Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Η μάχη με τις πυρκαγιές συνεχίζεται


 

Λίγες φορές η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί από φυσικά φαινόμενα, όπως τα τελευταία 24ωρα. Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλεί ο παρατεταμένος και πρωτόγνωρος καύσωνας σε όλη τη χώρα, μετατρέπονται σε καταστροφικές πυρκαγιές. Η Βαρυμπόμπη, οι Ροβιές και η Ολυμπία είναι χαρακτηριστικές.

Η οργανωμένη Πολιτεία και χιλιάδες άνθρωποι που, πάνω στη μάχη με τις φλόγες, έχουν ξεχάσει αν είναι μέρα ή νύχτα έχουν ένα στόχο: η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να μην γίνει ανθρωπιστική.

Παράλληλα με τον περιορισμό των συνεπειών των πυρκαγιών στο περιβάλλον και στις περιουσίες, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, κάθε ανθρώπινη ζωή, όπου κι αν βρίσκεται. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, σε κάθε σχεδιασμό. Και η επιχείρηση αυτή, είναι πολυσύνθετη, απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού και δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η μάχη συνεχίζεται. Και η θέληση όσων έχουν ριχτεί στη μάχη χαλυβδώνεται και δεν κάμπτεται, έστω και από υπόνοιες, για σκόπιμες ενέργειες.   

Μετά τις 81 φωτιές που ξέσπασαν την Τρίτη και οδήγησαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο για τη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τη υπόλοιπη χώρα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι φωτιές στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη και αλλού, δύσκολη ήταν και η χθεσινή μέρα. Εξάλλου από το προηγούμενο βράδυ έως χθες το πρωί  υπήρξαν  41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 120 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένους, ενώ συνολικά έγιναν 442 διασώσεις πολιτών.

Μέχρι χθες το πρωί από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, το 1135,  εξυπηρετήθηκαν 672 άτομα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 538 επέλεξαν να φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία που τους υποδείχθηκαν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου