Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Σπίρτζης: «Το τίμημα του Ελληνικού δεν ήταν το καλύτερο»



Επανήλθε στο θέμα του τιμήματος για την πώληση του Ελληνικού ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας ότι δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ κατηγορώντας το ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι αυτό που δήλωσε χθες για το τίμημα του Ελληνικού είναι αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Η χώρα, προσέθεσε, είχε αναλάβει δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι ήταν να ολοκληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. Βεβαίως, πρόσθεσε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά οι βασικές δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Τόνισε ότι το τίμημα για το Ελληνικό δεν θεωρείται εύλογο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον εισαγγελέα και τους εκτιμητές που το έβαλαν.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με στόχο να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Πολλές φορές το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εκτός των κυβερνητικών εντολών, είπε. Μάλιστα, άφησε υπαινιγμούς και για τον πρόεδρό του, Στέργιο Πιτσιόρλα λέγοντας πως αυτός ο άνθρωπος ήταν για «μεγαλύτερα πράγματα».

Απαντώντας, δε, στην κριτική της ΝΔ που ζήτησε σήμερα την παραίτησή του, είπε ότι τώρα η ΝΔ άλλαξε τακτική και ζητάει καθημερινά την παραίτηση ενός υπουργού και καλό θα είναι να επιστρέψει στην πολιτική. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του πρωθυπουργού ήταν ότι δημιουργήθηκε το Υπερταμείο και όσες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία πήγαν εκεί, δεν θα ξεπουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

ΟΑΣΘ και αστικές συγκοινωνίες

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστρατευθούν οι εργαζόμενοι όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες, ούτε οι εταιρίες ύδρευσης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί να συνεχιστεί η ίδια διαχειριστική αρχή στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών και των μεταφορών. Χαρακτήρισε το μοντέλο του ΟΑΣΘ πλήρως αποτυχημένο και επτά φορές χειρότερο από αυτό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, εξήγησε ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, αλλά δεν μπορούμε όμως, είπε, να επιδοτούμε τον ΟΑΣΘ όπως και άλλους συγκοινωνιακούς φορείς με εκατοντάδες εκατομμύρια και να παραμένουν ανεξέλεγκτοι.

«Το πάρτι τελείωσε» είπε. «Έχει ήδη αρχίσει διαχειριστικός έλεγχος και θα υπάρξει εξορθολογισμός». Ανέφερε επίσης ότι «η κατάσταση στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας είναι αυτή που παραλάβαμε».

Ανακοίνωσε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα καθιερωθεί εισιτήριο με αναλογική χρέωση.

Ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε επίσης ότι αυτό που έχει πει είναι ότι εντός του καλοκαιριού θα ωριμάσει ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και «θα ξεκαθαριστεί αν θα μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο στο πακέτο Γιούνκερ ή θα αναζητήσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης».



Πηγή : tanea.gr


ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ του κ. Κοτζιά



«Στην εξωτερική πολιτική, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά μια χώρα, είναι βασικός» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην πρόκληση της Τουρκίας με την Αγιά Σοφιά και την ταυτόχρονη πρόκληση από τα Τίρανα με το θέμα των Τσάμηδων, και πρόσθεσε:

«Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω αλλά εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παραμονή της επίσκεψής του στα Τίρανα, βγάζει μία ανακοίνωση ‘κύκλων του ΥΠΕΞ’ –πρώτη φορά στη ζωή μου ακούω ότι υπάρχουν ‘κύκλοι στο ΥΠΕΞ’, είναι αδιανόητα πράγματα αυτά… Το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση από τον εκπρόσωπό του… Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτοφανή διαδικασία, το υπουργείο Εξωτερικών να μην έχει εκπρόσωπο διότι παραιτήθηκε, και να έχει ‘κύκλους’. Οι κύκλοι λοιπόν αυτοί του υπουργείου Εξωτερικών, παραμονή της επίσκεψης, βγάζουν μία σωστή ανακοίνωση. Με ενόχλησε ότι ήταν κύκλοι αλλά το περιεχόμενο ήταν σωστό… Και πάει ο κ. Κοτζιάς επίσκεψη στην Αλβανία, και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, κάνει την εξής εκπληκτική δήλωση: Ευχαριστώ πάρα πολύ τον συνάδελφό μου διότι διευκρίνισε με τον τρόπο του, ότι εγώ δεν έχω κάνει τέτοιες δηλώσεις. Ακόμα και με την καλή τους ερμηνεία. Είναι μια άποψη που υπογράφεται ‘κύκλοι του ΥΠΕΞ’… Εγώ πρέπει να σας πω ότι εξοργίστηκα. Λέω δεν είναι δυνατόν, διότι το μήνυμα, όπως και στη ζωή έτσι και στην εξωτερική πολιτική, είναι ένα μήνυμα: Ή είσαι αδύναμος ή είσαι σταθερός. Εγώ δεν λέω ότι η Ελλάδα είναι καμία υπερδύναμη αλλά είναι σταθερή. Θα όφειλε να είναι σταθερή» υπογράμμισε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική πρόκληση με την Αγιά Σοφιά, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος ειδικός για να αντιληφθείς ότι εδώ πάμε για μια κορύφωση προκλήσεων από την Τουρκία και μία αλλαγή στην πολιτική. Έχουμε μια πρώτη εκκλησία που μεταβάλλεται σε τζαμί, και έχουμε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Ξέρουμε ότι ο Ερντογάν είναι σε πολύ αδύναμη θέση… θέλει να κάνει λοιπόν ένα άνοιγμα στην ακροδεξιά του. Και τι είναι το πάγιο αίτημα; Το ένα είναι το Κυπριακό και το άλλο είναι το τζαμί. Και αποφασίζει και κινείται προς την κατεύθυνση αυτή (…) Και δίνει συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς στον κ. Κοττάκη στη Realnews, και τον ρωτάει ο κ. Κοττάκης, γιατί υπήρξε ανακοίνωση για την Αγιά Σοφιά από κύκλους του ΥΠΕΞ; Και απαντά ο κ. Κοτζιάς: ‘Κάθε θέμα ανάλογα με τη βαρύτητά του’. Εδώ λοιπόν, έχουμε μία ουσιαστική διαφωνία με τον κ. Κοτζιά. Κατά τη γνώμη της ΝΔ έχει τεράστια βαρύτητα το θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Έχει βαρύτητα η οποία αγγίζει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».




Ξεπούλησαν την Ελλάδα για την εξουσία και η Γερμανία εκθειάζει ΣΥΡΙΖΑ



Μας ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για 99 χρόνια δεν άφησαν ούτε ένα ευρώ για ανάπτυξη και για επενδύσεις, κατέστρεψαν την υγεία, καταστρέφουν την παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών με διαλυμένα αστυνομικά τμήματα, υπερφολολόγησαν και αύξησαν τα πάντα απομακρύνοντας τους επενδυτές, γέμισε λουκέτα η αγορά και ακόμα δεν έχει έρθει ο Οκτώβρης για να έρθουν τα χειρότερα αλλά η Γερμανία χαίρεται εκθειάζοντας το ξεπούλημα της χώρα νομίζοντας ότι θα πάρει λεφτά από τους Έλληνες πολίτες!!

Σας γελάσανε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας ξεπούλησε αλλά αποφάσισε χωρίς τον ξενοδόχο που λέγαμε κάποτε στις καλές εποχές του τουρισμού γιατί και αυτός φέτος υπολειτουργεί!

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στο tovima.gr

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το γερμανικό υπ. Οικονομικών απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών για την Ελλάδα και οι σχολιαστές εστιάζουν στο Euro 2016 που ξεκινά.

Στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung από την Αθήνα. Με τίτλο «Ένα νέο κόμμα εξουσίας για την Ελλάδα», το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αποβλέποντας στη διατήρηση της εξουσίας». 

Ο ανταποκριτής της NZZ σημειώνει ότι «οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν εξασθενήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στο μέλλον θέλει να μετατρέψει τη μαρξιστική λέσχη συζητήσεων σε ένα κόμμα εξουσίας». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας στην αρχή του 2015 και οι εξεγέρσεις και οι συνθηκολογήσεις, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε τους συμπατριώτες του, έπληξαν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μαζέψει νέες δυνάμεις ο Τσίπρας θέλει να αναδιαμορφώσει τον αλλοτινό συνασπισμό κατακερματισμένων μαρξιστικού προσανατολισμού ομάδων σε ένα νέο αριστερό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα». 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι και έχουν παραιτηθεί», ωστόσο δεν μεταπηδούν «στους ριζοσπαστικούς αντιπάλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας εκτιμά ότι «για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του θα είναι καθοριστικής σημασίας το να αντέξει την αντίφαση μεταξύ αριστερής ρητορικής και εφαρμογής μιας επιβληθείσας από έξω πολιτικής λιτότητας». 

Οι αναγνώστες ρωτούν, ο Σόιμπλε απαντά 

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει απαντήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερωτήσεις αναγνωστών. Απαντήσεις που δεν είχε τον χρόνο να δώσει στη διάρκειας μιας ώρας συζήτησή του με τον εκδότη της ίδια εφημερίδας τον Μάιο. 

Αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν την Ελλάδα και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Σε ερώτηση γιατί η γερμανική οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα δεν απέβη προς όφελος των ελλήνων πολιτών αλλά των τραπεζών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά μεταξύ άλλων: «Δεν είναι σωστό ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν επωφελήθηκε από τα μέτρα βοήθειας. Χωρίς τη στήριξη των κρατών της ευρωζώνης η Ελλάδα θα έπρεπε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μεμιάς το 2010. Αυτό θα προκαλούσε δραματικά ρήγματα – ειδικά για τους ίδιους του Έλληνες». 

Στο πώς θα επωφεληθεί ο ελληνικός λαός από τις χρηματικές ενισχύσεις, κατανοώντας παράλληλα ότι πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει για την ανάκαμψη της χώρας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «εξαιρετικά συντομευμένη, η ιδέα της βοήθειας για την Ελλάδα είναι αλληλεγγύη έναντι συνέπειας. Η ευρωζώνη χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα και αναμένει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που αφορά το ύψος των χρημάτων από φόρους γερμανών φορολογουμένων που έχουν δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρκείται σε γενικόλογες διατυπώσεις, χωρίς να αναφέρεται ούτε κατά προσέγγιση σε ποσά. 



O ΣΥΡΙΖΑ καλεί για συμμετοχή στο Athens Pride -Αλλά θέλει να απαγορεύσει τη διαδήλωση «Παραιτηθείτε»



Το φετινό Athens Pride πραγματοποιείται το Σάββατο στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και ο ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιείται για μεγάλη συμμετοχή. 

Η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Έκφρασης φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί για φυσική παρουσία όλων, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο επί της πλατείας. Σύνθημα «Κάνε τη διαφορά σου, δύναμη».

Η ανακοίνωση: 

«Το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 18.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος το κόμμα και η Νεολαία μας συμμετέχουν στο ετήσιο φεστιβάλ υπερηφάνειας Athens Pride. 

Το Αthens Pride αποτελεί για πάνω από μια δεκαετία κεντρική γιορτή ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφί, Τρανς, Κουήρ και Ίντερσεξ κ.α ατόμων), ενώ φέτος ύστερα και από την εξαιρετικά θετικά αποτιμώμενη ψήφιση του Νέου Συμφώνου Συμβίωσης η συμμετοχή αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η φυσική μαζική παρουσία μας κρίνεται απαραίτητη.

Όχι γιατί η διεκδίκηση αρχίζει και τελειώνει σε στιγμές ορατότητας, ούτε γιατί αυτή αρχίζει και τελειώνει με ένα θετικό νομοθετικό έργο. Αλλά διότι αποτελεί καθημερινό διακύβευμα και Ιστορία με αλλεπάλληλες μικρές και μεγάλες νίκες και ήττες που εν πολλοίς κρίνονται στο επίπεδο του πολιτικού, όποια μορφή κι εάν παίρνει αυτό. Αυτόν ακριβώς τον διάλογο επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε με την παρουσία μας εκεί. Έναν διάλογο που συνεχώς αναβαθμίζεται μέσω των κινημάτων, των συλλογικοτήτων, των διανοουμένων αλλά και των ατομικοτήτων που εμπλέκονται σε αυτόν. Έναν διάλογο με συνεχή προωθητικά βήματα αλλά και σκληρές αντιθέσεις, που σε κάθε περίπτωση όμως μπολιάζει την Αριστερά με νέα αναλυτικά εργαλεία και θέσεις για Έναν Κόσμο Που Χωράει Πολλούς Κόσμους.

Έτσι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πιστοί στις συνεδριακές μας θέσεις σας καλούμε να παραβρεθείτε και να στηρίξετε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του φεστιβάλ, καθώς και το πανό μας πίσω από τα οποία θα συσπειρώνεται ο χώρος μας καθώς και οι φίλ@ και σύμμαχ@ του.

Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Έκφρασης φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α».




Πηγή:  iefimerida.gr 


Αποσύρεται η φανέλα του Διαμαντίδη!





O  Δημήτρης Διαμαντίδης ολοκλήρωσε τη μεγάλη καριέρα του κι ο Παναθηναϊκός γνωστοποίησε πως θα αποσύρει προς τιμήν του τον αριθμό «13».  

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έγραψε χρυσή ιστορία στην ομάδα με τον αριθμό «13»! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κρέμασε την φανέλα του κι όπως όλοι περίμεναν η ΚΑΕ αποφάσισε ν' αποσύρει τον αριθμό «13». Η... ανακοίνωση ήρθε από τα χείλη του Τάκη Τριαντόπουλου που είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ η είσοδός του στην... αιωνιότητα θα γίνει τον Σεπτέμβριο μαζί με το προς τιμήν του τουρνουά.

Πηγή :  gazzetta.gr 



Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μία συγκινητική λιτή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) η Hellenic American Leadership Council (HALC) με τη συνεργασία της Hellenic American Lawyers Association (HALA), της οποίας ο εκπρόσωπος Thomas Papain προλόγισε την εκδήλωση, τίμησαν την επέτειο του θανάτου του ηρωικού πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη στις 23 Μαϊου του 2006 κατά τη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Καρπάθου.

Η επέτειος ήταν η αφορμή της εκδήλωσης, κύριος σκοπός της όμως ήταν η ενημέρωση της Ομογένειας για την κατάσταση στο Αιγαίο και το νομικό καθεστώς που το διέπει



Και μπορεί ο Ηλιάκης να έπεσε θύμα της εγκληματικής ανευθυνότητας του συγκεκριμένου Τούρκου πιλότου, τέτοια περιστατικά όμως είναι μοιραίο να συμβαίνουν όσο συνεχίζεται η ωμή και συστηματική παραβίαση από πλευράς της Τουρκίας του Εθνικού Εναερίου χώρου και του Διεθνούς Δικαίου.

Σε μια κορύφωση της προκλητικής συμπεριφοράς ο Τούρκος πιλότος του συγκεκριμένου επεισοδίου, σαν να μην έφταναν οι χιλιάδες κάθε χρόνο παραβιάσεις, πλησίασε τόσο κοντά στο F-16 του Σμηναγού Ηλιάκη, ώστε προκάλεσε σύγκρουση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση και των δύο αεροσκαφών, με τη διαφορά ότι ο Τούρκος πιλότος κατάφερε την τελευταία στιγμή να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και να διασωθεί, ενώ ο Ελληνας χειριστής, πατέρας δύο παιδιών, δε βρέθηκε ποτέ, βρίσκοντας κατά τραγικό τρόπο την τελευταία του κατοικία στο Αιγαίο, το οποίο είχε ταχθεί να υπερασπίζεται.



Από την πλευρά της HALC, ο εκπρόσωπός της, ειδικός πολιτικός επιστήμονας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νικόλας Κατσίμπρας, αλλά και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, γιος του πιλότου και διοικητή μοίρας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Αεροπορίας της Κύπρου, Αναστασίου, έκανε μια εμπεριστατωμένη αναδρομή τόσο στην ιστορία των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με αποκορύφωμα τις κρίσεις του «Χόρα» (1976), του «Σισμίκ» (1987) και των Ιμίων (1996), που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, όσο και στην προϊστορία του νομικού καθεστώτος που διέπει τα θαλάσσια σύνορα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, από την εποχή της θέσπισης στο Διεθνές Δίκαιο, αρχικά του εναερίου χώρου στα δέκα μίλια (1931) και των χωρικών υδάτων στα 6 (1936), αργότερα τη θέσπιση της ζώνης ευθύνης της Ελλάδας για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας (FIR Αθηνών-Κανόνες ICAO 1944) καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, κάτι για το οποίο η Τουρκία την απειλεί ανοιχτά με πόλεμο (Casus Belli, 1995).


Οπως υπογράμμισε ο ομιλητής, τονίζοντας και το χαρακτήρα της εκδήλωσης, η ορθή γνώση από την πλευρά της Ομογένειας τόσο της κατάστασης στο Αιγαίο, όσο και των επιχειρημάτων της Ελλάδας αποτελεί προϋπόθεση για την υπεράσπιση όπου είναι δυνατόν, στις ΗΠΑ και αλλού, των ελληνικών θέσεων.

Με την ιδιότητά του ως πιλότος έχοντας στο ενεργητικό του χιλιάδες ώρες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο κυρίως στα F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, στρατιωτικός σύμβουλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Αντισμήναρχος Αγγελος Καλλιγαρίδης, περιέγραψε με λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά πάνω από το Αιγαίο και με αριθμούς κατέδειξε τη ραγδαία αύξηση της προκλητικότητας της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με τη λεπτομερή παρουσίαση της υψηλοτάτου επιπέδου δουλειάς που απαιτείται από όλους τους συντελεστές της Πολεμικής Αεροπορίας, από τους μετεωρολόγους, τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους χειριστές των ραντάρ μέχρι και τους απλούς σμηνίτες, ώστε να μπορούν οι πιλότοι να αντιμετωπίζουν αδιάκοπα 24 ώρες το 24ωρο την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, ο ομιλητής εξέφρασε και την αποφασιστικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιοδήποτε τίμημα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στο Αρχιπέλαγος, κοιτίδα και καρδιά του Ελληνισμού.



Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, μέσα από το πιλοτήριο ενός F-16 και έχοντας βέβαια ζήσει αναρίθμητες παρόμοιες στιγμές, ο Αντισμήναρχος Καλλιγαρίδης εξήγησε με λεπτομέρειες τη διαδικασία αναχαίτισης ενός τουρκικού σχηματισμού, αναλύοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος, σε ακραίες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες μέχρι και 9g. 

Το g απεικονίζει στη γλώσσα της φυσικής και των αεροπόρων την επιτάχυνση της βαρύτητας, δηλαδή ο χειριστής στα 9g αισθάνεται 9 φορές το βάρος και ενώ δυσκολεύεται να κινηθεί, να αναπνεύσει και να επικοινωνήσει με τη βάση του, πρέπει να λάβει σε κλάσματα του δευτερολέπτου κρίσιμες αποφάσεις ζωής και θανάτου.

Σε μια στιγμή του βίντεο η αίθουσα κράτησε την αναπνοή της αντιλαμβανόμενη ταυτόχρονα τι συνέβη στην περίπτωση του Ηλιάκη, αφού ακριβώς μπροστά από το πιλοτήριο, σε απόσταση αναπνοής αποφεύγοντας για λίγα εκατοστά ίσως τη σύγκρουση πέρασε ένα τουρκικό αεροσκάφος, με αναμμένο μάλιστα το μετακαυστήρα του κινητήρα του (κάτι που θα μπορούσε και χωρίς σύγκρουση να προκαλέσει την πτώση του ελληνικού αεροσκάφους), σε μία ακόμα ανεύθυνη και εγκληματική προκλητική ενέργεια ακριβώς σαν κι αυτή που κόστισε τη ζωή του ηρωικού πιλότου το 2006.



Το κείμενο δημοσιεύεται απο το onalert.gr με την ευγενική άδεια του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης


Παρέμβαση ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία και την παράδοσή της



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς και της προσπάθειας της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να σεβαστεί την παράδοση και την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς, την οποία αναγνώρισε ως μνημείο ιδιαίτερης σημασίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, απάντώντας σε ερώτησή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκρυψε την αντίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ουσιαστικά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, με την καθημερινή ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιερό ναό κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

"Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας", είπε ο Μάρκ Τόνερ και τόνισε πως η Ουάσινγκτον καλεί "την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της".


Πηγή : newsit.gr


Λευκός καρχαρίας πιάστηκε στην Σύρο!



Είναι γνωστό πλέον, ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία των νερών έχει αυξηθεί και αυτή, με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται ψάρια που είναι κοινά μόνο στις θερμές θάλασσες να κάνουν την εμφάνισή τους σε ξένες.

Έτσι έγινε και στην Σύρο, όπου ένας ψαράς έπιασε έναν μικρό λευκό καρχαρία 1,60 μέτρων, ανοιχτά της Σύρου.

O «Λευκός», όπως είναι γνωστός ο καρχαρίας που ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις στον πλανήτη, μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων ανοιχτά της Σύρου, ανάμεσα στην περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

Ήδη υπάρχει ανησυχία, από κατοίκους της περιοχής για την ύπαρξη της λοιπής «οικογένειας», αφού είναι σίγουρο ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οι «γονείς» και όχι μόνο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου που βρέθηκε στην παραλία της ώρα που τον έβγαλαν οι ψαράδες στο λιμανάκι του Αχλαδιού.

Ο καρχαρίας ζύγιζε 40 κιλά και είχε μήκος 1,60 μέτρα.

Η αθλήτρια του ΝΟΣ Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχιας αλιείας και «shark aware instructor» με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό έκανε μια τοποθέτηση στο Cyclades24 και μας εξηγεί λίγα πράγματα για τους καρχαρίες.

»Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 36 είδη καρχαριοειδών τα οποία ζουν σε βάθη 300μ, ενώ 47 βρίσκονται στη Μεσόγειο και 506 είδη υπάρχουν παγκοσμίως. Οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα της θάλασσας και ενώ βρίσκονται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας θανατώνονται αλόγιστα από τους επαγγελματίες ψαράδες.

Το καημένο που βρήκε τόσο άδικο θάνατο ήταν πολύ νεαρό, δυστυχώς δε θα είχε ολοκληρώσει καν τον κύκλο της αναπαραγωγής, λυπάμαι πολύ.



Πηγή : cyclades24.gr


Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία



Εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή του νέου πλαισίου. Αρμόδιος για τον υπολογισμό της αξίας ορίζεται ο δικαστικός επιμελητής. Ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού που προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ.

Στη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων στην εμπορική τους αξία μπορούν να προχωρούν από την 1η Ιουνίου οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές καθώς με καθυστέρηση μερικών μηνών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, που ρυθμίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου, που κατάσχεται.

Σύμφωνα με το ΠΔ, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Η εκτίμηση της αξίας θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να τηρείται πιστά και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για συνεργάσιμους ή μη δανειολήπτες.

Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.

Οι εκτιμητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή : euro2day.gr


Επίσημο: Με Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό!



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ενισχύσει κανονικά την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ήταν γνωστό εδώ και μερικές ημέρες πως την Πέμπτη (9/6) θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση του 22χρονου φόργουορντ με τη διοίκηση των Μιλγουόκι Μπακς προκειμένου να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι. Η επιθυμία του παίκτη των "Ελαφιών" για να δώσει το "παρών" στο Προολυμπιακό ήταν μεγάλη, κι είχε άλλωστε εκφραστεί εδώ και πολύ καιρό -με κάθε τρόπο.

 Η απόφαση των δύο πλευρών ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον 22χρονο φόργουορντ, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram.

"Η απόφαση πάρθηκε! Δεν μπορώ να λείψω από το πλευρό σου, θα είμαι εκεί για σένα", ήταν το μήνυμά του, το οποίο συνοδευόταν από μια φωτογραφία του με την ελληνική σημαία από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Γκράβα. Πρόσθεσε μάλιστα πως "δεν γινόταν να μην είμαι εκεί"!







Θεοδωράκης για Φίλη: Υπάρχει θράσος από την πλευρά των Συριζαίων



«Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές...»

«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος FM» σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που είπε ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» βρίσκεται στα όρια της Συνταγματικής ανοχής. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι' αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι «δε θα πρέπει να σκέφτεται κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επιδρομή στο πορτοφόλι του. Όταν εμείς λέμε μεταρρυθμίσεις εννοούμε επί παραδείγματι: τη μείωση του κομματικού κράτους, τη μείωση των πολιτικών στελεχών στα υπουργεία. Αυτά τα πράγματα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στην τσέπη του θα το δει αν μειωθεί πχ ο αριθμός των γενικών γραμματέων, των γενικών διευθυντών και των πολιτικών προσώπων. Αυτά είναι όλα μεταρρυθμίσεις. Δεν θα ανακαλύψουμε καινούργιες λέξεις επειδή κάποιοι έχουν βρομίσει τη λέξη μεταρρύθμιση».


Πηγή : protothema.gr


ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και έχει κατρακυλήσει χαμηλά




«Απαξιωτικές οι εκφράσεις στην ανακοίνωση του Eurogroup», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος - Σε νέα υφεσιακή πορεία η οικονομία - Οι προτάσεις για το χρέος δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας - «Όταν απαιτείς σεβασμό από τους άλλους, πρέπει πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου», τονίζει ο ΣΕΒ, αντιγράφοντας τον Σπινόζα

Ευθεία επίθεση και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την Ελληνική Οικονομία, καθώς κάνει λόγο για πλήρη απώλεια της αξιοπιστίας, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών μας, με δεδομένη την μεταχείριση που μας επεφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, πριν εκταμιευθεί η δόση».

Παράλληλα ο ΣΕΒ ασκεί κριτική και για στις προτάσεις για το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας, ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλ. μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας», τονίζεται στην ανάλυση.

Και η κριτική του Συνδέσμου δεν σταματά εδώ, καθώς στο προοίμιό της ανάλυσής του τονίζει ότι «είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά»!, ενώ χαρακτηρίζει ως απαξιωτικές τις εκφράσεις που περιλαμβάνονται στη δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά. Οι απαξιωτικές εκφράσεις που περιέχονται στη δήλωση του Eurogroup της 24-25/5/2016 καθώς και η δημιουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας μόνο θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν, αφού, όπως λέει ο Σπινόζα «όταν απαιτείς σεβασμό από τους άλλους, πρέπει πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου». Το μάθημα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι τον τελευταίο χρόνο θα μας είναι χρήσιμο αν μας ωθήσει να κτίσουμε ξανά μια εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια που θα μας βγάλει από το τέλμα της αδράνειας και της αναξιοπιστίας. Γιατί οι ΄Ελληνες αξίζουμε καλύτερη μοίρα και πρέπει όλοι μαζί, πολιτικοί και πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέμματα κι αυταπάτες. Τώρα ο κόσμος θέλει δουλειές, αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον του, που μόνο η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να εξασφαλίσουν. Και δεν επιτρέπεται να λέγονται φράσεις από επίσημα χείλη, όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ή ότι τα βάρη να μετακυλισθούν στους «μενουμευρωπαίους» ή να γίνονται μελέτες περί του «χαμηλού κόστους» μιας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.


Πηγή : newmoney.gr


ΕΛΑΣ: Ολα τα σενάρια για το τραγικό τέλος του Μαυρίκου



Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές για το τροχαίο στην Αττική Οδό με θύμα τον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτη Μαυρίκο.

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές για το τραγικό τροχαίο στην Αττική Οδό με θύμα τον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος είχε πρόσφατα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για υπόθεση εκβιασμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο της Αττικής Οδού, όπου λαμπάδιασε η  Porsche Cayenne έχουν σπεύσει άνδρες του τμήματος εγκλημάτων, του τμήματος για εκβιασμούς καθώς και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς εκτός των άλλων εξετάζεται και το σενάριο της δολιοφθοράς.



Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Το πολυτελές αυτοκίνητο κινείτο στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, στην αριστερή λωρίδα, μεταξύ των κόμβων και Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης. Οι κάμερες ασφαλείας δείχνουν  το όχημα να σέρνεται  2 μέτρα πάνω στο τσιμεντένιο στηθαίο, στη συνέχεια ακινητοποιείται και ξεσπά φωτιά, η οποία γρήγορα παίρνει διαστάσεις. Επίσης, φαίνεται κάποιοι να προσπαθούν να προσεγγίσουν το φλεγόμενο όχημα για να απεγκλωβίσουν τον οδηγό, ωστόσο η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς τους αποτρέπει.



Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν το όχημα ανεφλέγη λόγω διαρροής καυσίμου, βενζίνη ή αερίου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στο όχημα είχε εγκατασταθεί σύστημα αερίου. Πάντως ειδικοί της ΕΛΑΣ σημειώνουν ότι το σύρσιμο 2 μέτρων που εμφανίζεται στο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δεν δικαιολογεί την πρόκληση σπινθήρα ικανού να προκαλέσει φωτιά, ωστόσο μπορεί το σύρσιμο στο τσιμεντένιο στηθαίο να είναι μεγαλύτερο και να μη το έχουν πιάσει οι κάμερες. Υπάρχει πάντως  μία μαρτυρία από άλλους οδηγούς ότι το όχημα πήρε φωτιά εν κινήσει και στη συνέχεια προσέκρουσε στο στηθαίο,



Επίσης, από την εξέταση του οδοστρώματος δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί κρατήρας, στοιχείο που κατά τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ μπορεί να μειώνει σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο έκρηξης, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Πληροφορίες από τις Αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι η σύζυγος του Παναγιώτη Μαυρίκου αναγνώρισε την απανθρακωμένη σορό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αναγνώριση έγινε από κάποια κοσμήματα ή το ρολόι που έφερε το θύμα.



Πηγή : thetoc.gr