Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Eurostat: 1 στους 3 Ελληνες αντιμετωπίζει υλικές και κοινωνικές στερήσεις



Μπορεί η οικονομία να πέρασε από την ύφεση σε ανάπτυξη αλλά οι Ελληνες κάθε άλλο παρά ευημερούν.

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat προκαλούν για άλλη μια φορά θλίψη αφού η Ελλάδα κατέχει «περίοπτη» θέση στην κατάταξη με τους Ευρωπαϊους πολίτες που στερούνται τα περισσότερα κοινωνικά υλικά αγαθά.

Ένας στους τρεις Ελληνες ή το 32% το 2016 δεν είχε τη δυνατότητα να απολαύσει βασικά υλικά αλλά και κοινωνικά αγαθά, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Ρουμανία και η Βουλγαρία με τις στερήσεις να αφορούν σχεδόν έναν στους δύο πολίτες.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο,τι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πέντε από τα παρακάτω:

Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
Να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές
Να μην καθυστερούν την πληρωμή υποθηκών, ενοικίων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή δόσεις από αγορά καταναλωτικών προϊόντων
Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα
Να έχουν θέρμανση στο σπίτι
Να διατηρούν αυτοκίνητο ή βαν για προσωπική τους χρήση
Να αντικαταστήσουν έπιπλα στο σπίτι τους αν έχουν φθαρεί
Να ανανεώσουν τα φθαρμένα ρούχα τους
Να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια που ταιριάζουν τέλεια στα πόδια τους
Να ξοδεύουν λίγα χρήματα για τον εαυτό τους κάθε εβδομάδα
Να έχουν τακτικές δραστηριότητες αναψυχής
Να βγαίνουν μια φορά το μήνα με την οικογένεια ή με φίλους για ποτό ή φαγητό
Να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2016  το 16% του πληθυσμού της ΕΕ (75 εκατομμύρια άτομα) υπέστη υλική και κοινωνική στέρηση.

Το 2016, το υψηλότερο ποσοστό υλικών και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και στη Βουλγαρία (48%), ακολουθούμενες από χώρες στις οποίες επλήγη ένα στα τρία άτομα: Ελλάδα (36%) , Ουγγαρία (32%) και Λιθουανία (29%).


Αντίθετα, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα μερίδια υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.


Τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο ευάλωτα/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δευτεροβάθμιας ή χαμηλότερης) εκπαίδευσης.

Ένα στα τέσσερα άτομα (25%) με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στην ΕΕ πάσχει από υλική και κοινωνική στέρηση, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε ένα στα επτά επτά (14%) για τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επιπλέον σε ένα στα 20 (5% ) μεταξύ των ατόμων με ανώτερη (τριτοβάθμια) εκπαίδευση.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Συλλήψεις μετά το ατύχημα με τρένο σε λούνα παρκ του Αιγίου



Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, μετά το ατύχημα με τρενάκι που σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στο Αίγιο και στο οποίο επέβαιναν μια μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν ο 38χρονος χειριστής του τρένου και ο 34χρονος ιδιοκτήτης του παιχνιδιού, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

Όσον αφορά στο περιστατικό, η 39χρονη μητέρα με τα τρία παιδιά της, δύο αγόρια ηλικίας 12 και πέντε ετών αντίστοιχα και ένα κορίτσι ηλικίας 4ετών, επέβαιναν στο τελευταίο βαγόνι, το οποίο εκτροχιάστηκε για άγνωστους ακόμα λόγους.

Αμέσως μετά έφθασαν στην πλατεία πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην συνέχεια η μητέρα διακομίστηκε στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τα τρία παιδιά διακομίστηκαν, για προληπτικούς λόγους, στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο παίδων της Πάτρας. 



Πηγή : in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσιοποίηση φωτογραφιών δύο (2) αλλοδαπών γυναικών που έκλεβαν σε λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) αλλοδαπών γυναικών , οι οποίες συνελήφθησαν στις 20-11-2017 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και κατηγορούνται για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, καθώς κατά την προαναφερόμενη ημερομηνία αφαίρεσαν αντικείμενα (πορτοφόλια) από επιβάτιδες αστικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις:

1) (επ) STANKOVA (ον) MARIYANA του KOLEVA και της CVETANKA, γεν. 1979 στη Βουλγαρία




2) ( επ) YORDANOVA (ον) STANKA του TOMOVA και της IVANKA, γεν.1988 στη Βουλγαρία




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 05-01-2018, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, στο τηλέφωνο 2310-502744. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.


ΕΡΓΑΝΗ: «Οι δραματικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας με νέα αρνητικά ρεκόρ! Ρεκόρ της μερικής απασχόλησης στο 58,04%. Ρεκόρ στο ισοζύγιο απολύσεων που έφτασαν τις 39.221!»



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Τα στοιχεία που δημοσίευσε η “ΕΡΓΑΝΗ” για τον Νοέμβριο αναδεικνύουν ότι οι δραματικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεχίζονται - και αυτόν το μήνα - με νέα αρνητικά ρεκόρ, απολύσεις και τη μερική απασχόληση να διευρύνεται ακόμη περισσότερο, υπερισχύοντας σημαντικά  της πλήρους απασχόλησης που συρρικνώνεται επικίνδυνα. 

I. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για το μήνα Νοέμβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και έφτασαν στο 58,04%. Την ίδια στιγμή, η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται στο 41,96%, επιβεβαιώνοντας ότι ο Νοέμβριος του 2017 είναι ο χειρότερος Νοέμβριος όλων των ετών. 

II. Το 11μηνο του 2017 είναι επίσης το χειρότερο όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,67%, όταν στο αντίστοιχο 11μηνο του 2013 βρίσκονταν στο  46,52%.

III. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς το αρνητικό ρεκόρ -39.221 αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 2011, επιβεβαιώνοντας ότι, αντί το ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης να βελτιώνεται, χειροτερεύει.

Η δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα της αντιφατικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ανακοπή των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης, η υπερφορολόγηση και οι εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού».


Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου με τους πίνακες εδώ.


Τα «θαύματα» του νόμου Κατρούγκαλου: Για επικουρική 170 ευρώ θα πρέπει να εργάζεται κανείς μέχρι τα 72!



Πώς επηρεάζονται και οι κύριες συντάξεις από τη ρήτρα ηλικίας που ορίζει ο νέος μαθηματικός τύπος του νόμο αυτού

Με εργασία και εισφορές μέχρι τα 72 έτη θα «πληρώσουν» όσοι υποβάλουν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 για επικουρική σύνταξη αν θέλουν να δουν ένα ποσό της τάξης των 180 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει ότι το πόσο που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι για το διάστημα εισφορών από το 2015 και μετά καθορίζεται με βάση την ηλικία συνταξιοδότησης και όσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή τόσο θα περιορίζονται οι απώλειες στο μέλλον.

Όσοι έχουν, δε, στόχο να πάρουν ένα ποσό της τάξης των 245 ευρώ θα πρέπει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο να ζουν και να πληρώνουν εισφορές μέχρι τα 80 τους χρόνια.

Ενδεικτικό της «σφαγής» που γίνεται είναι ότι ασφαλισμένος που αποχώρησε το 2014 στα 58 με μισθό 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ παίρνει σήμερα , μετά τις περικοπές 170 ευρώ. Για να πάρει όμως το ίδιο ποσό ένας ασφαλισμένος με το νέο σύστημα θα πρέπει να περιμένει έως τα 67. Όσοι, μάλιστα, έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους τα μισά ή περισσότερα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, για να φτάσουν στο ποσό αυτό, των 170 ευρώ, θα πρέπει να δουλεύουν έως τα 72!

Όπως επισημαίνεται, τέλος, η «βόμβα» στις επικουρικές συμπαρασύρει τα όρια ηλικίας και για τις κύριες συντάξεις καθώς όποιος αποχωρεί στα 60 ή 62 έτη με 35 έως 40 έτη ασφάλισης, θα δει την κύρια σύνταξη του μειωμένη έως και κατά 30% και την επικουρική - όταν εκδοθεί - να είναι ύψους 50, 60 ή 70 ευρώ λόγω της ρήτρας ηλικίας που ορίζει ο νέος μαθηματικός τύπος του ίδιου νόμου.


Πηγή : protothema.gr


Επικίνδυνη δασκάλα απειλεί να τσακίσει τα χέρια σε όποιο παιδί χαλάσει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό



Ένα χειρόγραφο σημείωμα από δασκάλα Β’ τάξης ενός δημοτικού σχολείου δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι και προκαλεί οργή στην κοινή γνώμη.

Τα όσα αναφέρει το σημείωμα προκαλούν μόνο οργή και ντροπή για την δασκάλα και επιβάλλεται η απομάκρυνση της από το σχολείο ώστε να μην έρχεται σε επαφή με παιδιά. 



Το σημείωμα αναρτήθηκε από την δασκάλα σε αίθουσα δημοτικού σχολείου της Αθήνας και απειλεί τα παιδιά ότι : «Όποιο παιδί χαλάσει το στολισμό της τάξης, θα του τσακίσουμε τα χέρια».

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως «υπογράφει» και εξ’ ονόματος των παιδιών! «Τα παιδιά και η δασκάλα του Β1» χρησιμοποιώντας για τις απειλές της και τα παιδιά δημοτικού.

Ο σύλλογος γονέων του συγκεκριμένου σχολείου προτίθεται να θέσει το θέμα και στην ίδια την εκπαιδευτικό, για να πάρει απαντήσεις.

Φυσικά και το σημείωμα δεν έχει γραφτεί από παιδάκι της Β΄Δημοτικού όσο και εάν έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες από την δασκάλα να φαίνεται έτσι.


Για χρέος 1319 ευρώ η Εφορία κατέσχεσε την (μοναδική) κατοικία ανέργου!



Δεν χαρίζεται η ΑΑΔΕ, δεν χαρίζεται η Eφορία, δεν χαρίζεται γενικά το κράτος… 1000 τουλάχιστον κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιών γίνονται κάθε μέρα.

Κάποιες όμως περιπτώσεις είναι κραυγαλέες.Όπως αυτή που συνέβη προ ημερών στο Αγρίνιο.


Η Εφορία του Αγρινίου λοιπόν προέβη σε κατάσχεση της πρώτης και μοναδικής κατοικίας ενός άνδρα για οφειλή 1319 ευρώ και 17 λεπτών! Ενός άνεργου, οικογενειάρχη χωρίς κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Ο άνδρας είδε σοκαρισμένος στην πόρτα του την δικαστική επιμελήτρια να του επιδίδει την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας, να του δεσμεύει ουσιαστικά το διαμέρισμα.


Σημειωτέον, όπως αναφέρει το iefimerida.gr ,πήραν «φωτιά» οι υπολογιστές στην ΑΑΔΕ, εντοπίζοντας και εν συνεχεία κατακεραυνώνοντας με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης όσους χρωστάνε στην εφορία.

Είναι ενδεικτικό ότι, πλέον, οι κατασχέσεις «τρέχουν» με ρυθμό 1.000 την ημέρα, την ώρα που η λίστα των οφειλετών «φουσκώνει».Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι αθροιστικά έως το τέλος Οκτωβρίου αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις, έχουν υποστεί 1.014.295 φορολογούμενοι.

Συνολικά, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν στα τέλη Οκτώβρη 4.170.753, εκ των οποίων 1.718.371 είναι έκθετοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.



Πηγή : agrinionews.gr


Απίστευτη προκλητική δήλωση Βέττα: Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η… υποφορολόγηση


Έναν δικό του όρο που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μιλώντας στη Βουλή.

Eκανε λόγο για «υποφορολόγηση» για να αποδώσει την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών – επαγγελματικών φορέων που υποστηρίζουν πως η πολιτική της κυβέρνησης στη φορολογία έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό», επισήμανε.

«Ομως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους». Ο ίδιος προκειμένου να στηρίξει την άποψή του ανέφερε: «Αν ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πίνακα 3.2 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολείπονται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, θα δούμε ότι οι επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια έναντι πρόβλεψης 3,2 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνολικά σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα» εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

«Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα. Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων», είπε.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Κάθε μέρα οι αντιεξουσιαστές καίνε και καταστρέφουν ψάχνοντας για νεκρό αστυνομικό



Εδώ και μία εβδομάδα οι κακοποιοί κουκουλοφόροι των Εξαρχείων στήνουν πολεμικό σκηνικό έξω από την γιάφκα του Πολυτεχνείου, όπου συλλέγουν τα πολεμοφόδια με την ανοχή της πρυτανείας.

Εχθές το βράδυ και πάλι οι μολότοφ επί δύο ώρες έπεφταν βροχή εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει τραυματισμός.

Οι αναρχικοί έβγαιναν από τους χώρους του Πολυτεχνείου, και εκτόξευαν τις βόμβες μολότοφ μπαίνοντας μετά στην γιάφκα του Πολυτεχνείου για να κρυφτούν όπως γίνεται πάντα.

 Δεν υπήρξαν προσαγωγές ούτε συλλήψεις.


Ντόρα Μπακογιάννη : Απόλυτα ανενεργός ο Αναπτυξιακό Νόμος


Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για τον Αναπτυξιακό Νόμο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Αναπτυξιακός Νόμος του 2016 παραμένει ανενεργός. Η Κυβέρνηση σπατάλησε ενάμιση έτος για να καταθέσει έναν αναπτυξιακό νόμο τον οποίο ψήφισε τελικά τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017 και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένα αίτημα».

Πλήρης Δήλωση

«Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις και για αυτήν ακόμη την αναιμική ανάπτυξη που ανέμενε η Κυβέρνηση αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων συνέβαλαν στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, υπονομεύοντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016 - 2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε “σημαντική μείωση των επενδύσεων”, συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Αναπτυξιακός Νόμος του 2016 παραμένει ανενεργός. Η κυβέρνηση σπατάλησε ενάμιση έτος για να καταθέσει έναν αναπτυξιακό νόμο - ο οποίος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αντιγραφή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού - τον ψήφισε τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017 και προκήρυξε τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων τον Οκτώβριο. Μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένα αίτημα.

Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,67 δις. Και όλα αυτά υλοποιήθηκαν με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από αυτές που ισχύουν σήμερα και θεσπίστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Ο πρωθυπουργός όψιμα έχει αλλάξει τη ρητορική του ως προς την αναγκαιότητα των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει απολύτως τίποτε για να διευκολύνει όσους επενδυτές θέλουν να φέρουν κεφάλαια και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην χώρα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή».  


Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό


Αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ έχει προκαλέσει η ανακοίνωση - βόμβα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, ο πολωνός αξιωματούχος θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εγκαταλειφθούν. 

Την αντίθεσή της στην πρόταση Τουσκ εξέφρασε η Ελλάδα σε μια περίοδο που οι αφίξεις προσφύγων έχουν αυξηθεί στα νησιά, ενώ η εικόνα στους καταυλισμούς μαρτυρά το μέγεθος του προσφυγικού δράματος. 

Η πολιτική των ποσοστώσεων στο προσφυγικό υιοθετήθηκε από την ΕΕ ώστε να καταμερίζεται ισοδύναμα το βάρος της κρίσης. Η Πολωνία, η χώρα του Τουσκ, δεν έχει κρύψει ωστσόσο την υποστήριξή της στην πολιτική των κλειστών συνόρων.

Δεν χτίζουμε μία Ευρώπη - φρούριο

«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό.

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. 

Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο κ.Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. 

«Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

Σθεναρή αντίθεση από Γαλλία-Ιταλία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών-μελών (Sherpa), την Δευτέρα, υπήρξε σθεναρή αντίσταση και έντονες αντιδράσεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι μόνες χώρες που επιθυμούν την κατάργηση ποσοσστώσεων είναι όσες ήδη δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό που υιοθέτησε η Κομισιόν, δηλαδή, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.

Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Σε περίπτωση που εγκριθεί αυτή η πρόταση, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τη «μονιμοποίηση» χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.

Το προσφυγικό θα συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, στο δείπνο των ηγετών. Δεν αναμένεται να υπάρξει, πάντως, αλλαγή στους υφιστάμενους κανόνες.


ΤΑ ΝΕΑ


Ποιοι κρύβονται πίσω από την έκρηξη βόμβας σε πρατήριο καυσίμων στην Ανάβυσσο



Οι καταγγελίες για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη» κι οι αναφορές για τις λαθροχειρίες στα συστήματα εισροών - εκροών.

Οι καταγγελίες τον περασμένο Σεπτέμβριο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος για το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία ΖώνηΙΙ» και της εκτεταμένης ρύπανσης στον Σαρωνικό αλλά και νεώτερες αναφορές για λαθροχειρίες στο σύστημα εισροών - εκροών στις αντλίες καυσίμων, θεωρούνται μία από τις πιθανές αιτίες για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο πρατήριο του 55χρονου Προέδρου -κατέχει αυτή τη θέση εδώ και δέκα χρόνια- της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση, στην Ανάβυσσο, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με αναφορές δύο άτομα πέταξαν μασούρια με δυναμίτη αφού άναψαν το φυτίλι και έσπευσαν να απομακρυνθούν. Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου διέμενε σε κατοικία πάνω από το πρατήριο και ετοιμαζόταν εκείνη την ώρα να κατέβει στο ισόγειο. Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει κυρίως τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με ανακοίνωσή της, μετά την βομβιστική επίθεση, σημειώνει ότι «είναι άγνωστοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης, αλλά γνωστά είναι τα αίτια και τα συμφέροντα που ενοχλούνται από τη δράση της ομοσπονδίας κατά του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της παραβατικότητας». Για να αναφερθεί ωστόσο σε σωρεία απειλών αλλά και παλιότερες βομβιστικές επιθέσεις με τους ίδιους στόχους. Όπως επισημαίνεται «η αντιπαράθεση με τα κυκλώματα αυτά αποτέλεσε αιτία και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις, στο παρελθόν, κατά του κλάδου. 

Συγκεκριμένα, το 2000 όταν και πάλι ήταν οξυμένη αυτή η αντιπαράθεση, η οποία είχε σχετισθεί και με τους περιορισμούς του ωραρίου για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πρατηρίων τις νύχτες, είχαν τοποθετηθεί βόμβες με σοβαρές υλικές ζημίες και σοβαρούς κινδύνους μεγάλης τραγωδίας, στα πρατήρια του τότε προέδρου (Μ. Παρασκευή, 28/4/2000)  στη οδό Σόλωνος, στο κέντρο των Αθηνών, και του Γενικού Γραμματέα της ΟΒΕ (23/7/2000) στον Ασπρόπυργο καθώς και στην είσοδο των γραφείων της ΟΒΕ και της τοπικής Ένωσης Βενζινοπωλών (ΕΒΝΑ) (Μ. Τετάρτη, 25/4/2000) στην οδό Λόντου και Σόλωνος, προκαλώντας μεγάλες ζημίες στο κλιμακοστάσιο και στα γραφεία! Τότε λίγο έλειψε να πάρει φωτιά μια αποθήκη βιβλίων με ανυπολόγιστες καταστροφές. 

Στη δεκαετία του ΄90, επίσης, σημειώθηκε τρομοκρατική εισβολή μπράβων του λαθρεμπορίου στα γραφεία της ΟΒΕ και της ΕΒΝΑ, καταστρέφοντας εκδικητικά, όλο τον εξοπλισμό και τα έπιπλα, τρομοκρατώντας και απειλώντας τους υπαλλήλους».

Για να συμπληρώσουν «πρόκειται για κυκλώματα "λαμογιών" και λαθρεμπόρων από τα οποία είχε δεχτεί παλιότερα σωρεία απειλών για τη στάση του έναντι του λαθρεμπορίου, όπως απειλές δέχτηκαν και άλλα στελέχη του κλάδου, μη εξαιρουμένων και "φιλικών" απειλών να "μη λένε πολλά γιατί μπορεί να τους βρουν σε κανένα χαντάκι"».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες για τις επιθέσεις, το 2000, που περιγράφονται στην ανακοίνωση δεν είχαν αποδώσει οτιδήποτε.

Ακόμη στις 20 Απριλίου 2010 μιλώντας στα «Νέα» ο κ. Κιούσης είχε αναφέρει ότι «υπάρχει κλοπή του καταναλωτή που γίνεται ως εξής: ένας παράνομος ηλεκτρονικός μηχανισμός - κόστους γύρω στα 5.000 ευρώ προσαρμόζεται στην αντλία και αλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσίμου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τιμολογείται τελικά ο οδηγός. Αν για παράδειγμα ο μηχανισμός αυτός έχει ρυθμιστεί να κλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, τότε ο οδηγός που θα παραγγείλει 20 λίτρα βενζίνης, θα πάρει τελικά 19 λίτρα. Αν είναι ρυθμισμένος στο 10%, τότε η κλοπή θα αφορά 2 λίτρα, κ. ο. κ. Το φαινόμενο των ελλειμματικών παραδόσεων παρατηρείται κυρίως σε πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς (πχ. με αποκλίσεις της τάξης του 20%)».

Μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη» η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «Εμείς καταγγέλλουμε το λαθρεμπόριο, η Πολιτεία υπόσχεται διαρκώς ότι θα λάβει μέτρα και στο μεταξύ τα λαθραία καύσιμα εξακολουθούν να κάνουν «κρουαζιέρα» στον Αργοσαρωνικό!

Είναι πασίγνωστο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων, ιδίως πετρελαίου, έχει την πηγή του στο ατελώνιστο πετρέλαιο ναυτιλίας». Και τότε συμπλήρωνε ότι «είναι άξιο απορίας, πώς με την νομοθέτηση της εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων έγινε δυνατό αυτά να εγκατασταθούν το 2012 - 2013 σε 6.500 πρατήρια, ενώ από τότε «αδυνατούν» να εγκατασταθούν στα άλλα επίπεδα, σε 4 διυλιστήρια, σε 20 εταιρείες χονδρικής, σε μερικές εκατοντάδες μεγάλα βυτιοφόρα και σε πλωτές δεξαμενές μεταφοράς ατελώνιστου καυσίμων (σλέπια) για πλοία».

Αναφέρεται, τέλος, ότι η ΟΒΕ είχε προχωρήσει προσφάτως και σε καταγγελίες για παρεμβάσεις και «κλειδώματα» σε συστήματα εισροών κι εκροών - ορισμένα τουρκικής κατασκευής - που έχουν τοποθετηθεί σε σημαντικό ποσοστό πρατηρίων καυσίμων.


Λαμπρόπουλος Βασίλης 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Σύλληψη αλλοδαπού που έσπασε ΑΤΜ μπροστά στην κάμερα



Σύλληψη αλλοδαπού είχαμε λίγο μετά τις 20:30  στην Κεντρική Πλατεία της Νέα Κίου.

Ο αλλοδαπός ουρλιάζοντας σε κατάσταση αμόκ, βρίζοντας την Ελλάδα και υμνώντας την χώρα του έσπασε με πέτρα το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Κεντρική Πλατεία Κατριλιώτη της Νέας Κίου.

Όταν συνειδητοποίησαν οι περαστικοί τι συνέβαινε, κάλεσαν την Αστυνομία και μετά από λίγα λεπτά ο αλλοδαπός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους.



argonafplia.gr



Έκρηξη ληξιπρόθεσμων και 1.000 κατασχέσεις την ημέρα



Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί κατασχέσεις, οι οποίες πλέον διενεργούνται με ρυθμό περίπου 1.000 κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο αριθμός  των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφθασε τον Οκτώβριο τα 1.014.295, άτομα, αριθμός ηυξημένος κατά 22.903 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Προκύπτει έτσι ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έφθασε στα τέλη Οκτωβρίου τα 4.170.753 άτομα (μείωση κατά 96.655), εκ των οποίων 1.718.371 είναι εκτεθειμένοι σε μελλοντικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων).

Ο εκρηκτικός ρυθμός των κατασχέσεων «πιστοποιείται» και από τα σχετικά έσοδα του προϋπολογισμού:  Ετσι, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει το α' 10μηνο του έτους συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές  και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από σωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών. Σύνολο εισπράξεων 4 δισεκατομμύρια από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, στα τέλη Οκτωβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και έχουν πλέον ανέλθει σε 10,4 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. τον Σεπτέμβριο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχει σχεδόν αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των παλαιών οφειλών ύψους 89,3  δισ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνεχίζουν ανήθικα να "κτυπουν" την σύζυγο του Μητσοτάκη για να αποπροσανατολήσουν



Η ανηθικότητα αυτής της κυβέρνησης είναι γνωστή και αυτό που συμβαίνει με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είναι ένα βρώμικο παιχνίδι που μόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσαν να παίξουν.

Ο προυπολογισμός, το σκάνδαλο Καμμένου για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας που αγγίζει και τον Αλέξη Τσίπρα, οι κατασχέσεις, το νέο επικαιροποιημένο μνημόνια με νέα μέτρα, η υπερφορολόγηση, έχουν κολλήσει την κυβέρνηση στον τοίχο και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι για να ξεφύγουν μια γυναίκα.

Την βρώμικη δουλειά χωρίς ηθική και ντροπή ορίστηκε να την κάνει ποια άλλη, η Τασία Χριστουδουλοπούλου η οποία και καλά ανακινεί το ζήτημα, επιχειρώντας επικοινωνιακά να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. 

Με επιστολή της η κυρία Τασία προς την κυρία Γκραμπόφσκι ζητά συμπληρωματικά στοιχεία, την ώρα που πηγές της Βουλής τόνιζαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του ορκωτού λογιστή στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της επιτροπής πόθεν έσχες προγραμματίζει συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να συζητηθεί το πόθεν έσχες της κυρίας Γκραμπόφσκι, δηλαδή την ημέρα που ψηφίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο της επιτροπής πόθεν έσχες Τασία Χριστοδουλοπούλου για παραβίαση του απορρήτου και επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. ο κ. Τσιάρας είπε πώς η Χριστοδουλοπούλου έστειλε «την επιστολή χωρίς να ενημερώσει κανένα και ζητά στοιχεία για μια υπόθεση που ομόφωνα έχουμε συμφωνήσει ότι έχει κλείσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Λόγω της οσμής σκανδάλων στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, των προαπαιτούμενων κ.α. Το να επιχειρούν να επαναφέρουν υποθέσεις που ομόφωνα έχουν λήξει αποτελεί προσπάθεια απόδρασης»,  και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σοβαρή λειτουργία της επιτροπής. 

Και υπενθύμισε πολύ σωστά , ότι με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να ξανανοίξουν οι υποθέσεις των κ. Τσίπρα, Σταθάκη και Φλαμπουράρη.


Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι: Οι Τούρκοι προκαλούν από παντού


Δεν περνάει ημέρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την 48ωρη παραμονή του στην Ελλάδα και δεν εγείρεται κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό όπως το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και ζήτημα «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου»

Στον απόηχο της επίσκεψής του Τούρκου προέδρου, η Ελλάδα βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ατζέντα, καθώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ανεβάζει επικίνδυνα τους εθνικιστικούς τόνους. Είτε οι προκλήσεις προέρχονται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, είτε από την τουρκική αντιπολίτευση, δεν περνάει ημέρα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την 48ωρη παραμονή του στην Ελλάδα, να μην εγείρεται κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό όπως το «ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης», «οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ακόμα και ζήτημα «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου». 

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) -και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε τον Ερντογάν επειδή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν ήταν όσο αυστηρός θα έπρεπε. «Δεν έθεσε επίσημα θέμα των… 18 νησιών του Αιγαίου που κατέχει παράνομα η Ελλάδα!» «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου. «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι "στο πόδι" συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Τη «σκυτάλη» πήρε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ που δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική βουλή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Έλληνες λένε ότι τα εδάφη αυτά δεν ανήκουν στους Τούρκους και οι Τούρκοι το αντίστροφο. «Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο» είπε ο ίδιος, που παράλληλα ισχυρίστηκε ότι τα νησιά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη «με την τεχνολογία εκείνης της εποχής» και πως δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία για αυτά. «Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επαναφέρει το Κυπριακό, ζητώντας να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται». 

Την ίδια στιγμή, τουρκική ακταιωρός, όχι μόνο έκανε βόλτες στο Αιγαίο αλλά έφτασε- για πρώτη φορά- μια «ανάσα» από το φυλάκιο στην Καλόλιμνο, με έναν ψαρά να καταγράφει το περιστατικό.

Χθες, γύρω στη μια το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός πέρασε ανάμεσα σε Έλληνες ψαράδες, μόλις 150 μέτρα από τις ακτές. «Ένα μίλι μέσα στα ελληνικά νερά. Μέσα στα ελληνικά νησιά πλέον», ακούγεται να εκφράζει ένας εκ των ψαράδων. «Είναι ένα αλιευτικό κομμάτι δικό μας και μια μεγάλη ακταιωρός τουρκική και δύο πιο μικρές τουρκικές ακταιωροί και σε κάποια στιγμή βλέπουμε τη μία με το που φτάνουμε εμείς εκεί στην Καλόλιμνο και έχουμε σταματήσει για να ψαρέψουμε και βάζει φουλ τις μηχανές και πλώρη προς εμάς». Να σημειωθεί ότι για κλιμάκωση των προκλήσεων κάνουν λόγο οι Έλληνες ψαράδες, με το ΥΕΝ να μιλά για «μικρής έντασης» περιστατικό.


Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr