Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το έγκλημα Παρασκευόπουλου- Κοντονή συνεχίζεται Αλβανός με 108,5 χρόνια φυλακή βγήκε στα 8,5 χρόνια


Ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου που έγινε αποκλειστικά κατά της κοινωνίας και της ασφάλειας των πολιτών και υπέρ της αποφυλάκισης σκληρών κακοποιών, συνεχίζεται και ο κ. Κοντονής δεν τον συντηρεί αυτούσιο χωρίς να ντρέπεται.

Διαβάζουμε στο protothema.gr το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σουρέλη

Αλβανός καταδικάστηκε σε ποινές 108,5 ετών και έμεινε στη φυλακή μόλις 8,5 χρόνια για κακουργήματα που καλύπτουν τον μισό ποινικό κώδικα.

Αποφυλακίστηκε χάρη στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου - Στη συνέχεια δεν απελάθηκε από τη χώρα γιατί κατέθεσε αίτηση ασύλου.

Εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ελλάδα αντί να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και να εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν. Κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου πήραν μια δεύτερη ευκαιρία, όπως όμως αποδείχθηκε, πολλοί από αυτούς δεν την άξιζαν. Επανέλαβαν ειδεχθή εγκλήματα και όταν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, είχαν στην τσέπη τους το αποφυλακιστήριο. Η δολοφονία του ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Ύδρα, του νεαρού κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη, το βασανιστήριο με το αναμμένο σίδερο σε ανυποψίαστους πολίτες μέσα στα σπίτια τους, είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κακοποιούς που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με το νόμο 4322/27-4-2015, γνωστού ως νόμος Παρασκευόπουλου.


Όμως η περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Ένας 36χρονος Αλβανός με 15 ονόματα, εκ των οποίων το ένα είναι το πραγματικό, συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2008. Αμέσως προφυλακίστηκε ενώ στα δικαστήρια που ακολούθησαν, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης περίπου 108,5 ετών (104 χρόνια και 54 μήνες σύμφωνα με το αποφυλακιστήριο) για εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, ανθρωποκτονίες από πρόθεση κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και άλλα, σύμφωνα πάντα με το αποφυλακιστήριο που αποκαλύπτουμε. 

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, εκτιτέα ποινή είναι τα 25 χρόνια, ανεξαρτήτως του πόσα έτη θα καταδικαστεί κάποιος. Στο παρελθόν αν κάποιος εξέτιε τα 3/5 της ποινής του, είχε την ευκαιρία να αποφυλακιστεί πρόωρα. Ο περιβόητος νόμος Παρασκευόπουλου ήρθε να μειώσει την υποχρεωτική έκτιση της ποινής στα 2/5, με όποιο τρόπο και αν την εκτίσει ο καταδικασθείς. Ένας νόμος που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όμως ανανεώθηκε δύο φορές - η τελευταία από το σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με κάποιες έστω μικρές αλλαγές. Τι και αν ο εμπνευστής του νόμου, ο ίδιος ο κ.Παρασκευόπουλος, δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα πρέπει να καταργηθεί, διότι ήταν ένας έκτακτος νόμος που εφαρμόστηκε σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης και δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης παγίως. 

Στην περίπτωση που αποκαλύπτει το prototothema.gr ο 36χρονος Αλβανός έμεινε στη φυλακή περίπου 8,5 χρόνια από τα συνολικά 108,5 με τα οποία καταδικάσθηκε, ενώ του υπολογίσθηκαν ευεργετικά 413 ημέρες εργασίας. Αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 2016 από το σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού, το οποίο λειτουργούσε ως φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄, τις οποίες όμως κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της σταθερής διαμονής σε διεύθυνση που έχει δηλώσει, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα έπρεπε να υποπέσει από δόλο σε άλλη αξιόποινη πράξη και να μην καταδικαστεί αμετάκλητα σε περισσότερα από δύο έτη, ειδάλλως θα εξέτιε αθροιστικά και το υπόλοιπο της οποίας για την οποία είχε απολυθεί υπό όρους. «Χάδι» θα πρέπει να θεωρηθεί και η τιμωρία που του επιβλήθηκε, αυτή της μη έκδοσης ΑΦΜ...




Κατέθεσε και αίτηση ασύλου

Οι αστυνομικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να απελάσουν έναν αποφυλακισμένο, τον οποίο θεωρούν επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, πριν λήξει ο πενταετής χρόνος δοκιμασίας. Προκειμένου, όμως, να αποφύγουν τη δυσμενή συνέπεια της απέλασης, πολλοί εξ αυτών σπεύδουν και υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου, ο αιτών δύναται να διαμένει νομίμως στην χώρα μας. Σύμφωνα, δε, με τα επίσημα στοιχεία, το 2017 κατατέθηκαν περίπου 58.666 αιτήσεις ασύλου. Μία από αυτές τις αιτήσεις ήταν και του 36χρονου Αλβανού, ο οποίος έπειτα από την αποφυλάκισή του από το σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού το Δεκέμβριο του 2016, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και να κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, «παρά το γεγονός ότι πολύ λίγες εξ αυτών των αιτήσεων έγιναν αποδεκτές - και κυρίως όσων προέρχονταν από τη Συρία - η αναμονή για την έκδοση αποφάσεων ήταν τόσο μακρά, που δημιούργησε ένα καθεστώς νομιμότητας ακόμα και για αποφυλακισμένους βαρυποινίτες, που θα έπρεπε να απελαθούν. Σε συνδυασμό με τις βραδείες διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης αιτήματος ασύλου, έχει δημιουργηθεί μία ενδιάμεση κατάσταση αποφυλακιζόμενων αλλοδαπών βαρυποινιτών, που, αν και υφίσταται η δικαστική υποχρέωση απέλασής τους στην χώρα καταγωγής τους, αυτοί παραμένουν νομοτύπως εδώ, συνεχίζοντας, πολλές φορές, την εγκληματική τους δραστηριότητα».


Πήγε στο δικαστήριο να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός και έχασε τη δίκη



Δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε τον ισχυρισμό ενός άνδρα ότι είναι… ζωντανός (!), μετά την επίσημη ανακήρυξή του ως νεκρού το 2016.

Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ της χώρας, ο 63χρονος Κονσταντίν Ρελίου μετέβη το 1992 για επαγγελματικούς λόγους και έκτοτε η οικογένειά του έχασε κάθε επαφή μαζί του. Το 2016, 14 χρόνια μετά, η σύζυγός του ζήτησε να κηρυχθεί επίσημα νεκρός, και εκδόθηκε το πιστοποιητικό θανάτου του.

Ωστόσο, φέτος οι τουρκικές αρχές εντόπισαν τον Ρελίου με ληγμένα χαρτιά παραμονής στη χώρα και τον απέλασαν. Όταν έφτασε στη Ρουμανία πληροφορήθηκε ότι έχει κηρυχθεί νεκρός.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ότι η απόφαση σε βάρος του Ρελίου προέκυψε λόγω του ότι άργησε να καταθέσει έφεση.

Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι επισήμως νεκρός, αν και είμαι ζωντανός, δεν έχω εισόδημα και επειδή είμαι καταγεγραμμένος ως νεκρός, δεν μπορώ να κάνω τίποτα».


Πηγή : tribune.gr


Ξεσπάει η μάνα του μαθητή που ελεγκτής κατέβασε από τον Προαστιακό για 0,10 €



Η είδηση έκανε τον γύρο των ΜΜΕ. Ένας μαθητής 14,5 ετών υποχρεώθηκε να κατέβει από το βαγόνι του Προαστιακού επειδή του έλειπαν δέκα λεπτά για να αγοράσει εισιτήριο. Ο ελεγκτής,
δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει κάποιον από το βαγόνι αν μπορεί να διαθέσει το… εξωφρενικό ποσό για την κάλυψη του εισιτηρίου. Ούτε βεβαίως σκέφτηκε να το βάλει από την τσέπη του, αν όχι να κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε αυτή την… θηριώδη παρανομία που έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η μητέρα του, Βιβιάνα Θεοδωρακοπούλου, διευκρινίζει ότι καμία σχέση δεν είχε το κατέβασμα του μαθητή από το τρένο στην Αγυιά, με το νέο καθεστώς και την απειλή επιβολής προστίμου.
«Όχι, δεν του είπε τίποτα τέτοιο. Ήταν απολύτως σαφές ότι αν είχε τα δέκα λεπτά, θα συνέχιζε κανονικά μέχρι το Ρίο όπου τον περίμενα» λέει στο tempo24.

Στην ερώτηση αν προθυμοποιήθηκε κάποιος από τους συνεπιβάτες να συμπληρώσει το δεκάλεπτο, η κ. Θεοδωρακοπούλου απαντά ότι εκείνη την ώρα, γύρω στις 3.30 το μεσημέρι, δεν υπήρχαν άλλα άτομα στο βαγόνι. Ελάχιστοι κάθονταν στο βάθος του άλλου βαγονιού και δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει».

Το παιδί πανικοβλήθηκε

Ο ελεγκτής κατέβασε το παιδί στο σταθμό της Αγυιάς.

«Πανικοβλήθηκε» λέει η μητέρα του. Δεν ήξερε καν την περιοχή, δεν ήξερε που να πάει, δεν είχε πανω του χρήματα… Με πήρε τηλέφωνο… Του είπα βγες προς το δρόμο και περπάτησε, βρες ένα σημείο που να έχει κάτι που να είναι αναγνωρίσιμο ή ρώτησε και πες μου που είσαι να έρθω να σε πάρω..

Ξέρεις τι είναι να έχεις μείνει ήσυχος ότι το παιδί σου είναι στο τρένο και έρχεται εκεί που το περιμένεις και αυτό να βρεθεί στην Αγυιά και να μην ξέρει τι να κάνει; Άς με έπαιρνε ένα τηλέφωνο, ας μου έλεγε να τον περιμένω στη στάση να τον πληρώσω το δεκάλεπτο, ας του έριχνε και πρόστιμο. Αλλά όχι να κατεβάσει κάτω ένα ανήλικο παιδί για δέκα λεπτά ή για οποίονδήποτε λόγο».
Η κ. Θεοδωρακοπούλου συμπλήρωσε μια φόρμα παραπόνων του ΟΣΕ αλλά απάντηση δεν πήρε. Ίσως πάρει από το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό.



Πηγή: tempo24


ΗΠΑ: 9χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τη 13χρονη αδελφή του – Δεν τον άφηνε να παίξει με ένα video game



Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ, όπου 9χρονος στο Μισισίπι, πυροβόλησε και σκότωσε την 13χρονη αδελφή του, επειδή δεν τον άφηνε να παίξει με το video game του.

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου. Όταν η αδελφή του αρνήθηκε να του δώσει την κονσόλα του video game για να παίξει, ο 9χρονος άρπαξε ένα όπλο (το οποίο δεν είναι ακόμα σαφές πως βρέθηκε στην κατοχή του), και την πυροβόλησε από πίσω με αποτέλεσμα η σφαίρα να διαπεράσει το κρανίο της.

Το 13χρονο κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του, σε νοσοκομείο του Μέμφις.

Τραγική ειρωνία; Η μητέρα των παιδιών βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού και τάιζε τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας όταν συνέβη το περιστατικό.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι είδους συνέπειες θα αντιμετωπίσει ο μικρός, ενώ ο σερίφης της κομητείας Μονρόε Σέσιλ Καντρέλ,δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Clarion Ledger πως:

«Είναι μόλις εννέα ετών. Φαντάζομαι ότι το έχει δει αυτό σε βίντεο γκέιμς ή στην τηλεόραση. Δεν είμαι σίγουρος αν ήξερε ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Ξέρω όμως ότι μιλάμε για μια τραγωδία».



Πηγή : star.gr


Μυστήριο με εκρηκτικό μηχανισμό στα Πατήσια



Μια «περίεργη» έκρηξη σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στα Πατήσια, το βράδυ της Κυριακής, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της αστυνομίας, που αναζητά τον στόχο αλλά και τα κίνητρα της επίθεσης.

Το παράξενο περιστατικό καταγράφηκε στις 21:45, σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 64.

Οι δράστες εκτόξευσαν έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό που αποτελείτο από ένα μπιτόνι εύφλεκτο υγρό στο οποίο είχαν επικολλήσει δύο μεγάλες κροτίδες, στον στενό ακάλυπτο χώρο του κτιρίου.

Από την έκρηξη το ωστικό κύμα έσπασε τζάμια διαμερισμάτων έως και τον 3ο όροφο της πολυκατοικίας.

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται το προφίλ των ενοίκων της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν στοιχεία για τα κίνητρα της επίθεσης, αφήνοντας, προς το παρόν, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γκάφα της ΕΡΤ με την 12χρονη Γλυκερία στα 5χλμ.: Ο παρουσιαστής δεν είδε ποτέ ότι τερμάτισε τρίτη



Σχολίασε, δε, ότι «θα χρειαστεί πολλά χρόνια προπόνηση για να φτάσει την Μπερδούση», την αθλήτρια που πίστεψε ότι είχε τερματίσει τρίτη.

Γκάφα έκανε ο ένας εκ των δύο παρουσιαστών των Ημιμαραθωνίου της Αθήνας την Κυριακή καθώς «έχασε» τον τερματισμό στην τρίτη θέση της  12χρονης Γλυκερίας Σκάρκου στον αγώνα των 5χλμ.

Ενώ την είδε να τερματίζει εμφανώς μπροστά από την Κατερίνα Μπερδούση, ο παρουσιαστής προφανώς δεν μπόρεσε να πιστέψει ότι μια 12χρονη θα μπορούσε να κερδίσει μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτριές της.

Σχολίασε, μάλιστα, ότι «θα χρειαστεί πολλά χρόνια προπόνηση για να φτάσει στο επίπεδο της Μπερδούση».  
Ευτυχώς για τον ίδιο η διόρθωση ήταν άμεση από τον συμπαρουσιαστή του, ο οποίος παρακολουθώντας την ηλεκτρονική ροή των αποτελεσμάτων ανακοίνωσε τα σωστά αποτελέσματα.

Ακόμα και τότε, όμως, αντί να παραδεχθεί το λάθος του ο παρουσιαστής της ΕΡΤ ρώτησε απευθυνόμενος προς τους συνομιλητές του «θα καεί ή όχι στο μέλλον; τι πιστεύετε;».

Οι απίστευτες ατάκες δεν τελείωσαν εκεί καθώς ένας άλλος από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση χαρακτήρισε τον Ημιμαραθώνιο «μέρα γιορτής για την Αθήνα. Πώς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου που κατεβαίνουν οι στρατιώτες έτσι είναι και αυτό το πράγμα».




Πηγή : protothema.gr


Το πιο καλά διατηρημένο πτώμα του 17ου αιώνα!



Ο Mr. Vince πέθανε στα 74 του χρόνια στα τέλη του 17ου αιώνα. Η ζωή του έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη ενώ το σώμα του αποτυπώνει μία ολόκληρη ιστορία...

Ένα εξαιρετικής κατάστασης πτώμα του 17ου αιώνα βρέθηκε το 2014 από επιστήμονες ερευνητές στη Σουηδία. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το πτώμα θα ρίξει φως στις έρευνες για τη ζωή των ανθρώπων το 1.600.

«Όταν ανοίξαμε το φέρετρο μείναμε έκπληκτοι. Είδαμε αυτόν τον άνδρα σε τόσο καλά διατηρημένη κατάσταση που μας φαινόταν σαν απλά να κοιμόταν. Η κατάσταση του είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες που έχουμε δει στην Ευρώπη», δηλώνει ο Per Karsten, διευθυντής του μουσείου του Πανεπιστημίου Lund.

Και συμπληρώνει: «Έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι το πτώμα είναι σε κατάσταση τέτοια ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις όπως ακτινογραφίες προκειμένου να μπορούμε να το αναλύσουμε».

Το Πανεπιστήμιο πρόκειται να κάνει μία 3d εικόνα του Mr. Vince. Ο Mr. Vince που πέθανε στα 74 του χρόνια, ήταν επίσκοπος, αρχιτέκτονας και καθηγητής Φυσικής στη Σουηδία. Η ζωή του έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη ενώ το σώμα του αποτυπώνει μία ολόκληρη ιστορία που οι ειδικοί καλούνται να ανακαλύψουν…

Δείτε το βίντεο:




Πηγή : newsit.gr


Οι Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς κατηγορίες



Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία αναφέρει :

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες , διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης , δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. 

Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία. 


TA NEA


ΗΠΑ: Δύο σοβαρά τραυματίες από πακέτα βόμβες στο Όστιν



Δύο άνδρες τραυματίστηκαν από έκρηξη στο Όστιν του Τέξας αργά χθες Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία, την ώρα που η πόλη αυτή των ΗΠΑ συγκλονίζεται από μια σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων.

Πακέτα με βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στα κατώφλια σπιτιών στο Όστιν είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη δύο από τις αρχές Μαρτίου.

Η αστυνομία προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει αν το χθεσινό επεισόδιο συνδέεται με τις προηγούμενες επιθέσεις, αλλά ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι η περιοχή να κριθεί ασφαλής.

Οι δύο άνδρες περίπου 20 ετών διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, όμως η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες αφού ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μπράιαν Μάνλεϊ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αμοιβή 115.000 δολαρίων σε όποιων παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη.

«Πιστεύουμε ότι τα πρόσφατα περιστατικά με εκρήξεις που έχουν σημειωθεί στο Όστιν είχαν στόχο να στείλουν μήνυμα», δήλωσε ο Μάνλεϊ.

Εξάλλου ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να μην ακουμπούν πακέτα τα οποία δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται. «Καμία από τις βόμβες αυτές δεν εξερράγη χωρίς να την έχει πιάσει κάποιος», εξήγησε.

Οι δύο άνδρες που δολοφονήθηκαν νωρίτερα τον Μάρτιο ήταν Αφροαμερικανοί και η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο το κίνητρο των επιθέσεων να είναι ρατσιστικό.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη στις 2 Μάρτιου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί στο σπίτι του ο Άντονι Στέφαν Χάουζ, 29 ετών. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν δέκα ημέρες αργότερα και συνδέονταν με την πρώτη.

Ο 17χρονος Ντρέιλεν Ουίλιαμ Μέισον σκοτώθηκε στις 12 Μαρτίου όταν μετέφερε το πακέτο βόμβα μέσα στο σπίτι του. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά και η μητέρα του.

Λίγες ώρες αργότερα μια 75χρονη γυναίκα με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική τραυματίστηκε από ένα άλλο πακέτο βόμβα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το πακέτο αυτό ίσως να προοριζόταν για κάποιον άλλο.

Ο πρόεδρος της τοπικής Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων (NAACP) Νέλσον Λίντερν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι οι δύο νεκροί είχαν σχέση με σημαντικές οικογένειες της αφροαμερικανικής κοινότητας και την ίδια εκκλησία μεθοδιστών.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο βλέπουν ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ


Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, υπό την πίεση των εξελίξεων στα εθνικά, την οικονομία, τα θεσμικά και τα θέματα της καθημερινότητας που θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., βλέπουν πλέον και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει βγει εκτός σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να πάει στα Σκόπια για να παραδώσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά πλέον η κυρίαρχη θέση στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ., είναι η μη στήριξη της πρότασης Κοτζιά. Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να βρει ψήφους στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Ακόμα όμως και αν βρει, η σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα αμφισβητηθεί.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη «ροκανίζει» τα ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ενώ ανεβάζει το θερμόμετρο στα φλέγοντα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως η κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Εβρο.

Στην οικονομία, το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι το πλέον πιθανό, ενώ η επίσπευση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου ή των συντάξεων από το 2019, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δανειστές ως το αντίβαρο για τη συμφωνία στα μέτρα διευθέτησης χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη σκανδαλολογία και ειδικότερα την υπόθεση Novartis που η κυβέρνηση έπαιξε ως τελευταίο χαρτί προκειμένου να ροκανίσει τη δημοσκοπική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και να κάνει νέα αρχή, τα πράγματα δεν προχωρούν με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν βάλει στο στόχαστρο και θεωρούσαν εύκολους αντιπάλους αντεπιτίθενται και φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση έναντι της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί τουλάχιστον αναποφάσιστη την ακραία σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε η υπόθεση Σαββίδη, η οποία από τη μία ακύρωσε τη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής ενώ από την άλλη τελείωσε την προσπάθεια επικοινωνιακά, το πολιτικό και επικοινωνιακό project εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολιτικά.

Γρίφος η στάση των ΑΝ.ΕΛ.

Μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και το αντικυβερνητικό κλίμα που επικράτησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τις τελευταίες επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, οι οποίες πλέον αναδίδουν άρωμα αδυναμίας και όχι υπεροχής.

«Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για ένα δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη.

Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας», είπε χθες στον Real FM, καθιστώντας προσβλητική πλέον για το Κίνημα Αλλαγής οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».

Σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έδωσε εσπευσμένα εντολή στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι αύριο που αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Με δεδομένη την παρατεταμένη σιωπή του κ. Καμμένου τις τελευταίες ημέρες, στο Μαξίμου έχουν ανησυχήσει σχετικά με αυτήν την πληροφορία, προσπαθώντας να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την εντολή Καμμένου.


Γιάννης Καμπουράκης
Ελεύθερος Τύπος


Συντάξεις: Εγκεφαλικά στα ΑΤΜ – Μειώσεις για τους 8 στους 10



Θα χάσουν όλοι οι συνταξιούχοι μετά τις αναπροσαρμογές - Οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 18%, χάνεται μια σύνταξη το χρόνο - Θα δουν μειώσεις και οι συνταξιούχοι των 600 και 700 ευρώ το μήνα.

Έμεινα μόλις εννέα μήνες μέχρι την στιγμή που οι 3,5 εκατ. συνταξιούχοι θα πάνε στο ATM για να δουν πόσο έχουν χάσει από την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχεδόν 8 στους 10 θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνοντας κατά 18%. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια που δεν θα υπάρχει προστασία από ένα πλαφόν και κάτω. Με λίγα λόγια μειώσει θα δουν και αυτοί που λαμβάνουν σύνταξη σήμερα 600 ή 700 ευρώ.

Δηλαδή κάποιος που έχει σήμερα σύνταξη, 700 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό προκύψει μείωση 18%, θα δει την σύνταξή του να υποχωρεί στα 574 ευρώ, κάποιος που λάμβανε 1.000 ευρώ θα πέσει στα 820 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 1.500 ευρώ, θα πέσει στα στα 1.230 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 2.000 ευρώ τον μήνα, θα δει τις απολαβές τους να υποχωρούν στα στα 1.640 ευρώ.

Η λυπητερή για τους συνταξιούχους είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.

Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, βάση των οποίων θα προκύψουν οι μειώσεις. Κάτι περισσότερο από ένας στους 10 θα έχουν –οριακές ή και καθόλου μεταβολές- ενώ σχεδόν ένας στους 10 που θα δικαιούται αύξηση στη σύνταξή του λόγω του επανυπολογισμού, δεν θα πάρει παρά ένα μέρος καθώς ο νόμος –κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της κυβέρνησης- προβλέπει ότι σε περίπτωση θετικής διαφοράς αυτή θα αποδίδεται στον δικαιούχο σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Τα στατιστικά ευρήματα αποτυπώνουν την εικόνα της κατάστασης που θα δημιουργηθεί από το νέο έτος στις τάξεις των συνταξιούχων λόγω της επικείμενης κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι πλέον …όνειρο καθώς ακόμη και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει αποδεχτεί ότι δεν θα θέσει καν το ζήτημα για να μην προκληθούν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Οι υπολογισμοί της προσωπικής διαφοράς έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό –άλλωστε και από την πλευρά των δανειστών ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση- αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για το τι τους περιμένει για ευνόητους λόγους. Κανονικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μάθουν πολλούς μήνες νωρίτερα για την προσωπική διαφορά που τους υπολογίζει το ασφαλιστικό ταμείο καθώς και το ποσό που πρόκειται να «κουρευτεί» από το τέλος της φετινής χρονιάς.

Η μέγιστη περικοπή, θα φτάσει στο 18% ενώ θα θιγούν τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις. Προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καθώς για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, θα πληγεί το εισόδημα και ανθρώπων που εισπράττουν σύνταξη της τάξεως των 600-700 ευρώ τον μήνα.

Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι, η υπουργός Εργασίας φρόντισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να μιλήσει για τις «συντάξεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους ηλικιωμένους, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Το πώς συνδυάζεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο οποίο αναφέρεται η υπουργός με τις περικοπές του 18% στις συντάξεις των 700 ευρώ –οι οποίες ύστερα από αυτή τη μείωση θα πέσουν στα 580 ευρώ- ή την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ που επίσης θα δρομολογηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, είναι κάτι που μόνο η ίδια υπουργός γνωρίζει.

Η νέα πραγματικότητα, είναι πολύ σκληρή και αποτυπώνεται σε ένα και μόνο παράδειγμα: Ασφαλισμένος με 33 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 1.290 ευρώ λαμβάνει 1.059,25 ευρώ σημερινή σύνταξη λόγω των μνημονιακών περικοπών που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξή του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 780 ευρώ. Πρόκειται για περικοπή της τάξεως του 26-27% η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του «κόφτη που υπάρχει στο ποσοστό περικοπής. Το -18% συγκρατεί τη σύνταξη στα 868,59 ευρώ. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει 2.248 ευρώ από τις μεικτές αποδοχές ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από δύο συντάξεις.



Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία : ο κ. Τσίπρας μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του “μετρ της διαπλοκής”.



Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ν.Δ για τις αποκαλύψεις σχετικά με κρυφές συναντήσεις που φέρεται να είχε ο κ. Σαββίδης στο Μαξίμου.

«Μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο το τελευταίο διήμερο, ο κ. Τσίπρας μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τον τίτλο του “μετρ της διαπλοκής”. 

Ο άλλοτε εκλεκτός της κυβέρνησης και νυν “αποδιοπομπαίος τράγος” της, Ιβάν Σαββίδης, φέρεται να είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου προκειμένου να παράσχει στήριξη στην Κυβέρνηση επενδύοντας σε συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε..

 Ο δε κ. Φλαμπουράρης φέρεται να έπαιζε ακόμη και το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ επιχειρηματιών δίπλα ακριβώς στο γραφείο του Πρωθυπουργού.  

Άραγε τι έχει να πει για όλα αυτά ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος; 

Η απάντηση μικρή σημασία έχει καθώς οι Έλληνες φορολογούμενοι ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά τους διαπλεκόμενους φίλους της Κυβέρνησης, η οποία έχει δυστυχώς συμφωνήσει και νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και μετά  το τέλος της θητείας της». 


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ



Νέες και νέοι της Νέας Δημοκρατίας, Δαπίτες και Δαπίτισες μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων της χώρας μας. Νιώθω πολύ ωραία που είμαι σήμερα μαζί σας, σε μία μέρα πολύ σημαντική, σε μια Εθνική Συνδιάσκεψη η οποία  λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια. Θέλω να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στα παιδιά που ήρθαν από την ακριτική Ελλάδα, από την Ορεστιάδα, από την Αλεξανδρούπολη, από τη Χίο, από τη Ρόδο, από την Κέρκυρα, από την Φλώρινα, από την Κοζάνη. Η παρουσία σας σήμερα εδώ μου δίνει μάχιμη δύναμη να συνεχίσουμε το μεγάλο αγώνα για να πετύχουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Είμαι όμως εδώ σήμερα  όχι μόνο για να σας μιλήσω, αλλά και για να σας ακούσω. Και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και  τις εργασίες της Συνδιάσκεψης και να μελετήσω με μεγάλη προσοχή και τα ψηφίσματά σας, αλλά και τις προτάσεις τις οποίες καταθέσατε.

Γιατί στο πρόσωπό σας στο πρόσωπο της καθεμίας και του καθένα ξεχωριστά, βλέπω τους νέους και τις νέες όλης της  Ελλάδας. Βλέπω ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε καλύτερα. Γιατί ειδικά εσείς οι νέοι της Πατρίδας μας αξίζετε καλύτερα.

Και το λέω, γιατί αυτό που σήμερα βιώνετε στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεστε, από αυτό που θέλετε, από αυτό που τελικά σας αξίζει. Είναι άδικο να είσαι σήμερα  νέος και να μην σε αφήνουν να αποδείξεις τι πραγματικά αξίζεις. Είναι άδικο να είσαι σήμερα νέος και κάποιοι να πιστεύουν ότι μπορούν να σε κοροϊδεύουν. Είναι άδικο να είσαι σήμερα νέος, να θες να δουλέψεις, να βρίσκεις με μεγάλη προσπάθεια μια θέση εργασίας και κάποιοι να σε εκμεταλλεύονται και να σε πληρώνουν για τις μισές ώρες από αυτές που εργάζεσαι. Είναι άδικο να είσαι νέος, να θες να φτιάξεις τη δική σου δουλειά -όπως είμαι σίγουρος πως θέλετε πολλοί από σας-  και να πέφτεις στο τείχος της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας. Και είναι πολύ άδικο να είσαι νέος και να σου έχει κοπεί η διάθεση να προσπαθείς για κάτι καλύτερο στη ζωή σου, στις σπουδές σου, στην οικογένειά σου, στην παρέα σου, στην δουλειά σου. Παντού.

Να το πω πολύ απλά: Είναι άδικο να σου κόβονται τα φτερά πριν καν ανοίξουν, ενώ θέλεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να τα αλλάξεις όλα. Είμαι εδώ, Δαπίτισες και Δαπίτες, φίλοι και φίλες, για να σας πω ότι μπορείτε να τα αλλάξετε όλα και θα τα αλλάξουμε μαζί.  Γι’ αυτό είμαι στην πολιτική. Γι’ αυτό όλοι εσείς επιλέγετε να αφιερώσετε από τον πολύτιμο χρόνο σας να δραστηριοποιείστε στη Δ.Α.Π. για να τα αλλάξουμε όλα μαζί. Αλλά μπορώ να τα αλλάξω όλα μόνο μαζί σας. Δεν θέλω να είσαστε στην εξέδρα, θέλω να μπείτε στο γήπεδο. Και θέλω να μπείτε στο γήπεδο της πολιτικής και να παίξετε μπάλα. Βάλτε μπροστά τη γνώση σας, τις γνώσεις που παίρνετε από τα Πανεπιστήμια μην σταματήσετε ποτέ όμως  να την αναπτύσσετε. Ποτέ. Γιατί αυτό  θα σας κρατήσει για πάντα νέους. Βάλτε μπροστά το δυναμισμό, τον ενθουσιασμό, το κέφι, τη ζωντάνια σας, αυτό που εισπράττω σήμερα αυτή τη φανταστική ενέργεια. Βάλτε μπροστά κυρίως  το πάθος σας για πραγματική αλλαγή.



Φίλες και φίλοι, διαβάζουμε και διαβάζετε  για πολλούς νέους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ξέρω κι εγώ πολλά νέα παιδιά που ξεκίνησαν από το μηδέν κι έχουν βρεθεί πολύ ψηλά εκτός Ελλάδας. Και σας ρωτώ: Γιατί κάποιος να μπορεί να πετύχει με το σπαθί του εκτός Ελλάδας και να μη μπορεί να πετύχει εδώ, στον τόπο του; Αυτό είναι καιρός να αλλάξει. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος μου. Όχι μόνον να θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα. Μιλώ συχνά σε πολλά νέα παιδιά και με στεναχωρεί όταν μου λένε ότι βλέπουμε το μέλλον μας εκτός Ελλάδος. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Θέλω να ξέρετε ότι εδώ στην Πατρίδα σας, στην Ελλάδα, θα μπορείτε να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας. Και αυτόν τον στόχο θα τον πετύχω μαζί σας.

Γερά να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Γερά όχι μόνο για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, γερά για να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος με ίσους κανόνες που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους. Και για να γίνει αυτό, σας ζητώ όλοι μαζί να ακουμπήσουμε σε τρεις αξίες. Πατρίδα, Ελευθερία και Αλληλεγγύη. Η Δ.Α.Π. είναι πάντα στην πρωτοπορία όλων των αγώνων και πρωτοπόρα και όπως βλέπω σήμερα, αγαπητέ Πρόεδρε ιδιαιτέρως μαζική και δυναμική.

Φίλες και φίλοι, έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό το οποίο αποκαλώ νέο πατριωτισμό. Θέλουμε την Ελλάδα ασφαλή απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο, μια χώρα ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θέλουμε μια Πατρίδα όπου η ζωή θα είναι χαρά και το να είσαι πολίτης της, το να είσαι Έλληνας θα σε γεμίζει περηφάνια.  Θέλουμε όμως μια Πατρίδα με ανθρώπους ελεύθερους. Ελεύθερους στη σκέψη, στην έκφραση, στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα. Ελεύθερους και δυνατούς να παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους, γιατί όλοι θα χρειαστεί να πάρετε ρίσκα. Αυτοί που δεν πέτυχαν είναι αυτοί που δεν προσπάθησαν. Ελεύθερους να παλέψουν και να νικήσουν. Ελεύθερους να πάνε μπροστά. Ελεύθερους να διαλέξουν το μέλλον τους. Εσείς διαλέγετε με τη δικιά σας συμμετοχή το δικό σας μέλλον. Και δίνετε τη μάχη των ιδεών.

Χαίρομαι πραγματικά που επιλέξατε για σύνθημα της Εθνικής Συνδιάσκεψης το επιστροφή στις ιδέες. Διότι οι ιδέες μας, φίλες και φίλοι, είναι η ισχύς μας, οι ιδέες μας είναι αυτές που θα μας δώσουν όχι απλά την πολιτική νίκη αλλά την καθολική πολιτική επικράτηση. Εκτός από τη δυνατότητα να διαλέξετε το μέλλον σας με ελευθερία, πρέπει να  διαλέξετε και  το μέλλον σας σε μια κοινωνία αλληλέγγυα. Μια κοινωνία με αληθινή ανθρωπιά. Δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της ιδεολογίας μας είναι η ελευθερία αλλά είναι και η αλληλεγγύη.

Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μια κοινωνία που θα νοιαστεί για τους πιο αδύναμους. Αυτούς που μένουν πίσω - όχι, βέβαια, γιατί το θέλουν, γιατί το επιλέγουν - αλλά γιατί χτυπήθηκαν αλύπητα από τα αλλεπάλληλα κύματα της κρίσης. Μια κοινωνία που θα στηρίξει τους μακροχρόνια ανέργους, όσους είναι αληθινά φτωχοί και ζουν στο περιθώριο, όσους έχουν την  ανάγκη ακόμη για τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Και μην το ξεχνάτε ποτέ και το ξέρετε και εσείς εξάλλου ότι είναι πολλοί συμπολίτες μας σήμερα αυτοί που στερούνται ακόμη και τα αυτονόητα. Τους έχω και πρέπει να τους έχουμε όλοι μας στο μυαλό μας και θα είναι το πρώτο μας μέλημα μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Να ανακτήσουν τα απαραίτητα και να επιστρέψει η αξιοπρέπεια σε κάθε ελληνικό σπίτι. Γιατί ανάπτυξη, μιλάμε πολύ για την ανάπτυξη σας θυμίζω ότι ανάπτυξη  δεν σημαίνει αποκλεισμός. Ανάπτυξη σημαίνει ευημερία και αξιοπρέπεια για όλους.



Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και Δαπίτες αν θέλουμε όλα αυτά να γίνουν πράξη, πρέπει να μιλάμε ακουμπώντας στην αλήθεια. Πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια. Αλλά δυστυχώς, την τελευταία τριετία, η κοινωνία έχει εξαπατηθεί. Ιδίως εσείς  οι νέοι έχετε εξαπατηθεί. Πίστεψαν πολλοί νέοι, όχι εσείς ευτυχώς, ότι ο κ. Τσίπρας είναι, τάχα, πιο κοντά τους. Ήταν γνωστός λόγω των καταλήψεων και του μαθητικού και φοιτητικού συνδικαλισμού, ήταν δήθεν αντικομφορμιστής, όπως αρέσει να σκέφτονται συχνά τον εαυτό τους οι νέοι. Τον πίστεψαν οι νέοι τον κ. Τσίπρα, γιατί τους είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια στα οποία πολλοί νέοι απέδιδαν τις συνέπειες της κρίσης που τους έπνιγε. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι θα αυξήσει των κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι ως δια μαγείας θα εξαφάνιζε την ανεργία. Και τι έκανε τελικά ο δήθεν νέος κ. Τσίπρας; Τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Γι’ αυτό θα τον τιμωρήσετε, ειδικά εσείς οι νέοι. Γιατί διέψευσε τα όνειρά σας και τις προσδοκίες σας.

Μας είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, υπέγραψε δύο Μνημόνια 14,5 δις νέα μέτρα. Είπε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έφτιαξε μια νέα γενιά των «360 ευρώ». Αντί να εξαφανίσει τη φτώχεια, έκανε τους φτωχούς περισσότερους και φτωχότερους. Και αντί να φέρει νέες δουλειές, καλές δουλειές  πλήρους απασχόλησης και δίκαιης αμοιβής, έκανε το αντίθετο. Επί των ημερών του πολλαπλασιάστηκαν οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης με μισθούς ανέχειας και όλα αυτά ενώ ο κ. Τσίπρας και οι αυτοί που ήρθαν στα πράγματα μαζί του, βόλεψαν βέβαια  τους δικούς τους, όλους τους κομματικούς συγγενείς και φίλους στο Δημόσιο και μάλιστα με αμοιβές παχυλές. Είδα μια ωραία φωτογραφία που είχε τον κ. Τσίπρα σε μια εφηβική παρέα με καμιά δεκαπενταριά άλλους συντρόφους της εποχής και έγραφε η λεζάντα από κάτω: Όλοι διορίστηκαν στο Δημόσιο μόνο τα πιάτα και τα πιρούνια δεν διορίστηκαν».

Αντί για ανθρωπιά όμως, γι’ αυτό θέλω να το τονίσω, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το απάνθρωπο πρόσωπο του τυχοδιωκτικού λαϊκισμού της και αντί για εθνική αξιοπρέπεια, έφερε συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις από το όνομα των Σκοπίων ως την «ομηρία» των δύο αξιωματικών στην Τουρκία. Τη βάζω μέσα σε εισαγωγικά γιατί έτσι την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και όλα αυτά, δυστυχώς, είναι το αντίτιμο της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία. Και αυτή είναι η πολλή σύντομη περιγραφή όσων  έχουμε ζήσει την τελευταία τριετία. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μετά από τόσα ψέματα, και τόσες κωλοτούμπες, πώς να μην γυρίσουν οι νέοι την πλάτη στην πολιτική;

Η αλήθεια είναι - και σας τιμώ γιατί είστε η εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα -αλλά η αλήθεια είναι ότι 9 στους 10 νέους δεν εμπιστεύονται σήμερα τα Κόμματα. Και αυτό είναι απειλή για τη Δημοκρατία μας. Είναι μια σκιά που πέφτει βαριά πάνω της. Είναι η ίδια η σκιά αυτή που επιτρέπει σε ακραίες δυνάμεις να αναπτύσσονται.



Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να βλέπω τους  νέους με σκυμμένο κεφάλι. Πείτε στους φίλους σας αυτούς που εκφράζουν με επιφύλαξη  για τη συμμετοχή στις πολιτικές νεολαίες. Πείτε τους ωραία μην γραφτείτε στη Δ.Α.Π. αλλά πείτε τους όμως ότι η αποστροφή από την πολιτική, η αποστασιοποίηση από τα κοινά δεν θα αλλάξει τίποτα από τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Είναι η συμμετοχή που θα κάνει τη διαφορά. Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Ελάτε να κάνουμε μαζί πράξη το Σχέδιό μας  για το μέλλον. Ένα σχέδιο που θα στήσει ξανά στα πόδια της την οικονομία. Με δικές μας μεταρρυθμίσεις κι όχι μέτρα που έρχονται απέξω. Με ιδέες και προτάσεις. Και θα έρθω στη συνέχεια στα θέματα της Παιδείας σαν αυτά που διάβασα με πολύ μεγάλη χαρά που συνδιαμορφώσατε εσείς ως φοιτητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Με αλλαγή του μείγματος πολιτικής που θα μειώσει τους φόρους για κάθε Έλληνα, για κάθε Ελληνίδα, αλλά θα μειώσει και τις δαπάνες για  να έχουμε ένα λιτό και αποτελεσματικό Κράτος. Με επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη. Με τα Πανεπιστήμια να ξαναγίνονται χώροι γνώσης και προκοπής και όχι βούρκοι ανομίας και παρακμής. Με προσβάσιμη Υγεία, με ανθρώπινες συνθήκες για όλους, όχι πανάκριβες ιατρικές υπηρεσίες για αυτούς που μπορούν να τις πληρώνουν και τριτοκοσμικές συνθήκες για τους φτωχότερους. Με Δημόσια Διοίκηση που θα αγκαλιάζει την αλλαγή που θα αξιολογείται που θα προσαρμόζεται στις νέες καταστάσεις που θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Που δεν θα αποτελεί εμπόδιο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και εφιάλτη στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Και βέβαια μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη που θα απονέμεται γρήγορα, αποτελώντας το γνήσιο καταφύγιο των πιο αδυνάμων. 

Φίλες και φίλοι, είμαι βεβαίως το εισπράττω σε όλη την Ελλάδα στην οποία περιοδεύω  ότι οι περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται σήμερα ότι το Σχέδιό μας θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη και θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Αλλά ξέρω ότι οι περισσότεροι νέοι θα ρωτήσουν: Αυτό στο σχέδιο για το οποίο μας μιλάς τι λέει για μένα; Πού είμαι εγώ νέος άνθρωπος μέσα σε όλα αυτά; Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά μου; Πως θα βρω δουλειά; Πως θα μπορέσω να κάνω ξανά όνειρα; Ακούω αυτό που λένε οι νέοι ότι πέρα από το διαχρονικό αίτημα για αξιοκρατία, το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, το μεγαλύτερο πρόβλημά σας, το μεγαλύτερο άγχος σας το δικό σας και των γονιών σας. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει σοβαρή μείωση φόρων και εισφορών όπως και νέες επενδύσεις. Μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη τριετία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 600 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, είναι θέσεις από τις οποίες εσείς πάνω απ’ όλα θα ωφεληθείτε από αυτές τις 600 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει λοιπόν ελπίδα αληθινή, μετρήσιμη, βασισμένη σε σοβαρό σχέδιο, με απασχόληση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.. Βάλτε αυτό το σχέδιο πλάι στις υποσχέσεις που μοίραζε ο κ. Τσίπρας για κομματικές προσλήψεις στο Δημόσιο που θα πληρώνονται από υπερβολικούς φόρους στον ιδιωτικού τομέα. Θέσεις, δηλαδή, ρουσφετολογικές και θνησιγενείς «με τα λεφτά των άλλων». Σας λέω λοιπόν, οι άνεργοι θα έχουν αληθινή ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ο στρατός της ανεργίας θα μειωθεί και οι πραγματικές αποδοχές θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο. Και τότε, με την ανεργία να μειώνεται και την απασχόληση να αυξάνει με βιώσιμο τρόπο, τότε δεν θα υπάρχει προσέξτε αυτό είναι σημαντικό, κανένας λόγος για υπο-κατώτατο μισθό στους νέους.
Δεσμεύομαι λοιπόν, ότι με την δικιά σας εμπιστοσύνη, θα καταργήσουμε τον υπο-κατώτατο μισθό των 510 ευρώ και θα ισχύει ο ίδιος κατώτατος μισθός για όλους.

Αλλά δεν είναι μόνο η ανεργία. Σας ρωτώ: Πως σήμερα θα κάνει οικογένεια ένα νέο ζευγάρι, όταν σήμερα ακόμη και η απόκτηση ενός παιδιού λειτουργεί ως τεκμήριο; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το αφορολόγητο όριο για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά μειώνεται από την Κυβέρνηση Τσίπρα από το 2020 έως και 3.000 ευρώ; Θέλω να το ξεκαθαρίσω και είμαι σίγουρος ότι το πιστεύετε και εσείς η οικογένεια είναι ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα την αφήσω να διαλυθεί. Όσο και να μειωθεί το αφορολόγητο από τον κ. Τσίπρα, δεσμεύομαι ότι στο δικό μας φορολογικό σύστημα το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.



Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και Δαπίτες, νέες και νέοι της Παράταξης μας, όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική, η στασιμότητα γεννά προβλήματα. Η ΔΑΠ έχει μία μακρά ιστορία. Την τιμούμε, την χειροκροτούμε όλοι μαζί, μας δίνει δύναμη. Από τις γραμμές της έχουν περάσει πολύ σημαντικά μας στελέχη. Είναι όμως - εδώ και καιρό – όπως έχετε συζητήσει και εσείς ανάμεσά σας ώρα, για μία ριζική αλλαγή. Μία αλλαγή στη φιλοσοφία της οργάνωσης, στον τρόπο λειτουργίας, στο, ίδιο τον σκοπό ύπαρξης της Δ.Α.Π. για την ενότητα των φοιτητών.

Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές. Εσείς αποφασίζετε για τις αλλαγές της οργάνωσής σας. Και εσείς είστε η κινητήρια δύναμη των ιδεών μας. Εσείς είστε οι φορείς για τις μεγάλες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Εσείς είστε οι φορείς για να ενωθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Και έτσι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τις αλλαγές που οραματιζόμαστε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Γιατί, φίλες και φίλοι, ο αγώνας ξεκινάει από την εκπαίδευση που έχει ανάγκη το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα από μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Που χρειάζεται αλλαγές. Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για  αυτόνομα και δημιουργικά δημόσια σχολεία ριζικά διαφορετικό από το υφιστάμενο σύστημα που βασίζεται στην «παπαγαλία».

Ξέρετε - περάσατε από τα δημόσια σχολεία  πρόσφατα - πολύ καλά ότι σήμερα τα Λύκεια είναι στην ουσία απλά μηχανισμοί προετοιμασίας για να μπείτε στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, περισσότερη ελευθερία και μεγαλύτερη λογοδοσία και διαφάνεια, μέσα από τακτική αξιολόγηση, μην φοβούμαστε την λέξη αξιολόγηση είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας μας όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά σε όλες τις προηγμένες χώρες υπάρχει αξιολόγηση παντού. Και βέβαια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάργηση των νομοθετημάτων των κυρίων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου για τα  Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα διασφαλίζει διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια. Και βέβαια - το άκουσα που το είπατε όλοι σας, όλοι οι ομιλητές και σας τιμά αυτό γιατί δίνεται την μάχη στην πρώτη γραμμή - θα βάλουμε τέλος τα Πανεπιστήμιά μας να αποτελούν χώρους ανομίας. Το άσυλο καθιερώθηκε σε άλλες πιο σκοτεινές εποχές τις οποίες ευτυχώς εσείς δεν ζήσατε ως προϋπόθεση ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. Σήμερα κατάντησε άλλοθι για εγκληματικές συμπεριφορές και για φίμωση της ελευθερίας. Το άσυλο λοιπόν θα αποκτήσει και πάλι το πραγματικό του νόημα.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος δημιουργίας, ανταλλαγής γνώσης και νέων ιδεών, ναι είναι και  χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά είναι και χώρος δημιουργικής σύνθεσης, δεν είναι χώρος παραβατικότητας και ανομίας.  Ο νόμος της σημερινής Κυβέρνησης για το άσυλο θα καταργηθεί την επόμενη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση.

Τιμώ τους αγώνες της Δ.Α.Π. που στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται πάντα εμπόδιο στην ανομία στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, μεταφέροντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μέσω των εκπροσώπων τους, που θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα συμμετέχουν σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Είναι δική σας πρόταση αυτή και την υιοθετώ απερίφραστα. Όπως υιοθετώ και την πρότασή σας για αξιολόγηση του διδακτικού έργου των καθηγητών σας.

Θέλω τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τα δημόσια Πανεπιστήμια να έχουν τη δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα, διεπιστημονικά μεταπτυχιακά, εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, ώστε να καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο, να προσφέρουμε ελκυστικές δουλειές σε νέους Έλληνες επιστήμονες κάνοντας παράλληλα ουσιαστικά βήματα για να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή, με σημαντικά πρόσθετα οφέλη για τη χώρα μας  και την οικονομία.

Παράλληλα, με την ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, και αυτό είναι δικιά σας πρόταση, προτείνουμε την εισαγωγή ενός εσωτερικού προγράμματος κινητικότητας για φοιτητές μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus. Να μπορείτε, γιατί όχι, για ένα εξάμηνο να πάτε από τη μια σχολή σε μια άλλη χωρίς αυτό να σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Να πάρετε άλλα ερεθίσματα, άλλες ιδέες, να έρθετε σε επαφή με νέους ανθρώπους να ενισχύσετε με αυτό τον τρόπο τις δεξιότητές σας. Η  απόκτηση εμπειρίας  και η κατάκτηση αυτής της  διεπιστημονικής γνώσης θα οδηγήσει τελικά στην απορρόφησή σας σε ποιοτικές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Πτυχίο σήμερα πρέπει να σημαίνει δουλειά.

Το πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο να μετεξελιχθεί σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνονται σαν στο σπίτι τους μόνο ακραία και περιθωριακά στοιχεία. Εσείς πρέπει να αισθάνεσθε στο σπίτι σας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όχι οι μπαχαλάκηδες, όχι οι καταληψίες και όχι οι διακινητές ναρκωτικών. Όχι αυτοί που δεν έχουν καμία  στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει γκέτο μηδενισμού. Αυτό επιδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Κι εμείς αυτό θα το αποτρέψουμε. Το πανεπιστήμιο αποτελεί αναγκαίο στοιχείο κάθε ανοιχτής κοινωνίας. Και αυτό εσείς είστε εδώ, εσείς οι Δαπίτισες και οι Δαπίτες των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. για να το υπερασπιστείτε, ώστε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που οδηγεί στο μέλλον.

Ξέρουμε και πού θέλουμε να πάμε, και ξέρουμε πώς θα πάμε εκεί. Και σας διαβεβαιώνω κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Οι τραμπουκισμοί και οι βανδαλισμοί δεν τρομάζουν το δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα. Ξέρω καλά τί αντιμετωπίζετε στα αμφιθέατρα και στα προαύλια. Και ξέρω πως με αποφασιστικότητα, δημοκρατικές αξίες και ψυχραιμία θα κάνετε αυτό που πρέπει για να μείνει το Πανεπιστήμιο ανοιχτός χώρος σκέψης και παιδείας. Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς, αλλά θα υπερασπισθούμε με πάθος τις ιδέες και τις αξίες μας. Η Κυβέρνηση σήμερα αφήνει για να μην πω ενθαρρύνει να δημιουργηθεί ένα παρακράτος στα Πανεπιστήμια. Δεν θα το αφήσουμε. Το Πανεπιστήμιο είναι πόρτα για το μέλλον και δεν θα γίνει σκοτεινό πεδίο επιστροφής στο χειρότερο παρελθόν.

Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και οι Δαπίτες είστε πολίτες του κόσμου. Καμία γενιά πριν από τη δική σας δεν είχε τέτοιο εύρος γνώσης, καθημερινή επικοινωνία με κάθε γωνιά της γης μέσω της τεχνολογίας με την οποία είστε τόσο εξοικειωμένοι. Είμαι αρκετά μεγαλύτερος από σας όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο και έπρεπε να κάνω έρευνα για κάποια εργασία. Υπήρχαν κάτι μεγάλα συρτάρια με καρτέλες τα οποία τα τραβούσες άνοιγες για να βρεις τα βιβλία τα οποία βρισκόντουσαν στις βιβλιοθήκες. Σήμερα με μια απλή αναζήτηση από το Google έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να θέλετε. Είστε πολίτες του κόσμου, με πρόσβαση σε απίστευτες δυνατότητες αλλά δεν έχετε ευκαιρίες. Και εγώ θέλω η Ελλάδα να είναι μια ανοιχτή χώρα.

Ζούμε ήδη τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Της πρωτοφανούς - για την ανθρώπινη ιστορία - σύζευξης ανθρώπου και μηχανής. Της έξυπνης μηχανής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, ο πλήρης  αυτοματισμός, το 3D print, το Internet of Things, το blockchain είναι ένας νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας. Ανοίγεται μπροστά σας. Εσείς είστε αυτοί που θα ζήσετε τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στην απασχόληση, εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να έχετε συνεχώς νέα εφόδια, αφού η ζωή σας, θα απαιτεί διαρκώς νέα προσόντα και νέες δεξιότητες.  Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το μέλλον ούτε φοβικά και ούτε συντηρητικά. Χρειάζεται σχέδιο και σωστή πολιτική πρόταση για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στη νέα αυτή εποχή με εσάς, τους νέους ως πρωταγωνιστές. Όλα γύρω μας αλλάζουν.

Η δημογραφική εξέλιξη και η ανάγκη για νέα προσόντα θα αλλάξει την αγορά εργασίας. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που εξελίσσουν τα προσόντα τους και σ’ αυτούς που μένουν σε όσα ξέρουν από το Πανεπιστήμιο, θα μεγαλώσει. Άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία είπε ο Γραμματέας της ΔΑΠ – Τ.Ε.Ι. Η πραγματικότητα ότι πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπά τα οποία μέχρι σήμερα, δυστυχώς κυριαρχούν ακόμα στην εκπαίδευση. Εμείς δεν μιλάμε για Τ.Ε.Ι., μιλάμε για Πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών που θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη επαφή με την αγορά εργασίας, πραγματική πρακτική άσκηση και καλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Και  είναι υποχρέωσή μας όλα αυτά τα οποία σας είπα να τα εντάξουμε σε ένα σχέδιο που να δίνει προοπτική της εξέλιξης και της προόδου σε όποιον θέλει να πιάσει κάθε ευκαιρία που θα του δίνεται.

Νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν. Επαγγέλματα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα εξαφανισθούν. Όλα όμως θα προσαρμοστούν στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής. Και η προσαρμογή αυτή θέλει σωστή προετοιμασία. Σας ρωτώ: Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις φοβικά και ιδεοληπτικά, όπως ο Υπουργός Παιδείας που αναφερόμενος στην 4η βιομηχανική επανάσταση μας είπε ότι «έρχεται με ιδεολογικό πακέτο»; Αυτό ενδιαφέρει τον κ. Γαβρόγλου; Αυτό είναι το θέμα μας; Ίσως αυτό να είναι το θέμα για την ανεκδιήγητη παρέα που μας κυβερνάει, αλλά στην Ελλάδα που έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση, η προτεραιότητα είναι άλλη. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Η προτεραιότητα είναι πώς θα δώσουμε σωστή, χρήσιμη εκπαίδευση με ανοικτούς ορίζοντες στα παιδιά, πώς θα αλλάξουμε το πλαίσιο σπουδών μας ώστε να φτάσουμε το μέλλον προτού μας αφήσει αρκετά πίσω. Πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα των ήδη παρεχόμενων σπουδών και πώς θα δημιουργήσουμε νέα τμήματα της νέας εποχής. Πώς θα επενδύσουμε στη δια βίου μάθηση ώστε να αποκτούμε συνέχεια νέες δεξιότητες που θα μας είναι απαραίτητες σε μια αγορά εργασίας που θα αλλάζει ραγδαία. Μπορούμε να το κάνουμε; Φυσικά μπορούμε να το κάνουμε. Αναλογιστείτε πού ήταν η Εσθονία το 1990 και που είναι σήμερα. Τότε έβγαινε από τις σκοτεινές εποχές του υπαρκτού σοσιαλισμού, του κομμουνισμού για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και σήμερα είναι πρωτοπόρος της ψηφιακής τεχνολογίας και πολύ μπροστά από πολλές χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Μπορούμε και εμείς να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος και αυτή είναι η μόνη λύση.


Φίλες και φίλοι, εσείς είστε η γενιά της μεγάλης αλλαγής. Και καμία μεγάλη αλλαγή στην ιστορία δεν έγινε χωρίς τους νέους μπροστάριδες. Πιστεύω σε εσάς και θα δώσω την ευκαιρία σε πολλούς από σας να αλλάξετε τα πράγματα μέσα από την ενασχόλησή σας με τα κοινά. Και είναι δέσμευσή μου σε κάθε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σε κάθε εκλογική περιφέρεια να συμμετέχει ένας τουλάχιστον νέος.

Κρατήστε, λοιπόν, ζωντανή την αισιοδοξία σας. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας.  Δεν θα ανεχτούμε και δεν θα ανεχτώ μια Ελλάδα στην οποία το καλύτερο διαβατήριο για την επιτυχία να είναι στην κυριολεξία το διαβατήριο. Και κυρίως μην γυρίσετε την πλάτη σας στα κοινά. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, δεν γράφετε από αυτούς που απέχουν. Ελάτε να γράψουμε μαζί την δική μας ιστορία. Δώστε τη μάχη μαζί μας. Στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας. Αλλά και στο Facebook και στο twitter. Δώστε την μάχη επώνυμα, χωρίς κουκούλες, όχι κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα. Δώστε τη μάχη με την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια ότι ανήκετε σε μία μεγάλη Παράταξη με μεγάλη ιστορία και με ελπιδοφόρο μέλλον.

Μια Παράταξη που έχει κερδίσει τη μάχη των ιδεών. Και τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Μπορούμε όλα να τα ξανακερδίσουμε. Μπορούμε να πάμε μπροστά. Μπορούμε να πάμε μπροστά μαζί σας. Εσείς είστε το μέλλον. Και είμαστε εδώ για να ελευθερώσουμε το μέλλον. Είμαστε εδώ γιατί αξίζουμε καλύτερα, αλλά και γιατί έχουμε να πάμε την Ελλάδα πολύ μακριά.  Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Και σας θέλω στην πρώτη γραμμή. Να είσστε καλά σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σας, σας ευχαριστώ για τις μάχες που δίνετε για τη μεγάλη μας Παράταξη, για τη Νέα Δημοκρατία. Συγχαρητήρια και πάμε μπροστά, πάμε δυνατά μέχρι τη μεγάλη τελική νίκη.





ΣτΕ: Τα παιδιά μπορούν να έχουν και το επώνυμο της μητέρας τους



Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι δυνατή η αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου τέκνου ή η προσθήκη και του επωνύμου του δεύτερου (δύο επώνυμα) γονέα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν την αλλαγή αυτή και ακύρωσε απόφαση του δημάρχου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γονείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση του δημάρχου Αθηναίων με την οποία ανακλήθηκε παλαιότερη απόφασή του που είχε εγκρίνει την αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου παιδιού τους, με την προσθήκη σε αυτό του επωνύμου της μητέρας του.

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία: «Το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει την δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ' αρχήν διά της διοικητικής οδού.

Το αρμόδιο διοικητικό όργανο οφείλει σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών την μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, αν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του».

Παράλληλα, το άρθρο 1505 του Αστικού Κώδικα, «δεν αποκλείει την μεταβολή του επωνύμου του τέκνου, με την αντικατάσταση του αρχικού επωνύμου με το επώνυμο του άλλου γονέα ή με την προσθήκη του επωνύμου και του άλλου γονέα, κατόπιν αιτήσεως του ιδίου του τέκνου ή, εφ' όσον είναι ανήλικο, των γονέων του ως ασκούντων τη γονική μέριμνα» και εφόσον «συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν, την αιτουμένη μεταβολή».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γονείς μετά το γάμο τους δήλωσαν ως επώνυμο του παιδιού τους αυτό του πατέρα. Στη συνέχεια, οι γονείς με αίτησή τους στον δήμαρχο Αθηναίων ζήτησαν να εγκριθεί η αλλαγή του επωνύμου του παιδιού και στο επώνυμο του πατέρα να προστεθεί και της μητέρας του.

Οι γονείς επικαλέσθηκαν ως σοβαρό λόγο το γεγονός ότι το επώνυμο της μητέρας, «έλκει σημαντικό θετικό παρελθόν ήδη από τον 19ο αιώνα», μνημονεύοντας πρόσωπα της μητρικής γραμμής (παππού και προπάππο του ανηλίκου) που έφεραν το επώνυμο αυτό και ότι πρόκειται για ένα «βαρύ και χρήσιμο στην σύγχρονη ζωή επώνυμο» για την σταδιοδρομία του ανηλίκου τέκνου».

Αρχικά ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε δεκτή την αλλαγή-προσθήκη του δεύτερου επωνύμου, αλλά μέσα σε 6 μήνες ανακάλεσε την πρώτη απόφασή του.

Όμως, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι η δεύτερη απόφαση του δημάρχου Αθηναίων είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Από τη Θεσσαλονίκη στο κολαστήριο του Άουσβιτς: Όσο ζω θα διηγούμαι όσα βίωσα



Όταν τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόταν στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, στον Θεσσαλονικιό (στην καταγωγή) επιζώντα Μοσέ Αελιόν, λίγοι ίσως ήταν αυτοί που έφεραν αμέσως στο νου τη φιγούρα του. 

Μικρός το δέμας, αλλά με βλέμμα σπινθηροβόλο και λόγο φλογερό, ο Μοσέ Αελιόν είχε ταξιδέψει το 2013 στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, από το Ισραήλ όπου ζει πλέον μόνιμα, προκειμένου να βροντοφωνάξει μαζί με όλους όσοι πήραν μέρος στην πρώτη πορεία μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, «Ποτέ ξανά»! 

Σήμερα, έδωσε και πάλι το «παρών» στο ετήσιο «ραντεβού μνήμης» στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία μνήμης που ακολούθησε προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό για τους 50.000 έλληνες Θεσσαλονικείς, Εβραίους το θρήσκευμα, που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Μοσέ Αελιόν δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της μνήμης. 

«Από χρόνια πιστεύω ότι είναι ουσιώδες να μην ξεχαστεί από την ανθρώπινη συνείδηση ποτέ τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Γι' αυτό αποφάσισα, όπως και πολλοί άλλοι διασωθέντες, να διηγούμαι, όσο ζω, όσα βίωσα» έλεγε, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αελιόν, ο οποίος θεωρεί πως οι προσωπικές αυτές αφηγήσεις και τα βιβλία που έχουν γραφεί συμβάλλουν ώστε «να ξέρει η ανθρωπότητα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πάλι οπουδήποτε, γι' αυτό και θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να το αποφύγει με όλη της τη δύναμη, με κάθε τρόπο».

Ήταν ακόμη παιδί...

Ο Μοσέ Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 25η Φεβρουαρίου 1925. Οι γονείς του, Ελί και Ραχήλ, και ο ίδιος μαζί με την κατά ενάμιση χρόνο μικρότερη αδελφή του Νίνα κατοικούσαν σε ένα σοκάκι της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι του παππού του. Ήταν άγουρο παιδί ακόμα όταν οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και ο φόβος άρχισε να κυριεύει την οικογένειά του καθώς είχαν ακούσει, από την αρχή του πολέμου, ότι οι Ναζί κακομεταχειρίζονταν τους Εβραίους τόσο στη Γερμανία όσο και στις περιοχές που κυρίευαν.

Τον Ιούλιο του 1942, όταν οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους άνδρες της Θεσσαλονίκης (18-45 ετών) στην πλατεία Ελευθερίας, ο Μοσέ Αελιόν ήταν ...τυχερός αφού ήταν μισό χρόνο μακριά από το κατώφλι των 18 χρόνων. 

«Έπειτα από 2-3 ώρες αρχίσαμε να ακούμε ότι οι Γερμανοί τους έδερναν, δεν τους άφηναν να πιουν νερό, τους έκαναν ασκήσεις... Καταλάβαμε ότι κάτι νέο συμβαίνει. Και πραγματικά, έπειτα από μερικές μέρες, κάλεσαν πολλούς απ' αυτούς και τους πήραν σε καταναγκαστικά έργα σε διάφορα μέρη της Ελλάδα» σημειώνει και θυμάται πως από τότε και για τους επόμενους δυο μήνες, οι εχθρικές προς τους Εβραίους ενέργειες διαδέχονταν η μία την άλλη.

«Όρισαν πέντε περιοχές στην πόλη στις οποίες επιτρέπονταν να κατοικούν οι Εβραίοι (γκέτο), μας υποχρέωσαν να ράψουμε στο αριστερό μέρος των ρούχων μας ένα κίτρινο αστέρι, μας διέταξαν να σημαδέψουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας, απαγόρευσαν στους Εβραίους μαθητές να πάνε στα σχολεία, ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τους Εβραίους στην Πολωνία».
Κλεισμένοι στα βαγόνια

Στις 15 Μαρτίου του 1943 έφευγε το πρώτο τρένο θανάτου για τα στρατόπεδα-κολαστήρια των Ναζί. Ο Μοσέ Αελιόν και η οικογένειά του έμελλε να κάνουν το μακρύ ταξίδι τον επόμενο μήνα -ένα ταξίδι, κάθε λεπτό του οποίου είναι ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη του. 

«Έξι μέρες και έξι νύχτες ήμασταν κλεισμένοι μέσα στα βαγόνια, ώσπου φτάσαμε στον τελικό προορισμό. Η κατάσταση στα βαγόνια ήταν πολύ δύσκολη: στο βαγόνι μας ήμασταν περισσότεροι από 80 άνθρωποι. Το μόνο φως έμπαινε από δύο μικρά παράθυρα στις δύο άκρες του βαγονιού. Για αποχωρητήριο χρησίμευε ένα βαρέλι κομμένο στα δυο, δεν γινόταν διανομή φαγητού, κάθε 2-3 μέρες σταματούσε το τρένο σε κάποιον απομονωμένο σταθμό και μας άφηναν να κατεβούμε και να γεμίζουμε νερό. Τότε άδειαζαν το βαρέλι. Αν κάποιος πέθαινε, τον άφηναν έξω από το βαγόνι και υποχρέωναν την οικογένειά του να συνεχίσει το ταξίδι. Όλα αυτά δεν ήταν καλοί οιωνοί αλλά ελπίζαμε πως σύντομα θα περάσουν».

Τα άσχημα όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά τα όσα βίωσαν στη συνέχεια είναι απ' αυτά που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους. Όταν κατά τα μεσάνυχτα της έκτης ημέρας έφτασαν στον τελικό σταθμό νόμιζαν ότι ήταν στην Κρακοβία, όπως τους είχαν πει. Όταν άρχισαν να βλέπουν τους ανθρώπους «με τα ρούχα με τις λωρίδες», όπως τους περιγράφει, και να τους χωρίζουν βίαια σε ομάδες, κατάλαβε πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ο χωρισμός με την οικογένειά του

«Στην οικογένειά μας χωριστήκαμε, όπως μας διέταξαν. Ο θείος μου κι εγώ σε μια ομάδα, ο παππούς μου με τους γέρους και οι γυναίκες μαζί. Μόνο για την αδελφή μου, που ήταν ενάμιση χρόνο νεότερη από εμένα, ήμασταν διστακτικοί. Στο τέλος είπαμε να πάει με τις άλλες γυναίκες της οικογένειας, χωρίς να ξέρουμε ότι την καταδικάσαμε, με την απόφασή μας αυτή, σε άμεσο θάνατο» λέει. 

«Τις οικογένειές μας τις θανάτωσαν και τις έκαψαν τη νύχτα που φτάσαμε» τού έλεγε δυο μήνες αργότερα ένας συμμαθητής του, που πριν από το Άουσβιτς, όπου και αντάμωσαν, είχε μείνει στο Μπιρκενάου.

Ο θάνατος που τον σημάδεψε

Ο πατέρας του είχε πεθάνει το 1941, λίγες μέρες μετά την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, και τώρα ο Μοσέ Αελιόν έχανε και την πολυαγαπημένη του μητέρα και την αδελφή του, η απώλεια της οποίας έμελλε να σημαδέψει τον ρου της ζωής του. 

Σαν σαράκι ο καημός, του έτρωγε τα σωθικά ώσπου ο θρήνος έγινε τραγούδι- ένα τραγούδι στα Λαντίνο (ισπανοεβραϊκά), με τίτλο «La Djovinika al Lager» (Η Κοπέλα στο Λάγκερ -στρατόπεδο), για την αδελφή του, «που άνθρωποι θηρία, στο Λάγκερ σαν τη ΄φέραν, την έκαψαν στις φλόγες».

Εκεί, μιλά για μια «όμορφη κοπέλα, κορούλα αγαπημένη / που οι γονείς της είχαν, στα πούπουλα βαλμένη, την ντύναν με μετάξι, τη στόλιζαν χρυσάφι, μακριά την εκρατούσαν από κακό κι αγκάθι». Περιγράφει το δύσκολο ταξίδι με τα τρένα του θανάτου –«Οι Γερμανοί μια μέρα, απ΄ τη φωλιά την πήραν/ Με μάνα και πατέρα, στο λάγκερ την εσύραν/ Ημέρες, νύχτες έξι, τους κράτησαν κλεισμένους/ Σε σκοτεινά βαγόνια, και απομονωμένους»- αλλά και την τραγική της κατάληξη: «Μα σαν στο Μπιρκενάου, το λάγκερ του θανάτου/ Τη βάλαν, ένα δύο, η τύχη της αλλάχθει/ Χωρίς να καταλάβει, αυτά που της συμβαίνουν/ Γυμνή στο μπάνιο είναι, και την απολυμαίνουν/ Κραυγάζουν και τη δέρνουν, πρωί και μεσημέρι/ Το όνομά της τώρα, ο αριθμός στο χέρι».

Τα ελληνικά που δίδαξε

Και μπορεί να αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συγγραφικής του δραστηριότητας στα Λαντίνο, μετά την απελευθέρωση, αλλά στο Άουσβιτς δίδαξε ελληνικά σ' έναν πολωνό κατάδικο, «πολύ σπουδαίο πρόσωπο, καλόγερο, που ήξερε και δίδασκε τα αρχαία λατινικά και τα λατινικά». 

Στο νοσοκομείο όπου βρέθηκε για μια επέμβαση στο αυτί, γνώρισε αυτόν τον Πολωνό, ο οποίος του ζήτησε να του μάθει νέα ελληνικά. «Εδώ, στο λάγκερ;» απόρησε ο Μοσέ Αελιόν αλλά ο Πολωνός διψούσε για μάθηση κι έτσι επί ενάμιση χρόνο συνεχίστηκαν τα μαθήματα, στο τέλος των οποίων του έδινε ένα κομμάτι ψωμί ή κάποιου άλλου είδους τροφή. 

Ένα τέτοιο κομμάτι ψωμί έδωσε και στον θείο του, στην προσπάθειά του να τον κρατήσει στη ζωή, καθώς εκείνος, όταν έμαθε ότι οι Ναζί είχαν θανατώσει τη γυναίκα και το παιδί του έπεσε σε κατάθλιψη, αλλά η προσπάθειά του ήταν μάταιη. Σε λίγο καιρό, ο νεαρός τότε Μοσέ έμεινε μόνος απ΄ όλη την οικογένεια.
75 χρόνια μετά

Κατάφερε να βγει ζωντανός από την «πορεία θανάτου» που τους υποχρέωσαν οι Ναζί, στα τέλη Ιανουαρίου του 1945, πέρασε από το Μάουτχαουζεν και το Μελκ για να βρεθεί στο Έμπενζεε, εκεί όπου η κατάσταση ήταν τέτοια που «το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορούσε να φανταστεί χειρότερη» αλλά κι εκεί απ' όπου έμελλε, λίγο αργότερα, να απελευθερωθεί. Σαν σήμερα θυμάται εκείνη την ημέρα που «όλοι έτρεχαν στα τανκς και ήθελαν να τα αγγίξουν» κι έτρεξε κι αυτός όπως μπορούσε... 

«Στην κεραία ενός τανκ βλέπω μια μικρή σημαία. Ένας από το πλήρωμα ήταν ελληνικής καταγωγής. Πολλοί Έλληνες συγκεντρωθήκαμε γύρω απ' αυτό και σε μια στιγμή ακούστηκε αίφνης ο ελληνικός ύμνος. Αν και σε πολύ δύσκολη σωματική κατάσταση, ήμασταν ελεύθεροι!».

Σήμερα, ο Μοσέ Αελιόν μετρά πάνω από εννέα δεκαετίες ζωής κι έχοντας καταφέρει να επιζήσει του Ολοκαυτώματος, μέσα από συνθήκες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη. Πέρυσι, άναψε έναν από τους επτά πυρσούς, την ημέρα μνήμης για τους ήρωες και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στο Yad Vashem, και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αφηγείται την ιστορία του ως την τελευταία του πνοή για να μην συμβεί ξανά μια θηριωδία ανάλογη του Ολοκαυτώματος.



in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ