Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ο Ανδρουλάκης ακόμα να καταλάβει ότι δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, απλά χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ


 

Νίκος Ανδρουλάκης, ένας πολιτικός που δεν τραβάει και σίγουρα δεν είναι ικανός να ηγείται σε ένα κόμμα που θα μπορούσε σήμερα να έχει τουλάχιστον ένα 18-20%.

Εντεκάμισι χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά ξανά δεύτερο, αλλά όχι επειδή έχει ένα ικανό αρχηγό, πρόγραμμα, και στελέχη, αλλά απλά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και δυστυχώς δεν εισπράττει όλη την χασούρα του κόμματος Κασσελάκη - Πολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο πήρε 17,83%, και σήμερα κινείται στο 12 με 10,5%, το ΠΑΣΟΚ, που αύξησε μεν κατά σχεδόν 50% τη δύναμή του από το 2019, πήρε ένα 11,84% και τώρα έχει ένα 12%, αυτό δεν είναι επιτυχία, και δεν δίνει αέρα αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ και οριακά, αυτή είναι η αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά δεν καταφέρνει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί την ουσιαστική πολιτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όσοι φεύγουν απο τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν άλλα κόμματα που εκφράζουν στην αριστερά για να οδηγηθούν.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φωνάζουν ότι η ηγετική ομάδα κινείται ίσως υπερβολικά προσεκτικά, σχεδόν φοβικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βγαίνει προς τα έξω μια θελκτική για τους ψηφοφόρους εικόνα. Φωνάζουν επίσης ότι η αντιπολιτευτική τακτική εμμονών όπως οι παρακολουθήσεις, χωρίς να έχει απολογηθεί στον κόσμο ο Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσαν, και το καταγγελτικό ύψος για όλα χωρίς αντιπροτάσεις μόνο σοβαρότητα δεν δείχνει.

Το θέμα δεν είναι να φτάσεις ταβάνι στο 16%, είναι να δείξεις ότι μπορείς να γίνεις αξιωματική αντιπολίτευση και μέχρι εκεί προς το παρόν.

Και σίγουρα εάν κάνει το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί λαϊκίστικα θα έχει και την μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πρέπει να είναι ουσιαστική και θα υπάρχει κέρδος εάν υιοθετηθούν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απο την κυβέρνηση.

Η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται, καθώς η αναμέτρηση των ευρωεκλογών δεν είναι και τόσο μακριά, ενώ, ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη δυναμική που μπορεί να πυροδοτήσει η διαφαινόμενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείεται να εκφραστεί με κάποιο νέο πολιτικό σχήμα, και εκεί θα δυσκολευτεί πολύ το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου