Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Επίθεση-Βιτριόλι:«Δεν είναι τρελός, είναι λαοπλάνος»


 

Για τα έργα και τις ημέρες του 37χρονου ιερέα που επιτέθηκε με καυστικό υγρό και τραυμάτισε επτά Μητροπολίτες, μίλησε ο Μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΚΟΥ 99.6 και το inveria

Ο κ. Παντελεήμων δεν βρισκόταν στην αίθουσα του συνοδικού δικαστηρίου επειδή ο φάκελος του 37χρονου προερχόταν από την δική του Μητρόπολη.

Ο δράστης σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βέροιας χειροτονήθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας στη Λιβύη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε δύο άλλες Μητροπόλεις. Πριν από λίγα χρόνια μετά από παράκληση της Μητρόπολης Πελοποννήσου έγινε δεκτός στην Βέροια.

Ξεκίνησε να δημιουργεί προβλήματα – και οικονομικά, ενώ έφτασε στο σημείο να πιαστεί στα χέρια με τον ψάλτη του Ναού. Στη συνέχεια ζήτησε να πάει στο Άγιο Όρος και με συμβολαιογραφική πράξη δεσμεύθηκε τα χρήματα του μισθού του να εισπράττονται από την Μητρόπολη προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη που είχε δημιουργήσει. Δεν τήρησε την υπόσχεση αυτή και έσπευδε να «τραβήξει» το μισθό του.



Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων τότε τον μετακίνησε σε ένα μικρό χωριό το Καλοχώρι αλλά και εκεί συνέχισε στην ίδια τακτική. Όταν η ασφάλεια και η εισαγγελία επικοινώνησαν με την Μητρόπολη και την ειδοποίησαν ότι «ήταν μπλεγμένος» συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία και η υπόθεση προχώρησε στο επισκοπικό δικαστήριο.

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι σε αργία, δεν λειτουργούσε ούτε γάμο δεν μπορούσε να τελέσει.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό έβρισε τους ιερείς και δημιούργησε φασαρία. 

Τώρα, στο δεύτερο βαθμό που άργησε λόγω κορωνοϊού χωρίς να κάνει φασαρία μόλις άκουσε την απόφαση ράντισε το δικαστήριο με την καυστική ουσία.

«Είναι αμετανόητος. Είπε καλά τους έκανα», τόνισε ο Μητροπολίτης και αναφέρθηκε στις απειλές που εξαπέλυσε ο 37χρονος ιερέας και κατά του ίδιου.

«Θέλει να τον βγάλει τρελό (ο δικηγόρος). Αυτός λειτούργησε με τόση εγκληματική σύνεση. Πήρε το υγρό από το διαδίκτυο, το έβαλε στα μπουκάλια μέσα στην αίθουσα. Δεν είπε τίποτα άλλο. Δεν έβριζε».

Σχετικά με την προσωπικότητα του δράστη, ο Παντελεήμων εξήγησε ότι είχε το «χάρισμα» να διχάζει τους ανθρώπους, να είναι λαοπλάνος και καλοπροαίρετοι άνθρωποι τον πίστευαν. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος τον είχε καλέσει πολλές φορές για να του μιλήσει και να τον πειθαρχήσει με αγάπη και καλοσύνη.


skai.gr



Φρίκη δίχως όρια στην Τιγκράι: Σκότωσαν ακόμα και εργαζόμενους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 


Τρεις εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF), Ισπανίδα και δύο Αιθίοπες, σκοτώθηκαν σε επίθεση στην αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο βραχίονας της ΜΚΟ στην Ισπανία.

Θέατρο μαχών

Τις τελευταίες ημέρες η Τιγκράι έχει μετατραπεί σε θέατρο μαχών που αναζωπυρώνονται. Την Τρίτη, αεροπορικό πλήγμα σε αγορά στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

«Χάσαμε την επαφή μαζί τους και με το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί το όχημα βρέθηκε άδειο και τα πτώματά τους σε απόσταση μερικών μέτρων», ανέφερε η MSF σε ανακοίνωσή της, καταδικάζοντας τη «βάρβαρη δολοφονία» των εργαζομένων της.

Η Μαρία Ερνάντες, η 35χρονη Ισπανίδα, ήταν συντονίστρια των προσπαθειών της οργάνωσης στη συμβολή για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Τιγκράι.

Ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών, και οι δύο αιθίοπες πολίτες, ήταν αντίστοιχα βοηθός συντονιστής και οδηγός της ΜΚΟ.

«Ηταν εκεί για να βοηθήσουν»

«Η Μαρία, ο Γιοχάνες και ο Τέντρος ήταν εκεί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό και είναι αδιανόητο ότι πλήρωσαν με τη ζωή τους γι’ αυτό», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΜΚΟ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων.

Ο Ραμές Ρατζασίνγκαμ, μεταβατικός αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, χαρακτήρισε τις δολοφονίες των τριών εργαζομένων της οργάνωσης «σκανδαλώδεις και αποκαρδιωτικές».

«Οι αρχές πρέπει πλέον να διενεργήσουν το ταχύτερο έρευνα» για τους φόνους τους, που αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη.

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε από την πλευρά της να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις δολοφονίες και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας «σε τελευταία ανάλυση φέρει ακέραιη την ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

«Φρικαλεότητα»

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο» αυτήν τη «φρικαλεότητα», που αποτελεί «νέο ανατριχιαστικό παράδειγμα της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Τιγκράι και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ότι οι τρεις εργαζόμενοι της ΜΚΟ σκοτώθηκαν στην κοινότητα Αμπι Αντι, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μεκέλε.

Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που εξεδίωξε από την εξουσία στην επαρχία ο ομοσπονδιακός στρατός με την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που άρχισε να διεξάγει τον περασμένο Νοέμβριο, «δρα ενεργά» στη ζώνη αυτή.

Η σύρραξη στην Τιγκράι, που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπι Αχμεντ στην Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως θα τέλειωνε πολύ γρήγορα, σημαδεύεται από πολλές καταγγελίες για ωμότητες με θύματα αμάχους (σφαγές, βιασμούς, εκτοπισμούς πληθυσμών…).

Στρατεύματα από τη γειτονική Ερυθραία, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εναντίον του TPLF και είναι ακόμη παρόντα, κατηγορούνται πως διέπραξαν αρκετές φρικαλεότητες.

Τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι, τοπικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες μιλούν για αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, κυρίως γύρω από τις πόλεις στρατηγικής σημασίας Αντίγκρατ και Γούκρο.


Δεκάδες νεκροί σε αγορά

Την Τρίτη, τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 180 τραυματίστηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του αιθιοπικού στρατού στην αγορά της Τογκόγκα, κοινότητας ανάμεσα στην Αμπι Αντι και στη Μεκέλε.

Ο στρατός διαβεβαίωσε ότι η «επιχείρηση» αυτή, την επομένη των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών, είχε στόχο αντάρτες.

Ο βομβαρδισμός αυτός καταδικάστηκε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ, ο οποίος αξίωσε να διενεργηθεί «ταχεία έρευνα» για την επιδρομή και τις «κατοπινές ενέργειες» οι οποίες «στέρησαν από τα θύματα ιατρικές φροντίδες».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο οποίος κατάγεται από την Τιγκράι, καταδίκασε το αεροπορικό πλήγμα και κατηγόρησε τις αρχές ότι «σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους».

Οι τρεις εργαζόμενοι των MSF περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 12 εργαζόμενους σε ΜΚΟ που σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες τον Νοέμβριο του 2020.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με τα μεγάλα κέρδη από τα φορτηγά πλοία

 



Αποσβολωμένοι κοιτάνε πλέον τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές εφοπλιστές και στελέχη ναυτιλιακών εταιριών που έχουν στόλους με φορτηγά πλοία. Τα κέρδη βδομάδα με την βδομάδα αυξάνουν και οι δείκτες σημειώνουν ιστορικά υψηλά αναμένοντας τον Αύγουστο να σπάσουν κάθε ρεκόρ.

Τα τεράστια κέρδη σημειώθηκαν σε όλες τις βασικές αγορές από την αρχή του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο φθάνοντας τη ναυλαγορά σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την κρίση του 2008.

Αυτή η άνοδος οφείλεται σαφώς στην ακόρεστη όρεξη που έχει δείξει η Κίνα για εισαγωγές πρώτων υλών αργά.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το 2021 έχει όλα τα εφόδια να είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Όμως αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και σε μια «ισχυρή» αγορά, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα και κίνδυνος. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στο πόσο ασταθής είναι μια αγορά ή στο γεγονός ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξει αρνητική διόρθωση. Πολλά μοντέλα και στρατηγικές πέφτουν μέσα σε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αδυνατούν όμως να προβλέψουν τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό κύκλο, μιΑ αδυναμία τους που μπορεί δυνητικά να εκτροχιάσει οποιαδήποτε στρατηγική.

Σύμφωνα με την Allied Shipping Research η ναυλαγορά ξηρού φορτίου ανέβηκε κατά 12,6% την εβδομάδα 14-20 Ιουνίου 2021 και από τις 2.857 μονάδες έκλεισε στις 3.218. Ο μέσος όρος είναι 2.190 μονάδες με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020 ήταν χαμηλότερη, στις 1.066.

Τα πλοία Capesize που είναι τα μεγάλης χωρητικότητας φορτηγά συνεχίζουν να ζουν τον “μήνα του μέλιτος”. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 20,4% από τις 3.346 μονάδες στις 4.029. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 31.736 δολάρια την ημέρα έως τα 55.125 δολάρια. Στην άνοδο συνέβαλε η αύξηση της κίνησης φορτίων στις εμπορικές γραμμές Βραζιλίας-Κίνας και Αυστραλίας-Κίνας.

Στα Panamax σημειώθηκε αύξηση της ναυλαγοράς κατά 7,3% από τις 3.302 μονάδες στις 3.544. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 17.623 δολάρια την ημέρα έως τα 42.877 δολάρια.

Στα Supramax η αύξηση της ναυλαγοράς έφθασε σε ποσοστό 5,8% από τις 2.449 μονάδες στις 1.592. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 25.872 δολάρια την ημέρα έως τα 37.486 δολάρια.

Στα Handysize σημειώθηκε και εκεί αύξηση του δείκτη κατά 8,1% από τις 2.592 μονάδες στις 2.802. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 20.036 δολάρια την ημέρα έως τις 29.372 δολάρια.

Οι Έλληνες έχουν δυναμική παρουσία στον κλάδο.

Κορυφαίος είναι ο Πέτρος Παππάς με τη Star Bulk που έχει 122 φορτηγά πλοία.

Ακολουθούν:

2.Αγγελική Φράγκου με τη Navios 88 πλοία

3.Γιώργος Οικονόμου TMS/Cardiff με 55 φορτηγά

4.Μαρία Αγγελικούση με τη Maran Dry και 50 πλοία

5. Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου με την Safe Bulkers και 47 πλοία

6.Οικογένεια Νομικού με την NOMIKOS A.A. Transworld και 46 πλοία

7.Θεόδωρος Βενιάμης με την Golden Union και 46 πλοία

8. Οικ. Λασκαρίδη με  45 πλοία


Μηνάς Τσαμόπουλος

Πηγή : newmoney.gr



Συνεχίζει να προκαλεί ο επικίνδυνος Πολάκης - Χειρουργεί ανεμβολίαστος


 

Ενεργεί εν γνώση του εγκληματικά και προκλητικά, βάζοντας σε κίνδυνος τους ασθενής του.

Ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει να χειρουργεί ασθενείς παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα κατά του κορονοϊού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα κανένα περιοριστικό και τιμωρητικό μέτρο εναντίον του. 

Με προκλητική ανάρτηση του στο Facebook o Π. Παλάκης γνωστοποίησε την επέμβαση την οποία πραγματοποίησε και το έκανε αυτό για να προκαλέσει την κοινωνία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες στη συνέχεια κυκλοφορούσε στο νοσοκομείο και χωρίς να φορά μάσκα. 

Η ανάρτηση του προκλητικού και επικίνδυνου για την δημόσια ασφάλεια Παύλου Πολάκη:

Παυλος Πολακης
19 ώρες πριν

Όλα ΠΡΥΜΑ !!!
Ομαδάρα !!!
Με Basilis Niakas και Thiresia Ntagianta

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος
4 χιλ.
193
65


Τα εγκλήματα της “πανδημίας”: Δολοφονίες, βιασμοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών – Πώς το lockdown επέδρασε στην έκρηξη – Τι λένε οι ειδικοί

 



Μία νέα «πανδημία» αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας καταγράφεται καθημερινά με – δυστυχώς – ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Ήδη, στο πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφηκε αυξητική τάση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 υπήρξε αύξηση έως και 15% σε όλους τους δείκτες που αφορούν ληστείες, ανθρωποκτονίες αλλά και διαρρήξεις σε σχέση με το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020.

«Βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη θα έχουμε, όπως σε όλο τον κόσμο, νέα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Νέες μορφές εγκληματικότητας και έξαρση στις ψηφιακές μορφές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου» ανέφερε σχετικά με τις επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Η «φυλακή» της πανδημίας

Για έναν «αόρατο πόλεμο» κάνει λόγο στο dikastiko.gr η γνωστή εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου, αναλύοντας μερικές από τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν στην έξαρση της βίας και εγκληματικότητας. «Ο καθένας βίωσε τον δικό του Κορυδαλλό, τη δική του φυλακή» σχολιάζει, επισημαίνοντας πως τα μέτρα περιόρισαν το μυαλό, την ψυχή και το σώμα των πολιτών.

Μιλάει για μία σκληρή πραγματικότητα, αλλά ωστόσο αναφέρει πως με την πανδημία έχουν σηκώσει όλοι τα χέρια ψηλά. «Ο αλάθητος να μας πει πρώτος τι θα έκανε» σημειώνει και αναρωτιέται τι θα γινόταν εάν είχε επιλεγεί η λογική της ανοσίας της αγέλης. Δεν διαφωνεί πως όλοι χάνουν την υπομονή της – και όπως τονίζει όποιος παραδεχτεί το αντίθετο δεν είναι ειλικρινής – αλλά και στην περίπτωση που γίνονταν άλλες επιλογές πάλι θα υπήρχαν αρνητικά αποτελέσματα. Και, βέβαια, και πολιτικές αντιπαραθέσεις όπως γίνεται και σήμερα. Πώς κωδικοποιεί τον επηρεασμό της καθημερινότητας η εγκληματολόγος: 


1. Συγκρούσεις για ασήμαντη αφορμή

«Θα δούμε πολλές συγκρούσεις και εγκλήματα για ασήμαντη αφορμή γιατί έχει συσσωρευθεί ένταση» υπογραμμίζει η κυρία Σβουρδάκου. Για παράδειγμα αναφέρει «είμαι στο αυτοκίνητο και γίνεται ένα τρακάρισμα και τσακώνομαι και είναι σε πιο έντονο βαθμό και για ασήμαντη αφορμή μπορεί ακόμη και να δημιουργηθούν βίαια επεισόδια». Ή για μία θέση πάρκινγκ ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς, όπου ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά μεταξύ επιβατών αλλά και οδηγών.


2. Η ανασφάλεια των πολιτών


Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ανασφάλεια που έχει προκληθεί στους πολίτες είναι μεγάλη. «Ο Έλληνας είναι ήδη ζορισμένος με όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Και του έρχεται και ο κορονοϊός και τον αποτελειώνει» σχολιάζει η εγκληματολόγος. Είναι κακοποιημένος παντοιοτρόπως οικονομικά, ψυχολογικά, ενώ καθοριστικό παράγοντα παίζει και ο φόβος αν θα κολλήσει τον κορονοϊό. «Θα είμαι εγώ το επόμενο θύμα, θα βγω έξω κι αν κολλήσω και πάω στο νοσοκομείο ή πεθάνω;» είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που περνάνε από το μυαλό του


3. Τα οικονομικά προβλήματα


Όπως επισημαίνει με την πανδημία τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν και προκάλεσαν ανασφάλεια στους πολίτες. Ωστόσο, σημειώνει πως «το οικονομικό αποτελεί ευαίσθητο σημείο τώρα που βγήκαμε από τον εγκλεισμό μας». Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν χρήματα για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε μία κανονική καθημερινότητα, θα αυξηθεί η ανεργία. Τα προβλήματα αυτά θα εντείνουν την ενδοοικογενειακή βία 


4. Πυροδότηση ενδοοικογενειακής βίας


Αύξηση ανεργίας αυτομάτως πυροδοτεί αύξηση βίας μέσα στην οικογένεια, που στρέφεται συνήθως προς τη γυναίκα και τα παιδιά αναφέρει η εγκληματολόγος. Μετά τις απαγορεύσεις οι οικογένειες αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι και οι συγκρούσεις άρχισαν να αυξάνονται. «Η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε από πριν. Εφόσον, όμως, υπάρχουν προβλήματα με την κρίση του κορονοϊού που είσαι υποχρεωμένος να κλειστείς στο σπίτι, αυτά ενισχύονται» τονίζει. 


5. Η αύξηση χρήσης ουσιών


Στο θέμα της αύξησης των ουσιών εστιάζει επίσης η κυρία Σβουρδάκου. Όσο ήμασταν κλεισμένοι παρά πολλοί επέλεγαν ειδικά οι νέοι τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί και πυροδοτούν εγκλήματα. Όταν κάποιος έχει κάνει χρήση οι αναστολές του μειώνονται και μπορεί να περάσει στην απέναντι όχθη και πιο εύκολα να διαπράξει ένα έγκλημα ή ένα αδίκημα. 


6. Στο «κόκκινο» οι αστυνομικοί


Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εγκληματολόγος και στις αντοχές των αστυνομικών στη διάρκεια της πανδημίας. «Οι αστυνομικοί είναι στο κόκκινο» σημειώνει και επισημαίνει πως από εκεί που είχαν τις υποχρεώσεις για την πρόληψη και καταστολή εγκλήματος, απέκτησαν και την υποχρέωση του φαινομένου κορονοϊού για τα μέτρα που προβλέφθηκαν. «Να κόψουν κλήση, να ελέγξουν τα χαρτιά της Εργάνης, αν πας στο γιατρό, αν πας βόλτα το σκύλο. Μέσα από τις ανάγκες του κορονοϊού δημιουργήθηκε και αυτή η υποχρέωση» τονίζει, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. 


7. Οι αντιδράσεις των πολιτών


Καθημερινά οι αστυνομικοί και όχι μόνο έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι εκνευρίζονται από τα μέτρα καταστολής. «Θα πρέπει να δώσω αναφορά κάθε φορά που πρέπει να βγω στον αστυνομικό. Και μετά έρχεται το πρόστιμο και σε πιέζει ακόμη περισσότερο. Κι όταν ο Έλληνας δεν μπορεί να προσαρμοστεί αυξάνονται και τα πρόστιμα» σχολιάζει η κυρία Σβουρδάκου. Και όπως περιγράφει στο διάστημα των νόμων που πρέπει να εφαρμοστούν οι πολίτες αντιδρούν. «Άλλος πάει στον εισαγγελέα γιατί δεν θέλει να φορέσει μάσκα, άλλοι δεν θέλουν θερμομέτρηση, γονείς συγκρούονται με εκπαιδευτικούς και πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη».


Κάθε μέρα και μία υπόθεση

Ενδεικτικά είναι τα περιστατικά που καταγράφηκαν από τις αρχές του έτους. Το dikastiko.gr σταχυολόγησε μερικά από όσα συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Άγριο έγκλημα στην Αιτωλοακαρνανία


Ήταν λίγες μέρες μετά την έλευση του 2021. Τότε στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας εισέβαλαν τρεις ληστές. Επιτέθηκαν στους δύο 91χρονους, τους έδεσαν και τους φίμωσαν. Βρήκαν και πήραν 14.000 ευρώ και έφυγαν, αφήνοντας τους δεμένους και φιμωμένους. 


Μετά από ένα διήμερο που το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν είχε δώσει σημεία ζωής, κλήθηκαν αστυνομικές αρχές όπου ανακάλυψαν πως η άγρια επίθεση οδήγησε στο θάνατο του συζύγου, ενώ η γυναίκα του νοσηλεύτηκε σε άσχημη κατάσταση και τελικά κατέληξε κι εκείνη στις 5 Μαίου όπως έγραψε το dikastiko.gr


«Γάζωσαν» τον δημοσιογράφο Γ. Καραιβάζ


Μέρα μεσημέρι αδίστακτοι εκτελεστές δολοφόνησαν με 17 σφαίρες τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραιβάζ, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο. Ήταν στις 9 Απριλίου, την ώρα που έφτανε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο μετά την εργασία του, όταν δύο άτομα με μία μικρού κυβισμού μηχανή του επιτέθηκαν και τον «γάζωσαν» με καλάσνικοφ. 


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως αδιαφόρησαν για την ύπαρξη σε κοντινή απόσταση εργατών του δήμου, αλλά και άλλων αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και για τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή.


Το διπλό έγκλημα στη Μακρινίτσα


Δύο αδέλφια, η Κωνσταντίνα και ο Γιώργος, ηλικίας 30 και 28 ετών, έχασαν τη ζωή τους επίσης τις πρώτες μέρες του Απριλίου στη Μακρινίτσα του Βόλου από τα χέρια του συζύγου της Κωνσταντίνας με την οποία είχαν και ένα παιδί 2,5 ετών. 


Το ζευγάρι είχε προβλήματα και ήταν σε διάσταση. Το κρίσιμο βράδυ, ο σύζυγος εισέβαλε στο σπίτι που βρισκόταν η Κωνσταντίνα μαζί με το παιδί και τους γονείς της. Χτύπησε τη μητέρα της και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη σύζυγό του, ενώ όταν στο σπίτι έφτασε και ο αδελφός της τον τραυμάτισε και αυτόν θανάσιμα.


Η ενέδρα για την οικογένεια Κορφιάτη


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή της γυναίκας του, ο επιχειρηματίας Ντίμης Κορφιάτης έπεφτε νεκρός τον περασμένο Μάιο επίσης υπό το φως του ήλιου. Στο κέντρο Ζακύνθου άγνωστοι του έστησαν ενέδρα και τον σκότωσαν. Ήταν η δεύτερη ενέδρα κατά του επιχειρηματία, όπου στην πρώτη στην περιοχή του Αγίου Σώστη του νησιού πυροβόλησαν κατά της μηχανής που οδηγούσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η σύζυγός του που επέβαινε σε αυτήν.


Ο Κορφιάτης είχε τότε δώσει στοιχεία για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης. Οι αρμόδιες αρχές έχουν δρομολογήσει ενέργειες για τους πιθανούς δράστες κατά τη δολοφονία της συζύγου του. 


Οικονομικές διαφορές στη δολοφονία της Αγίας Βαρβάρας


Αρχές Ιουνίου, ένας 75χρονος πυροβόλησε την 64χρονη γυναίκα του με αφορμή – όπως είπε – οικογενειακά και άλλα προβλήματα που είχαν ανακύψει μετά από τέσσερις δεκαετίες γάμου. Ο 75χρονος δήλωσε πως το έγκλημα κατά της εν διαστάσει πλέον συζύγου του έγινε εν βρασμώ ψυχής. Οι έρευνες έδειξαν πως είχε μαζί του το όπλο και την περίμενε έξω από το σπίτι της, αλλά ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το πήρε μόνο για να την τρομάξει. Την κατηγόρησε ότι είχε σφετεριστεί την περιουσία του, ενώ είχε πάρει και οικογενειακά κοσμήματα που ανήκαν στην αδελφή του και τον έβρισε όταν της ζήτησε να τα επιστρέψει.


Ο ιπτάμενος και το έγκλημα στα Γλυκά Νερά


Το έγκλημα είχε συντελεστεί στα μέσα Μαΐου και η αρχική κατάθεση του συζύγου ανέφερε μία αδίστακτους ληστές, που οδήγησαν στην τραγωδία των Γλυκών Νερών. Η παράσταση που έχτισε ο 33χρονος πιλότος για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν κράτησε σχεδόν 37 ημέρες και είχε προκαλέσει συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο. 

Όταν μετά ομολόγησε πως ήταν ο ίδιος που τη σκότωσε προκαλώντας αποτροπιασμό για τη δράση του. Ο πιλότος έχει φυλακιστεί,  η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα και κρίσιμο στοιχείο είναι το μέλλον της μικρής Λυδίας, της 11 μηνών κόρης τους και την επιμέλεια της. 


Καθημερινό φαινόμενο οι βιασμοί

Τα κρούσματα βιασμών κατά ενηλίκων, αλλά και ανηλίκων ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Από τα πλέον πιο πρόσφατα αυτός σε βάρος 26χρονης γυναίκας με προβλήματα νοητικής στέρησης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Σε τρεις αλλοδαπούς ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται άλλος ένας. 


Σοκαριστικό υπήρξε και το περιστατικό στα Πετράλωνα, όπου μία 50χρονη καθαρίστρια σε πολυκατοικία έζησε εφιαλτικές στιγμές επί 8 ώρες στα χέρια ενός 35χρονου ενοίκου, ο οποίος πλέον διώκεται για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. 


Για βιασμό δύο ανηλίκων κοριτσιών και πορνογραφία διώχθηκε προ ωρών ένας ιερέας από το Αγρίνιο, ενώ πριν επίσης λίγες ώρες αποκαλύφθηκε ο βιασμός ενός 6χρονου Ρομά στη Ροδόπη από έναν 12χρονο. Και ο κατάλογος των επιθέσεων δεν έχει τέλος.


Έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας


Ο εγκλεισμός στα σπίτια αύξησε την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά περίπου 60% αυξήθηκαν οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το 2019, σε κάποια από τα κράτη-μέλη του. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Γραμμή SOS 15900, οι σχετικές κλήσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2020, πρώτου μήνα της καραντίνας, ήταν 325 αντί 69 για τον ίδιο μήνα του 2019. Τον Απρίλιο 2020 εκτοξεύτηκαν σε 1064, αντί 167 που καταγράφηκαν το 2019. Τον Μάιο και τον Ιούνιο 2020, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, οι αριθμοί παρέμειναν εξαιρετικά υψηλοί, με 789 κλήσεις τον Μάιο και 606 τον Ιούνιο, αντί 114 και 83 αντίστοιχα για τους ίδιους μήνες του 2019. Κάποιες φορές η ενδοοικογενειακή βία έφτασε και στα πιο ακραία της όρια, καθώς το 2020 καταγράφηκαν 10 γυναικοκτονίες, εκ των οποίων 3 κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, και 5 απόπειρες γυναικοκτονιών.


 


Πηγή : dikastiko.gr



Συνέντευξη Τύπου Κ. Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 


Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλό σας μεσημέρι. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μία εξαιρετικά πλούσια θεματολογία. Επιτρέψτε μου σύντομα να αναφερθώ στις σημαντικές ενότητες που συζητήσαμε χθες και σήμερα και στη συνέχεια να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.


Πρώτον, στο ζήτημα το οποίο αφορά στον Covid. Εκφράστηκε μία γενικότερη ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι υπάρχει μία αναγνώριση ότι μπορέσαμε, ως Ευρώπη, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να μπορέσουμε να προμηθευτούμε πια επαρκή εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει πια και στην πατρίδα μας, όπου οποιοσδήποτε πολίτης θέλει, άνω των 18, μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της επιλογής του εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος.


Έγινε και μία συζήτηση γύρω από τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Δέλτα και πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να ανησυχούμε από αυτήν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, τις οποίες μας παρουσίασε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Προσωπική μου εκτίμηση -την οποία συμμερίζεται πιστεύω και η πλειοψηφία το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη.


Μία απάντηση υπάρχει στο ζήτημα των μεταλλάξεων -και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Δέλτα- και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Το είπα και χθες στη δήλωσή μου, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι ασφαλείς. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Και είναι πολύ πιθανό η διασπορά της πανδημίας πια -και της συγκεκριμένης μετάλλαξης- να αφορά μόνο ανεμβολίαστους πληθυσμούς. Και για αυτό και πρέπει να γίνει μία πολύ συστηματική προσπάθεια και στην πατρίδα μας να εντείνουμε και άλλο τους ρυθμούς του εμβολιασμού, να απευθυνθούμε στους νέους συμπολίτες μας οι οποίοι τώρα αρχίζουν και μπαίνουν πιο δυναμικά στη σχετική πλατφόρμα για να κλείσουν τα ραντεβού τους.


Αλλά θα το ξαναπώ για ακόμα μια φορά στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εμβολιαστεί: Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες, σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί, έχουν διασωληνωθεί και δυστυχώς κάποιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί και οι οποίοι αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες, να αποφύγουν αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη, ενίοτε και τραγική, εξέλιξη.


Τώρα, σήμερα το πρωί, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας, μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Eurogroup και με την κυρία Christine Lagarde από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η γενικότερη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της Ευρώπης και ειδικά της ευρωζώνης είναι θετική. Είναι μία εκτίμηση την οποία συμμερίζομαι και εγώ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Βέβαια ήταν και μία ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο μεγάλη πρόοδο επιτελέσαμε ως Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο. Από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, όταν εγκρίναμε το τεράστιο χρηματοδοτικό πακέτο συνδεδεμένο με την πανδημία, μέχρι σήμερα, όπου πια βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο εγκρίσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όλων των κρατών-μελών.


Όπως ξέρετε το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις, τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια, πολύ σύντομα. Ίσως έχουμε πρώτες εκταμιεύσεις και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα της χώρας μας να απορροφήσει αυτούς τους πόρους και για το τεράστιο αναπτυξιακό όφελος, κυρίως τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, που θα έχει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».


Περνάω τώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Έχετε δει τα Συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία. Θεωρώ ότι ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Επαναλαμβάνεται στην παράγραφο 15 ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τονίζω τη σημασία αυτών των λέξεων διότι μέσα σε αυτές κρύβεται ο πυρήνας της διττής προσέγγισης που εξακολουθούμε να έχουμε προς την Τουρκία.


Ως προς τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλλει, χωρίς καθυστέρηση, επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.


Επανέλαβα και στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε μία συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα του προσφυγικού, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.


Η πρώτη, η οποία αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, δηλαδή την αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας τρίτης χώρας εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, αποτελεί για εμάς μια απαράβατη γραμμή, αλλά όχι μόνο για εμάς, για όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Και, βέβαια, δεύτερη προϋπόθεση, η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας με την Ευρώπη και να αποδέχεται πια επιστροφές από την Ελλάδα. Γνωρίζετε καλά, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτό, για το θέμα των 1.450 ανθρώπων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά. Οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα, πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.


Με αφορμή τα θέματα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά και τη συζήτηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβα -και εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί αυτό αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στα Συμπεράσματα- ότι δεν νοείται λύση στο Κυπριακό έξω από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Είναι κάτι το οποίο έχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους και στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους. Αποτυπώνεται και στα Συμπεράσματα και αποτελεί και την πάγια θέση, όπως επαναδιατυπώθηκε και στη συζήτηση που είχαμε εχθές, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η εντολή που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν πρόκειται να πάρει άλλη εντολή που να τροποποιεί αυτή την κεντρική προσέγγιση.


Συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Τα Συμπεράσματα αποτυπώνουν τον κοινό τόπο ο οποίος τελικά μπόρεσε να βρεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Ρωσία.


Και βέβαια να κλείσω λέγοντας ότι με επιμονή δική μου και του Ιταλού Πρωθυπουργού, του Mario Draghi, ενισχύσαμε τα Συμπεράσματα που αφορούν στη Λιβύη. Όπου πια το Συμβούλιο με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους.


Και βέβαια ζητάμε ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να γίνει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και βέβαια να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, τονίζω χωρίς καθυστέρηση, όλες οι ξένες δυνάμεις αλλά και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη. Έτσι ώστε ο λιβυκός λαός, μόνος, χωρίς επιρροές, να μπορέσει να πάρει την τύχη του, να πάρει το μέλλον του, στα χέρια του στις εκλογές που πρέπει να γίνουν -όπως σας είπα- πριν από τα τέλη του έτους.


Αριστοτελία Πελώνη: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας. Ο κ. Καντέλης από τον «Σκαϊ» και μετά να ετοιμάζεται η κυρία Στεφανία Μουρελάτου από τον ΑΝΤ1.


Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Καλησπέρα κ. Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να ρωτήσω στην συζήτηση που έγινε για την πανδημία και την μετάλλαξη Δέλτα, πληροφορίες που υπάρχουν και δημοσιεύματα πρακτορείων όπως το Bloomberg, αναφέρουν ότι υπήρχε μια έντονη αντιπαράθεση με την Γερμανία και την Γαλλία που έθεσαν το θέμα για την Ελλάδα και άλλες τουριστικές χώρες, να μην δέχονται τουρίστες από την Ρωσία, όπου δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ ακόμα το εμβόλιο Sputnik ή την Βρετανία, που υπάρχει το πρόβλημα με την ινδική μετάλλαξη.


Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες για αυτή την αντιπαράθεση και αν αυτό και το κλίμα που βγαίνει από όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τουριστικές κινήσεις για την χώρα μας, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην πιστεύετε πάντα, κ. Καντέλη, στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι, η κα Merkel σε μια φράση της αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στα πλαίσια του ψηφιακού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. Είναι ακριβές αυτό. Η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού.


Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε όλα τα εμβόλια τα οποία έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε και άλλα. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει ήδη κατά το στάδιο της προετοιμασίας, πριν συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το θέμα αυτό.


Τώρα, για το ζήτημα των μεταλλάξεων, όπως σας είπα δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας έχει ανοίξει σε επισκέπτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.


Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού. Δηλαδή, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να έχει απόδειξη εμβολιασμού, απόδειξη προηγούμενης ασθένειας ή αρνητικό τεστ. Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι συμπληρωματικά, πέρα και πάνω από τις πρόνοιες του ψηφιακού πιστοποιητικού, εξακολουθούμε στα σύνορα να κάνουμε πολλούς επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια των δεδομένων όσων επισκέπτονται την πατρίδα μας.


Θα επαναλάβω: Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός.


Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σε τρεις μήνες μπορεί να είναι η μετάλλαξη Έψιλον, η μετάλλαξη Κάππα. Θα υπάρχει μια μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή θα γίνει τελικά, αργά ή γρήγορα, η επικρατούσα μετάλλαξη, όπως έγινε και με τη βρετανική μετάλλαξη.


Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι ότι αυτή η μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα είναι μετάλλαξη που αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό μας το λένε οι ειδικοί. Άρα, δεν είναι μία μετάλλαξη που μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία, διότι τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη.


Τονίζω, όμως, τα στοιχεία που έχουμε από τη Μεγάλη Βρετανία μας λένε ότι με πλήρη εμβολιασμό είναι κάποιος ασφαλής. Εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσει αυτή τη μετάλλαξη με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει από την ασθένεια.


Στεφανία Μουρελάτου (ANT1): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Με δεδομένο ότι σε ένα ποσοστό πέριξ του 30% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας και με δεδομένο -όπως είπατε- ότι μόνο αυτό είναι το μέσο που μας θωρακίζει απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα και την όποια στο μέλλον. Μήπως έχει έρθει η ώρα με έναν επιθετικό τρόπο, με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο, η κυβέρνηση να δώσει διευκολύνσεις, να δώσει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στους εμβολιασμένους για να επιταχύνει το εμβολιαστικό κύμα και στη χώρα μας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα.


Στεφανία Μουρελάτου: Δεν θα μας προϊδεάσετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αλλά είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση.


Θέλω βέβαια να πω ότι σταθερά και στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας τα ποσοστά αυξάνονται. Δεν φτάνει δηλαδή ποτέ κανείς σε ένα απόλυτο ταβάνι από το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Σήμερα, παρότι αυτές οι ηλικίες έχουν ανοίξει εδώ και μήνες και σήμερα άμα δείτε, κάθε μέρα κοιτάζοντας τα στοιχεία, υπάρχουν συμπολίτες μας 60, 70, 80 χρονών, οι οποίοι μπαίνουν στην πλατφόρμα και επιλέγουν σήμερα να εμβολιαστούν. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό και για αυτό και τελικά είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.


Και βέβαια υπάρχουν μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αναλαμβάνονται, όπως παραδείγματος χάρη η εμβολιαστική κάλυψη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, η εμβολιαστική κάλυψη κατάκοιτων συμπολιτών μας. Όλοι αυτοί θα καλυφθούν από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για προφανείς λόγους. Άρα, έχουμε πια μία προσέγγιση η οποία είναι πολύ πιο εξειδικευμένη, ανάλογα με τα εμπόδια που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.


Αριστοτελία Πελώνη: Επόμενη ερώτηση ο κ. Άγγελος Αθανασόπουλος από το «Το Βήμα» και να ετοιμάζεται και ο κ. Δημήτριος Γκάτσιος από την ΕΡΤ.


Άγγελος Αθανασόπουλος (Το Βήμα): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Θα έρθω λίγο στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής. Αναφερθήκατε στο ζήτημα του προσφυγικού. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε για τις κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην αποδοχή επιστροφής όσων ατόμων, των περίπου 1.500, έχουν τελεσίδικα απορριφθεί οι αιτήσεις.


Αυτός είναι ένας όρος που εάν δεν πληρωθεί από τουρκικής πλευράς θα εξέταζε η Αθήνα το ενδεχόμενο να εμποδίσει, να μπλοκάρει μία πιθανή χρηματοδότηση προς την Τουρκία; Ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης. Είναι από τους τομείς εκείνους που πιστεύω ότι έχουμε κοινά συμφέροντα να συνεργαστούμε. Νομίζω ότι οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί για την Τουρκία και για την απελευθέρωση αυτών των πόρων είναι συγκεκριμένες και δεν αφορούν μόνο ειδικά θέματα τα οποία θέτει η Ελλάδα.


Η Ευρώπη έχει και αυτή τα δικά της θέματα για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, πώς θα πιάσουν τόσο, πώς θα εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια. Υπάρχει, δηλαδή, ένα συνολικό πλαίσιο όταν μιλάμε για μία χρηματοδότηση η οποία ξεπερνάει τα 3 δισ. Προφανώς δεν είναι χρήματα τα οποία τα δίνει κανείς χωρίς να έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο μπορεί να ενσωματώσει ειδικές εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά σίγουρα και ευρωπαϊκές προδιαγραφές.


Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα να έρθω στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των 27 ηγετών. Θέλω να ρωτήσω τη δική σας θέση.


Και δύο ακόμα υποερωτήματα: Το πρώτο, εάν ενημερώσατε τους ομολόγους σας όσον αφορά στα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχατε με τον Πρόεδρο Erdogan. Και ένα δεύτερο, κατά πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί αυτό το καλοκαίρι η ένταση από την Ελλάδα στην Κύπρο με την επικείμενη παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ναι είμαστε ικανοποιημένοι και προφανώς είχαμε, όπως πάντα, συστηματική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο και με το επιτελείο του για να προετοιμάσουμε τις θέσεις μας γύρω από τα ζητήματα αυτά.


Θεωρώ ότι η σχετική παράγραφος που αφορά το Κυπριακό, συγκεκριμένα η παράγραφος 19, καλύπτει πλήρως τις ανησυχίες, και τις δικές μας αλλά και της κυπριακής πλευράς. Και νομίζω ότι με απόλυτο τρόπο ξεκαθαρίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί μία λύση.


Βεβαίως και ενημέρωσα και τους ομολόγους μου για τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Erdogan, στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης που κάνω για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα που αφορά στην Κύπρο, έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο και το έκανα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το κ. Erdogan, τον έντονο προβληματισμό μου για οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την τραγική επέτειο της εισβολής, την 20η Ιουλίου.


Πιστεύω ότι πια έχει καταστεί απολύτως σαφές -αυτό ήταν και το νόημα όλης αυτής της στρατηγικής προσπάθειας που καταβάλαμε τους τελευταίους 18 μήνες- ότι μια ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο, έχει πια επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Δεν είμαστε μόνοι μας και όταν μερικές φορές η Τουρκία «παραπονιέται» για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν.


Και ότι πια οι διαφορές μας, είναι διαφορές, οι οποίες δεν είναι μόνο μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας ή της Κύπρου και της Τουρκίας, έχουν μια ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι κάτι το οποίο η Τουρκία φαίνεται να έχει δυσκολία να το αντιληφθεί. Εμείς θα φροντίζουμε να το επαναλαμβάνουμε με ψυχραιμία αλλά και με απόλυτη σαφήνεια σε κάθε ευκαιρία.


Αριστοτελία Πελώνη: Επόμενες ερωτήσεις. Ο κ. Νίκος Αρμένης από το ΑΠΕ και το MEGA και ο κ. Γιάννης Παλαιολόγος από την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ.


Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ και MEGA): Κύριε Πρόεδρε, θα επιστρέψω στο θέμα της πανδημίας. Όταν άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη χώρα μας είχατε πει ότι στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην κλείσει ξανά. Τώρα με την μετάλλαξη Δέλτα αυτός ο στόχος είναι εφικτός ή μπορεί το φθινόπωρο ή το χειμώνα να έχουμε νέα lockdown;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός. Αλλά -θα το ξαναπώ- εξαρτάται από όλους μας. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε ως κυβέρνηση, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Και πιστεύω ότι καθώς θα ξεδιπλώνουμε τη στρατηγική μας -σε συνέχεια και της προηγούμενης ερώτησης που έγινε- πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας. Θα φτάσουμε γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.


Καταλαβαίνω -θα το ξαναπώ- καταλαβαίνω τους ανθρώπους οι οποίοι εξέφρασαν έναν αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Τους ζητώ να δουν όλα τα στατιστικά στοιχεία για να δουν ότι πράγματι το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.


Μπορώ να δεχθώ κιόλας ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ιδεολογικά αρνητές. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους, δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.


Έχω μεγαλύτερη δυσκολία με τους συμπολίτες μας οι οποίοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι για να μην το κάνουν οι ίδιοι. Αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά. Και θα ξαναπώ ότι είναι μια συμπεριφορά η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, πρώτα από όλα θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους.


Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, όπου δεν είχαμε επιλογές, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Αν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να αρρωστήσει από ό,τι αν είναι εμβολιασμένος.


Είμαι, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε. Ούτε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μέσα από την σταθερή επιτήρηση, να εντοπίζουμε, ενδεχομένως, τοπικές εξάρσεις τις οποίες θα πρέπει να ελέγχουμε. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ελέγξεις μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της από το να την αφήσεις να ξεφύγει από τον έλεγχο σου.


Αλλά και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη που μπορεί να ακολουθήσει, υπάρχει μια απάντηση μόνο, θα το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, αυτή είναι ο εμβολιασμός.


Γιάννης Παλαιολόγος (Καθημερινή και ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι και από μένα. Για την πανδημία και εγώ και την ευρωπαϊκή διάσταση και την διαφωνία, διχογνωμία, αντιπαράθεση, όπως θέλετε πείτε την.


Υπάρχει η σύσταση που αφορά τα εξωτερικά σύνορα, είναι διαφορετική από αυτήν για τις μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι εναντίον της χρήσης μη εγκεκριμένων εμβολίων. Δεδομένου αυτού, υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να τροποποιήσει την πολιτική όσον αφορά τα μη εγκεκριμένα εμβόλια, όπως το ρωσικό.


Δεύτερον, ανησυχείτε ότι αν δεν υπάρξει συντονισμός πανευρωπαϊκός σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα, ότι ενδέχεται χώρες όπως η Γερμανία να λάβουν μέτρα περιοριστικά για τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και έτσι, για παράδειγμα, ένας γερμανός τουρίστας που θα έρχεται στην Ελλάδα να πρέπει να κάνει καραντίνα γυρνώντας στην Γερμανία;


Και σε ένα άλλο θέμα, επειδή άκουσα αυτό που είπατε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπατε ότι εκταμίευση η πρώτη θα γίνει τέλη Αυγούστου; Γιατί είχαμε ακούσει ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει και πιο νωρίς. Ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εντύπωση μου είναι ότι θα έχουμε εκταμίευση εντός του Αυγούστου. Τέλη, μέσα, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα εγκριθούν τα υπόλοιπα σχέδια. Ας κρατήσουμε την μεγάλη εικόνα, πόσο γρήγορα κινηθήκαμε και πώς μέσα σε ένα χρόνο κάτι το οποίο φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας -πέρσι τον Μάρτιο- έγινε τελικά νέα πραγματικότητα.


Θεωρώ ότι για το ζήτημα αυτό μεγαλοποιούμε μια κατάσταση η οποία συζητήθηκε ελάχιστα στο Συμβούλιο. Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει πιθανότητα να μπουν επιπλέον περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις. Έχουμε όλοι συμφωνήσει στο «πράσινο» πιστοποιητικό και τονίζω ότι όσο αυξάνονται οι ρυθμοί του εμβολιασμού παντού, σε όλη την Ευρώπη, τόσο πιο ασφαλείς θα αισθανόμαστε όλοι.


Αριστοτελία Πελώνη: Τελευταία ερώτηση στην κα Σοφία Φασουλάκη από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.


Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Από την αντίδραση που πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, καταλαβαίνουμε ότι η γειτονική χώρα μάλλον δεν είδε με καλό μάτι τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ούτε όσον αφορά τα ανθρωπινά δικαιώματα ούτε όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, όπου επέμεινε βέβαια στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.


Θέλω λοιπόν, το ρωτάω αυτό γιατί είχατε όπως πληροφορηθήκαμε επίσης και μια συνάντηση με τον κ. Tatar, αν είχατε κάποια συζήτηση για αυτό.


Και ένα δεύτερο, αν έχετε την καλοσύνη. Θέλω να ρωτήσω αν η Ελλάδα προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές με την Τουρκία στην περίπτωση που οι γείτονες προχωρήσουν -όπως λένε- σε γεωτρήσεις εντός Κυπριακής ΑΟΖ. Σας ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, για το μεν πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, σας απάντησα. Η Τουρκία μονίμως εκφράζει μία αντίρρηση για τα Συμπεράσματα. Και στο βαθμό που τα Συμπεράσματα επαναλαμβάνουν προηγούμενα Συμπεράσματα και η θέση πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σταθερή, δεν περίμενα κατ’ ανάγκην μια διαφορετική αντίδραση. Αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη, δια των 27 κρατών-μελών και δια των θεσμικών της οργάνων, στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία πιστεύω ότι θα διαλέξει, τελικά, τον σωστό δρόμο της αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να χτίσουμε εμπιστοσύνη και μία πιο θετική ατζέντα.


Πράγματι, δεν συναντήθηκα με τον κ. Tatar, διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου, μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του επανέλαβα την πάγιά μας θέση ότι με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Και ότι είναι μια λύση η οποία απορρίπτεται -και απορρίπτεται όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- απορρίπτεται και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Άρα στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Tatar δεν πρέπει να μιλάει για δυο κράτη, διότι κανείς δεν θα τον ακούσει. Η συζήτηση σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι παραπάνω. Και αυτό σε αυτή την πολύ σύντομη συνάντηση που είχαμε είχα την ευκαιρία να του το επαναλάβω.


Από εκεί και πέρα, ας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι, μετά το περσινό καλοκαίρι κα Φασουλάκη, το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Νομίζω ότι το πλαίσιο πια, με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι τελείως ξεκάθαρο ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία.


Αριστοτελία Πελώνη: Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού. Σας ευχαριστούμε όλους και εύχομαι ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι.




Πρόκριση στους Ολυμπιακούς για τον Πετρούνια

 


Ο Λευτέρης Πετρούνιας έστειλε το πρώτο του μήνυμα, τονίζοντας ότι ένας Γολγοθάς χρόνων τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν,  στο παγκόσμιο κύπελλο της Ντόχα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και με βαθμολογία 15.500 «σφράγισε» το εισιτήριο για την Ιαπωνία. 

«Αυτή είναι η μαγεία του Πρωταθλητισμού λοιπόν!Από την "κόλαση στον παράδεισο".

Ένας γολγοθάς χρόνων τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο. Φύγαμε για Τόκιο! Συγχαρητήρια στον @antonis.tantalidis και είμαι σίγουρος για την πορεία που θα χαράξει !

Ευχαριστώ την ομάδα μου πανω απ'όλα και φυσικά όλους εσάς που είστε δίπλα μου σε όλη αυτή την διαδρομή!!», έγραψε στα social media ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του 2016.



Γαλλοαλγερινοί επιτέθηκαν άνανδρα στον Έλληνα σωματοφύλακα του Νταν Μπιλζέριαν

 


Ο Νίκος Αραβαντινός, προσωπικός σωματοφύλακας του «βασιλιά του Instagram», Νταν Μπιλζέριαν, δέχθηκε άγρια και άνανδρη επίθεση στην Μύκονο από ομάδα 15 Γαλλοαλγερινών τουριστών.

Το βίαιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε γνωστή κοσμοπολίτικη παραλία στην Μύκονο, όταν ο σωματοφύλακας κλήθηκε από ανθρώπους του ξενοδοχείου προκειμένου να επέμβει όταν μια παρέα 15 Γαλλοαλγερινών που είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ άρχισε να παρεκτρέπεται και να δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους ήταν και άτομα της προσωπικής ασφάλειας ενός επιχειρηματία που αναζητούνται. 

Ο Νίκος Αραβαντινός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τους αλλόφρονες τουρίστες. Όμως εκείνοι σε έξαλλη κατάσταση άρχισαν να του επιτίθενται πετώντας του με μπουκάλια αλκοόλ, ποτήρια και αιχμηρά αντικείμενα. Ορισμένοι απο αυτούς του επιτέθηκαν άνανδρα από πίσω χτυπώντας τον με κλωτσιές και μπουνιές σε όλο του το σώμα. Από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων ο σωματοφύλακας σωριάστηκε στο έδαφος αιμόφυρτος και λιπόθυμος.

Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου ειδοποίησαν την αστυνομία και το Κέντρο Υγείας. Δυο εκ των 15 Γαλλοαλγερινων συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι μαζί με τους άντρες της ασφάλειας του επιχειρηματία που συμμετείχαν στην άνανδρη επίθεση. 

Ασθενοφόρο μετέφερε τον Νίκο Αραβαντινό στο Κέντρο Υγείας, όπου νοσηλεύεται με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και έχει κριθεί αναγκαία η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας.



7 στους 10 χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου στα εκκαθαριστικά

 


Επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις  καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και το «κούρεμα» φοροπέναλντι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους έχουν ξεφουσκώσει τα εκκαθαριστικά και δίνουν ανάσα στους φορολογούμενους.

Περισσότερο κερδισμένοι, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις λόγω της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%), για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα :

To 26,4% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα για 303. 164 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται  σε 166.03 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος για τις δηλώσεις αυτές αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

Το 56,.71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020

Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για  κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτελέσματα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Για 16.85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

333.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα που έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών και να κερδίσουν πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του έντυπο Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.



Φυλάκιση 22,5 ετών στον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ



Σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, και δολοφόνος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ αλλά και πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας.

«Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότας, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Στη σύντομη δήλωσή του προς το δικαστήριο, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.

«Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αστυνομικός μίλησε δημοσίως, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού, δεδομένου ότι δεν είχε καταθέσει ούτε στη δίκη του, τον Μάρτιο.

Η μητέρα του Ντέρεκ Σόβιν, διαβεβαίωσε ότι ο γιος της έχει «καλή καρδιά», παρά την εικόνα που έχει περάσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είναι ένας ήσυχος, έντιμος και αμερόληπτος άνθρωπος. Σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν τα γεγονότα» της 25ης Μαΐου 2020, είπε η Κάρολιν Παουλέντι. «Είδα το τίμημα που πλήρωσε και δεν νομίζω ότι μια βαριά ποινή θα ήταν καλή για αυτόν», πρόσθεσε.



Η φωτογραφία του δολοφόνου της Καρολάιν στις φυλακές και το κελί του

 


Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

Αποκλειστικές εικόνες από το εσωτερικό του κελιού στον Κορυδαλλό, όπου κρατείται ο συζυγοκτόνος των Γλυκών Νερών, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, εξασφάλισε το Mega.

Πρόκειται για κελί στη VIP πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατείται ο 33χρονος δολοφόνος της 20χρονη Καρολάιν μαζί με άλλα τρία άτομα.




Το Star δημοσίευσε στο δελτίο ειδήσεων φωτογραφία που φαίνεται ο συζυγοκτόνος πίσω από τα συρματοπλέγματα του Κορυδαλλού, σε έναν από τους πρώτους προαυλισμούς του στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών.

Στη φωτογραφία, φαίνεται ο συζυγοκτόνος πίσω από τα συρματοπλέγματα του Κορυδαλλού, σε έναν από τους πρώτους προαυλισμούς του στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών.