Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Η Κυβέρνηση της Γαλλίας θέτει σε εφαρμογή «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα στα πρότυπα της Ελλάδας

 


Η επιτυχία που σημειώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» στη χώρα μας, μπορεί να αμφισβητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη αντίστοιχης πρωτοβουλίας. Ήδη ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές και ζήτησε να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Ζήτησε συγκεκριμένα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, να διαθέτουν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές. Ανέφερε ότι ήδη οι μικρότερες αλυσίδες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία και το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και οι μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι η γαλλική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο εξάμηνο.


Στο μεταξύ, στη χώρα μας το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διευρυνθεί -όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης- από σήμερα Τετάρτη με 9 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων και θα φτάσει από τις 51 κατηγορίες που είναι τώρα στις 60.

Από την έναρξη της Σαρακοστής θα υπάρξει και το «σαρακοστιανό καλάθι», ενώ από την Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξει και το «πασχαλινό καλάθι».

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου- το 64% των καταναλωτών ψάχνει και αγοράζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ήδη έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο στην καθημερινή αγορά στα σούπερ μάρκετ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου