Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Έστησε επεισόδιο στο δικαστήριο ο Πολάκης και είπε πάλι ψέματα ότι έχει χειρουργείο

 


Από ένα ακροαριστερό τραμπούκο και λάτρη του βιαστή, παιδεραστή, αιμοσταγή δολοφόνου Άρη Βελουχιώτη δεν περιμένεις κάτι άλλο.

Στη δίκη για την υπόθεση των προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίστηκε ο ακροαριστερός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε κατόπιν δικού του αιτήματος, το οποίο έγινε δεκτό από την έδρα.

Ο Πολάκης έστησε ένταση γιατί αρνούνταν να απαντήσει σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, αναφέροντας ότι έπρεπε να αποχωρήσει λόγω δήθεν επαγγελματικής υποχρέωσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναρωτήθηκε «τι διαδικασία είναι αυτή;» και την αντίδραση του δικηγόρου του  Πολάκη, ο που ήρθε σε στημένη αντιπαράθεση με άνθρωπο της φρουράς του κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «στημένο» το επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Για να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις. Όταν στο Δικαστήριο για τις δήθεν παράνομες προσλήψεις στο Κεελπνο, ο Παύλος Πολάκης άρχισε να επιτίθεται στην δικηγόρο υπερασπίσεως, δέχθηκε συμβουλή από τον δικηγόρο του κ. Απατσίδη: «πες ότι έχεις κάτι επείγον για να φύγεις». Σημειώνω ότι πλησίασε και του μίλησε στο αυτί ενώ κατέθετε. Ο κ. Πολάκης αμέσως μετά ευρισκόμενος επαναλαμβάνω στο βήμα του Δικαστηρίου, σήκωσε το κινητό του και ενώπιον του Δικαστηρίου άρχισε να μιλάει… κατόπιν ο κ. Απατσίδης έστησε μία φασαρία για να επιτύχουν την διακοπή της Δίκης όπερ και εγένετο για τις 13 Μαρτίου… λυπούμαι που το επαναλαμβανόμενο ψεύδος Πολάκη ότι έχει χειρουργείο και ασθενείς στην Μεθ που τον περιμένουν σήμερα δούλεψε και καθυστερεί την απόδοση της Δικαιοσύνης».



Εξαρθρώθηκε ομάδα θρασύδειλων μπράβων που έκαναν επιθέσεις σε πελάτες μπαρ και σε γήπεδα


 

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε φιλάθλους κατά τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου εντός των αγωνιστικών χώρων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν -8- άτομα, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο μέλος της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη που τελέσθηκε στο πλαίσιο συσταθείσας συμμορίας, παράβαση των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών και περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, για Κ.Ο.Κ., διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2022 διέπρατταν ξυλοδαρμούς πελατών σε νυχτερινά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εμπλέκονταν και σε οπαδικά επεισόδια εντός αγωνιστικών χώρων κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στην Αττική.

Διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε -2- επιθέσεις σε βάρος θαμώνων σε νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, κατά τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός πελατών, μεταξύ των οποίων και δυο εν ενεργεία αστυνομικών, καθώς επίσης και η συμμετοχή μελών της συμμορίας σε -2- συμπλοκές που έλαβαν χώρα μεταξύ οπαδών κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων και τον Φεβρουάριο του 2024 σε αγωνιστικούς χώρους σε περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 σε γήπεδο στο Γκάζι, τουλάχιστον -3- από τα μέλη της συμμορίας είχαν επιτεθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, πλαστικά καθίσματα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, φωτοβολίδες χειρός και με χρήση πυροσβεστήρων, τραυματίζοντας -2- αστυνομικούς. Επίσης, στις 18 Φεβρουαρίου 2024  σε γήπεδο στον Ασπρόπυργο, -2- από τους κατηγορούμενους ενεπλάκησαν στο περιστατικό με πυροβολισμούς (σχετ. το από  19-02-2024 Δελτίο Τύπου).

Από τις σωματικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τις έρευνες σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


μεταλλική σιδερογροθιά με ενσωματωμένο αναδιπλούμενο μαχαίρι,

-3-μπαλτάδες,

πτυσσόμενο γκλοπ,

νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν 1,5 γραμμάριο ακατέργαστης κάνναβης,

τσαντάκι ώμου,

γάντια μηχανής με κοκάλινη επένδυση,

αναδιπλούμενο μαχαίρι και αναδιπλούμενος σουγιάς,

-15- φιαλίδια και -5- δισκία αγνώστων ουσιών, πιθανών αναβολικών,

-3- αεροβόλα πιστόλια,

τσεκούρι μεσαίου μεγέθους,

πινακίδα Ι.Χ.Ε. καταφανώς πλαστή,

μονόκαννο κυνηγετικό όπλο άνευ αδείας,

-20- φυσίγγια καραμπίνας,

-2- αυτοσχέδιες συσκευασίες χρήσης ναρκωτικών ουσιών (φρίμπα) προσαρμοσμένες σε πλαστικά μπουκάλια,

χάρτινη συσκευασία με -1,8- γραμμάρια κοκαΐνη,

-20- χαρτονομίσματα των -50- ευρώ και χαρτονόμισμα των -200- ευρώ, καταφανώς πλαστά,

ρουχισμός, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάπραξη των εκνόμων ενεργειών και

το χρηματικό ποσό των -320- ευρώ.

Επισημαίνεται ότι -7- από τους κατηγορούμενους έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.



Ο προκλητικός καταζητούμενος Ρώσος δικτάτορας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για αδελφό του Ναβάλνι

 


Ένταλμα σύλληψης και για τον αδελφό του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, εξέδωσε το καθεστώς του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης από το καθεστώς.

Με τον αιμοσταγή δολοφόνο Πούτιν να θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ παρέμενε σε φυλακή της Σιβηρίας από το 2021, το Κρεμλίνο βάζει τώρα στο στόχαστρο και τον αδερφό του για να τον δολοφονήσει και αυτόν, όπως μεταδίδει ρωσικό μέσο που πρόσκειται στο καθεστώς της Μόσχας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Express».

Όπως μετέδωσε το ρωσικό μέσο «TASS», το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο Όλεγκ Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι «καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα» κι ότι εντάχθηκε στη λίστα των ατόμων που καταζητούνται από τις ρωσικές αρχές.

Ο αδερφός Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες, με την Ρωσία να έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης, σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, και αυτό δείχνει το πόσο επικίνδυνος και αδίστακτος είναι ο καταζητούμενος δικτάτορας της Ρωσίας

Ο Όλεγκ έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις στο παρελθόν. Τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων το 2022 με αφορμή μια συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του αδελφού του το 2021. Τότε κατηγορήθηκε δήθεν για παραβίαση των κανονισμών του κορωνοϊού.

Αρχικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, αλλά οι Ρώσοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζήτησαν να αντικατασταθεί μ' ένα χρόνο φυλάκισης, ισχυριζόμενοι ότι είχε παραλείψει τις συναντήσεις αναστολής.

Πιστεύεται ότι ο Όλεγκ παραμένει εξόριστος από τη Ρωσία αν και πολλοί θεωρούν ότι έχει βρει καταφύγιο στην Κύπρο.

Χωρίς να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους το όνομά του προστέθηκε στη λίστα των καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές, το κρατικό μέσο «TASS» υπενθύμισε ότι το δικαστήριο «Preobrazhensky» της Μόσχας είχε ήδη καταδικάσει τον Όλεγκ σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή το 2021, με την κατηγορία οργάνωσης μιας «μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης».

Υπήρξαν εκκλήσεις για αλλαγή της ποινής του Όλεγκ, τελικά όμως ο ίδιος κατάφερε να αποδράσει από το καθεστώς της Ρωσίας.




Προκλητικός ο Κασσελάκης κοιμήθηκε με την ουρά στα σκέλια σηκώθηκε και δεν παίρνει πίσω το ερωτηματολόγιο

 




Σίγουρα δεν μπορείς να έχεις καμία εμπιστοσύνη στον τουρίστα Κασσελάκη, και αυτό θα του κοστίσει σύντομα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης κοιμήθηκε το βράδυ και αφού την γλίτωσε, σηκώθηκε το πρωί με νέα αλλαγή στάσης προκαλώντας και πάλι τα στελέχη του κόμματος, νομίζοντας ότι το κόμμα είναι δικό του και θα κάνει ότι θέλει.

Παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά, πηγές της Κουμουνδούρου που πρόσκεινται στον τουρίστα Κασσελάκη και τον σύζυγο του Τάιλερ υποστηρίζουν ότι η επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη που έστειλε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα με την οποία τα καλούσε να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες», δεν έχει ανακληθεί. Κανονικά αναρτημένο υπάρχει στην πλατφόρμα του iSYriza και το ερωτηματολόγιο, που προκάλεσε και την έντονη εσωκομματική κόντρα, καθώς θέτει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στην ταυτότητα, το όνομα, το λογότυπο του κόμματος. 

«Μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ» και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη» και αυτό είναι ξεκάθαρη απειλεί Κασσελάκη ότι το κόμμα είναι δικό μου τελεία και παύλα.

«Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», πρόσθεσαν, χωρίς να λένε την αλήθεια ότι ο Κασσελάκης είναι πλέον σε επιτήρηση μέχρι της ευρωεκλογές και βλέπουμε.



Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής ξήλωσαν τις παράνομες αφίσες Κασσελάκη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 


Ξηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής οι παράνομες αφίσες του Στέφανου Κασσελάκη που διαφήμιζαν το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ξεκινά την Πέμπτη (22/2) στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου.

Το ξήλωμα από κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας έγινε με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, με τα συνεργεία της Περιφέρειας να κατεβάζουν τις αφίσες που είχαν τοποθετεί, κατά παράβαση του νόμου.

Η Περιφέρεια ετοιμάζει και βαριές «καμπάνες», όπως προστάζει η κείμενη νομοθεσία για τους παράνομους.



Στήριξη της εκ νέου υποψηφιότητας της Ursula von der Leyen για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


 

Κοινή επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ursula von der Leyen για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε εκ μέρους του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Platforma Obywatelska Donald Tusk

Σχετικά με την επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ursula von der Leyen για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ότι:

  • Σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από το κόμμα του (η κυρία von der Leyen προτάθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας - CDU) και από άλλα δύο κόμματα - μέλη του ΕΛΚ.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, την επιστολή στήριξης συνυπογράφουν οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ, δηλαδή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Platforma Obywatelska, Donald Tusk.
  • Αυτοί θα χειριστούν τη στήριξη της υποψηφιότητας της κυρίας von der Leyen από την αρχή (μετά τη σημερινή ανακοίνωση) μέχρι το τέλος (όταν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Ιούνιο - μετά τις ευρωεκλογές - οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των κοινοτικών θεσμών και κυρίως για αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).


Θεσσαλονίκη: Έξι νέες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό λόγω του Fly Over

 



Έξι πρόσθετες παρεμβάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης από τις εργασίες κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου Fly Over, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε σύσκεψη με φορείς της πόλης, που διεξήχθη σήμερα στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:

  1. Εκπόνηση μελετών εφαρμογής για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην πόλη υπό τον Συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  2. Εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου.
  3. Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).
  4. Απόδοση χώρων της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
  5. Περιοδική και συστηματική ενημέρωση των φορέων σχετικά με την εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου.
  6. Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη της υλοποίησης του FlyΟver, σε αυτές που εφαρμόζονται επί του παρόντος, και σε αυτές που θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • Ξεκίνησαν άμεσα 5 νέες λεωφορειακές γραμμές Express, οι οποίες προσφέρουν συνολικά 200 νέα δρομολόγια.
  • Προσελήφθησαν 137 νέου οδηγοί με ΑΣΕΠ οι οποίοι ήδη εργάζονται. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 20 με εσωτερική μετακίνηση
  • Προστέθηκαν ήδη 26 νέα οχήματα από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα αντικαταστάθηκαν 36 παλαιά λεωφορεία του ΟΑΣΘ με νεότερα οχήματα μεγαλύτερης χωρητικότητας.
  • Εκσυγχρονίζεται ο στόλος των λεωφορείων με την άφιξη 110 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνδυασμό με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΑΝΕΘ και του εργολάβου για την κατασκευή του σταθμού φόρτισης στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης.
  • Προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 750 οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: Πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

 


Λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.

Μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται:

  1. Διαφάνεια
  2. Διασφάλιση Ποιότητας
  3. Διασφάλιση Υγείας
  4. Προσβασιμότητα
  5. Αποτελεσματικότητα
  6. Συντονισμός Περίθαλψης

Για την αντιμετώπιση, τόσο των καθυστερήσεων όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου, το Υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις. Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες:

  • Στη διασφάλιση της ορθής τήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθησή της
  • Στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της με προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίηση της.

Για την εύρυθμη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της Λίστας Χειρουργείων  θεσμοθετήθηκε η νέα Ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα και θα είναι σε πλήρη ισχύ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινά άμεσα η εφαρμογή τους με στόχο την μείωση των αναμονών - Πάνω από 20% αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος “δείχνει” σχετική μελέτη

  • Με αυτόν τον τρόπο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.
  • Να τονίσουμε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου.  Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.
  • Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότηταςγια την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος.
  • Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.




Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους - Στόχος η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

 


Με το νομοσχέδιο υλοποιείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες, μεταφέρεται η αρμοδιότητα για διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων στους συλλειτουργούς της Θέμιδας, απαλλάσσοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαστικούς λειτουργούς από καθήκοντα χωρίς στοιχεία αντιδικίας, αποδεικτικής δυσχέρειας και ήσσονος νομικής δυσκολίας. 

Με αυτό τον τρόπο οι δικαστές θα αξιοποιούν τον χρόνο  για την μελέτη δικογραφιών και ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και τη γρήγορη και με λιγότερο κόστος για τον πολίτη διεκπεραίωση των παραπάνω νομικών διαδικασιών.

Βάσει των εισηγούμενων διατάξεων, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από Δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

  1. Η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας των σωματείων - επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.
  2. Η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς, η οποία για να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική έκθεση αποδοχής και να καταχωρηθεί στα ειδικά βιβλία του Ειρηνοδικείου.
  3. Η λήψη ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.
  4. Η έκδοση πράξης χορήγησης  κληρονομητηρίου. Για την προστασία δικαιωμάτων τρίτων που ενδεχομένως θίγονται προβλέπεται η δυνατότητα παροχής έννομης προστασίας μετά από άσκηση ανακοπής.
  5. Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

Η έκδοση κληρονομητηρίου ή η συναινετική εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης είναι απαραίτητες για πολλούς συμπολίτες μας, προκειμένου να προβούν σε οικονομικές συναλλαγές, να ξεμπλοκάρουν περιουσιακά τους στοιχεία και ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να περιμένουν μήνες, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η διαδικασία θα αποτελεί ζήτημα λίγων ημερών.



280 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις νέες δράσεις ενίσχυσης υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων στις περιοχές ΔΑΜ της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου

 


Τέσσερις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων, σε περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027, προχώρησε στη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις εξής δράσεις:

  1. «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027». Προϋπολογισμός Δράσης: 65.000.000 €
  2. «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027». Προϋπολογισμός Δράσης: 65.000.000 €. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός εκάστου επενδυτικού σχεδίου ΜΜΕ μπορεί να κυμαίνεται από 500.000 € έως 12.000.000 €.
  3. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Προϋπολογισμός Δράσης: 75.000.000 €.
  4. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Προϋπολογισμός Δράσης: 75.000.000 € Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός εκάστου επενδυτικού σχεδίου μεγάλης επιχείρησης μπορεί να κυμαίνεται από 5.000.000 € έως 40.000.000 €.


Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης φέτος και το 2025 με όχημα τις επενδύσεις

 



Η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρή φέτος και του χρόνου και πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025. H πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερα για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Νοέμβρη (2,4%) και ελαφρώς προς τα πάνω για το 2025 (2,2% ήταν η πρόβλεψη το Νοέμβρη).
  • Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025.
  • Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα μειωθεί από 4,2% το 2023 στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 5,4% το 2023 στο 2,7% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 στο 3% το 2024 και στο 2,5% το 2025.


Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου - “Πλήρης δημοκρατία” και πάλι η χώρα μας, πρώτη φορά από το 2008


 

Στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 αναβάθμισε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Η Ελλάδα βαθμολογηθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist». «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.
 
Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες. Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες, και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών. Μικρότερη βαθμολογία από την Ελλάδα συγκέντρωσαν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο.



Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξάρτητα αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους


 

Από τη συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ:

  • «Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δεν γινόταν πάντα αλλά ξεκίνησε πρώτη φορά το 2014 και μάλιστα τότε ήταν και πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας και το είχε θεσπίσει με τον τρόπο αυτό. Όλοι οι Έλληνες λοιπόν, θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους.
  • Επιστρέφουμε όμως στην κανονικότητα, δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού όπου οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς.
  • Φυσικά για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφαλίστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση».


Συνεχίζει την δράση της η Greek Mafia έκαψε δύο βυτιοφόρα

 



Το λαθρεμπόριο καυσίμων, ανθεί στην χώρα μας, και οι κακοποιοί αντιπαλεύονται για το ποιος θα κυριαρχήσει.

Οι αστυνομικοί βλέπουν την Greek Mafia πίσω από την εμπρηστική επίθεση βυτιοφόρων σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων όπου υπήρχαν τα βυτιοφόρα, φέρει ως ιδιοκτήτη άτομο που τον Οκτώβριο του 2023 ήταν συγκατηγορούμενο σε δικογραφία που είχαν σχηματίσει τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για λαθρεμπόριο καυσίμων. 

Κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία ήταν δύο συγγενικά πρόσωπα του Γιάννη Σκαφτούρου, του επονομαζόμενου «Θείου Τζο», που είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Οι κακοποιοί προσέγγισαν το πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας- Θηβών περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Τρίτης και, αφού πυρπόλησαν τα οχήματα, απομακρύνθηκαν με άγνωστο όχημα από την περιοχή. Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ίχνη εμπρησμού, ενώ την προανάκριση ανέλαβαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, σε μία προσπάθεια εντοπισμού του οχήματος προσέγγισης και διαφυγής των δραστών.




Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle»

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» και στον δημοσιογράφο Andrew Mueller, στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Georgina Godwin (παρουσιάστρια του podcast): Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μόλις είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της χώρας του ένα νομοσχέδιο που κατέστησε την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ο Andrew Mueller του «Monocle» συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο για μια πολυθεματική συνέντευξη που ξεκίνησε με την αντίδραση του Πρωθυπουργού σε αυτή τη νομοθεσία-ορόσημο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένας νόμος που περάσαμε για εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται βαθιά και επηρεάζονται προσωπικά από αυτό το θέμα. Και αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού αλλά και προοδευτικού κόμματος, που πράγματι εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και το περάσαμε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία.

Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι πραγματικά σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Και για πρώτη φορά πράγματι ακούσαμε από εκείνους που έχουν επηρεαστεί βαθιά από το γεγονός ότι η ισότητα στον γάμο δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, από τα παιδιά που δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα σε νόμιμους γονείς, και από εκείνους που ουσιαστικά μας είπαν «γιατί μου αρνείστε το δικαίωμα να παντρευτώ;» Μάλιστα, είπα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα κάτι που είχε πει και ένας άλλος συντηρητικός ηγέτης, ότι ο γάμος είναι τελικά ένας συντηρητικός θεσμός και ψηφίζω το νομοσχέδιο όχι παρά το γεγονός ότι είμαι συντηρητικός, αλλά επειδή ο γάμος, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας συντηρητικός θεσμός.

Και μπορώ να πω ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν πολύ ώριμο. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη έχει πλέον ταχθεί υπέρ αυτής της νομοθεσίας. Και σέβομαι πλήρως όσους διαφωνούν, αλλά πιστεύω ότι τους αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό. Ακόμα και μέσα στο κόμμα μου. Δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές μας ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Και χαίρομαι που πάνω από τα δύο τρίτα κατέληξαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.

Andrew Mueller: Βλέπετε, όμως, αυτή τη συγκεκριμένη προοδευτική κίνηση ως κάτι μεμονωμένο ή θεωρείτε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ανασυγκρότησης, ίσως και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από 10-12 χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα το δεύτερο. Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά. Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση. Και γιατί να μην ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε εκείνους τους δείκτες όπου μπορούμε πράγματι να πρωταγωνιστήσουμε; Πρόκειται λοιπόν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι η Ελλάδα ήταν η 10η χώρα που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 1981. Βέβαια, όμως, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια χαμένη δεκαετία που μας στέρησε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μας. Και σταδιακά καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στο τέλος της ημέρας, έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Η σύγκλιση αφορά την ανάπτυξη, αλλά και τη δίκαιη ανάπτυξη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζω τόσο πολύ στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια. Επομένως, επικεντρώνομαι στους μισθούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του μέσου μισθού. Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους σχετικά με το τι θέλω να πετύχω τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Andrew Mueller: Προφανώς, ένα από τα θέματα αυτής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου θα είναι το παράξενο ξέσπασμα του πρώην Προέδρου Donald Trump, και δεν είναι το πρώτο που κάνει για τις «αδιάφορες» αμυντικές δαπάνες των συμμάχων της Αμερικής στο ΝΑΤΟ. Και δεν θέλω να μιλήσω τόσο για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά για την ίδια την Ελλάδα ως αμυντική δύναμη. Είναι κάτι που πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί;

Διότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο, το οποίο εσείς θα γνωρίζετε καλά, αλλά οι ακροατές ίσως όχι, και αναμφίβολα εξεπλάγην όταν κάποιος μου το επισήμανε: ότι η Ελλάδα, αν και είναι μια αρκετά μικρή χώρα, εξακολουθεί να ελέγχει το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας. Και προφανώς ελληνόκτητα πλοία και πλοία τα οποία διαχειρίζονται Έλληνες έχουν δεχθεί επιθέσεις από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Γνωρίζω ότι το ελληνικό ναυτικό έχει στείλει μία φρεγάτα, αν και πιστεύω ότι δεν έχει πράγματι αντιβαλλιστική ικανότητα. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη ναυτική δύναμη που αναλογεί με την υπόληψή της ως μεγάλο ναυτικό έθνος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και βρισκόμαστε σταθερά πάνω από το όριο του 2%, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος ήταν απλός: ποτέ δεν υπήρξε «μέρισμα ειρήνης» στην Ελλάδα, με την έννοια ότι πάντα αντιμετωπίζαμε έναν μεγαλύτερο, ενίοτε αρκετά επιθετικό γείτονα. Και θεωρούμε ότι πάντα χρειαζόμασταν μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πιστεύω ότι ως Ευρώπη πληρώνουμε τώρα το τίμημα της διαρκούς υποεπένδυσης στις αμυντικές μας ικανότητες.

Τώρα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι μια παγκόσμια δύναμη και γι’ αυτό δεν αποποιηθήκαμε ποτέ την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε παρουσία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία. Ένα πλοίο θα αποπλεύσει πολύ σύντομα πλήρως εξοπλισμένο με όλη την απαραίτητη τεχνολογία για την προστασία του και θα μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Και είμαστε επίσης αυτοί που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όσον αφορά την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διαθέτουμε ένα αρκετά ικανό ναυτικό, αλλά επιπλέον υλοποιούμε μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμισή του. Η πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες που παραγγείλαμε από τη Γαλλία είναι ήδη στη θάλασσα και θα ενταχθεί στο ελληνικό ναυτικό τον επόμενο χρόνο. Και βέβαια, εξετάζουμε πώς θα ενισχύσουμε τη ναυτική αποτροπή στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων πλοίων και -γιατί όχι;- υποβρυχίων. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ως χώρα που δαπανά σημαντικά κονδύλια για την άμυνα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε και τις δικές μας τεχνολογικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα. Υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν -και είναι σε ένα βαθμό- μια κλήση αφύπνισης: από τα μεγάλα έργα, όπως η αντιαεροπορική άμυνα, μέχρι τα τετριμμένα ζητήματα της παραγωγής αρκετών βλημάτων για το πυροβολικό, τα οποία πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν απαραίτητα, αλλά αποδεικνύονται απαραίτητα σε έναν παρατεταμένο χερσαίο πόλεμο.

Andrew Mueller: Υπάρχει, φυσικά, μια συχνά ασταθής περιοχή ακριβώς στα βόρεια της Ελλάδας. Και νομίζω συναντηθήκατε σήμερα με τον Albin Kurti, τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου. Το ξέρουμε αυτό γιατί μιλήσαμε μαζί του σήμερα το πρωί. Δεν θα ήταν τα Βαλκάνια πιο ασφαλή αν το Κοσσυφοπέδιο ήταν πιο σίγουρο για τη θέση του στον κόσμο; Και δεν θα βοηθούσε σε αυτό αν η Ελλάδα προχωρούσε στην αναγνώρισή του;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε υπάρξει ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων από την εποχή της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, το 2003. Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε και δεν έχει επιτευχθεί η πρόοδος που θα θέλαμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι το όλο θέμα της Ουκρανίας έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς στις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και επίσης πολύ ειλικρινείς και με τους δύο. Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο Vučić πριν από μια εβδομάδα. Είδα τον Πρωθυπουργό Kurti. Έχω πολύ καλές σχέσεις και με τους δύο, αλλά πρέπει και οι δύο κάποια στιγμή να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν να κουνούν το δάχτυλο ο ένας τον άλλον εάν θέλουμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο.

Η θέση της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί και ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί -το ίδιο είπα και στον Πρωθυπουργό Kurti σχετικά με την Ένωση των Σερβικών Δήμων-, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.

Andrew Mueller: Θα ήθελα να επιστρέψω στο θέμα που αναφέρατε σχετικά με το τι μπορείτε να καταφέρετε ως κεντροδεξιός πολιτικός, ειδικά στο πλαίσιο του τι έχει περάσει η Ελλάδα και του τι έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν χώρες που αναρωτιούνται πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό, που υποδηλώνει ότι υπάρχουν εξαιρετικά απλές λύσεις σε πολύ περίπλοκα προβλήματα. Και όσο συχνά κι αν αποδεικνύεται ότι οι λαϊκιστές κάνουν λάθος, ποτέ δεν εκλείπουν. Πιστεύετε ότι κάτι από αυτά έχετε κάνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Πρωθυπουργός είναι πράγματι εξαγώγιμο; Υπάρχει κάπου εδώ η γένεση μιας θεραπείας για τον λαϊκισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικό πρότυπο για την καταπολέμηση του λαϊκισμού. Όλα τα πολιτικά συστήματα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τους δικούς τους εκλογικούς νόμους. Στην περίπτωσή μας, καταφέραμε να σχηματίσουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Σε άλλες χώρες, οι κυβερνητικοί συνασπισμοί αποτελούν αναγκαιότητα. Έχω, όμως, κάποιες σκέψεις να μοιραστώ μαζί με εσάς και τους ακροατές σας σχετικά με αυτό το θέμα. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να καταλάβει κανείς ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το λαϊκισμό είναι πραγματικές, είτε έχουν να κάνουν με την εισοδηματική ανισότητα είτε με ανθρώπους που αισθάνονται χαμένοι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Andrew Mueller: Πιστεύετε ότι πρόκειται πάντα για πραγματικές αιτιάσεις, δεν υπάρχουν κάποιου είδους λαϊκιστικές εκρήξεις που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτούνται από φαντασιώσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι οι αιτιάσεις που σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα πράγματι έχουν βάση. Δείτε τους αριθμούς. Στο τέλος της ημέρας, επειδή συνήθως το επίκεντρο είναι η οικονομία, πράγματι υπάρχουν χάσματα και άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.

Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες. Τώρα έχουμε κινητοποιήσεις αγροτών στην Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις «ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;». Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι ένα απλοϊκό ερώτημα.

Όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι, παραδείγματος χάρη, για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες. Και βρήκαμε μια λύση για να τους δώσουμε καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή. Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί.

Δεύτερον, θεωρώ ότι και στο Νταβός και στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου στοχοποιήθηκαν αρκετά αυτοί οι άνθρωποι και αυτό δεν έχει ποτέ θετικά αποτελέσματα. Αυτή η επαίσχυντη συμπεριφορά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πλήρως καταστροφική.

Όταν, όμως, συζητάμε για πραγματικές λύσεις, αυτό που εμείς έχουμε κάνει είναι να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση στην πολιτική, την οποία ονομάζω «τριγωνοποίηση». Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης, μειώνοντας με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Στην εξωτερική πολιτική η προσέγγισή μας συμπυκνώνεται σε αυτό που αποκαλώ «υπεύθυνο πατριωτισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά. Αυτό νομίζω ότι καλύπτει επαρκώς το πιο συντηρητικό κομμάτι ενός κεντροδεξιού κόμματος.

Η προσέγγισή μας είναι επίσης αρκετά προοδευτική όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ό,τι οι πολλοί ανέμεναν, της υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής για εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι, της θεσμοθέτησης της ισότητας στον γάμο, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες για ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα.

Είχαμε όμως και ένα άλλο πλεονέκτημα. Προηγήθηκαν στην εξουσία οι λαϊκιστές, μια παράξενη συμμαχία σκληρών αριστερών και σκληρών δεξιών λαϊκιστών, και ήταν μια καταστροφή. Και οι πολίτες το θυμούνται ακόμα αυτό.

Βέβαια, όμως, όταν βρίσκεσαι στη δεύτερη θητεία σου δεν ανταγωνίζεσαι με αυτόν που ήταν στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει να λύσεις πραγματικά προβλήματα. Και εφόσον ο κόσμος πειστεί ότι προσπαθείς σκληρά, πρέπει να είσαι ειλικρινής, πρέπει να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, αλλά πρέπει και να φέρνεις αποτελέσματα. Και εμείς το κάνουμε, ιδίως όσον αφορά στην οικονομία. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα σε κρίνουν καλόπιστα. Και στην περίπτωσή μας, μας ψήφισαν ξανά.

Andrew Mueller: Αναρωτιέμαι επίσης για ένα πράγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, συνδέεται συχνά με τον παραλογισμό για τη μετανάστευση. Και θα με ενδιέφερε να μάθω τι σκέφτεστε σχετικά με το εάν το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο πολύ στο ότι οι άνθρωποι φοβούνται ή αντιπαθούν τη μετανάστευση, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα αντιπαθούν είναι η αίσθηση της αταξίας, η ιδέα ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχετε δίκιο, αλλά η Ελλάδα υπήρξε, από διάφορες απόψεις, ένα success story όσον αφορά στη μετανάστευση. Δείτε, για παράδειγμα, τους Αλβανούς που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90. Τα παιδιά τους, η δεύτερη γενιά, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες, πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες.

Θα έλεγα ότι είναι συνολικά μια επιτυχημένη ιστορία. Και ακόμα και τώρα, ναι, η Ελλάδα είναι μια σχετικά ομοιογενής κοινωνία, αλλά πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Πιθανώς ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι Έλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία. Δεν μοιάζει με παραδοσιακό Έλληνα, αλλά είναι Έλληνας στην καρδιά και παίζει στην εθνική ομάδα. Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι αστέρι του μπάσκετ για να σου φέρεται καλά η Ελλάδα αν τύχει να έλθεις στην Ελλάδα ή να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι, συνεπώς, πώς επεκτείνεις αυτή τη συμπεριφορά προς εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους; Και εκείνοι που πράγματι έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν άσυλο στην Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτοι. Και πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, διότι έχουμε επίσης πραγματικές ανάγκες όσον αφορά την αγορά εργασίας μας. Είμαστε και εμείς μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει. Ξέρουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και πόσο οδυνηρό είναι να φεύγεις από την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Επομένως, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία.



Εμπρηστική ενέργεια σε αυτοκίνητα στα Πατήσια

 


Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα ξημερώματα τρια σταθμευμένα αυτοκίνητα επί της οδού Αιλιανού στα Πατήσια.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσπευσε στο σημείο με τρία οχήματα και οκτώ πυροσβέστες που κατάφεραν και έσβησαν τη φωτιά πριν επεκταθεί και σε άλλα παρακείμενα ΙΧ.

Οι φλόγες προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές και στα τρία οχήματα, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια.



Προσήχθησαν 3 άτομα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και πυροσβεστήρες

 



Σε τρεις προσαγωγές ατόμων προχώρησαν νωρίτερα αστυνομικοί από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και μάλλον πρόκειται για αντιεξουσιαστές κακοποιούς. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 6 το απόγευμα αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρεις άνδρες, ηλικίας 21, 24 και 25 ετών, στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Σούτσου και βρήκαν εντός του οχήματος πυροσβεστήρες και ρόπαλα. 

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην κρατική ασφάλεια για ταυτοποίηση και για να εξηγήσουν τι ήθελαν να κάνουν τα ρόπαλα και τους πυροσβεστήρες.



Αυτοί είναι οι κακοποιοί της «Vor V Zakone» που διέπραττε κλοπές, τοκογλυφίες και εκβιάσεις

 



Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες έξι μελών εγκληματικής ομάδας Γεωργιανών, της «Vor V Zakone», που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές από οικίες, τοκογλυφίες κατ’ επάγγελμα, αρπαγές και εκβιάσεις.

Η ομάδα εξαρθρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Η οργάνωση, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ήταν δομημένη στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE». Η συμμορία, από την εγκληματική της δράση, αποκόμισε πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους σε πλήθος εγκληματικών πράξεων.



Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

symmoria_1



1. KHOKHIASHVILI ή JANKUS ή KIFIANI (ον) IRAKLI ή DOVYDAS ή LUKA του DAVID ή STASI ή DAVIT και της NATELA ή LAINA ή NATIA, γεν. 19-2-1982 ή 4-3-1980 στη Γεωργία ή στη Λιθουανία,

symmoria_2

2.AKHALADZE ή ZARKUA (ον) VAZHA ή AMIRAN ή AMIPAN ή ZVIAD του AMIDAH ή SAOUR ή AMIRAL ή ZAURI και της TAMARI ή NATELA ή TAMARA, γεν. 15-6-1979 ή 1976 ή 1975 στη Γεωργία,

symmoria_3


3.KUBLASHVILI ή JIKIDZE ή LOSABERIDZE (ον) REVAZI ή REVAZ του GALATIONI ή GALAKTION ή GALAKTIONI και της OLIA ή OLGA, γεν. 27-7-1964 στη Γεωργία,

symmoria_4




4.TCHILAIA ή ELMAZI (ον) GIGA ή GEZIM του GURAMI ή GORAMI ή GEMAL και της TALINA ή BEZIJE, γεν. 13-6-1986 ή 26-6-1977 στη Γεωργία ή στην Αλβανία,


symmoria_5



5.BEGIJANASHVILI (ον) TORNIKE του ALEXANDRE και της NAZI, γεν. 25-6-1988 στη Γεωργία,


symmoria_6



6.BAZADZE ή PAVADZE (ον) ZVIAD ή ZVIADI ή SVIAD του MURAZ ή TEIMURAZI και της MARIAN, γεν. 22-6-1988 ή 22-7-1987 στη Γεωργία.


Επειδή οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις προσβάλλουν τα έννομα αγαθά της δημόσιας τάξης και της ιδιοκτησίας, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί αφενός στην διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων και για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα παραπάνω εγκλήματα και αφετέρου στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476202 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 20-3-2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές από οικίες και αποθήκες στην Αττική και στην επαρχία, ενώ εμπλέκονται και σε υποθέσεις αρπαγών, εκβιασμών και τοκογλυφίας.

Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε χθες (12-01-2024), με τη συνδρομή ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε., οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, και συνελήφθησαν επτά (7) αλλοδαποί, από τους οποίους έξι (6)μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ένας για συμμετοχή σε αυτήν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, εκβίαση, αρπαγή, παραβίαση περιοριστικών μέτρων, παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων, ναρκωτικών και αλλοδαπών καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, προσήχθησαν -13- επιπλέον αλλοδαποί, για -7- από τους οποίους κινήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες και αποθήκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και στην επαρχία. Επίσης, τα μέλη της δραστηριοποιούνταν σε αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες.

Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»).

Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο « VOR V ZAKONE ( Thief in Law )» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.

Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR , δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.

Την θέση του αρχηγού “VOR” κατείχε συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας είχαν τέτοιο επίπεδο σεβασμού αλλά και φόβου προς το πρόσωπό του, που διακατέχονταν από ιδιαίτερη ανησυχία σε περίπτωση που οι πράξεις τους προκαλούσαν τη δυσαρέσκειά του. Η δράση του αρχηγού ωστόσο δεν σταματούσε στις κλοπές, αλλά εκτείνονταν και σε εκβιασμούς σε τρίτους καθώς και στην παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του.

Στην ιεραρχία ακολουθούσε έτερος συλληφθείς, ο οποίος αν και κατά καιρούς ήταν έγκλειστος σε καταστήματα κράτησης, συνέχιζε τη δράση του παρέχοντας πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας σχετικά με τους στόχους που θα επέλεγαν. Ο ίδιος είχε συμμετοχή σε τουλάχιστον -18- περιπτώσεις διαρρήξεων, ενώ κατά τον χρόνο παραμονής του στη φυλακή έδινε οδηγίες σε μέλος της οργάνωσης (επίσης συλληφθέντα) για τον τρόπο που θα εισήγαγε ναρκωτικά στο κατάστημα κράτησης, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίωνα αυτής, αποτελώντας ουσιαστικά κακοποιούς επιπέδου δρόμου (streetlevelcriminals), δρώντας καθημερινά για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης είχε και το δίκτυο τοκογλύφων, που δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παράνομων ωφελημάτων. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο έβδομος συλληφθείς, έχοντας συστήσει «γραφείο» δανεισμού χρημάτων, ενώ δεχόταν και κλοπιμαία.

Με τον τρόπο αυτό, η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα κέρδη της, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά και καταφέρνοντας τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων στη νόμιμη οικονομία («ξέπλυμα»).

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) στην τέλεση των διαρρήξεων, προέκυψε ότι:

-μετέβαιναν αρχικά στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των οικιών – στόχων και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων –ενοίκων,
-στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στη διάρρηξη αυτών,
-βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, ενώ
τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά (τσιλιαδόροι).

Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού τους, ήταν η ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών καθώς κατά τη διάρρηξη δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Παράλληλα, για να μην κινήσουν υποψίες, είχαν αποκτήσει -4- «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων.

Επίσης, ενδεικτικό της σκληρότητάς τους και της ενασχόλησής τους με παράλληλες εγκληματικές πράξεις ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2022, το αρχηγικόμε ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης, άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου, ενώ τα μέλη της ομάδας, δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:











-2.451 ευρώ,
-4 οχήματα,
-πιστόλι, περίστροφο και πιστόλι φωτοβολίδων,
-σπρέι πιπεριού,
-67,9 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας,
-πλήθος φυσιγγίων,
-πλήθος αλκοολούχων ποτών,
-φορητοί υπολογιστές,
-πλήθος καμερών, κινητών, καρτών sim,
-υποδήματα, γυναικείες τσάντες και ρουχισμός,
-πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδαριών,
-μαχαίρια, σουγιάδες και πλήθος ξιφιδίων,
-πίνακες ζωγραφικής,
-κουτί με εγχάρακτο το αστέρι «VOR V ZAKONE»,
-πλήθος ρολογιών,
-πλήθος σκευών,
-χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών,
-πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων.

Σημειώνεται ότι, από την προανάκριση, προέκυψε ανάμειξη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με επιχείρηση και για το σκοπό αυτό, διενεργήθηκαν επιπλέον έρευνες, με τη συνδρομή κλιμακίων ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε. σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από ατζέντες και διακοσμητικά, -1.336- λίτρα ελαιόλαδο, ενώ βεβαιώθηκε πλήθος παραβάσεων.

Επίσης, το προαναφερόμενο «γραφείο» στεγαζόταν σε πολυκατοικία, στην οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διαμερίσματα – δωμάτια, που λειτουργούσαν ως «κοινόβιος» ξενώνας αλλοδαπών υπηκόων αλλά και ως «STUDIO». Στους χώρους αυτούς, εντοπίστηκαν -10- αλλοδαπές γυναίκες.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί -35- διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες, μία περίπτωση αρπαγής και δύο περιπτώσεις εκβιασμών, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν να ξεπερνά τις -200.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διακριβωθεί το πλήρες εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας αλλά και η προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία εκτιμάται ότι είναι κλοπιμαία.