Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Λογαριασμό στην Ελβετία είχε ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Human Rights 360» με τα fake news για τους «38» στον Έβρο

 


Χρηματοδοτήσεις που δεν εκπλήρωναν τον σκοπό τους, διακίνηση χρήματος μεταξύ ΜΚΟ και οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές ήταν τα ευρήματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μετά την ενδελεχή έρευνα κλιμακίων του στα οικονομικά της «Human Rights 360», που οδήγησε στο «πάγωμα» των λογαριασμών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και στο άνοιγμα εισαγγελικής έρευνας.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μπήκε στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έρευνα να διεξάγεται κατά προτεραιότητα έπειτα από παραγγελία του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Εβρου.

Το διά ταύτα του πορίσματος, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ενώ ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα, αν και η «Human Rights 360» ιδρύθηκε από τον Ε.Φ., από μια χρονολογία κι έπειτα διαχειρίστρια εμφανίζεται η Ο.Π., η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του ιδρυτή, αλλά πρόκειται για νομικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, που βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ δεν θα πρέπει να αμείβεται.

Την ίδια στιγμή, από το μητρώο των ΜΚΟ εμφανίζεται ως δικαιούχος η Α.Π., μητέρα του ιδρυτή της οργάνωσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ΜΚΟ έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με τον τίτλο «Philanthropy 360 Advisors» στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο Ε.Φ. Κατά τους ελεγκτές, τα χρήματα «ταξίδευαν» μέσω της σύμβασης έργου έως την εταιρία της Ελβετίας, ενώ από την ελβετική εταιρία έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ίδρυμα Ωνάση: Ο πρώτος πλήρης οδηγός για δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων στη χώρα μας

 


Ο πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και ένα πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων για ενηλίκους, δημιουργήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση.

Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Στόχος του είναι να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Σημαντικές ερωτήσεις, που κάθε ενήλικος πολίτης θέλει να θέσει γύρω από το σπουδαίο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας, μπορούν πλέον να απαντηθούν είτε μέσα από τον πρώτο πλήρη οδηγό που φτιάχτηκε στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είτε με τη συμμετοχή στα διαδικτυακά σεμινάρια, που θα διοργανώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Ίδρυμα Ωνάση: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους

Κάθε μία ώρα 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα  χρόνια. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συγγενής μας, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, εμείς οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας, αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γνωρίζουμε άραγε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες για καθέναν από εμάς να χρειαστεί στη ζωή του να λάβει κάποιο όργανο λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας παρά να προσφέρει;

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.

Ίδρυμα Ωνάση: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό, αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητο θέμα.

Ο πληρέστατος οδηγός, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΟΜ, θα αποτελέσει και τη βάση του ενημερωτικού προγράμματος ενηλίκων. Εγκαινιάζεται έτσι, από τον Ιανουάριο του 2023, μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του ΕΟΜ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρικός στόχος είναι η ορθή και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων πραγματικά μας αφορά όλους.

Μέσα ενημέρωσης, φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι οργανισμοί, σύλλογοι με κοινωνικό έργο, αλλά και επιχειρήσεις, που θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στα Organmeetings: εκεί όπου η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Τόσο ο οδηγός των Organmeetings όσο και η φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε αυτά είναι αναρτημένα στο www.onassis.org. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες 3 ημερομηνίες για το 2023 είναι: 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15.00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Ίδρυμα Ωνάση: Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια;

Αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί έναν φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω οργανισμούς και να οργανώσουν δράσεις όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών.

Όσοι θα συμμετέχουν στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα:

-Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους - ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο.

-Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα ενός φορέα, μιας εταιρείας κλπ;

Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κλπ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

-Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για 2η φορά, με νέο αριθμό προσώπων/εργαζομένων/μελών;

Φυσικά, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η αρχική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.


iefimerida.gr



Γελάει η υφήλιος με τον Ερντογάν που σώζει στημένους ανθρώπους πουν δήθεν αυτοκτονούν

 


Παρακμιακός και γελοίος ο Ερντογάν κάνει σώου, σώζοντας δήθεν άνδρα που πήγε να αυτοκτονήσει από γέφυρα -Το είχε ξανακάνει το 2015.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο "σωτήρας" Ταγίπ Ερντογάν έσωσε έναν πολίτη της Τουρκίας από αυτοκτονία και το περιστατικό καταγράφηκε σε κάμερες, κάνοντας όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην υφήλιο να γελάνε.

Την Παρασκευή σε μία από τις γέφυρες του Βοσπόρου, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν περνούσε και καλά τυχαία με τη συνοδεία του από το σημείο, είδε έναν πολίτη να ετοιμάζεται να πέσει από τη γέφυρα, σταμάτησε το προεδρικό όχημα και πήγε κοντά του, για να τον πείσει να μην πηδήξει.

Στη συνέχεια, φαίνεται ότι δήθεν ο άνδρας άλλαξε γνώμη και δεν έπεσε στο κενό και ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σε μέλη της φρουράς του εντολή να τον φροντίσουν.

Στην πράξη αυτή προχώρησε ο Ερντογάν καθώς πήγαινε στο ναυπηγείο Πέντικ για να παραδώσει στο Πακιστάν μίας τουρκικής κατασκευής κορβέτα.

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί το 2015, όταν ο Ερντογάν διέσχιζε με την αυτοκινητοπομπή του τη γέφυρα του Βοσπόρου και έσωσε και πάλι προεκλογικά έναν άνδρα που σκόπευε να αυτοκτονήσει.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου στην τηλεόραση του ALPHA, στην εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται»

 


Ν. Γερμανού: Περάστε κύριε Πρόεδρε, μεγάλη μας χαρά, από δω περάστε. Είναι μεγάλη μας χαρά…


Κ. Μητσοτάκης: Η χαρά είναι δική μου και συγχαρητήρια για την ωραία σας εκπομπή και για τις ωραίες φιλοζωικές πρωτοβουλίες σας. Τα είδα αυτά τα δύο κουκλιά (είχαν παρουσιαστεί δύο σκυλάκια στην εκπομπή).


Ν. Γερμανού: Ναι, το ξέρω ότι θα το εκτιμούσατε, γιατί γνωρίζω πολύ καλά την αγάπη που έχετε κι εσείς και σαν άνθρωπος, αλλά και σαν Πρόεδρος και σαν Πρωθυπουργός έχετε κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα, έχετε κάνει πολλά.


Κ. Μητσοτάκης: Ναι και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα.


Ν. Γερμανού: Ναι, πρέπει.


Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει μία σημαντική πρόοδος, έχουμε πια και μία Γενική Γραμματεία επιφορτισμένη με τα ζητήματα των αδέσποτων ζώων. Πιέζουμε πολύ τους Δήμους να είναι πιο συνεργάσιμοι και να αναλάβουν στα σοβαρά το έργο αυτό. Και, βέβαια, νομίζω ότι εκπαιδεύουμε συνολικά την ελληνική κοινωνία στο τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά φιλόζωος. Και ως μία οικογένεια που έχουμε σκυλιά στο σπίτι, έχουμε σκύλο στο Μαξίμου, ξέρουμε πόσο μεγάλη χαρά μας δίνουν τα ζώα και πόσο επίσης μας παρηγορούν και μας ηρεμούν στις δύσκολες στιγμές μας.


Ν. Γερμανού: Έχω πάρα πολλά πράγματα να πω μαζί σας, έχω πάρα πολλά πράγματα να σας ρωτήσω. Κατ’ αρχάς θέλω να σας πω ότι επειδή η πλειοψηφία που βλέπει αυτή την εκπομπή είναι γυναικείο κοινό, θέλω να ξεκινήσουμε με τα της επικαιρότητας.


Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ περαστικά στην αδερφή σας, γιατί είδα την ανάρτησή σας το πρωί, την οποία συνοδεύσατε, όμως, και με κάτι που αφορά μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Δεν σταθήκατε μόνο στο πρόβλημα της αδερφής σας, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει καρκίνο στο μαστό, αλλά σε πρώιμο στάδιο γιατί το βρήκε έγκαιρα, άρα λοιπόν είναι αντιμετωπίσιμο.


Κ. Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο, πάντα, για οποιονδήποτε να ακούει ότι ένα στενό του πρόσωπο αντιμετωπίζει έναν καρκίνο και ο λόγος για τον οποίο επέλεξα -σε συνεννόηση προφανώς με την αδερφή μου- να δημοσιοποιήσω τη δική της προσωπική ιστορία είναι ακριβώς για να αναδείξω τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης και των εξετάσεων που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού σε ένα πρώιμο στάδιο, ώστε να έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να τον κάνουμε καλά.


Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι εμείς εδώ και ένα χρόνο, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δρομολογήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, το ονομάσαμε πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».


Ν. Γερμανού: Το γνωρίζω, ναι.


Κ. Μητσοτάκης: Θα το γνωρίζουν -φαντάζομαι- και πολλές από τις κυρίες που μας ακούν.


Ν. Γερμανού: Σίγουρα, σίγουρα.


Κ. Μητσοτάκης: Σας έρχεται πια ένα μήνυμα από το ελληνικό κράτος να σας πει ότι μπορείτε να κάνετε δωρεάν μαστογραφία. Το πρόγραμμα αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών.


Πολλές έχουν κάνουν μαστογραφία πιο πριν γιατί η μαστογραφία συνίσταται πια από τα 40. Πολλές γυναίκες, όμως, δεν είχαν ξανακάνει ποτέ μαστογραφία. Και η δυνατότητα να κάνουν μαστογραφία σε μια δημόσια ή σε ιδιωτική δομή είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και ξέρω, βέβαια, ότι υπάρχει πάντα φόβος. Λες «τώρα πού να πάω να ψαχτώ. Κι αν βρω κάτι;».


Ν. Γερμανού: Όλοι το φοβόμαστε.


Κ. Μητσοτάκης: Η απάντηση σε αυτό είναι ότι αν είναι να βρεις κάτι, καλύτερα να το βρεις νωρίς. Και πρέπει να σου πω -μου επιτρέπεις τον ενικό…


Ν. Γερμανού: Φυσικά, φυσικά.


Κ. Μητσοτάκης: Πρέπει να σου πω ότι από τις πρώτες μαστογραφίες που κάναμε εντοπίσαμε παραπάνω από 3.000 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο. Σκέψου, 3.000 γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο και τον βρήκαν σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσουν τώρα από αυτή τη διαδικασία της θεραπείας, άλλοτε απαιτείται χημειοθεραπεία, άλλοτε εγχείρηση, άλλοτε και τα δύο, αλλά να ξέρουν ότι έχουν πολύ καλές πιθανότητες να γίνουν καλά.


Και η μεγαλύτερη πιστοποίηση ότι μπορούν να ξεπεράσουν την ασθένεια είναι οι δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες οι οποίες νίκησαν τον καρκίνο του μαστού. Είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος και είναι πραγματικά αμαρτία να χάνουμε σήμερα -γιατί χάνονται ζωές, πεθαίνουν γυναίκες- επειδή δεν τόλμησαν, δεν ήθελαν, φοβήθηκαν να πάνε να κάνουν αυτή την εξέταση.


Ν. Γερμανού: Να το διαγνώσουν έγκαιρα. Θα μείνω λίγο στις γυναίκες, θα μείνουμε αρκετά στις γυναίκες -με την άδειά σας- γιατί διάβαζα και το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του κ. Άκη Σκέρτσου για τις γυναικοκτονίες, για τις οποίες εχθές κιόλας το βράδυ μιλήσατε, ήταν και η παγκόσμια ημέρα εχθές για τις γυναικοκτονίες, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.


Η κυβέρνηση, λοιπόν, μοιάζει να το έχει πάρει σοβαρά. Το μοιάζει δεν το λέω ειρωνικά, ξέρετε πώς το εννοώ, εννοώ φαίνεται να το έχει πάρει σοβαρά. Γίνονται κινήσεις. Ξεκινάνε παραρτήματα σε Αστυνομικά Τμήματα τα οποία θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με γυναίκες οι οποίες πάνε να καταγγείλουν και δεν θα έρχονται πια αντιμέτωπες με έναν αστυνόμο που θα τους λέει «πήγαινε αγάπη μου σπίτι σου τώρα και βρες τα με τον άντρα σου».


Έρχεται ένα Panic button στα χέρια μας πλέον, στα χέρια μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί, το έχει καταγγείλει και πλέον θα υπάρχει μια εφαρμογή που θα είναι το «κουμπί του πανικού».


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο πάντα υπήρχε. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες πια έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.


Ν. Γερμανού: Να μιλάνε.


Κ. Μητσοτάκης: Ξεκινώντας με τα ζητήματα που αφορούν το #MeToo, τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σεξουαλικής κακοποίησης, μέχρι ζητήματα ακόμα πιο δύσκολα, πιο σκληρά: έμφυλη βία, βία εντός της οικογένειας, κακοποιητικοί σύζυγοι, σύντροφοι.


Αυτά πάντα συνέβαιναν. Αυτό το οποίο πιστεύω ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι γυναίκες έχουν το θάρρος και τη δύναμη να τα καταγγέλλουν και εμπιστεύονται περισσότερο -έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα- αλλά εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος, ότι αν πάνε να κάνουν μία τέτοια καταγγελία, όπως πολύ σωστά είπες, δεν θα βρεθεί κάποιος να τους πει «άσε μας τώρα, γύρνα πίσω και βρες τα». Γιατί αυτή ήταν πολύ συνηθισμένη απάντηση.


Έχουμε στελεχώσει πια μία σειρά από κέντρα ενδοοικογενειακής βίας στα Αστυνομικά Τμήματα. Σήμερα το πρωί ήμουν σε ένα από αυτά στην Καλλιθέα. Με ιδιωτικές χορηγίες τα έχουμε φτιάξει τελείως διαφορετικά από ένα συνηθισμένο Αστυνομικό Τμήμα, πολύ πιο φιλικά, πολύ πιο ανθρώπινα. Είναι στελεχωμένα, σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες αστυνομικούς, εκπαιδευμένες. Και αυτό φυσικά έχει μία ξεχωριστή σημασία: μία γυναίκα να ξέρει ότι θα βρει όχι απλά κατανόηση αλλά και προστασία και φροντίδα.


Ν. Γερμανού: Και θα νιώθει και πιο άνετα με τη γυναίκα.


Κ. Μητσοτάκης: Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η γραμμή 15900…


Ν. Γερμανού: Πολύ σωστά.


Κ. Μητσοτάκης: …24 ώρες το 24ωρο, δέχεται καταγγελίες, δίνει κατευθύνσεις, από νομικές συμβουλές μέχρι άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που μία γυναίκα πάρει και καταγγείλει περιστατικό το οποίο συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.


Και θα έχουμε και πια στα χέρια μας και αυτή την ωραία εφαρμογή, λέγεται Panic button, για τις γυναίκες οι οποίες ήδη έχουν κακοποιηθεί. Είναι ουσιαστικά μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή στο κινητό την οποία δεν χρειάζεται να την γνωρίζει κανείς παρά μόνο η ίδια η γυναίκα, το πατάει και χωρίς να καταλάβει κανείς οτιδήποτε ειδοποιείται αυτόματα η Αστυνομία. Μέσω γεωεντοπισμού ξέρουμε πού είναι το συγκεκριμένο κινητό και μπορεί, αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και πρέπει κάποιος να έρθει στο σπίτι αμέσως να παρέμβει, να αισθάνεται η γυναίκα ότι έχει και αυτή την γραμμή άμυνας σε περίπτωση που πέσει θύμα μίας κακοποιητικής συμπεριφοράς.


Ν. Γερμανού: Αυτό είναι σωτήριο, δηλαδή για μία γυναίκα η οποία δεν μπορεί, ξέρετε, αυτό που λέει: «πού να πάω τώρα; Να κρυφτώ στο μπάνιο να μην πάρει χαμπάρι ο άντρας μου για να τηλεφωνήσω στην Αστυνομία», αυτή η εφαρμογή είναι σωτήρια.


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, και δεν χρειάζεται να το ξέρει κανείς. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να το ξέρει ο άντρας. Και βέβαια εγώ καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι και δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι γυναίκες «συγχωρούν» άντρες και επιτρέπουν συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να γίνουν ανεκτές. Υπάρχουν πάντα πολλές δικαιολογίες.


Πραγματικά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις προκαταλήψεις. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία κακοποιητική συμπεριφορά. Αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο φυσική βία, αλλά και ψυχολογική βία και λεκτική βία. Γι’ αυτό έχουμε παρέμβει και στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε κάνει τις ποινές για όλα τα αδικήματα αυτά πιο αυστηρές. Αλλά επιμένω πάρα πολύ στην εκπαίδευση των νέων παιδιών.


Ήταν πάρα πολύ ωραίο, χθες, στη μεγάλη εκδήλωση την οποία κάναμε, ένα βίντεο το οποίο ίσως κάποια στιγμή αξίζει τον κόπο να το παίξετε στην εκπομπή σας, από το Γ’ Γενικό Λύκειο Αιγάλεω. Παιδιά 16 και 17 χρονών πήραν την πρωτοβουλία να φτιάξουν ένα βίντεο για το θέμα αυτό.


Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από μικρά. Θα έλεγα πριν φτάσουν στην εφηβεία. Από το νηπιαγωγείο ξεκινάμε πια αυτού του είδους τις παρεμβάσεις για το τι σημαίνει σεβασμός, συνολικά σεβασμός και σίγουρα σεβασμός προς το άλλο φύλο και ειδικά προς τα αγόρια, ότι δεν είναι μαγκιά να συμπεριφέρεσαι ή να χρησιμοποιείς μία γλώσσα η οποία να είναι υποτιμητική για τις γυναίκες.


Ν. Γερμανού: Πολύ σωστά.


Κ. Μητσοτάκης: Και βέβαια δεν σου κρύβω ότι ενοχλούμαι και μερικές φορές -δεν το είπα χθες, αλλά θέλω να το πω σήμερα- ότι υπάρχουν δυστυχώς και κάποια είδη μουσικής τα οποία τα ακούν πολύ οι έφηβοί μας. Να μην την ονοματίσω, να μη τη χαρακτηρίσω, νομίζω ότι καταλαβαίνετε σε ποιους αναφερόμαστε.


Ν. Γερμανού: Καταλάβαμε όμως ποια εννοείτε, βεβαίως.


Κ. Μητσοτάκης: Η γλώσσα που χρησιμοποιούν για τις γυναίκες είναι απαράδεκτη. Λες και είναι αντικείμενα μόνο για σεξουαλική εκμετάλλευση.


Ν. Γερμανού: Κι όμως, είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η μουσική, κ. Πρόεδρε.


Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι σημαντικό όμως. Είναι σημαντικό ώστε να αναδείξουμε ότι αυτό το πρότυπο το οποίο αναδεικνύεται -εγώ είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης- αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ότι δεν είναι αυτό το μοντέλο το οποίο θέλουμε να έχουν, ειδικά τα νέα αγόρια, ή αυτό το πρότυπο που πρέπει να έχουν για τα κορίτσια.


Ν. Γερμανού: Ναι, καταλαβαίνω. Θέλω να πάμε σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας. Να εξηγήσω κατ’ αρχάς στους τηλεθεατές μου ότι, όπως καταλαβαίνετε, ο Πρόεδρος και εγώ σήμερα δεν θα κάνουμε μία βαθιά πολιτική συζήτηση. Υπάρχουν άλλες εκπομπές που είναι αρμόδιες για να μιλήσουν με τον Πρωθυπουργό για θέματα -αν περιμένετε- άλλου είδους πολιτικής επικαιρότητας.


Θα κάνουμε μία πιο χαλαρή κουβέντα αλλά θα αγγίξουμε και θέματα επικαιρότητας. Παραδείγματος χάρη το θέμα της «Κιβωτού», το οποίο το χειριστήκατε με άμεσα αντανακλαστικά, ομολογώ, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική διαφάνεια του πράγματος, δηλαδή τοποθετήθηκε αμέσως ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο από την κα. Δόμνα Μιχαηλίδου.


Τα παιδιά είναι ασφαλή αυτή τη στιγμή, κ. Πρόεδρε;


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, είναι ασφαλή. Και το πρώτο μέλημά μας πάντα είναι να είναι ασφαλή τα παιδιά. Είναι μία υπόθεση δύσκολη.


Ν. Γερμανού: Πολύ.


Κ. Μητσοτάκης: Εγείρονται πολλά ερωτήματα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαταλάβουμε τις έρευνες των αρμοδίων αρχών και ειδικά της Δικαιοσύνης και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.


Όμως, είχαμε αρκετά δεδομένα στη διάθεσή μας για να προχωρήσουμε σε μία γρήγορη και τολμηρή κίνηση, να αλλάξουμε το Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουμε τοποθετήσει ανθρώπους υψηλοτάτου κύρους, με πολλή μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων δομών. Άρα, μας ενδιαφέρει να δούμε και τι έγινε ως προς τα οικονομικά. Διότι αυτές είναι δομές που διαχειρίστηκαν μεγάλα ποσά χρήματος, πρωτίστως από ιδιωτικές δωρεές, να σιγουρευτούμε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή και στη συνέχεια να δούμε με ποιον τρόπο πρέπει να διοικηθεί αυτή η δομή.


Με τελικό σκοπό, όμως, να έχουμε λιγότερα παιδιά σε δομές. Διότι το μεγάλο πρόβλημα εδώ και είναι διαχρονικό αυτό το θέμα, είναι ότι αυτές οι δομές πολλές φορές -και εγώ να δεχτώ ότι οι πιο πολλές πρωτοβουλίες ξεκινούν πάντα από καλή διάθεση- αλλά από ένα σημείο και πέρα αναπαράγονται στερεότυπα ότι τα παιδιά πρέπει να μένουν στη δομή γιατί είναι ο μόνος τρόπος να συντηρούνται οικονομικά οι δομές.


Αλλά δεν είναι αυτό το καλύτερο για τα παιδιά. Το καλύτερο για τα παιδιά, τελικά, είναι να φεύγουν από τις δομές και να πηγαίνουν σε κάποια οικογένεια, είτε με υιοθεσία είτε με αναδοχή. Αυτός πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά προς τα εκεί κινούμαστε.


Και πρέπει να πω ότι αυτή ήταν πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης. Γιατί ειδικά σε τέτοια θέματα θεωρώ αδιανόητο να μην μπορούμε να συμφωνούμε σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες όταν συζητάμε για θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας.


Αυτή, λοιπόν, πρέπει να είναι η κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους οι οποίοι μπήκαν και διοικούν αυτή τη στιγμή την «Κιβωτό» οι οποίοι με ενθουσιασμό ανέλαβαν αυτή την αποστολή, γιατί περί αποστολής πρόκειται.


Ν. Γερμανού: Περί αποστολής πρόκειται, πολύ σωστά.


Κ. Μητσοτάκης: Αλλά πρέπει να δούμε, γιατί ακόμα είμαστε πίσω, έχουμε κάνει προσπάθεια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ειδικά της υιοθεσίας, όχι μόνο της αναδοχής. Και πρέπει -να το πω πολύ απλά- ένα ζευγάρι το οποίο θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί να μην έχει σημαντικά προσκόμματα και η υιοθεσία να γίνεται γρήγορα και όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία.


Ν. Γερμανού: Και να αποφύγει και τον σκόπελο της γραφειοκρατίας κυρίως.


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, εκεί έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει, αρκετή.


Ν. Γερμανού: Σε τι άλλα θέματα πιστεύετε ότι υπάρχει δουλειά; Δηλαδή αν σας έλεγα να μου πείτε ένα top 3 επιτευγμάτων της κυβέρνησης σε αυτά τα τέσσερα χρόνια και αν σας ζήταγα να μου πείτε σε δύο-τρία πράγματα ακόμα έχουμε δουλίτσα, τι θα μου λέγατε; Πρόχειρα, δε χρειάζεται…


Κ. Μητσοτάκης: Θα έλεγα να μείνω στο δεύτερο, γιατί νομίζω το τι έχουμε κάνει καλά θα αφήσω τους πολίτες να το κρίνουν.


Ν. Γερμανού: Έχετε δίκιο, πολύ ωραία.


Κ. Μητσοτάκης: Θα σου έλεγα ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε στην Υγεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε στην πανδημία, έδειξε τις αρετές του αλλά και τις αδυναμίες του ταυτόχρονα. Και μετά την πανδημία υπήρχε και μία συνολική κούραση πιστεύω, μία εξάντληση όλων. Άρα, η παρέμβαση στην Υγεία σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από την πρόληψη. Αυτά τα οποία λέγαμε, θα έλεγα και πριν από την πρόληψη: τι σημαίνει δημόσια υγεία, τι σημαίνει υγιεινή ζωή, υγιεινή διατροφή, άσκηση, πολιτικές κατά του καπνίσματος, πολιτικές κατά του αλκοόλ, να μην είναι τα παιδιά μας υπέρβαρα. Αυτές οι πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να έχουμε πιο υγιή πληθυσμό.


Πηγαίνοντας στην πρόληψη, στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στον Προσωπικό Γιατρό και μετά στα νοσοκομεία μας. Για μένα αυτό το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το οραματίζομαι, θα ήθελα να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν και πάλι για μία δεύτερη τετραετία.


Πιστεύω ένας δεύτερος τομέας στον οποίο έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε είναι η Δικαιοσύνη. Και εκεί έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχει μια γενική αίσθηση -όχι αδικαιολόγητη, σε καμιά περίπτωση- ότι η Δικαιοσύνη καθυστερεί. Και δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη που θα έπρεπε στη Δικαιοσύνη να εκδικάζει γρήγορα τις υποθέσεις.


Και επειδή η Δικαιοσύνη τελικά είναι το καταφύγιο των αδυνάμων, θεωρώ ότι και εκεί έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα να κάνουμε.


Επίσης, ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας σε έναν τομέα τον οποίο εγώ πιστεύω πάρα πολύ, που έχει να κάνει με τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος.


Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, αλλά η περιβαλλοντική μας ατζέντα είναι ταυτόχρονα και αναπτυξιακή ατζέντα και δημιουργεί καινούργιες θέσεις εργασίας, απαιτεί αλλαγές συμπεριφορών σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δώσουμε, και εκεί, μεγάλη έμφαση.


Και να κλείσω με τα ζητήματα των δικαιωμάτων γενικά, της ισότητας. Εμείς έχουμε μια Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Και δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα και στα ζητήματα της πολιτικής συμμετοχής να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ισχύος. Για τους διορισμούς στο Υπουργικό Συμβούλιο, φέρω εγώ την ευθύνη. Όμως για τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή έχει ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, έχουμε πολλές γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας πια, τελικά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα έχουμε λιγότερες γυναίκες στη Βουλή.


Και επειδή οι γυναίκες είναι το μισό εκλογικό σώμα, μήπως τελικά σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ψηφίζουν περισσότερες γυναίκες; Για σκεφτείτε το λίγο αυτό.


Ν. Γερμανού: Α, για να το σκεφτούμε λίγο αυτό, κυρίες μου. Για να το σκεφτούμε.


Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή. Και γενικά αυτή η στρατηγική, μια μικρή πτυχή της οποίας είναι τα θέματα τα οποία συζητήσαμε πριν, αλλά έχει πάρα πολύ να κάνει με το πώς υποστηρίζουμε την εργαζόμενη μητέρα. Θεσμοί όπως η «Νταντά της Γειτονιάς», που τον δοκιμάζουμε τώρα για πρώτη φορά. Η δυνατότητα, παραδείγματος χάρη, μιας γυναίκας να πάει το παιδί της σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό σε μια ιδιωτική εταιρία. Τώρα έχουμε ευρωπαϊκούς πόρους και θα φτιάξουμε πάνω από 100 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ιδιωτικές εταιρείες.


Καλή ώρα, έρχεσαι στο κανάλι και θέλεις να δουλέψεις, να ξέρεις ότι μπορείς να φέρεις το παιδί σου μαζί, να το αφήσεις κάπου, να έχει καλή φροντίδα..


Ν. Γερμανού: Καλή φροντίδα, να είναι ασφαλές, ναι.


Κ. Μητσοτάκης: Και να το πάρεις μετά. Ζητήματα όπως η επέκταση του ωραρίου των σχολείων μας για να μπορέσει αυτή η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας να γίνει πιο βατή. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα για μια κοινωνία η οποία αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται.


Ν. Γερμανού: Μάλιστα. Έχετε πολλά πράγματα στο μυαλό σας για το μέλλον, αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Να ρωτήσω κάτι… Να πάμε σε πιο χαλαρές ερωτήσεις τώρα. Δηλαδή, για παράδειγμα, φιλοξένησα τις προάλλες τον Αντιπρόεδρο, τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μου είπε ότι ασχολείται πολύ με τα social media, είναι πολύ ενεργός στα social media, του αρέσει…


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, αυτό είναι προφανές, νομίζω.


Ν. Γερμανού: Είναι προφανές, βέβαια, του αρέσει να μπαίνει, να ασχολείται, απαντάει, κάνει.


Εσείς, ενώ είστε ενεργός και στο Twitter, ποστάρετε πράγματα, τις δράσεις σας κυρίως, δηλαδή τους λόγους σας, τι κάνετε, το πρόγραμμά σας περισσότερο, δεν είστε ο άνθρωπος που θα μπει να τσακωθεί, να απαντήσει, να κάνει.


Παρακολουθείτε τι σας γράφουν, κ. Πρόεδρε; Ή το αποφεύγετε;


Κ. Μητσοτάκης: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μία καλή πλευρά και μία σκοτεινή πλευρά. Η καλή πλευρά είναι προφανής: είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, να ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο, και σίγουρα η δυνατότητα και για έναν πολιτικό να μεταφέρει το μήνυμά του μέσω άλλων καναλιών. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.


Η σκοτεινή πλευρά είναι η τοξικότητα, είναι η χυδαιότητα, είναι τα ανώνυμα σχόλια, είναι αυτή η διάθεση, τελικά, μέσα από τα social media μερικές φορές να ακούμε μόνο αυτά τα οποία θέλουμε να ακούμε. Οι ίδιοι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας «σερβίρουν» περιεχόμενο το οποίο είναι πιο κοντά σε αυτά τα οποία πιστεύουμε, άρα είναι δύσκολο να βρεις την άλλη άποψη, θα ακούς τα ίδια και θα έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που σκέφτονται όπως σκέφτεσαι εσύ, το οποίο δεν είναι πάντα υγιές.


Κοίταξε, από τη φύση μου δεν μου αρέσει πολύ να τσακώνομαι. Μου αρέσει η επιχειρηματολογία, η στέρεη επιχειρηματολογία, αλλά δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος θα μπει και θα τσακωθεί. Δεν βλέπω πολύ τα σχόλια, διότι πολλές φορές έχεις δύο ειδών σχόλια, ξέρεις, έχεις ή «μπράβο, είσαι καταπληκτικός, είσαι απίθανος» ή «είσαι οτιδήποτε άλλο». Αλλά μερικές φορές βλέπω και ενδιαφέροντα σχόλια τα οποία ζητώ πάντα -γιατί δεν μπορώ να τα βλέπω εγώ- από το επιτελείο μου να τα φιλτράρουμε και αν είναι σοβαρές προτάσεις ή λογικά αιτήματα ή πράγματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζουμε, έχουμε ένα τρόπο να τα επεξεργαζόμαστε.


Ν. Γερμανού: Άρα, τον κόσμο, το τι θέλει ο κόσμος, το αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος ή θυμωμένος τον αφουγκράζεστε πώς; Κυρίως μέσω των περιοδειών φαντάζομαι, γιατί κάνετε πάρα πολλές περιοδείες, δηλαδή…


Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι κάνουμε πολλά. Καταρχάς οι μετρήσεις της κοινής γνώμης για εμάς έχουν μία σημασία, όχι τόσο για να δούμε σε τι ποσοστό είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό έχει τη σημασία του, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό, είναι να καταλαβαίνουμε αν οι πολιτικές μας έχουν απήχηση και κυρίως πώς μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.


Αυτός είναι ο σκοπός. Να κάνουμε, ας πούμε, μία πολιτική όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που στην αρχή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη καχυποψία, αλλά τώρα βλέπουμε -και νομίζω ότι μπορούν να το πιστοποιήσουν, φαντάζομαι, και πολλοί από τους τηλεθεατές σας που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ- ότι πράγματι υπάρχει μία τάση σε πολλά προϊόντα να πέφτουν οι τιμές. Γιατί; Γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός και έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και αυτό βοήθησε.


Από εκεί και πέρα, όλοι μας έχουμε εργαλεία για να μπορούμε να ακούμε λίγο-πολύ τι λέει η κοινωνία. Έχεις όμως ένα δίκιο να λες ότι στις περιοδείες καταλαβαίνεις αμέσως, εισπράττεις το κλίμα της κοινωνίας.


Σήμερα το πρωί ήμουν στην Καλλιθέα, έκανα μια βόλτα, μπήκα σε μαγαζιά, μίλησα, άκουσα καλά πράγματα, άκουσα προβληματισμούς, έγνοια ας το πούμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι γίνεται με το κόστος του ρεύματος, αν θα βγουν προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ για να τις στηρίξουμε.


Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα, αρκεί να πηγαίνεις πάντα με διάθεση να ακούσεις κι όχι μόνο να σε ακούσουν, αυτό είναι πολύ σημαντικό.


Ν. Γερμανού: Πολύ σημαντικό είναι αυτό, πάντα εγώ πίστευα ότι κάθε πολιτικός πρέπει να ξέρει να ακούει. Στο τέλος μιας μέρας, όπου μπορεί να τύχει μία μέρα -για σας φαντάζομαι αρκετές μέρες, για κάθε πολιτικό- που όλα έχουν πάει στραβά. Αν τύχει σε μένα ξέρω ότι μπορώ να μπω σπίτι μου, να κλείσω τα κινητά μου, να κλείσω τα φώτα, να μην κοιτάω κανέναν, να κοιτάω το ταβάνι.


Εσείς την έχετε αυτή την πολυτέλεια; Στο τέλος μίας μέρας που όλα έχουν πάει στραβά και αισθάνεστε ότι το κεφάλι σας θα σκάσει, θα σπάσει, πώς το διαχειρίζεστε; Δηλαδή πώς αποφορτίζεται ο Πρωθυπουργός μιας χώρας μία μέρα που όλα έχουν πάει κατά διαόλου, ας πούμε;


Κ. Μητσοτάκης: Όχι διαφορετικά από ό,τι νομίζω θα έκανε ο οποιοσδήποτε έχει μία δυσκολία στη δουλειά του. Δηλαδή ο καθένας νομίζω έχει τους τρόπους του. Για εμένα είναι πολύ σημαντική η άθληση.


Ν. Γερμανού: Η άθληση, σωστό, η εκτόνωση.


Κ. Μητσοτάκης: Ειδικά αργά και όσο αργά το βράδυ, είναι σημαντική αυτή η εκτόνωση, ειδικά όταν τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά και είναι συνηθισμένο αυτό στη δουλειά μας.


Και από κει και πέρα, νομίζω μία χαλαρή συζήτηση με τη γυναίκα μου, να καθίσουμε στο σπίτι, να δούμε κάτι στο Netflix, να φύγουμε από το κινητό, έχει σημασία αυτό, από μία ώρα και πέρα να μην είσαι στο Twitter…


Ν. Γερμανού: Τηλεόραση βλέπετε;


Κ. Μητσοτάκης: Ναι βλέπω τηλεόραση.


Ν. Γερμανού: «Σασμό» βλέπετε που είναι στην Κρήτη, όλο γυρισμένο Χανιά και τέτοια;


Κ. Μητσοτάκης: Έχω δει επεισόδια και βρίσκω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, αλλά γενικά χαίρομαι γιατί η ελληνική τηλεόραση παράγει πολύ καλό περιεχόμενο. Κι επειδή έχουμε βοηθήσει τον κλάδο πολύ, χαίρομαι όταν βλέπω και σειρές τώρα που αρχίζουν να βγαίνουν στο εξωτερικό. Αλλά βλέπω ποδόσφαιρο, τώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο…


Ν. Γερμανού: Εννοείται, εννοείται.


Κ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ ωραίο το ότι στις 21:00, το βράδυ, υπάρχει ένα ματς για να δούμε, βλέπω Netflix, διαβάζω…


Ν. Γερμανού: Μουσική;


Κ. Μητσοτάκης: Μουσική ακούω, βέβαια. Αλλά ακούω μουσική όχι στο σπίτι συνήθως, ακούω μουσική πάντα στο αυτοκίνητο ή στις περιοδείες, στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο.


Ν. Γερμανού: Έχετε δύο κόρες και έναν γιο. Με τα παιδιά σας για ποιο λόγο θα τσακωθείτε, ας μην το πω τσακωθείτε, θα διαπληκτιστείτε συνήθως, αν γίνει αυτό;


Κ. Μητσοτάκης: Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια, αλλά για τους ίδιους λόγους που όλοι οι γονείς μπορεί να τσακώνονται με τα παιδιά τους. Γιατί μερικές φορές θέλουμε να είμαστε πιο παρεμβατικοί, γιατί θέλουμε να λέμε τη γνώμη μας πιο πολύ από ό,τι ίσως πρέπει, αλλά πάλι ξέρουμε ότι και να διαφωνούν τα παιδιά μας κάπου θα μας ακούνε. Η Μαρέβα παραπονιέται όταν δεν βρίσκει τα παιδιά και δεν την παίρνουν τηλέφωνο γιατί έχει τη φυσική έγνοια τού τι γίνεται.


Ν. Γερμανού: Καλά, είναι λογικό.


Κ. Μητσοτάκης: Έχω τρία παιδιά στο εξωτερικό, τα δυο δουλεύουν και το ένα σπουδάζει, οπότε πάντα υπάρχει αυτή η έγνοια.


Ν. Γερμανού: Έχω μια παραγγελιά από τον γιο σας. Δεν ξέρω αν ο μουσικός μου επιμελητής είναι έτοιμος για το τραγούδι. Μου είπε να σας βάλω αυτό το τραγούδι, είναι παραγγελιά. Λέει με αυτό το τραγούδι με μεγάλωσε, ακόμα το σιγοτραγουδάει. (Ακούγεται το μουσικό απόσπασμα)


Κ. Μητσοτάκης: Αυτό πρέπει να είναι κανείς πολύ «ψαγμένος» για να ξέρει τι είναι.


Ν. Γερμανού: Είναι «Star Wars» δεν είναι;


Κ. Μητσοτάκης: Είναι μια μουσική υπόκρουση από το «Star Wars» που είναι το ringtone μου.


Ν. Γερμανού: Με αυτό χτυπάει το κινητό σας;


Κ. Μητσοτάκης: Ναι.


Ν. Γερμανού: Θα τρελαθώ.


Κ. Μητσοτάκης: Είναι μια σκηνή από το πρώτο «Star Wars», την οποία ακούγαμε πάντα με τα παιδιά μου και μας διασκέδασε πάρα πολύ, γιατί είναι μια μπάντα από κάτι παράξενα τέρατα που παίζουν αυτή τη μουσική.


Ν. Γερμανού: Ναι, ναι.


Κ. Μητσοτάκης: Και πάντα όταν ακούμε αυτή τη μουσική μας θυμίζει άλλες…


Ν. Γερμανού: Είπε ότι τον διασκεδάζει πάρα πολύ. Και πριν πάμε στα δώρα, γιατί σας έχουμε και δώρα, κ. Πρόεδρε, όπως καταλαβαίνετε, έκανε μια ανάρτηση το Luben προτείνοντας στην κυβέρνηση τι άλλα «Καλάθια», εκτός του νοικοκυριού, θα μπορούσε να εντάξει στο πρόγραμμα. Το «καλάθι της παραλίας», το «καλάθι του μπαρ» κλπ., «της ταβέρνας».


Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, απάντησε, ναι. Προτείνει λοιπόν το Luben τι άλλα καλάθια και ο Πρόεδρος απάντησε «λείπουν τα ντολμαδάκια». Γέλασα πάρα πολύ, πρέπει να σας πω. Πώς σας ήρθε και απαντήσατε στο Luben, «λείπουν τα ντολμαδάκια»; Με τον επίσημο λογαριασμό…


Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να γελάς, να έχεις χιούμορ και να αυτοσαρκάζεσαι.


Ν. Γερμανού: Εννοείται, εννοείται, συμφωνώ.


Κ. Μητσοτάκης: Αν παίρνεις τον εαυτό σου πάρα πολύ στα σοβαρά αρχίζεις και «το χάνεις» λίγο. Ναι, γενικά κάνουμε και τέτοιες πλάκες στο γραφείο. Νομίζω ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Δεν ξέρω ποια είναι η αντίδραση, πάντως πρέπει να σου πω ότι επειδή το Luben κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σατιρική δουλειά…


Ν. Γερμανού: Ναι, σατιρική δουλειά.


Κ. Μητσοτάκης: …και επειδή δεν υπάρχει πιτσιρίκι 15 χρόνων το οποίο να μην μου μιλάει για ντολμαδάκια, κατέληξα ότι αυτό μάλλον πέρασε ως μήνυμα, οπότε τουλάχιστον να το οικειοποιηθώ κιόλας.


Ν. Γερμανού: Λοιπόν, τα δώρα σας, κ. Πρόεδρε. Το πρώτο είναι αυτό ακριβώς που συζητάμε. Είναι ένα βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, ένα παραμύθι και έχει να κάνει λίγο με αυτό που συζητάμε. Ποιος να μου το έλεγε ότι θα δίνω δώρα στον Πρωθυπουργό.


Κ. Μητσοτάκης: Μάλιστα, «Τα 88 ντολμαδάκια».


Ν. Γερμανού: «Τα 88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά λοιπόν. Είμαι βέβαιη ότι θα το απολαύσετε. Είναι πάρα πολύ ωραίο και κάποια στιγμή αργότερα που θα γίνετε παππούς μπορεί να τους το διαβάζετε. Πολύ αργότερα ή μπορεί και όχι τόσο αργότερα. Δεν ξέρουμε.


Κ. Μητσοτάκης: Η κόρη μου είναι 25, μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου και ο γιος μου 24. Η μικρή μου είναι 19, έχουμε εκεί λίγο.


Ν. Γερμανού: Ένα φλιτζάνι για να πίνετε τον καφέ σας το πρωί. Διαπίστωσα πριν χρόνια, όταν ξεκίνησα αυτή την εκπομπή με hashtag το #kalytera, ότι μοιραζόμαστε το ίδιο hashtag. Το ξέρετε εσείς αυτό; Το #kalytera είναι και δικό σας και είναι και της εκπομπής μας. Και το «Mr. President» είναι από την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ.


Κ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι συλλέκτης.


Ν. Γερμανού: Χαίρομαι πάρα πολύ. Και ένα δώρο για τον Πίνατ. Δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε ένα δώρο για τον Πίνατ. Παιχνίδι είναι. Κάνει και έτσι (θόρυβο). Είναι μια φωτογραφική μηχανή για να συνηθίσει τα φλας της δημοσιότητας.


Κ. Μητσοτάκης: Τα έχει συνηθίσει ήδη και με το παραπάνω. Θα σου πω πόσες μέρες θα αντέξει. Αλλά δεν νομίζω πολλές.


Ν. Γερμανού: Δύο;


Κ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πάρα πολύ και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


Ν. Γερμανού: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε. Πραγματικά ήταν πολύ ευχάριστη η κουβέντα μαζί σας. Εύχομαι υγεία, πραγματικά, και δύναμη για να πετύχετε όλα όσα έχετε στόχο.


Κ. Μητσοτάκης: Και για να κλείσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, για τις γυναίκες που θα πάρουν το μήνυμα να κάνουν τις μαστογραφίες τους και δεν έχουν κάνει, μία μεγάλη παράκληση, να μην φοβηθούν.


Ν. Γερμανού: Να το κάνουν. Σας ευχαριστώ θερμά.


Κ. Μητσοτάκης: Εγώ ευχαριστώ.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού:




«Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, χρόνια σας πολλά. Κυρίες και κύριοι,


Η «παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» γίνεται σήμερα μία πρώτης τάξης αφορμή για να προτάξουμε την αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας, απέναντι σε μία μάστιγα απλωμένη, δυστυχώς, σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς της πρώτης και οξύνοντας τις ευαισθησίες της δεύτερης.


Γιατί, πλέον, τη σιωπή τη διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες – θύματα, που βγαίνουν με γενναιότητα από τη σκιά καταγγέλλοντας παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, ακόμα και βιασμούς.


Το ελληνικό #MeΤoo, όπως ονομάστηκε, προκάλεσε ένα πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία πριν από δύο χρόνια, έφερε ωστόσο μία βίαιη ωρίμανση, θέτοντας και το κράτος αλλά και τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους.


Έτσι και ο όρος «γυναικοκτονίες» μπήκε στο λεξιλόγιό μας, προσδιορίζοντας ακριβέστερα τις δολοφονίες έμφυλης βίας, ενώ σε αντίθεση με την ασυγχώρητη αδράνεια του παρελθόντος, η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα σε τρία πεδία, για τα οποία σας μίλησαν οι προλαλήσαντες ομιλητές. Επιτρέψτε μου να τα συνοψίσω εν τάχει: τις θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής, αλλά και το σημαντικότερο ίσως από όλα, τη φροντίδα των θυμάτων.


Καθώς μάλιστα η κακοποίηση των γυναικών συχνά πηγάζει ή και συνοδεύεται από ενδοοικογενειακή βία, συντάχθηκαν δύο πολύ σημαντικά εθνικά σχέδια δράσης. Το σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και για την προστασία των ανηλίκων, ώστε όλες οι δράσεις της πολιτείας να λειτουργούν ταυτόχρονα ως διπλή ασπίδα θωράκισης των πιο αδύναμων ομάδων της κοινωνίας, αλλά και η επαγρύπνηση των πολιτών να στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προς αυτές τις δύο απειλές που πολιορκούν ταυτόχρονα την καθημερινότητα.


Ξεκινώ με τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τις οποίες σας μίλησε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Κώτσηρας.


Η βαριά σωματική βλάβη περιλαμβάνει πλέον και τη μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία οδηγώντας σε ποινές κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια. Αυστηρότερη έχει γίνει ακόμα η τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων που μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια. Το ίδιο και οι προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση δραστών τέτοιων εγκλημάτων.


Είναι υποθέσεις, που θέλω να τονίσω, εκδικάζονται, πλέον, κατά προτεραιότητα. Σήμερα έχει επιτέλους ποινικοποιηθεί ένα καινούργιο έγκλημα, προϊόν και αυτό της εισόδου της τεχνολογίας στη ζωή μας. Αναφέρομαι στην εκδικητική πορνογραφία. Η δημοσιοποίηση, δηλαδή, οπτικοακουστικού υλικού από την προσωπική ζωή του θύματος χωρίς προφανώς τη συγκατάθεσή του.


Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως και οι κακοποιημένες γυναίκες -να το τονίσω αυτό, αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών- εξετάζονται πλέον υποχρεωτικά παρουσία ψυχολόγου. Ενώ και οι δικαστές που αναλαμβάνουν πλέον τα σχετικά περιστατικά έχουν εξειδικευτεί μέσα από σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών.


Τολμηρά βήματα, όμως, γίνονται και στο επίπεδο της εξιχνίασης και της δίωξης αυτών των εγκλημάτων. Δυστυχώς, αυξάνονται και εδώ όπως παντού, να τονίσω ότι στατιστικά η χώρα μας ακόμα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αν δει κανείς τα περιστατικά τα οποία έχει χειριστεί η Ελληνική Αστυνομία: από 8.776 υποθέσεις που χειρίστηκε πέρυσι, σήμερα στο 10μηνο έχουμε, ήδη, φτάσει τις 9.500.


Και οι καταγγελίες για βιασμό αυξήθηκαν από τις 172 το 2020 στις 292 το 2022. Ανάλογη αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι μηνύσεις που αφορούν την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.


Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε κατ΄ ανάγκη ο αριθμός των βιαστών. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την ένταση του προβλήματος εντείνονται και οι ίδιες οι απαντήσεις της πολιτείας. Αυξάνονται οι καταγγελίες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει, επιτέλους, ένα περιβάλλον το οποίο ευνοεί την αποκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων.


Να τονίσω -το ανέφερε και ο αρμόδιος Υπουργός- ότι οι εξιχνιάσεις αυτών των υποθέσεων έχουν φτάσει στο 90%, το οποίο σημαίνει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της. Και το πιο σημαντικό, έχει αποκατασταθεί, επιτέλους, η εμπιστοσύνη των θυμάτων προς το κράτος, ειδικά προς την Ελληνική Αστυνομία.


Θυμίζω, ότι μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το Νοέμβριο του 2019, ιδρύθηκαν οι πρώτες υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ.


Σήμερα στο Σώμα λειτουργούν 73 επιτελικές υπηρεσίες αλλά το σημαντικότερο 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας απλωμένα σε ολόκληρη την επικράτεια, 403 αστυνομικοί με κατάλληλες γνώσεις έχουν στελεχώσει αυτά τα γραφεία, οι περισσότερες γυναίκες για ευνόητους λόγους, και χειρίζονται αποτελεσματικά, και όταν λέω αποτελεσματικά εννοώ και με τη σχετική ευαισθησία – κατανόηση αυτές τις υποθέσεις.


Ταυτόχρονα η επιμόρφωση για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία διατρέχει πια όλη τη δομή της αστυνομίας. Έχουμε 229 πιστοποιημένους αξιωματικούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να μεταδώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε 6.000 συναδέλφους τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν εξειδικευτεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα παραπάνω από 16.000 αστυνομικοί, το 1/3 δηλαδή της δύναμης του Σώματος.


Ενώ το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εφοδιασμένο με ένα γενικό οδηγό δράσης για τέτοιες περιπτώσεις.


Τελευταίο όπλο η δωρεάν εφαρμογή του panic button, του κουμπιού πανικού το οποίο είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το Ίδρυμα Vodafone. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την ευγενική χορηγία. Πολύ σημαντικό να μπορεί μία γυναίκα εύκολα και με τρόπο ασφαλή και κρυπτογραφημένο να καλεί από το κινητό της σε βοήθεια και η αστυνομία, πια, να γνωρίζει και να εντοπίζει ταχύτατα το σημείο όπου μπορεί να εκδηλώνεται ένα περιστατικό άσκησης βίας κατά μιας γυναίκας.


Είναι μία ακόμα πρωτοβουλία που όχι μόνο προστίθεται στα καθημερινά αμυντικά μέσα των γυναικών. Υποψιάζομαι ότι θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για κάθε υποψήφιο παραβάτη.

Το τρίτο μέτωπο -όπως σας είπα- θεωρώ ότι είναι και το πιο σημαντικό. Αφορά την προστασία των θυμάτων. Εκεί να τονίσω την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο, ειδικά από την αρμόδια Υφυπουργό.


Έχουμε σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που έχουν βοηθήσει, ως τώρα, σχεδόν 45.000 γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι. Δεκαεννέα δομές στήριξης, όπου φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.


Η γραμμή 15900, κάνετε πραγματικά μια σπουδαία δουλειά προσφέροντας συμπαράσταση όλο το 24ωρο, αλλά και τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία προσφέρουν εργασία σε γυναίκες που πέρασαν από μία τέτοια δοκιμασία.


Προσπαθώ να διαισθανθώ πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να πάρει αυτή την απόφαση να εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη. Συχνά αυτό θα οδηγηθεί σε ένα διαζύγιο και στη συνέχεια υπάρχει ο κίνδυνος της επαγγελματικής αποκατάστασης. Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτή η γυναίκα που οικονομικά μπορεί να ήταν εξαρτημένη από τον κακοποιητή σύζυγό της;


Εκεί τα προγράμματά αυτά έχουν μία ξεχωριστή σημασία. Είναι σαφές, πάντως, ότι μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία ουσιαστικά δεν θα έχει ποτέ ημερομηνία λήξης, γιατί όσο τα εγκλήματα αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν, υπήρχαν πάντα, τώρα απλά έχουμε δώσει μεγαλύτερη δύναμη στα θύματα να μιλήσουν, τόσο Πολιτεία και κοινωνία οφείλουν να αγρυπνούν. Ήδη στο δίκτυο το οποίο μόλις σας περιέγραψα, θα ενταχθούν σε λίγο δύο ακόμα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και έξι ακόμα για την ενίσχυση ενηλίκων. Πρόκειται για δομές γενικού τύπου που θα χειρίζονται, όμως, και κρούσματα οικογενειακής βίας.


Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,


Θέλησα να συνοψίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή τη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων για τον εντοπισμό και την αυστηρή τιμωρία των δραστών, αλλά και για την φροντίδα των γυναικών θυμάτων κακοποίησης.


Όλα, ωστόσο, συνδυάζονται με προληπτικές πολιτικές που αφορούν πρωτίστως το χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της οικογενειακής ζωής.


Γιατί είναι το ποιοτικό σχολείο τελικά το οποίο χτίζει ευαίσθητους και υπεύθυνους αυριανούς πολίτες. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω για το πολύ όμορφο βίντεο, αλλά και για το γεγονός ότι στρέψατε τη δημιουργικότητά σας σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα. Εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας στην αντιμετώπιση αυτού του διαχρονικού προβλήματος.


Αλλά το ξέρουμε καλά ότι και στο οικογενειακό περιβάλλον πρωτοεμφανίζονται συχνά τα αγκάθια της βίας. Γι΄ αυτό και η προστασία της γυναίκας δεν περνά μόνο μέσα από την καταστολή και την καταδίκη, περνά και μέσα από την ίδια την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, σε αρμονία με την κοινωνική δικαιοσύνη.


Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν ψηφιστεί από το Υπουργείο Εργασίας για την ολοένα μεγαλύτερη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτά τα δύο στοιχεία τελικά θα οδηγήσουν πραγματικά στην αδέσμευτη δυναμική γυναίκα.


Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια η οποία γίνεται στα σχολεία μας από πολύ νεαρή ηλικία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε από πολύ μικρά, από την ηλικία του νηπιαγωγείου, να μπορούν να είναι ευαισθητοποιημένα στα θέματα αυτά.


Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα μας είπε η Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας να μπορεί να διανθίσει το κλασικό, το στερεότυπο ωρολόγιο πρόγραμμα, με δράσεις που συμπεριλαμβάνουν και θέματα όπως η σεξουαλική αγωγή, ζητήματα τα οποία ήταν ταμπού στα σχολεία μας, είναι εξαιρετικά σημαντική.


Χτίζει ακριβώς αυτή τη γενιά των ευαισθητοποιημένων πολιτών της επόμενης μέρας και είναι σημαντικό αυτά τα προγράμματα να ξεκινήσουν πριν φτάσουμε στην εφηβεία, όταν εκ των πραγμάτων οι εντάσεις και τα συναισθήματα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερη έξαρση.


Προσωπικά θα στηρίξω με όλη μου τη δύναμη τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς μας που έχουν αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις αντιλαμβανόμενοι το πόσο σημαντικές είναι για την συνολική εκπαίδευση των παιδιών μας.


Κλείνω με μία διπλή παραδοχή. Το πρόβλημα το οποίο συζητάμε σήμερα δεν θα λυθεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Γιατί είναι εξαιρετικά σύνθετο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν αποτελεί μία ελληνική ιδιαιτερότητα, έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Και γι’ αυτό και απαιτεί έναν συνολικό σχεδιασμό, οριζόντιο, στον οποίο όπως βλέπετε συμμετέχουν πολλά διαφορετικά υπουργεία και υπηρεσίες. Όλα όσα σας παρουσιάσαμε σήμερα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.


Από την άλλη πλευρά το πιο σημαντικό. Τώρα δεν ζούμε στην άγνοια. Τα θύματα για πρώτη φορά μιλούν και η πολιτεία κινητοποιείται. Η κοινωνία η ίδια την εμπιστεύεται και ενεργοποιείται.

Αυτή είναι η λέξη κλειδί: εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη των θυμάτων στη δυνατότητα της πολιτείας να τα προστατέψει. Εμπιστοσύνη δική μας στα θύματα και ευθύνη βαριά ώστε όταν θα έχουν το θάρρος να μιλήσουν, να ξέρουν ότι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή και όλη μας τη φροντίδα όχι μόνο να τα ακούσουμε αλλά για να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας από τη μια να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους και από την άλλη να βοηθήσουμε στο να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές. Οι οποίες μπορεί μερικές φορές -όπως είπατε κ. Λέων- να είναι σωματικά εμφανείς, όμως οι πιο επώδυνες πληγές είναι οι πληγές στην ψυχή. Αυτές χρειάζονται πολύ χρόνο για να θεραπευτούν.


Ξέρουμε, όμως, πια το δρόμο και είναι στο χέρι όλων μας να τον βαδίσουμε με τόλμη.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».


Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για Θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Γιώργος Κώτσηρας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.


Δράσεις και παρεμβάσεις απέναντι σε ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα


Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αφορούν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και τη φροντίδα και υποστήριξη των θυμάτων.


Φέτος, έως και τον Οκτώβριο, είχαν καταγγελθεί περισσότερα από 9.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και 292 περιστατικά βιασμού, περισσότερα από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων τριών ετών, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τα θύματα να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Περιστατικά που έμεναν στο σκοτάδι, σήμερα βγαίνουν στο φως.


Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα γυναικών που κινδυνεύουν ή είναι θύματα κακοποίησης, λειτουργεί πλέον δίκτυο που περιλαμβάνει 64 δομές για την υποστήριξή τους.


Οι υφιστάμενες υποδομές περιλαμβάνουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου τα θύματα έμφυλης βίας μπορούν να λάβουν κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη. Τα Κέντρα έχουν προσφέρει βοήθεια σε σχεδόν 45.000 γυναίκες.


Στο ίδιο δίκτυο ανήκουν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου τα θύματα μπορούν να διαμείνουν μαζί με τα παιδιά τους. Σε συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι Ξενώνες διευκολύνουν την πρόσβαση στις υποστηρικτές υπηρεσίες, ενώ διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την εγγραφή παιδιών σε σχολεία.


Αρχισε να λειτουργεί η εφαρμογή «panic button»


Στο μέτωπο της αποτροπής και της πρόληψης, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Vodafone και νομοθετήθηκε η εφαρμογή «panic button», η οποία έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω του οποίου ειδοποιείται η Αστυνομία. Λειτουργεί ταυτόχρονα, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου και του έτους, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.


Μέτρα για τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας στα σχολεία. Εχουν προσληφθεί 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί


Στο ίδιο πεδίο επικεντρώνονται παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων διδάσκονται θεματικές με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας, την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. Έχουν, ακόμη, προσληφθεί 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις ανάγκες των μαθητών, ενώ υποστηρικτικοί φορείς, όπως τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα στα σχολεία σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό.


Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή ενός εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας, για τον υπολογισμό του κινδύνου φονικής βίας, της σοβαρότητας της κατάστασης και της πιθανότητας επανάληψης περιστατικών βίας. Το εργαλείο, το οποίο παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ φορέων και την καλύτερη ενημέρωσή τους με σημαντικά στοιχεία, δοκιμάστηκε σε τρεις Δήμους και πλέον αξιολογείται ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή και ο τρόπος εφαρμογής του.


Εχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπισή της ενδοοικογενειακής βίας


Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί μέρος των καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας και την τελευταία τριετία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία για την αντιμετώπισή της.


Τα επιτελικά τμήματα έχουν ενταχθεί στη διάρθρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, και των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Περιφερειών, ενώ τα επιχειρησιακά γραφεία έχουν ενσωματωθεί σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Αχαΐας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Εύβοιας, των Ιωαννίνων, της Ακαρνανίας και των Σερρών.


Στις υπηρεσίες αυτές υπηρετούν πλέον περισσότερα από 400 στελέχη.


Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και στο μέτωπο της εκπαίδευσης για την αναγνώριση και τη σωστή αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αξιοπρέπειας, πράξεις εκμετάλλευσης και εμπορίας, με έμφαση σε θυματοκεντρική προσέγγιση. Αυτό αποτυπώνεται στην αλλαγή του τρόπου εξέτασης των ενήλικων θυμάτων, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους. Οι κακοποιημένες γυναίκες εξετάζονται υποχρεωτικά παρουσία ψυχολόγου.


Η ενδοοικογενειακή βία έχει ενταχθεί ως γνωστικό αντικείμενο στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και από το 2020 έχουν διοργανωθεί πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων. Περίπου 115 δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί με άμεση ανάμειξη των ειδικών επιτελικών τμημάτων και επιχειρησιακών γραφείων.


Αυστηροποίηση των ποινών στον νέο Ποινικό Κώδικα


Με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα, υπάρχει αυστηροποίηση των ποινών που έχουν σχέση με εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.


Μεταξύ άλλων, πλέον ο βιασμός ανηλίκου και ο θανατηφόρος βιασμός τιμωρούνται μόνο με ισόβια κάθειρξη, η αιμομιξία αναβαθμίστηκε ποινικά σε κακούργημα και η αποπλάνηση ανηλίκων τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές της, ενώ προηγουμένως υπήρχε περίπτωση πλημμεληματικής τιμωρίας.


Παράλληλα, οι ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, το οποίο πολλές φορές διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αυστηροποιήθηκαν σε έως 15 χρόνια στη φυλακή, ενώ σε αυτή την έννοια βλάβης προστέθηκαν η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση. Με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα χαρακτηρίστηκε αξιόποινη η μη συμμόρφωση συζύγων ή συντρόφων σε δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.


Στο ίδιο πλαίσιο, αυξήθηκε η προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης για κατάχρηση ανθρώπων που είναι ανύμποροι να αντισταθούν, ενώ ποινικοποιήθηκε η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn).


Επίσης, έγιναν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις όσον αφορά την απόλυση όσων εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για αδικήματα αυτού του είδους, καθώς ο χρόνος πραγματικής έκτισης αυξήθηκε από τα 16 στα 18 έτη. Προκειμένου δε να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρους, απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5.


Οι παρεμβάσεις που έγιναν προβλέπουν επίσης τη μετάθεση της έναρξης παραγραφής των εγκλημάτων αυτών όταν τα θύματα είναι παιδιά. Συγκεκριμένα, με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα η προθεσμία της παραγραφής ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα.


Για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος παιδιών, τέθηκαν στο Αστικό Δίκαιο κριτήρια που ορίζουν την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, με βάση τα οποία το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει μερικώς ή ολικώς την άσκηση τη μέριμνα ή την επιμέλεια από τον υπαίτιο γονέα.


Το δικαστήριο μπορεί μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ανηλίκου, να διατάξει -μεταξύ άλλων- την καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.



Γελάει ο κόσμος με τις συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα

 


Ο απαξιωμένος από τους πολίτες Αλέξης Τσίπρας, που ξεφτιλίζεται κάθε μέρα περισσότερο, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ποιος πραγματικά είναι, δεν μπορεί να μαζέψει ούτε 100 άτομα σε κάθε του εμφάνιση.

Έχοντας τους συνηθισμένους στημένους να του κάνουν στημένες ερωτήσεις προσπαθώντας να τον ξεπλύνουν στην κοινωνία, αυτό που καταφέρνει είναι να γελοιοποιείται περισσότερο.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα της ομιλίας Τσίπρα στην πόλη της Έδεσσας των 19.000 κατοίκων, δείχνει την κατάντια του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας.





Στη δημοσιότητα οι 14 συλληφθέντες της συμμορίας της Πολυτεχνειούπολης

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικών Διατάξεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και οι φωτογραφίες δεκατεσσάρων (14) ατόμων κακοποιών, οι οποίοι αποτελούν μέλη των τριών συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και οικίες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Πρόκειται για τους:

1. (επ) RUSHIT (ον) RAMAZAN του ILIRJAN και της GRETA , γεν. την 20-02-1995 στην Αλβανία,


2. (επ) QAFA ή QIAFA ή SULCAJ (ον) MARKO ή ALBAN του ARBEN ή ASTRIT και της BEHIJE ή KOZETA , γεν. την 05-10-1989 ή 06-04-1997 ή 04-06-1997 στην Αλβανία,


3. (επ) RUSTEMAJ ή ROSTEMAJ (ον) SIGI του ANDREA και της BARIME ή MBARIME , γεν. την 29-04-1994 στην Αλβανία,


4. (επ) META (ον) ERMIR του BILBIL και της VERA , γεν. την 13-08-1991 στην Αλβανία,


5. (επ) QOSE (ον) VELI του ASQERI και της TRENBELI , γεν. την 19-11-1997 στην Αλβανία,


6. (επ) ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ή SULOTI (ον) Βασίλης ή VASIL του Λεφτέρ ή LEFTER και της Βασίλω ή VASILLO, γεν. την 23-05-1989 στην Αλβανία,


7. ΠΑΠΠΑΣ Ηρακλής - Κωνσταντίνος του Παναγιώτη και της Παρασκευούλας, γεν. την 12-11-1992 στον Χολαργό Αττικής,


8. ΜΑΛΚΑΣ Αλέξανδρος του Γεωργίου και της Δήμητρας, γεν. την 16-12-1987 στο Αμαρούσιο Αττικής,


9. ΜΑΛΚΑΣ Νέστωρ του Γεωργίου και της Δήμητρας, γεν. την 11-07-1981 στο Αμαρούσιο Αττικής,


10. ΜΠΙΡΔΑΣ Δημήτριος του Λάμπρου και της Χριστίνας, γεν. την 16-02-1983 στον Χολαργό Αττικής,


11. (επ) FERHATI (ον) ERMIN του MIRSAD και της SILVANA, γεν. την 19-04-1995 στην Αλβανία,


12. ΒΑΣΙΛΗ Βασίλ του Φιλίπ και της Ελένης, γεν. την 19-03-1992 στην Αλβανία,


13. ΚΑΛΑΝΤΕΡΗΣ Γκρεάντ του Παντελή και της Κατερίνας, γεν. την 09-08-1989 στην Αλβανία


14. (επ) DURA (ον) JORGIM ή JURXHINO του ALI και της BOULOURE ή BYLYRE ή BULURE, γεν. την 18-08-1994 στην Αλβανία.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τις σχετικές Εισαγγελικές Διατάξεις, αποσκοπεί στη διερεύνηση συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, στην περιέλευση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ασύλληπτων μελών της οργάνωσης και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου κάνοντας αντιληπτό τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προς τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 210-8695537 ή 210-8695538 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 18-04-2023, σύμφωνα με τις Εισαγγελικές Διατάξεις. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.