αποχώρηση του.





Στ. Θεοδωράκης: Ο Πρωθυπουργός να «φρενάρει» κάποιους υπουργούς



Να «φρενάρει κάποιους υπουργούς του, οι οποίοι εξαγγέλλουν παροχές, που ουσιαστικά θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα» καλεί τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News.
«Δυστυχώς, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας προς την ανάταξη της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την κρίση», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.
Υπογραμμίζει επίσης ότι χρειάζεται εστίαση στην ουσία των συμφωνιών και όχι απλή επικοινωνιακή διαχείρισή τους. «Οι λέξεις που θα περιγράψουν τη νέα συμφωνία είναι σημαντικές για τα παράθυρα, δεν είναι σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει τέλος ότι ο κόσμος μπορεί να ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ» και προσθέτει: «Ελπίζουμε πως τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας σε σχέση με τη ρήξη είναι οφθαλμοφανή στην κυβέρνηση, όπως είναι και στον ελληνικό λαό».


Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr


Μειώσεις φόρων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα



Με ενιαία φορολογική κλίμακα θα φορολογηθούν τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που θα αποκτηθούν το 2015, κάτι που σημαίνει ότι καταργούνται οι τρεις υφιστάμενες φορολογικές κλίμακες (για μισθωτούς - συνταξιούχους, εισοδήματα από ενοίκια και ελεύθερους επαγγελματίες).

Για τους περισσότερους φορολογουμένους, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, με το βάρος να μεταφέρεται στους έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα φορολογική κλίμακα, παρά το γεγονός ότι αφορά τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Επίσης, δεν έχει καταστήσει σαφές τι εννοεί λέγοντας υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς και στη φορολογία ακινήτων (μετά την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων - ΕΝΦΙΑ) θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα:

-  Μισθωτοί συνταξιούχοι. Σήμερα το έμμεσο αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.550 ευρώ. Το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται:

α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.
Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 9.550 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 2.100 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος μηδενίζεται.
Με τη θέσπιση της νέας κλίμακας που θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000, θα μηδενισθεί ο φόρος για επιπλέον 600.000 φορολογουμένους. Συνολικά 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με την υφιστάμενη κλίμακα οι 600.000 με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ πλήρωσαν στην εφορία το ποσό των 550 ευρώ. Το όφελος δηλαδή γι’ αυτούς θα ανέλθει στα 550 ευρώ.

-  Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτό διότι βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις φοροδιαφυγής. Προφανώς η φοροδιαφυγή δεν συντελείται από τα μπλοκάκια των 500 ευρώ που ουσιαστικά υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, αλλά από επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι και όσοι εμπλέκονται με την οικοδομή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν και αυτοί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα αναζητηθούν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην εμφανισθούν συνήθειες των προηγούμενων χρόνων, που ήθελαν το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος τους αφορολόγητου ορίου. Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 και 33% για πάνω από 50.000 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Μία από τις ασφαλιστικές δικλίδες πιθανόν να αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

-  Εισοδήματα από ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 11% για εισοδήματα έως 12.000 και 33% για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο καταβάλλεται στην εφορία σήμερα το ποσό 1.320 ευρώ. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν ο φόρος μηδενίζεται για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Νέος φόρος και νέες αντικειμενικές

Μειωμένους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν θα πληρώσουν το 2015 περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες (κατά 30%-35%) που θα εφαρμοσθούν από τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογουμένων, με εξαίρεση όσους έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία μεγάλης αξίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για την πρώτη κατοικία, καθώς και για τις υπόλοιπες που διαθέτουν. Κερδισμένοι θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και το πρώτο ευρώ της αξίας της περιουσίας τους. Με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν σήμερα, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι:

-  2.769.177 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

-  1.356.081 φορολογούμενοι που διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

-  881.698 φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

-  Αντίθετα, 600.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Έντυπη Καθημερινή



Σακελλαρίδης: «Αργά το βράδυ» η ανακοίνωση για τον υποψήφιο Πρόεδρο



«Σήμερα μάλλον θα ανακοινωθεί αργά» το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κλείσει ακόμα» το όνομα.

«Σήμερα μάλλον θα ανακοινωθεί αργά. Δεν έχει κλείσει, γι' αυτό και μεις δεν θέλουμε να δίνουμε και διαρροές για να μην εκτίθενται πρόσωπα και να μην εκθέσουμε και δημοσιογράφους» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, ερωτηθείς σχετικά.

Όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι πιθανότερη επιλογή είναι αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή ενός προσώπου προερχόμενου από το χώρο των μνημονιακών κομμάτων. Αυτά θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και αργά το βράδυ αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και το αργότερο μια μέρα νωρίτερα θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του.

Στην περίπτωση που τελικά υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο έλληνας Επίτροπος, τότε αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία στην απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, 180 ψήφοι.


Πηγή : tanea.gr


Παράλληλες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Σκουριές Χαλκιδικής


Δύο παράλληλες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Σκουριές Χαλκιδικής. Εργαζόμενοι στα μεταλλεία, με τις οικογένειές τους, κάτοικοι των γύρω χωριών και φορείς που είναι υπέρ της εξόρυξης έχουν συγκεντρωθεί έξω από το εργοτάξιο στις Σκουριές ζητώντας να μην σταματήσει η λειτουργία των μεταλλείων. Δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας τους.

Την ίδια ώρα κάτοικοι και φορείς που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων για περιβαλλοντικούς λόγους είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε διπλανό χωριό και πραγματοποίησαν πορεία έως το σημείο που οδηγεί στο δρόμο προς το εργοτάξιο, όπου και σταμάτησαν καθώς στο σημείο υπάρχουν αστυνομικοί.


Πηγή : megatv.com


Νίκος Ορφανός: Τρόλια, θα πληρώνεστε σε δραχμές! Είπε και μετά έκλεισε το προφίλ του γιατί δεν περίμενε τέτοιες αντιδράσεις!




Μετά το σάλο και το κράξιμο στο διαδίκτυο, ο βουλευτής του Ποταμιού και συμπαθείς  ηθοποιός έκλεισε το προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο

Σάλο έχει ξεσηκώσει στο Διαδίκτυο μία ανάρτηση στο twitter του Νίκου Ορφανού το οποίο ανέβηκε αγνοώντας την συνέπεια των όσων γράφει και τις αρνητικές αντιδράσεις που θα έχουν.

Ο Νίκος Ορφανός απευθύνθηκε στα «troll» του Twitter, λέγοντας πως «σε λίγες μέρες» θα... πληρώνονται σε δραχμές!

«Τρόλια μ' ακούτε; σε λίγες μέρες θα πλερωνόσαστε σε δραχμές! Ου να μου χαθείτε! χαχα» ήταν ακριβώς η έκφραση που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του Ποταμιού, δεχόμενος εκ νέου «πυρά» για τους χαρακτηρισμούς του.


Την επόμενη μέρα, και αφού είχε ξεσηκωθεί πλήθος αντιδράσεων και το κράξιμο έπεφτε ασταμάτητο, ο Νίκος Ορφανός και αφού είχε ξεφτιλιστεί με τόσο κράξιμο όσο κανένας απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter παίρνοντας ένα μάθημα από τους Έλληνες πολίτες στο να είναι προσεκτικός σε αυτά που γράφει και ανακοινώνει.





με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα


Ποινικές διώξεις σε 24 τραπεζικούς, εφοριακούς και αστυνομικούς για απάτη-μαμούθ



Ποινικές διώξεις σε 24 άτομα, ανάμεσά τους στελέχη τραπεζών, αστυνομικοί, εφοριακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, λογιστές κ.ά., για εκτεταμένη απάτη και άλλα κακουργήματα άσκησε προ μερικών ημερών η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ανάμεσα στους
διωκόμενους είναι τραπεζικοί υπάλληλοι στον Ασπρόπυργο, στην Κάρπαθο και στην Αταλάντη, αστυνομικοί που υπηρετούν σε περιοχή του Πειραιά, λογιστές και συμβολαιογράφοι από την Καλλιθέα, το Χαλάνδρι και δικηγόρος από τα Μελίσσια. Επιπλέον κατηγρούμενος είναι δημοτικός σύμβουλος στη Φυλή.

Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει ύστερα από μηνυτήριες αναφορές την περίοδο 2012-2013 στενού συγγενούς ενός τετραπληγικού που είχε αποβιώσει το 2008 σε ηλικία 44 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Εισαγγελία αλλά και από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, τα μέλη του κυκλώματος είχε χρησιμοποιήσει τα ΑΦΜ, τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και off shore εταιρείες τις οποίες υποτίθεται ότι ο ίδιος σύστηνε για να «ξεπλένουν» χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες ή να εκδίδουν παρανόμως δάνεια. Παράλληλα τα ίδια άτομα είχαν επιχειρήσει να καρπωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του άτυχου ανθρώπου.

Η υπόθεση αυτή περιέχει εντυπωσιακά στοιχεία αφού διαπιστώθηκε ότι ο 44χρονος με τα σημαντικά κινητικά προβλήματα εμφανιζόταν μέσα σε λίγους μήνες να έχει αγοράσει 4.000 ζευγάρια παπούτσια, να έχει αποκτήσει τρεις μεζονέτες στον Άγιο Στέφανο.

Επιπλέον, ενώ ο 44χρονος είχε κριθεί ανίκανος από το 1983 για κάθε βιοποριστική εργασία, εμφανιζόταν ως έμπορος αυτοκινήτων και ενδυμάτων, ως κατασκευαστής πολυκατοικιών, ως ποδοσφαιρικός παράγοντας, ως ιδιοκτήτης εταιρείας security αλλά και ως υπεύθυνος ρεμπετάδικου στον Πειραιά.

Σημαντικό μέρος της απάτης φέρεται να έχει εξελιχθεί και στα Πηγάδια Καρπάθου, όπου φέρεται να υπήρξε και ζήτημα δημιουργίας off shore εταιρείας που πιθανολογείται ότι σχετιζόταν με την ιταλική μαφία.


Από το Βήμα

Πηγή : bloko.gr


Νέο «καρφί» Μιχελάκη σε Σαμαρά για την ανακοίνωση του ΕΛΚ




Δυο μέρες πριν ο Γιάννης Μιχελάκης είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ και απαράδεκτη την αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο πρώην υπουργός επανήλθε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24 λέγοντας :

«Πριν μας προβληματίσει το ρίσκο στις σχέσεις μας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, πρέπει να μας προβληματίσει η σχέση μας με την κοινωνία».




Στον αέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής


Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις ενδέχεται να βρεθούν οι δικαστές της πολύκροτης υπόθεσης σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας μιας σημαντικής παράλειψης στην ογκώδη δικογραφία, αφού έχει παραλειφθεί η κατηγορία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και υπάρχουν μόνο οι

κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (με δυο ψήφους υπέρ έναντι ενός κατά) την παραπομπή σε δική ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 69 εκ των συνολικά 83 κατηγορουμένων - συμπεριλαμβανομένης σύσσωμης της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής - για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση στην παράνομη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, δικάζονται για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Πακιστανού μετανάστη Σερχάζ Λουκμάν στα Πετράλωνα, τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος τεσσάρων Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα και τον ξυλοδαρμό των ναυτεργατών - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Ποντίκι», κατά τη διάρκεια της εξέτασης της εισηγητικής πρόταση του εφέτη εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, που εν τέλει έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο των Εφετών, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της οργάνωσης κατηγορούνται μεν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένης οπλοκατοχής, αλλά έχει παραλειφθεί στη δίωξη η κατηγορία της... συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτή η παράλειψη στα χέρια των έμπειρων συνηγόρων των κατηγορουμένων μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ακροαματική διαδικασία, βγάζοντας άκυρο το κατηγορητήριο, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Για να διορθωθεί αυτή η εκκρεμότητα, έπρεπε να κληθούν και τα 85 άτομα σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί η αρχική δίωξη από την Εισαγγελία προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις. Κάτι το οποίο συνεπάγεται την παράταση του ανακριτικού έργου τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις μήνες.

Με τον χρόνο όμως πλέον να πιέζει ασφυκτικά, αφού στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου αποφυλακίζονται προσωρινά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς επίσης και οι Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς και, σταδιακά, κατά την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, το Συμβούλιο των Εφετών προχώρησε άρον - άρον στην έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή συνολικά 69 κατηγορουμένων σε δίκη, με οριακή πλειοψηφία 2-1. Αυτός ο οποίος μειοψήφησε, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την αρτιότητα του κατηγορητηρίου και των αποδεικτικών στοιχείων - όχι υποθέσεις ή εικασίες - που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Σαλάτας, κατά πληροφορίες, αναφέρει στο απορριπτικό αιτιολογικό ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι, για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Στις 32 σελίδες, όπου ο Ν. Σαλάτας, επικαλούμενος και σχετική νομολογία, παραθέτει την κρίση του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καταγράφεται πως η σύμβαση του Παλέρμο, που αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, έχει κυρωθεί χωρίς επιφύλαξη, αποτελεί εθνικό δίκαιο και κατ’ επέκταση ο ποινικός νομοθέτης δεν χρειάζεται να τυποποιήσει με νόμο.

Μάλιστα, καταλήγει πως από τη στιγμή που δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι δεν θα πρέπει να διώκονται ούτε για την πράξη της κακουργηματικής διακεκριμένης οπλοκατοχής (σ.σ.: η οποία εξαρτάται από το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης). Αντίθετα, το αδίκημα πρέπει να μετατραπεί σε απλή οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος. Σε αυτήν την περίπτωση τα ηγετικά - τουλάχιστον - στελέχη της οργάνωσης πρόκειται να εκτίσουν πολύ μικρές ποινές φυλάκισης, στην περίπτωση κατά την οποία κριθούν ένοχοι.

Η πρόταση Ντογιάκου

Πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός Ισ. Ντογιάκος, στην πρότασή του τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε πως «μία εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού».

Στο σκεπτικό του επισήμανε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα ή ένωση προσώπων ή οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Και κατέληγε: «Είναι αδιάφορο αν τα μέλη της έχουν ή όχι κομματική ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι, αν κάποιος δεν είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει μέλος εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του, εφ’ όσον βέβαια συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και ο ίδιος έχει ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή και δράση στην τέλεση των αξιοποίνων πράξεων».

Δικαιολογημένες λοιπόν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις σχετικά με τη δομή του κατηγορητηρίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με την επιτυχή ή όχι κατάληξη της δίκης σχετικά με την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και των ταγμάτων εφόδου, που φέρονται να καθοδηγούνταν εξ ολόκληρου από τον Μιχαλολιάκο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χ.Α.


Πηγή : topontiki.gr


Το σχέδιο διάσωσης των ασφαλιστικών Ταμείων



Τρόπους για την ενίσχυσή τους αναζητά η κυβέρνηση

Μπροστά στη δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μεταξύ των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και μπορούν να αποδώσουν άμεσα είναι:

-Η επιβολή κοινωνικής ρήτρας στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανομένου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

-Να δίνεται στα ταμεία τμήμα των φορολογικών εσόδων και μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλουν οι εφορίες, η επιτροπή ανταγωνισμού, η τροχαία αλλά και άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.

-Χρήση των πόρων του ΑΚΑΓΕ, δηλαδή του κουμπαρά των ταμείων που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.

Επιπλέον σχεδιάζεται ένας νέος πυλώνας στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος στα πρότυπα της Νορβηγίας με τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθεί όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους και τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το ταμείο αυτό θα αναλάβει και την αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών των Ταμείων, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.



Πηγή : newsbeast.gr


Το γνωρίζεται ότι μπορείτε να καλείται την ΕΛ.ΑΣ. και την πυροσβεστική και με SMS από το κινητό σας;




Περίπου δύο SMS την ημέρα δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης από πολίτες που έχουν προβλήματα στην επικοινωνία και θέλουν να ενημερώσουν την Αστυνομία προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Ωστόσο τη διαδικασία αυτή φαίνεται να αγνοεί η πλειονότητα των πολιτών που προτιμά την
τηλεφωνική επικοινωνία καθώς είτε δεν γνωρίζει ότι μπορεί να επικοινωνήσει με SMS είτε θεωρεί το τηλεφώνημα πιο άμεση διαδικασία για να καταγγείλει κάποιο περιστατικό. Το σύστημα αποστολής δωρεάν μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων για την αναφορά καταγγελιών στην Αμεση Δράση ξεκίνησε στα τέλη του 2003 με σκοπό την επικοινωνία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εγινε ευρέως γνωστό την επόμενη χρονιά που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκτοτε ατόνησε ιδιαίτερα και από τότε ουσιαστικά βρίσκεται «εν υπνώσει», αν και λειτουργεί κανονικά.
Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «αρχικά το πρόγραμμα προβλήθηκε προς τον κόσμο, ωστόσο αυτό σταμάτησε κάποια στιγμή καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έστελναν υβριστικά ή απειλητικά μηνύματα μέσω SMS στην Αμεση Δράση. Αυτό όμως περιορίστηκε σημαντικά από τη στιγμή που κάθε κινητό τηλέφωνο απέκτησε ταυτότητα και πλέον είναι εφικτό να εντοπίσεις άμεσα τον κάτοχο της συσκευής» Το ίδιο, όπως έλεγαν, ισχύει για τους επίδοξους φαρσέρ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «ο κόσμος προτιμά να τηλεφωνεί στο 100 παρά να στέλνει μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο, καθώς δεν γνωρίζει ότι και μέσω των SMS μπορεί να ενημερώνει άμεσα για να καταγγείλει κάποιο κρούσμα εγκληματικότητας ή για να λάβει χρηστικές πληροφορίες, όπως ποιοι δρόμοι έχουν αυξημένη κίνηση ή είναι κλειστοί λόγω συγκεντρώσεων και πορειών».

Οπως εξηγούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μόλις ο πολίτης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στην Ελλάδα, στείλει το μήνυμα αμέσως «ανοίγει καρτέλα συμβάντος», δηλαδή καταχωρίζεται το συμβάν και δίνεται εντολή στο πλησιέστερο περιπολικό να μεταβεί στο σημείο που έχει αναφερθεί για να ελέγξει τι έχει συμβεί ή, αν έχει συμβεί στην επαρχία, ενημερώνονται άμεσα οι κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Το περιεχόμενο του μηνύματος εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Σε περίπτωση που ο χειριστής του υπολογιστή χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στέλνει στον πολίτη που έστειλε το SΜS γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
Οι αστυνομικοί συστήνουν στους πολίτες που έχουν συγγενείς ή γνωρίζουν άτομα με προβλήματα επικοινωνίας να τους ενημερώσουν για τον συγκεκριμένο τρόπο επαφής με την Αμεση Δράση έτσι ώστε εάν παραστεί ανάγκη να στείλουν άμεσα SMS για παροχή βοήθειας.


Mηνύματα και στο 199 της Πυροσβεστικής

Κανένα ουσιαστικά επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο μήνυμα (SMS) δεν έχει φτάσει επί 12 χρόνια στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής παρά μόνο φάρσες ή με υβριστικό περιεχόμενο, λένε στελέχη του Σώματος.
Οπως σημειώνουν, μια μέρα είχαν δεχθεί ακόμα και 700 SMS με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει το σύστημα και χρειάστηκε μάλιστα να απευθυνθούν στην Εισαγγελία ζητώντας να ερευνηθεί το θέμα.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας έλεγαν ότι «εάν έρθει ένα SMS θα εμφανιστεί το περιεχόμενό του σε μια οθόνη υπολογιστή, στον οποίο έχει εγκατασταθεί το πρόγραμμα και θα ακουστεί ένας βόμβος που θα ενημερώνει τη βάρδια. Στη συνέχεια αρμόδιο στέλεχος της Πυροσβεστικής θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Συμπλήρωναν ωστόσο ότι παλαιότερα όταν δέχονταν μια αναφορά για παροχή βοήθειας ή για αναγγελία πυρκαγιάς και προσπαθούσαν να κάνουν επαλήθευση για να λάβουν περισσότερα στοιχεία διαπίστωναν ότι είτε δεν απαντούσαν στην κλήση είτε το τηλέφωνο ήταν κατειλημμένο διαρκώς ή απενεργοποιημένο.
Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν το θέμα της επικοινωνίας μέσω SMS ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά για άτομα με πρόβλημα επικοινωνίας, καθώς εάν βρεθούν σε κίνδυνο δεν θα μπορούν να ενημερώσουν άμεσα και ζητούν από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος να δει το θέμα με την τεχνική υποστήριξη της υπηρεσίας καθώς η εταιρεία που την είχε αναλάβει την εγκατέλειψε.


Πηγή : tovima.gr


Οι 4 τύποι προσωπικότητας κατά τον Ιπποκράτη και τα χαρακτηριστικά τους – Αναγνωρίστε τη δική σας!



Μια σημαντική όψη της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου μπορεί να θεωρηθεί το συναισθηματικό κλίμα το οποίο ζει. Βέβαια η όψη του ασθενούς μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει. Ο Ιπποκράτης έκανε ένα διαχωρισμό σε τέσσερις τύπους σημαντικών όψεων της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου

1. Ο αιματώδης που είναι αισιόδοξος, εξωστρεφής και πολυλογάς.
2. Ο μελαγχολικός που είναι θλιμμένος, προσεχτικός και αγχώδης.
3. Ο χολερικός που είναι θυμώδης, επιθετικός και δραστήριος
4. Ο φλεγματικός που είναι ήρεμος, ήπιος και αργός.

Για να τους κατανοήσετε καλύτερα υπάρχει ένα παράδειγμα με τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που βρίσκουν μια τρίχα στην σούπα τους. Ο χολερικός θα πετάξει την σούπα στον σερβιτόρο, ο αιματώδης θα κάνει μια γκριμάτσα, θα πάρει το παλτό του και θα φύγει σφυρίζοντας, ο μελαγχολικός θα βάλει τα κλάματα για τα στραβά που του συμβαίνουν και ο φλεγματικός θα κοιτάξει την τρίχα, θα την βάλει στην άκρη, θα φάει την σούπα και μετά θα παραγγείλει και άλλη μία.
Αυτοί οι τέσσερις τύποι με βάση την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αντιστοιχούν στην φωτιά, τη γη, το νερό και το ξύλο.

Οι Έλληνες πίστευαν ότι το σώμα αποτελείται από τέσσερα στοιχεία. Η γη, ο αέρας, η φωτιά και το νερό έδιναν τέσσερις ποιότητες στο σώμα που είναι η ξηρασία, το κρύο, η ζέστη και η υγρασία.
Το αίμα, το φλέγμα, η κίτρινη χολή και η μαύρη χολή ήταν οι τέσσερις χυμοί που αντιπροσώπευαν υγρά τα οποία κυκλοφορούσαν μέσα στο σώμα. Μεταφορικά ο κάθε χυμός συσχετίστηκε με ένα κύριο συναίσθημα. Το αίμα συσχετίστηκε με την χαρά, το φλέγμα με την ανησυχία και την παθητικότητα, η κίτρινη χολή με τον θυμό και η μαύρη χολή με την θλίψη. Αυτοί οι τέσσερις τύποι έγιναν γνωστοί σαν οι Ιπποκρατικοί τύποι. Ο κλασσικός διαχωρισμός της ανθρώπινης φύσης βασίζεται σε μια παρατήρηση πάνω από 2000 χρόνια. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι έχουν ένα μείγμα και από τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία κανένα δεν βρίσκεται στην αγνή του μορφή.

Με αυτά αξίζει να σας αναφέρω ότι υπάρχουν οι βασικές καταστάσεις ιδιοσυγκρασίας αλλά υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες που αλλάζουν πολλές φορές την εικόνα του ασθενούς. Για να γίνει πιο κατανοητό θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί κάποιος που είναι αιματώδης να του συμβεί μια θλιβερή κατάσταση που κατευθείαν θα τον πάει στον απέναντι πόλο που είναι ο μελαγχολικός. Η εσωτερική μας ιδιοσυγκρασία περιέχει στοιχεία που είναι θετικά αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες και από δυσαρμονία του συστήματος μετατρέπονται σε αρνητικά .

Όταν υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα σε κάποιον πάντα μπορεί να γυρίσει από την αντίθετη πλευρά και να εκφραστεί μια πολύ ισχυρή αρετή αντίστοιχα. Η τοποθέτηση των πραγμάτων τα κάνει καλά ή κακά. Ένα πολύ ευαίσθητο άτομο μπορεί να γίνει πολύ σκληρό και αυτό οφείλεται στο νόμο των αντιθέτων. Κάθε ιδιοσυγκρασία έχει την τάση να αναπτύσσει συγκεκριμένα παθολογικά συμπτώματα.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στην ιδιοσυγκρασία που τους κάνουν και ξεχωρίζουν, ας ξεκινήσουμε αναλύοντας τον αιματώδη.

Α. Ο Αιματώδης είναι ο τύπος που μπορεί σε θλιβερές καταστάσεις να εκφράσει συμπόνια στους άλλους και να γίνει παρηγορητικός. Είναι πολύ ζωντανός, δείχνει τα συναισθήματα του εύκολα στους άλλους και βιώνει τις απώλειες των άλλων βαθιά. Δεν βαριέται ποτέ την ζωή, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης, υπερβολικά χαρούμενος και θέλει να ζήσει κάθε πιθανή ευχαρίστηση στην ζωή. Είναι υπερβολικά ευαίσθητος σε ότι τον περιβάλλει, νοητικά και συναισθηματικά.

Είναι ο σπόρος που φυτρώνει την άνοιξη και έχει μπροστά του όλο τον καιρό για να αναπτυχθεί. Έχει πολύ όρεξη για την ζωή. Πάντα του αρέσουν καινούρια πράγματα και η αισθηματική του ζωή είναι αρκετά ανεπτυγμένη, πολλές φορές πιο καλά από τον νου του ή την θέληση του. Δεν θα δώσει πολύ χρόνο στην σκέψη ή στην ανασκόπηση. Είναι το άτομο το οποίο ζει την στιγμή.

Ο αιματώδης τύπος μπορεί να ξεκινήσει κάτι και να μην το τελειώσει ποτέ. Δεν έχει πρόβλημα να πάρει αποφάσεις ή να δώσει λύσεις. Ξεχνάει εύκολα όμως τα σχέδια του επειδή εμπλέκεται σε κάτι καινούριο. Δεν σκέφτεται τους στόχους του επειδή είναι πολύ απορροφημένος στην ζωή και στο τώρα.

Δεν του αρέσουν οι άνθρωποι που η ζωή τους είναι τόσο σχεδιασμένη και όχι αυθόρμητη. Θέλει να εξερευνεί το άγνωστο και δεν μπορεί να έχει δίπλα του άτομα που να μην μπορούν να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι για νέες περιπέτειες. Έχει πάρα πολλούς φίλους που τους αποκαλεί «ο καλύτερος μου φίλος» και τους εμπιστεύεται τα μυστικά σε όλους. Βέβαια αν κάποιος φίλος του απομακρυνθεί από κοντά του, σπάνια τον σκέφτεται και όταν χάνει ένα φίλο βρίσκει κατευθείαν έναν άλλο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του είναι ότι ενοχλείται όταν ο άλλος είναι αγενής μαζί του αλλά γρήγορα το ξεχνάει και δεν επηρεάζει την σχέση του με αυτό το άτομο στο μέλλον.

Β. Ο Μελαγχολικός είναι ο αντίθετος τύπος από τον αιματώδη. Όλα τα στοιχεία παρουσιάζουν την πολικότητα. Ο τύπος αυτός είναι θλιμμένος και βαθιά συναισθηματικός. Αισθάνεται μια σύγκρουση στον κόσμο γύρω του και έτσι υποχωρεί σε έναν κόσμο που έχει φτιάξει μόνος του. Διαφέρει από τον αιματώδη που όπως σας ανάφερα πιο πάνω είναι η χαρά της ζωής. Ο νους του μελαγχολικού δεν σταματά να σκέφτεται και πολλές φορές η συναισθηματική εμπλοκή του μπορεί να επηρεάσει την σκέψη του. Είναι πάντα ανήσυχος και σκέφτεται «τι θα γίνει αν;» (εδώ η απάντηση ενός αιματώδη θα ήταν «κάτσε να έρθει το αν… και βλέπουμε).

Σε αντίθεση με τον αιματώδη ο μελαγχολικός είναι τελειομανής, πολύ ευσυνείδητος και ενώ στους άλλους μπορεί να αρέσει η δουλειά του, αυτός κριτικάρει τον εαυτό του και βρίσκει λάθη.
Σε λυπητερά γεγονότα μπορεί να εκφραστεί με τον γραπτό λόγο παρά με τον προφορικό για να περιγράψει την λύπη που νιώθει στην καρδιά του. Όταν δεν είναι απασχολημένος με κάτι, ο νους του μένει δραστήριος έχοντας στο μυαλό του συνέχεια «τι θα γίνει εάν…» και ανησυχώντας για το μέλλον.

Εδώ ο μελαγχολικός σε αντίθεση με τον αιματώδη έχει πάντα λίγους φίλους και καλούς που είναι όλος ο κόσμος για αυτόν. Δεν κάνει εύκολα φίλους και είναι εξαιρετικά πιστός. Κρατάει τις φιλίες του πολλά χρόνια και αν χάσει κάποιον φίλο η θέση που υπήρχε στην καρδιά του μένει κενή.
Δεν του αρέσουν οι ρηχοί άνθρωποι και σε αντίθεση με τον αιματώδη που είναι στην απέναντι όχθη από αυτόν προτιμάει την σοβαρή συζήτηση παρά οποιοδήποτε κουτσομπολιό.

Βέβαια μην φανταστείτε ότι κάποιος μπορεί να είναι μόνον αιματώδης ή μόνο μελαγχολικός. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολλά στοιχεία μέσα μας και τον πιο πιθανό είναι να έχουμε στοιχεία που στον άξονα της ζωής βρίσκονται στην απέναντι όχθη.

Γ. Ο Χολερικός είναι ο τύπος του ανθρώπου ο οποίος είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και καθόλου συναισθηματικός. Έχει ένα μόνιμο κίνητρο, να αλλάξει τις καταστάσεις που ζει σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει να μάχεται με το περιβάλλον του. Είναι αρκετά ανυπόμονος και σκέφτεται ότι οι άλλοι είναι τεμπέληδες επειδή δεν λειτουργούν όπως αυτός.

Η θέληση του είναι ισχυρή και έχει μεγάλη ικανότητα να παίρνει αποφάσεις. Μπορεί να είναι στρατηγός αλλά είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις συμβουλές από κάποιον άλλον.

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν θέλει οι άλλοι να παίρνουν αποφάσεις γι” αυτόν, αλλά απ” αυτόν. Μπορεί πολύ γρήγορα να αντιληφθεί μια κατάσταση και να κινηθεί άμεσα, γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Η σκέψη του είναι καθαρή αλλά μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από κάτι που πρέπει να γίνει.

Ο Χολερικός τύπος δεν είναι αυτός που θα πει πολλά, όταν θα καταλάβει ότι ένας φίλος του υποφέρει και ούτε θα νιώσει την θλίψη του άλλου βαθιά. Θα κάνει ό, τι μπορεί για να δείξει την συμπάθεια του όχι μέσα από λόγια αλλά από πράξεις. Η ομιλία του πρέπει να έχει κάποιο νόημα γι” αυτό προτιμάει να δρα για ένα πρόβλημα παρά να μιλάει γι” αυτό.

Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι και ξέρει ενστικτωδώς τον καλύτερο τρόπο να τον πετύχει. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να εκτιμά τα ταλέντα των άλλων και ιδιαίτερα, όταν του είναι χρήσιμα και προς το συμφέρον του.

Πολλές φορές δε δίνει προσέχει μια προσβολή επειδή είναι αρκετά απασχολημένος αλλά όταν την συνειδητοποιήσει μπαίνει στον πειρασμό να επιστρέψει την προσβολή με τον ίδιο τρόπο.
Έχει ένα πολύ δυνατό ταπεραμέντο, είναι ευερέθιστος και θερμόαιμος αλλά αν χάσει τον έλεγχο μπορεί να γίνει βίαιος.

Ενώ είναι τολμηρός, δυνατός, δημιουργικός και αποφασιστικός μπορεί πολύ εύκολα να περάσει στο άλλο άκρο και να γίνει ξεροκέφαλος, εγωκεντρικός και αναίσθητος.

Δ. Ο Φλεγματικός είναι ο τύπος του ανθρώπου που είναι αργός, σταθερός, ήρεμος και δεν θέλει πολλές φασαρίες. Η ζωή του θέλει να είναι σταθερή χωρίς προβλήματα. Το φρούριο του είναι το σπίτι του. Δεν ενθουσιάζεται εύκολα.

Ο νους του και η θέληση είναι πολύ καλά ανεπτυγμένα αλλά συχνά η δύναμη της θέλησης του είναι αρνητική και πολλές φορές δεν θέλει να δημιουργήσει κάτι καινούριο.
Στον συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου ο νους δεν επηρεάζεται από τα συναισθήματα ή την θέληση. Μπορεί να σκεφτεί καθαρά και να σχεδιάσει μπροστά αλλά δεν εμπλέκεται συναισθηματικά και ούτε αισθάνεται ότι πρέπει να δράσει κατευθείαν.

Είναι αρκετά ευαίσθητος, όταν ακούει άσχημα νέα και, όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άσχημο γεγονός ενός φίλου του, δεν ξέρει πώς να φερθεί ή τι ακριβώς να κάνει για να βοηθήσει. Μπορεί να ντραπεί που δεν εκφράζει θλίψη αλλά την ίδια στιγμή θα σκεφτεί ότι πάλι καλά η δικιά του οικογένεια είναι μια χαρά.

Δεν έχει πρόβλημα να παίρνει αποφάσεις αλλά χρειάζεται χρόνο. Ο φλεγματικός τύπος είναι αρκετά ψύχραιμος και μπορεί να είναι ήρεμος ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. Βρίσκει την πιο ασφαλή λογική, σκέφτεται λίγο και μετά δρα. Αποφεύγει τις ανησυχίες και προτιμάει την απλότητα.
Είναι χοντρόπετσος και δεν τον ενοχλούν οι προσβολές, παρόλο που τις παρατηρεί. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να προσβληθεί από την αγένεια των άλλων.

Δεν δέχεται πολλά αστεία και δεν θα το δείξει εκείνη την ώρα. Σπάνια χάνει την ηρεμία του λόγω της γλυκύτητας και του μεγάλου αυτό-έλεγχου που διαθέτει.

Ενώ είναι ευχάριστος, παθητικός, ειρηνικός, χαρούμενος και διπλωμάτης μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά και να γίνει τεμπέλης, μαλθακός, εγωιστής, δειλός και αδιάφορος.

Κλείνοντας θα σας πω ότι κάθε τύπος του Ιπποκράτη αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο της φύσης όπως και στην αστρολογία.

Ο Αιματώδης αντιστοιχεί στο στοιχείο της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και σαν μέρος του σώματος αντιστοιχεί στην καρδιά.
Ο Χολερικός αντιστοιχεί στο στοιχείο του αέρα (Υδροχόος, Ζυγός, Δίδυμοι) και σαν μέρος του σώματος αντιστοιχεί στο συκώτι.
Ο Φλεγματικός ανήκει στο στοιχείο της Γής (Ταύρος, Αιγόκερως, Παρθένος) και το μέρος του σώματος που αντιστοιχεί είναι το στομάχι και ο σπλήνας.


Πηγή : socialista.com.cy 


Φρίκη: «Μήδεια» έκαψε ζωντανά τα παιδιά της και τηλεφώνησε στον άντρα της για να ακούσει τις κραυγές


«Κι εγώ ακούω τις κραυγές τους αλλά δεν θα κάνω τίποτα για να τα σώσω» είπε η 35χρονη - Αιτία φέρεται να είναι η διαφωνία για την κηδεμονία των τριών παιδιών.
Προωθήστε την είδηση:
   Βαθμολόγησε την είδηση: Ακόμα και τον μύθο της Μήδειας ξεπερνάνε όσα έκανε η 35χρονη Τιόρο Μπόου στην πόλη Λένικ στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα η 35χρονη όχι μόνο έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανά τα τρία παιδιά της ηλικίας έξι, τεσσάρων και δύο ετών αλλά ήταν τόσο διεστραμμένη ώστε τηλεφώνησε στον εν διαστάσει σύζυγό της τον οποίο υποχρέωσε να ακούσει τις κραυγές των τριών μικρών και αθώων παιδιών.

Ο Χέλμουτ Ούλιν, ο τραγικός πατέρας ήταν στη δουλειά του σε μια οικοδομή όταν χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο την περασμένη Τετάρτη. «Άκουσε τα που ουρλίαζουν» άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τη σύζυγό του να του λέει χωρίς να μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της οικογενειακής τραγωδίας.   «Κι εγώ ακούω τις κραυγές τους αλλά δεν θα κάνω τίποτα για να τα σώσω» είπε η άκαρδη μάνα και συμπλήρωσε: καλό θα ήταν να τρέξεις αλλά θα είναι πολύ αργά για να τα σώσεις, δεν θα επιζήσουν.   Η συνέχεια ακόμα πιο φρικιαστική καθώς πρώτη έφτασε στο σημείο η θεία των παιδιών που βρήκε την 35χρονη στον κήπο πάνω από το απανθρακωμένο πτώμα της κόρης της. «Δέκα λεπτά ουρλιαχτών και όλα τελείωσαν» της είπε απόλυτα ήρεμη.    Το ζευγάρι διαπληκτιζόταν συνεχώς για την κηδεμονία των παιδιών και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η «Μήδεια» προέβη στην αποτρόπαια πράξη όταν έλαβε ένα έγγραφο από τον δικηγόρο του εν διαστάσει συζύγου της με το οποίο απαιτούσε να πάρει υπό την προστασία τα τρια παιδάκια.   Η μοναδική που επέζησε ήταν η 9χρονη κόρη της Μπόου από άλλο γάμο και αυτό επειδή βρισκόταν στο σχολείο την ώρα της τραγωδίας.




Λίγο κρασί και μερικά φιστίκια οι καλύτεροι «σύμμαχοι» για γερή μνήμη



Ένα ποτήρια κόκκινο κρασί ή μια χούφτα φιστίκια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εκφύλισης της μνήμης, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα.

Ερευνητές του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Ασοκ Σέττυ, πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ρεσβερατρόλη είναι ήδη γνωστή για την συμβολή της στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, ενώ τώρα προκύπτουν στοιχεία ότι έχει θετική επίδραση στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καίριο ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη συντέλεσε σε ουσιαστικά οφέλη για τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση, σε ομάδα γηραιών αρουραίων.

«Παρατηρήσαμε ότι στην ομάδα ελέγχου που δεν χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη, η ικανότητα μάθησης διατηρήθηκε μεν αλλά η ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων μειώθηκε μεταξύ 22ου και 25ου μήνα. Αντίθετα, τόσο η μάθηση όσο και μνήμη των πειραματόζωων που πήραν ρεσβερατρόλη βελτιώθηκε σημαντικά», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η νευρογέννεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων σχεδόν διπλασιάστηκε στους αρουραίους που πήραν ρεσβερατρόλη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε βελτιωμένη μικροαγγείωση, που αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης αιματικής κυκλοφορίας.

Τέλος, τα τρωκτικά που είχαν πάρε ρεσβερατρόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο.

Αν και η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ανθρώπους, ειδικά στην βελτίωση της μνήμης και της μάθησης κατά την μέση και τρίτη ηλικία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Έρχεται το αυτοκίνητο της Apple!!


Όλα δείχνουν πως ο κολοσσός Apple σύντομα θα μπει και στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική εταιρεία μελετάει εδώ και καιρό την κατασκευή ενός μικρού van, ηλεκτρικού αυτοκινήτου το οποίο θα είναι γεμάτο τεχνολογία.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το μικρό θα ονομάζεται Titan και ήδη η εταιρεία έχει προσλάβει μεγάλη ομάδα τεχνικών και μηχανικών που απασχολείται αποκλειστικά με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το παραπάνω δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις φήμες για το επικείμενο iCar, κάτι που δεν είχε αρνηθεί ούτε ο CEO της εταιρείας Tim Cook σε σχετική ερώτηση απαντώντας «υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα στα οποία δουλεύουμε και δε γνωρίζει κανείς…».

Η οικονομική ευημερία της Apple της επιτρέπει να σχεδιάζει την εισχώρηση σε αγορές που μπορούν να της αποφέρουν πολλά κέρδη, όπως είναι αυτή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πρόσφατα η Apple ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας της, υπερβαίνοντας ακόμα και τις πιο ευοίωνες προβλέψεις των αναλυτών, την ώρα που τα ταμειακά της διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 178 δισεκατομμύρια δολάρια!

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 εκτοξεύτηκαν στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγούμενα από τη σαρωτική πορεία του iPhone, την άνοδο των υπολογιστών Mac. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 74,6 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 30% χρόνο με τον χρόνο. Σε αυτήν την επίδοση οδήγησαν κυρίως οι πωλήσεις 74,5 εκατομμυρίων (+46%) τηλεφώνων, με τα νέα iPhone 6 και 6 Plus να πρωταγωνιστούν. To αντίστοιχο, (εορταστικό) τρίμηνο το 2013 τα έσοδα της Apple είχαν ανέλθει σε 57,6 δισ. και τα καθαρά κέρδη ήταν 13,1 δισ. δολάρια.


Λίτσα: Θα με σκοτώσουν και θα πουν ότι αυτοκτόνησα


Η ξαδέλφη του βαρυποινίτη, Π. Βλαστού που ξεσκέπασε όλο το συνδικάτο του εγκλήματος, λύνει τη σιωπή της και με επιστολή της στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής μιλάει ανοιχτά για τους φόβους πως η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Λίτσα, που εκτός από ξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού ήταν για για χρόνια βασική του συνεργάτης, σημειώνει με νόημα πως είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που ελέγχει ο αρχινονός πουι μπορεί να την σκοτώσουν και κατά τη μεταγωγή της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της "λόγω των διασυνδέσεων που διαθέτουν ακόμα και μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να απειληθώ ακόμα και με όπλο για να υποχρεωθώ με τη βία να γράψω ένα σημείωμα ότι δήθεν αυτοκτονώ και ότι δεν αντέχω άλλο, ώστε να με 'τελειώσουν' με αυτόν τον τρόπο".

Μάλιστα, όπως λέει το κύκλωμα του Π. Βλαστού έχει τη δυναμη να πείσει, να εκβιάσει και να απειλήσει σωφρονιστικούς υπαλλήλους, προκειμένου να καταφέρουν αυτό που θέλουν, δηλαδή το θάνατό της. Μάλιστα, θυμίζει πως έχουν γίνει ήδη 4 απόπειρες δολοφονίας εναντίον της και σημειώνει πως υπάρχει ήδη συμβόλαιο θανάτου για εκείνη,.

"Είμαι απολύτως βέβαιη ότι ο εξάδελφός μου θα κάνει τα πάντα να με βγάλει από τη μέση, για να στείλει παντού το μήνυμα ότι σ' αυτόν δεν 'περνάνε αυτά', αλλά και για να δουν όλοι ποιό είναι το τέλος οποιουδήποτε θελήσει να συνεργαστεί με το νόμο και τις Αρχές", υπογραμμίζει στην επιστολή της η Λίτσα.

Πηγή : newsit.gr


15 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.




Πόσο πουλάμε -χωρίς επιτυχία από το 2012- το πρωθυπουργικό αεροσκάφος;



Για όσους ακόμη αναρωτιούνται γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προχωρήσει σχεδόν καμία από τις μεγάλες “αποκρατικοποιήσεις” που η ίδια ¨ευαγγελιζόταν” , η ιστορία των vip αεροσκάφων ,των “πρωθυπουργικών” όπως τα λέμε είναι διδακτική. Ούτε καν το ένα από τα τρία αεροσκάφη δεν κατάφερε να πουλήσει οπως είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τώρα την ίδια ανακοίνωση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα τα καταφέρουμε;


Τρία αεροσκάφη διαθέτει η Ελλάδα για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Το “υπερατλαντικό” Gulfstream και τα δύο Embraer το “μεγάλο” των 32 θέσεων και το μικρό των 16. Αυτό το τελευταίο προσπαθούμε να το πουλήσουμε από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην αεροπορική βάση της ΠΑ , υπό την ευθύνη συντήρησης της ΠΑ, πληρώματα της οποίας τα πετάνε. Η αναληψη της ευθύνης των πτήσεων VIP πέρασε στην Πολεμική Αεροπορία ,μετά από την τραγωδία με το λήαρ τζετ Falcon ,στην πτήση προς το Βουκουρέστι στο οποίο είχε σκοτωθεί ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι τρεις επιβάτες,μεταξύ των οποίων και ο γιος του.

Με το που ξέσπασε η κρίση τα vip αεροσκάφη μπήκαν στο στόχαστρο . Η χρήση τους από υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε προκαλέσει έντονη κριτική . Τελικά μετά από ανακοινώσεις,συζητήσεις και σκέψεις τον Δεκμέμβριο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση του “μικρού” Embraer των 13 θέσεων. Μετά από περίπου εννέα μήνες τον Αυγουστο του 2013 υπήρξε “επικαιροποίηση” των όρων πώλησης του αεροσκάφους . Τιμή εκκίνησης ορίστηκαν τα 7.7 εκατομμύρια δολάρια. Σ΄ αυτή τη τιμή περιλαμβάνονταν και το “πακέτο ανταλλακτικών” που υπήρχε στις αποθήκες της ΠΑ για την συντήρηση του vip αεροσκάφους.

Από τον Νοέμβριο του 2013 υποτίθεται ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει βγει προς πώληση από την ΠΑ. Μέχρι σήμερα η διαδικασία για την πώληση δεν έχει προχωρήσει. Τώρα η νέα κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώλησή του.

Όπως λένε αεροπόροι που γνωρίζουν το θέμα “το αεροσκάφος είναι πάρα πολύ καλό και αξιόπιστο” και θεωρούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες για την απόσκτησή του. Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν και σκεπτικισμό για την απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στην πώληση. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν “το αεροπλάνο έχει φθηνό κόστος χρήσης και χρησιμποιείται πολύ συχνά οχι για πτήσεις vip αλλά για αεροδιακομιδές ασθενών”. Ωστόσο είναι γεγονός ότι και αυτό ,όπως και τα άλλα δύο αεροσκάφη έχουν ταυτιστεί με τις vip κυβερνητικές πτήσεις “άλλων εποχών”. Όχι πολύ μακρυνών, αφού και οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν έπαψαν να πετούν…vip!

Πρωθυπουργοί και υπουργοί της περιόδου της κρίσης δεν είχαν ακούσει ότι υπάρχουν και πτήσεις της γραμμής. Γιατί τα vip αεροσκάφη υποτίθεται ότι τα έχουμε για έκτακτες περιστάσεις και ειδικά για προορισμούς στους οποίους κάποιος υπουργός πρέπει να πάει γρήγορα και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από πτήση της γραμμής. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτός ο κανόνας δεν τηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι το 2013.

Αρκεί να ανφέρουμε ότι το 2013 οι ώρες πτήσεις των vip αεροσκαφών ήταν τριπλάσιες απ΄ ότι το 2012!!!

Το ένα αεροσκάφος Ebraer το μικρό των 13 θέσεων πέταξε το 2012 44 ώρες για κυβερνητικές πτήσεις.

Το 2013 οι ώρες πτήσεις ήταν 105.

Το μεγαλύτερο Ebraer των 30 θέσεων το 2012 πέταξε 55 ώρες και το 2013 , 110 ώρες.

Το τρίτο αεροσκάφος το αμερικανικό Gulfstream το οποίο μπορεί να κάνει και υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς ανεφοδιασμό το 2012 πέταξε 50 ώρες και το 2013 162.

Σύνολο 377 ώρες πτήσης σ΄ ένα χρόνο!
Μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε από τις “τσιμπημένες” ώρες vip πτήσεων υπήρξε εξορθολογισμός αν και οι ώρες πτήσης των αεροσκαφών άρχισαν να είναι…απόρρητες και να μην ανακοινώνονται.
Το κόστος χρήσης των αεροσκαφών είναι κοντά στις 6.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης.

Βέβαια οι ιστορίες που συνοδεύουν τις πτήσεις αυτών των αεροσκαφών είναι απίθανες και στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ …ακριβές!

Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2012 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το …κέτερινγκ του ενός μόνο από τα τρία αεροσκάφη. Προϋπολογισμός διετίας για τα …σάντουϊτς; 440.000 ευρώ!!! Η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού είχε προκαλέσει την οργή Αβραμόπουλου που τον ακύρωσε!

Το επόμενο επεισόδιο ήταν η χρήση του vip αεροσκάφους από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Δεκαπενταύγουστο για να πάει από την Σκιάθο στις Βρυξέλλες και να επιστρέψει μ ΄ αυτό στο νησί που έκανε διακοπές.

Και βέβαια υπάρχουν και οι …θρύλοι που θέλουν αναπληρωτή υπουργό να …τάζει βόλτα με κυβερνητικό αεροσκάφος σε νεαρή και αιθέρια ύπαρξη!


Πηγή : onalert.gr







Το σταμάτημα στα κόκκινα φανάρια εκθέτει τους οδηγούς σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εκτεθειμένοι οι οδηγοί όταν σταματούν σε φανάρια που ανάβουν κόκκινο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον δρα Πρασάντ Κουμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Atmospheric Environment», υπολόγισαν ότι ενώ ένας μέσος οδηγός περνάει μόνο το 2% του χρόνου του σταματημένος σε φανάρια, αυτός ο σύντομος χρόνος συμβάλλει κατά περίπου 25% στην έκθεση του οδηγού σε επιβλαβή σωματίδια του αέρα.

Τα ίδια τα οχήματα είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για την εκπομπή νανοσωματιδίων - ρυπαντών που επιβαρύνουν το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα των ανθρώπων, τόσο των οδηγών, όσο και όσων μένουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την έκθεση των οδηγών στη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε διάφορες φάσεις και σημεία των διαδρομών με το αυτοκίνητο. Τα πιο «καυτά» σημεία για ρύπανση βρέθηκαν ότι είναι οι διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες, όπου οι οδηγοί αναγκαστικά σταματούν και ξεκινούν ξανά.

Σε αυτές τις διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση των αερολυμάτων είναι έως 29 φορές υψηλότερη από ό,τι στη διάρκεια της υπόλοιπης διαδρομής, όπου ο οδηγός δεν αναγκάζεται να σταματήσει στα φανάρια.

Επιπλέον, καθώς τα οχήματα είναι σταματημένα το ένα κοντά στο άλλο στους σηματοδότες, οι εκπομπές από τις εξατμίσεις αυξάνουν σημαντικά τη ρύπανση του αέρα, επιβαρύνοντας την υγεία των οδηγών.

«Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδέει τη ρύπανση του αέρα με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Πρασάντ Κουμάρ και πρόσθεσε ότι καθώς ολοένα περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφ’ όσον κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, καλά θα κάνει να έχει τα παράθυρα κλειστά (ιδίως στις διασταυρώσεις με σηματοδότες) και να διατηρεί όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και τις εξατμίσεις τους.

Επίσης, οι επιστήμονες συστήνουν στις αρμόδιες Αρχές να κάνουν τον καλύτερο δυνατό συγχρονισμό των σηματοδοτών, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής των οδηγών στα φανάρια και η έκθεσή τους στη ρύπανση.


Πηγή : tanea.gr





Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα τα 10 από τα 20 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες



Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μόνο ένα μικρό τμήμα, περίπου το 20%, των κεφαλαίων που αποχώρησαν διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού

Εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που «αποχώρησαν» από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δυόμισι μήνες εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, μόνο ένα μικρό τμήμα, περίπου το 20%, των κεφαλαίων που αποχώρησαν διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα τερματίσει την αβεβαιότητα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περίπου το 50% από τις εκροές καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ, έχει παραμείνει στη χώρα υπό τη μορφή ρευστών διαθεσίμων, και βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια… στρώματα, κ.α. Πολλά νοικοκυριά, λόγω της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ρήξης, επέλεξαν να διατηρήσουν εκτός τραπεζών ένα απόθεμα για καλό και για κακό. Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (υπό τον φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων) μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες. Επιπλέον, ένα ποσοστό 30% των εκροών (ή περίπου 6 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται, επίσης, για πελάτες που υπό τον φόβο ενός ατυχήματος επέλεξαν να αγοράσουν αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, για λόγους ασφαλείας. Τέλος, το 20% των καταθέσεων που «αποχώρησαν», περίπου 4 δισ. ευρώ, διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια επιχειρήσεων. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, μέρος των εκροών αυτών έχει παραμείνει εντός των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, δηλαδή έχουν μετακινηθεί στις θυγατρικές που διατηρούν στην Κύπρο, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, κ.α.

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας το τελευταίο δίμηνο οφείλεται στην πολιτική αναταραχή, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και τώρα στη δυστοκία της νέας κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανησυχίας, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ. Εκτός της μεγάλης αιμορραγίας των καταθέσεων, η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται από δύο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες: τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τη διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους εταίρους ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας τότε η ανησυχία θα εκτονωθεί και οι συνθήκες θα ομαλοποιηθούν γρήγορα. Αν συμβεί αυτό τότε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αποχώρησαν θα επιστρέψει γρήγορα στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο σε περίπτωση που επέλθει ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – εταίρων, και η ΕΚΤ διακόψει έστω και προσωρινά την πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές για το τραπεζικό σύστημα και φυσικά για το σύνολο της οικονομίας.

Ουδέτερη για τις τράπεζες η Goldman Sachs

Τα βήματα προόδου που πραγματοποιήθηκαν στις συζητήσεις Ελλάδας – εταίρων την προηγούμενη Πέμπτη και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, προκάλεσαν ενθουσιασμό στο χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άλμα κατά 5,61%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε κέρδη 12,7%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 16,10%, της Alpha Bank κατά 12,86%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 12,5% και της Eurobank κατά 8,3%. Σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs σημειώνει ότι διατηρεί ουδέτερη στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τονίζει ο οίκος, τότε οι μετοχές των τραπεζών θα έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.


Κατέρρευσε κατά 70% το νόμισμα της Βενεζουέλας



«Βουτιά» άνω του 70% σημείωσε το μπολιβάρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας αγοράς συναλλάγματος που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι το μπολιβάρ βρέθηκε να διαπραγματεύεται στο 174:1 έναντι του αμερικανικού νομίσματος στην πλατφόρμα Simadi, έναντι ισοτιμίας 52 μπολιβάρ/USD που διαμορφωνόταν με το προηγούμενο σύστημα.

Η νέα ισοτιμία είναι πολύ κοντά σε αυτή που διαμορφώνεται στη μαύρη αγορά της χώρας, όπου 1 δολάριο ανταλλάσσεται με 188-190 μπολιβάρ. Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Nicolas Maduro, προ δύο ετών, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει στη μαύρη αγορά το 90% της αξίας του.

Ξένοι αναλυτές σχολιάζουν στο πρακτορείο Bloomberg πως, το γεγονός ότι η ισοτιμία μπολιβάρ/δολαρίου πλησιάζει εκείνη της -ελεύθερης διακύμανσης- μαύρης αγοράς, θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετική ένδειξη από τις αγορές. Και ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αφήνοντας το νόμισμά της να υποτιμηθεί σε αυτά τα επίπεδα, πιθανότατα επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως το νέο σύστημα αποτελεί έναν μηχανισμό που πράγματι βασίζεται στη δυναμική της αγοράς, και στον συσχετισμό προσφοράς-ζήτησης.

Πάντως, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Fitch επισήμανε ότι το νέο σύστημα διαπραγμάτευσης του μπολιβάρ «δεν βελτιώνει ουσιαστικά το πιστωτικό προφίλ της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να ορίζεται από την έλλειψη μιας αξιόπιστης και συντονισμένης αντιμετώπισης της μακροοικονομικής αστάθειας και των δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν, επίσης, ότι η επιτυχία του νέου συστήματος forex της Βενεζουέλας, στο οποίο συμμετέχουν χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, θα εξαρτηθεί από το αν θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν ο μηχανισμός θα αποδειχθεί πραγματικά ευέλικτος και λειτουργικός. Και ότι η επιτυχία της νέας αυτής αγοράς θα εξαρτηθεί γενικότερα από το αν η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες και θα μειώσει το «τύπωμα» χρήματος, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα χαμηλότερη ισοτιμία.

Οι συνέπειες πάντως δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της χώρας. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τουλάχιστον 40 αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Kimberly-Clark, Ford, Schlumberger, Procter & Gamble, Halliburton, Pfizer, Merck, PepsiCo κ.ά., διαθέτουν έκθεση στη Βενεζουέλα ύψους 11 δισ. δολαρίων περίπου.

Κάποιες από αυτές έχουν ήδη προσαρμόσει (επανειλημμένα) τα μεγέθη των ισολογισμών τους στα νέα δεδομένα, ενώ σύμφωνα με το Reuters η αξία των παγίων τους θα μπορούσε να υποχωρήσει τελικά έως και κατά 93%. Ενδεικτικά, για την PepsiCo, που η έκθεσή της στη χώρα είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών, η αξία των παγίων της θα μπορούσε να υποχωρήσει από τα επίπεδα των 1,13 δις. δολαρίων (υπολογισμένη με ισοτιμία 12 μπολιβάρ/USD) σε μόλις 79,1 εκατ. δολάρια (με τη νέα ισοτιμία των 170 μπολιβάρ/USD).


Πηγή: capital.gr


Εμφανιζόταν για Ιταλός ο Αλβανός δολοφόνος της κοπέλας στην Καλαμάτα



Η κοπέλα χώρισε τον 30χρονο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Καλαμάτας από τη στυγερή δολοφονία της 32χρονης γυμνάστριας, η οποία έχασε τη ζωή της από τα πυρά του πρώην συντρόφου της.

Η άτυχη Ελίνα Βαχαβιόλου, η οποία ήταν βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι, νοσηλευόταν στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου τελικά άφησε την τελευταία της πνοή σκορπίζοντας θλίψη σε συγγενείς και φίλους.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής  στην οδό Αβίας, μετά από έντονο καυγά.

Ο Αλβανός δράστης και πρώην φίλο της, που είχε απελαθεί πριν από ένα χρόνο αλλά επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα και δούλευε ως εργάτης, φέρεται να χτύπησε αρχικά με ρόπαλο την 32χρονη και στη συνέχεια την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα συνέβησαν μπροστά στον πατέρα της κοπέλας! Αμέσως μετά ο δράστης έστρεψε το πιστόλι κατά πάνω του και αυτοπυροβολήθηκε, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, υπέκυψε στα τραύματα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον της 32χρονης, η κοπέλα χώρισε τον 30χρονο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Η άτυχη Ελίνα


Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι έμαθε την πραγματική του ταυτότητα, αφού ο 30χρονος παρουσιαζόταν στην Καλαμάτα ως Ιταλός, με το όνομα Erisiano Capetano, ενώ στην πραγματικότητα είχε αλβανική καταγωγή και το επώνυμό του ήταν Ismaitzil.

Πάντως, η Ελίνα δεν είχε διαμαρτυρηθεί ποτέ σε κάποιον φίλο ή συγγενή της για τον πρώην σύντροφό της.

Ο δράστης


Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η 32χρονη ήταν μοναχοπαίδι, δεν έδινε δικαιώματα για την προσωπική της ζωή, ενώ ήταν και η «καρδιά» της παρέας, μια κοπέλα η οποία με την θετική της αύρα έκανε και τους γύρω της χαρούμενους. Επίσης, της άρεσε η δουλειά της και εργαζόταν σκληρά σε γυμναστήριο στην Καλαμάτα.

Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για να λύσει το μυστήριο με την ταυτότητα του Αλβανού, αλλά και να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. 


Πηγή : protothema.gr




Ρόδος: Σε δίκη η μητέρα του βρέφους που το άφησε να πεθάνει από ασιτία



Κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία με πρόθεση βρίσκεται μία μητέρα, η οποία άφησε το 38 ημερών μωρό της να πεθάνει από ασιτία και εγκατάλειψη. Για την υπόθεση πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες το Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου.

Την 19η Ιανουαρίου 2013, μία μητέρα μετέβη στο Κρατικό Θεραπευτήριο της Ρόδου και μετέφερε το 38ημερών μωρό της το οποίο βρίσκοταν σε προθανάτια κατάσταση.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Λέρου ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής για το τραγικό περιστατικό.

Μεταξύ άλλων στη συγκλονιστική κατάθεση του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής αναφέρονται:

"Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ισως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαινόταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε".

Μετά από πολλά επεισόδια ανακοπής και λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου το βρέφος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, όπου και έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Σύμφωνα με τη ιατρικοδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ, όπως διαβάζουμε στο dimokratiki.gr: "το άρρεν βρέφος, ηλικίας 38 ημερών, διακομίσθηκε με αερομεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ την 19/1/2013 και περί τις 19.00  σε βαριά κλινική κατάσταση  έχοντας κάνει ήδη μία ανακοπή στη διάρκεια της διακομιδής. Διαπιστώθηκε υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή (πυορρούντα παρατρίμματα μασχαλιαίων και μηροβουβωνικών πτυχών καθώς και περιπρωκτική ερυθρότητα).

Αμέσως με την εισαγωγή του στη ΜΕΘ το βρέφος έκανε νέα ανακοπή που ανατάχθηκε και τέθηκε σε πλήρη υποστήριξη των οργανικών συστημάτων. Το βρέφος παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι αρχικές εξετάσεις αίματος ήταν εξαιρετικά παθολογικές, ασύμβατες με φυσιολογική λειτουργία. Κατά τη νοσηλεία του το βρέφος παρουσίασε κακή περιφερειακή αιμάτωση σε αμφότερα τα κάτω άκρα η οποία αντιμετωπίστηκε, ωστόσο παρέμεινε ισχαιμική περιοχή στο αριστερό πέλμα. Η κατάσταση του βρέφους άρχισε να επιδεινώνεται, παρουσίασε επανειλημμένα επεισόδια ανακοπής και τελικά κατέληξε την 22 Ιανουαρίου 2013 περί τις 12:55 μμ".


Πηγή : pathfinder.gr


Εφιαλτική νύχτα στην Κοπεγχάγη - τρεις νεκροί, πέντε τραυματίες


Αστυνομικοί σκότωσαν μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών έναν άνδρα σε συνοικία μεταναστών στην Κοπεγχάγη. Προηγήθηκε μία νύχτα ανθρωποκυνηγητού που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου με την φονική επίθεση σε καφετέρια όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση για την βλασφημία, με έναν νεκρό πολίτη και τρεις τραυματίες αστυνομικούς και κλιμακώθηκε με ένα ακόμη περιστατικό όπου ένοπλος σκότωσε έναν άνδρα σε Συναγωγή και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς τα ξημερώματα.

Νωρίς το πρωί η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νορέμπρο είναι ο δράστης των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη, με 2 νεκρούς και 5 τραυματίες, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο συμβάντα, ο οποίος σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς», είπε ο επικεφαλής επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ.

Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι.
Η αιματηρή αυλαία έπεσε στις 5 τα ξημερώματα στο Νορέμπρο, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, αστυνομικοί παρακολουθούσαν συγκεκριμένη κατοικία, στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από μετανάστες και δεν είναι μακριά από τις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν. Οταν ο άνδρας προσέγγισε το σημείο και αντελήφθη τους αστυνομικούς και αυτοί ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντάς τον.



Επίθεση αντισημιτικού χαρακτήρα

Προηγήθηκε τα μεσάνυχτα ένοπλη επίθεση σε Συναγωγή της δανέζικης πρωτεύουσας, κατά την οποία ένας άνδρας που επιτηρούσε την είσοδο σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, ενώ δύο ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χέρια και τα πόδια.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

Χτύπησαν και την ελευθερία του λόγου

Τα παραπάνω έγιναν ενώ στην πόλη ήταν σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση εντοπισμού του δράστη της πρώτης επίθεσης. Ελικόπτερα χτένιζαν την πρωτεύουσα της Δανίας μέχρι αργά τη νύχτα και μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρισκόταν στους δρόμους εις αναζήτηση του ύποπτου ή των υπόπτων.
Το καφέ το οποίο έγινε στόχος της επίθεσης φιλοξενούσε εκδήλωση για την βλασφημία και την ελευθερία του λόγου. Ενας 55χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ενόπλου, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.



Οι εκτιμήσεις των Αρχών θέλουν κύριος στόχος να ήταν ο Λαρς Βιλκς, ο Σουηδός σκιτσογράφος που από το 2007 έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ισλαμιστών λόγω σκίτσων του Μωάμεθ τα οποία δημιούργησε με στόχο ακριβώς να καταδείξει τα όρια της αυτολογοκρισίας στην Τέχνη. Ο Βιλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, όπως και άλλοι ακτιβιστές, μεταξύ τους η Ουκρανή Ιννα Σεβτσένκο των FEMEN.
Ο δράστης που φορούσε κουκούλα άδειασε το αυτόματό του στην βιτρίνα της γεμάτης από κόσμο καφετέριας, όπου γινόταν η εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Συνολικά φέρεται να έριξε περίπου 40 σφαίρες, ενώ στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο. Αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει και δεύτερος δράστης, αλλά στη συνέχεια οι διασταυρωμένες μαρτυρίες έδειξαν ότι υπήρξε μόνο ένας ένοπλος.

Το όχημά του, ένα VW Polo, ταυτοποιήθηκε αργότερα (η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό του) και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμένο κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων, πρόκειται για άτομο αφρικανικής καταγωγής που μιλούσε δανέζικα, η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δεν είναι σαφής ως προς την φυλετική του καταγωγή.
Η ταυτότητα του νεκρού. που είναι ένας 55χρονος άνδρας από τους παριστάμενους, δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ οι τραυματίες είναι οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Στο λογαριασμό του twitter που διατηρεί ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπέστη κανένα τραυματισμό.

Οι χώροι που σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις και το σημείο στο οποίο έγινε η αντιπαράθεση των αστυνομικών με τον ένοπλο πριν τον σκοτώσουν βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε μία ακτίνα περίπου 5 χλμ.
«Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»
«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Ζιμερέ. «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200», υποστήριξε ο γάλλος πρεσβευτής. «Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος ... Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», όπως προσέθεσε.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.
«Το φοβόμασταν» μετά το μακελειό στο Παρίσι
"Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo", δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.
"Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα".

"Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία...Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους", πρόσθεσε.
«Ενέργεια κυνικής βίας»
Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια" τη σημερινή επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης.

"Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την πρώτη από τις επιθέσεις «μία ακόμη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις θεμελιώδεις αξίες και ελευθερίες μας, μεταξύ τους και την ελευθερία της έκφρασης».
Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση σε ένα πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 3 χθες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επίκεντρο τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε προς την πρωθυπουργό της Δανίας Τόρνινγκ-Σμιτ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη σημερινή φονική επίθεση στο καφέ της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση για το Ισλάμ, παρουσία του σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς που είχε απεικονίσει τον Μωάμεθ ως σκύλο το 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί το συντομότερο στη Δανία, ενώ την κατηγορηματική του καταδίκη για το νέο αυτό χτύπημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση:

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, καθώς στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Δανίας.

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται.

Πηγή : ethnos.gr