Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ντόρα Μπακογιάννη : Δεν αντέχουμε άλλες ιδεοληψίες και εμμονές




 Συνέντευξη στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα".

Η επίσκεψη και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, εκτιμάτε πως μπορεί να αποτελέσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας; 

Το πρόβλημα της χώρας είναι η μηδενική αξιοπιστία του κ. Τσίπρα. Η εμπειρία όλων των Ελλήνων από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ  είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Όλοι θυμούνται το σκίσιμο των μνημονίων, το παράλληλο πρόγραμμα, αλλά και τις περσινές υποσχέσεις,  μετά τις αυταπάτες,   οι οποίες διαψεύστηκαν όλες όπως η ελάφρυνση του χρέους, η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η πραγματικότητα  είναι ότι οι Έλληνες πολίτες σήμερα δεν περιμένουν απολύτως τίποτα από τον κ. Τσίπρα και τις υποσχέσεις του

Στελέχη της ΝΔ με δημόσιες τοποθετήσεις τους εύχονται να έρθουν  επενδύσεις και να κλείσει σύντομα η τρίτη αξιολόγηση και την ίδια ώρα ζητούν εκλογές. Δεν είναι οξύμωρη αυτή η στάση; 

Δεν είναι καθόλου οξύμωρη αυτή η στάση διότι προτεραιότητα της ΝΔ, και το έχει αποδείξει, είναι το καλό της χώρας και των πολιτών της.  Βεβαίως ευχόμαστε και δουλεύουμε για  να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Έχουμε όμως υποχρέωση να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.  Όλες οι επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως της ΝΔ, δυόμιση χρόνια μετά καρκινοβατούν. Οι υπουργοί της κυβέρνησης βάζουν συνεχή εμπόδια και έτσι χάνονται δουλειές, οι οποίες θα μπορούσαν να κρατήσουν τη νέα γενιά στην Ελλάδα. Το Ελληνικό, η επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, η επένδυση στην Κασσιόπη είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή διότι η χώρα δεν αντέχει να χάσει άλλο χρόνο. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια περίοδο ανάπτυξης και εμείς αδυνατούμε να ακολουθήσουμε. Δεν αντέχουμε άλλες ιδεοληψίες και εμμονές. Η χώρα χρειάζεται μια συνεκτική και αποφασισμένη κυβέρνηση, με όραμα και σχέδιο, η οποία θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έτσι θα μπορέσει να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα  στον ελληνικό λαό.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συσπείρωση της ΝΔ κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο ο στόχος της αυτοδυναμίας δημοσκοπικά δεν δείχνει εφικτός. Τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 

Καταρχήν οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την πραγματική δυναμική των κομμάτων την ώρα που εξαγγέλλονται οι εκλογές. Το ότι η ΝΔ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να έχει μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα είναι κάτι πρωτοφανές και πιστεύω ότι οφείλετε στην σταθερή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί με βάση τη Συμφωνία Αλήθειας και να μην υποσχεθεί τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία πραγματικά μπορεί να κάνει. Η αυτοδυναμία είναι κατά την γνώμη μου  εφικτή από την ώρα που θα συνεχίσουμε την πορεία της αλήθειας, την πορεία της υπευθυνότητας, και θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μιας Ελλάδας δυνατής και δημιουργικής, με ρόλο στην περιοχή της. Μιας Ελλάδος η οποία μπορεί να ευημερήσει.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας με συνέντευξη του στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ υποστήριξε ότι υπάρχουν ακραίες φωνές στη ΝΔ που με τις τοποθετήσεις τους βλάπτουν την παράταξη. Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση; Και αν ναι τι πρέπει να γίνει;

Ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κόμμα έχει και διαφορετικούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Αυτό το οποίο σημειώνει ο κ.  Τζιτζικώστας συμβαίνει σε όλα τα κόμματα ακόμη και στα μικρά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα στελέχη της παράταξής μας ασπάζονται την κεντρική γραμμή της υπευθυνότητας, και δεν πέφτουν στην παγίδα του λαϊκισμού  και της δημαγωγίας.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πεδίο σύγκλισης και συνεργασίας της ΝΔ με τον νέο, ενιαίο φορέα που διαμορφώνεται;  

Η γνώμη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να πάει μπροστά και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Μια συμμαχία για το αύριο, μια συμμαχία  για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εκ των πραγμάτων η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δημιουργεί πεδίο σύγκλισης. Εύχομαι στην κεντροαριστερά να πετύχει την συνοχή της και να καταφέρει να καταστεί σοβαρός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στον χώρο της. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα η ενοποίηση διαφορετικών σχημάτων αλλά είναι ένα εγχείρημα το οποίο τολμούν σήμερα και τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Θα είσαστε υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Αθήνας; Καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα που σας ήθελαν να μετακομίζετε στις Βρυξέλλες... 

Αυτό που έχει για μένα σημασία είναι να υπάρξει σήμερα μια σοβαρή προσπάθεια για να βγει επιτέλους η Ελλάδα από την κρίση και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που της αξίζει. Και για να μην νομίσετε πως αποφεύγω να σας απαντήσω, βεβαίως και θα ζητήσω την στήριξη των πολιτών οι οποίοι διαχρονικά με έχουν στηρίξει και τους οφείλω ένα  μεγάλο ευχαριστώ. 


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.



Δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατία Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός»

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.

Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία.

Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. 

Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας. 

Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.  

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Καλώ την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της.  

Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους.

Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις». 


ΟΗΕ: Στη Βενεζουέλα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας



Ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να στοιχειοθετηθεί η αίσθηση που αποκόμισε από την έρευνα του

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές στη Βενεζουέλα καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι από το καθεστώς Μαδούρο διαπράττονται εγκλήματα κατά της της ανθρωπότητας ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Καλώ το Συμβούλιο (σ.σ.: του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να αρχίσει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν κατά την έναρξη στη Γενεύη της 36ης συνόδου του θεσμού αυτού.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι εντάσεις να αυξηθούν περισσότερο, με την κυβέρνηση να συντρίβει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις φωνές κριτικής», πρόσθεσε ο Ζέιντ καταγγέλλοντας τις ποινικές διαδικασίες που άρχισαν εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την υπερβολική χρήση βίας και την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ο Ζέιντ υπογράμμισε επίσης πως η Βενεζουέλα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, με την ιδιότητά της αυτή, έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στον ίδιο ανήκει και η διαπίστωση που διατυπώθηκε πρίν από λίγες ημέρες ότι η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα «ίσα ίσα που ζει, αν είναι ακόμα ζωντανή».

Κι όταν ρωτήθηκε εάν στη χώρα του Μαδούρο υπάρχει τώρα δικτατορία ο κ. αλ Χουσείν δήλωσε: «Νομίζω ότι θα υποστηρίξουμε πως, με την πάροδο του χρόνου έχουμε δει μια διάβρωση της δημοκρατικής ζωής στη Βενεζουέλα».


Πηγή : protothema.gr


11/9 ημέρα μνήμης για όλο τον κόσμο



Ημέρα μνήμης σήμερα για τα χιλιάδες θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ 11/9.

Σήμερα ξεκίνησε η έναρξη των τελετών με την κατάθεση στεφάνων στο περίφημο Ground Zero, εκεί όπου μέσα σε λίγα λεπτά ισοπεδώθηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.



Στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου θα τηρηθεί σιγή στις 8:46, στις 9:03, στις 9:59 και στις 10:29 τοπική ώρα, στιγμές κατά τις οποίες τα αεροπλάνα χτύπησαν κάθε ένα από τους Δίδυμους Πύργους.



Συγγενείς και φίλοι των 2.749 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση θα αναγνώσουν τα ονόματα των θυμάτων και στη συνέχεια θα αφήσουν, λουλούδια στον τόπο της καταστροφής.



Τελετές θα γίνουν και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι κατά την πτώση αεροπλάνου, στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία το 2001 καθώς και στο Πεντάγωνο, όπου σκοτώθηκαν 184 άτομα. 






Ο Σκουρλέτης ο πρωτεργάτης που μπλόκαρε την επένδυση Eldorado Gold έχει το θράσος να κάνει και υποδείξεις



Ο υπουργός Εσωτερικών και ένας από τους υπεύθυνους που φεύγει η εταιρία  της Eldorado Gold έχει το θράσος να κάνει και υποδείξεις αντί να ντρέπεται.

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. 

Ο κ. Σκουρλέτης για να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών του για την αποτυχία της επένδυσης χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 




Ο Καρανίκας ανεύθυνος καταριέται το Eldorado που τους σιχάθηκε και φεύγει



Και ενώ ο Τσίπρας καλεί κόσμο να επενδύσει με την εγγύηση της κυβέρνησης τσίρκο που ηγείται ο ίδιος, οι "μορφωμένες" στελεχάρες του Μαξίμου όπως ο Καρανίκας ανεύθυνα βρίζουν τους επενδυτές, που τρέχουν να εξαφανιστούν ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους.

Ο ανεύθυνος Καρανίκας έγραψε στο facebook :

«Η el dorado έκανε αυτό που μπορεί. Μόλυνση , καταστροφή του δάσους , διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων.

Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο. ..της αποχώρησης αυτής της εταιρίας και αυτου του «εργου» και να στηριξει της έξοδο της απο την χωρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της.
Στα τσακιδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά».




Από τις πρώτες 14 ερωτήσεις, που υποβλήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα, οι εννιά ήταν από κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ



Απογοητεύτηκε  Ελληνικός λαός εχθές από τα ΜΜΕ γιατί περίμενε ερωτήσεις σοβαρές από τους δημοσιογράφους που θα στρίμωχνανε για τα όσα έχει κάνει τον Αλέξη Τσίπρα και αντί να πάρουν απαντήσεις άκουγαν στημένες ελεγχόμενες ερωτήσεις και πήγαιναν παρακάτω.

Ενδεικτικό της στημένης κατάστασης ήταν ότι μετά το πρώτο τέταρτο της συνέντευξης και βλέποντας ότι κάτι δεν πάει καλά, διέκοψαν την μετάδοση τα σοβαρά κανάλια που σέβονται τον τηλεθεατή τους και η συνέντευξη έπαιζε μόνο στα κρατικά κανάλια, στο MEGA που μετά από τόσους μήνες έβγαλε έκτακτο και μετέδωσε ολόκληρη της συνέντευξη και στον ΑΝΤ1.

Από τις πρώτες 14 ερωτήσεις, που υποβλήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα, οι εννιά ήταν από κρατικά, απολύτως ελεγχόμενα  μέσα ενημέρωσης. 

Το προκλητικό ήταν ότι  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έκανε αναφορά καν στο μέσο που εκπροσωπεί ο κάθε δημοσιογράφος, αλλά έλεγε μόνο το όνομα ώστε να μην γίνει αντιληπτή η επιλεκτική προσέγγιση και η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και προστασίας του πρωθυπουργού.

Το συμπέρασμα που βγήκε από την πλήρως ελεγχόμενη "συνέντευξη" τύπου του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι είναι βλάκες όσοι τσίμπησαν με την απάτη που τους έστησε ο Τσίπρας και τον ψήφισαν καλά έκανε και καλά κάνει για ότι κάνει και θα πει όσα ψέματα γουστάρει και σε όποιον αρέσει μέχρι να γίνουν εκλογές.

Επίσης δεν ξέχασε να στηρίξει και τον δικτάτορα φίλο του Νικολάς Μαδούρο που του παρείχε πλήρη κάλυψη στα εγκλήματα που διαπράττει κατά της δημοκρατίας και του λαού στην χώρα του.

Η κατρακύλα της χώρας συνεχίζεται με έλεγχο του καθεστώτος στα ΜΜΕ.




Νέα Δημοκρατία : Θράσος Τσίπρα χωρίς απαντήσεις στους πολίτες



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων.

Ειδικά για τα 100 δις που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους και τις περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τα capital controls, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητου, τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τα τεράστια χρέη του Κράτους στους ιδιώτες, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την έλλειψη συνθηκών ασφάλειας των πολιτών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαπλοκή, τις συζητήσεις του Υπουργού Άμυνας με ισοβίτη για ναρκωτικά, και τέλος, τις Πανελλήνιες εξετάσεις που θα καταργούσε.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε με το θράσος του ότι είναι αστείο να φοράει το κοστούμι σοβαρού πρωθυπουργού».


Τσίπρας : Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες - Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής



Δεν καταδίκασε ο Αλέξης Τσίπρας το καθεστώς Μαδούρο και τα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά κατά του λαού του και της δημοκρατίας.

Για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός από τον δημοσιογράφο του «Ελεύθερου Τύπου» Άγγελο Αγγελίδη στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.

Απέφυγε να καταδικάσει και κάλυψε πλήρως τον δικτάτορα Νικόλας Μαδούρο λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι « μας προβληματίζει το γεγονός της έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα. Μας προβληματίζει το γεγονός που υπάρχει στην Βενεζουέλα. Είναι στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού.Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Αυτό που έχω ζητήσει και από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι – και θα το κάναμε σε κάθε περίπτωση- να γίνει προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής.Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η ανάληψη δράσης που θα συμβάλει στην εξομάλυνση. Θα ήταν μία θέση και στάση αρχής είτε αφορούσε μία χώρα τόσο μακριά από μας είτε μία χώρα στη γειτονιά μας» 

Όλα καλά με την δημοκρατία στην Βενεζουέλα όπως και με την οικονομία στην Ελλάδα μας είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.


Σε δίκη ο Στ. Ψυχάρης και 10 τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια του ΔΟΛ



Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Σταύρου Ψυχάρη και δέκα τραπεζικών στελεχών εισηγείται με πρότασή της η Εισαγγελέας Εφετών, Αικατερίνη Αντωνίου, σχετικά με υπόθεση δανείου που είχε λάβει ο πρώην εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Η Εισαγγελέας ζητά με πρότασή της στο Συμβούλιο Εφετών να δικαστεί ο κ. Ψυχάρης για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και για απιστία οι δέκα συγκατηγορούμενοι του, στελέχη της Alpha Bank.

Η υπόθεση , για την οποία ασκήθηκε πριν περίπου έναν χρόνο ποινική δίωξη μετά από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα , αφορά δάνειο που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του οργανισμού από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την δικογραφία η δανειοδότηση που έφθανε τα 57 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας.

Μετά την άσκηση της δίωξης για την υπόθεση, ο ΔΟΛ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για "συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων" και ανέφερε ότι η επίμαχη χρηματοδότηση του κ. Ψυχάρη ως μετόχου του ΔΟΛ "επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων".



Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, dikaiologitika.gr




Αυγενάκης για Τσίπρα: Ο καταληψίας πρωθυπουργός δε μπορεί να μιλά για την «Ελλάδα του μόχθου»



Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ εξαπέλυσε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Από τα Γρεβενά όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στο νομό ο Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ επεσήμανε ότι «ο αμετανόητος δημαγωγός εμφανίστηκε σήμερα υποσχόμενος ανάπτυξη" προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που κόστισε 100 δισ. ευρώ στη χώρα, που ευθύνεται για την ύφεση δύο χρόνων και την σημερινή αναιμική πορεία, ενώ η οικονομία μπορούσε να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό.

Όπως είπε ο κ.Αυγενάκης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε και ξεχνά τα εμπόδια που ο ίδιος υψώνει.

¨Ο πρωθυπουργός της πιο άγριας φοροεπιδρομής μας είπε ότι μας βγάζει από τα μνημόνια! Ποιος; Ο πρωθυπουργός του ΕΦΚΑ και του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, αλλά αύξησε. Ο πρωθυπουργός του τρίτου και του τέταρτου μνημονίου μέχρι το 2022» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ είναι η μόνη που μπορεί να φέρει σε πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα του κ. Τσίπρα δεν αξίζει στους Έλληνες! Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!» τόνισε Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ.


Πηγή : newsit.gr


Καταγγελία για την σύζυγο του Αρ. Μπαλτά: Διορίστηκε και πήρε αύξηση με παράνομο τρόπο



Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία και ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς είπε την περιβόητη φράση «η αριστεία είναι ρετσινιά». Εχω την αίσθηση πως ήταν από τις πρώτες δηλώσεις που ταρακούνησαν ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους ότι κάτι αλλόκοτο επεφύλασσε στη χώρα η Πρώτη Φορά Αριστερά. Διότι είναι αλλόκοτο, βέβαια, να έχεις φτάσει τα 70 σου χρόνια και να χαρακτηρίζεις προβληματικούς τους ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίσουν με την αξία τους. Διότι αυτό πίστευαν και πιστεύουν ο κ. Μπαλτάς και άλλοι σύντροφοί του. Οτι η φιλομάθεια, η προσπάθεια, η εργατικότητα, η άμιλλα και εντέλει η επιβράβευση της αξίας δεν πρέπει να παίζουν κανένα ρόλο στην επαγγελματική διαδρομή ενός ανθρώπου.

Σήμερα, λοιπόν, επέλεξα να σας διηγηθώ ένα παράδειγμα της φιλοσοφίας Μπαλτά. Η Ευαγγελία Π. διορίστηκε πριν από αρκετά χρόνια σε δημοτική επιχείρηση στα Χανιά. Ηταν η εποχή των παχιών αγελάδων. Τότε που (δανεικά) λεφτά υπήρχαν και όλοι οι δήμοι άνοιγαν και μερικές ιδιωτικίζουσες επιχειρήσεις, π.χ. με θέμα τον πολιτισμό, για να βολεύουν ψηφοφόρους τους.

Κάποια στιγμή η Ευαγγελία θέλησε να μετακομίσει στην Αθήνα. Και ω του θαύματος (και κάποιου ισχυρού πολιτικού μέσου) όχι μόνον κατάφερε να μην χάσει τη θέση της, αλλά να αποσπασθεί ως δανεική στη ΔΕΠΑΝΟΜ. Τι ήταν η ΔΕΠΑΝΟΜ; Μια εταιρεία του Δημοσίου υπεύθυνη για την κατασκευή νοσοκομείων. Η Ευαγγελία δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο (πολιτικές επιστήμες είχε σπουδάσει), αλλά αυτό βέβαια ελάχιστη σημασία είχε.

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθε η κρίση, και η τρισκατάρατη τρόικα αποφάσισε να κλείσει τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Η μάλλον να τη συγχωνεύσει με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τη Θέμις Κατασκευαστική (τη δημόσια εταιρεία για την κατασκευή φυλακών) σε μια ενιαία επιχείρηση που ονομάστηκε «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ). Το επέβαλε αυτό η τρόικα γιατί έκρινε ότι μια χώρα που είχε καταρρεύσει ήταν εξωπραγματικό να διατηρεί τρεις εταιρείες με παρεμφερές αντικείμενο. Πρόταση που βρήκε σύμφωνη, βέβαια, την τότε κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν, λόγω κρίσης, δεν υπήρχε και κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ενα από τα θύματα των αυτονόητων περικοπών θα ήταν και η Ευαγγελία. Ως δανεική είχε μεταταγεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε κλείσει και η δημοτική επιχείρηση που την είχε δανείσει. Και πάλι όμως, ω του θαύματος, η Ευαγγελία κατόρθωσε να μην απολυθεί. Εκανε ασφαλιστικά μέτρα και απέσπασε μια αμετάκλητη –μάλιστα– απόφαση, καθώς για λόγους «ανεξήγητους» η νέα διοίκηση της ΚΤΥΠ (που είχε στο μεσοδιάστημα διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν προσέβαλε –ως ώφειλε– την προσωρινή της δικαίωση.

Η ιστορία της Ευαγγελίας έχει ακόμη πιο ωραίο happy end. Η νέα διοίκηση της ΚΤΥΠ, που απεμπόλησε τη δυνατότητά της να μην την προσλάβει, την αντάμειψε με μια ζηλευτή θέση. Καίτοι η Ευαγγελία δεν είχε καμία σχετική πείρα, την έχρισε διευθύντρια Ακίνητης Περιουσίας της εταιρείας. Θέση με τεράστιες ευθύνες, καθώς η ΚΤΥΠ έχει στην κατοχή της περί τα 2.200 ακίνητα σε όλη τη χώρα και η Ευαγγελία καλείται τους τελευταίους μήνες να τα αξιοποιήσει προς όφελός μας.

Εκείνη, όμως, ούτε με αυτήν την εξέλιξη δεν φαίνεται να έμεινε ευχαριστημένη. Ετσι, πριν από ένα μήνα, διεκδίκησε και πέτυχε να αυξήσει και τον μισθό της. Καταθέτοντας στο Δ.Σ. της ΚΤΥΠ ένα εντελώς άσχετο με τη διευθυντική της θέση μεταπτυχιακό (στην «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» από το ΕΜΠ) απέσπασε και το σχετικό επίδομα (αν και αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο, που απαιτεί το μεταπτυχιακό να έχει συνάφεια με τη θέση πρόσληψης του αιτούντος).

Τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΚΤΥΠ (2 Αυγούστου) την έχω στα χέρια μου. Γράφει επί λέξει ότι στην περίπτωση της Ευαγγελίας Π. «διαπιστώνεται συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών “Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας” με το αντικείμενο της απασχόλησής της ως προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας» και έτσι κατατάσσεται (και μάλιστα από 1/1/16) σε νέο μισθολογικό κλιμάκιο. Δηλαδή, θα πάρει και αναδρομικά η Ευαγγελία.

Θα αναρωτιέστε τι με έπιασε ξαφνικά να ασχοληθώ με μια απλή υπάλληλο, που έγινε με εμφανώς αναξιοκρατικό τρόπο διευθύντρια. Οπως και τι σχέση έχει με όλα αυτά ο κ. Μπαλτάς. Θα σας πω.

Η Ευαγγελία Π. τυγχάνει να είναι η σύζυγος του Αριστείδη Μπαλτά. Και θα εκπλαγείτε, ίσως, αν ακούσετε ότι αυτή μπορεί να μην είναι η μόνη «σύμπτωση» με την απροσδόκητη επαγγελματική εξέλιξή της αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία. Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του πρώην υπουργού Παιδείας, θα δει ότι το μεταπτυχιακό μάθημα που διδάσκει λέγεται «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας».

Ιδού λοιπόν γιατί είναι ρετσινιά η αριστεία. Ο κ. Μπαλτάς, προφανώς, έχει άλλες ανώτερες ηθικές αρχές. Αυτές που του επιτρέπουν να αφήνει τη σύζυγό του να χρησιμοποιεί έναν μεταπτυχιακό τίτλο τον οποίο ο ίδιος της έδωσε για να αυξήσει παρανόμως τον μισθό της σε μια εντελώς άσχετη με τις σπουδές της διευθυντική θέση, στην οποία επίσης διορίστηκε με αναξιοκρατικό τρόπο. Οσο για μας που δεν χάψαμε ποτέ το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μόνο μια λέξη ταιριάζει εν προκειμένω. Ντροπή.


Κωνσταντίνος Ζούλας 
Καθημερινή


Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold



Την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα αποφάσισε η καναδική Eldorado Gold. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, πέρα από κάποια προγράμματα συντήρησης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado Gold «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στη Χαλκιδική και στη Θράκη (λόφος Περάματος, Σάπες).

Η εταιρεία αναφέρει ως αιτία την καθυστέρηση έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει «εμποδίσει» τη δυνατότητά της να «αναπτύξει και να λειτουργήσει» τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Τα ορυχεία αυτά, όπως και αυτό το Στρατωνίου, θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης από τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και οι συμβάσεις των συμβασιούχων θα τερματιστούν

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, όπως  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τζορτζ Μπερνς σε συνέντευξη στο χθεσινό φύλλο της «Κ», η εταιρεία «ακόμα αναμένει λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία διαιτησίας που εκκρεμεί». Σημειώνεται ότι «δεν έχει ειδοποιηθεί επισήμως» για το αντικείμενο της διαιτησίας και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η όποια διαδικασία θα δείξει εκ νέου τη συμμόρφωση της εταιρείας «με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς». Η Eldorago Gold υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα».

Η εταιρεία, σημειώνεται, «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει την εξής δήλωση του κ. Μπερνς:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ.  δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα».

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι θα υπάρξει διαιτητική διαδικασία εναντίον της Ελληνικός Χρυσός, με τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει πρόσφατα την προθεσμία επίσημης ειδοποίησης ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Μπερνς στην «Κ», προσάπτει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις άνω των 30 μηνών για άδειες. Ο επικεφαλής της καναδικής πολυεθνικής να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ