Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε η 16χρονη που έγινε πειραματόζωο στα χέρια ναρκεμπόρων

 


Η 16χρονη νοσηλεύτονταν στην εντατική διασωληνωμένη σε κωματώδη κατάσταση για 16η ημέρα. 

Στις 6 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα χωρίς τις αισθήσεις της σε νοσοκομείο της Αττικής, έπειτα από κατανάλωση κοκτέιλ σκληρών ναρκωτικών που της χορήγησε σπείρα διακινητών σε μονοκατοικία της γειτονιάς της, όπου είχε βρεθεί με φίλη της.

Οπως έγινε γνωστό, η φίλη της 16χρονης ήταν εκείνη που κάλεσε το ασθενοφόρο όταν διαπίστωσε ότι η ανήλικη, αφού έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών – κάνναβης και «σίσα» –, είχε χάσει τον σφυγμό της και αιμορραγούσε από τη μύτη.

Το ΕΚΑΒ ενημέρωσε στη συνέχεια την ΕΛ.ΑΣ. για την κατάσταση της 16χρονης και τις συνθήκες υπό τις οποίες διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να την κρατήσει στη ζωή χρειάστηκε να προχωρήσει σε τεχνητή ανάνηψη, διασωλήνωση και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Αμεσα ξεκίνησε έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η οποία κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, στην εξάρθρωση της σπείρας των διακινητών που φέρεται να ευθύνεται για τη χορήγηση της νοθευμένης ηρωίνης στη 16χρονη στο εν λόγω σπίτι στον Βύρωνα.

Εξι άτομα, εκ των οποίων τα δύο ανήλικα, συνελήφθησαν ως μέλη συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά με την κατηγορία – κατά περίπτωση – της παράβασης της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και (οι δύο εξ αυτών) για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από προμήθεια ναρκωτικών σε βάρος ανήλικης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 5 από τα 6 μέλη του κυκλώματος δήλωσαν την Παρασκευή ότι αρνούνται, λόγω της αποχής των δικηγόρων, να απολογηθούν χωρίς συνήγορο, ενώ το 6ο μέλος, μία ανήλικη γεννημένη το 2007, απολογήθηκε και, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς φαίνεται να είχε τη μικρότερη εμπλοκή και ήταν και η ίδια χρήστρια.





Ο Ανδρουλάκης ακόμα να καταλάβει ότι δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, απλά χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ


 

Νίκος Ανδρουλάκης, ένας πολιτικός που δεν τραβάει και σίγουρα δεν είναι ικανός να ηγείται σε ένα κόμμα που θα μπορούσε σήμερα να έχει τουλάχιστον ένα 18-20%.

Εντεκάμισι χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά ξανά δεύτερο, αλλά όχι επειδή έχει ένα ικανό αρχηγό, πρόγραμμα, και στελέχη, αλλά απλά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και δυστυχώς δεν εισπράττει όλη την χασούρα του κόμματος Κασσελάκη - Πολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο πήρε 17,83%, και σήμερα κινείται στο 12 με 10,5%, το ΠΑΣΟΚ, που αύξησε μεν κατά σχεδόν 50% τη δύναμή του από το 2019, πήρε ένα 11,84% και τώρα έχει ένα 12%, αυτό δεν είναι επιτυχία, και δεν δίνει αέρα αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ και οριακά, αυτή είναι η αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά δεν καταφέρνει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί την ουσιαστική πολιτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όσοι φεύγουν απο τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν άλλα κόμματα που εκφράζουν στην αριστερά για να οδηγηθούν.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φωνάζουν ότι η ηγετική ομάδα κινείται ίσως υπερβολικά προσεκτικά, σχεδόν φοβικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βγαίνει προς τα έξω μια θελκτική για τους ψηφοφόρους εικόνα. Φωνάζουν επίσης ότι η αντιπολιτευτική τακτική εμμονών όπως οι παρακολουθήσεις, χωρίς να έχει απολογηθεί στον κόσμο ο Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσαν, και το καταγγελτικό ύψος για όλα χωρίς αντιπροτάσεις μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει.

Το θέμα δεν είναι να φτάσεις ταβάνι στο 16%, είναι να δείξεις ότι μπορείς να γίνεις αξιωματική αντιπολίτευση και μέχρι εκεί προς το παρόν.

Και σίγουρα εάν κάνει το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί λαϊκίστικα θα έχει και την μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πρέπει να είναι ουσιαστική και θα υπάρχει κέρδος εάν υιοθετηθούν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απο την κυβέρνηση.

Η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται, καθώς η αναμέτρηση των ευρωεκλογών δεν είναι και τόσο μακριά, ενώ, ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη δυναμική που μπορεί να πυροδοτήσει η διαφαινόμενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείεται να εκφραστεί με κάποιο νέο πολιτικό σχήμα, και εκεί θα δυσκολευτεί πολύ το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη.



Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις


 

Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.


«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ,στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθηκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.

«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι χάρις στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές και υπενθύμισε ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στην πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο.

«Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», πρόσθεσε και είπε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

«Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Και οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ», επισήμανε και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τ.Α για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές.

«Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας - Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.

«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον "Ιανό" άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του "Ιανού" άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.

«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον "Ιανό". Θα το ξανακάνουμε με τον "Ντάνιελ" σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.

Διπλασιάζουμε τα κονδύλια κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

«Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκ ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον "Ντάνιελ" καταβάλλαμε 1 δις ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε.

«Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι στα πρωτοφανή φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εντόπισα λάθη. Ενσωματώσαμε την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες, κάμερες. Επενδύουμε στο διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Τα πρωτόκολλα της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Θα κάνω αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών, θα παρακολουθούμε τους καθαρισμούς οικοπέδων», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη το Φεβρουάριο.

Η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε ζητώντας από όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση δασικής υπηρεσίας», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα ζητήματα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Η προσαρμογή στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση. Είναι εύκολο να ρωτάς αλλά πρέπει μερικές φορές να απαντάς. Δεσμεύομαι ότι αν η πρότασή σας ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική είμαι έτοιμος να την ενσωματώσω στο δικό μας σχέδιο. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή.



Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή - Ο πραγματικός απολογισμός θα είναι «πολύ υψηλότερος»

 


Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022 και σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες συνέβησαν πολύ μακριά από τις γραμμές του μετώπου, ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ουκρανία, που έχει αναπτύξει δεκάδες παρατηρητές σε όλη τη χώρα, διευκρίνισε ότι αναμένει πως ο πραγματικός απολογισμός θα είναι «πολύ υψηλότερος» από εκείνον που ανακοινώνουν οι επίσημες πηγές, δεδομένου ότι οι προσπάθειες επαλήθευσης συνεχίζονται. Αυτό περιλαμβάνει γεγονότα που συνέβησαν κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, όπως τη μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν πολύ υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

«Δέκα χιλιάδες άμαχοι νεκροί είναι ένα μακάβριο ορόσημο για την Ουκρανία», σχολίασε η Ντανιέλ Μπελ, η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών. «Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που τώρα μπαίνει στον 21ο μήνα, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και οι βαριές ανθρώπινες απώλειες θα είναι δύσκολο να ερευνηθούν», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι θάνατοι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  οφείλονται σε εκρηκτικά όπλα, όπως σε όλμους, πυραύλους και πυρομαχικά διασποράς. Οι μισοί από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τους τρεις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολύ μακριά από τις γραμμές του μετώπου, σημείωσε ο ΟΗΕ, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ρωσικές δυνάμεις και τις καθυστερημένες εκρήξεις εγκαταλειμμένων όπλων.




Η Naval Group ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις



Η Naval Group ευχήθηκε χρόνια πολλά στις Ε.Δ. με βίντεο από την τοποθέτηση του «εγκεφάλου» της φρεγάτας «Κίμων».

Με ένα βίντεο όπου φαίνεται η τοποθέτηση του «εγκεφάλου» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου Belharra, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» η Naval Group στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η φρεγάτα «Κίμων», που θα παραλάβει σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής στο Λοριέντ της Γαλλίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες τοποθετήθηκε ο ιστός αισθητήρων PSIM (PANORAMIC SENSORS and INTELLIGENCE MODULE).

Η εταιρία που εδρεύει στη Γαλλία, έκανε την ανάρτηση από την συγκεκριμένη τοποθέτηση με εντυπωσιακά πλάνα.





Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις οικιών σε Αττική και Πιερία

 


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις οικιών σε Αττική και Πιερία – 5 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις – 14 εξιχνιάσεις κλοπών – πάνω από -344.500- ευρώ το παράνομο οικονομικό όφελος

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας  διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Πιερία.

Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Κατερίνη Πιερίας και στο Δροσερό Ξάνθης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πιερίας και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης καθώς και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα -5- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -2- άτομα.

Κατηγορούνται για -κατά περίπτωση- διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παροχή σε άλλους κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν ή υποβοηθούν την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους, πρωινές προς μεσημεριανές ώρες και απογευματινές προς βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα και αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση μπαλκονόπορτων ή παραθύρων,

αποκολλούσαν ή κατέστρεφαν τυχόν συστήματα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που υπήρχαν στον χώρο,

απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης και καπέλα,

χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, ενώ

χρησιμοποιούσαν επιπλέον και οχήματα «δορυφόρους», για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα αλλά και στα σημεία που λάμβαναν χώρα οι συναντήσεις τους.

Σημαντικό ρόλο στη συνοχή της ομάδας και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές. Επίσης, διακρίνονταν για τον «επαγγελματισμό» τους και την πείρα τους, έχοντας σταθερή ροπή στη διάπραξη των κλοπών, δεν εξασκούσαν κάποιο επάγγελμα και τα παράνομα εισοδήματα τα επένδυαν σε αγορά κρυπτονομισμάτων.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε -14- συνολικά περιπτώσεις κλοπών σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Γλυφάδα, Βούλα, Χαλάνδρι, Παλαιά Πεντέλη, Σπάτα και Σβορωνό Πιερίας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τις μέχρι στιγμής ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών ξεπερνά το ποσό των -344.500- ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών (χρυσές αλυσίδες, δαχτυλίδια, ρολόγια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, λίρες γυαλιά ηλίου)

λάπτοπ, -2- φωτογραφικές μηχανές, συσκευή εκκένωσης ρεύματος (teaser),

-2- παντελόνια τύπου σόρτς, μπλούζα, καπέλο, -4- ζεύγη αθλητικών παπουτσιών, πορτοφόλι επώνυμης εταιρίας,

-17- κινητά τηλέφωνα,

χάρτινη συσκευασία κινητής εταιρείας,

ζευγάρι κιάλια (διόπτρες),

χαρτονόμισμα των 100 γαλλικών σεντς,

χαρτονόμισμα των 10 γερμανικών μαρκών

29 λίρες Αγγλίας,

-24.760- ευρώ,

-4- οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται  στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά - Δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός

 


Τριάντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Haaretz.

Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης για την έγκριση της συμφωνίας για τους ομήρους, ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το περίγραμμα της συμφωνίας περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων. Επιπλέον τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός». Ακόμα είπε ότι Τζο Μπάιντεν βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ μίλησε επίσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Περαιτέρω πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός, εφόσον το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές αλλά και νέες απελευθερώσεις ομήρων με αναλογία 3:1, όπως τώρα όπου η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ανθρώπους και το Ισραήλ άλλους 150.



Ο Πόποτας Κασσελάκης - Τέρμα τα μπάχαλα σύντροφοι και γελάει και πάλι ο κόσμος μαζί του

 


Μια αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στο Thessaloniki Summit 2023 έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων από την Ομάδα Αλήθειας, και έφερε γέλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς ποιο είναι το «νέο» που θέλει να φέρει είναι «η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα, όπου ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους, είχε ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για τον γείτονά του».

Η Ομάδα Αλήθειας πρόσθεσε στο τέλος και την φράση του Αλέξη Τσίπρα από το μακρινό 2015 ότι τα «κινήματα κοινωνικής ανυπακοής είναι κοινωνικό διαίωμα».

«Το νέο που φέρνει ο Πόποτας - Κασσελάκης «είναι η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του». Τέρμα τα μπάχαλα και η ανυπακοή σύντροφοι. Μόνο δάκρυα» σχολίασε η Ομάδα Αλήθειας αναρτώντας και το σχετικό βίντεο.






Για μια μπλούζα ξυλοκόπησαν την 14χρονη συμμαθήτριές της

 


Οι κοπέλες που κακοποίησαν την ανήλικη ανήκουν σε ομάδα παιδιών που δημιουργούν προβλήματα στο σχολείο.

Για ασήμαντη αφορμή φαίνεται πως έγινε ο σοκαριστικός ξυλοδαρμός της 14χρονης μαθήτριας σε Γυμνάσιο του Περιστερίου από συνομήλικές της που την κακοποίησαν άγρια.

Αφορμή του άγριου ξυλοδαρμού ήταν μια... μπλούζα! Οι εικόνες της επίθεσης στο άτυχο κορίτσι έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν το πρόσωπο που κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο την άγρια επίθεση στο προαύλιο του Γυμνασίου. Για το ντροπιαστικό περιστατικό έχουν συλληφθεί τρείς μαθήτριες ηλικίας 13, 14 και 16 ετών, που έχουν αποτυπωθεί να χτυπούν με μανία την ανήλικη. και την κακοποιούν άσχημα.

Όπως έχουμε ξαναγράψει και επιμένουμε σε αυτό, θα έπρεπε για την συμπεριφορά των παιδιών τους να συλλαμβάνονται και οι γονείς τους που είναι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά και των χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει.

Μαθήτρια του Γυμνασίου που μίλησε στον ΑΝΤ1, είπε πως «υπάρχει αυτή η παρέα που είναι τα πιο "κακά" παιδιά στο σχολείο, κάνουν μαγκιές και τέτοια. Αν δεν ενδιαφερθείς και τα αγνοήσεις δεν θα σου κάνουν κάτι». Η μαθήτρια υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο, δεν υπάρχει κάποια συμμορία ανηλίκων που να τρομοκρατεί τα υπόλοιπα παιδιά.

Στο βίντεο, το ένα από τα κορίτσια κρατά στο έδαφος την 14χρονη μετά την αρχική επίθεση, και μια δεύτερη μαθήτρια την σέρνει από τα μαλλιά και την χτυπάει στην πλάτη. Μόλις το θύμα επιχειρεί να ελευθερωθεί, δέχεται δυνατές και επικίνδυνες κλωτσιές στην πλάτη και τα πόδια. Τουλάχιστον 20 μαθητές παρακολουθούν στο προαύλιο του σχολείου τον ξυλοδαρμό αλλά κανένα δεν επεμβαίνει και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό για τις αρχές που έχουν μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, με τους γονείς να μην ενδιαφέρονται να τους μεταφέρουν τον σωστό και το άσχημο. Αντιθέτως, όλοι τους φαίνεται να το διασκεδάζουν την ώρα μάλιστα που βιντεοσκοπείται.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τις τρείς μαθήτριες που επιτέθηκαν και κακοποίησαν στην 14χρονη, αλλά όχι και τους γονείς. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σωματικές βλάβες και απειλή. Οι αρχές αναζητούν και τον ανήλικο που βιντεοσκόπησε και διαμοίρασε το βίντεο του ξυλοδαρμού,  για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.





Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Αργυρώ Λαμπάρα, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»


 

Την Αργυρώ Λαμπάρα, εκπαιδευτικό σε δημόσια σχολεία ειδικής αγωγής η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για Άτομα με Αναπηρία, συνάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μουσείο της Ακρόπολης.



Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με την Αργυρώ και την προσωπική βοηθό της, Αλεξάνδρα Μπέκου, για τη θετική επίδραση που έχει το πιλοτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και για τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν πριν αρχίσει η καθολική εφαρμογή του.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Χαίρομαι διπλά που ένα προσωπικό μου όραμα, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, έχει αρχίσει πια και ριζώνει και άνθρωποι σαν κι εσένα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε έναν άνθρωπο που κάνει τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, την εργασία τους και την απόλαυσή τους καλύτερη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Θεωρώ ότι είναι ένα πρόγραμμα από τα πιο σημαντικά που έχουν γίνει στην σύγχρονη Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία. Είναι ακόμα στην αρχή, υπάρχουν δυσκολίες. Το περιμένουν ακόμα και άλλα ΑμεΑ, που δεν έχουν προσωπικό βοηθό. Αισθάνομαι γενικά στη ζωή μου ότι είμαι τυχερή. Έχω μια υπέροχη οικογένεια, έχω φίλους που με αγαπούν, έχω την Αλεξάνδρα. Είμαι τυχερή που κληρώθηκα, αλλά θα ήθελα και τα άλλα ΑμεΑ να είναι τυχερά. Να γίνει γρήγορα το πρόγραμμα για όλους», τόνισε από την πλευρά της η Αργυρώ.

«Για εμένα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα ενός μεγάλου σχεδίου για τα Άτομα με Αναπηρία, το οποίο βέβαια δεν εξαντλείται μόνο στον “Προσωπικό Βοηθό”, που είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τα άτομα κυρίως με βαριά αναπηρία, αλλά επεκτείνεται σε πάρα πολλές, διαφορετικές πτυχές της πολιτικής μας, με πολύ σημαντική την προσβασιμότητα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην επίδραση που έχει ο προσωπικός βοηθός στην οικογένεια κάθε ωφελούμενου, καθώς στο παρελθόν οι συγγενείς αναλάμβαναν τη φροντίδα. «Αυτή είναι η σκέψη μου: να σηκωθούν μια ημέρα οι γονείς και να πουν “δεν έχουμε να κάνουμε κάτι”», είπε η Αργυρώ. «Αυτό είναι πολύ ωραίο που λες, γιατί θυμάμαι στην πρώτη μου επικοινωνία με οικογένεια που είχε αποκτήσει προσωπικό βοηθό, το πρώτο το οποίο μου είπε η μητέρα είναι ότι “για πρώτη φορά κατάφερα και ξύπνησα ένα πρωί κι έκανα κάτι για τον εαυτό μου”», θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία να μας επιτρέψει να δίνουμε τη δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία να συμμετέχουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και τη διάθεσή τους στην επαγγελματική και στην κοινωνική ζωή», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θέλουμε άτομα να είναι κλεισμένα στο σπίτι, δεν θέλουμε να ζουν μόνο με επιδόματα. Τα επιδόματα είναι, βεβαίως, πολύ σημαντικά. Εμείς τώρα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πρόσθετο κονδύλι από το γεγονός ότι πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά, το δίνουμε πίσω σε οικογένειες με παιδιά και προφανώς στους δικαιούχους του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ».

Η Αργυρώ μίλησε στον Πρωθυπουργό για την πολυετή επαγγελματική διαδρομή της στην εκπαίδευση αλλά και τις άλλες ασχολίες της, όπως η αναζήτηση όμορφων, προσβάσιμων προορισμών στην Ελλάδα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κονδύλι για τεχνολογία για τα ΑμεΑ», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα ήταν δυνατόν να υπάρχει μέριμνα για την παροχή εξοπλισμού που επιτρέπει στους δικαιούχους να χειριστούν υπολογιστές με τις κινήσεις των ματιών τους.

«Αυτό είναι κάτι που κρατώ», απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Υποκλίνομαι με σεβασμό στο ότι κάνεις αυτή την τεράστια προσπάθεια να είσαι ενεργή και να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή με αυτόν τον τρόπο. Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σου δίνουμε τη δυνατότητα τουλάχιστον αυτό το τεχνολογικό εργαλείο να μην το πληρώνεις», προσέθεσε. «Είναι μία έξοδος στον κόσμο», είπε από την πλευρά της η Αργυρώ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην προσπάθεια προσέλκυσης εργαζόμενων στο πρόγραμμα αλλά και στην ανάγκη καλύτερης «σύνδεσης» των προσωπικών βοηθών με τους ωφελούμενους, ώστε να ταιριάζουν με το προφίλ του κάθε δικαιούχου και να υπάρχει ταχύτερη πλήρωση των θέσεων, ζήτημα που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Αττική.

«Ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε για τον θεσμό του “Προσωπικού Βοηθού” είναι ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον και από τους προσωπικούς βοηθούς, να τους εξηγήσουμε ότι είναι μια ωραία δουλειά, μια δουλειά που πληρώνει αρκετά καλά και ότι είναι και μια δουλειά πάρα πολύ δημιουργική, πάρα πολύ ουσιαστική και πιστεύω μια δουλειά που γυρίζεις το βράδυ σπίτι σου και αισθάνεσαι γεμάτη», είπε ο Πρωθυπουργός. «Όπως καταλαβαίνεις από τη δική σας εμπειρία είναι μια στενή, προσωπική σχέση, η οποία πρέπει να “κολλήσει” για να μπορεί να είναι ουσιαστική και να μπορέσει τελικά να έχει και τα αποτελέσματα που θέλουμε».

«Πρέπει να την αγαπάς πολύ αυτή τη δουλειά για να την κάνεις», ανέφερε η Αλεξάνδρα, σημειώνοντας ότι με βάση τη δική της υπηρεσία είναι «καταπληκτικά» και πλέον με την Αργυρώ είναι «κολλητές».

«Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερους προσωπικούς βοηθούς να αντιληφθούν ότι και οι απολαβές είναι καλές και κυρίως ότι κάνουν κάτι ουσιαστικό. Και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Αλεξάνδρα να αναφέρει ότι εκπαιδεύτηκε κι έμαθε τη δουλειά «πολύ γρήγορα».

Στην τρέχουσα, πιλοτική φάση, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιλέγονται με κλήρωση, που γίνεται με απολύτως διαφανή τρόπο. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πραγματική κατάκτηση θα είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε εξασφαλισμένη σταθερή χρηματοδότηση για όποιον χρειάζεται προσωπικό βοηθό».

Στη συνάντηση παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος.

Ένα πρόγραμμα για την κοινωνία

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» εφαρμόστηκε αρχικά στην Αττική, τον Απρίλιο του 2022, και τον φετινό Μάιο άρχισε η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για τη δεύτερη φάση, στην οποία καλύπτονται οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της ανεξάρτητης και ποιοτικής διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η άρση αποκλεισμών ή εμποδίων που περιορίζουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, η υποστήριξη κάθε ωφελούμενου με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και η στήριξη της οικογένειας των δικαιούχων.

Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης, στην Αττική, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 1.200 ωφελούμενοι, 20% περισσότεροι σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Στη δεύτερη φάση θα προστεθούν 1.250 επιπλέον δικαιούχοι. Έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο μητρώο 1.620 εκπαιδευμένοι προσωπικοί βοηθοί, ενώ περισσότεροι από 650 ακόμα θα αρχίσουν σύντομα την εκπαίδευσή τους.

Η καθολική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» προγραμματίζεται για το 2025, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός της πιλοτικής υλοποίησης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν Άτομα με Αναπηρία ηλικίας 16 έως 65 ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους και εφόσον κριθεί ως επιλέξιμη μπορούν να προχωρήσουν στο στάδιο της κλήρωσης. Οι δικαιούχοι που αναδεικνύονται αξιολογούνται ως προς τη λειτουργικότητά τους από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων αξιολόγησης. Στο πιλοτικό στάδιο ο αριθμός των θέσεων είναι πεπερασμένος.



689 συλλήψεις και 10.544 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο (17-19/11/2023)

 



689 συλλήψεις και 10.544 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο (17-19/11/2023) σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο τριήμερο και συγκεκριμένα από 17 έως 19 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν 45.744 οχήματα και 61.078 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

-689- συλλήψεις για διάφορα αδικήματα και για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

-1.977- προσαγωγές,

-10.544- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

-264- ακινητοποιήσεις και  -4- κατασχέσεις οχημάτων, καθώς και

-41- παραβάσεις αντικαπνιστικής νομοθεσίας και

-11- παραβάσεις για ηχορύπανση.

Ενδεικτικά, στη Νότια Ελλάδα το τριήμερο από 17 με 19 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές δράσεις:

στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή πεζών και εποχούμενων περιπολιών, όπου διενεργήθηκαν -552- έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν -92- άτομα, ενώ συνελήφθησαν -12- άτομα, μεταξύ των οποίων οι -7- για παρεμπόριο, -3- για ναρκωτικά, -1- για όπλα και -1- για παράβαση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, καθώς είχε διαθέσει προς πώληση -60- κιλά λάδι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα, οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις έλαβαν χώρα σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, την 19η Νοεμβρίου 2023 σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική (Νικήτη – Άγιος Νικόλαος – Νέος Μαρμαράς), έλαβαν χώρα στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο των οποίων:

ελέγχθησαν -162- άτομα και -145- οχήματα,

προσήχθησαν -3- άτομα, ενώ

βεβαιώθηκαν -93- παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Επιπλέον, σε περιοχές της Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα (18-19/11/2023) πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών στο πλαίσιο των οποίων:

ελέγχθησαν -1.233- άτομα και -1.164- οχήματα,

προσήχθησαν -2- άτομα,

συνελήφθησαν -2- άτομα για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

βεβαιώθηκαν -392- παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και ακινητοποιήθηκαν -9- οχήματα.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που έχουν ως στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, θα συνεχιστούν.



«Μίτος»: Το κράτος χαρτογραφεί τον εαυτό του με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών

 


Με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» τυποποιούνται και καταγράφονται όλες οι διαδικασίες του Δημοσίου, φυσικές και ψηφιακές, ώστε να γίνει δυνατή η μείωση και κατάργηση δικαιολογητικών και διατυπώσεων και η αυτόματη ενημέρωση των πολιτών.

  • Σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μετά τις εκλογές του Ιουνίου η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Από τον Ιούλιο του 2022 που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία έως σήμερα έχουν καταχωρισθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 3.220 διοικητικές διαδικασίες από όλα τα υπουργεία και από δημόσιους φορείς, ενώ στόχος είναι έως τις αρχές  του νέου έτους να είναι ενταγμένες 3.500 διαδικασίες.
  • Συνολικά πάνω από 1.300 διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας, έγκρισης και ελέγχου και σταδιακά θα εντάσσονται στην πλατφόρμα.

Το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» αποτελεί τον έναν από τους τρεις αλληλένδετους πυλώνες που συναπαρτίζουν την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΠΔΔ), που αποσκοπεί στη αναβάθμιση των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου και την καταπολέμηση της περιττής γραφειοκρατίας. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) για τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση των διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις δράσεις απλούστευσης.

  • Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 109 δράσεις απλούστευσης, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν αμέσως από τους πολίτες και εντάχθηκαν στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), η άυλη συνταγογράφηση, η εξ αποστάσεως εξυπηρετήσεις μέσω βιντεοκλήσης και πολλές άλλες που έδωσαν τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και κατάργησαν την αναμονή σε ουρές.
  • Σε εξέλιξη αυτό το διάστημα βρίσκονται άλλες 43 δράσειςκαι αναμένεται να αποδοθούν σύντομα στους πολίτες. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται:
    • Υλοποίηση παρεμβάσεων ώστε να είναι δυνατή η απόδοση ΑΦΜ στο νεογνό μέσω κατάλληλης υπηρεσίας. Η απόδοση ΑΦΜ θα πραγματοποιείται κατά την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης
    • Απλούστευση και ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών που σχετίζονται με την καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων
    • Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)
    • Θεσμοθέτηση του ενιαίου πιστοποιητικού Κληρονομίας
    • Απλούστευση και δημιουργία μηχανισμού πληροφόρησης ναυτικών και εταιρειών για ζητήματα του ΝΑΤ και τη διασύνδεση των ναυτικών ειδικοτήτων με την αγορά εργασίας.
    • Απλούστευση και Ψηφιοποίηση της διαδικασίας αρχικής έκδοσης άδειας οδήγησης
      Ψηφιακή εφαρμογή για το point system των οδηγών
    • Απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας της γνωμάτευσης αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e- ΕΦΚΑ για την περίπτωση των ασθενών με σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας
    • Ανάπτυξη ανεξάρτητη εφαρμογής στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την έκδοση του Ιατρικού Πιστοποιητικού Θανάτου από πιστοποιημένους ιατρούς.

 



Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας: 44.380.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά οχημάτων


 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέγραψε απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης Έργου για την αγορά οχημάτων, προϋπολογισμού 44.380.000 ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η εν λόγω Δράση αφορά στην αγορά:

  • 6 οχημάτων αναπνευστικών συσκευών.
  • 98 οχημάτων βοηθητικού τύπου SUV C class.
  • 6 οχημάτων βοηθητικού τύπου τζιπ βαρέως τύπου (4Χ4).
  • 48 οχημάτων βοηθητικού τύπου pick-up (4Χ4).
  • 98 οχημάτων βοηθητικού τύπου VAN εννέα θέσεων.
  • 8 φορτηγών οχημάτων τύπου VAN (4Χ4).
  • 160 βοηθητικών οχημάτων τύπου MPV μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού.
  • 20 λεωφορείων 22 θέσεων έκαστο
  • 15 λεωφορείων 30 θέσεων έκαστ.
  • 4 λεωφορείων 50 θέσεων έκαστο
  • 2 ασθενοφόρων
  • 150 βαρκών
  • 10 πυροσβεστικών ταχύπλοων σκαφών άμεσης επέμβασης με τρέιλερ μεταφοράς.
  • 8 οχημάτων επιβατικού τύπου Ε class.

 



Η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης

 



Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου: 

  • Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους. Είχε και άλλες θετικές προβλέψεις η έκθεση της Κομισιόν: θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% και -στο θέμα που καίει πιο πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά- ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά, θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ΕΕ.
  • Τον Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Συνολικά 2,3 εκ. πολίτες (οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι) θα λάβουν την έκτακτη στήριξη, συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως είναι το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά , το επίδομα θέρμανσης , το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.
  • Το πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών που συμπεριλαμβάνει πλέον 848 κωδικούς -σχεδόν 200 περισσότερους από την περασμένη Κυριακή- σε 37 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ -μόνο τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.
  • Συγχαίρω την Ελληνική Αστυνομία που εξιχνίασε κακουργηματική απάτη, με πάνω από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία άνω των 8 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορήθηκα ότι φέρονται να έχουν συμμετάσχει στο «κόλπο» 227 εταιρίες με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα.
  • Την εβδομάδα που μας πέρασε, έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των υποδομών σε 9 Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών, Έδεσσας, Γρεβενών, Καστοριάς, του «Μαμάτσειου» στην Κοζάνη, του «Μποδοσάκειου» στην Πτολεμαΐδα και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»). Ανάλογες ανακαινίσεις θα γίνουν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, ένα έργο-μαμούθ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Ανακοινώσαμε την έναρξη της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Γιατί είναι σημαντική αυτή η δράση, ίσως αναρωτιέστε. Επιτρέψτε μου να σας δώσω λίγα μόνο στοιχεία: σήμερα στην Ελλάδα το 37,5% των παιδιών ηλικίας 2-14 ετών αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα ή παχυσαρκία. Αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους. Στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει το ποσοστό αυτό από το 37,5% στο 24,5% μέχρι το 2025.
  • Φεύγω από την Υγεία, για να σας πω για ένα ακόμα έργο το οποίο υλοποιείται με πόρους του ΤΑΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 81,2 εκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι άλλο από το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στη χώρα μας, συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. όπου θα στεγαστούν όλα τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά. Θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, μόλις 500 μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, με μεγάλους χώρους πρασίνου και θα έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία! Αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2025.
  • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα δηλαδή χορήγησης χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων για νέους και νέα ζευγάρια, είναι ένας μόνο βραχίονας της στεγαστικής μας πολιτικής. Ένας άλλος είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί το κόστος ανακαίνισης κλειστών κατοικιών/διαμερισμάτων έως 100 τμ, με την προϋπόθεση να μην έχουν δηλωθεί ως πρώτη κατοικία και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Η επιδότηση θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ, το οποίο είναι το 40% του μέγιστου ποσού ανακαίνισης. Μετά την ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες θα προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με χαμηλό ενοίκιο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Έτσι, παλιά διαμερίσματα «ξαναζωντανεύουν» με κρατική επιδότηση, μπαίνουν στην αγορά, και συνεισφέρουν στη λύση του πιεστικού προβλήματος εξεύρεσης φθηνής αλλά αξιοπρεπούς στέγης. Η συνολική δαπάνη θα είναι 50 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και, έχοντας πια ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας, μπορώ να σας πω ότι η πρόσκληση για τους 12.500 δικαιούχους θα βγει μέχρι το τέλος Δεκέμβριου.
  • Στις ιστοσελίδες όλων των προξενικών αρχών θα υπάρχει πλέον ένας Εικονικός Βοηθός (Virtual Assistant), που θα «μιλάει» Ελληνικά, Αγγλικά και άλλες 17 γλώσσες και θα απαντά στις ερωτήσεις των πολιτών. Επιπλέον, από το τέλος Νοεμβρίου ενεργοποιείται η Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων για 150 Προξενικές Υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά ή να κλείνεται ραντεβού όταν χρειάζεται παρουσία του πολίτη στην Προξενική Αρχή.
  • Θεσσαλία:
    • Παραδόθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς το πρώτο πόρισμα από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε στην περιοχή η ολλανδική εταιρεία HVA International, ειδική στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας. … Το δια ταύτα του πορίσματος πάντως είναι ότι πολιτεία και πολίτες πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα.
    • Ως προς τις αποζημιώσεις των πληγέντων, προχωρήσαμε την Παρασκευή στην 17η καταβολή πρώτης αρωγής σε πλημμυροπαθείς. Συνολικά έχουν καταβληθεί 108,1 εκ. ευρώ προς 29.130 αιτούντες από τη Θεσσαλία και από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Ενώ ο ΕΛΓΑ επίσης την Παρασκευή πίστωσε 104 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 30.000 αγροτών.
    • Δεν έχουμε ξεχάσει φυσικά ούτε τους εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή. Καταβλήθηκαν μέχρι στιγμής 2.497.896 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε 6.681 δικαιούχους.
  • Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με μια είδηση που μπορεί να μην αφορά το κυβερνητικό έργο, όμως με χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς δείχνει τον δυναμισμό των Ελλήνων παραγωγών και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων: λευκό κρασί από αμπελώνα-πρότυπο της δυτικής Μακεδονίας συμπεριλήφθηκε στην πιο γνωστή λίστα με τα 100 κορυφαία κρασιά παγκοσμίως για το 2023. Η επιλογή έγινε από ειδικούς που αξιολογούν οινοποιεία, περιοχές και σοδειές σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μικρή ίσως είδηση αντικατοπτρίζει ακριβώς την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε. Μία Ελλάδα που παράγει και εξάγει ποιοτικά προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά, και μάλιστα από περιοχές σε μετάβαση όπως η δυτική Μακεδονία.


Σύρος ο "δράκος" των Εξάρχεια, είχε ξανασυλληφθεί και παρέμενε ελεύθερος χωρίς να απελαθεί

 



Η αστυνομία μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τον φερόμενο ώς  «δράκο» των Εξαρχείων.

Τα βίντεο απο την δράση του, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των τεσσάρων γυναικών -ανάμεσα στις οποίες και ένα 13χρονο κοριτσάκι οδήγησαν στην σύλληψη του.

Όπως προέκυψε κατά την διαδικασία της ταυτοποίησης, και της αναγνώρισης του από τα θύματα του ο δράκος των Εξαρχείων δεν ήταν άλλος από έναν 23χρονο Σύρο, που είχε απασχολήσει και πάλι τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα και συγκεκριμένα για απόπειρα βιασμού το 2022 στα Γρεβενά.

Ο συλληφθείς, είχε βρεθεί και πάλι με χειροπέδες και είχε οδηγηθεί στις φυλακές τον Αύγουστο του 2022. Κάθισε μόλις ένα χρόνο και βγήκε τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να απελαθεί, παραμένοντας στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί είχαν ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό του, με τη φωτογραφία ανά χείρας, καταφέρνοντας τελικά να τον εντοπίσουν στην πλατεία Κάνιγγος το βράδυ της Τρίτης, σχετικά σε κοντινή δηλαδή απόσταση από το πεδίο... δράσης του.

Το iefimerida.gr φέρνει στο φως και την φωτογραφία του δράστη.