Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης



Oλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και νέες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του καλοκαιριού, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο μηχανισμός με τον κωδικό... «Συν-Εργασία», που δείχνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την προστασία της εργασίας από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί. Αν και πολλές λεπτομέρειες μένει να διευκρινιστούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το κράτος θα επιδοτεί κατά 60% την απώλεια του εισοδήματος που θα έχει ο εργαζόμενος όταν θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Βασική προϋπόθεση παραμένει η σύμβαση του εργαζομένου να είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ εάν μετά τη μείωση των ωρών απασχόλησης και αντιστοίχως του μισθού, αλλά και την κρατική επιδότηση, η αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται επίσης από το κράτος.

Επιχειρήσεις στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν βεβαίως, συνδυαστικά με τον παραπάνω μηχανισμό, για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο να κάνουν χρήση και του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, διατηρώντας «παγωμένο» μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα καλύπτει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζομένου. Χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων θα μπορούν να κάνουν για το επόμενο δίμηνο και οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής.

Στο τρίπτυχο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται επίσης δράσεις για τους ανέργους και τους εποχικά εργαζομένους, ενώ προβλέπεται και τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για Κοινωνικό Τουρισμό.

Αναλυτικά, οι δράσεις στήριξης της απασχόλησης ανά άξονα είναι:

• 1ος άξονας - Αναστολή συμβάσεων

Για τους δύο επόμενους μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, όπως ισχύει και τον Μάιο. Βασική διαφορά είναι ότι τον Μάιο, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Ιούνιο και Ιούλιο, επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού τους.

Επίσης, μόνο για τον Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων. Προσοχή, όμως: Δεν ισχύει το ίδιο για τους δύο επόμενους μήνες. 

• 2ος άξονας - Μηχανισμός «Συν-Εργασία»

Ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Προσοχή: Στην περίπτωση εποχικών επιχειρήσεων, δικαίωμα ένταξης έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το δικαίωμα συμμετοχής.

Ο εργοδότης θα μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλει το είδος της σχέσης εργασίας.

Το Δημόσιο θα καλύπτει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για τον χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται.

Τίθεται δίχτυ προστασίας σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά και την κρατική επιδότηση υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται από τον εργοδότη επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Βέβαια, από την 1η Ιουνίου 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέφθηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης δεν επιτρέπεται η απόλυσή του ή η μείωση μισθού.

• 3ος άξονας - Μέτρα στήριξης ανέργων και εποχικά απασχολουμένων

Χορηγείται –ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση– έως και τον Σεπτέμβριο το επίδομα εποχικής ανεργίας στις περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα επαναπρόσληψής τους. 

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τριπλασιάζεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άρση μέτρων - Βρούτσης για μείωση μισθών: Η οροφή της απώλειας θα είναι 16%



Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καταλογίζοντας υπερβολές στην αντιπολίτευση και τις αναφορές της για μείωση μισθών κατά 20% σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε πληττόμενες επιχειρήσεις από τον κορωνοϊό και εισέρχονται σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας.

«Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

«Εμείς είμαστε σταθερά στην κάλυψη του 60%», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που λάμβανε προ πανδημίας.

Ωστόσο, αν και χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση» το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση ως ποσοστό μείωσης μισθού, ο ίδιος ανέφερε πως «η οροφή της απώλειας (σ.σ. στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η διάρκεια του προγράμματος αυτού προσδιορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα κλειστές λόγω κρατικής εντολής διατηρούν το προστατευτικό καθεστώς τους, όπως και οι εργαζόμενοί τους, στους οποίους καταβάλλεται το επίδομα 539 ευρώ.

«Εξάλλου, το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ απαγορεύεται η απόλυση», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Όπως σημείωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει κατά 50% το χρόνο εργασίας, με την πολιτεία να αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεται. Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν θα προσληφθούν θα τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Για τα επιδόματα ανεργίας δίνεται παράταση δύο μηνών μέχρι τέλος Ιουλίου τριπλασιάζεται το κονδύλι του κοινωνικού τουρισμού. «Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα στην κανονικότητα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων Ο πρώτος άξονας αφοράς σην επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, καθώς εκείνες στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα για το Μάιο, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ωστόσο, τον Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις. Για τον μήνα Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ο συγκεκριμένος μηχανισμός τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό. Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.


Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ θα δοθούν και κίνητρα επαναπρόσληψης τους. Ειδικότερα, θα χορηγηθεί -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ειδικά φέτος ο εσωτερικός τουρισμός.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο υπουργός.

Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε από σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, δρομολογείται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω».

Παράλληλα, ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

«Σήμερα υπέγραψα τον νέο κύκλο για την επιχειρηματικότητα, ο οποίος θα λήξει τον Ιούλιο και αμέσως θα ξεκινήσει και άλλος. Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ  και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες. Έχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, ύψους 80 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες, όμως αυτήν τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως είναι κομβική η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.


Πηγή : cnn.gr


Δωρεάν διακοπές για 533.000 άτομα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις



Πακέτα «δωρεάν» διακοπών για 533.000 δικαιούχους ενεργοποιεί εντός του Ιουνίου το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού ρεύματος όχι μόνον από τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως και από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι «υποτονική» λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Η εκτίμηση των αρμόδιων στελεχών του ΟΑΕΔ είναι πως φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών είναι 420.000 άτομα και σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ, μια που το περσινό πρόγραμμα λήγει κανονικά φέτος τον Ιούλιο.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα από 10 ή 15 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ. Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν. Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα, 30 μόρια παίρνει δικαιούχος με εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 20 μόρια με εισόδημα ως 20.000 ευρώ, 10 μόρια αν έχει εισόδημα ως 30.000 ευρώ και από εκεί και πάνω δεν δίδεται μοριοδότηση. Το κάθε ανήλικο παιδί παίρνει 10 μόρια, ενώ για κάθε 25 μέρες με ένσημα και εισφορές υπέρ του λογαριασμού Εργατικής Εστίας οι δικαιούχοι παίρνουν 1 μόριο, με ανώτατο όριο τα 36. Οι άνεργοι, πέραν των άλλων, παίρνουν 1 μόριο για κάθε μέρα ανεργίας και μέχρι 36.

Η επιδότηση διαμονής (στο περσινό πρόγραμμα) έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις στο φετινό πρόγραμμα, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.\

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Απαγορευτικό μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας εκτός… υπουργών & δημάρχων -Ποιο το πρόστιμο (ΦΕΚ)


Mε ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αποφασίστηκε να επιβληθεί ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ αναφέρει:

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Ο περιορισμός του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Στο ίδιο ΦΕΚ σημειώνεται το εξής:

Ο περιορισμός της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.


Επίσης, από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται: α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας, β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης, γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση, δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία. Στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη της ανωτέρω αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Οι προβλέψεις της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της. Δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

ΦΕΚ



Πηγή


Κορωνοϊός – ΣΕΒ: Περίπου 580.000 άτομα θα πλήξει η ανεργία μέσα σε πέντε μήνες


Αύξηση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 20%, από 17,2% το 2019 προβλέπει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με εντονότερες τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά το πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική αγορά.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας μεταφράζεται για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, σε μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα: 54.000 αυτοαπασχολούμενοι και 101.000 μισθωτοί, από τους οποίους οι 13.000 θα είναι στον τουριστικό κλάδο.

Αν ληφθούν υπόψη οι εποχιακές διακυμάνσεις (πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, ιδίως στον τουρισμό) προκύπτει ότι οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από την νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580 χιλ. άτομα για 5 μήνες.

«Η χώρα μας αναμένεται να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, καθώς και παρόμοια σχήματα για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς, αντιστοιχούν 2.414 ευρώ περίπου για κάθε πληττόμενο άτομο, ή 483 ευρώ το μήνα επί 5 μήνες. Εάν τελικώς, η άντληση πόρων ανέλθει σε 2,5 δισ., ευρώ όπως αναφέρεται στον Τύπο, τότε το μηναίο βοήθημα μπορεί να ανέλθει σε 863 ευρώ περίπου», αναφέρει ο ΣΕΒ και καταλήγει: «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν ως επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν θα δουλέψουν καθόλου.

Εναλλακτικά, είναι προτιμότερο να δοθούν ως συμπλήρωμα σε όσους δουλέψουν με μειωμένο ωράριο, με το πρόγραμμα που ελαχιστοποιεί τα διλήμματα ηθικού κινδύνου. Θα υπάρχει, συνεπώς, κίνητρο για τους εργαζόμενους εξεύρεσης πραγματικής εργασίας και αντικίνητρο για τους εργοδότες καταστρατήγησης του συστήματος κρατικών παροχών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει στην επιχείρηση την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση της ζήτησης μειώνοντας το κόστος εργασίας, χωρίς να προχωρεί σε απολύσεις. Αυτό επιτρέπει στην επιχείρηση να επανέλθει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής όταν ανακάμψει η ζήτηση και στην οικονομία να μειώσει γρηγορότερα την ανεργία».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ιταλία: Εκτιμήσεις για 20.000 επιπλέον θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ιταλία



Σύμφωνα με το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Inps, οι νεκροί από την επιδημία κορωνοϊού στην χώρα, δεν είναι 32.000, όπως αναφέρεται στον μέχρι τώρα απολογισμό, αλλά μπορεί να απεβίωσαν σχεδόν 20.000 περισσότεροι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Inps, ο απολογισμός της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας «δεν θεωρείται ιδιαίτερα έγκυρος», διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους ασθενείς οι οποίοι απεβίωσαν στο σπίτι, χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, και όλους εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ.

Το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι στους 32.486 νεκρούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να προστεθούν, πιθανώς, άλλοι 18.971. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται βάσει των στοιχείων των ασφαλισμένων που διαθέτει το Ίδρυμα. Πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στον ιταλικό Βορρά.

Οι υπεύθυνοι του Inps, πάντως, αφήνουν ένα περιθώριο αναθεώρησης των νέων αυτών στοιχείων: θεωρούν ότι οι σχεδόν 20.000 άνθρωποι στους οποίους αναφέρονται, σε μεγάλο ποσοστό έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό, αλλά ότι κάποιοι μπορεί να απεβίωσαν εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αφού πολλά νοσοκομεία δυσκολεύτηκαν να δεχθούν πολίτες που έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Harley-Davidson: Επανεκκίνηση και μεγάλες αλλαγές



Η Harley-Davidson είχε αναγκαστεί να διακόψει για μεγάλο χρονικό διάστημα την παραγωγή της λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού. Τώρα, σύμφωνα με αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, η εταιρεία επανεκκινεί την παραγωγή της στα εργοστάσια της στο Winsconsin και την Pennsylvania, μετά από δύο μήνες απραξίας. Αυτό ωστόσο είναι το πρώτο κομμάτι ενός μεγάλου πάζλ, που ακούει στο όνομα «διάσωση» αφού η Harley-Davidson αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση πιθανόν της ιστορίας της.



Ας τα πιάσουμε από την αρχή: Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, Jochen Zeitz, ανακοίνωσε το πρόγραμμα «The Rewire», που έχει στόχο την ανάκαμψη των πωλήσεων και των οικονομικών της εταιρείας. Αμεση συνέπεια της νέας στρατηγικής, είναι το ότι μέχρι το τέλος της χρονίας, η Harley-Davidson θα κατασκευάσει αποκλειστικά τα best seller μοντέλα της, μόνο στα πιο «εμπορικά» χρώματα. Η Harley δεν έχει δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ακόμα, σχετικά με το ποια μοντέλα περιλαμβάνει η στρατηγική αυτή.

Με βάση κάποια δεδομένα που η εταιρεία έδωσε σε διαθεσιμότητα, τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της H-D αυτή την στιγμή είναι η σειρά Touring και η σειρά Cruiser, me 21.597 και 20.131 πωλήσεις αντίστοιχα, ενώ π.χ. η σειρά Sportster/Street πούλησε μόλις 11.245 κομμάτια. Αυτό σύμφωνα με του Αμερικανούς δημοσιογράφους, ίσως να σημάνει το τέλος για τα Sportster και Steet μοντέλα!

Πάμε παρακάτω: Ως τμήμα της στρατηγικής του Rewire, ο Zeitz τοποθέτησε την παρουσίαση των πολυαναμενόμενων Pan America και Bronx το 2021, χαρακτηρίζοντας την «βέβαιη». Ακόμα, το υψηλής απόδοσης «custom» μοντέλο της H-D είναι ακόμα αβέβαιο, ενώ τα ηλεκτρικά εγχειρήματα της εταιρείας παραπέμπονται στις καλένδες. Τεράστιο αίνιγμα χωρίς καμία απάντηση ακόμα, παραμένει και η Livewire.

H εταιρεία προβαίνει έτσι σε μερικές πολύ δραστικές αποφάσεις και είμαστε περίεργοι να δούμε τα αποτελέσματά τους. Μείνετε συντονισμένοι, για περισσότερα…


Πηγή


Τραμπουκισμοί Πολάκη - Γκιόλα κατά του βουλευτή Κυρανάκη


Η ακροαριστερά σε όλο της το μεγαλείο!!

Ένταση προκλήθηκε κατά την εξέταση του  Παύλου Πολάκη από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ για Novartis.

Ο Πολάκης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη ισχυριζόμενος ότι είναι “προβοκάτορας” και αποχώρησε.

«Είσαι προβοκάτορας. Φεύγω» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης  για να δημιουργήσει ένταση και μόνο γιατί δεν είχε κάτι να απαντήσει και αποχώρησε απο την αίθουσα

«Είσαι κότα λειράτη» του απάντησε ο Κώστας Κυρανάκης στον Παύλο Πολάκη.

Το επεισόδιο κλιμακώθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας με την γνωστή ακροαριστερή τακτική έσπρωξε τον Κ. Κυρανάκη. Απο την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται το άγριο σκηνικό ωστόσο υποστηρίζουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η ακραία αντίδραση του βουλευτή προκλήθηκε επειδή τους επιτέθηκε φραστικά ο Κ. Κυρανάκης.

Το θέμα είναι ότι εάν δεν υπήρχε παρέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου οι Γκιόλας – Κυρανάκης θα πιάνονταν στα χέρια. 

Οι διάλογοι που έφτασαν στο επεισόδιο :

Κ. Κυρανάκης: Γιατί ο Τσιπρας επέλεξε για υπουργό τον Παπαγγελόπουλο;

Π. Πολακης: είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς σύμφωνα με την κρίση του

Κ. Κυρανάκης: δεν σε ενοχλεί που έκανε έναν δεξιό υπουργό δικαιοσύνης;

Π. Πολάκης: Εσένα δεν σε ενοχλεί που έκανες τόσο αγώνα και ο Μητσοτάκης έκανε τελικά υπουργούς του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ; Χρυσοχοΐδη, Θεοδωρικάκο, Λίβανιο; Εσένα δεν σε ενοχλεί αυτό σαν δεξιό;

Κ. Κυρανάκης: δηλαδή ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον Παπαγγελόπουλο λόγω προσόντων;

Π. Πολάκης: Γιατί μου κάνεις αυτές τις ερωτήσεις, θέλεις να αποδείξεις κάτι στο κόμμα σου, επειδή σε είχαν κόψει ένα διάστημα και σου έκανε κριτική η Ντόρα;

Κ. Κυρανάκης: Σταμάτα να κρύβεσαι πίσω απο τα φουστάνια της Ντόρας. Αν έχεις κάτι να πεις να το πεις ευθέως

Π. Πολάκης: είσαι χυδαίος προβοκάτορας. Εγώ δεν σου απαντάω. Φεύγω

Κ. Κυρανάκης: Είσαι κότα και δεν απαντάς.

Π. Πολάκης: Δεν θα δεχτώ άλλες ερωτήσεις απ αυτον

Ι.Μπουγας: Θα συνεχίσει ο κ. Νικολακόπουλος. Έχετε αντίρρηση κ. Πολάκη?

Π. Πολάκης: Με τον κ. Κυρανάκη έχω πρόβλημα.

Κ. Κυρανάκης: Είστε κότες

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυρανάκης σηκώθηκε απο το έδρανό του προκειμένου να αποχωρήσει απο την αίθουσα και τότε ο Γ. Γκιόλας έτρεξε προς το μέρος του και τον έσπρωξε προς την έξοδο και αν δεν υπήρχε παρέμβαση από την φρουρά της Βουλής και απο υπαλλήλους, το επεισόδιο θα κλιμακωνόταν επικίνδυνα.




Τηλεδιάσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu



Τη σημαντική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ επιβεβαίωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Netanyahu εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθώς, όπως ανέφερε, το μεγάλο βήμα της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του.

Οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, τόνισαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς αλλά και την επέκταση αυτής της πολύπλευρης σχέσης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ασφάλεια και η άμυνα, η καινοτομία, η ενέργεια, το εμπόριο και ο πολιτισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα του τουρισμού, όπου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών από το Ισραήλ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Netanyahu σημείωσε ότι έχει διαπιστώσει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά ισραηλινών πολιτών για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ έχει ακούσει σε ενημερωτικές εκπομπές να διερωτώνται πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τα ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας μας.

Προσέθεσε ότι, σε πρώτη φάση, το Ισραήλ επιθυμεί την επανέναρξη πτήσεων και τουριστικών συνδέσεων με χώρες που βρίσκονται σε παραπλήσια επιδημιολογική κατάσταση με το ίδιο, και η Ελλάδα είναι η πλέον προφανής περίπτωση. Ανέφερε πως η κυβέρνησή του εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Το Ισραήλ συμμετέχει μαζί με την Ελλάδα, στο Smart Covid Management Group, την ομάδα κρατών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί κι αυτός τη χώρα μας, ενώ ο κ. Netanyahu σχολίασε ότι κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα έμαθε ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα σχεδόν 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Netanyahu για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό, καθώς κοινή πρόθεση είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Επίθεση συντρόφων ακροαριστερών με μολότοφ στο πάρκινγκ της Τροχαίας Αττικής


Έχουν αποθρασυνθεί οι ακροαριστεροί σύντροφοι, και όσο στριμώχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ξεσαλώνουν γιατί έχασαν την μπάλα με το τέλος της ανομίας που είχε εδραιώσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Στόχος επίθεσης με συντροφικές μολότοφ έγινε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα το υπαίθριο πάρκινγκ της Τροχαίας Αττικής, που βρίσκεται κάτω από τις γραμμές του τρένου στο Σταθμό Λαρίσης.

Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ, οι οποίες ανεφλέγησαν και προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αυτοκίνητο ενός αστυνομικού.

Αργότερα, η αναρχική ομάδα των συντρόφων «Αναρχικοί – Αναρχικές» με κείμενό τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναλάμβαναν την ευθύνη για το μπαράζ εμπρησμών πριν από τρεις ημέρες σε αυτοκίνητα και ΑΤΜ σε έξι διαφορετικές περιοχές στην Αθήνα.

Όπως καταλαβαίνετε οι σύντροφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία.


Δύο ήταν οι μαυροφορεμένες που επιτέθηκαν με βιτριόλι στην 34χρονη; Πολλά ακόμα τα ερωτηματικά



Συνέχεια έρχονται νέα στοιχεία για την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα εικασίες φαίνεται να είναι δύο οι γυναίκες και όχι μία, αφού εικόνες από κάμερα διπλανού καταστήματος, έχουν καταγράψει δύο γυναίκες με μαύρα ρούχα. 

Μάλιστα, στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ANT1, φαίνεται αρχικά 34χρονη να απομακρύνεται από την πολυκατοικία και στη συνέχεια φαίνονται ακόμη δύο άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, πρόκειται για δύο μαυροφορεμένες γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και αυτές που έκαναν την επίθεση

Σύμφωνα με τις αρχές, όλα τα σενάρια ερευνώνται ακόμα.