Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Αθλιότητες ανεύθυνων - Πελώνη: Σταματήστε τα fake news

 



Με ανάρτήσεις της στο Twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτηρίζει fake news τη διακίνηση σχολίων αναφορικά με τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

«Σταματήστε επιτέλους τα fake news! Όλοι είμαστε εδώ και οτιδήποτε άλλο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι επιλογή της κυβέρνησης η ενημέρωση να είναι επιχειρησιακή και να γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά δύο φορές την ημέρα», τονίζει στην πρώτη ανάρτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε άλλη ανάρτησή της η κ. Πελώνη, συμπληρώνει τα εξής: «Παρακαλώ να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων για Κούβες και άλλες αθλιότητες. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».




Κάτοικος από το Μάτι γράφει για τη σημασία των εκκενώσεων - Χαστούκι σε Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ

 


Τόσες πυρκαγιές σε μεγάλη έκταση, τόσοι εμπρησμοί, και δεν έχουμε θρηνήσει ούτε ένα νεκρό από πυρκαγιά εκτός τους ήρωα εθελοντή πυροσβέστη που άφησε την ζωή του σε ώρα καθήκοντος χτυπώντας από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Ο στόχος της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας, είναι να μην υπάρξει θύμα, και οι πάμπολλες οργανωμένες και στοχευμένες εκκενώσεις οικισμών, λειτούργησαν υποδειγματικά μέχρι στιγμής, χωρίς πανικό και έγκαιρα.

Η φωτογράφος και μόνιμη κάτοικο του Ματιού, Μαρία Κουτρουμπή, θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, απευθυνόμενη σε όσους «γράφουν ό,τι τους έρθει στο κεφάλι» σχετικά με τις εκκενώσεις και να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τις απαξιώνουν, ξεχνώντας εύκολα το έγκλημα που διέπραξαν, κοροιδεύοντας την κυβέρνηση.

Δείτε την ανάρτηση:

«Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν είχες δει αγκαλιασμένα απανθρακωμένα παιδιά, αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπος σου μέσα στη σακούλα, αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο, θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης. Μη γράφετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι, σας διαβάζουν και Ματιώτες», έγραψε χαρακτηριστικά.





19 προσαγωγές - 8 συλλήψεις για εμπρησμούς


 

Σε οκτώ συλλήψεις έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής οι αρχές για τις φωτιές που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. 

Έχουμε και λέμε, ένας 71χρονος Έλληνας από τη Μεσσηνία, που συνελήφθη σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή Καλαμάτας, για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση και μη, πράξεις που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2021.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Συνελήφθησαν τρεις νεαροί από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Πειραιά, για εμπρησμούς από πρόθεση, σε άλσος στο Πέραμα. Πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 16χρονο και έναν 17χρονο, για τους οποίους ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις νεαροί στις 07.00 σήμερα το πρωί, έβαλαν φωτιές με αναπτήρα σε πευκοβελόνες, χαρτιά και ξύλα σε διάφορα σημεία του άλσους, οι οποίες σβήστηκαν άμεσα. Τους είδαν όμως περίοικοι οι οποίοι ειδοποίησαν τις αρχές και συνελήφθησαν.

Χθες το απόγευμα συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ένας άλλος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμούς στην περιοχή της Πετρούπολης.

Ο 47χρονος προσήχθη από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και όπως προέκυψε από την προανάκριση, το απόγευμα είχε προβεί σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας, δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν και κινητό τηλέφωνο.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επιπρόσθετα, η εμπλοκή του και σε εμπρησμούς 4 κάδων απορριμμάτων στην περιοχή της Πετρούπολης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα πλησίον του Άλσους.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία για κακουργήματα και πλημμελήματα που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ένας 63χρονος στον Θεολόγος της Φθιώτιδας για τον εμπρησμό από αμέλεια καθώς προέβαινε σε κάποιες εργασίες με σιδηροτροχό.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 43χρονο που συνελήφθη την Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι. Ο άνδρας κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

Η σύλληψη της αλλοδαπής Αφγανής λαθρομετανάστριας που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως και αποπειράθηκε να βάλει φωτιά δύο φορές. Η κατηγορούμενη παραπέμφθηκε σε δίκη.

Άλλος ένας Αφγανός λαθρομετανάστης 38χρονών με την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού στο άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη. Η σύλληψη έγινε χθες το απόγευμα από αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν περιπολία για την πρόληψη εμπρησμών. Πρόκειται για έναν 38χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν εντός του άλσους Φινοπούλου στην Αθήνα, έκριναν ύποπτο τον 38χρονο, ο οποίος έφερε σακίδιο πλάτης που προσπαθούσε να κρύψει.

Άμεσα προσέγγισαν το άτομο και πραγματοποίησαν έλεγχο διαπιστώνοντας ότι κρατούσε αναπτήρα και ένα άδειο πακέτο τσιγάρα με εμφανή ίχνη καύσης, ενώ σε παρακείμενη ρίζα δέντρου βρίσκονταν κομμάτια από χαρτοπετσέτες.

Στο σακίδιό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο αυτοσχέδια φιτίλια από χαρτί και ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτου, όλα με εμφανή ίχνη καύσης.



Προκαλεί ο θρασύτατος Τσίπρας και ρωτάει πότε θα τελειώνει η φωτιά στην Εύβοια


 

Χωρίς ίχνος ντροπής, ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας που δικαιούται να ομιλεί συνεχίζει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση που παλεύει με όλους σε όλα τα μέτωπα που έχουν βάλει φωτιές.

Αντί να ψάξει τους συντρόφους ρωτώντας, ποιος και γιατί, και εάν, και εφόσον, εμπλέκεται κάποιος σε αυτούς τους εμπρησμούς και ποιοι είναι οι συλληφθέντες εμπρηστές και εάν έχουν σχέση με το κόμμα; Τι δουλειά είχαν οι σύντροφοι αναρχικοί που προπηλάκισαν πυροσβέστες; Τι δουλειά είχαν οι 15 σύντροφοι που κτύπησαν και λήστεψαν συνεργείο του OPEN; Ποιος σύντροφος έβαλε τους Αφγανούς συντρόφους να βάλουν φωτιά σε πεδίο του Άρεως και Άλσος Φινοπούλου; Που ήταν η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια και έκαναν κάμπινγκ στις Ροβιές όπου ξεκίνησε και η φωτιά στην Εύβοια; Να ρωτήσει να μάθει να βοηθήσει στην έρευνα και την τιμωρία των υπευθύνων αυτουργών και ηθικών αυτουργών αλλά κάνει τον αδιάφορο και δήθεν αγανακτισμένο και κάνει κριτική.

Κριτική και ερωτήματα στην κυβέρνηση για τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια με θράσος απευθύνει μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χωρίς να ντρέπεται.

Ο φαιδρός σημειώνει χαρακτηριστικά και κοροιδεύει τις εκκενώσεις που ο ίδιος δεν φρόντισε να κάνει στο Μάτι και έχει χρεωθεί με την ανικανότητα του 102 ανθρώπινες ψυχές :

«Για 6η συνεχόμενη μέρα η Βόρεια Εύβοια καίγεται. Αυτοδιοίκηση & πολίτες κραυγάζουν ότι είναι απελπιστικά μόνοι, δεν επιχειρούν επαρκείς εναέριες και χερσαίες δυνάμεις & μοναδική μέριμνα οι εκκενώσεις. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης; ΩΣ ΠΟΤΕ θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;»



Εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στο δάσος της Βαρυμπόμπης


 

Σύνεργα εμπρησμού βρέθηκαν στο δάσος της Βαρυμπόμπης, την Παρασκευή, την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιας και ερευνάται απο την Αστυνομία αν κάποιοι σχεδίασαν να κάψουν απο άλλο σημείο το δάσος. Μάλιστα, οι αρχές ψάχνουν αν υπήρχαν και σε άλλα σημεία σύνεργα εμπρησμού που χρησιμοποιήθηκαν απο αγνώστους.



Όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr, εθελοντές βρήκαν κάτω απο δέντρο τη συσκευασία ενημέρωσαν την Πυροσβεστική και στη συνέχεια την Αστυνομία. Εκτιμήθηκε οτι πρόκειται για αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ειδοποιήθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ) και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν οτι επρόκειτο για φυτίλια, κερωμένα σπίρτα, βαμβάκι, σπάγγο και άλλα σύνεργα ικανά να προκαλέσουν εμπρησμό.

Η Αστυνομία ψάχνει να βρει τι γίνεται πίσω απο την περίεργη υπόθεση και τι σχεδίαζαν οι άγνωστοι που τα έκρυψαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Περιπολίες στα καμένα υπό τον φόβο εμπρηστών και αναζωπυρώσεων

Στάχτη, αποκαΐδια και καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που μαινόταν τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Αττική.

Μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, αλλά και την σαφώς βελτιωμένη εικόνα που υπάρχει σήμερα, οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης ημέρας. Στόχο να προστατεύσουν την περιουσία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών από τυχόν πλιάτσικο, αλλά και η προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από ενδεχόμενες απόπειρες εμπρησμών, κυρίως στα περιαστικά δάση, άλση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κανένα ορατό μέτωπο δεν διακρίνεται. Κάθε τόσο, στην τεράστια περίμετρο, εμφανίζονται κάποιες εστίες, όπως πριν λίγο στο Κατσιμίδι, που αντιμετωπίζονται από δυνάμεις πυρόσβεσης.

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς

Η Τροχαία, λόγω της βελτιωμένης εικόνας, άνοιξε τους περισσότερους δρόμους στις περιοχές της φωτιάς. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν κλειστοί και κάποιοι έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι.

Οι νέες διακοπές είναι κυρίως επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

Περιπολίες από αστυνομικούς και στρατό

Πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στις περιοχές της πυρκαγιάς βρίσκονται πεζοπόρα τμήματα από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία ελικόπτερα. Πέραν του στρατού και της ΕΛΑΣ, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η αστυνομία επιτηρεί με ένστολες περιπολίες, αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή. Πάντως οι πολίτες δείχνουν έντονη ευαισθητοποίηση και ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία όταν διακρίνουν κάτι ύποπτο.

Εξαιτίας αυτού, έγιναν και οι τελευταίες τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς και συγκεκριμένα του 43χρονου στο Κρυονέρι προχτές, του 47χρονου χτες στο άλσος Πετρούπολης, ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε 4 κάδους, αλλά και σε ένα θάμνο και έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής και την αλλοδαπή που επιχείρησε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως επίσης προχθές.


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Πηγή : protothema.gr



Συνελήφθη Αφγανός λαθρομετανάστης πήγε να βάλει φωτιά στο άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη

 


Στη σύλληψη ενός Αφγανού, γεννηθέντα το 1983 όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, που κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού στο Άλσος Φινοπούλου στου Γκύζη, προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η ενημέρωση της αστυνομίας : 

«Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της 7-8-20201, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών (Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής), αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν εντός του άλσους Φινοπούλου στην Αθήνα, έκριναν ύποπτο τον ανωτέρω που έφερε σακίδιο πλάτης επιμελώς κρυμμένο. Άμεσα προσέγγισαν το άτομο και προέβησαν σε έλεγχο αυτού. Διαπίστωσαν ότι κρατούσε αναπτήρα και άδειο πακέτο τσιγάρα με εμφανή ίχνη καύσης, ενώ σε παρακείμενη ρίζα δέντρου βρίσκονταν κομμάτια από χαρτοπετσέτες.

Σε επακόλουθο έλεγχο στο σακίδιο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοσχέδια φιτίλια από χαρτί και ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτου, όλα με εμφανή ίχνη καύσης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».



Βίντεο ντοκουμέντο: Καταγγελία εμπρησμού στον Νέο Βουτζά

 



Βίντεο ντοκουμέντο από την απόπειρα εμπρησμού στον Νέο Βουτζά παρουσιάζει το protothema.gr .  Η απόπειρα έγινε σύμφωνα  με αυτόπτες μάρτυρες, στο ίδιο ακριβώς σημείο που άγνωστοι είχαν επιχειρήσει άλλες τρεις φορές να βάλουν φωτιά το 2019.

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, γύρω στις 19.30 και το σχετικό βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, δημοσιεύτηκε πρώτα στη σελιδα του εξωραϊστικου συλλόγου Νέου Βουτζα.

Όπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό βίντεο,  η φωτιά εξαπλώνεται σε μια ευθεία, σα να εχει πέσει στο έδαφος κάποιο εύφλεκτο υλικό.

Τη φωτιά εντόπισε πρώτος ενας πεζοπορος, ο οποίος ειδοποιησε τους κατοίκους του πρώτου σπιτιού που βρήκε μπροστά του. Σύμφωνα με άλλες μαρτυριες, στο σημείο που εντοπιστηκε η εστία, βρέθηκε έπειτα από λίγα λεπτά και μια ομάδα ανηλίκων, οι οποιοι, όπως φαίνεται στο βίντεο, βοηθούν στην κατάσβεση.

Λιγο αργότερα έφτασαν στη περιοχή άνδρες της ομαδας ΔΙ. ΑΣ. Πήραν καταθέσεις απ όλους τους παρευρισκόμενους κι από τον πεζοπόρο άντρα αλλά κι από τους ανήλικους και πλέον οι έρευνες στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση.

Δείτε το βίντεο





Financial Times: 1.100 δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη - Ο χάρτης που αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα


 

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών» αναφέρουν οι Financial Times, εστιάζοντας στις δασικές πυρκαγιές της θερινής περιόδου

Στο άρθρο με τίτλο με «Wildfires surge during searing Mediterranean heat», η εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών δασικών πυρκαγιών είχε καταγράψει 1.100 πυρκαγιές δηλαδή 300 περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο.



Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε στις μεσογειακές χώρες όπως στην Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στον Λίβανο, ενώ φέτος παρατηρήθηκε και αξιοσημείωτη ένταση αυτών των πυρκαγιών.



Το άρθρο συνοδεύεται από χάρτη δυναμικής απεικόνισης πυρκαγιών στην Ευρώπη-Μέση Ανατολή-βόρεια Αφρική, καθώς και με γραφήματα που απεικονίζουν την αυξημένη συχνότητα δασικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.


Πηγή: iefimerida.gr 



Αντιεξουσιαστές ανέλαβαν την ευθύνη για τον προπηλακισμό των πυροσβεστών στην Βαρυμπόμπη


 

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ομάδα ατόμων που αποδείχθηκε ότι είναι αντιεξουσιαστές, επιτέθηκε σε πυροσβέστες που βρίσκονταν στον κόμβο της Βαρυμπόμπης

Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες δέχθηκαν λεκτική επίθεση από ομάδα νεαρών ατόμων, οι οποίοι επιχείρησαν να τους προπηλακίσουν και αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ.

Μόλις τους ανακάλυψαν και το θέμα πήρε έκταση, σύμφωνα με το policenews, άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου «ανέλαβε» την ευθύνη και προσπάθησε να αλλάξει όσα έγιναν καθώς έγραψε στο Twitter πως «χθες, 8 σύντροφοι εθελοντές πήγαν στην Βαρυμπόμπη νερά κ τροφή, εκεί διεσώσαν 6 σκυλιά τα οποία και παρέδωσαν στη Φιλόζωικη Βαρυμπόμπης. Αστυνομικοί τους προπηλάκισαν κατηγορώντας τους ως εμπρηστές και ότι παρεμπόδισαν το έργο των πυροσβεστών με αποτέλεσμα την αντίδραση των κατοίκων».




Συνελήφθη 47χρονος εμπρηστής για την φωτιά στην Πετρούπολη


 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες 7 Αυγούστου 2021, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμούς στην περιοχή της Πετρούπολης.

Ο ανωτέρω προσήχθη από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και όπως προέκυψε από την προανάκριση, σήμερα το απόγευμα προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας, δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν και κινητό τηλέφωνο.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επιπρόσθετα, η εμπλοκή του και σε εμπρησμούς 4 κάδων απορριμμάτων στην περιοχή της Πετρούπολης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα πλησίον του Άλσους.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Υποχρεωτικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ η επιστροφή από νησιά

 


Παράταση αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εσωτερικού, που θα ισχύει έως τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί και επιστροφή από τα νησιά με την προϋπόθεση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ (PCR 72 ωρών / RAPID 48 ωρών / self test 24 ωρών), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα προς νησιά θα ταξιδεύουν μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ (PCR 72 ωρών / RAPID 48 ωρών), ή βεβαίωσης νόσησης. Για την επιστροφή από τα νησιά η επιβίβαση των ταξιδιωτών θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης ή αρνητικού τεστ (PCR 72 ωρών / RAPID 48 ωρών / self test 24 ωρών).

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για πτήσεις από τα νησιά προς ηπειρωτική χώρα ισχύουν από Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Για την ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών υπάρχει και η δυνατότητα επιβίβασης με self test 24 ωρών. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς και από νησιωτικούς προορισμούς οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εναλλακτικά όσον αφορά τη μετακίνηση των επιβατών με αεροπορικά μέσα από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης και με βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ( self test ) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Τα παιδιά έως 12 ετών απαλλάσσονται όλων των υποχρεώσεων και μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανένα τεστ. Ειδικά για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών η υποχρέωση για επιβίβαση μπορεί να καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών.

Το ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Επισημαίνεται πως η εφαρμογή της παραπάνω αεροπορικής οδηγίας ξεκινάει από τις 9/8/21 και έχει διάρκεια έως τις 16/8/21. Μέχρι την Δευτέρα 9 Αυγούστου και ώρα 06:00 το πρωί ισχύουν οι αεροπορικές οδηγίες που έχουν δημοσιευτεί στις 31 Ιουλίου 2021.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Οι εμπρηστές έκαναν και την δουλειά τους στην Ιταλία - Μεγάλες καταστροφές


 

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεκάδες δασικές περιοχές στην Σαρδηνία, στην Σικελία και στην Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας. 

Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως η πλειοψηφία τους οφείλεται σε εμπρησμούς.


 

Τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην Σικελία, όπου το μέτωπο επεκτάθηκε στην ορεινή περιοχή των Νέμπροντι και Μαντονίε, κοντά στο Παλέρμο. 

Στην ίδια περιοχή και στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλεστράτε εκκενώθηκαν κατοικίες για προληπτικούς λόγους.



Μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας προς τους πολίτες

 



Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, δημοσιεύθηκε ένα βίντεο που δείχνει εικόνες μέσα από αεροσκάφος και αποτυπώνει παραστατικά το μέγεθος του πύρινου μετώπου, με το μήνυμα να γράφει: «Συνεχίζουμε για όσο χρειαστεί!».





Ο Μητσοτάκης στη βάση των Canadair

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αργά το απόγευμα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου συνομίλησε με τους χειριστές, τους μηχανικούς και τους συντηρητές των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (CL-215 και CL-415).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αναλυτικά από τους πιλότους που επέστρεφαν στην αεροπορική βάση μετά τις τελευταίες ρίψεις πριν τη δύση του ηλίου για τις δύσκολες επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μεγάλα πύρινα μέτωπα, και από το τεχνικό προσωπικό για τις απαιτητικές διαδικασίες συντήρησης των αεροσκαφών και την κατάσταση των πτητικών μέσων.



Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τους χειριστές για τον αγώνα που δίνουν αδιάκοπα τις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, κάνοντας ρίψεις νερού μέσα από τους καπνούς και σε πολύ κοντινή απόσταση από τις φλόγες, και τους μηχανικούς που φροντίζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας για την πτητική ικανότητα των αεροσκαφών.



Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με δύο Γάλλους πιλότους που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Οι Γάλλοι χειριστές του απάντησαν ότι η προσφορά βοήθειας σε τέτοιες συνθήκες είναι κάτι φυσικό και αυτονόητο.





Οι εμπρηστές εκμεταλλεύτηκαν τον καύσωνα και κατάφεραν βιβλική καταστροφή στην Αττική


 

Η Βορειοανατολική Αττική μετράει τις πληγές της, χωρίς ευτυχώς την απώλεια ούτε μίας ανθρώπινης ζωής από τις πυρκαγιές. 

Αύριο κιόλας αλλά και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών. Οι εμπρηστές με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έκαψαν αμέτρητα στρέμματα παρθένου δάσους, χιλιάδες ζώα, περιουσίες και κόπους μια ζωής. 

Εκτιμάται ότι πάνω από 300 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, η έχουν καεί ολοσχερώς. Πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κυρίως στις Αφίδνες, όπου η φωτιά προκάλεσε και πολλές εκρήξεις.




Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Αττική κάποιο επικίνδυνο ενεργό μέτωπο, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία ανεβαίνει.

Από εχθές αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, για την αποφυγή νέων εμπρηστικών προσπαθειών και αναζωπυρώσεων.



Στα  μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, και γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται.








Σε πύρινο κλοιό Ελληνικά, Βασιλικά, Ψαροπούλι-Νέα εντολή εκκένωσης

 



Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Εύβοια καθώς η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου ενώ νέα χωριά εκκενώνονται, αφού οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τις αυλές των σπιτιών.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα ενάερια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν γλιτώσει από την πύρινα λαίλαπα τα βασιλικά.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς συνεχίζουν να μαίνονται με τις φλόγες να κατευθύνεται ανεξέλεγκτα προς Πευκί. Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Ελληνικά και το Ψαροπούλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη μήνυμα από τις Αρχές να εκκενωθούν πέντε ακόμα οικισμοί και συγκεκριμένα οι Άγιος Νικόλαος, Ελληνικά, Γερακιού, Αγριοβότανο και Γούβες με τους κατοίκους να κατευθυνθούν είτε Ιστιαία είτε στο λιμάνι στο Πευκί, όπου παραμένουν σε ετοιμότητα πλωτά μέσα για τη μεταφορά του κόσμου, εάν χρειαστεί.

Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει στο χωριό Ελληνικά μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα (06.00πμ) το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια. 

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Περίπου στις 05.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


skai.gr




Ενεργοποιήθηκαν 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Ιούλιο

 


Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν συνολικά 47.000 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 του ΟΑΕΔ, σε τουριστικά καταλύματα της χώρας, καθώς και 2.182 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Συνολικά, κατά το 12μηνο διάστημα από 1 Αυγούστου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, 197.175 δικαιούχοι και ωφελούμενοι έκαναν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα μέσω κοινωνικού τουρισμού, ενώ ενεργοποιήθηκαν και 21.192 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.



Η μάχη με τις πυρκαγιές συνεχίζεται


 

Λίγες φορές η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί από φυσικά φαινόμενα, όπως τα τελευταία 24ωρα. Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλεί ο παρατεταμένος και πρωτόγνωρος καύσωνας σε όλη τη χώρα, μετατρέπονται σε καταστροφικές πυρκαγιές. Η Βαρυμπόμπη, οι Ροβιές και η Ολυμπία είναι χαρακτηριστικές.

Η οργανωμένη Πολιτεία και χιλιάδες άνθρωποι που, πάνω στη μάχη με τις φλόγες, έχουν ξεχάσει αν είναι μέρα ή νύχτα έχουν ένα στόχο: η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να μην γίνει ανθρωπιστική.

Παράλληλα με τον περιορισμό των συνεπειών των πυρκαγιών στο περιβάλλον και στις περιουσίες, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, κάθε ανθρώπινη ζωή, όπου κι αν βρίσκεται. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, σε κάθε σχεδιασμό. Και η επιχείρηση αυτή, είναι πολυσύνθετη, απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού και δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η μάχη συνεχίζεται. Και η θέληση όσων έχουν ριχτεί στη μάχη χαλυβδώνεται και δεν κάμπτεται, έστω και από υπόνοιες, για σκόπιμες ενέργειες.   

Μετά τις 81 φωτιές που ξέσπασαν την Τρίτη και οδήγησαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο για τη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τη υπόλοιπη χώρα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι φωτιές στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη και αλλού, δύσκολη ήταν και η χθεσινή μέρα. Εξάλλου από το προηγούμενο βράδυ έως χθες το πρωί  υπήρξαν  41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 120 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένους, ενώ συνολικά έγιναν 442 διασώσεις πολιτών.

Μέχρι χθες το πρωί από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, το 1135,  εξυπηρετήθηκαν 672 άτομα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 538 επέλεξαν να φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία που τους υποδείχθηκαν.



Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής - Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν


 

Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση.

Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν.

Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».