Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος της επένδυσης για το Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, μαζί με το εθνικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Smith για τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.



Κ. Φλώρος: Σεβόμαστε τους πάντες αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν -Απαιτούμε σεβασμό από όλους ανεξαιρέτως


 

«Δεν απειλούμε κανέναν, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένας κόκκος άμμου» διαμήνυσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπο του από το ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

«Σεβόμαστε τους πάντες αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν και απαιτούμε σεβασμό από όλους ανεξαιρέτως», υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος τιμήθηκε με πρωτοβουλία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ «για το έργο του στην αμυντική θωράκιση της χώρας και για την εμπιστοσύνη του στη συμβολή του Ιδρύματος στην εκπαίδευση και την έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Ουαί και αλίμονο σε εκείνον που θα μας υποτιμήσει. Δεν απειλούμε κανέναν, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένας κόκκος άμμου, ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης, ούτε ένα χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι κι σίγουροι για τους εαυτούς μας. Αποφασισμένοι για τους εαυτούς μας και σίγουροι για τα ελληνικά όπλα», τόνισε με έμφαση.

Κ. Φλώρος: Οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετώπισαν πρωτοφανείς κρίσεις την τελευταία τετραετία

Ο κ. Φλώρος επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί της αρχηγίας του οι ένοπλες δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς κρίσεις και καταστάσεις, αναθεωρητικές συμπεριφορές, αυξημένες κρίσεις και απειλές

Ακόμη, δήλωσε συγκινημένος για την απόδοση τιμής, από ένα εκ των κορυφαίων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, για το οποίο είπε ότι διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο πανελλαδικά και ευρύτερα.

Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία της Θεσσαλονίκης για την Ελλάδα και το έθνος και την χαρακτήρισε «πόλη ορόσημο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στον χαιρετισμό του ο μεταβατικός πρύτανης του ΑΠΘ, Απόστολος Αποστολίδης σημείωσε ότι η συνεργασία του Ιδρύματος με τις ένοπλες δυνάμεις έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή. «Η έρευνα, η επιστήμη ενώνει τους λαούς. Η έρευνα θα συμβάλει στην ανάπτυξη την ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Παναγιώτης Γκλαβίνης και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Γιώργος Καραγιαννίδης

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων, βουλευτές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.




Ο Μητσοτάκης στο TikTok με… καπέλο να κάνει σκέιτ, για το Youth Pass


 

Στο Youth Pass και την πλατφόρμα που κλείνει σε λίγες ημέρες αναφέρεται το τελευταίο TikTok του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ο Πρωθυπουργός κάνει μια αναπάντεχη εμφάνιση με καπέλο.

Στο βίντεο εμφανίζεται η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας, η οποία δίνει στον πρωθυπουργό ένα σκέιτ και ένα καπέλο.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι η πλατφόρμα για το Youth Pass θα είναι ανοιχτή ως τις 5 Δεκεμβρίου. Έχουν γίνει 112.000 αιτήσεις από νέους 18-19 ετών και θα μπορούν να γίνουν άλλες 90.000 με βάση τους πόρους που έχουν διατεθεί.

«Αξιοποιήστε το για υπηρεσίες, πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών», λέει ο κ. Μητσοτάκης που κλείνει το βίντεο με ένα αστείο για τα σκέιτ.



Ξανά στον επενδυτικό χάρτη η χώρα

 





Η περιπέτεια της χώρας μας έληξε εχθές Παρασκευή επισήμως

Περίπου 13 χρόνια αφότου η κρίση χρέους οδήγησε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, σήμανε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την ολική επαναφορά της χώρας στον επενδυτικό χάρτη.

Την επενδυτική βαθμίδα έδωσε στην Ελλάδα ο οίκος Fitch αναβαθμίζοντας τη χώρα μας από BB+ που την είχε κατατάξει τον περασμένο Ιούνιο, σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές.

Τον Οκτώβριο, ο διεθνής οίκος S&P έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική. Είχαν προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s (στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα Ba3) στις 15 Σεπτεμβρίου και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings στις 4 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας τους καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Η επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη.

Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.



Ποιοι θα λάβουν επίδομα Χριστουγέννων 150 και 200 ευρώ

 



Οικονομικές ενισχύσεις των 150 ευρώ και 200 ευρώ θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα 2,3 εκατ. πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, και ειδικότερα οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ως 700 ευρώ, οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, οι ανάπηροι και ανασφάλιστοι με επίδομα ΟΠΕΚΑ ή ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι του εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ειδικές κατηγορίες (πολεμικές συντάξεις, αντιστασιακοί, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κ.ά.) που παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο.

Οι έκτακτες αυτές παροχές αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και θα «γραφτούν» στον Προϋπολογισμό του 2023 με κόστος 343 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων θα γίνουν σε δύο δόσεις, μία ως τις 22 Δεκεμβρίου και η δεύτερη ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επειδή η 31η του μηνός είναι Κυριακή, τεκμαίρεται ότι τα λεφτά θα έχουν πληρωθεί σε όλους ως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Η τροπολογία που προβλέπει τι παίρνει η κάθε κατηγορία και πότε κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται άμεσα.

1 Επίδομα 150 ευρώ θα πληρωθούν μεταξύ 22 και 31 (ή 29) Δεκεμβρίου 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, προ φόρου, και ανεξαρτήτως οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος, εκτός της σύνταξης. Μαζί με το επίδομα θα λάβουν και αύξηση 3% στις συντάξεις τους πριν από τα Χριστούγεννα. Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί: α) σε συνταξιούχους που πληρώθηκαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ ή χωρίς προσωπική διαφορά ή και με αρνητική διαφορά, β) σε συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και γ) σε όσους έλαβαν συνταξιοδοτικές παροχές από το Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2023 και ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των δικαιούχων πολεμικής σύνταξης, σύνταξης εθνικής αντίστασης, επιδόματος ανικανότητας, χορηγίας λογοτεχνών, καλλιτεχνών κ.ά.

2 Ενίσχυση 150 ευρώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πάρουν περίπου 45.000 δικαιούχοι προνοιακής σύνταξης ή επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ με τις διατάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

3 Ενάμισι επίδομα παιδιού θα εισπράξουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 800.000 οικογένειες πέραν του τακτικού τους επιδόματος. Η επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού ξεκινά από τα 42 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα ως 26.250 ευρώ, και μπορεί να φτάσει στα 840 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά και εισόδημα ως 15.250 ευρώ. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους νέους δικαιούχους του 2023, που θα πληρωθούν μετά την έγκριση της αίτησής τους.

4 Προσαύξηση 50% στο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 210.000 δικαιούχοι. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια με δύο γονείς και δύο ανήλικα τέκνα που δηλώνει μηδενικό εισόδημα παίρνει 400 ευρώ το μήνα από το εγγυημένο εισόδημα. Τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 200 ευρώ, ενώ το εγγυημένο ποσό θα αυξηθεί κατά 8% και θα φτάσει στα 432 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 632 ευρώ.

5 Ενίσχυση 200 ευρώ θα πάρουν μετά τις 22 Δεκεμβρίου 225.000 συνταξιούχοι με αναπηρία που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας με βασική σύνταξη από ΟΓΑ, επίδομα νόσου και ανικανότητας του Δημοσίου, εξωιδρυματικό επίδομα ΕΦΚΑ και επίδομα βαριάς αναπηρίας. Η ίδια ενίσχυση (200 ευρώ) δίδεται και σε όσους παίρνουν τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Ειδικές περιπτώσεις

Σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, αν υπάρξουν πληρωμές για την ίδια αιτία (π.χ. αναπηρία) από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ., το ποσό θα πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι παράλληλα και δικαιούχοι της προσαύξησης καταβάλλεται μόνο η οικονομική ενίσχυση και πάντα το υψηλότερο ποσό, π.χ. δικαιούχος επιταγής 150 ευρώ και 200 ευρώ θα πληρωθεί τα 200 ευρώ.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην ολομέλεια της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28)


 

Εξοχότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,



Τα αποδεικτικά στοιχεία για την κλιματική κρίση δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρα. Ομοίως, τα οφέλη μιας ταχύτερης μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ουδέποτε ήταν πιο προφανή. Η Ελλάδα ενσαρκώνει αυτή την οικονομία ίσως καλύτερα από πολλές χώρες. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες βιώσαμε δασικές πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από το 1% της έκτασης της χώρας μας και βροχές που έφεραν μέσα σε μία μόνο ημέρα περισσότερο νερό από ό,τι δέχονται τα περισσότερα μέρη στη διάρκεια ενός έτους, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Και όμως, παράλληλα με αυτή την κλιματική καταστροφή, μια νέα Ελλάδα αναδύεται.

Έχουμε μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά περισσότερο από 80%. Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρυσι, η διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ήταν η έβδομη υψηλότερη στον κόσμο και η εγκατεστημένη ισχύς μας ήταν η πέμπτη υψηλότερη σε κατά κεφαλήν βάση. Ο άνεμος και ο ήλιος παράγουν πλέον πάνω από το μισό της ηλεκτρικής μας ενέργειας και μας προστατεύουν από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη μιας ταχείας μετάβασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν ήταν ποτέ πιο προφανή.

Ανακαινίζουμε τα σπίτια και τα γραφεία μας με πρωτοφανή ρυθμό. Χτίζουμε μια αλυσίδα προστιθέμενης αξίας στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα για τη βαριά βιομηχανία μας. Τα νησιά μας είναι «εργαστήρια» για τις πιο προηγμένες πρακτικές όσον αφορά στην βιωσιμότητα.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στις θαλάσσιες μεταφορές, αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, εφόσον διατηρούμε την ανταγωνιστικότητά μας και διασφαλίζουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύντομα θα αξιοποιήσουμε μια από τις μεγαλύτερες ανεκμετάλλευτες δυνατότητές μας, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, και ειδικότερα τους ανέμους του Αιγαίου, μια πηγή ενέργειας που θα οδηγήσει κυριολεκτικά στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

Οι επενδύσεις μας στον τομέα της ενέργειας συμβαδίζουν με την προσήλωσή μας στην ανθεκτικότητα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», έχει αποδειχθεί σωτήριος. Ένα μήνυμα μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε περισσότερες οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες αυτού του είδους που να μπορούν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι κοινωνίες μας δεν είναι προετοιμασμένες για την κλιματική κρίση που είναι ήδη μαζί μας. Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ανθεκτικότητα. Το έλλειμμα στο μέτωπο της προσαρμογής είναι εξίσου σημαντικό με το έλλειμμα στους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οικοδομούμε το μέλλον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, πρέπει να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινότητες που μας έφεραν ως εδώ.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά να προστατεύσουμε τα μνημεία που απειλούνται από το μένος της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ακράδαντα ότι θα ανακαλύψουμε την αρχαία σοφία, πώς να οικοδομούμε την ανάπτυξη και να ευδοκιμούμε σε αρμονία με τη φύση. Αυτή η σοφία θα έρθει από κάθε γωνιά της γης. Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και από τους προγόνους μας. Αυτή η πρόκληση αφορά τόσο την τεχνητή νοημοσύνη όσο και τη νοημοσύνη των προγόνων μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστια, αλλά δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Αντίθετα, ας αντλήσουμε δύναμη από αυτήν καθώς εισερχόμαστε στο επόμενο και πιο σημαντικό μέρος του κοινού μας ταξιδιού.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Τα δικαιώματα των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς


 

Τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Συγκεκριμένα:

  • Οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται είναι:
    • Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30 ευρώ σε 200 ευρώ
    • Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά - καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30 ευρώ σε 100 ευρώ.
    • Διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ σε 2.500 ευρώ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια - φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.
  • Επίσης, προβλέπονται:
    • Η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας.
    • Η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.
    • Η θέσπιση υποχρέωσης των επιβατών για μη άσκοπη, μη κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου - εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.
    • Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.
    • Η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter).
    • Η θέσπιση, για τα λεωφορεία, μέγιστου αριθμού βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε δύο (2) ανά όχημα.


Συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

 



Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Δεκέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.



Οι ελληνικές θέσεις στη σύνοδο για το κλίμα

 



Με την ανάγκη δέσμευσης για φιλόδοξες δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πριν και μετά το 2030, προσέρχεται η Ελλάδα στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

  • Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1.5οC.
  • Επίσης, είναι σημαντικό ο ενεργειακός τομέας να δει δραστική μείωση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων αρκετά πριν το 2050 και οι εκπομπές να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2025.
  • Επιπρόσθετα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις(100 δισ. δολάρια ετησίως) προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εστιάζονται σε εκείνες τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα στις μικρές νησιωτικές χώρες και στις λιγότερο αναπτυγμένες.
  • Εξίσου σημαντικό είναι οι διατιθέμενοι πόροι να αξιοποιούνται πράγματι σε δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των χρηματοδοτούμενων δράσεων και επομένως διαφάνεια και λογοδοσία για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων.
  • Ο ρόλος της ιδιωτικής χρηματοδότησης είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να ενισχυθεί, μέσω και της διευκόλυνσης της δανειοδότησης των πιο φτωχών και ευάλωτων χωρών από μεγάλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με ευνοϊκούς όρους.

Στην COP28 η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο.

  • Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα John Kerry, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.
  • Στη δεύτερη εκδήλωση ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον Πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

 



Fake News και Μεταναστευτικό

 



1. Η Ελλάδα έχει γεμίσει μετανάστες.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες, αλβανικής κυρίως καταγωγής, έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και πανδημικής κρίσης.

2. Μας πληρώνει η Ευρώπη για να τους κρατάμε εδώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ως επί το πλείστον χώρα διέλευσης παρά τελικού προορισμού. Αν από 1/1/2021 εισήλθαν στην χώρα 70 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, εξήλθαν από αυτήν πολλοί περισσότεροι αφού μόνο τα προσφυγικά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν στο διάστημα αυτό ξεπερνούν σε αριθμό τις 100 χιλιάδες.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι απαραίτητο και αποτελεί ελληνική επιτυχία το κόστος αντιμετώπισης και διαχείρισης του προβλήματος να το επωμίζεται συνολικά ο Ευρωπαίος και όχι μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος. Χάρη στην διεκδικητική μας πολιτική, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους περισσότερους πόρους σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες.

3. Γιατί τους αφήνετε να περνούν;

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, ασκούν, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, μια αυστηρή πολιτική επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων γι’ αυτό και έχουμε καθημερινά πολλές αποτροπές και στη στεριά αλλά και στο πολύ πιο δύσκολο πεδίο της θάλασσας. Άλλωστε γι’ αυτό η Ελλάδα επικρίθηκε από δικαιωματιστές και ακτιβιστές. Η πολιτική αυτή ωστόσο είναι δίκαιη, και οφείλει να είναι δίκαιη, δηλαδή να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κι’ αυτό τόσο για λόγους αρχών όσο και για λόγους εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος.

4. Γιατί δεν τους διώχνετε, γιατί δεν τους απελαύνετε;

Η υποχρεωτική επιστροφή ενός παράτυπου μετανάστη στην πατρίδα του προϋποθέτει την συνεργασία της χώρας προέλευσης. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε νόμιμος ούτε πρακτικός τρόπος απέλασης, γι’ αυτό και η Ελλάδα διεκδικεί έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό απελάσεων, ο οποίος, με τη δύναμη της Ευρώπης, θα μπορεί να επιβάλει στις χώρες προέλευσης να συνεργαστούν.

5. Γιατί τους δίνετε άσυλο;

Η παροχή ασύλου γίνεται βάσει νόμων, ευρωπαϊκών κανονισμών και διεθνών συμβάσεων. Αποτελεί μια διοικητική πράξη που ελέγχεται εν τέλει από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη (τα διοικητικά δικαστήρια). Δεν το αποφασίζει ο υπουργός ή η κυβέρνηση. Όσοι παίρνουν άσυλο, περνούν μαζί και ταξιδιωτικά έγγραφα. Όσοι δεν παίρνουν καθίστανται επιστρεπτέοι. Ένα μέρος από αυτούς πράγματι επιστρέφεται είτε εθελούσια είτε υποχρεωτικά.

6. Τι τους θέλετε τους Παλαιστίνιους εδώ;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει καθόλου την παράτυπη μετανάστευση και την παράνομη διακίνηση ατόμων και βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών στην αυστηρή αλλά δίκαιη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, όλοι οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται μιας εξατομικευμένης, αξιόπιστης, και αντικειμενικής κρίσης της αίτησης τους σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή ενός Παλαιστίνιου, του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη ή στο ίδιο το Ισραήλ προϋποθέτει την συνεργασία της ισραηλινής κυβέρνησης και την έγκριση της για αυτήν την επιστροφή.

7. Το ελληνικό Λιμενικό μετά την Πύλο χαλάρωσε.

Το ελληνικό Λιμενικό ακολουθεί την ίδια πολιτική από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα γι’ αυτό και η οποία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβενία, και η ίδια η Γερμανία. Η αυξομείωση των ροών δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από την διεθνή κατάσταση και από πολλούς άλλους παράγοντες.

8. Γιατί μιλάτε με τους Τούρκους;

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε διεθνή κόμβο παράτυπης μετανάστευσης για μια σειρά από λόγους. Η συννενόηση μαζί της μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ειλικρίνεια των προθέσεων της δοκιμάζεται κάθε μέρα επί του πεδίου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αφελής με την Τουρκία, όμως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς που έχει να κάνει με την αποφασιστική και πετυχημένη αντίδραση της Ελλάδας στην ωμή εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού που επιχείρησε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

9. Γιατί να έρχονται οι Τούρκοι στα νησιά;

Τούρκοι τουρίστες έρχονταν και έρχονται στα ελληνικά νησιά όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ξένοι. Η διευκόλυνση της πρόσβασης τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την επιτόπου έκδοση βίζας από Έλληνες αστυνομικούς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών και των παραγωγικών φορέων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Γι’ αυτό και σήμερα δήμαρχοι, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, και ενώσεις ξενοδόχων ζητούν και τα δικά τους νησιά να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα διευκόλυνσης. Ειδικά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου που έχουν περιορισμένη τουριστική αγορά και περίοδο το μέτρο αυτό μπορεί να δώσει, αν εν τέλει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σπουδαία αναπτυξιακή ώθηση. Οι ψευτοπατριώτες του διαδικτύου δεν θα πρέπει να συντάσσονται με τους Βορειοευρωπαίους που αντιδρούν στην οποία χαλάρωση του Σένγκεν για τους δικούς τους λόγους ασφαλείας.