Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Δίκη για το Μάτι - Δούρου: Ομόφωνη η άρση ασυλίας της

 



Στην ομόφωνη άρση της ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής προχώρησε η Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της άρσης ασυλίας, τα κόμματα προχώρησαν σε πολιτικές τοποθετήσεις, με την έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Δούρου και της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να ξεχωρίζει.

«Η τραγωδία θα είναι πάντα χαραγμένη στην ψυχή μου. Η οδύνη δεν παραγράφεται», είπε η Δούρου η οποία άφησε αιχμές στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως επιχείρησαν να διαμορφώσουν κλίμα ενοχής της. «Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα και αγνοώντας το ακριβές νομικό πλαίσιο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να με δείξουν ως ένοχη για την εθνική τραγωδία. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα ενοχής μου για την πολιτική αλλά και φυσική μου εξόντωση. Δεν το κατάφεραν. Σε αυτό το δυσώδες μιντιακό περιβάλλον οι πολίτες ψήφισαν την παράταξή μου με 35%», δήλωσε η Δούρου

Μάλιστα, η Δούρου προδίκασε την ετυμηγορία λέγοντας πως η απαλλαγή της στο ακροατήριο θα είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί με αξιοπρέπεια ως πολιτικός.

Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».

Υποστήριξε πως υπάρχει «αντικειμενική πολιτική ευθύνη που πηγαίνει πίσω στο χρόνο για το ότι δεν εκσυγχρόνισε τον μηχανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε μη αναμενόμενες συνθήκες όπως αυτές που υπήρξαν τότε όπως και σε αναμενόμενες συνθήκες όπως οι σημερινές». Η κυρία Δούρου ανέφερε ότι μέχρι το Μάτι η αντιμετώπιση της Πολιτείας για τους Πυροσβέστες ήταν «ταβλαδόροι» και όταν «διαδήλωσαν, τους στείλατε άλλο σώμα ασφαλείας».

Έριξε την ευθύνη στους άλλους λέγοντας πως «το πυροσβεστικό σώμα έχει την ευθύνη και όλοι οι άλλοι φορείς, οι ΟΤΑ, ο Στρατός, το ΕΚΑΒ κάνουν ότι τους ζητήσει η πυροσβεστική».

Η Δούρου, επισήμανε πως η Δικαιοσύνη όφειλε να εξετάσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Πυροσβεστική και τους υποβοηθητικούς φορείς και να αποδώσει ευθύνες» όμως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παραμείνει κατηγορούμενη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποβοηθητικοί φορείς έχουν απαλλαγεί».

«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά την πολιτική υπόσταση κανενός. Η υπόθεση αυτή αφορά τα δίδυμα κοριτσάκια που έχασαν την ζωή τους και δεν έμεινε κανείς για να τα υπερασπιστεί», απάντησε με νόημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στην τοποθέτησή της άφησε αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «το έγκλημα στο Μάτι εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο στο βαθμό της αυτοδιοίκησης, υπήρξαν κεντρικές πολιτικές και πρωθυπουργικές ευθύνες που αναλήφθηκαν λεκτικά. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι αναλαμβάνει ευθύνη και έπειτα ουδέν».



Ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών στην Αττική από τις υπηρεσίες του υπ. Κλιματικής Κρίσης



Από το πρωί της Τρίτης, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει - με αντίστοιχη ταχύτητα - η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.




Επιστρέφει εσπευσμένα ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.




Σχέδιο εμπρηστών οι φωτιές στην Αττική

 



Μάχη με τη φωτιά δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα Δερβενοχώρια. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά γιατί δυσκολεύει η πυκνότητα του δάσους και το δύσβατο της περιοχής.  

Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για να αναχαιτίσουν τη φωτιά στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας - Θήβας. Στο δυτικό τμήμα του μετώπου επιχειρούν έξι εναέρια μέσα και στο ανατολικό τμήμα άλλα επτά.  

Το καλό νέο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στη φωτιά του Κουβαρά, και του Λουτρακίου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για να ελέγξουν τις μικροεστίες. 

Οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές μιλάνε για σχέδιο εμπρηστών.



Συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας για το μεταναστευτικό

 


Την Κυριακή υπογράφηκε μνημόνιο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τυνησία που προβλέπει την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στη βορειοαφρικανική χώρα, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, και στενή συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των αναχωρήσεων από τα παράλια της Τυνησίας προς την Ευρώπη, κυρίως προς την Ιταλία. Το περιεχόμενο της συμφωνίας ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές θέσεις, που προτάσσουν την αντιμετώπιση κυκλωμάτων διακινητών αποτελούν πλέον κεντρικές προτεραιότητες της ΕΕ στο μεταναστευτικό, πάντα σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο.

  • Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της Τυνησίας, μέσω προγραμμάτων για την παροχή εκπαίδευσης, εξοπλισμού και την ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
  • Προβλέπεται επίσης η διευκόλυνση της επιστροφής Τυνήσιων που έχουν φτάσει παράτυπα στην Ευρώπη και η επιστροφή πολιτών τρίτων χωρών στις πατρίδες τους από την Τυνησία.
  • Η ΕΕ προτίθεται, ακόμα, να δημιουργήσει νόμιμες οδούς για μετανάστες από την Τυνησία που θέλουν να απασχοληθούν σε ευρωπαϊκές χώρες, ζήτημα που επίσης έχει προτάξει η Ελλάδα ως σημαντική πτυχή μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πρόθεση των Βρυξελλών είναι το μνημόνιο με την Τυνησία  να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές συνεργασίες με άλλες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών.



Οι 3 πρώτες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ

 


Μια από τις πρώτες και κεντρικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα για το ζήτημα του ΕΚΑΒ, μέσα σε τρεις εβδομάδες,  έχουν ληφθεί ήδη οι 3 πρώτες πρωτοβουλίες:

  • 191 άτομα από τις Ένοπλες δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) έχουν φτάσει ήδη μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.
  • Σήμερα, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ, προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας προς τους Έλληνες πολίτες.



Θετική εξέλιξη η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία

 



Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία και  η επιστροφή στη φάση του διαλόγου είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Και το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτή τη διαδικασία πιο ισχυρή διπλωματικά από ποτέ.

  • Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο και επανέλαβε μία διαρκή, μία πάγια ελληνική θέση, η οποία ισχύει από το 1975, από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η διαφορά μας με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να διευθετηθεί, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
  • Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό όμως η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να κάνει  σημαντικά βήματα και κυρίως να αναγνωρίσει ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Εάν και εφόσον επιτευχθεί το παραπάνω  τότε ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση, η οποία λογικό είναι να μην ανταποκρίνεται στο 100% αυτών που επιδιώκει η κάθε πλευρά,  σε σχέση με τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης, η οποία ασφαλώς θα διεξαχθεί με όρους συμβατούς με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.


Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται η εμβληματική μεταρρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


 

Κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο είναι το πρώτο που καταθέτει στη νέα Βουλή η επανεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η κατάργηση των υποχρεώσεων και των διαδικασιών που περιορίζουν την άσκηση εκλογικού δικαιώματος σε εκλογείς ήδη εγγεγραμμένους σε εκλογικούς κατάλογους της Επικράτειας, εκ μόνου του λόγου ότι οι εκλογείς αυτοί βρίσκονται κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών ή δημοψηφίσματος, εκτός της Επικράτειας. Συγκεκριμένα:

  • Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία ου υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.
  • Καταργείται επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Το σχέδιο νόμου δεν διευρύνει το δικαίωμα ψήφου. Απλώς αίρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε όσες Ελληνίδες και όσοι Έλληνες μένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Θα μπορούσε οποιαδήποτε Ελληνίδα και οποιοσδήποτε Έλληνας που κατοικεί στο εξωτερικό, να πάρει ένα αεροπλάνο για παράδειγμα, και να έρθει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

  • Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που διαμένουν μόνιμα, μια πρακτική που εφαρμόζεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η ιστορική αυτή ευκαιρία έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα εκδηλώσεων υποστήριξης από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έχουν δημιουργήσει ένα ψήφισμα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεντρώνοντας υπογραφές, ενώ Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις Ελλήνων, Σωματεία και Σύλλογοι από όλο τον κόσμο υπογράφουν ανοικτή επιστολή που ζητά την άρση των περιορισμών και την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης. Να μην κλείσουμε τα μάτια σε ένα αυτονόητο αίτημα των Ελλήνων όλου του κόσμου.



Ξεφτίλα Καραμέρου άφησε δέντρο να καίγεται για να κάνει δηλώσεις

 



Με φόντο τα δέντρα που καίγονται για ντεκόρ βγάζουμε βίντεο προώθησης του κόμματος, πιάσε κανένα λάστιχο να βοηθήσεις ρε Συριζαίε!!

Στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, όχι για να βοηθήσει αλλά για να στήσει σώου και έκανε δηλώσεις μπροστά σε φλεγόμενο δέντρο, που αντί να βοηθήσει να σβήσει το άφησε να καίγεται. 

Η ξεφτίλα αυτή, δεν έμεινε αναπάντητη και δέχτηκε πολλά αρνητικά σχόλια γιατί αντί να βοηθήσει την κατάσταση, χρησιμοποίησε τη φωτιά για αντιπολιτευτικό ντεκόρ.

«Μία ακόμα φυσική καταστροφή σε εξέλιξη στην Ανατολική Αττική. Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στους κατοίκους των περιοχών μας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Σωκράτη Φάμελλο», έγραψε η ξεφτίλα βουλευτής του κόμματος και ανήρτησε το βίντεο με το φλεγόμενο δέντρο.


Την ανάρτηση Καραμέρου κοινοποίησε και η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, που δείχνει ότι ο Συριζαίος είναι πάντα Συριζαίος, και αντί να μαζευτεί για την ξεφτίλα του συναδέλφου της, την κοινοποίησε κιόλας.

Τα αρνητικά σχόλια έπεσαν βροχή στα social media για τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

- Γλυμουτσες που εξαργυρώνουν ανθρώπινο πόνο. Σύντομα εκτός βουλής.

-Το κίτρινο γιλέκο ξέχασες

-Πάρε ένα κλαδί ρε λακαμα και σβήσε το δέντρο.

- Δεν ντρεπεσαι ρε πάνω στον ανθρώπινο πόνο πηγές να κάνεις μικρό πολιτική ου να μου χαθειτε κανένας σεβασμος ρε τίποτα

- Σας θυμόμαστε στις καταστροφές. Και την ώρα της καταστροφής και μετά. Ένα απο τα πολλά δείγματα του ηθικού μειονεκτήματος της αριστεράς που ο λαός κατάλαβε πολύ καλά.

-Σύριζα, Πάντα Καταστροφή

-Ατσαλακωτος με λευκό κολαριστο πουκάμισακι! Μετά το στορυ θα έγινε μπουχός

-μια ακόμα ευκαιρία για την αριστερά. ντροπή σας!

-Πιάσε κανένα κλαδί, καμία τσάπα ή κανένα λάστιχο και άσε το κινητό, τα βίντεο και τη πολιτική τώρα..

- Τι πήγες εκεί να κάνεις με το άσπρο πουκάμισο??Αντιπολίτευση στα αποκαίδια??Κοράκι.

- Ξεχνάμε το Μάτι και το δούλεμα ;;

- Πάρτε και καμιά τσάπα, καμία μάνικα να βοηθήσετε αφού είστε εκεί! Μακαρι να ειμασταν όλοι!

-Ρε ασε τον ΣΥΡΙΖΑ και σβήσε το δεντροοοοοο!!!!

Σβήσε το δέντρο ρε σούργελο ανθέλληνα

- Οπου καταστροφη, πολιτικο πλιατσικο ο Συριζα. Τι κανεις εκει ρε Καραμερο? Διαλογισμο?

- Μην ξεχάσετε να τους μεταφέρετε τις πετυχημένες τακτικες κ εμπειριες σας απο το Ματι ..





Ακροαριστεροί δεν θέλουν την ανάπλαση πάρκου και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

 


Πάγια τακτική των ακροαριστερών τίποτα, είναι να μην θέλουν καμία ανάπτυξη και να προτιμούν τις υποβαθμισμένες περιοχές που μαστίζονται από εγκληματικότητα.

Ένταση επικράτησε χθες το βράδυ στο πάρκο Δρακοπούλου, στα Πατήσια, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από ακροαριστερά άτομα που αντιδρούν στις εργασίες ανάπλασης του πάρκου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στις 21:00, περίπου 200 ακροαριστεροί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Λασκαράτου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το πάρκο όπου πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγινε προσαγωγή ενός ατόμου, η οποία στην συνέχεια μετετράπη σε σύλληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 36χρονο άνδρα.



Συμπλοκή και ληστεία μεταξύ ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο με τραυματίες δύο ανήλικους

 



Συμπλοκή μεταξύ πολλών ατόμων σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (17/7) σε εμπορικό κέντρο στον Άγιο Δημήτριο, σημείο που μαζεύει πολύ αλητεία και συμμορίες ανηλίκων.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε ένας 16χρονος ο οποίος φέρει επιφανειακό τραύμα στον θώρακα, και ένας 17χρονος στο αριστερό πόδι.

Οι ανήλικοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό» για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο σημείο και κατά την συμπλοκή βρισκόταν και μία κοπέλα 15 ετών, την οποία προσέγγισαν οι κακοποιοί και με τη χρήση βίας της απέσπασαν το κινητό της τηλέφωνο.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου απο τις καμέρες να βρεθούν οι κακοποιοί.



Εμπρηστές θέλουν να κάψουν όσα περισσότερα μπορούν

 


Μετά την Σαρωνίδα, την Βοιωτία και το Λουτράκι οι εμπρηστές έβαλαν στόχο τα Δερβενοχώρια με ένα μέτωπο που έχει λάβει διαστάσεις.

«Το μέτωπο είναι στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση.

Παρόλα αυτά το μέτωπο που εξελίσσεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Πάρνηθας με μέτωπο προς Μαγούλα είναι σε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το βράδυ της Δευτέρας. 

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής η φωτιά που είναι σε εξέλιξη εξελίσσεται σε έντονο ανάγλυφο, προσθέτοντας ότι «έγινε καλή δουλειά το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις».

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

«Η φωτιά παραμένει μεγάλη και κρίσιμη. Εϊναι σε αρκετά καλή κατάσταση στην κατεύθυνση προς την ενδοχώρα της Βοιωτίας. Το ανησυχητικό είναι στην κατεύθυνση προς Αττική προς την Οινόη και τη Μαγούλα» είπε ο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σπανός λέγοντας ότι η καμένη έκταση - με επιφύλαξη - ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα.

Η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς ενώ στο έδαφος επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπορα τμήματα, 48 οχήματα.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας. «Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα (σ.σ. λίγο μετά τις 10 το πρωί) αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο «άνοιξε» πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή, πέρασε το κανάλι του Μορνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ πριν να αναχαιτιστεί τελικά βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Όπως εξηγούν πηγές η προσπάθεια εστιάστηκε στο να μην ανοίξει το μέτωπο πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. 

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν αυτή την ώρα σε Λουτράκι και Σαρωνίδα.

Την ώρα που το πιο δύσκολο μέτωπο  εντοπίζεται στα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες δίνουν συνεχή μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Σαρωνίδα και Λουτράκι Κορινθίας.

Στο Λουτράκι Κορινθίας η εικόνα της φωτιάς είναι γενικά καλύτερη σε σχέση με αυτή της Δευτέρας, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, υπάρχουν όμως συνεχείς αναζωπυρώσεις και μικρές εστίες προς τον Άγιο Χαράλαμπο. «Αρχίζει ο άνεμος να αυξάνεται και αυτό είναι πρόβλημα» είπε στο MEGA o δήμαρχος Λουτρακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δυτικό μέτωπο η εικόνα της φωτιάς είναι καλή, στα νότια προς την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών το μέτωπο έχει οριοθετηθεί ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι στα βόρεια της περιοχής Καλλιθέα, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, στο Λουτράκι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό προς Αγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μετωπο.

Τη μάχη δίνουν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε εροσκάφη και ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί αλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο  πρώτος απολογισμό που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο συντονιστικό που συνεκλήθη για τη φωτιά έδειξε έχουν ήδη γίνει στάχτη περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους, πεύκα και θάμνοι.

Στη φωτιά στη Σαρωνίδα υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς - «καντηλάκια» -  που μας απασχολούν, είπε ο κ. Αρτοποιός, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι - αν και σε μικρότερη ένταση - συνέχιζαν να φυσούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Όπως ανακοινώθηκε περίπου στις 7:30 το πρωί της Τρίτης «στη Σαρωνίδα αντιμετωπίστηκαν διαφορετικές εστίες υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις με 230 πυροσβέστες επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 76 οχήματα να δίνουν τη μάχη στο έδαφος ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τρία ελικόπτερα και έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εικόνα είναι καλύτερη σε Κουβαρά-Κερατέα μετά και τις πρώτες εναέριες ρίψεις ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου γίνονται συνεχώς ρίψεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς) αλλά μικροεστιες, ιδιαίτερα στη Φεριζα και στα Καλύβια.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια αποθήκη κάηκε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.




Μητσοτάκης : Πρώτο μέλημα οι ανθρώπινες ζωές - Αμεσα οι αποζημιώσεις Το Μανιφέστο Newsroom

 


Αμεσα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται  για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών» ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές.

Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».