Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

“Πρόβα" γαλανόλευκης στις Belharra: Στη ΓΔΑΕΕ Naval Group, DGA, Γαλλικό Ναυτικό



Η "πρόβα" της γαλανόλευκης στις υπερσύγχρονες φρεγάτες Bellhara γίνεται από ώρα σε ώρα στη ΓΔΑΕΕ. Τεχνικό κλιμάκιο, της Naval Group που θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο της DGA, δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και εκπρόσωπο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, θα παρουσιάσουν τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες των stealth φρεγατών στους έλληνες διαπραγματευτές της ΓΔΑΕΕ και στα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ταυτόχρονα θα γίνει μια ανασκόπηση στις παλαιότερες συζητήσεις κατά τις οποίες, κατά έναν τρόπο καταγράφηκε μια καταρχήν συμφωνία, και αφορούσε στις φρεγάτες τύπου FREMM και Gowind. Είναι πάντως σαφές ότι το κυρίως πιάτο στο σημερινό μενού των διαβουλεύσεων αφορά στις stelth υπερ-φρεγάτες, που ήδη ναυπηγούνται, και αναμένεται το αργότερο εντός της προσεχούς πενταετίας θα "βρίσκεται μέσα στο νερό."


Οπως είχε αποκαλύψει το OnAlert για τη χρηματοδότηση της προμήθειας των νέων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, δεν προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση. Στην λύση με την οποία θα παρακαμφούν οι αυστηροί περιορισμοί, κατέληξαν κατά την συνάντησή τους Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν, όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να “αιμοδοτηθεί” οικονομικά από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε Belharra, είτε των τύπων Fremm, Gowind.


Στη συνάντηση της 18ης Ιανουαρίου, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέστησαν σαφή προς τους Γάλλους συνομιλητές τους,την ελληνική επιδίωξη η κατασκευή είτε μέρος της είτε εξ' ολοκλήρου να γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία. "Θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Και τότε αλλά και στη νέα συνάντηση θα πιέσουμε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή. Στο να έχουμε ελληνική συμμετοχή κατά το δυνατόν μεγαλύτερη" τόνιζαν χαρακτηριστικά στο OnAlert.   


Το “πρόγραμμα 2+2”

Η πιο διστακτική, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προοπτική αφορά στην απόκτηση δυο φρεγατών με οψιόν για ακόμη δυο. “Σε δεύτερο χρόνο άλλωστε Ωστόσο η απαίτηση αυτή είναι αρκετά πρώιμη και η τελική θα είναι αυτή που θα επιβάλλει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης,  ο επιχειρησιακός φορέας. Θα το δηλαδή τα επιτελεία. 


Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζαν είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών Belharra θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων". Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία. 


Άλλωστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά, είναι πολυ θετικό το γεγονός ότι η φρεγάτα BELH@RRA δεν είναι ένα πλοίο που είναι στα σχέδια, αλλα πρόκειται να βγει στη θάλασσα μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ πάντως στη νέα συνάντηση τους, περί τις αρχές του ερχόμε Μαρτίου, με τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας, θα κάνουν εισαγωγή σε τεχνικά θέματα. 


Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα  να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. 

Η stealth υπερ-φρεγάτα

Η Belharra είναι το νέο πολεμικό πλοίο για ναυτική υπεροχή, διάδοχος της κλάσης La Fayette στην κατηγορία stealth. Η Belharra είναι η απάντηση του DCNS στους ναυτικούς που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα ικανή να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, είτε αυτόνομα είτε μέσα σε μια task force, είτε για αποστολές μεγάλου βεληνεκούς στις ανοικτές θάλασσες είτε σε δραστηριότητες αβαθούς ύδατος συμφόρησης και αμφισβητήσεως του λειτουργικού περιβάλλοντος. 


Αυτή η νέα φρεγάτα διαθέτει δυνατότητες υψηλού επιπέδου σε τομείς εναντίον του αέρα, κατά των επιφανειών, κατά των υποβρυχίων και των ασύμμετρων πολέμων. Η Belharra Next είναι εξοπλισμένη με το σύστημα ραντάρ σταθερού πίνακα AESA τελευταίας γενιάς, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια μονάδα παρακολούθησης πληροφοριών πανοραμικής παρακολούθησης (PSIM), μια πλήρης σουίτα σόναρ, αντιαεροπορικά βλήμματα μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας και μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου. Χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό του, η Belharra μπορεί να προταθεί σε διαφορετικές εκδόσεις με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις μάχης-ωφέλιμου φορτίου και πλατφόρμας.



Πηγή : onalert.gr


Απειλές Ερντογάν: Μην κάνετε λάθος σε Κύπρο και Αιγαίο



Ξεκάθαρη απειλή προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια. 

«Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγες ώρες αργότερα από την γνωστοποίηση ότι τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού από την ελληνική πλευρά.

Το σκάφος του Λιμενικού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ούτε από το Λιμενικό, ούτε από το Υπουργείο Άμυνας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το σκάφος Umut με τον αριθμό 703 το οποίο θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη γίνει η ρίψη στεφάνου στα Ίμια ο Καμμένος, η τουρκική ακτοφυλακή έχει «περικυκλώσει» τα Ίμια, κάνοντας υποτίθεται «επίδειξη δύναμης» και σημαίας στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.



Τι λέει η Κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Ελεύθερος Τύπος


Ομολογία Τσίπρα ότι στήθηκαν οι κατηγορίες για να ξεχαστεί το Μακεδονικό;



Εάν δεν τρέχει κάστανο όπως λέει και ο λαός δεν το αναφέρεις, αλλά όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται Αλέξη!!

Στην χθεσινή  του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με το γνωστό προκλητικό του ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία συσχετίζονται με την υπόθεση Novartis, και προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στους άλλους και όχι σε αυτόν και το παρακράτος που δουλεύει για αυτόν.

Δείτε το βίντεο :




Πάγκαλος: Καλός Τούρκος μόνο ο νεκρός Τούρκος



Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκαλεί ξανά με τα λεγόμενά του. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών η… Τουρκία.

Καλός Τούρκος, μόνο ο νεκρός Τούρκος. Αυτή ήταν η πρωτοφανής δήλωση που έκανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος το πρωί της Τρίτης (13.02.2018) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τόνισε δε ότι «ένα τεράστιο θέμα το τουρκικό, είναι αδυσώπητος ο εχθρός και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όση καλή πίστη και να δείξουμε».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Ελλάδα πρέπει να λύσει άμεσα Σκοπιανό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και αυτό γιατί δεν πρέπει, κατά την άποψή του, να είναι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά (σ.σ. από τη μια τα Σκόπια, από την άλλη η Τουρκία).

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους και όχι εχθρούς τους Σκοπιανούς. «Ένας λαός ψάχνει την ταυτότητά του και δεν μπορείς εσύ να πεις πως θα ονομάζεται» τόνισε. Και συμπλήρωσε πως καλώς θέλουν το όνομα «Μακεδονία».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται πως συμφωνεί και με τη γνώμη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία».


Πηγή : newsit.gr


«Κλέφτες και αστυνόμοι» στην πιο εμβληματική δίκη των ΗΠΑ



Ένοχοι για εκβιασμό και σύσταση συμμορίας κρίθηκαν δύο αστυνομικοί από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βαλτιμόρης, σε μια από τις πιο εμβληματικές δίκες για τη διαφθορά στην αστυνομία που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. 

Ο Ντάνιελ Χερσλ και ο Μάρκους Τέιλορ, η ποινή των οποίων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, χαρακτηρίστηκαν «κλέφτες και αστυνόμοι» από τον εισαγγελέα Λίο Γουάιζ, ο οποίος τους είχε απαγγείλει κατηγορίες για τις οποίες ενδέχεται να τους επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη. 

Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκαν οι παράνομες πρακτικές στις οποίες επιδίδονται πολλοί αστυνομικοί στη Βαλτιμόρη, μια πόλη γνωστή για τις συμμορίες της. 

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρισκόταν η μονάδα Gun Trace Task Force, μια ομάδα ελίτ που ήταν αρμόδια για την κατάσχεση παράνομων όπλων. Αντ’ αυτού μέλη της έκλεβαν όπλα και χρήματα και πουλούσαν τα ναρκωτικά που θα έπρεπε να κατάσχουν.

Άλλοι αστυνομικοί, η εμπλοκή των οποίων στο παράνομο αυτό κύκλωμα αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της δίκης, είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε έχουν ανακοινώσει τη συνταξιοδότησή τους. 

Η αστυνομία της Βαλτιμόρης προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός νεαρού μαύρου, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση το 2015. 

Η αστυνομία της πόλης τελεί υπό ομοσπονδιακό έλεγχο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί να κάνει με δικαστική απόφαση. 

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη Βαλτιμόρη είναι υψηλότερο από αυτό του Σικάγο: η πόλη ήταν το 2017 δεύτερη στον κατάλογο με τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα, μετά το Σεντ Λούις του Μιζούρι, κάτι που οδήγησε τον Ιανουάριο στην αποπομπή του διοικητή της αστυνομίας. 


TA NEA


Στους συνταξιούχους τα σημειώματα με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς! Πώς θα χαθούν έως τρεις συντάξεις



Άρχισαν να φτάνουν στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, η οποία θα περικοπεί από την 1.1.2019.

Στα σημειώματα υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί οδηγώντας χαμηλότερα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω κύριες και επικουρικές συντάξεις αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις που θα συντελεστούν με βάση την περικοπή της προσωπικής διαφοράς – κατά 18% – θα αποτυπωθούν μέσα στο 2018 καθώς οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2018.

Η προσωπική διαφορά είναι η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου.

Από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.


Πηγή : newbeast.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Το Σκοπιανό χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και όχι πυροτεχνήματα




Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη προσερχόμενη στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Με αφορμή το όνομα. Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Για την προανακριτική για την Novartis:

"Η ΝΔ  έχει από την αρχή τοποθετηθεί: όλα στο φως. Βεβαίως θέλουμε να γίνει προανακριτική, η οποία όμως θα συζητήσει την ουσία του προβλήματος. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, τεράστιες αντιδράσεις και κινδυνεύει για άλλη μια φορά να αφήσει την ουσία του προβλήματος απ' έξω".

Σε ερώτηση για το Σκοπιανό:

"Είναι σαφές ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων. Η λύση όμως δεν μπορεί να βρεθεί ούτε με μυστική διπλωματία, ούτε με προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού, ούτε με λογικές οι οποίες δεν ανήκουν στη σύγχρονη διπλωματία. Έχουμε θέσει τις αρχές πάνω στις οποίες πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση του Σκοπιανού προβλήματος. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση - έστω και σήμερα άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει περί του Συντάγματος της γειτονικής χώρας - έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθεί ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και όχι πυροτεχνήματα".


Κέρκυρα : Πακιστανός μαχαίρωσε Βρετανό και βίασε την σύζυγο του



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας : 

Συνελήφθη, σήμερα Δευτέρα 12.02.2018 το μεσημέρι στην Κέρκυρα, ύστερα από εκτεταμένη κινητοποίηση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας 30χρονος υπήκοος Πακιστάν, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιασμό και παράνομη οπλοχρησία.  

Ειδικότερα, χθες Κυριακή 11.02.2018 ο 30χρονος, στην Κάτω Κορακιάνα Κέρκυρας, υστέρα από διαπληκτισμό με 50χρονο υπήκοο Μ. Βρετανίας, τον τραυμάτισε στην περιοχή της κοιλίας με μαχαίρι και στη συνέχεια με τη χρήση βίας εξανάγκασε σε συνουσία 29χρονη επίσης υπήκοο Μ. Βρετανίας, σύνοικο του 50χρονου.   

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας, ενώ ο 50χρονος και η 29χρονη μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου και νοσηλεύονται. 


Το ακούσαμε και αυτό! Ο Καρατζαφέρης υπερασπίζεται την ξεφτίλα Τσίπρα κυβέρνησης για Novartis


Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολιτικούς να πέφτουν πολύ χαμηλά και να γλείφουν εκεί που έφτυναν, αλλά μετά τις δηλώσεις Καρατζαφέρη νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα αλλά έλα που όχι.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, τοποθετήθηκε, όπως ο ίδιος νόμιζε για το σκάνδαλο της Novartis, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για το όπως  αποδεικνύεται φιάσκο των στημένων κατηγοριών εναντίον πολιτικών του αντιπάλων.

«Το σκάνδαλο της SIEMENS είναι ένας νάνος μπροστά σε αυτό. Λυπάμαι που κάποιοι υπουργοί της δικογραφίας ήταν και πρώην συνάδελφοι» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπερασπιζόμενος την ξεφτίλα που έπαθε η κυβέρνηση με τις έωλες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων που τώρα τις μαζεύει όπως, όπως.




Εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες κακοποίησης παιδιών σε βρεφικό σταθμό στον Ασπρόπυργο



Υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή κατεπείγουσα αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα που διέταξε - όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ - ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος μετά από καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών στον Β' Βρεφικό σταθμό Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της καταγγέλλουσας μητέρας στον ΣΚΑΪ τα παιδιά γυρνούσαν στο σπίτι τους μελανιασμένα, αλλά δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ούτε καν που όσα βίωναν καθώς ήταν μόλις δύο ετών.

Σύμφωνα πάντα με τη μητέρα, κοπέλα που έκανε την πρακτική της άσκηση στον συγκεκριμένο βρεφικό σταθμό ανέφερε στους γονείς ότι χτύπαγαν τα παιδάκια στο κεφάλι και ότι τα έβριζαν.

Παράλληλα, η μητέρα ανέφερε ότι γονείς και προσωπικό είχαν ζητήσει την άμεση επέμβαση του δημάρχου Ασπροπύργου, Νίκου Μελετίου, ωστόσο παρά τις συνεχείς καταγγελίες δεν έβρισκαν ανταπόκριση, μέχρι που το θέμα δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΕΙΣ».

Τα περιστατικά τοποθετούνται περί τα τέλη του 2015 με αρχές του 2016 με τον σταθμό να συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν ντρέπεσαι ρε Μπουτάρη;



Συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων από Μπουτάρη που τώρα προτείνει  να μετονομαστεί το «αεροδρόμιο Μακεδονία» σε «Νίκος Γκάλης». 

Δεν φτάνει που αναρωτήθηκε ο Μπουτάρης χωρίς ίχνος ντροπής εάν «θα κρατήσουμε τον όρο Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ», εμφανίστηκε σήμερα στο ΣΚΑΙ για να προκαλέσει και πάλι λέγοντας πως σε περίπτωση που συζητιόταν η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, θα πρότεινε το «Ν. Γκάλης». 

Επέμενε να λέει πως έχουμε χάσει εδώ και πολύ καιρό για το όνομα της Μακεδονίας και πρόσθεσε: «Ποια πάντα δίνουμε, αυτά που έχουν ήδη πάρει; Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας και θα γίνουν νομαρχία της Τουρκίας. Τους ρίχνουμε στην αγκαλιά των Τούρκων…»

Ο Μπουτάρης υπερασπίστηκε στον ΣΚΑΙ τους Σκοπιανούς προκαλώντας και πάλι το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων λέγοντας, «τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι» ανέφερε ακόμα για τους Σκοπιανούς. «Να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές».

Αλήθεια ρε Μπουτάρη δεν ντρέπεσαι καθόλου;


Νέα πρόκληση από την Τουρκία με εμβολισμό πλοίου του λιμενικού στα Ιμια



Για τις προκλήσεις αυτές της Τουρκίας θα πρέπει να απαντήσει και η Ευρωπαϊκή ένωση.

Νέο σοβαρό προκλητικό επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια εχθές το βράδυ, με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπά σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, το τουρκικό σκάφος χτύπησε με την πλώρη του την πρύμνη του ελληνικού σκάφους χωρίς να υπάρξει τραυματισμός μέλους του πληρώματος. 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος αμέσως σήμανε συναγερμός ενώ ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνέχεια το σκάφος του ΛΣ για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοπλοΐας του μεταφέρθηκε για επιθεώρηση στη Λέρο καθώς έχει υποστεί υλικές ζημιές και αναμένεται να μεταφερθεί στον Πειραιά. 



77χρονη αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αστυνομικό για να την εμφανίσει νεότερη !




Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (μεταβατική έδρα Κω) θα εκδικαστεί την 14η Φεβρουαρίου 2018 υπόθεση με κατηγορούμενη μια 77χρονη Ελληνογαλλίδα, κάτοικο Κω, που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχη απόπειρας δωροδοκίας αστυνομικού που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Καλύμνου και για πλαστογραφία.

Η 77χρονη, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή, επεδίωξε να εκδώσει νέα ταυτότητα και να αλλάξει την εμφανιζόμενη σ’ αυτήν ηλικία της, κατά 10 έτη!!

Προανακρινόμενη η 77χρονη υποστήριξε ότι ήθελε να επωφεληθεί ευεργετικής νομοθεσίας για συνταξιούχους από τη χώρα καταγωγής της.

Η 77χρονη, χήρα και μητέρα ενός 35χρονου με ειδικές δεξιότητες, προέρχεται από μια εξαιρετικά εύπορη οικογένεια.

Ενώπιον του Αυτοφώρου υποστήριξε ότι δεν είχε συνείδηση της σοβαρότητας των πράξεών της και τελούσε σε διαταραχή λογικής. Ισχυρίστηκε ότι περνά εξαιρετικά δύσκολες ώρες ως χήρα και μητέρα ενός ΑΜΕΑ και ότι από φιλαρέσκεια και απερισκεψία επιχείρησε να φαίνεται νεότερη στην ταυτότητά της.

Η 77χρονη παρουσιάστηκε στο ΑΤ Καλύμνου και προσκόμισε, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών για την έκδοση νέας ταυτότητας, λόγω απώλειας και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στο οποίο εμφανιζόταν με ηλικία 67 ετών, αντί του ορθού 77.

Κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων της, ο αστυνομικός αντιλήφθηκε ότι το πιστοποιητικό ήταν πλαστό και η 77χρονη του παρέδωσε έναν φάκελο με 15.000 ευρώ προκειμένου να κάνει τα “στραβά μάτια”.

Η πλαστογραφία του εγγράφου ήταν οφθαλμοφανής, ενώ περαιτέρω όταν διαπιστώθηκε η πραγματική ηλικία της, από τον έλεγχο στο σύστημα ταυτοτήτων, η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη.

Σημειώνεται ότι δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα, που θα την εμφάνιζε μικρότερη, στη Γαλλία, για λόγους συνταξιοδότησης, αφού τα στοιχεία της είναι ήδη καταχωρημένα στη χώρα μετά τον γάμο της με Γάλλο.

Ως συνήγορος υπεράσπισής της παρέστη στον πρώτο βαθμό ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Κουζουκάκης.



 Πηγή: dimokratiki.gr


Δικογραφία κατά του Γιάννη Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή



Δικογραφία για ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες κατ’ εξακολούθηση του Γιάννη Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά δηλώσεις Πόθεν Έσχες του κ. Στουρνάρα την εποχή 2012-2014 που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το news247.gr, ο κ. Στουρνάρας δεν δήλωνε στο Πόθεν Έσχες του την πισίνα που έχει στην οικία του στη Σύρο. Επίσης, φέρεται να μην δήλωσε 105 τετραγωνικά μέτρα από την επιφάνεια της ίδιας οικίας συνολικής επιφάνειας περίπου 500 μέτρων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Άρτα με τραυματίες αστυνομικούς



Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Άρτα.

Η καταδίωξη της αστυνομίας ξεκίνησε από την Άρτα και συνεχίστηκε ως την πλατεία της Κυράτσας,όπου κατάφερε η αστυνομία να αποκλείσει τον καταδιωκόμενο δράστη.

Εν συνεχεία αυτός στράφηκε με την καραμπίνα του κατά των αστυνομικών, με συνέπεια να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί . Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε και ο δράστης.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν μεταφέρει τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Άρτας.




Γιλντιρίμ σε Ζάεφ: Η κάθε χώρα αποφασίζει η ίδια για το όνομα της



«Λάθος» το όνομα μίας χώρα να καθορίζεται από μία άλλη ανέφερε σε δηλώσεις του, σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ,  ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα την Δευτέρα. 

«Το όνομα μιας χώρας θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια. Είναι λάθος το όνομά της να καθορίζεται από μια άλλη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε επίσης ότι είναι ανάγκη να διευθετούνται όλα τα θέματα μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Μετά τις δηλώσεις, ο Ζόραν Ζάεφ είχε συνάντηση μίας ώρας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα (για το θέμα του ονόματος), προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι κ.κ. Ζάεφ και Ερντογάν συμπέραναν ότι οι δύο φιλικές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία μέσω της αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην πΓΔΜ και μέσω νέων πρωτοβουλιών από τη μεριά των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Σύμμαχος μας η Τουρκία

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας» και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του τονίζοντας ότι ποτελεί σύμμαχο για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μας υποστηρίζει μόνο. Είναι ένας εταίρος που σέβεται τις προοπτικές μας, ιδιαίτερα την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ζάεφ κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Άγκυρα για την φιλική στάση που τηρεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν στρατηγικοί στόχοι της ΠΓΔΜ και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένας από μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης της «Μακεδονίας» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, σημείωσε πως «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας. Η χώρα μας είναι υπερήφανη που έχει υπογράψει περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες. Μετά την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» υπογράψαμε περισσότερες από 100 συμφωνίες, σε όλους τους τομείς».

Τα Βαλκάνια, εκτίμησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τονίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.



ΤΑ ΝΕΑ


Βίζερ: Το α΄ 6μηνο ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε 200 δισ., όχι 100 δισ.



To πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν στοίχισε στην ελληνική οικονομία μόνο 100 δισ. αλλά «μάλλον τα διπλά», όπως δηλώνει ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant. Ο Τ. Βίζερ δεν αποδίδει την ευθύνη για το χρέος μόνο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αλλά και στην τότε ελληνική κυβέρνηση.

«Η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες» είναι ο λόγος που ο κ. Βίζερ διπλασιάζει το κόστος που είχαν οι διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης. «Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες» είναι ο λόγος που ο κ. Βίζερ διπλασιάζει το κόστος που είχαν οι διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης. «Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίζερ τονίζει τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ώστε τελικά το καλοκαίρι του 2015 να υπάρξει μια πρόταση από τους Ευρωπαίους στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα τη στιγμή που το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό εναντίον της χώρας. «Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με τον Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και τις δημαγωγίες. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς είχε την άποψη πως «εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μόνο οι υπουργοί Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου ήταν εναντίον. «Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα τινάξει όλα στον αέρα», λέει.

Οσον αφορά το πόσο κοντά έφτασε η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος λέει πως η πιθανότητα να είχε συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. «Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Ντράγκι δεν είχε υποσχεθεί ακόμη ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα», αναφέρει και «γι’ αυτό χρειάστηκε ο σχεδιασμός για ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», επισημαίνει.

Οι αναφορές του προς τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είναι πλέον απαξιωτικές καθώς δηλώνει ότι δεν καταλάβαινε πως λειτουργούσε η ευρωπαϊκή μηχανή, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον συμμερίζεται τον χαρακτηρισμό που του έδωσε ο τέως Ελληνας υπουργός Οικονομικών ότι «ταυτίζεται με τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού που εδρεύουν στις Βρυξέλλες», ο κ. Βίζερ απαντά με το γνωστό καυστικό χιούμορ του, «α, καλά, ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη». Ενώ στην κατηγορία που του αποδίδει ο κ. Βαρουφάκης ότι «έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας», ο κ. Βίζερ την αποδίδει σε λεκτικό πυροτέχνημα. «Οπως το βλέπω εγώ, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο. Εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, σίγουρα όχι μόνον αυτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη. Χάρη σε πολλές προσπάθειες, η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και εάν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».


Ελένη Βαρβιτσιώτη - Βρυξέλλες
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


Αποστάσεις από τον Ευ. Αντώναρο κρατά ο Κ. Καραμανλής



Τέλος στα σενάρια περί εσωκομματικού πολέμου στη Ν.Δ. με αφορμή τη διαγραφή Αντώναρου βάζουν πηγές που συνομιλούν με τον Κ. Καραμανλή. 

Αποστάσεις κρατούν κύκλοι που απηχούν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα όσα έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα οποία οδήγησαν στην διαγραφή του από  τη Ν.Δ. 

Πηγές από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή έλεγαν ότι οι απόψεις του κ. Αντώναρου «είναι προσωπικές», βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί εσωκομματικών διαφωνιών στη Ν.Δ. και περί «εσωκομματικού πολέμου» με αφορμή την διαγραφή του κ. Αντώναρου με απόφαση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει την πάγια θέση ότι οι όποιες εσωκομματικές διαφωνίες θα πρέπει να κρατούνται χαμηλά και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούν αμφιβολίες για την ενότητα της Ν.Δ..

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Αντώναρος, με νεότερες αναρτήσεις του στο Facebook είχε τονίσει ότι οι απόψεις που είχε εκφράσει για τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχουν καμία σχέση με τον Κ. Καραμανλή. 



Πηγή : protothema.gr


Κ. Μητσοτάκης : Ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε ετερόκλητο όχλο τους πολίτες που διαδήλωσαν για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο Σκοπιανό



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
             
«Από την Εύβοια που περιοδεύω, άκουσα τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί ετερόκλητο όχλο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο Σκοπιανό. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του, όπως και τους λόγους που τον οδηγούν σε μια εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Νοβάρτις. 

Και επειδή παριστάνει ότι δεν άκουσε τις θέσεις μου θα τις επαναλάβω για να μην έχει την παραμικρή απορία: Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε, από την πρώτη στιγμή, όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. 

Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην Πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους. Το Κράτος Δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. 

Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια. Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Τσίπρας ζημίωσε τους πολίτες με 100 δις ευρώ και θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις αυταπάτες του. 

Δεν θα του επιτρέψω να παριστάνει και τον τιμητή της κάθαρσης όταν εκείνος ήταν που έδινε μάχες για να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη».




Amber Alert: Εξαφανίστηκε η 16χρονη Κική από τον Κορυδαλλό



Η Κική Δ. έχει ύψος 1,65 m, είναι 49 kg έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μαύρο μπουφάν, μπορντό παντελόνι και φούξια αθλητικά παπούτσια.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.






Στη Βιέννη προετοιμάζεται η αποδοχή του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα


Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ, Νίμιτς μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα - Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το περίφημο σχέδιο συμφώνου.

Εντύπωση προκαλεί η αιφνιδιαστική συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη τη Δευτέρα για το Σκοπιανό. Και αυτό, γιατί ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ουσιαστικά, όμως, αυτή είναι που σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, καθώς ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε επιτέλους το περίφημο σχέδιο συμφώνου. Πρόκειται για το σύμφωνο, το οποίο συντάχθηκε από τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο. Παρ’ ότι θα παραδοθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες στο αναβαπτισμένο «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων», χθες ήταν που συζητήθηκε. Πηγές με γνώση όλων όσα έχουν συζητηθεί έως αυτή τη στιγμή τονίζουν ότι οι πραγματικά «επιχειρησιακές» διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν.

Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν και σήμερα, αυτή τη φορά υπό την παρουσία και του Μάθιου Νίμιτς σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που πλέον γίνονται επί του οδικού χάρτη που σχεδίασε η Ελλάδα. Το αναπάντεχο «τετ α τετ» τους δεν ήταν διόλου τυχαίο, αλλά ιδιαίτερα σημειολογικό. Περνάει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όχι μόνο τα ηνία της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στα χέρια τους, αλλά και ότι είναι σε θέση να συνομιλούν και μόνοι τους, αποδυναμώνοντας έτσι τον ενδιάμεσο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιθυμούσε την απομάκρυνσή του, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο το Μαξίμου που προώθησε μία πιο μετριοπαθή στάση. Οι εντάσεις, όμως, δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του Μάθιου Νίμιτς, ούτε στην Ελλάδα. Έντονη είναι και η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού
Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού του Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.  Η ρητορική του τελευταίου είναι πολύ πιο σκληρή.

Όπως και να έχει, χθες το ζήτημα της ονομασίας είχε τη τιμητική του σε διάφορες χώρες, καθώς λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών στη Βιέννη, ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν στην Τουρκία. Στόχος του ήταν να ανανεώσει την υποστήριξη της γείτονας χώρας στο αίτημα της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.  Φυσικά το ονοματολογικό κυριάρχησε. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν πολύ πιο προκλητικός, παίρνοντας θέση για τις διαπραγματεύσεις: «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιό θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε χωρίς να παραβλέψει να αναφερθεί και στα προβλήματα που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι ουτοπικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος. Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα…Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές».

Εν μέσω όλων των παραπάνω, σε μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση προχώρησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης έθεσε θέμα αλλαγής και της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων διαμήνυσε ότι «είναι καιρός Ελλάδα και Σκόπια να γνωριστούμε καλύτερα», μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».



Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr


Γεμίσαμε ανεύθυνους βλάκες! Θέμα αλλαγής ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βάζει ο Μπουτάρης



Απίστευτες δηλώσεις βλακείας από ανεύθυνους ανθρώπους που δυστυχώς έχουν δημόσιο λόγο και κατέχουν δημόσιες θέσεις.

Διαβάζουμε στο in.gr

«Θα κρατήσουμε τον όρο Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια», το ζήτημα είναι τι κάνουμε και εμείς όχι μόνο οι άλλοι, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, στο δημοτικό συμβούλιο σε άλλη μια παρέμβαση για το ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί. 

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως εκτός των άλλων είναι σημαντικό να βρεθεί και το πως θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

Επανέλαβε ότι τώρα δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα και επανέλαβε την άποψή του ότι τα συλλαλητήρια δεν σημαίνουν κάτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
«Τι θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς»

Το ονοματολογικό της πΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας, με τον Γ.Μπουτάρη να διερωτάται τι κάνουμε εμείς ως χώρα, αναφερόμενος στην ονομασία του αεροδρομίου της πόλης και του ΚΤΕΛ.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, όπως μεταδίδει το thestival.gr. 

Όπως σημείωσε, «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε ποια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως είναι σημαντικό να βρεθεί και το πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

«Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα λέγονται οι κάτοικοι, το δεύτερο είναι πως όποια συμφωνία για τα αλυτρωτικά, εάν δεν μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα βιβλία ιστορίας, σε πέντε όλα τα ονόματα που έχουν αναφορά αλυτρωτισμού, ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς, λέμε τη γνώμη μας, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μακεδονία είναι ελληνική

«Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», είπε και εξέφρασε την άποψη πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως «ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».
Η θέση της αντιπολίτευσης

«Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο σκοπιανό», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης. «Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι' αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη».

Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» και χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο για δήμαρχο».

«Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο, δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα 'Μακεδονία', ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα στα συλλαλητήρια», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει» απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη. 

«Μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. 'Οσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου», συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Καλαφάτης, επαναφέροντας και την πρόταση των «Εντάξει» για έκδοση ψηφίσματος.

Για «ευνοϊκή συγκυρία ώστε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών», έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου. 

Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που έγιναν για το ονοματολογικό, είπε πως «δεν ήταν καθόλου μεγαλειώδη. Τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά. 'Ηταν 50.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα».

Ο Γιάννης Δελής, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ότι η «ουσία των εξελίξεων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της χώρας μας με την πΓΔΜ, αλλά είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια».

Από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση», η Μόνικα Αϊβάζογλου υποστήριξε πως «πρέπει να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, ούτε να κάνουμε επίδειξη πατριωτισμού. Μας ενδιαφέρει πώς να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με το μη εθνικιστικό και επεκτατικό μέρος της». 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», είπε πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έρμαιο αλυτρωτισμού άλλων χωρών».





Όταν απειλούν τον κόσμο οι Ρουβίκωνες ούτε προσαγωγή, όταν ενοχλούν τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθείαν προσαγωγή



Νέα Δημοκρατία : O νόμος εφαρμόζεται μόνο όταν θίγεται ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Άλλη μία πρόκληση στον ελληνικό λαό από τους Συριζαίους που έχουν φτάσει τους Έλληνες πολίτες στα όρια του με την ανοχή τους στους κακοποιούς συντρόφους αντιεξουσιαστές.

Η ανοχή των Συριζαίων σε ισοβίτες τρομοκράτες, κακοποιούς και αντιεξουσιαστές είναι γνωστή διεθνώς, αλλά μόνο όταν γίνεται σε άλλους και όχι σε Συριζαίους. 


Είκοσι μέλη του Ρουβίκωνα προσήχθησαν αυτή την φορά γιατί διέκοψαν την ομιλία Τσακαλώτου σε συγκέντρωση της νεολαίας του Σύριζα πετώντας τρικάκια, αλλά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι αφού κανείς δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον τους από τους συντρόφους Συριζαίους.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αναρωτιόμαστε γιατί  έγιναν προσαγωγές μετά τoν “ακτιβισμό” του Ρουβίκωνα σε εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μιλούσε ο κ. Τσακαλώτος. 

Σε ανάλογες “ακτιβιστικές ενέργειες” στη Βουλή, σε Πρεσβείες ακόμη και στο Πεντάγωνο, οι συγκεκριμένοι έφευγαν ανενόχλητοι, ενίοτε χρησιμοποιώντας τα περιπολικά ως ταξί, κατ’ εντολή του κ. Βούτση. 

Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε την απόφαση της Kυβέρνησης να μην παρενοχλεί ο Ρουβίκωνας το κόμμα και της ευχόμαστε να συνειδητοποιήσει ότι ο νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν θίγεται ο ΣΥΡΙΖA». 





Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου :

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα μαστίζεται από την χειρότερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία με συνέπειες που είναι δύσκολο να αναλυθούν η ακόμη και να περιγραφούν, τουλάχιστο για όσο θα βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν. Στο πολιτικό επίπεδο δυο είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη περίοδο αυτή. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και της ακροδεξιάς στη κοινωνία. Στην οικονομία αυτό που άλλαξε ήταν το σκάσιμο της φούσκας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η συνεπακόλουθη κρίση χρέους που οδήγησε στα μνημόνια. 

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αριστερή του ρητορική, δεν είχε μιλήσει για αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής η για κατάργηση του καπιταλισμού, που ως κυρίαρχο οικονομικό σύστημα θέλει το κράτος πρόμαχο των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Η άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έγινε με την εξαγγελία ενός προγράμματος που δεν ήταν ποτέ δυνατό να υλοποιηθεί, ειδικά στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που είχε δημιουργήσει η κρίση και τα μνημόνια, ακόμη και αν η ηγετική του ομάδα ήθελε να το υλοποιήσει. Άποψη μας είναι ότι ουδέποτε ήταν αυτός ο σκοπός τους.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι, να λειτουργήσει ως αμορτισέρ που θα απορροφήσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, ειδικά των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων τα οποία κατά κύριο λόγο επλήγησαν από την κρίση. Βασικό μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου του Τσίπρα όπως και των προκάτοχων του, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η στήριξη του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του φυσικά στην πλάτη του κόσμου της εργασίας. Με το που εκδηλώθηκε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αμέσως ακολούθησε η διάσωση των τραπεζών με κρατικό χρήμα, πολίτικη που επιβλήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και που ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε απαρέγκλιτα.

Οι θεατρινισμοί του Βαρουφάκη, του Λαφαζάνη και της Ζωής, όπως και η παρωδία του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, έδωσαν τη θέση τους στο κόκκινο σακίδιο του Ευκλείδη και στα καλοσιδερωμένα κοστούμια των Σπίρτζη, Σταθάκη, Δραγασάκη, καθώς και στο κομψό ταγιεράκι της Αχτσιόγλου. Η δήθεν δυσφορία με την οποία κατεβάζουν για ψήφιση όλοι αυτοί τα νομοσχέδια, όταν τους τραβάει το αυτί ο Στουρνάρας (ω ναι αυτός που από υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, έγινε διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, κατ’ απαίτηση του Ματαιο Ρεντζι πρόεδρου της ΕΚΤ) και η τρόικα, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί πλέον να πείσει και τον πλέον αφελή. Είναι όλοι τους μια καλή παρέα.

Η δήθεν ανάπτυξη που επιστρέφει (ας μην ξεχνάμε ότι κι ο Σαμαράς με το Βενιζέλο τα ίδια έλεγαν) είναι πραγματικότητα για ορισμένους αλλά δεν αφορά εμάς, αφορά την τάξη των κυρίαρχων, των τραπεζιτών των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και κάθε λογής αφεντικών, που μπορεί κατά καιρούς να πολεμάνε και μεταξύ τους, αλλά όλοι μαζί κατά βάση από τον δικό μας ίδρωτα πλουτίζουν.

Τα διευθυντήρια της ΕΕ του ΔΝΤ θέλουν να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε φάση ανάπτυξης, αλλά με όρους που να συμφέρει το κεφάλαιο σε βάρος του κόσμου της εργασίας και σε αυτόν τον στόχο βλέπουμε να εναρμονίζετε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ δια της οικονομικής του πολίτικης.

Μετά την εκλογική νίκη του τον Ιούνη του 2015, την δήθεν “σκληρή διαπραγμάτευση” και την γελοιότητα του δημοψηφίσματος, έρχεται το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο και οι δεύτερες εκλογές τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Έκτοτε τα πράγματα τη οικονομία μπαίνουν στην κανονική ροή τους. Περνάνε με διαδικασίες fast track, δηλαδή με διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς διεξοδική συζήτηση, όλα όσα δε είχαν περάσει οι προηγούμενοι. Ψηφίζονται πολυνομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων με δεκάδες άρθρα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, συνεχίζοντας συνεχίζοντας την καταστροφή της κοινωνικής βάσης με αριστερό αυτή την φορά περιτύλιγμα.

Κατά γενική ομολογία των γραφειοκρατών του eurogroup και προς μεγάλη ανακούφιση των δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από τους προκατόχους του στη διαχείριση της εξουσίας.

Το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Το παλιό ΤΑΙΠΕΔ αναβαθμίστηκε, άλλαξε όνομα σε Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. κοινώς υπερταμείο όπου δια νόμου του εκχωρήθηκαν ότι μπορεί κάνεις να φανταστεί. Λιμάνια αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, ορυκτός και θαλάσσιους πλούτος, υποδομές, ακίνητα και πρώην ΔΕΚΟ γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς βορά στα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων και τα επιμέρους περιστατικά – σκάνδαλα (όπως Σκουριές, Ελληνικό, Βουνά με ανεμογεννήτριες, ΔΕΗ, Σιδηρόδρομοι, υδρογονάνθρακες στη Δ. Μακεδονία ) είναι τόσο τεράστια που είναι αδύνατο να γίνει εδώ έστω και απλή αναφορά τους. Ταυτόχρονα στα μέλη του ΔΣ του υπερταμείου, εξασφαλίστηκε ποινική ασυλία για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν στο δημόσιο από τις συμβάσεις παραχώρησης που θα υπογράψουν (!!!).

Διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Οι οικονομικές προεκτάσεις που έχει η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας με την ταυτόχρονη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ασφάλιση, είναι προφανές ότι αγγίζουν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Από το 2015 και μέχρι σήμερα πλήθος “αριστερών” νομοθετημάτων με σαφές ταξικό πρόσημο ήρθαν να συμπληρώσουν το όποια κενά είχαν αφήσει οι μνημονιακοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, με απώτερο στόχο να αρθεί κάθε προστασία των εργαζόμενων από τις ορέξεις των αφεντικών.

Το πενθήμερο, το οκτάωρο η οι κυριακάτικη αργία είναι ήδη παρελθόν, ενώ τα mini jobs και τα voucher ήρθαν για να μείνουν.

Ανασφάλιστη η μισοασφαλισμένη εργασία, ο κατακερματισμός του χρόνου της εργασίας αλλά και η απελευθέρωση απολύσεων, η “κινητικότητα” και οι ατομικές συμβάσεις, είναι πλέον το ζοφερό τοπίο που αντικρίζει κάποιος που βγαίνει στην αγορά εργασίας. Ειδικά στους νέους το καθεστώς εκμετάλλευσης ξεπερνάει οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τις εποχές πριν την κρίση. Είναι πλέον σύνηθες άνθρωποι να μοιράζουν τον χρόνο τους σε δυο η και τρία αφεντικά, σε διαφορετικές τοποθεσίες και να μην γνωρίζουν την επόμενη βδομάδα που αν και πότε θα τους δοθεί η “ευκαιρία” να ξαναεργαστούν.

Αυτή η ανασφάλεια και το άγχος που επιφέρει, τείνει πλέον να εσωτερικευθεί από μεγάλη μερίδα ανθρώπων που πραγματικά ζούνε στο όριο της φτώχειας και χωρίς αύριο.

Την θεσμοθετημένη πλέον διάλυση του ασφαλιστικού που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μέσω του PSI, ήρθε να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑμε τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και την νομική κατοχύρωση της ανασφάλιστης εργασίας. Έτσι προσθέτει και άλλη μια κοινωνική ομάδα, αυτή των απόμαχων της εργασίας, στη μάζα των απελπισμένων.

Η υπερβολική φορολόγηση του κόσμου της εργασίας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, που κατά δήλωση των κυβερνώντων στοχεύει δήθεν να μειώσει τα ελλείμματα και να προσελκύσει επενδύσεις, στην πραγματικότητα ανατροφοδοτεί τη φτώχεια για τους πολλούς και συγκεντρώνει το κοινωνικό πλούτο στα ανώτερα στρώματα της κοινωνικής πυραμίδας.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε φόρους και όσοι δεν τα καταφέρνουν μπλέκουν σε ένα κυκεώνα χρεωστούμενων, από όπου πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς να καραδοκούν.

Οι ξένες επενδύσεις, αν ποτέ έρθουν, θα είναι τύπου fraport για τα αεροδρόμια, η eldorado gold για τα μεταλλεύματα της Χαλκιδικής. Δηλαδή ιδιωτικές εταιρίες θα έρθουν με όρους αποικιοκράτη να αποκομίσουν γρήγορο κέρδος και στη συνέχεια θα αποχωρίσουν όταν δεν θα τους συμφέρει αφήνοντας έρημα κτίρια και δηλητηριασμένη γη.

Παραδοσιακά επαγγέλματα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καταδικάζονται σε αφανισμό ως μη ανταγωνιστικά και οι άνθρωποι που τα εξασκούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο η στη μετανάστευση.

Κοινωνικό κράτος

Εκτός από μνημονιακή απαίτηση ήταν πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων η μείωση της εμπλοκής του δημοσίου σε τομείς όπως η πρόνοια, η υγεία και η εκπαίδευση και η μεθόδευση της εκχώρησης τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας συνεχίζει παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά τις πολιτικές των προκατόχων του και σε αυτούς τους τομείς. Το βασικό όχημα για την απαξίωση των μονάδων υγείας εκπαίδευσης και πρόνοιας είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση και η αποψίλωση τους από το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Παράλληλα η αφήγηση ότι νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ αποτελούν άνδρα της διαφθοράς που δήθεν το κράτος προσπαθεί να καταπολεμήσει, συνεχίζει να αναπαράγεται από επίσημα και μη κέντρα, λες και όλα τα παραπάνω λειτουργούν αυτόνομα και δεν ελέγχονται από τα αντίστοιχα υπουργεία.

Στήριξη των τραπεζιτών

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι εδώ και δεκαετίες την φούσκα της “ισχυρής ελληνικής οικονομίας τροφοδότησαν οι τράπεζες. Χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό και απίθανο κόλπο επιδόθηκαν σε ένα όργιο χορήγησης ακριβών δανείων σε ιδιώτες και επιχείρησις αποκομίζοντας τεράστια κέρδη αλλά και αναλαμβάνοντας το ανάλογο ρίσκο. Όταν μετά το 2007 είχε διαφανεί η επερχόμενη κατάρρευση τόσο οι τραπεζίτες όσο και τα οικονομικά επιτελεία των τότε κυβερνήσεων έπρεπε να πάρουν αποφάσεις και το έκαναν με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Οι τράπεζες διασώθηκαν με δανεικά που πήρε το ελληνικό κράτος, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε και κατέστη μη βιώσιμο, υποθηκεύοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούμε σ αυτή τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα είχε διακηρύξει στο παρελθόν ως αντιπολίτευση κάνει ως κυβέρνηση ότι ακριβώς κατηγορούσε, αποδεικνύοντας ότι άσχετα με τον διαχειριστή το αστικό κράτος υπηρέτης του καπιταλισμού έχει συνέχεια.

Ο Τσακαλώτος και διάφορα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δέχονται με υπερηφάνεια τα εύσχημα από τον Nταισεμπλουνγ και λοιπούς αξιωματούχους του eurogroup ενώ από δίπλα ο Τσίπρας με το Μοσκοβισι χαμογελάνε αυτάρεσκα...

Η δήθεν εσωτερική αντιπολίτευση και ο έλεγχος της κυβέρνησης από το κόμμα έχουν πάει για μακρινό περίπατο και η πολυθρύλητη ομάδα των 53 (πόσοι από αυτούς άραγε έχουν απομείνει στα αλήθεια) άντε να βγάλει καμιά χλιαρή ανακοίνωση για το μεταναστευτικό. Αυτοί λοιπόν οι λεχρίτες για την οικονομική πολιτική έκαναν από ανέκαθεν την πάπια, φυσικά και έχουν ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που τους έχει σερβίρει η κυβέρνηση καθ υπόδειξη της τρόικας.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των πολιτικών είναι νωρίς ακόμη να μελετηθούν σε όλη τους την έκταση και το βάθος αλλά έχουμε ήδη σαφείς ενδείξεις για το που πάει το πράγμα. Φευγιό του ποιο ενεργού οικονομικά κομματιού της νεολαίας. Γήρανση του πληθυσμού. Γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών ειδικά στα αστικά κέντρα, Άνοδο της ακροδεξιάς, έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. κλπ

Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν βασίστηκε ποτέ για την συσσώρευση – αναπαραγωγή πλούτου σε διαδικασίες παραγωγής, αλλά κατά κύριο λόγο λειτούργησε παρασιτικά στο δημόσιο τομέα. Το αστικό κράτος δανειζόταν και τα χρήματα αυτά μοιράζονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με εργολαβίες, μίζες και κάθε λογής κομπίνες, όπου τα πολλά πηγαίνουν σε λίγους και τα ψίχουλα στους πολλούς. Αυτό γινότανε για δεκαετίες με τις κυβερνήσεις της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο γίνεται και τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΊΑ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας»