Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται με μεταρρυθμίσεις και αλήθεια



Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την εργατική Πρωτομαγιά:

            
«Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τους επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Είναι φανερό ότι αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. 

Τους εμπαίζει διαρκώς με μόνο στόχο την παραμονή της στην εξουσία, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. 

Η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα - Καμμένου. 

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά.

Χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό.

Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει τη σημερινή μέρα. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αλλαγή πορείας η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα, θα διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Είμαστε αποφασισμένοι με σχέδιο και με διαρθρωτικές αλλαγές να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Ο καθημερινός αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων τους γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός όταν βασίζεται στην αλήθεια». 


Γελάει ο κόσμος! Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να διαδηλώσουμε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και το λένε σοβαρά χωρίς να ντρέπονται




Δεν έχει τέλος το κοροιδιλίκη από την χειρότερη και ανήθικη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος.

Όπως γίνεται συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να διαδηλώσουμε κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και το κάνουν αυτό χωρίς να έχουν ίχνος ήθους και ντροπής.

Φυσικά και δεν έχει καμία σοβαρότητα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργατική πρωτομαγιά γιατί απλά δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα αναφέρονται.

Θα ήταν καλύτερο να ζητήσουν συγνώμη για τα χάλια της χώρας και για την απελπιστική κατάσταση που έχουν φέρει τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση σανού είναι η παρακάτω: 

«131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχουν τη δυνατότητα για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλους, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να διαλύσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με στόχο τη  βίαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελός τους, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. 

Αύξηση ωρών εργασίας, πλήρης ελαστικοποίηση  εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών, περιορισμός των δικαιωμάτων σε περίπτωση απόλυσης, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Στη χώρα μας η επίθεση των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων ελίτ με την αρωγή του πολιτικού προσωπικού τους - από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις  τελευταίες δεκαετίες - απέκτησε  ιδιαίτερη ένταση και αποτέλεσε  πεδίο πειραματισμού για τη διάλυση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός απάντησε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση έδωσε  μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του  ευρωπαϊκού  κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα . Μάχη που,  στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων  έχει θετική έκβαση, μάχη που συνεχίζεται.

Όμως, οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις  κυβερνήσεις  ειδικά  στους  σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Όπως μας υπενθυμίζει η Εργατική Πρωτομαγιά, οι μάχες κερδίζονται από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους, αφήνουν στην άκρη απαξιωμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και  παλεύουν με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες  για εργασιακά  δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».


Απίστευτο αλλά ελληνικό! "Πνίγηκαν" στην αποχέτευση 18.000 φάκελοι ασθενών



Σαν την Ελλάδα... πουθενά! Ιατρικοί φάκελοι με ευαίσθητα δεδομένα 18.000 ασθενών χάθηκαν στην αποχέτευση. Η υπερχείλιση λυμάτων από τις αποχετεύσεις μεγάλου δημόσιου νοσοκομείο της Αττικής, κατάφεραν να αλλοιώσουν τα ιατρικά αρχεία, τα οποία ξεπερνούσαν τους 25 τόνους.  

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου στο οποίο καταστράφηκαν οι ιατρικοί φάκελοι, η προϊσταμένη του Τμήματος Κινήσεως Ασθενών, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στο αρχείο του νοσοκομείου υπάρχουν ιατρικοί φάκελοι ασθενών που δεν έχει λήξει η εικοσαετής προθεσμία διατήρησής τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1258/1981), «ωστόσο αλλοιώθηκαν λόγω αιφνίδιας διαρροής των σωληνώσεων αποχέτευσης στον χώρο που ήταν αποθηκευμένοι και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν...».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με ημερήσια απόφασή του, προέβη στη σύσταση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα είχε ως αντικείμενο την... καταγραφή των φακέλων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και κατόπιν επιτόπιας διερεύνησης και καταγραφής το αρχείο φακέλων ασθενών, εντοπίστηκαν: προ της 31/12/1996, 29.000 φάκελοι και βάρους 29.000 kgr, από την 01/01/1997 και ύστερα, 18.000 φάκελοι Βάρους 25.000 kgr με χρονολογίες από 2000 έως 2013. Πρόκειται για ιατρικά δεδομένα ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην Καρδιολογική κλινική, στην ΩΡΛ, στη Χειρουργική και στη Θωρακοχειρουργική.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι «εντός της αποθήκης της 10ης η οποία ανήκει στο αρχείο ασθενών υπάρχουν: 9.000 φάκελοι και της αποθήκης της 9ης η οποία ανήκει στο αρχείο ασθενών υπάρχουν: 1.900 φάκελοι περίπου, κατεστραμμένοι από λύματα αποχετεύσεων και νερά, ακαρτελοποίητοι έτσι που δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν. Υπάρχουν φάκελοι από το 1997 έως το 2000 στον χώρο του αρχείου ασθενών καρτελοποιημένοι.

Επιπλέον υπάρχουν 10 κούτες και 3 μεγάλες σακούλες με ακτινογραφικά φιλμ βάρους 600 kgr. περίπου και παλαιά καταστραμμένα βιβλία μητρώου ασθενών με καρτέλες αυτών βάρους 150 kgr. περίπου».

Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία σχετικά με την εκκαθάριση των αρχείων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ισχύει ότι: «χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα εις τα αρχεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων?τα κατωτέρω έγγραφα, ως ακολούθως?.17. Φάκελοι ασθενών, 20 έτη από της εξόδου?».

Αυτό σημαίνει ότι οι 18.000 φάκελοι (από το 2000 έως το 2013) έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Πρακτικά όμως, όπως αναφέρει το νοσοκομείο, «είναι αδύνατη η χρησιμοποίησή τους, διότι έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις λόγω ανωτέρας βίας».

Θα κλείσουν νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα «κλείσουν» νοσοκομεία καθώς 4.500 άτομα Νοσηλευτικό Προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον 7.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Συνολικά, τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες (κανονικές, ειδικές περασμένων ετών κ.α.) στο σύνολο των υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.Μετά από την υπερχείλιση της αποχέτευσης, το νοσοκομείο ενέκρινε την τελική «καταστροφή» των φακέλων.


Πηγή: imerisia.gr


Όραση: «Καμπανάκι» για τους 20άρηδες διαβητικούς



Τα οφθαλμολογικά προβλήματα και η τύφλωση μπορεί θεωρητικά να μην αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη. Μια νέα έρευνα, όμως, αποκαλύπτει ότι δυστυχώς εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζουν.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους με τύπου 1 διαβήτη και το 7% όσων έχουν τύπου 2 διαβήτη, εκδηλώνουν μία σοβαρή πάθηση των ματιών πριν καλά-καλά φτάσουν στα 24 τους χρόνια.

Η πάθηση είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οφείλεται σε βλάβες που υφίστανται τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή από τη συνεχή έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας των ματιών που βρίσκεται στο πίσω μέρος τους και φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, χάρη στα οποία βλέπουμε. Οι βλάβες σε αυτόν αποτελούν τον κύριο λόγο απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 20-65 ετών στις χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η αξιολόγηση της όρασης 4.008 παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 21 ετών αποκάλυψε ενδείξεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών!

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πολύ σπάνια στους νέους με διαβήτη», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια δρ Σοφία Γουάνγκ, από το Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Αυτό όμως είναι λάθος. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των παιδιάτρων και των άλλων παρόχων Yγείας για τη σημασία που έχει να παραπέμπουν τακτικά τους μικρούς ασθενείς τους στους οφθαλμιάτρους για να γίνεται προληπτικός έλεγχος για τη νόσο».

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, που είχαν ηλικία 21 ετών ή μικρότερη. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης (κατά μέσο όρο ήταν λίγο παραπάνω από 3 χρόνια), το 14% από αυτούς είχαν εκδηλώσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ειδικότερα, από τους 2.240 νέους με διαβήτη τύπου 1, το 20,1% είχαν εκδηλώσει την οφθαλμοπάθεια μέσα σε 3,2 χρόνια παρακολούθησης, ενώ από τους 1.768 νέους με διαβήτη τύπου 2, το 7,2% εκδήλωσαν τη νόσο μέσα σε 3,1 χρόνια παρακολούθησης.

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικούOphthalmology, το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), ανακάλυψαν ότι οι νέοι με τύπου 1 διαβήτη εκδηλώνουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ταχύτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με τύπου 2 διαβήτη.

Κατά το παρελθόν, λένε οι ερευνητές, τα περισσότερα παιδιά που έπρεπε να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους έπασχαν από τύπου 1 διαβήτη που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Σήμερα, όμως, σχεδόν οι μισοί έφηβοι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχουν την τύπου 2 μορφή που συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Οι επιστήμονες του Μίσιγκαν ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τους παράγοντες κινδύνου για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους ανηλίκους και αν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο επαρκούν για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Η μελέτη τους έδειξε πως οι νέοι με αρρύθμιστο σάκχαρο, όπως αυτό καθορίζεται από τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), υπονομεύουν την όρασή τους. Κάθε αύξηση της HbA1c κατά 1%, συνοδευόταν με αύξηση 20% του κινδύνου για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους νέους με τύπου 1 διαβήτη και 30% σε όσους είχαν τύπου 2 διαβήτη.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο συνιστάται στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν τακτικά την όρασή τους, είναι για να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή, γιατί στα αρχικά της στάδια η νόσος δεν επηρεάζει την όραση και έτσι δεν γίνεται αντιληπτή.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να αρχίζει ο οφθαλμολογικός έλεγχος 3-5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση του διαβήτη. Ωστόσο η νέα έρευνα έδειξε πως όταν συμβεί αυτό, πάνω από 18% των νέων με τύπου 1 διαβήτη έχουν ήδη αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Με άλλα λόγια, η νόσος μπορεί να έχει ήδη εξελιχθεί αρκετά, αν περάσει η πρώτη πενταετία χωρίς να γίνει έλεγχος της όρασης.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πάρα πολύ συχνή. Αν και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων δεν υπάρχουν, διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό DiabetesCare υπολόγισε ότι 93 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτήν, ενώ 28 εκατομμύρια έχουν τόσο εξελιγμένη μορφή της νόσου ώστε κινδυνεύουν να τυφλωθούν.

Έχει επίσης υπολογιστεί ότι το τουλάχιστον 90% των νέων κρουσμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως και σωστά και γινόταν τακτικός προληπτικός έλεγχος των ματιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που «έχει ζωτική σημασία να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη - και από αυτή τη σύσταση δεν εξαιρούνται τα παιδιά και οι έφηβοι.


 Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).



Πηγή : ygeia.tanea.gr


Τραγική η κατάσταση στις ομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ! Την Φωτίου ούτε 30 άτομα δεν πήγαν να την ακούσουν




Ούτε δωμάτιο με δέκα καρέκλες δεν γεμίζουν οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ και τα ίδια τους τα στελέχη τους γυρνάνε την πλάτη.

Το ίδιο έπαθε και η Θεανώ Φωτίου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα που την απαξίωσαν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο από 30 άτομα για να μοιράσει τον σανό που τις έδωσε το κόμμα της.

Το γεγονός αυτό το οποίο γίνεται συνέχεια σε κάθε ομιλία  κομματικών στελεχών έχει φέρει την απογοήτευση στους Συριζαίους και για να παραμυθιαστούν μεταξύ τους είπαν ότι η χαμηλή προσέλευση έγινε λόγω του ημιτελικού του κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός και όχι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και την παρουσία της στελεχάρας Θεανώ Φωτίου.


Κόπολα: Η ταινία «Ο Νονός» δε θα μπορούσε να γίνει σήμερα



Ο Αλ Πατσίνο θεωρήθηκε πολύ κοντός, από τον Μάρλον Μπράντο ζητήθηκε να κάνει δοκιμαστικό και ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα παραλίγο να απολυθεί: Ο σκηνοθέτης και το καστ του «Νονού» θυμήθηκαν το Σάββατο, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ταινίας, τις δοκιμασίες, την επιμονή και την έμπνευση που είχαν ως αποτέλεσμα τις βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες για τη Μαφία.

Για τον Κόπολα, η καλτ ταινία «Ο Νονός» δεν θα μπορούσε να γίνει σήμερα επειδή τα στούντιο θα αρνούνταν να αναλάβουν ένα τέτοιο σχέδιο. «Δεν θα είχε πάρει ποτέ το πράσινο φως» από κάποιο στούντιο, δήλωσε στο στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε από το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. «Τίποτε δεν παίρνει το πράσινο φως παρά μόνο αν είναι μια ταινία που θα έχει πολλές συνέχειες ή μια ταινία εμπνευσμένη από τα κόμικς της Marvel», πρόσθεσε.

Στο στρογγυλό τραπέζι κάθονταν και πολλοί από τους βασικούς ηθοποιούς της ταινίας, όπως ο Αλ Πατσίνο, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ και ο Τζέιμς Κάαν, αλλά επίσης ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος ήταν παρών στη δεύτερη ταινία του «Νονού». Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν διαδοχικά τις ταινίες «Ο Νονός» (1972) και «Ο Νονός: Μέρος Β» (1974) μαζί μ' ένα κοινό 6.000 ανθρώπων κατά το κλείσιμο του φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για τις ταινίες «Η συνομιλία» και «Αποκάλυψη Τώρα», αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάρκεια των γυρισμάτων. 
Μέχρι και πολλές εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, δεν είχε πάψει να κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Φράνις Φορντ Κόπολα επρόκειτο να αντικατασταθεί.

Ο Κόπολα υπενθύμισε επίσης πως το στούντιο Paramount, που έκανε την παραγωγή της ταινίας, δεν ήθελε τον Μάρλον Μπράντο, που τελικά τιμήθηκε με Όσκαρ πρώτου ρόλου για την ερμηνεία του ως Βίτο Κορλεόνε, αλλά ούτε και τον Αλ Πατσίνο. «Μου είπαν (διευθυντές του στούντιο) πως το να έχω τον Μπράντο στην ταινία θα την κάνει λιγότερο εμπορική απ' ό,τι αν έχω κάποιον εντελώς άγνωστο», είπε ο Κόπολα. 

Το στούντιο αργότερα συμφώνησε «εφόσον ο Μάρλον θα έκανε ένα δοκιμαστικό και θα το έκανε δωρεάν και θα έβαζε ρήτρα ένα εκατομμύριο δολάρια ότι δεν θα προκαλούσε φασαρίες στη διάρκεια της παραγωγής». Έτσι ο θρυλικός ηθοποιός ταινιών όπως οι «Το λιμάνι της αγωνίας» και «Λεωφορείον ο Πόθος» πήρε τον ρόλο έπειτα από δοκιμαστικό.

Στο δοκιμαστικό αυτό ο Μπράντο είχε την ιδέα να βάλει μέσα στο στόμα του κομμάτια χαρτί ώστε να έχει το ύφος «ενός μπουλντόγκ», αφηγήθηκε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα. Σκέφτηκε επίσης, χωρίς υπόδειξη από τον σκηνοθέτη, να υιοθετήσει μια λαρυγγώδη φωνή που έμεινε στην ιστορία, σχεδόν ένα ψιθύρισμα. Έπειτα από μερικά λεπτά, ο Μάρλον Μπράντο απαντούσε στο τηλέφωνο με τη φωνή του Δον Κορλεόνε, θυμάται ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Όμως η αρχή δεν ήταν καθόλου ευοίωνη. Ο Κόπολα παραλίγο να απολυθεί αρκετές φορές και συνάντησε σκληρή αντίσταση όταν θέλησε να προσλάβει τόσο τον Μπράντο, όσο και τον Αλ Πατσίνο. Θυμάται ότι η Paramount ήθελε να τοποθετήσει χρονικά το σενάριο της ταινίας στη δεκαετία του 1970 και να κάνει κάτι «φθηνό και γρήγορο». Και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, οι φασαρίες δεν είχαν τελειώσει. «Στους ανθρώπους του στούντιο δεν άρεσε καθόλου ο Μπράντο. Έλεγαν πως μουρμουρίζει και πως μασάει τα λόγια του και απεχθάνονταν την ταινία... Ήταν πολύ σκοτεινή», είπε ο Κόπολα. 

Οι δύο ταινίες κέρδισαν εννέα Όσκαρ και έγιναν κλασικές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Πατσίνο χρειάσθηκε να κάνει «αναρίθμητα» δοκιμαστικά για τον ρόλο του Μάικλ Κορελόνε. Οι επικεφαλής του στούντιο πίστευαν ότι είναι υπερβολικά κοντός και ήθελαν για τον ρόλο τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ ή τον Ράιαν Ο' Νιλ. Όμως ο Κόπολα επέμεινε επειδή «κάθε φορά που διάβαζα το σενάριο, έβλεπα πάντα το πρόσωπο του Πατσίνο, ιδιαίτερα στις σκηνές στη Σικελία». 

Ο Πατσίνο είπε πως ήθελε αρχικά τον ρόλο του θερμοκέφαλου γιου, του Σόνι, και πίστευε πως ο Κόπολα «ήταν τρελός» που ήθελε να τον βάλει να υποδυθεί τον Μάικλ. «Σκεφτόμουν ότι πρόκειται είτε για όνειρο είτε για αστείο ... και μετά άρχισε όλη η δοκιμασία μ' αυτούς να μην με θέλουν και με τον Φράνσις να με θέλει», θυμάται ο Πατσίνο. Η ταινία έβαλε τις βάσεις της σταδιοδρομίας του ως ενός από τους πιο αξιόλογους και βραβευμένους ηθοποιούς της γενιάς του. 

Η τύχη έπαιξε ρόλο στη δημιουργία μερικών από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές των δύο ταινιών. Η αποκάλυψη από τη σύζυγο του Κορλεόνε, την Κέι (Νταϊάν Κίτον), ότι έκανε άμβλωση εξαιτίας της φρίκης της για τα εγκλήματα του συζύγου της είχε προταθεί από την Τάλια Σάιρ (Κόνι).

Και η γάτα που ο Μπράντο κρατάει στην αγκαλιά του στην εναρκτήρια σκηνή του «Νονού», η οποία έρχεται σε έντονη αντίθεση με την τρομακτική παρουσία του, ήταν επίσης μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής. «Έβαλα αυτή τη γάτα στα χέρια του. Ήταν η γάτα του στούντιο. Τελειώσαμε με ένα και μόνο γύρισμα», είπε ο Κόπολα.



Πηγή : tanea.gr


Μήνυση κατά του Facebook κατέθεσαν οι γονείς ενός κοριτσιού μετά το θάνατό της – Δείτε γιατί



Σε δικαστική διαμάχη με τη διάσημη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, μπήκαν οι γονείς ενός κοριτσιού από τη Γερμανία.

Ο λόγος της εμπλοκής τους σε δικαστική διαμάχη είναι ότι δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση στο λογαριασμό που διατηρούσε το κορίτσι.

Τη μήνυση κατέθεσε εκείνη και ο σύζυγός της ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν κάποιες από τις πτυχές του θανάτου της κόρης τους. Θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηνύματα και τα status update για να δουν αν το παιδί είχε δώσει κάποιο στοιχείο που να προμήνυε ότι θα πεθάνει. Άλλωστε 5 χρόνια μετά δεν έχουν καταφέρει να διαλευκάνουν αν ο θάνατος προήλθε από αυτοκτονία, καθώς το κορίτσι χτυπήθηκε από τρένο σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Χρησιμοποιώντας τα μηνύματα στο Facebook σαν γράμματα

Το 2015, στην πρώτη δίκη, οι δικαστές είχαν δικαιώσει την οικογένεια, «αναγκάζοντας» την πλατφόρμα να παραχωρήσει την πρόσβαση στο λογαριασμό της νεαρής. Το σκεπτικό πίσω από την πρωτόδικη απόφαση ήταν πως «αναλογικά και ψηφιακά δεδομένα πρέπει να μεταχειρίζονται όπως και τα υλικά αγαθά. Εάν δεν γίνει αυτό θα φτάσουμε στο παράδοξο τα γράμματα και τα χειρόγραφα να λογίζονται σαν κληρονομιά και να περνούν στους δικαιούχους, αλλά τα email και τα προσωπικά μηνύματα στο Facebook να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση».

Τα δικαιώματα των άλλων χρηστών

Η εταιρία άσκησε έφεση όσον αφορά την απόφαση και βάσισε την επιχειρηματολογία της πάνω στο σκεπτικό ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει την ψηφιακή ζωή και τα δικαιώματα των υπόλοιπων χρηστών. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση η οποία πραγματοποιείται και στην αίθουσα του δικαστηρίου του ανώτατου δικαστηρίου στο Βερολίνο.

Λέκτορας από το τμήμα εφαρμοσμένων επιστημών του πανεπιστημίου της Ζυρίχης τόνισε στη Deutsche Welle πως «το άτομο το οποίο έχει πεθάνει μπορεί να είχε ένα πολύ κλειστό κύκλο φίλων με τους οποίους μοιραζόταν συγκεκριμένες πληροφορίες. Εκείνοι, αυτές τις πληροφορίες ήθελαν να τις μοιραστούν με το νεκρό και όχι με τους συγγενείς του».



Οι κληρονομιές στα χρόνια των social media

Η ηλεκτρονική κληρονομιά ενός χρήστη online αποτελείται από τα tweet του, τα status updates καθώς και όλες τις ιστορίες που έχει ανεβάσει είτε φωτογραφικά είτε γραπτά στο Instagram ή σε όποια άλλη ιντερνετική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει.

Το Facebook έχει βάλει την επιλογή πλέον ο λογαριασμός να διαγράφεται όταν γνωστοποιηθεί στην εταιρία ο θάνατος του χρήστη. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο εάν ο ίδιος το έχει επιλέξει από τα settings του λογαριασμού του πριν πεθάνει.

Αυτό που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι μόλις το facebook γνωρίσει πως υπάρχει θάνατος χρήστη τότε βάζει αυτόματα το λογαριασμό σε κατάσταση «εις μνήμη». Το περιεχόμενο του timeline είναι ορατό ενώ άλλοι χρήστες μπορούν να ποστάρουν ότι επιθυμούν στον τοίχο του εκλιπόντος (πάντα εάν το προφίλ το επέτρεπε αυτό έτσι και αλλιώς).

Στην περίπτωση της οικογένειας από τη Γερμανία υπήρξε το εξής ζήτημα: Η συμφωνία μεταξύ γονέων και παιδιού ήταν να δημιουργηθεί ο λογαριασμός στο Facebook αλλά να μοιραστεί η κόρη το password με τους γονείς της. Όπως και έγινε. Αυτό που συνέβη όμως στην περίπτωση των γονιών αλλά και σε κάθε άλλο που προσπαθεί να κάνει login σε έναν λογαριασμό που βρίσκεται σε κατάσταση «εις μνήμη» είναι πως… δεν μπορεί. Αυτό τουλάχιστον γίνεται γνωστό από τους όρους και τις προϋποθέσεις που «υπογράφουν» οι χρήστες όταν ανοίγουν ένα account στο Facebook.




Πηγή: techit.gr


Συνελήφθη Αυστριακός που καταζητείτο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία




Ο 25χρονος Αυστριακός κατηγορείται ότι «σκότωσε στρατιώτες που μετείχαν στις μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, οι οποίοι είχαν ήδη παραδοθεί»", δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής εισαγγελίας

Ένας Αυστριακός, ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, συνελήφθη σήμερα στην Πολωνία, ανακοίνωσαν πολωνοί συνοριακοί φρουροί.

Ο 25χρονος Αυστριακός κατηγορείται ότι "σκότωσε στρατιώτες που μετείχαν στις μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, οι οποίοι είχαν ήδη παραδοθεί ή ότι σκότωσε πολίτες", δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής εισαγγελίας.

Η εισαγγελία υπογράμμισε ότι ο άνδρας, για τον οποίο εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για "εγκλήματα πολέμου" πριν από λίγες εβδομάδες, θα λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν όταν αυτός υποτίθεται ότι πολεμούσε στο πλευρό της "ουκρανικής πλευράς" κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Ο Αυστριακός που καταζητείτο από τη δικαιοσύνη της χώρας του, "είναι ύποπτος για συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και για τον φόνο τραυματιών και αιχμαλώτων, ενώ ο ίδιος μετείχε σε οργάνωση που λάμβανε μέρος στις μάχες", σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνοριακών φρουρών.

Ο Αυστριακός συνελήφθη στο συνοριακό φυλάκιο της πόλης Ντόροχουσκ στην ανατολική Πολωνία, την οποία ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει για την Ουκρανία.
Ο Ντάριους Σιενίτσκι, εκπρόσωπος των πολωνών συνοριακών φρουρών, αρχικά είχε αναφέρει ότι ο ύποπτος "ήταν μέλος αυτονομιστικής οργάνωσης".
Η διαδικασία έκδοσής του στην Αυστρία έχει ξεκινήσει.

Η σύγκρουση μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο 10.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε, τον Απρίλιο του 2014. Παρά το γεγονός ότι οι βιαιότητες μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την υπογραφή αρκετών εκεχειριών, η εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, protothema.gr


Στο ΣΚΟΤΑΔΙ ακόμα οι έρευνες για τα αίτια θανάτου της Μαρίας Ιατρού – Τι λέει το πόρισμα του ιατροδικαστή



Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της σορού της 36χρονης Μαρίας Ιατρού, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της που είχε βυθιστεί στον Αμβρακικό Κόλπο, εν τούτοις όμως ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αίτια του θανάτου της μητέρας τεσσάρων παιδιών.

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης, ο οποίος διενήργησε την εξέταση, «θα μπορούσαμε για την ώρα να πιθανολογήσουμε ως αιτία θανάτου τον πνιγμό, αλλά δυστυχώς στην κατάσταση που είναι οι πνεύμονες, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

«Ελπίζω ότι θα μας δώσει απαντήσεις η ιστολογική εξέταση, ενώ θα γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις, όπως άλλωστε πάντα κάνουμε», πρόσθεσε.

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή του κ. Γκότση για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η σορός της γυναίκας.


«Η σορός της 36χρονης ήταν σε προχωρημένη σήψη και όλα τα όργανα έχουν σχεδόν αλλοιωθεί», είπε.

Ο ίδιος προσδιορίζει ότι ο θάνατός της πρέπει να επήλθε πριν από περίπου 10 – 15 μέρες, στο διάστημα δηλαδή που την αναζητούσε η οικογένειά της.

«Δεν διαπίστωσα εμφανείς κακώσεις, ούτε κάποιο κάταγμα που να μπορεί να φανεί τόσες ημέρες μετά. Το μόνο που φέρει, είναι ένα θλαστικό τραύμα στην μετωπιαία χώρα, που δεν λέει κάτι», τόνισε ο ιατροδικαστής.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας, για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς το αυτοκίνητο της 36χρονης βγήκε από τον δρόμο και κατέληξε στην θάλασσα. 



Πηγή : star.gr


Η... ζεν αντίδραση υπάλληλου φαστφουντάδικου κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας (Vid)




Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία του Κάνσας για τον εντοπισμό ενός δράστη ένοπλης ληστείας που έλαβε χώρα σε φαστφουντάδικο της πόλης. 

Τη ληστεία κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του καταστήματος και η αστυνομία της πόλης αποφάσισε να δώσει τα πλάνα στη δημοσιότητα ζητώντας από τους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ληστή.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας άγνωστος άνδρας που φορούσε μπλε φούτερ με κουκούλα, αφού μπήκε στο μαγαζί και έδωσε μια παραγγελία, έβγαλε το όπλο του, το έστρεψε προς τον ταμία και του ζήτησε τα χρήματα από το ταμείο.

Αυτό που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι η ψύχραιμη αντίδραση του υπαλλήλου ο οποίος χωρίς να πανικοβληθεί άνοιξε την ταμιακή μηχανή, έβγαλε όσα χρήματα είχε μέσα και τα έδωσε στο ληστή.




Πηγή : Cnn.gr


Έρευνα έδειξε ότι οι καφετιέρες είναι γεμάτες επικίνδυνα μικρόβια! Τι πρέπει να κάνετε





Οι καφετιέρες είναι γεμάτες επικίνδυνα μικρόβια, όπως απέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία της Πενσυλβάνια της Αμερικής.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην έρευνα 28 καφετιέρες καταστημάτων καφέ και αποδείχτηκε πως οι μισές από αυτές είχαν εκατομμύρια βακτήρια που ήταν διασκορπισμένα στη συσκευή, στο φίλτρο, στην κανάτα και στο στόμιο από όπου βγαίνει ο καφές.

Τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν ήταν πολλά και μερικά από αυτά ήταν το E. coli και ο σταφυλόκοκκος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αυτά τα βακτήρια σε μικρή ποσότητα δεν είναι κακά για τον οργανισμό, αλλά αν συσσωρευτούν ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει.

Οι καφετιέρες που υπάρχουν στα καταστήματα είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθούν, αλλά αυτές που υπάρχουν στα σπίτια πρέπει να πλένονται τακτικά. Μην παραμελείτε ποτέ να πλένετε την καφετιέρα σας αν δεν θέλετε να αρρωστήσετε.

Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας

Αφού πιείτε τον καφέ σας φροντίστε να βγάλετε όλα τα εξαρτήματα που αφαιρούνται προκειμένου να τα πλύνετε. Πλύνετε τα καλά με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να ανανεώσετε το νερό της καφετιέρας συχνά.


Πηγή: healthynews.gr