Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την παιδική προστασία, την αναδοχή, τα ιδρύματα και τους σχετικούς ελέγχους

 


Οι εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» θέτουν το ερώτημα «τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για όλα τα σχετικά ζητήματα;».  Επισημαίνονται αφενός η αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αφετέρου σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την παιδική προστασία, την αναδοχή, τα ιδρύματα και τους σχετικούς ελέγχους. Ορισμένες μάλιστα από αυτές  -όπως για παράδειγμα η θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη λειτουργία των δομών- έγιναν  περισσότερο γνωστές λόγω και των αντιδράσεων από ορισμένες πλευρές όταν θεσπίστηκαν.

Οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί από το 2019 και μετά έχουν συντελέσει αποφασιστικά είτε στην αποκάλυψη διαφόρων πολύ δυσάρεστων καταστάσεων είτε στη διευκόλυνση καταγγελιών ιδιαίτερα από την πλευρά των ανηλίκων. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ειδικότερα για τη «Κιβωτό του Κόσμου», η Κυβέρνηση έδρασε αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο και διορίζοντας ένα νέο Δ.Σ., υψηλού κύρους, προκειμένου να μείνει όρθια η συγκεκριμένη δομή, αλλά και να μην υπάρχει κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις κοινωνικές δομές συνολικά.

Ανάμεσα στα άλλα από το 2019 μέχρι σήμερα  η Κυβέρνηση  έχει προχωρήσει:

Σε ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Στην εποπτεία των μονάδων κοινωνικής προστασίας και τη θέσπιση κυρώσεων για τις  παραβάσεις.

Σε ρυθμίσεις που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση κακοποίησης ανηλίκων

Την αυστηροποίηση των προδιαγραφών για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Για πρώτη φορά ορίστηκαν το Μάιο του 2022 αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων Μονάδων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου