Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Περισσότεροι από 90 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016




Ειδική η αναφορά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων "IFJ" στους 20 νεκρούς δημοσιογράφους από τη Βραζιλία.

Συνολικά 93 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016 σ' όλον τον κόσμο κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών καθηκόντων τους, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Οι φόνοι αυτοί, τόσο στοχευμένοι όσο και από διασταυρούμενα πυρά, σημειώθηκαν σε 23 χώρες της Αφρικής, της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και των περιφερειών της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου.

Η ομοσπονδία σημειώνει επίσης τον θάνατο 20 βραζιλιάνων δημοσιογράφων σε συντριβή αεροπλάνου που πετούσε πάνω από τη Μεντεγίν της Κολομβίας και τον θάνατο 9 ρώσων δημοσιογράφων σε αεροπορική συντριβή κοντά στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.

Οι αριθμοί για το 2016 είναι μειωμένοι σε σχέση με τους 112 θανάτους δημοσιογράφων που είχαν σημειωθεί το 2015, καθώς μειώθηκε η βία στην Ονδούρα, τη Λιβύη, τις Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε στο Αφγανιστάν, τη Γουατεμάλα, το Ιράκ και το Μεξικό.

Η IFJ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση δημοσιογράφων και ιδρύθηκε το 1926. Σήμερα εκπροσωπεί 600.000 μέλη σε 140 χώρες και εργάζεται για την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου.




Ν.Δ. : Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυρία Γεροβασίλη – Οφείλει να παραιτηθεί από βουλευτής




Μετά τις αποκαλύψεις για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυρία Γεροβασίλη την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρίας “Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.”. 

Εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα και είχε ως πελάτη της το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ και το δημόσιο νοσοκομείο της Άρτας. 

Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη είναι βουλευτής στο νομό της Άρτας.

Η κυρία Γεροβασίλη γνωρίζει ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα όπως προβλέπει με σαφή τρόπο το Σύνταγμα.

Επομένως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. 

Οφείλει να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από την βουλευτική ιδιότητα. 

Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί είναι απολύτως εθισμένη στο ψέμα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που ήταν η αποστολή που υπηρέτησε ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα.

Δεν πρέπει, όμως, να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις». 


«Βόμβα» στα νοικοκυριά από τα ακριβά καύσιμα



Εκρηκτικό κοκτέιλ για τους οικογενειακούς και τους επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς συνθέτουν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα λόγω της ανόδου του αργού πετρελαίου αλλά και των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η «ΗτΣ» επεξεργάστηκε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων και υπολόγισε, μαζί με τους νέους τσουχτερούς φόρους που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, ότι το 2017 θα κάνει ποδαρικό με την αμόλυβδη να πωλείται ακριβότερα κατά 12 λεπτά το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο. Ως χρονική αφετηρία της σύγκρισης επιλέχθηκε η 18η Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το κρεσέντο των αυξήσεων των τιμών στην εγχώρια αγορά.

Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου ο αποκλειστικός λόγος για τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων έχει να κάνει με την κούρσα ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου, καθώς και της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στις 18 Νοεμβρίου το αργό έκλεισε στις διεθνείς αγορές στα 46,86 δολάρια το βαρέλι και στις 28 Δεκεμβρίου πάνω από τα 56 δολάρια. Πριν από περίπου 40 ημέρες η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ήταν 1,064 και χθες στα 1,046.

Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να εκτοξευτεί κατά 7,9 λεπτά το λίτρο και συγκεκριμένα στα 1,497 ευρώ το λίτρο από 1,418 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το πετρέλαιο κίνησης ακρίβυνε κατά 6,2 λεπτά το λίτρο και σκαρφάλωσε στα 1,18 έναντι 1,118 ευρώ το λίτρο. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανατιμήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 0,976 ευρώ από 0,896 ευρώ το λίτρο.

Σε αυτές τις αυξήσεις έρχονται να προστεθούν από την 1η του μηνός και οι επιβαρύνσεις των νέων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Η τελική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αναμένεται να εξακοντιστεί κοντά στο 1,54 ευρώ το λίτρο (1,538 ευρώ). Η αύξηση που θα πληρώσει στο πρατήριο ο οδηγός θα είναι 4 λεπτά το λίτρο μόνο από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ. Ο συγκεκριμένος φόρος θα ανέβει 3 λεπτά και συγκεκριμένα στο 0,70 από 0,67 ευρώ το λίτρο. Συνολικά δηλαδή από τις 18 Νοεμβρίου η αύξηση όπως προαναφέρθηκε θα είναι 12 λεπτά το λίτρο.

Από την Πρωτοχρονιά επίσης αναπροσαρμόζεται και ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης. Η αύξηση είναι 8 λεπτά το λίτρο καθώς θα είναι πια στα 0,41 ευρώ από 0,33 ευρώ το λίτρο. Η επιβάρυνση στην τελική τιμή μόνο από τον νέο ΕΦΚ θα είναι 10 λεπτά το λίτρο καθώς το ντίζελ κίνησης εκτινάσσεται στα 1,28 ευρώ το λίτρο. Η συνολική ανατίμηση του προϊόντος από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα ανέλθει στα 16 λεπτά το λίτρο.

Από τους νέους ΕΦΚ ανεβαίνει και η το ποσοστό συμμετοχής των φόρων και των λοιπών τελών που επιβαρύνουν τις τελικές τιμές πώλησης των καυσίμων. Για την αμόλυβδη το 65% πηγαίνει στο κράτος και άλλους δημόσιους φορείς. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 64%. Για το ντίζελ κίνησης το ποσοστό ανεβαίνει από το 48% στο 52%. Τα υπόλοιπα ποσοστά αντιστοιχούν στις τιμές διυλιστηρίου και στα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηρίων.

Η επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και και των επιχειρήσεων θα είναι σημαντική. Ιδίως στην αγορά αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο ανατιμήσεων με δεδομένα τα στενά περιθώρια των επιχειρήσεων να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Ο κίνδυνος όμως είναι το Δημόσιο να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων: «Από τις αυξήσεις του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα την πενταετία 2011 ? 2015, ο συνολικός τζίρος των καυσίμων υποχώρησε κατά 20,16% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 51,83%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΟΠΕΚ και συνεχίζει, εκτιμώντας: «Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, 22% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 24% στο πετρέλαιο κίνησης, 5% στην αμόλυβδη και 30% στο υγραέριο κίνησης, χωρίς να προηγηθεί η εκπόνηση οικονομικής μελέτης, θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στον επιδιωκόμενο στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις των καυσίμων, θα αυξηθούν οι τιμές πολλών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, σε βάρος της οικονομίας, της ανάπτυξης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών».



Πηγή : imerisia.gr


Τρία χρόνια παράνομα Βουλευτής η Όλγα Γεροβασίλη




Σε αποκάλυψη ΣΟΚ προχωρά η εφημερίδα Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο και έχει στο επίκεντρό της την βουλευτή Άρτας και στενή συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη επί τρία χρόνια ήταν παράνομα βουλευτής.

Βάση του πόθεν έσχες της, η εφημερίδα τονίζει ότι η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος και νυν υπουργός, το 2012, ήταν μέτοχος εταιρείας που είχε συναλλαγές με το Δημόσιο!

Όμως το Σύνταγμα (άρθρο 57) προβλέπει ότι πρέπει να παραιτηθεί σε 8 ημέρες,

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ίδια παραιτήθηκε το 2015, μεταβιβάζοντας το ποσοστό στον γιο της.




Κι όμως υπάρχουν 5 παγκόσμιες καλές ειδήσεις από το 2016




Είχε από όλα τα …κακά: Πολέμους, προσφυγιά, πείνα, θανάτους, δυστυχήματα, σεισμούς, φτωχοποίηση, κατάθλιψη… Είχε όμως και κάποια λίγα καλά που καθώς το αποχαιρετούμε, αξίζει να τα επισημάνουμε με την βοήθεια του Reuters και του ΑΠΕ-ΜΠΕ!

1. ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Τον Νοέμβριο, ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνο υπέγραψαν μια τροποποιημένη ειρηνευτική συμφωνία μετά την απόρριψη της πρώτης εκδοχής της σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό της 52ετούς ένοπλης σύρραξης που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 260.000 νεκρούς, 45.000 αγνοούμενους και 6,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η ειρηνευτική διαδικασία είχε αποτύχει τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984, το 1991 και το 1999.

Για τις προσπάθειές του τερματισμού της μεγαλύτερης σε διάρκεια σύρραξης στη Λατινική Αμερική ο Σάντος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016.

2. ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε και επίσημα από τις 4 Νοεμβρίου η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν από τη βιομηχανοποίηση.

Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά.

3. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ

Τον Μάιο, η υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών παρουσίασε ένα προσχέδιο για τον πρώτο νόμο κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με τον οποίο οι επιζήσασες και οι επιζήσαντες του τράφικινγκ θα αντιμετωπίζονται ως θύματα που έχουν ανάγκη από βοήθεια και προστασία και όχι σαν εγκληματίες.

Η Νότια Ασία, με επίκεντρο την Ινδία, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του τράφικινγκ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

4. Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Περισσότερες από 300 κοινότητες σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που κατέχουν ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής (δηλαδή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων) αποκηρύσσουν την πρακτική αυτή με δημόσιες τελετές αυτό τον μήνα.

Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, που θεωρείται εισιτήριο για τον γάμο και ένας τρόπος να διατηρήσουν την αγνότητά τους.

Το τελετουργικό περιλαμβάνει την αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συχνά και τον θάνατο από αιμορραγία.

5. Ο ΟΗΕ ΟΡΙΖΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΑΤ

Τον Σεπτέμβριο το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ.

Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή "την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου". Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να "ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία" των προσώπων αυτών. Η απόφαση -η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη- υιοθετηθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά). Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική). Στην απόφαση καλούναι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.


Πηγή : iatropedia.gr


Διαψεύδει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το σχέδιο απέλασης 35 Αμερικανών διπλωματών ως αντίποινα στις ΗΠΑ




Την απόφασή του να μην απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα με απέλαση Αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να απαγορεύσει στα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να χρησιμοποιούν μια ‘ντάτσα’ και μια αποθήκη στη Μόσχα ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, σύμφωνα με τα πρακτορεία, ότι είχε προτείνει τα μέτρα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητο το θέμα των κυρώσεων και ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές είναι αβάσιμοι.

O Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε πάντως ότι θα ... τιμωρήσει τις ΗΠΑ με το ίδιο νόμισμα, τονίζοντας ότι θα αξιολογήσει τις κινήσεις του νέου πλανητάρχη προτού αναλάβει δράση. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου. 

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι Ρώσοι διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» από την Ουάσιγκτον θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ την 1η Ιανουαρίου.

«Θα αναχωρήσουν με μια ναυλωμένη πτήση εντός των 72 ωρών (από την παραλαβή της ειδοποίησης)», ανέφερε το γραφείο τύπου.

Νωρίτερα σήμερα ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει ρώσους διπλωμάτες.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων ... Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει...Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.
Αφού έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνέχισε γράφοντας ότι «σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

«Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε χθες την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προσάπτοντάς της προσπάθειες να επηρεάσει το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών. Tο Κρεμλίνο μίλησε για μια εξέλιξη που πλήττει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να «απαντήσει». Όπως κι έγινε... 
«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ' ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.
«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
   
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.
Η σημαντικότερη από τις κυρώσεις είναι η απέλαση 35 ρώσων διπλωματών που κηρύσσονται «ανεπιθύμητοι» (personae non grata) καθώς χαρακτηρίζονται από την Ουάσινγκτον πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας.
   
Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.
   
Ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα για τις «κυβερνοεπιθέσεις» εναντίον των Δημοκρατικών, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Ρωσία, και θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον.
   
Ο Τραμπ έχει πει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς». Αλλά είναι απομονωμένος ακόμη και στις τάξεις του δικού του κόμματος.
   
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.
   
«Αν και η σημερινή ενέργεια της κυβέρνησης είναι καθυστερημένη, είναι ένας προσήκων τρόπος για να τερματιστεί η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών έναντι της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.
   
Ο Ράιαν έκανε επίσης λόγο για ένα «λαμπρό παράδειγμα της αναποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης που κατέστησε την Αμερική πιο αδύναμη στα μάτια του κόσμου».
   
Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα θα βλάψουν τη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων.



Πηγή : ethnos.gr


Ο αστυνομικός φέρεται να ομολόγησε το φόνο του Έλληνα πρέσβη




Εικοσιεννιάχρονος αστυνομικός φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία του πρέσβη της Ελλάδας στην Μπραζίλια Κυριάκου Αμοιρίδη, πιθανότατα κατόπιν εντολής της συζύγου του διπλωμάτη με την οποία διατηρούσε δεσμό, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV της Βραζιλίας επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι ο αστυνομικός Σέρτζιο Μορέιρα ομολόγησε ότι σκότωσε τον Κυριάκο Αμοιρίδη, 59 ετών, στο σπίτι που διατηρούσε ο διπλωμάτης στη Νόβα Ιγουάσου, προάστιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, το βράδυ της Δευτέρας. 

Σύμφωνα πάντα με το Globo TV, οι αρχές της Βραζιλίας πιστεύουν ότι ο Μορέιρα και η σύζυγος του Αμοιρίδη, Φρανσουάζ, είχαν σχεδιάσει εκ των προτέρων τη δολοφονία.

Τόσο ο αστυνομικός όσο και η σύζυγος του Αμοιρίδη κρατούνται αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν ζητήσει δικηγόρο.

Η τοπική αστυνομία και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την είδηση που μετέδωσε το κανάλι.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι κρατούνται επίσης άλλοι δύο ύποπτοι, τα στοιχεία των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανέκριναν επί ώρες στη διάρκεια της νύχτας τον αστυνομικό, σύμφωνα με μέλη της οικογένειας του που επικαλείται η εφημερίδα O Globo. Επίσης, ανακρίνεται «ένας νεαρός» ως ύποπτος. 

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης πως οι αστυνομικοί βρήκαν αίμα σε έναν καναπέ στο σπίτι στο Ρίο ντε Ζανέιρο όπου διέμεναν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. 

Μία απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης μέσα σε αυτοκίνητο που είχε μισθώσει ο 59χρονος διπλωμάτης. Η αστυνομία θεωρεί ότι η σορός ανήκει στον πρέσβη. 

Εντούτοις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει ακόμα καμία επίσημη επιβεβαίωση ή ταυτοποίηση από τις αρμόδιες βραζιλιάνικες αρχές ότι η απανθρακωμένη σορός ανήκει στον Κυριάκο Αμοιρίδη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιμένει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μπακογιάννη: Το σενάριο των εκλογών είναι στο τραπέζι

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, επενδύει στον διχασμό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, επενδύει στον διχασμό» διαμηνύει η Ντόρα Μπακογιάννη δικαιολογώντας πλήρως τον εκλογικό συναγερμό της ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει και το εκλογικό σενάριο πάνω στο τραπέζι.

Mιλώντας στα Νέα σημειώνει: «Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί. Ομως, επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, προετοιμάζει και ηρωική έξοδο» είναι το δικό της μήνυμα.»

Η πρώην υπουργός θεωρεί επιβεβλημένη την πολιτική αλλαγή για να βγει η χώρα από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προσερχόταν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοπιστία για «ουσιαστικές εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές αλλαγές», ώστε με περισσότερα εφόδια να ζητήσει στη συνέχεια μείωση της φορολογίας. Η ίδια δίνει έμφαση στην ανάγκη ενός νέου μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η νέα τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ επικρίνει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για «επιπολαιότητα» σχετικά με τη διαδικασία διανομής του κοινωνικού μερίσματος και την επιστολή αναδίπλωσης που ακολούθησε, ενώ επιμένει ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που δεν διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους τη χορήγηση του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τη δική της μετακίνηση, εξάλλου, από τον τομέα των εξωτερικών θεμάτων στον τομέα της ανάπτυξης, αρκείται να αναφέρει ότι η ανάπτυξη αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα.



Πηγή : tovima.gr


Ομολογία Τσακαλώτου "Συζητάμε παράταση του «κόφτη»"





Συζητάμε παράταση του «κόφτη» αποκαλύπτει ο Τσακαλώτος

Την παράταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ή αλλιώς του «κόφτη» και για μετά το 2018, που λήγει το πρόγραμμα, συζητεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, αποκαλύπτει σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος όπως αναφέρει η Καθημερινή, αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών πο υ θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μ΄τερων από τώρα.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητα του να πιέσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» λέει. Θεωρεί δε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας.

Οσον αφορά στις ερωτήσεις, ο δημοσιογράφος (Βασίλης Ζήρας) τον ρωτά για την επιστολή που έστειλε στους θεσμούς όπου αναφέρει πως εάν χρειαστεί θα περικόψει συντάξεις, όπως επίσης αναφέρει ότι εάν υπάρχει υπερβάλλον πλεόνασμα στο μέλλον, θα διατεθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για ένα ταμειακό μαξιλάρι.

«Πριν δημοσιευθεί η επιστολή, έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι όντως θα περικοπούν συντάξεις στην περίπτωση που δεν φτάσουμε τον στόχο του +0,5% για το 2016 και ότι, αφετέρου θεωρούμε αυτή ν την εκδοχή εξαιρετικά απίθανη. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Πάντως εάν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για τους συνταξιούχους είτε για ανέργους είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να θεωρεί αυτό η ΝΔ “εξευτελιστικό”(παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για ένα νέο πολιτικό, όπως ο Βασίλης Κικίλιας να καταφεύγει στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών) ή, από την άλλη άλλη μεριά να ψηφίζω “παρών” σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΔΝΤ προτείνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ελάφρυνση του και η κυβέρνηση αντί να συμμαχήσει μαζί του το επικρίνει και συμφωνεί με την Ευρωζώνη για μεγαλύτερο πλεόνασμα ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη».

Ο υπουργός Οικονομικών καλείται να εκτιμήσει για το εάν το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και εάν θα μπορούσε να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Επίσης καλείται να απαντήσει πόσο πιθανό θεωρεί να αποδεχθούν τα κράτη - μέλη μια τέτοια εξέλιξη και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει στην αξιοπιστία του προγράμματος και στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο.  «Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές ένα καθαρό διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις»,  », ανέφερε σχετικά.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει πως στο τελευταίο Eurogroup είπε πως εάν υιοθετηθεί η εκτίμηση του Ταμείου ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτούνται 4,5 δισ. ευρώ μέτρα, αυτό θα σημάνει το τέλος του προγράμματος, σημειώνει ο δημοσιογράφος και προσθέτει «μου ακούγεται ως προειδοποίηση για εκλογές. Σε ποια περίπτωση μπορεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να είναι η λύση;»

«Δεν σκεφτόμαστε εκλογές αλλά πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομία τα δύο τελευταία τρίμηνα και που τις ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρώ μια αντινομία στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ. Όπως λέει ο Οξφορδιανός φιλόσοφος Austin για τη δομή κάποιων επιχειρηματών: Υπάρχει το σημείο που το λές (“δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα”) και το σημείο που το παίρνεις πίσω (πάρτε μέτρα, καλού κακού, 4,2 δισ. ευρώ!)

Τέλος στην ερώτηση εάν θα δεχόταν στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού να εξετάσει μείωση του αφορολόγητου ορίου ή μείωση – κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις; “θα ήταν μια λύση για μετά το 2018 η θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμούς λήψης σαφώς προκαθορισμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων;» ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού».



Πηγή: Καθημερινήhuffingtonpost.gr


Απαισιόδοξοι οι πολίτες, διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.



Απογοήτευση και ανασφάλεια στους πολίτες καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 22,8% (31,6% με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου) και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5% (22,9%). Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 6,5% (9%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,5% (7,6%), το ΚΚΕ 5,2% (7,2%), το Ποτάμι 1,8% (2,5%), οι ΑΝΕΛ 2,2% (3,1%), η Ένωση Κεντρώων 2,5% (3,5%), η Λαϊκή Ενότητα 1,2% (1,7%), η Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (3,1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1 (1,4%). Άλλο κόμμα θα προτιμούσε το 6,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 27,9%.

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 61% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκεντρώνοντας 23,5% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, το αίτημα για άμεσες εκλογές γίνεται αποδεκτό μόνο από το 40% των πολιτών. Το 46% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: «Είναι καλύτερο να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση;», «ναι» απαντά το 26%, «όχι» το 72%. Για την ευρωζώνη οι πολίτες είναι διχασμένοι: το 47% επιθυμεί τη διάλυσή της και το 49,5% τη συνέχιση της ύπαρξής της. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην ερώτηση για το νόμισμα. Το 42% πιστεύει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή και το 45,5% επιμένει στο ευρώ. 

Εξάλλου, οι προβλέψεις για την οικονομία εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες - το 65% θεωρεί ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από 2016 και παράλληλα έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών. 


Newsroom ΔΟΛ