Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΣΟΚ : Video με λευκό καρχαρία να τρώει άνθρωπο στην Αυστραλία

 


Bίντεο δείχνει έναν κολυμβητή να δέχεται επίθεση από έναν λευκό καρχαρία, στα ανοιχτά της παραλίας «Little Bay» στο Σίδνει της Αυστραλίας.

Ta αυστραλιανά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι είναι ο πρώτος θάνατος στο Σίδνει που καταγράφεται από επίθεση καρχαρία από το 1963.

Οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν δεκάδες παραλίες για προληπτικούς λόγους.

Το περιστατικό συνέβη εχθές, το απόγευμα στις 16.30μ.μ. τοπική ώρα, όταν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στην περιοχή Μάλαμπαρ, ύστερα από αναφορές ότι ένας άνδρας δέχτηκε επίθεση από καρχαρία.

Ναυαγοσώστες και σερφ εντόπισαν ανθρώπινα λείψανα στο σημείο της τραγωδίας, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι κραυγές του άτυχου άνδρα ακούγονταν με τους αυτόπτες μάρτυρες να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ο λευκός καρχαρίας, μήκους 4,5 μέτρων, τον έκοψε στα δύο και στη συνέχεια τον καταβρόχθισε με τα νερά της θάλασσας να γεμίζουν αίματα στο σημείο.

Η επιστήμονας Βανέσα Πιρότα θεωρεί ότι παράγοντες όπως η θερμοκρασία του νερού και τα ρεύματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο είδος του καρχαρία που επιτέθηκε στον κολυμβητή. «Είναι πάντα σοκαριστικό όταν ακούμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», τόνισε.





Panic button στο ΑΠΘ με ένα άγγιγμα στο κινητό καλεί βοήθεια

 



Άμεση συνδρομή βοήθειας σε κάθε περίπτωση επείγουσας ανάγκης εξασφαλίζεται σε φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του ΑΠΘ, με την ενεργοποίηση της λειτουργίας «Panic Button» της υπηρεσίας «Campus Safety», που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ιδρύματος (ΚΗΔ-ΑΠΘ).

Με ένα άγγιγμα στην εφαρμογή, στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου οποιουδήποτε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας κινείται στο campus, αναγνωρίζει κάποια απειλή ασφάλειας ή κίνδυνο για την υγεία του και είναι αρκετό για την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφάλειας του ΑΠΘ και την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η υπηρεσία θα είναι εντός των ημερών διαθέσιμη στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και άμεσα προσβάσιμη με την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής (app) για φορητές έξυπνες συσκευές (κινητά και tablets), μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής εφαρμογών.




Πατώντας το κουμπί συναγερμού, οι χρήστες θα κοινοποιούν μέσω της λειτουργίας γεωγραφικού εντοπισμού GPS τη θέση τους, ώστε να σπεύδει άμεσα βοήθεια στο σημείο του συμβάντος. Πρόκειται για πρωτοποριακή υπηρεσία για τα ελληνικά δεδομένα, που εφαρμόζεται σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σε σχετικό υπόμνημα που τού κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή «Panic Button», που στόχο έχει την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όσους κινούνται στους χώρους των πανεπιστημίων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΑΠΘ να παρέχει την τεχνογνωσία του για την ανάπτυξη της εφαρμογής, σε όποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιθυμούν να την προσφέρουν στα μέλη τους.

«Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-20 θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσα στο campus του ΑΠΘ, που είχε λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης δράσης κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, παραπέμποντας σε έρευνα του ΠΑΜΑΚ για τα περιστατικά βίας και ανομίας στα ΑΕΙ της χώρας την περίοδο 2011-17, η οποία «έδινε στο ΑΠΘ τη θλιβερή πρωτιά με 113 στο σύνολο 358 καταγεγραμμένων συμβάντων σε όλη τη χώρα, που περιλάμβαναν εμπρησμούς, ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις, ξυλοδαρμούς, διακίνηση ναρκωτικών, βιασμό».

«Η εκδίωξη των παραβατικών στοιχείων δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνδρομή των δημόσιων αρχών, οι οποίες ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους στο campus, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Είναι μια μάχη που δίνεται και θα δίνεται καθημερινά, όταν για πολλά χρόνια, το campus του ΑΠΘ λόγω της μεγάλης του έκτασης, των πολλών του εισόδων, των πολλών κτιρίων είχε γίνει καταφύγιο για διακινητές, ληστές, βιαστές. Έτσι αφού επανασχεδιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας και η διάταξη της υπηρεσίας ασφαλείας και έγιναν πρακτικές παρεμβάσεις, όπως το κλείδωμα των εισόδων κτιρίων και του campus το βράδυ, το κλάδεμα θάμνων, ολοκληρωμένα έργα φωταγώγησης, σήμερα τις όποιες νέες απόπειρες εγκληματικής δράσης εντός του ΑΠΘ τις αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως «το panic button είναι ένα εργαλείο που εκτιμούμε πως θα συνεισφέρει σημαντικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των μελών μας, τόσο μέσα από την πρόληψη της τέλεσης αδικημάτων με την άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφάλειας, όσο και με την δυνατότητα άμεσου εντοπισμού εκείνων που αποπειρώνται να διαπράξουν κάποιο αδίκημα».

Η χρησιμότητα του panic button, όπως διευκρίνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από παραβατικά στοιχεία, καθώς «με την ενεργοποίηση του αντίστοιχα θα κινητοποιούνται οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, ανάγκης εξυπηρέτησης ΑμεΑ, αλλά και σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά».

«Το πανεπιστήμιο οφείλει να επιστρέφει στην κοινωνία τη γνώση και καινοτομία που παράγεται στα εργαστήρια του, όπως και να ανταποδίδει στα μέλη του για την προσφορά τους, τα οφέλη των τεχνολογιών που μετουσιώνονται σε υπηρεσίες. Αυτός είναι ο ρόλος μας, το καθήκον μας», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ευχαριστίες στα μέλη του Αριστοτελείου που συνέβαλαν στην υλοποίηση της υπηρεσίας.

Η εφαρμογή Panic Button βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητά τηλέφωνα) σε εξωτερικούς χώρους, και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.

Για την αποφυγή τυχόν κατάχρησης της υπηρεσίας, η εφαρμογή στο κινητό απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού λογαριασμού μέλους του ΑΠΘ. Η χρήση της υπηρεσίας είναι απόλυτα προαιρετική, ενώ το ΑΠΘ συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το Panic Button με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων, ενώ ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης, η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ).



Η παραπληροφόρηση και η αθλιότητα έκαναν άρρωστους και επικίνδυνους να στέλνουν απειλές στην οικογένεια των 3 παιδιών

 


Η αθλιότητα, και η παραπληροφόρηση, ορισμένων, μαζί με ΜΜΕ, έχουν δώσει λαβή σε άρρωστους και επικίνδυνους ώστε να στέλνουν απειλητικά μηνύματα στην οικογένεια των τριών παιδιών που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα.

Και ενώ δικαστικός λειτουργός «ξέσπασε» προκειμένου να σταματήσουν κάποιοι να γίνονται «ντετέκτιβ» του CSI, η μητέρα των κοριτσιών εξακολουθεί να δέχεται απειλητικά μηνύματα για την οικογένειά της από άρρωστους και επικίνδυνους χρήστες του Facebook και γενικότερα του διαδικτύου, που νομίζουν ότι… εντόπισαν τον «δολοφόνο».

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το pelop.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Κόττας, εστάλη μήνυμα με παραλήπτες τους γονείς από μία επικίνδυνη γυναίκα (το όνομα της οποίας γνωρίζουν οι συνήγοροι και ευχόμαστε να συλληφθεί) και στο οποίο «καλεί κόσμο να μεταβούν έξω από το σπίτι της οικογένειας να βρουν τη μητέρα και να τη λιντσάρουν»!

Και δεν είναι το μοναδικό. Εκατοντάδες είναι αυτοί που εξακολουθούν και γράφουν ό,τι τους κατέβει, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, ενώ αθηναϊκές εκπομπές «αποκαλύπτουν» ένα ευαίσθητο δεδομένο, για μία γυναίκα και μητέρα, κάτι που της συνέβη ενώ η Τζωρτζίνα βρισκόταν στο νοσοκομείο και μάλιστα οι γιατροί τής είπαν ότι θα έπρεπε να το κάνει, δίνοντάς της τις κατάλληλες συμβουλές.

Την ίδια ώρα, άλλο κανάλι της Αθήνας στην προσπάθειά του να «ερευνήσει» την υπόθεση (και μάλλον να παραπληροφορήσει), είχε πείσει να μιλήσει στην κάμερα ο «τατουατζής» που είχε κάνει το τατουάζ στη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σε άλλο κανάλι, τους έκανε εντύπωση πως και τα τρία συμβάντα με τα τρία κορίτσια έγιναν… σαββατοκύριακο!

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη φαίνεται η οικογένεια από την παρέμβαση του πατρινού δικαστικού λειτουργού χθες στην «Π». Η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου φάνηκε ανακουφισμένη από το γεγονός ότι παρεμβαίνει σε μία προσπάθεια να σταματήσει όσους λένε ανακρίβειες. Η μητέρα φάνηκε επίσης ενοχλημένη από το γεγονός πως κάποια ρεπορτάζ καναλιών, κυρίως «κουτσομπολίστικων» εκπομπών, ασχολήθηκαν και με την προσωπική της ζωή.



Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα τρία νεκρά παιδιά


 

Θέση στην παραπληροφόρηση, τη φημολογία, την αθλιότητα και την υπερβολή των τελευταίων ημερών σχετικά με τα αίτια που προξένησαν τους τρεις θανάτους των κοριτσιών, σε διάστημα τριών ετών, στην Πάτρα πήρε επίσημα με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.:

“Η Ελληνική Αστυνομία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό διερευνά την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες”, αναφέρει η ανακοίνωση.




Αγαπημένος των Τούρκων ο Τσίπρας - Πάλι πρωτοσέλιδο οι δηλώσεις του

 


Αλέξης Τσίπρας, ο αγαπημένος των Τούρκων, ταυτιζόμενος πλήρως στην γραμμή Ερντογάν - Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα εχθές στην βουλή, έγιναν και πάλι πρωτοσέλιδο σήμερα στις τουρκικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Ηurriyet, στο εξώφυλλο της φιλοξενεί την ψήφιση του νομοσχεδίου χθες στην Ελλάδα για τα εξοπλιστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που μόνο για το συμφέρον της χώρας μας δεν είναι, αντίθετα όποτε μιλάει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για το συμφέρον της Τουρκίας.

Αναφέροντας την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, τονίζει τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η Γαλλία δεν στήριξε την Ελλάδα στις δηλώσεις Τσαβούσολογου και ότι «η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη».





ΝΔ: Ο κ. Γιώργος Τσίπρας, αντί να ζητήσει συγγνώμη ζητάει και τα ρέστα


 

«Ο κ. Γιώργος Τσίπρας, αντί να ζητήσει συγγνώμη ή έστω να προσπαθήσει να ανασκευάσει την επικίνδυνη και απαράδεκτη δήλωσή του, όχι μόνο επιμένει, αλλά ζητάει και τα ρέστα», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Με περισσό θράσος επαναλαμβάνει αυτούσια τα όσα είπε. Προφανώς για τον κ. Τσίπρα που ανήκει στο κόμμα του ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα’, η θωράκιση της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, για τη δική μας παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.




Νέα αποχώρηση από το κόμμα Βαρουφάκη με σοβαρές καταγγελίες


 

Η Μαρία Μποτονάκη, αναπληρώτρια βουλευτής Α' Αθηνών του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, τον καταγγέλλει ότι «στήνει συνέδρια-παρωδίες και θολώνει τα νερά με τους meta-νεολογισμούς του».

Σε επιστολή της στην «Αυγή», η κυρία Μποτονάκη αφήνει αιχμές για το εσωτερικό του ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για ένα «συστημικό κόμμα που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας», που «διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων».

Η επιστολή της Μαρίας Μποτονάκη στην «Αυγή».

«Κάναμε λάθος!

Από την είσοδό του στην Βουλή μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει μια ένδοξη πορεία πολιτικών λαθών, ατοπημάτων, και σε κάθε περίπτωση καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που κάνει προγραφές, περνώντας τους εθελοντές του από πειθαρχικά συμβούλια, αν τολμήσουν να υποστηρίξουν, εντός των οργάνων πάντα, μια διαφορετική άποψη από αυτήν που είναι επιφορτισμένοι οι μετακλητοί υπάλληλοι να επιβάλλουν.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που λοιδορεί έντιμους συνοδοιπόρους, με τεράστια κοινωνική προσφορά και καταξίωση, προφανώς γιατί δεν συμμερίζεται την φιλοσοφία: "διαφωνώ μ’ αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ, μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες".

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που επιτίθεται σαν απολιθωμένος κανίβαλος στους εθελοντές του με τρόπο που άπτεται της προσβολής της προσωπικότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 57, 59, 914, 932 Α.Κ. και 361, 362, 363, 367 Π.Κ.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που επέβαλε τον εξοστρακισμό και την φίμωση ως το βήμα που πορευόμαστε.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που δεν τιμά τους ίδιους του νόμους, ξεχνώντας ότι η Βουλή είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της χώρας και εξακολουθεί να προτείνει την κατάργηση των Ενδίκων Μέσων!

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που ισχυρίζεται ότι τα Ένδικα Μέσα, για τα οποία έχει χυθεί αίμα, πρέπει να καταργηθούν, ότι δεν πρέπει να υπάρχει δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη, ακυρώνοντας κάθε στοιχειώδη σχέση των Ενδίκων Μέσων με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το δικαίωμα του πολίτη για αποτελεσματική ένδικη προστασία κατοχυρώνεται από τα άρθρα 13 και 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το ΜέΡΑ25 αρνείται μέχρι σήμερα να ''κατεβάσει'' το επίμαχο βίντεο.

»Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που προσέφυγε στο ΣτΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, μεσούσης της πανδημίας, όταν σύσσωμος ο τομέας Δικαιοσύνης ήταν αντίθετος, μιας και ήταν αναμενόμενη η απόρριψη της προσφυγής, φορτώνοντας μια κινηματική ήττα στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που ξέχασε ότι υποσχέθηκε διαβούλευση και ευέλικτες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια και πέταξε στις καλένδες όλες τις προτάσεις του τομέα Δικαιοσύνης για τη νομική εργαλειοθήκη, που είχαμε στην φαρέτρα μας. Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια συναγωνίζονται σε αναλγησία τις προτάσεις της Ν.Δ. Εν τω μεταξύ, οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προτείνει πρόστιμα για πολίτες με την μορφή του "διανοητικού πειράματος", που ήδη φυτοζωούν και δυσκολεύονται να ζήσουν, όταν το ίδιο κόμμα δεν έχει πρόβλημα με την αντισυνταγματική παράνοια της υποχρεωτικότητας ή, εν πάση περιπτώσει, αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του για τόσο επίμαχα θέματα, που ταλανίζουν την κοινωνία, με γνώμονα τα ψηφαλάκια.

Βάλαμε ένα συστημικό κόμμα στην Βουλή, που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας.

Η διαρροή των μελών από το ΜέΡΑ25 είναι αθρόα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνονται νέες εγγραφές στα μητρώα των επαγγελματιών δικαιωματιστών. Δεν είναι αλήθεια!

Η μόνη αλήθεια είναι ότι το ΜέΡΑ25 απέχει παρασάγγας εκατό από την ελληνική κοινωνία, από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Στήνει συνέδρια-παρωδίες και θολώνει τα νερά με τους meta-νεολογισμούς του.

Αυτοί αποτελούν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αποχωρώ από τις γραμμές του, παραμένοντας πάντα ενεργή στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες για κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία».





Θράσος!! Έκλεβαν δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 ήταν on air

 



Το έγκλημα έχει αποθρασυνθεί!!

Σήμερα το πρωί της Τετάρτης σε εκπομπή του ΑΝΤ1, την ώρα που η δημοσιογράφος έκανε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», άγνωστος κακοποιός έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του συνεργείου προκειμένου να κλέψει την τσάντα της, ενώ η ίδια ήταν μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά.

Συνάδελφος της δημοσιογράφου αντιλήφθηκε το περιστατικό, έτρεξε προς το μέρος του δράστη και εκείνος από φόβο τράπηκε σε φυγή.

Η δημοσιογράφος κάλεσε αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.





Διάγγελμα Μπάιντεν: «Θέλουμε τη διπλωματία, δεν έφυγαν οι Ρώσοι, οι ΗΠΑ έτοιμες για όλα»


 

Διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαός. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι θα δώσει κάθε ευκαιρία στη διπλωματία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα, για κάθε σενάριο ή εξέλιξη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δήλωσή του ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν απειλούν τη Ρωσία. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα της Ουκρανίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί το βασικό αίτημα του Κρεμλίνου για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε και δεν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε πυραύλους στην Ουκρανία». 

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη. Θα είναι πόλεμος από επιλογή και δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας και τώρα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για διπλωματία, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο και του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν τη διαπραγμάτευση και επιζητούν μία διπλωματική επίλυση.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», είπε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τις βασικές αρχές στην επιδίωξη των βημάτων για την κοινή ασφάλεια. «Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εφόσον υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που θα αποτρέπει τη χρήση βίας και θα αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα το επιδιώξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες, είπε ότι ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ και των συμμάτων της και ότι τόσο οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ δεν απειλούν τη Ρωσία.  «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν έχουμε πυραύλους στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και δεν σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε -σ.σ. πυραύλους- στην περιοχή. Δεν στοχεύουμε τους ανθρώπους στη Ρωσία». Απευθυνόμενος στους Ρώσους, είπε ότι «πιστεύουμε πως δεν θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο με την Ουκρανία».

Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».



protothema



Έρχεται εφάπαξ επίδομα από την κυβέρνηση τον Απρίλιο

 


Στην κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνεται η χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος, που θα απευθύνεται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται την καταβολή επιδόματος πριν από το Πάσχα και οι οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να έχουν ληφθεί το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου.

Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταγραφούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. 

Το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.



Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

 


Ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο έσπασε ρεκόρ 25ετίας και διαμορφώθηκε στο 6,2%! Για τον πληθωρισμό ευθύνεται η παγκόσμια αύξηση της ενέργειας.

Για τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έφτασε το 6,2%, έναντι 5,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και αυτές επηρεάζουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα είδη με την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 είναι:

Φυσικό αέριο με άνοδο 154,8%

Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 36%,

Ηλεκτρισμός με 56,7%,

Καύσιμα με 21,6%,

Αρνί και κατσίκι με 17,6 %,

Ελαιόλαδο με 15,4% και

πατάτες με 12,3%.

Νωπά λαχανικά 14,4%

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2%έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 (Πίνακας 2).

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους (Πίνακας 1).

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.



Έκρυβαν 6χρονη από το 2019 στις ΗΠΑ - Τη βρήκαν σε μυστικό δωμάτιο κάτω απο σκάλα

 


Ένα 6χρονο κορίτσι που αγνοούνταν για δύο χρόνια βρέθηκε ζωντανό και καλά στην υγεία του σε ένα κρυφό δωμάτιο κάτω από μια σκάλα σε ένα σπίτι στο Saugerties στην Κομητεία Ούλστερ των ΗΠΑ αφού οι ντετέκτιβ εντόπισαν τα «μικροσκοπικά πόδια» της στον κρυφό χώρο, όπως είπαν οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις αρχές οι γονείς της μικρής Paislee Shultis απήγαγαν την κόρη τους αφού έχασαν την επιμέλειά της το 2019 και την κράτησαν κρυμμένη στο Saugerties, όπου ζει ο παππούς της.

Μια πληροφορία οδήγησε τους αστυνομικούς στο σπίτι του παππού τη Δευτέρα το βράδυ όπου ένας ντετέκτιβ εντόπισε κάτι στη σκάλα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν φακό, είδε ένα κομμάτι κουβέρτας να κρυφοκοιτάει μέσα από τις ρωγμές.

«Οι ντετέκτιβ χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο για να αφαιρέσουν πολλά από τα ξύλινα σκαλοπάτια και τότε οι ντετέκτιβ είδαν δύο μικροσκοπικά πόδια», ανέφερε η αστυνομία.

«Μετά την αφαίρεση πολλών ακόμη σκαλοπατιών, το παιδί και ο απαγωγέας του ανακαλύφθηκαν μέσα», είπαν οι αστυνομικοί, προσθέτοντας ότι η Πέισλι και η μητέρα της βρέθηκαν σε «ένα αυτοσχέδιο δωμάτιο, κάτω από μια κλειστή σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο της κατοικίας».

Η Paislee ήταν 4 ετών όταν οι γονείς της έχασαν την επιμέλεια της ίδιας και της μεγαλύτερης αδερφής της στο Cayuga Heights πάνω από 150 μίλια μακριά από το σημείο που βρέθηκε, σύμφωνα με την τοπική Daily Freeman. Δεν είναι σαφές γιατί οι γονείς είχαν χάσει την επιμέλεια των παιδιών.

Η μεγαλύτερη κόρη ήταν στο σχολείο τη στιγμή της απαγωγής και κατέληξε να ζει με νόμιμο κηδεμόνα.

Οι γονείς του κοριτσιού, Κερκ Σούλτις και Κίμπερλι Κούπερ, αλλά και ο παππού της αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παρέμβαση στην επιμέλεια και έκθεση ανήλικου σε κίνδυνο.

Η Πέισλι εξετάστηκε από γιατρούς και διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία της προτού δοθεί υπό την επιμέλεια του νόμιμου κηδεμόνα και της μεγαλύτερης αδελφής της σε άγνωστη τοποθεσία. Η μικρή αναγνώρισε τη μεγάλη της αδερφή, είπε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Saugerties, Τζόζεφ Σινάγκρα, η 6χρονη το συγκεκριμένο διάστημα δεν πήγαινε σχολείο και δεν λάμβανε εκπαίδευση ούτε στο σπίτι του παππού της, οπού την έκρυβαν.

Και οι τρεις έλαβαν εντολή να μείνουν μακριά από το κορίτσι που απήχθη και πρόκειται να εμφανιστούν στο δικαστήριο Saugerties το απόγευμα της Τετάρτης.


Πηγή: nypost.com

skai.gr



Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Ταχεία ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας

 



Ταχεία ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας και κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτας με παραγγελία του προς την ανακρίτρια η οποία χειρίζεται τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Αναλυτικά η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:.

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της ποινικής υπόθεσης ανθρωποκτονίας από κοινού, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συρροή και λοιπές αξιόποινες πράξεις, υπόθεσης που κυριαρχείται από την τραγική συνέπεια του οδυνηρού θανάτου του 19χρονου φοιτητή Αλκιβιάδη Καμπανού, η σε βάρος του οποίου, εντασσόμενη σε ακραία έξαρση της λεγόμενης σκληρής και «οπαδικής» βίας, εγκληματική επιθετική συμπεριφορά, συνταράσσει την κοινωνία. Αξιολογώντας δε και τον μεγάλο αριθμό των κατηγορουμένων και την επιτακτικά προβαλλόμενη ανάγκη ταχείας δικαστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης, διατάσσομε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ, την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει της με αριθμ. Φ22-283 από 3-2-2022 παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στην οποία επακριβώς καθορίζονται και εξειδικεύονται οι διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, χωρίς, αυτονοήτως, από αυτήν (την κατ’ απόλυτη δηλαδή προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης) να παραβλάπτεται ο επιβαλλόμενος ενδελεχής έλεγχος, η σε βάθος και με πληρότητα έρευνα και η εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων για τη διακρίβωση της αλήθειας αποδεικτικών στοιχείων».




Σε λειτουργία η πλατφόρμα Open Car

 



Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοινώνουν ότι τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η νέα υπηρεσία Open Car.

Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Η υπηρεσία βρίσκεται στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην υπηρεσία απευθείας, στο opencar.services.gov.gr.

Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί

αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης και

το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος

Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας Open Car δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET).




Φοιτητής αυτοκτόνησε και άφησε σε σημείωμα μέχρι και οδηγίες για την κηδεία του

 


Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα tempo24.gr, ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος διέμενε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, δεν είχε επικοινωνήσει από προχθές με τους γονείς του, οι οποίοι ανησύχησαν και ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος να δει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης πήγε στο σπίτι και μπαίνοντας αντίκρισε τον 24χρονο νεκρό πάνω στο κρεβάτι του. Αμέσως ενημέρωσε τους οικείους του και την Αστυνομία. Οι Αρχές, ερευνώντας το διαμέρισμα, βρήκαν πολυσέλιδη επιστολή που είχε αφήσει ο αυτόχειρας, όπου εξηγούσε τους λόγους που έδωσε τέλος στη ζωή του, ενώ έδωσε λεπτομέρειες ακόμη και για το πώς θα κηδευόταν.

Η σορός του άτυχου νέου έχει μεταφερθεί για νεκροψία, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος του θανάτου του.



Ξεκινά η ελληνική «PISA»

 


Ξεκινούν από φέτος σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική «PISA»)  για μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Γλώσσα-κατανόηση κειμένου και στα Μαθηματικά.

Πιλοτικά κατά τη φετινή  σχολική χρονιά, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων, όλης της επικράτειας. Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Οι διαγωνιστικές αυτές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται ετησίως.

Σκοπός των εξετάσεων είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. 

Μετά τις δύο πρώτες σχολικές χρονιές και όταν αρχίσει η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, το σύστημα αυτό θα προσεγγίσει τη φιλοσοφία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, προκειμένου να εντοπιστούν, αφ’ ενός ποια σημεία τους έχουν κατακτήσει οι μαθητές μας, αφ’ ετέρου οι βελτιωτικές κινήσεις, κυρίως σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας που θα πρέπει να ενσωματωθούν. Με το πέρας των εξετάσεων, θα γίνεται επεξεργασία για την εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα στην οποία θα αναρτηθεί το θεωρητικό πλαίσιο των εξετάσεων και ενδεικτικά θέματα. 

Η Ελληνική PISA εισάγεται στη βάση του άρθρου 104 του ν. 4823/2021 για την αναβάθμιση του σχολείου και πραγματοποιείται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).



Συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα

 


Η Κυβέρνηση κάνει την Πατρίδα μας πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνικά, αλλά και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Και ο στόχος μας αυτός υπηρετείται έμπρακτα, σταθερά και υπεύθυνα από το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα. Έχουν, ήδη, παραληφθεί τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη  «RAFALE»  και συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα. Για το σκοπό αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Αφορά ειδικότερα:

Την έγκριση σχεδίου συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN, του εξοπλισμού και την υποστήριξή τους.

Την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια και υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας.

Την κύρωση σχεδίου τροποποίησης της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε..

Την έγκριση των συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» και την υποστήριξή τους.

Αναμένουμε, λοιπόν, ότι και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο «όχι» της στείρας αντιπαράθεσης και το «παρών» της αμήχανης υπεκφυγής- αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το σχέδιο της Κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Με αισιόδοξους, ασφαλείς και περήφανους Έλληνες.  




Το Κράτος θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες

 



Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και εσχάτως η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργούν ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα -όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες- δεν είναι δυνατόν να μείνει απρόσβλητη. Οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων εισάγονται και στη χώρα μας και επηρεάζουν το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας ανθίσταται και αντέχει, παρά το μέγεθος και την ένταση των κρίσεων, οφείλεται καταρχάς στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια που μπορεί και μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτρέποντας πολύ χειρότερα.

Η Κυβέρνησή μας έχει και γνώση, και σχέδιο, και έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχεδίασε και θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, όσο διαρκούν οι κρίσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι το Κράτος θα είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και θα τους στηρίξει περισσότερο από ό,τι είναι λογικά αναμενόμενο σε μια χώρα με τα προβλήματα και την πορεία της.

Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.

Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.

Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195  εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.

Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα:

Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.

Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

Την ίδια στιγμή, παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει για όλη την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων για όλους. Και σε όλα αυτά, έχουμε ήδη απτά και μετρημένα αποτελέσματα, που προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Συγκεκριμένα:

Η ανάπτυξη στη χώρα μας -όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται στο 8,5%  για το 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2022  με ρυθμούς 4,9%. Διαπιστώνεται, ήδη, η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2021 στην Ευρωζώνη. Αυτός δεν είναι απλά ένας μόνος δείκτης. Μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μεταφέρονται από την Κυβέρνηση στην κοινωνία για να στηρίξουμε τα στρώματα που δοκιμάζονται περισσότερο.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών  -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση-  παρουσίασε τη μεγαλύτερη  μείωση από το 17,3% στο 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Άρχισε, ταυτόχρονα, να τρέχει το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, που αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας. 

Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Αλλά και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αισιόδοξης οικονομικής μας πορείας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.



Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας φτάνουν το μέσο ευρωπαϊκό όρο

 



Ξεπεράσαμε τα 19.840.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.815.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.   Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι  74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.440.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού.     Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι  70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί  5.160.000, ποσοστό 88,5% και ακόμη 120.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1%. Συνολικά δηλαδή το 90,6%.



Προετοιμασία για κάθε πιθανή εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης

 



Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης:

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,  στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της.

Ταυτόχρονα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, στη Μόσχα, συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στις 18 Φεβρουαρίου. Πάντοτε με στόχο τη συνδρομή στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών -με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες- αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν άμεσα. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.