Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Μια παρέμβαση που θα αυξήσει τις συντάξεις των νέων

 


Η μεταρρύθμιση της Επικουρικής Ασφάλισης γίνεται με το βλέμμα κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα με βάση τις γενικότερες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν σύνταξη όπως πήραν ή θα πάρουν οι γονείς τους και μάλιστα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε, ει δυνατόν, να είναι η σύνταξη αυτή ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή είναι η βασική υπόσχεση της κυβέρνησης.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους νέους ήδη εργαζόμενους, κάτω των 35 ετών που το επιθυμούν.

Η κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι ότι οι εισφορές για το επικουρικό ταμείο δεν θα παρακρατούνται από το κράτος αλλά θα αποταμιεύονται σε ένα λογαριασμό, σ ένα κουμπαρά, που θα είναι ατομικός, όπως ο τραπεζικός λογαριασμός.

Κάθε ασφαλισμένος λοιπόν θα έχει το δικό του λογαριασμό και το ποσό που θα αποταμιεύεται σε αυτόν θα επενδύεται σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Ο ασφαλισμένος θα έχει λόγο για το που θα επενδύονται τα χρήματά του αφού εκείνος θα επιλέγει ποιο από τα τρία επενδυτικά προφίλ του ταιριάζουν.

Οι διαθέσιμες επιλογές θα είναι τρεις και θα τις διαφοροποιεί ο βαθμός του ρίσκου της επένδυσης, από ασφαλές και συντηρητικό μέχρι ελαφρώς τολμηρό.

Το περιεχόμενο των τριών αυτών επενδυτικών επιλογών θα το καθορίζουν ειδικοί αλλά ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία τους με τον τρόπο που παρακολουθεί τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους)

Σε περίπτωση που οι αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων του εν λόγω Ταμείου οδηγήσει σε οποιαδήποτε απώλεια του κεφαλαίου το οποίο θα έπρεπε να έχει συσσωρευτεί από τις εισφορές ασφαλισμένων και των εργοδοτών τους υπέρ της επικουρικής ασφάλισης των πρώτων, τότε το Δημόσιο θα έλθει να καλύψει την απώλεια αυτή στο ακέραιο.

Δεν αλλάζει τίποτα για τους «παλαιούς» εργαζόμενους και τους τωρινούς συνταξιούχους. Από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου