Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ακροαριστερή αλητεία στον ΑΠΘ - Ζωγράφισαν κορώνα στο κεφάλι του πρύτανη γράφοντας «κάψτε τον βασιλιά καρνάβαλο»!

 



Ακροαριστεροί κακοποιοί αλωνίζουν και σήμερα στα πανεπιστήμια χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος.

Ένα πανό που γράφει «κάψτε τον βασιλιά καρνάβαλο» και πάνω του έχει μια φωτογραφία του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου, με μια ζωγραφισμένη κορώνα στο κεφάλι, κρέμασαν ακροαριστεροί στην είσοδο σχολής του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια του γλεντιού που έστησαν για την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Χημείου.



Δείτε βίντεο :





Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

 



Συνάντηση με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα των καλλιτεχνών. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:

– Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

– Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.


Στην έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Χαίρομαι πάρα πολύ που μάς δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ το δημόσιο διάλογο και μάς έχει απασχολήσει κι εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας, ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας.

Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς, δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.

Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μία ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση.


Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ότι και το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτήν την πολύ μεγάλη συζήτηση, δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Και βέβαια νομίζω -το γνωρίζετε πια καλά- ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο.


Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών.


Κατά συνέπεια αυτό που θέλω να καταλάβω σήμερα από εσάς, δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.


Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.


Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε.


Σταματώ εδώ. Έχουμε μαζί όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαφωτίσουν πτυχές της συζήτησης. Και να ξεκινήσω, γιατί ο σκοπός είναι να ακούσουμε εσάς.


Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.


Εκ μέρους των καλλιτεχνών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.



Θα τον ταράξουν στην νομιμότητα - Νέα άρση ασυλία για Πολάκη ζητά η επιτροπή Δεοντολογίας

 


Πολλά δικαστήρια για τον ακροαριστερό τραμπούκο του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, η επιτροπή Δεοντολογίας της βουλής τον έχει ταράξει στην νομιμότητα, για να μην λέει και να μην κάνει ότι θέλει.

Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, για τις συκοφαντικές αναρτήσεις που είχε κάνει στο διαδίκτυο εναντίον του συνάδελφου του Κωνσταντίνου Mαραβέγια εισηγείται στην Ολομέλεια, η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Η υπόθεση αφορά σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που έχει καταθέσει εναντίον του, ο βουλευτής της ΝΔ με αφορμή τα όσα έχει πει κυρίως στο διαδίκτυο με τις αναρτήσεις του στο πλαίσιο της υπόθεσης της εταιρίας Μαραβέγια και του αναπτυξιακού νόμου.

Στην επιτροπή υπέρ της άρσης της ασυλίας Πολάκη ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στη συνήθη πια τακτική του απείχε, όπως όμως και το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της επιτροπής, ο βουλευτής μέλος της, Ιλχάν προκλητικά δεν πρόλαβε να παραστεί στη συνεδρίαση. Πάντως τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν την άρση της ασυλίας.

Σε κάθε περίπτωση την απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας Πολάκη θα λάβει η Ολομέλεια -πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- με ονομαστική ψηφοφορία.



Ιδιωτικό χρέος: Νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

 


Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια (servicers) να προχωρούν σε διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία τους έχουν μεταβιβαστεί δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Επιβεβαιώνει όσα προβλέπει ο Ν.4354/2015 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (o οποίος σήμερα διαμαρτύρεται) σχετικά με τη δυνατότητά τους να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.

Ήδη, ωστόσο, η σημερινή Κυβέρνηση έχει ψηφίσει και έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά εργαλείων για τη στήριξη και τη διευκόλυνση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξόφληση των δανείων τους. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Και το εργαλείο αυτό -όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- πρόκειται να βελτιωθεί, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί εντός της εβδομάδας και θα προβλέπει μεταξύ άλλων:


-Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.

-Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

-Ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

-Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους.


Η Κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, την αποφυγή και αναστολή πλειστηριασμών. Η προσπάθεια αυτή, αποτυπώνεται σε έξι σημεία:


Με την υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που παρέλαβε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω και του προγράμματος αυτού τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 44% τον Ιούνιο του 2019, συρρικνώθηκαν σε κάτω από 10% τον Ιούνιο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι ήδη και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξυγιαίνονται των χαρτοφυλακίων τους. Αυτή η επιτυχημένη μεταρρύθμιση ενδυνάμωσε το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί θεμέλιο λίθο της ισχυρής ανάπτυξης και της παρουσίας της χώρας στις αγορές με 11 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχει χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και του ιδιωτικού χρέους. Έμφαση δίνεται σε δύο βασικούς πυλώνες,τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις δικλείδες προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, προκειμένου να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία, ενώ παράλληλα λαμβάνεται πρόνοια ώστε να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ήδη φέρει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με προηγούμενες προσπάθειες. Περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Ειδικά για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών η Κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία τους Σύμφωνα με το νόμο 4738/2020 προβλέπεται η σύσταση φορέα που θα λειτουργεί ως «καταφύγιο» για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση, διατηρώντας, ωστόσο, την κατοικία τους. Σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου πτωχευτικού νόμου, ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης από αυτόν, εφόσον είτε έχει κηρυχθεί σε πτώχευση είτε επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας του, προκειμένου να την επαναμισθώσει σε αυτόν, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έξωσή του. Η περίοδος της επαναμίσθωσης θα φτάνει τα 12 χρόνια και στη λήξη της ή και νωρίτερα ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο. Εξάλλου, το Ελληνικό Κράτος θα παρέχει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, μηνιαίο επίδομα στέγασης, ύψους έως 210 ευρώ, για την υποστήριξη των ευάλωτων στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα.

Για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης του ν. 4738/2020, λειτουργεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της διαδικασίας εκποίησης της κατοικίας αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης με επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ το μήνα για 15 μήνες. Στην περίοδο αυτή αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις.

Νομοθετήθηκε η στήριξη δανειοληπτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» το κόστος των οποίων έφτασε τα 595 εκατ. ευρώ και κάλυψε 95.200 δανειολήπτες.




Μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα η «Πτολεμαΐδα 5»

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είναι ένα πολύ σπουδαίο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για τη ΔΕΗ, ένα έργο με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία»

«Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα, αλλά είναι μία μονάδα η οποία θα έλεγα ότι κλείνει έναν κύκλο σχεδόν 70 ετών παρουσίας της ΔΕΗ εδώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα με αυτήν την μορφή και θα εξακολουθεί βέβαια να δίνει και δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στη μονάδα, αλλά και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία τα οποία θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη».

«Η στρατηγική της μετάβασης προς ένα πράσινο μέλλον είναι δεδομένη και θα έλεγα ότι είναι και αδιαπραγμάτευτη. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που αποδίδουμε στην στρατηγική επάρκεια της χώρας σε καύσιμα τα οποία είναι εγχώρια».

Η «Πτολεμαΐδα 5», ισχύος 660 MW, είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα που διαθέτει η Ελλάδα. Χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της είναι ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.


Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, ειδικά δεδομένων των προκλήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίχως να επηρεάζεται η σταθερή υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.

Με τη λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ στην κατασκευή της απασχολήθηκαν 2.000 άτομα και συμμετείχαν περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

Η μονάδα διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο εντός των επόμενων τριών μηνών, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρέχει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.



Η Κυβέρνηση της Γαλλίας θέτει σε εφαρμογή «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα στα πρότυπα της Ελλάδας

 


Η επιτυχία που σημειώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» στη χώρα μας, μπορεί να αμφισβητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη αντίστοιχης πρωτοβουλίας. Ήδη ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές και ζήτησε να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Ζήτησε συγκεκριμένα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, να διαθέτουν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές. Ανέφερε ότι ήδη οι μικρότερες αλυσίδες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία και το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και οι μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι η γαλλική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο εξάμηνο.


Στο μεταξύ, στη χώρα μας το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διευρυνθεί -όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης- από σήμερα Τετάρτη με 9 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων και θα φτάσει από τις 51 κατηγορίες που είναι τώρα στις 60.

Από την έναρξη της Σαρακοστής θα υπάρξει και το «σαρακοστιανό καλάθι», ενώ από την Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξει και το «πασχαλινό καλάθι».

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου- το 64% των καταναλωτών ψάχνει και αγοράζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ήδη έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο στην καθημερινή αγορά στα σούπερ μάρκετ.



Πολλά τα ερωτηματικά για τον ρόλο της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή “Ντράπηκε και η ντροπή”

 



Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο ρόλος και εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή, που συμμετέχει προκλητικά και στις δύο έδρες των ειδικών δικαστηρίων με κατηγορούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, και δικάζει σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα προκλητική απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή η δεύτερη κατά σειρά στο πλαίσιο των δύο δικών που είναι σε εξέλιξη και στις οποίες η ίδια συμμετέχει ως εισαγγελέας έδρας έχει προκαλέσει εντυπώσεις και ερωτήματα σε όλους τους Έλληνες.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος καταγράφει στη στήλη του το Στίγμα στην εφημερίδα τα Νέα που κυκλοφορούν για τις συμπτώσεις αλλά και την απόφαση της ίδιας να μη δηλώσει κώλυμα αλλά να συμμετάσχει και στα δύο εν εξελίξει Ειδικά Δικαστήρια και αυτό δείχνει ότι ο ρόλος της είναι περίεργος.

“Ντράπηκε και η ντροπή” αναφέρει ο δημοσιογράφος στη στήλη του μετά την απαλλακτική της πρόταση και για τους Παπαγγελόπουλου που ακολούθησε αυτής για τους Παππά Καλογρίτσα. Άμεσα εμπλεκόμενος ο ίδιος αφού ένας εισαγγελέας έχει καταθέσει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να τον φέρει στη θέση του κατηγορουμένου για οποιοδήποτε λόγο έβρισκε ακόμη και χωρίς στοιχεία περιγράφει αυτά που διαπίστωσε καθώς και ττο γεγονός πως μια εισαγγελέας βρέθηκε στην έδρα δυο Ειδικών Δικαστηρίων, δύο δικών δηλαδή που είναι παράλληλα σε εξέλιξη.

«Είχα εγκαίρως ενημερώσει περί της εισαγγελέως και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων κυρίας Ολγας Σμυρλή. Είχα διαμορφώσει άποψη και για τη στάση της και για την άποψή της και για τις δύο υποθέσεις. Ηταν ολοφάνερο από τον τρόπο που προσέγγιζε τα θέματα ότι η πρόταση της θα ήταν απαλλακτική για όλους. Το καταλάβαινες από τον τρόπο που ρωτούσε τους μάρτυρες την επιμονή του έδειχνε σε ανούσια θέματα τα οποία όμως είχαν ως κοινό τόπο την ακύρωση των κατηγορητηρίων» σημειώνει στο άρθρο του προσθέτοντας πως:

«Ετυχε να την παρακολουθήσω δύο φορές. Οχι μόνο από την ημέρα που εγώ ήρθα αντιμέτωπος μαζί της στο Ειδικό Δικαστήριο που κατέθεσα ως μάρτυρας στη δίκη των Ν. Παππά Χρ Καλογρίτσα. Αλλά και νωρίτερα όταν παραβρέθηκα στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο που δίκαζε την Ελ Τουλουπάκη και τον Δ Παπαγγελόπουλο και ο έντιμος εισαγγελέας Πα.ν Αθανασίου, περιέγραψε το πώς το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να με εξοντώσει επαγγελματικά ηθικά πολιτικά κοινωνικά απαιτώντας από αυτόν να με στήσει με κατασκευασμένα στοιχεία»

Ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει επίσης «η κυρία Σμυρλή δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο σε όλο αυτό. Αντίθετα υιοθέτησε ως είχε την υπερασπιστική γραμμή του Παπαγγελόπουλου ότι  δήθεν ο κ Αθανασίου πήγε να με ανταλλάξει με την παράταση της παραμονής του στη θέση του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς θέλησε δηλαδή να του προσφέρει την κεφαλή μου ως Σαλώμη επειδή ενοχλούσα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Και ότι, τάχα μου ο Παπαγγελόπουλος ο καλός ο άνθρωπος με προστάτευσε αρνούμενος να δεχτεί την ανταλλαγή»

«Ντράπηκε και η ντροπή χθες στο Ειδικό Δικαστήριο με αυτές τις απόψεις τουλάχιστον όσον αφορά εμένα/ Και ειλικρινά ένιωσα ναυτία πληροφοροϋμενος αυτά που είπε. Ντροπή» καταλήγει ο γνωστός Δημοσιογράφος.

Επισημαίνει επίσης την… αναγνώριση που επιφύλαξαν για την εισαγγελέα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων τα διθυραμβικά σχόλια για την ίδια και την εισήγησή της. Επισημαίνει όμως και το εξής

«Φαντάζομαι ότι μετά και τα χθεσινά δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές απορίες γιατί η κυρία Σμυρλή αρνήθηκε πεισματικά να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλον εισαγγελέα και να μην αναλάβει τον φόρτο και των δυο αυτών μεγάλων υποθέσεων»



17χρονος Μαροκινός λαθρομετανάστης άρπαξε με τη βία το κινητό 14χρονου μαθητή και συνελήφθη


 

Αιματηρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/2) στην περιοχή της Κηφισιάς με δράστη ένα ανήλικο λαθρομετανάστη.

Συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μπότσαρη ένας 17χρονος Μαροκινός λαθρομετανάστης με χρήση βίας άρπαξε το κινητό τηλέφωνο ενός 14χρονου μαθητή και επιχείρησε να διαφύγει. 

Ο 14χρονος ειδοποίησε τους γονείς του κι εκείνοι με την σειρά τους την Αστυνομία.

Αποτέλεσμα ήταν λίγη ώρα αργότερα να εντοπιστεί ο 17χρονος από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και να συλληφθεί. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για την ληστεία και θα οδηγηθεί σε ανακριτή για κακούργημα.



Το S&D και η Αριστερά επιθυμούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα

 


Σκληρή απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας από το S&D, για τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου, έδωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Μεϊμαράκης: Η συζήτηση αδικεί την Ελλάδα, θεωρείται παρέμβαση στις εκλογές

Οπως είπε ο Βαγγέλης Μαϊμαράκης, αυτό «γίνεται τώρα, σε μία προεκλογική περίοδο, και θεωρείται παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες ενός κράτους-μέλους της Ένωσης», καθώς «μεταφέρουμε εδώ τις διαφωνίες που έχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα κατ’ επανάληψη».

«Είναι γνωστό, συνάδελφοι, ότι το θέμα των υποκλοπών συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, και επισήμανε: «Θα θυμίσω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής έχει εξετάσει το θέμα λεπτομερώς, οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν παρέμβει, η Δικαιοσύνη το διερευνά, κατατέθηκε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και, μετά από τριήμερες συζητήσεις, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση, ήρθε η PEGA στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τις αρχές και την κυβέρνηση και, τώρα πλέον, αναμένουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη αρμόδια. Και θέλουμε όλοι να χυθεί άπλετο φως. Και κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια. Και αναλάβαμε και την πολιτική ευθύνη».

«Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, στη συγκεκριμένη αυτή περίοδο, σε αυτό το βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν συμβάλλει στην προσπάθεια ανίχνευσης της αλήθειας, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν συνάδουν σε μία δημοκρατική χώρα, μέλος μιας δημοκρατικής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «σύντομα οι ελληνικός λαός θα αποφασίσει, πηγαίνοντας για τις εκλογές, και, τότε, πράγματι, θα δούμε ποιος έχει δίκαιο, και θα περιμένουμε και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Καταλήγοντας ο Β. Μεϊμαράκης, είπε: «Η σημερινή συζήτηση είναι άκαιρη, είναι άστοχη και το καταλαβαίνουμε όλοι».

Ασημακοπούλου: Το S&D και η Αριστερά επιθυμούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε πως «η Ελλάδα είναι δημοκρατία και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες θα αποφασίσουν ποιoς θα την κυβερνήσει».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί το S&D επιμένει να συζητήσουμε ξανά τις υποκλοπές σε αυτή εδώ την αίθουσα μετά από παραιτήσεις, μια εξεταστική επιτροπή στο ελληνικό κοινοβούλιο, μια αποστολή της PEGA, όταν η Ελλάδα έχει τον αυστηρότερο νόμο σε όλη την Ευρώπη για την απαγόρευση του κακόβουλου λογισμικού και όταν εκκρεμεί το ζήτημα στην ελληνική δικαιοσύνη;», είπε η κυρία Ασημακοπούλου.

Η ευρωβουλευτής πρόσθεσε, επίσης: «Γιατί συζητούμε για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όταν ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit δείχνει μια από τις υψηλότερες αυξήσεις στην κατάσταση στην Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα συστηματικά συκοφαντείται σε αυτό το Σώμα από μια αλά καρτ κεντροαριστερή πλειοψηφία, που διαδίδει ψέματα για δήθεν επαναπροωθήσεις και νεκρά παιδάκια; Και γιατί το προσχέδιο της έκθεσης PEGA βασίζεται σε ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα του ελληνικού αντιπολιτευόμενου Τύπου;».

«Μήπως γιατί οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές; Ναι, η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και η αλήθεια. Βρισκόμαστε εδώ επειδή το S&D και η Αριστερά επιθυμούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα».

Βόζεμπεργκ: Εμμονική και σκόπιμη η στοχοποίηση της Ελλάδας στο εξωτερικό από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με μία εφ' όλης της ύλης παρέμβαση εξ ονόματος του ΕΛΚ, επισήμανε ότι κάποιοι επιδιώκουν συντονισμένα με fake news και προπαγάνδα να πλήξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Στη σχετική συζήτηση για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, που προκλήθηκε ύστερα από αίτημα των Σοσιαλιστών, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες εμμονικά στοχοποιούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς τους, η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στο ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στη χώρα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλου λογισμικού.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στην παρέμβασή της τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ανέβηκε εννέα θέσεις στον δείκτη δημοκρατίας του Economist το 2022 και 16 θέσεις στον παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς σε σχέση με το 2018.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι η αντιπολίτευση στηρίζεται στη ΜΚΟ Reporters Without Borders, που χωρίς κριτήρια και επιστημονική βάση κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από το Τσαντ και τη Μογγολία, περιφρονώντας την Έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης της Media Pluralism Μonitor, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αξιολογεί την Ελλάδα πάνω από χώρες με μακρά παράδοση στον τομέα αυτόν.



Του πήραν για τα παπούτσια την καλύτερη επίδοση στον κόσμο και έκανε καλύτερη με άλλα παπούτσια

 


Μετά την ακύρωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, του άλματος των 8,40 μέτρων (καλύτερη επίδοση στον κόσμο) λόγω… παράτυπου παπουτσιού, ο «χρυσός» ολυμπιονίκης δήλωσε αποφασισμένος να κάνει ακόμη μεγαλύτερο. Και ό,τι λέει ο Τεντόγλου το κάνει!

Το μίτινγκ στη Λιεβέν μετατράπηκε σε προσωπικό σόου για τον Έλληνα αθλητή, ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα με 8,32 μ., ακολούθησε άλμα στα 8,37 μ., το τρίτο στα 8,34 μ. και το τέταρτο στα 8,41 μέτρα. Δηλαδή οι τρεις από τις τέσσερις προσπάθειές του ήταν οι καλύτερες επιδόσεις στο άλμα εις μήκος για φέτος.

Τα άλλα δύο άλματα ήταν στα 8,06 μ., αφού ο δεύτερος, ο Σουηδός Μόντλερ, ήταν πολύ πίσω.






Πληθωρισμός – ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% για τον Ιανουάριο

 



Στο 7% από 7,2% τον Δεκέμβριο έκλεισε ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σημείωσε άνοδο 15,4% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Μεγάλη άνοδος 10,6% και στα διαρκή αγαθά.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2022 παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,7% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021

Οι κατηγορίες

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,0% τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 15,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 3,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 10,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 2,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 8,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 3,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθη κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.

• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 7,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 5,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.


Από τη μείωση του δείκτη κατά:


• 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 1,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες



Βόζεμπεργκ: Σκόπιμη η στοχοποίηση της Ελλάδας στο εξωτερικό από την αντιπολίτευση

 



Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε, εξ ονόματος του ΕΛΚ, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, προκειμένου να αποκαταστήσει, όπως είπε, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που «κάποιοι επιδιώκουν συντονισμένα με fake news και προπαγάνδα να πλήξουν» και αναφέρεται ξεκάθαρα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σχετική συζήτηση για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, που προκλήθηκε ύστερα από αίτημα των Σοσιαλιστών, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες εμμονικά στοχοποιούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Αντικρούοντας τους αυθαίρετους ισχυρισμούς τους, η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στο ενισχυμένο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στη χώρα με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλου λογισμικού.


Το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Αξιότιμη Επίτροπε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εδώ και αρκετούς μήνες σε κάθε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες εμμονικά στοχοποιούν την Ελλάδα.

Σοβαρά πιστεύετε ότι υπάρχει διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;

Να μιλήσουμε με δεδομένα:

Η υπόθεση των υποκλοπών εκκρεμεί ενώπιον την ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία είναι η μόνη αρμόδια. Άλλωστε η κυβέρνηση διευκρίνισε ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομα λογισμικά ούτε υπάρχουν στοιχεία περί του αντιθέτου.

Οι νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους ασφάλειας είναι αυτονόητο ότι είναι αποκλειστική εθνική υπόθεση κάθε χώρας.

Σημειώνω ότι με νέο νόμο της κυβέρνησης η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θεσμοθέτησε απαγόρευση κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλου λογισμικού.

Εννέα θέσεις ανέβηκε το 2022 η Ελλάδα στον δείκτη δημοκρατίας σύμφωνα με τον Economist.

Είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις! Και κατά την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική άνοδο στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς. Ανέβηκε 16 θέσεις σε σχέση με το 2018.

Η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ενώ επίσης σήμερα κυκλοφορούν περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα από ποτέ. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν Μέσα που φθάνουν να καθυβρίζουν ακόμα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και δεν τα έχει ενοχλήσει ποτέ κανείς;

Η αντιπολίτευση στηρίζεται στη ΜΚΟ reporters without borders που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω το Τσαντ και την Μογγολίας. Χωρίς κριτήρια, μεθοδολογία, και επιστημονική βάση, ενώ, περιφρονεί την Έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης της Media Pluralism Μonitor, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αξιολογεί την Ελλάδα πάνω από χώρες με παράδοση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και το γνωρίζετε

Με την υιοθέτηση αυθαίρετων ισχυρισμών και με αθέμιτες παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης.

Αυτή είναι η αλήθεια».





ΚΑΘΑΡΜΑ στις Σέρρες έσβησε το τσιγάρο του στο κεφάλι αδέσποτης σκυλίτσας

 



Ένα ΚΤΗΝΟΣ, ένα ΚΑΘΑΡΜΑ για πολλές κλωτσιές, στην Ροδόπολη Σερρών, έσβησε το τσιγάρο του στο κεφάλι ενός αδέσποτου σκύλου, θέλοντας να δείξει πόσο παλιάνθρωπος είναι αδιαφορώντας για τον πόνο που προκάλεσε στην άτυχη σκυλίτσα.

Η καταγγελία έγινε στην σελίδα Αδέσποτα της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης στις Σέρρες και αναφέρει: «Σήμερα στο κέντρο της Ροδόπολης ( σ.σ. Σέρρες) κάποιος ανεγκέφαλος υπάνθρωπος έσβησε το τσιγάρο του πάνω στο κεφάλι της φιλικής και πολύ εξοικειωμένης με τους ανθρώπους Ζιζέλ, την γνωστή αδεσποτούλα του κέντρου της Ροδόπολης που φροντίζουμε και αγαπούμε όλοι.



Δεν έχω λόγια να σχολιάσω την κακοψυχιά και την…. του ανθρώπου, που χρησιμοποίησε το ζωάκι ως τασάκι για τα αποτσίγαρα του. Υπάρχουν και όρια στην κακία σας, υπάρχει κάπου και αυτό που λέγεται ανθρώπινη συνείδηση. Ντροπή πραγματικά στην παιδεία μας και στην κουλτούρα μας, ντροπή και σε όλους όσοι ήταν εκεί και το είδαν και το ανέχτηκαν».

Το χειρότερο είναι ότι όσοι είδαν το ΚΑΘΑΡΜΑ να σβήνει το τσιγάρο στο κεφάλι της σκυλίτσας, έγινα συνεργοί του ΚΤΗΝΟΥΣ γιατί τον άφησαν και δεν τον κατήγγειλαν.



Πέντε νέες συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονης

 


Ο 53χρονος μαστροπός-βιαστής Ηλίας Μίχος, είχε μεγάλη λίστα με παιδεραστές που βίαζαν έναντι αμοιβής την 12χρονη.

Πέντε ακόμα βιαστές της ανήλικης συνελήφθησαν από τις Αρχές το βράδυ της Τρίτης, με τον αριθμό των κατηγορουμένων να φτάνει πλέον τους 16. Τρία από τα εντάλματα που εκτελέστηκαν από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων αφορούν κατοίκους του Κολωνού, δύο άνδρες λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και έναν 65χρονο δερματολόγο, που σύμφωνα με τις σοκαριστικές περιγραφές της 12χρονης, είχε σεξουαλική επαφή μαζί της τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο ιατρείο του.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των βιαστών είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι κατηγορούμενοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Κολωνού και όλοι τους γνώριζαν τον 53χρονο μαστροπό-βιαστή. Τα στελέχη της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους πέντε άνδρες και η 12χρονη, που κλήθηκε λίγες ημέρες πριν για πέμπτη φορά να καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας, αναγνώρισε τα πρόσωπά τους. Πρόκειται για έναν 23χρονο και έναν 50χρονο άνδρα από το Πακιστάν, οι οποίοι γνώριζαν την ανήλικη από τη γειτονιά, έναν 65χρονο γιατρό στην περιοχή του Κολωνού, έναν 44χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και πατέρα δύο παιδιών από τον Πειραιά και έναν 49χρονο οδηγό από τα Σπάτα. 

Οι δύο τελευταίοι είχαν έρθει σε επαφή με τη 12χρονη μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ανώνυμων επικοινωνιών Blindchat. Το κορίτσι φέρεται να αποκάλυψε στις Αρχές ότι είχε βρεθεί και με τους πέντε άνδρες πάνω από μία φορά.

Ο 65χρονος παιδεραστής - βιαστής πρώην γιατρός στο Νοσοκομείο «Συγγρός» και πατέρας δύο παιδιών είχε γνωρίσει τη 12χρονη μέσω του Ηλία Μίχου. Φρόντιζε να συναντά το κορίτσι στο ιατρείο του, σε μικρή απόσταση από το σπίτι της, και σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε η ανήλικη στις Αρχές, υπήρξαν τουλάχιστον 3 επαφές επί πληρωμή. Τόσο ο 65χρονος όσο και οι άλλοι 4 συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα απολογηθούν ενώπιον της 33ης τακτικής ανακρίτριας.

Προφίλ με αρχικά διαφορετικού ονοματεπώνυμου είχε στο Instagram ο ένας από τους τρεις Ελληνες συλληφθέντες. Πρόκειται για ένα μόνο από τα δεκάδες πρόσωπα που συνομιλούσαν ανώνυμα με τη 12χρονη μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Blindchat. Για όλα αυτά τα άτομα οι Αρχές δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία ταυτότητας στην αρχική έρευνα και χρειάστηκαν μήνες περαιτέρω ανάλυσης των ηλεκτρονικών επαφών στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας. Την ώρα που οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων προσώπων είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων εκτιμούν ότι η 12χρονη γνωρίζει και άλλα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή, κάτι που αν αποδειχτεί αναμένεται να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των συλλήψεων.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση της μελέτης για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 





Κυρίες και κύριοι, είναι πραγματικά δύσκολο να προσθέσω πολλά, μετά από αυτή την πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση την οποία παρακολουθήσαμε.

Σήμερα, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το πολιτικό μου γραφείο ήταν για πολλά χρόνια λίγους δρόμους πιο πέρα, στην οδό Χαλκοκονδύλη, περνούσα συχνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, έζησα ταυτόχρονα τα χρόνια της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πάντα ήταν στο μυαλό μου αυτή η ιδέα, του πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μία σημαντική παρέμβαση στο πιο σημαντικό μας μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πώς θα μπορούσαμε ταυτόχρονα όχι μόνο να το επεκτείνουμε, αλλά να δημιουργήσουμε και ένα νέο τοπόσημο. Και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μία ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μία ολόκληρη γειτονιά. Με πολλή και σκληρή δουλειά και μεθοδική παρακολούθηση είμαστε σήμερα στο σημείο να έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά όχι μόνο την Υπουργό Πολιτισμού και το επιτελείο της, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, θέλω να ευχαριστήσω τον Αντρέα Κούρκουλα για τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε ως επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα αρχιτεκτονικά γραφεία, από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, που συμμετείχαν σε αυτόν τον άρτια οργανωμένο διεθνή διαγωνισμό. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Νικόλα και την Ειρήνη Λαιμού, για τη χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου αυτής της προσπάθειας, το αποτέλεσμα του οποίου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σήμερα. Και θα ήθελα -δεν το κάνω συχνά, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα- να ευχαριστήσω και προσωπικά τη σύζυγό μου Μαρέβα, η οποία αθόρυβα και χωρίς να διεκδικήσει ποτέ οποιαδήποτε προβολή, υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Πιστεύω ότι αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε σήμερα είναι μία παρέμβαση η οποία πληροί τις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες είχαμε θέσει εξ αρχής: πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, καθώς σήμερα εκθέτουμε λιγότερο του 10% αυτών που έχουμε στις αποθήκες μας. Πώς, ταυτόχρονα, θα φέρουμε το Μουσείο πιο κοντά στην Πατησίων, πιο κοντά στην πόλη. Και πώς -νομίζω σε αυτό ο κ. Chipperfield και ο κ. Γυφτόπουλος έχουν απόλυτο δίκιο- δεν θα ανταγωνιστούμε το υφιστάμενο κτίριο και θα σεβαστούμε την διακριτή του ιστορικότητα.

Είναι στην κρίση σας εάν η πρόταση αυτή, η οποία επιλέχθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους.

Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσει μία σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο περισσότερους επισκέπτες. Γιατί πάντα με προβλημάτιζε το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από 500.000 επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν φιλοξενεί αυτόν τον απίστευτο πλούτο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει και μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτού του πολύ οραματικού σχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα.

Προφανώς, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε όμως όχι απλά το χρονοδιάγραμμα, έχουμε και το απαραίτητο εργαλείο, τον οδικό χάρτη στη διάθεσή μας, για το πώς θα δρομολογήσουμε από εδώ και στο εξής τις μελέτες -που θα κοστίσουν αρκετά χρήματα- για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό.

Η πρόθεσή μας είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε καθορίσει είναι ένα χρονοδιάγραμμα αρκετά σφιχτό αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε, διότι υπάρχει μεράκι, διάθεση και τεχνογνωσία για να μπορέσουμε αυτό το πολύ όμορφο όραμα το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα, να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν.

Και βέβαια σε αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι πια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τέσσερα ακόμα μουσεία, γίνεται -ως αποτέλεσμα του Νόμου που δημοσιεύτηκε σήμερα- ένα ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα μουσεία, έχοντας μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία να μπορέσει να διεκδικήσει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων -και όχι απλά μια οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο δρόμος, λοιπόν, είναι ανοιχτός. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον David Chipperfield και την ομάδα του, τον κ. Γυφτόπουλο και την ομάδα του, γιατί πράγματι μας άνοιξαν τα μάτια σε ένα καινούριο κόσμο.

Δεν είμαι αρχιτέκτονας, ούτε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτό το οποίο είδαμε. Ήξερα, όμως, ότι ήθελα και θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο πραγματικά να είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό, να σέβεται το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον αλλά να πληροί -και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό- και τις αρχές της βιωσιμότητας για την οποία με τόσο πάθος μάς μίλησε ο David. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι ντόπια υλικά, νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα για το πώς πολιτισμός και βιωσιμότητα πρέπει να είναι δύο έννοιες οι οποίες από εδώ και στο εξής θα ταυτίζονται.

Και πάλι, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους οραματίστηκαν αυτή την πρόταση, σε όσους εργάστηκαν για να την επιλέξουν και τώρα είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από το σχέδιο στην πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Λίνα Μενδώνη: Δημιουργούμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά στο μέλλον


«Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα. Δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό. Είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Δημιουργούμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον.


Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος δύσκολος -ομολογώ- κύκλος για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο εσείς οραματιστήκατε, ενστερνιστήκατε, παρακολουθείτε προσωπικά. Συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση σχεδόν της πρώτης κυβερνητικής σας θητείας. Το βλέμμα μας είναι ήδη στραμμένο στο μέλλον, στην δεύτερη θητεία σας, όπως άλλωστε και οι δυνάμεις μας. Στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας σας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι απολύτως διαφορετικό. Στο χώρο του σημερινού προκηπίου θα υπάρχει κήπος, μία πράσινη πλατεία, αλλά και ένα δεύτερο κτήριο, οργανικά συνδεδεμένο, αλλά όχι ανταγωνιστικό με το υφιστάμενο μνημείο, το οποίο, όπως θα δείτε, αφορά στην πόλη, επικοινωνεί με την πόλη, ενώ συγχρόνως δημιουργεί ένα υψηλής αισθητικής κέλυφος, το οποίο συμμετέχει στην ενιαία έκθεση των πολύτιμων συλλογών, δεκάδων χιλιάδων αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που διαθέτει αυτό το Μουσείο», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.



Έκλεβαν ΙΧ από Αθήνα και τα διέλυαν στη Θεσσαλονίκη

 


Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε σπείρα από την Θεσσαλονίκη που έκλεβε ΙΧ και στη συνέχεια τα διέλυε ή τα πωλούσαν ως «μαϊμούδες» με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων. 

Η αξία των κλεμμένων οχημάτων ξεπερνά τις 390.000 ευρώ!

Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που είχε ως σκοπό την κλοπή αυτοκινήτων και την περαιτέρω διάθεσή τους είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών.

Συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα 3 ημεδαποί ηλικίας 63 (¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης), 53 και 25 ετών (2 άντρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα) και 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη μέλους (35χρονος ημεδαπός), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ΄εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράβαση του Νόμου περί όπλων, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και πλαστογραφία.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την κλοπή οχημάτων με μεγάλη εμπορική ζήτηση από περιοχές της Αττικής, τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη και την περαιτέρω διάθεσή τους είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ένα εκ των μελών αφαιρούσε τα οχήματα από περιοχής της Αττικής και στη συνέχεια ο 63χρονος ¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης μετέβαινε στην Αθήνα είτε κατά μόνας είτε με την 25χρονη κόρη του και αφού τα παραλάμβανε, τα μετέφερε σε μάντρα ανταλλακτικών που διατηρεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η οργάνωση είχε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξοπλισμένο με ειδικά εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων, ενώ δύο εκ των μελών προέβαιναν άμεσα στην αποκοπή διαφόρων μερών όπου αναγράφονταν οι αριθμοί πλαισίου των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας αποτελούσαν η χρήση τεχνολογικών μεθόδων για την παράκαμψη σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων, η χρήση συσκευών παρεμβολής ηλεκτρονικών σημάτων για την παράκαμψη τυχόν συστημάτων γεωεντοπισμού (gps) που διέθεταν τα αφαιρεθέντα οχήματα, η μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με τη λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, όπως τη χρήση δικών τους πινακίδων κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε ίδια μάρκα με αυτή κλεμμένων οχημάτων, η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων δηλωμένων σε ονόματα έτερων ατόμων (¨αχυράνθρωποι¨) τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά διαστήματα και η χρήση κωδικοποιημένης φρασεολογίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών της.

Έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια ερευνών, από οικίες και την κατοχή μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 σπρέι πιπεριού, 1 πυροβόλο όπλο με γεμιστήρα και (49) φυσίγγια πυροβόλου όπλου, 1 μεταλλική απομίμηση – ομοίωμα  όπλου, μικρού μεγέθους με γεμιστήρα, 2 εμφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, με στοιχεία έτερων ατόμων και επικολλημένες φωτογραφίες δύο εκ των συλληφθέντων, 3 σφραγίδες γιατρών, 19  ζευγάρια γυαλιών, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται, το χρηματικό ποσό των 6.215 ευρώ, 1 σημειωματάριο, ιδιόχειρων σημειώσεων περιέχον σημειώσεις με πινακίδες αυτοκινήτων και τοποθεσίες, πλήθος κινητών τηλεφώνων, πλήθος εξειδικευμένων εργαλείων παράκαμψης σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτων, μίζες εκκίνησης αυτοκινήτου, μεταλλικοί αποκωδικοποιητές κωδικού κοπής κλειδαριών αυτοκινήτων, συσκευές δημιουργίας κλωβών αποκλεισμού επικοινωνιών (Jammer), φίσες προγραμματισμού κλειδιών και παράκαμψης συστήματος immobilizer αυτοκινήτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται και 2 αυτοσχέδια τσιγάρα (τσιγαριλίκια) περιέχοντα κάνναβη αναμεμειγμένα με καπνό. Σε κατάστημα εμπορίας ανταλλακτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 67 αποκομμένοι κινητήρες αυτοκινήτων, 1.045 πόρτες αυτοκινήτων, 53 καπό αυτοκινήτων και 55 τεμαχισμένα αυτοκίνητα με αποκομμένο ή παραποιημένο αριθμό πλαισίου, πλήθος εργαλείων, εγκεφάλων αυτοκινήτων, κλειδιών και immobilizer αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 4 αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και 5 αυτοκίνητα προκειμένου να διερευνηθεί το νόμιμο της κυκλοφορίας τους.

Τέλος σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμη ατόμων – ημεδαπών ηλικίας 64 και 35 ετών, οι οποίοι διατηρούν μάντρες ανταλλακτικών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, καθώς παραδόθηκαν σε αυτούς δύο εκ των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

Δείτε το σχετικό video της Αστυνομίας:





Ζωή Κωνσταντοπούλου : Ο Τσίπρας είναι ψεύτης, μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας


 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει ξεφτίλα τον Αλέξη Τσίπρα, και η συνέντευξη της στο Alpha 989 radio είναι μία ακόμα επίθεση στον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας.

Ως ψεύτη χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η πρώην πρόεδρος της βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στο Alpha 989 radio και στη εκπομπή των Τάκη Χατζή και Γιώργου Ευγενίδη με αφορμή τα όσα δήλωσε για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

"Από το 2016 μέχρι σήμερα ήμουν υπερασπίστρια των ανθρώπων που κινδύνευαν με πλειστηριασμό και πρώτης κατοικίας, σταματήσαμε πάρα πολλούς πλειστηριασμούς και τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Κοντονής φέρανε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και δεν σταματόνται. Είναι μια τρομακτική διαδικασία κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και να σταματήσει. Δεν έχει καμία δημοσιότητα, γίνονται πολλές παραβάσεις. Σε αυτή τη διαδικασία καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης και θα εκδικαστεί στις 28 Φλεβάρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η μάχη δεν έχει τελειώσει θα είμαι εκεί όπως και ο πατέρας μου".

"Ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Ο Πινόκιο μπροστά του είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Έφερε νομοθεσία το 2015, το 2017, το 2018 για να επιτρέπει στα funds να κάνουν τη διαδικασία. Τολμά να μιλά σήμερα και να λέει ότι θα καταργήσουμε τους πλειστηριασμούς. Να μην ξεγελαστεί κανείς και τον ψηφίσει και μετά κλαίει. Έχει ξαναπεί ψέμματα. Να μην ξεχάσει ο κόσμος τι έχει συμβεί. Και για τον Μητσοτάκη να μην προσποιείται ότι έχει δεμένα τα χέρια του γιατί είναι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη να τους καταργήσει." 

 Για τη δίκη για το Μάτι  "Πήγα στη δίκη αφού ολοκλήρωσα την κατάθεση μου και τα στοιχεία ότι πρόκειται για κακούργημα. 105 άνθρωποι πέθαναν όπως δεν πεθαίνεις ούτε στον πόλεμο. Οι ευθύνες είναι κακουργηματικές αφορούν την κυβέρνηση την τότε, αφορούν την περιφέρεια, του Δήμους, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία."



Κυνικός και φαιδρός ο Τσίπρας ομολογεί ότι είχε ξεσκίσει τον κόσμο στους πλειστηριασμούς

 


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πρωτοφανής αισχρός και αδίστακτος πολιτικός απατεώνας δεν διστάζει πουθενά και σε τίποτα και καλά κάνει αφού υπάρχουν ακόμα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ανέχονται.

«Οι 25 000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί!», είπε κυνικά και αδίστακτα, ανάμεσα σε άλλα, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha, σε μία συνέντευξη που είχε σκοπό να βελτιώσει το προφίλ του, αλλά εξελίχθηκε σε κανονικό νέο σώου εξευτελισμού.

Την ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών, κουνώντας το δάχτυλο λέγοντας ότι η κυβέρνηση του δεν έκανε ούτε ένα πλειστηριασμό, απαντάει σε ερώτηση λέγοντας ότι έκανε τελικά πλειστηριασμούς αλλά έκανε λίγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ούτε επικοινωνιακό χάρισμα και το χειρότερο δεν έχει ούτε πολιτική αντίληψη, και όποτε εμφανίζεται ξεφτιλίζεται σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας ασύστολα ψέματα, και προκαλώντας με τις κυνικές του ομολογίες.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να στηρίξει όλη του την επιχειρηματολογία για τα πεπραγμένα του στο θέμα των πλειστηριασμών στο νόμο Κατσέλη. Αναφέρθηκε τόσες φορές στο νόμο Κατσέλη που θα έλεγε κανείς ότι τον είχε φέρει στη Βουλή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ως αντιπολίτευση το 2010 δεν τον ψήφισε!

Οι πλειστηριασμού της διετίας 2017-2019 ήταν πάνω από 35.000 και όχι 25.000 που «25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί!» για τον Τσίπρα, ενώ επέδειξε πλήρη άγνοια για τον κίνδυνο να χαθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου εάν σταματήσουν να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί. 

Προσπάθησε να κρύψει και να εξαπατήσει όσους αφελής τον άκουγαν, ότι η λειτουργία των funds και των servicers επετράπη από τη δική του κυβέρνηση, όταν οι προηγούμενες είχαν κρατήσει την άρνησή του, παρά την πίεση της τρόικας.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε για συνέντευξη αδιάβαστος χωρίς να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως θα φέρει κάποιες βελτιώσεις επί του υφιστάμενου πλαισίου, μετά τη φερόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Και όταν αντιλήφθηκε ότι εκτέθηκε επειδή δεν το γνώριζε, προσπάθησε να χρεώσει στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. δήθεν ιδεολογικές εμμονές, στρατηγική υπέρ των funds κ.λπ. με αποτέλεσμα να γίνει μεγαλύτερη ξεφτίλα.