Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Τους καθαρίζει έναν έναν ο δικτάτορας Πούτιν μυστήριο ο θάνατος αρχισυντάκτη της Komosomolskaya Pravda

 


Είναι ξεκάθαρο ότι ο δικτάτορας Πούτιν είναι στριμωγμένος, χάνει τον πόλεμο είναι όλοι εναντίον του, έχει κάνει εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσει, έχει φτάσει τις οικονομίες χωρών της Ευρώπης στο αμήν, και όποιος αντιδρά εναντίον του τον τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Εκτός από ολιγάρχες που τον στήριζαν και ξαφνικά όλοι με περίεργο τρόπο χάνουν την ζωή τους, ήρθε και η σειρά των δημοσιογράφων και των εκδοτών που ποιος ξέρει τι του είπαν και ήρθε η ώρα τους.

Νέες θεωρίες συνωμοσίας έχει πυροδοτήσει στη Ρωσία ο ξαφνικός θάνατος από «εγκεφαλικό»;;;;; Του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Komosomolskaya Pravda κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού.

Κατά πληροφορίες ο Βλαντιμίρ Σουνγκόρκιν παρουσίαζε σημάδια «ασφυξίας» όταν εντοπίστηκε νεκρός την Τετάρτη, και ο θάνατος του θα μπεί και αυτός στους δεκάδες ανεξιχνίαστους.

Ο 68χρονος δημοσιογράφος ταξίδευε για την πόλη Καμπαρόφσκ με συναδέλφους του από την εφημερίδα όταν έχασε τις αισθήσεις του. Οι τελευταίες λέξεις του Σουνγκόρκιν πριν να καταρρεύσι φέρεται να είπε «πάμε να βρούμε ένα όμορφο μέρος για φαγητό».

Σύμφωνα με τον συνάδελφό του Λεονίντ Ζαχάροφ, τρία λεπτά μετά τη λιποθυμία του ο Σουνγκόρκιν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα δύσπνοιας και γι' αυτό τον έβγαλαν σε ανοιχτό χώρο για να πάρει αέρα.

Όπως είπε, όμως, κανείς δεν μπόρεσε τελικά να τον σώσει με τον γιατρό που εξέτασε τη σορό του να ανακοινώνει ότι ο θάνατος προήλθε από εγκεφαλικό, γιατί έτσι έπρεπε να φανεί.

Ο θάνατος του δημοσιογράφου είναι ο τελευταίος μιας σειράς θανάτων συμμάχων του Πούτιν που άφησαν την τελευταία τους πνοή υπό μυστηριώδεις συνθήκες, γιατί άρχισαν μάλλον να αμφισβητούν ανοικτά τον δικτάτορα.

Τελευταίος στην τραγική αυτή λίστα ο 39χρονος Ιβάν Πετσόριν ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού έπεσε από πλοίο στο Βλαδιβοστόκ.



HumanRights360: Εσφαλμένα θεωρήσαμε ότι ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες

 



Μόλις άρχισε η εισαγγελική έρευνα αμέσως κάποιοι βρήκανε ότι είχανε σφάλει!! Τυχαίο; Δεν νομίζω 

Την σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ εκτός και εντός Ελλάδας, δείχνει η ομολογία της ΜΚΟ «HumanRights360», ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν τελικά Ελληνική. Ομολογία που έγινε για να αποφύγει ποινικές ευθύνες μετά την έρευνα που διατάχθηκε απο την εισαγγελία.

Αυτό ξεφτιλίζει για την ανθελληνική του στάση τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα που έπαιξε εν γνώση του το παιχνίδι της Τουρκίας και του Ερντογάν, σε βάρος της χώρας μας.

Για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι «η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών».

Σκοπός και μέλημα της, συνεχίζει, «είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων ο κ. Φαρμάκης διευκρινίζει ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».



Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ασπίδα οι σύμμαχοί μας και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων

 



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της έκθεσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ασπίδα οι σύμμαχοί μας και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων - Αιώνες θα διαρκέσει η συνθήκη της Λωζάνης.

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρία Πρόεδρε του Μουσείου Μπενάκη,

Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

Κυρίες και κύριοι,

Τέτοιες ώρες, πριν από εκατό χρόνια, στα παράλια της Μικράς Ασίας γραφόταν η αιματηρή τελική πράξη του «Οράματος της Ιωνίας». Η Σμύρνη είχε παραδοθεί, πια, στις φλόγες και οι Χριστιανοί κάτοικοί της σφαγιάζονταν. Ενώ, όσοι κατόρθωναν να γλυτώσουν από την μανία των Τούρκων, ακολουθούσαν τον ελληνικό στρατό προς τη χερσόνησο της Ερυθραίας, προσπαθώντας να περάσουν στα νησιά μας και από εκεί στη σωτηρία. Των ζωών τους μόνο. Γιατί οι περιουσίες τους είχαν ήδη χαθεί…


Λίγο αργότερα, στη Λωζάννη, μετά το αίμα θα γραφόταν και με μελάνι το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές πήραν, τότε, τον δρόμο της μεγάλης Εξόδου. Αλλά και την απόφαση να ριζώσουν ξανά, σε καινούργιες εστίες στην μητέρα-πατρίδα.


Ταξίδεψαν, κουβαλώντας ελάχιστα υπάρχοντα και λιγοστά πολύτιμα κειμήλια. Αυτά που βρίσκουν, σήμερα, τη θέση τους στη μοναδική έκθεση που συνδιοργανώνουν δύο μεγάλες κιβωτοί της μνήμης του ιωνικού ελληνισμού: το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τη γενναία συμβολή άλλων 88 φορέων. Δύο ιδρύματα, που με κόπο και μεράκι κρατούν ζωντανή επί δεκαετίες την κληρονομιά των Ελλήνων των χαμένων πατρίδων. Και γι΄αυτό αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.


Ο ξεριζωμός ήταν το βαρύ τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο της εθνικής ζωής: «Διά της υπογραφής της Συμβάσεως παρέχονται εις τους ατυχείς πρόσφυγας τα μέσα να αρχίσουν νέον βίον. Υπό όρους καλύτερους των οποίων ουδείς ηδύνατο να ελπίζη μετά την εν Μικρασία καταστροφήν», έγραφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Έδινε, έτσι, το σύνθημα της εθνικής ανάτασης που θα ακολουθούσε.


Και οι πρόσφυγες τον δικαίωσαν πολύ πιο γρήγορα και πολύ περισσότερο από όσο κι ο ίδιος φανταζόταν. Γιατί αν η Μικρασιατική Καταστροφή συνιστά το μεγαλύτερο, ίσως, τραύμα του πρόσφατου παρελθόντος μας, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό αποτελεί μάλλον το κορυφαίο ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού κράτους.


Με μία χώρα κατάκοπη και καταχρεωμένη ύστερα από 10 χρόνια μαχών, εσωτερικά ασταθή και με ελάχιστους πόρους, να πετυχαίνει ένα αληθινό θαύμα: να μετατρέψει τον θρήνο της τραγωδίας σε πνοή δημιουργίας. Να ανιχνεύσει τα λάθη της και τις άστοχες επιλογές της. Για να σηκωθεί και πάλι στα πόδια της και να ακολουθήσει την ιστορική της τροχιά που μεταμορφώνει πάντα τις καταστροφές σε θριάμβους. Με μοχλό τη δύναμη και το πείσμα των προσφύγων, που συνέβαλαν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό του τόπου.


Έγραψε ο μεγάλος Μικρασιάτης Ηλίας Βενέζης, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τη θηριωδία, αλλά και την αναδημιουργία: «Ο ελληνισμός της Ανατολής ορθοπόδησε δουλεύοντας τη πικρή γη. Ξεχερσώνοντας αγριόβουνα, αποξεραίνοντας βαλτότοπους, εισχωρώντας μες στον κορμό της ζωής της χώρας. Στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στο εμπόριο, στις Τέχνες, στα Γράμματα. Παντού, προχωρώντας στις πρώτες θέσεις. Αλλοιώνοντας τον ρυθμό της εργασίας και της παραγωγής και κινώντας την άμιλλα. Βάζοντας νέο πνεύμα, ξυπνό, στις συναλλαγές και στις σχέσεις των ανθρώπων».


Κυρίες και κύριοι,


Όλα τα παραπάνω, η καταστροφή και η αναγέννηση, εικονοποιούνται στις διπλανές αίθουσες και στα εκθέματά τους. Θα πρότεινα να τις επισκεφτούμε όχι μόνον ως άσκηση μνήμης, όσο ως κίνητρο εθνικής αυτογνωσίας. Γιατί ασφαλώς η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε διδάσκει από μόνη της. Βοηθά, όμως, στην αναζήτηση του συλλογικού μας εαυτού. Ορίζει, σε μεγάλο βαθμό, το περιβάλλον όπου κινούμαστε οι σύγχρονοι. Και ενίοτε καθοδηγεί συνετά σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.


Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο.


Γιατί η πραγματική αναμέτρηση μιας χώρας είναι με το παρελθόν και το μέλλον της. Μπορεί τον Σεπτέμβριο του ‘22 ο Ελληνισμός να έχασε μία απ’ τις πιο δημιουργικές του εστίες. Αμέσως μετά όμως η χώρα έμαθε να κερδίζει τη μάχη της ευημερίας της: ενδυνάμωσε την εθνική της ομοιογένεια, αποφεύγοντας τα «φαντάσματα» άλλων βαλκανικών χωρών. Ξαναπολέμησε. Αλλά με τη νικηφόρα πλευρά της Ιστορίας. Άκμασε με την μεταπολεμική ανάπτυξη. Και έκανε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων.


Για να αποτελεί, σήμερα, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πρωταγωνιστώντας μεταξύ τους. Σε μία διαδρομή όχι χωρίς λάθη, καθώς ο Εθνικός Διχασμός, που προϋπήρχε της μικρασιατικής περιπέτειας, υποτροπίασε με άλλες μορφές. Ζήσαμε, έτσι, έναν Εμφύλιο Πόλεμο και μία επτάχρονη Δικτατορία. Ενώ τον είδαμε να αναβιώνει και πριν από λίγα μόλις χρόνια με τη μορφή της δημαγωγίας, και πάλι απέναντι σε μία οικονομική κρίση που απαιτούσε εθνική συσπείρωση.


Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Οι επιλογές των Ελλήνων δείχνουν ότι τα ίχνη της εμπειρίας γίνονται γι’ αυτούς οδηγοί μιας καλύτερης πορείας. Πως την κάθε μεγάλη υποχώρηση μπορεί να τη διαδέχεται μια μεγαλύτερη εθνική επιτυχία. Και ότι, σήμερα, η «Μεγάλη Ιδέα» δεν συνδέεται με γεωγραφικές κτήσεις. Αλλά με την Μεγάλη Ελλάδα. Την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας. Αυτή που δεν λησμονεί επειδή, ακριβώς, θέλει να προχωρεί!


Κλείνω όπως λιτά κλείνει και ο Ηλίας Βενέζης το κείμενό του για το Μικρασιατικό δράμα: «Ύστερα από τόσο πάθος που ζήσαμε, κρατούμε σκεπή και παραστάτη μας ένα όραμα για τον άνθρωπο, καθαρά ελληνικό: μιαν αίσθηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, που είναι ταυτόσημα με την αρετή». Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να δανειστώ και τον τίτλο του βιβλίου όπου δημοσιεύτηκε, καθώς ταιριάζει απόλυτα με την αποψινή έκθεση: «Μικρασία, χαίρε».


Σας ευχαριστώ.



Πιτσιόρλας: Μετά από 15 ημέρες με ψέματα, παραδέχθηκαν άμεση παρακολούθησή μου

 



Σοκαρισμένος δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από όσα παραδέχθηκε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης για άμεση παρακολούθησή του από την ΕΥΠ την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι μετά από 15 ημέρες με ψέματα, την Τετάρτη υπήρξε παραδοχή της άμεσης παρακολούθησής του.

Αυτό που σόκαρε περισσότερο τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε και είχε δώσει την εντολή να συνεχιστεί η παράνομη και όχι νόμιμη παρακολούθηση του.



«Σοκαρίστηκα και προσφεύγω στη Δικαιοσύνη για την παρακολούθησή μου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά μετά από 15 μέρες που λέγονταν άλλα, έγινε παραδοχή ότι υπήρξε άμεση παρακολούθηση. Απευθείας και μόνο σε μένα, ενώ λεγόταν ότι ‘το βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να παρακολουθούνται ο Σαγιάς και Πιτσιόρλας, τον ένα τον κάναμε γραμματέα της κυβέρνησης τον άλλο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και συνεχίσαμε την παρακολούθηση’» είπε χαρακτηριστικά ο Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ.

«Δεν έχει καμία λογική αυτό. Και μετά κατέρρευσε και η έμμεση παρακολούθηση. Επί 15 μέρες λέγονταν δύο ψέματα, είχαν κατατεθεί και σε αρμόδιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όχι μόνο διαρρέονταν. Χθες έγινε παραδοχή ότι υπήρξε άμεση παρακολούθηση. Υπήρξε και μια δικαιολογία: ότι εγώ ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, διαπραγματευόμουν την πώληση, νησιών, εκτάσεων κλπ και ότι ήμουν διαχειριστής εταιρείας συριακών συμφερόντων στην αρχή, αραβικών μετά… Στο ΤΑΙΠΕΔ πήγα το Μάρτιο του 2015. Μετά τις εκλογές και αφότου έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για δύο υποθέσεις, Οξυά – Ζάκυνθο, οι οποίες είχαν λήξει ένα – δυο χρόνια πριν. Δηλαδή η Οξυά πουλήθηκε το ’13, άλλη κυβέρνηση, η Ζάκυνθος το ’14, άλλη κυβέρνηση» συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Εξήγησε, επίσης, ότι «για τέτοιου είδους αγοραπωλησίες, γιατί αυτά είναι ευαίσθητα θέματα, απαιτείται άδεια ή από το Άμυνας ή από το ΥΠΕΞ μετά από εισήγηση της ΕΥΠ. Εγώ ως πρόεδρος δεν ασχολήθηκα με καμία αγοραπωλησία, αλλά με άλλα σοβαρά θέματα αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ».

Κατηγόρησε, μάλιστα, για ψέματα τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη λέγοντας ότι «ήταν αδύνατο να διαπραγματευτώ πώληση που είχε ολοκληρωθεί 1 με 2 χρόνια πριν. Αν εγώ ήμουν διαχειριστής κάποιας εταιρείας, μπορεί να ελεγχθεί, είναι πάρα πολύ εύκολο».

Όπως υποστήριξε ο Στέργιος Πιτσιόρλας «την ημέρα που πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ παραιτήθηκα από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ήταν αλλού. Την περίοδο του ’14 γνώρισα τα στελέχη αυτής της εταιρείας της Primana, δραστηριοποιούνταν την Ελλάδα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και έκανε διάφορες επενδύσεις. Είχα φιλική σχέση μαζί τους αλλά αυτή την περίοδο αυτοί οι άνθρωποι είχαν επαφές με όλη την ελληνική αγορά και προσπάθησα να τους βοηθήσω πριν γίνω πρόεδρος…»

«Θέλω να πιστεύω ότι επειδή όλα τα στοιχεία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, θέλω να πιστεύω ότι κι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ότι δεν υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Δεν θέλω να το πιστέψω, και δεν το πιστεύω, ότι υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Θα περιμένω τις επίσημες τοποθετήσεις. Ίσως το βλέπω λίγο ρομαντικά» κατέληξε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.



Μετά τους Τούρκους, ο Λευκορώσος δικτάτορας ειρωνεύεται του Ευρωπαίους

 


Μετά τον προκλητικό Τσαβούσογλου που ειρωνεύτηκε την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση: "Οι ευρωπαίοι θα κρυώσουν, ο Θεός να τους βοηθήσει", ήρθε η ώρα και του Λευκορώσου δικτάτορα Λουκασένκο να ειρωνευτεί.

Ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο ειρωνεύεται την Ευρώπη για τον κρύο χειμώνα που έρχεται.

Ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίζεται στο βίντεο να ειρωνεύεται τους Ευρωπαίους και να κόβει ξύλα για την Ευρώπη, για να τη βοηθήσει «να μην πεθάνει από το κρύο» φέτος τον χειμώνα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο γελοίος δικτάτορας Λουκασένκο εμφανίζεται να κρατάει ένα τσεκούρι, μπροστά σε μια στοίβα φρεσκοκομμένα ξύλα. «Δεν θα τους αφήσουμε να πεθάνουν από το κρύο στην Ευρώπη. Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ίσως να μας βοηθήσουν κι αυτοί κάποια μέρα» ακούγεται να λέει ο πρόεδρος, προτού να σχίσει ένα μεγάλο κούτσουρο με το τσεκούρι του.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τη δύσκολη αυτήν τη στιγμή. Έλατα ή σημύδες, το σημαντικό είναι να ζεσταθούν», συνεχίζει ο Λουκασένκο.

Αυτό το βίντεο του Λευκορώσου προέδρου τραβήχτηκε σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τον χειμώνα. Παράλληλα, οι σχέσεις τους με το Μινσκ είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Η Λευκορωσία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έθεσε το έδαφός της στη διάθεση της Μόσχας για να εξαπολύσει την επίθεσή της στο Κίεβο.



Η μειοψηφία από ακροαριστερούς και αριστερούς αντιδρά στην ασφάλεια των πανεπιστήμιων

 



Είναι προκλητικό, ανεύθυνο αυτό που κάνει η μειοψηφία φοιτητών που αποτελείται από ακροαριστερούς και αριστερούς, έχοντας δίπλα τους αντιεξουσιαστές, αντιδράσεις που σίγουρα εξυπηρετούν μόνο αντιεξουσιαστές για να τρομοκρατούν φοιτητές να σπάνε και να καταστρέφουν, κακοποιούς για να πουλάνε ναρκωτικά, να κρύβουν όπλα, να διαπράττουν εγκλήματα κατά των φοιτητών και όχι μόνο, και αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους χώρους των πανεπιστήμιων για να κοιμούνται και να κρύβουν λαθραία.

Αυτό δεν θα περάσει κανένας δεν επιτρέπει πλέον τα πανεπιστήμια να γίνουν έρμαια κάθε είδους εξωπανεπιστημιακών κακοποιών στοιχείων.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκίνησε την Τετάρτη περιπολίες και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη περιπολία πραγματοποιήθηκε στις 21.30 της Τετάρτης, αποτελούμενη από έξι άτομα, με την εφαρμογή του σχεδίου να περιλαμβάνει καθημερινή παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Περιμετρικά υπάρχουν δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης.

Εντός του campus παρέμειναν σε απόσταση οι διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ η πρώτη ομάδα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ξεκίνησε περιπολία έξω από το κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Ομάδα της μειοψηφίας από ακροαριστερούς και αριστερούς φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στις 23.00 στην πρυτανεία και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία μέχρι την Καμάρα. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μετά την εγκατάστασή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο Πανεπιστήμιο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ η πρώτη περιπολία της πανεπιστημιακής αστυνομίας ολοκληρώθηκε και αποχώρησαν.

Τα μέλη φοιτητικών συλλογών φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας έξω από το κτίριο Διοίκησης, πριν αποχωρήσουν.

Η περιπολία της ομάδας των ΟΠΠΙ θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, ενώ σταδιακά θα αυξάνονται τα κλιμάκια που θα περιφρουρούν τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές καλούν σε έκτακτη κινητοποίηση στις 6 το πρωί της Πέμπτης, για να παραμείνουν τα πανεπιστήμια γιάφκες κάθε είδους κακοποιων και αντιεξουσιαστών.



Πρεμιέρα στο πρόγραμμα επιδότησης νέων επαγγελματιών με επιχορήγηση €14.800

 



Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής: 

1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη

3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη 

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr 

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020». 



Σε λειτουργία η πλατφόρμα για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων

 



Σε λειτουργία τίθεται χθες, 12 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» http://hlektra.gov.gr/, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Το «ΗΛΕΚΤΡΑ», με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου, τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β.

Παράλληλα θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του Δημοσίου Τομέα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα συνολικά κεφάλαια μέσα και από την αναμενόμενη για την υλοποίηση του προγράμματος μόχλευση θα ανέλθουν στα 920 εκατ. ευρώ.

Στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν:

Τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης.

Τα κτίρια των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα κτίρια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ανάλογα με τις παρακάτω κατηγορίες χρήσεων:

Κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία.

Κτίρια Εκπαίδευσης, όπως σχολεία και Πανεπιστήμια.

Κτίρια Γραφείων, όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια.

Κτίρια για Λοιπές Χρήσεις, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Με την πλήρη υλοποίηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι:

Η συνολική εκτιμώμενη μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος θα ανέλθει στις 600 GWh.

Η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι στους 364.000 τόνους Co2eq.




Από εχθές Τετάρτη ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του Covid

 



Η χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 BA1 και από χθες άνοιξε η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με αναμνηστική δόση με τα εμβόλια αυτά.

Προτεραιότητα εμβολιασμού με τα νέα εμβόλια έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και συγκεκριμένα:  Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.  Άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες  αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρόνιων νοσημάτων.  Επαγγελματίες υγείας. Άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν από εχθές Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Από εδώ και στο εξής οι δύο πρώτες δόσεις θα γίνονται  με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.




Οι δυο αρχές του δημοσιονομικού μας σχεδιασμού

 



Όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, και της σοβαρότητας που έχει η δημοσιονομική μας πολιτική. Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές:

Η πρώτη είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα, με βάση τις άμεσες ανάγκες και αποφεύγουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που έχουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και μπορούν να ανατραπούν από τις εξελίξεις. Διότι, δεν ξέρεις σ’ αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας εάν μία υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Θυμίζουμε ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Χθες, ήταν στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής.

Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία.




Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ


 

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στη ΔΕΘ, μία νέα δέσμη μόνιμων και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.


Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο. Από αυτά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.

Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στην γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2022. Διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2023, και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ένα πολύ μεγάλο ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα πάει -δυστυχώς αυτή είναι η πρόβλεψη- για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022.

Από τα υπόλοιπα ποσά:

500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας,

300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης,

140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ»,

149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει. Όπως παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019 (που ήταν με τα σημερινά δεδομένα στο 180,7% του ΑΕΠ). Αυτό θα συμβεί, κυρίως, λόγω της πάρα πολύ υψηλής ανάπτυξης. Το ονομαστικό ΑΕΠ, φέτος, υπολογίζουμε ότι, αντί για 197 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν 4-5 μήνες, θα πάει τελικά, στα 205 δισ. ευρώ.




Ξεκάθαρα μηνύματα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron

 



Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron στη συνάντηση που είχαν χθες  στο Μέγαρο των Ηλυσίων έθεσαν στο επίκεντρο τον κοινό βηματισμό Ελλάδας-Γαλλίας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κατά τον οποίο οι ρωσικοί εκβιασμοί με όπλο την ενέργεια θα δοκιμάσουν την ενότητα της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ιδίως μάλιστα τον συντονισμό τους ενόψει των ευρωπαϊκών συναντήσεων και αποφάσεων του επόμενου διαστήματος (Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου και τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου) με αιχμή την ενεργειακή ακρίβεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που θα απαντά στο πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Πολύ σαφή ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, προς την Τουρκία:

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ανάμεσα στ’ άλλα ότι δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων που επαναλαμβάνονται με απαράδεκτο τρόπο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας, θέλω από αυτό το βήμα να εκφράσω εκ νέου -όπως έκανε και η Υπουργός Εξωτερικών μας- την απόλυτη στήριξή μας στην Ελλάδα με τρόπο σαφή και απόλυτο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική  προκλητικότητα τόνισε: 

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει, συνεπώς, ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας.




Ξεκινούν άμεσα 5 + 2 προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την ενίσχυση της απασχόλησης


 

Επτά προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για ενίσχυση της απασχόλησης, με συνολικό προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους, θα «τρέξουν» έως το Δεκέμβριο. Πέντε από αυτά ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα:


Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η πλατφόρμα  υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα, αυτό άνοιξε. Βασικός στόχος είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση μέσω επιδότησης με 14.800 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες  και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.  Προβλέπεται η χρηματοδότηση με 14.800 ευρώ για την καθεμία 3.000 νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Η διάρκεια του είναι 7 μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ για το διάστημα αυτό ο νόμιμος κατώτατος μισθός, η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που αντιστοιχεί σε αυτόν καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους. Αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές  υψηλής ανεργίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ έως και 80%.

Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους.

Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα (άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους,  μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών,  άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών,  άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά). Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση για 12 μήνες με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.

Ο δεύτερος κύκλος θα ωφελήσει 3.000 άνεργα άτομα (Άτομα με αναπηρία, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες, νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο,  διεμφυλικά πρόσωπα, ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας). Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για κάθε άτομο για 24 μήνες, με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών.  Η διάρκεια το προγράμματος είναι 15 μήνες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.   Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων - επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών). Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση που ανέρχεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για να προσλάβουν και να απασχολήσουν για 6 μήνες τους ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήψη της επιχορήγησης.




Αυτά που γνωρίζουμε για τις εκλογές

 



Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι έχουμε μπροστά μας έναν εκλογικό κύκλο, δύο αναμετρήσεων, οι οποίες είναι εξίσου κρίσιμες. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές.

Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, που δεν μπορεί να δώσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να δώσει ένα καθαρό μήνυμα για τη συνέχεια, για το πώς θέλουμε να πορευτεί η χώρα.

Και η δεύτερη κάλπη θα έρθει να εδραιώσει αυτή την επιλογή των πολιτών με μια ανανέωση για το υπόδειγμα διακυβέρνησης, που εμείς, τουλάχιστον, πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα και που εφαρμόζουμε από το 2019 μέχρι σήμερα.

Έχουν τελειώσει τρία θέματα: Το θέμα του χρόνου των εκλογών, του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές, όπως είναι.



«Κοινωνική πολιτική στην πράξη». Τα έξι μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.

 



Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


1. Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις


Από 1/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια) με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022.

Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023. Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000) που θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις, θα ωφεληθούν στη πλειονότητα τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

2. Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης


Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης» για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατομμύρια ευρώ.


3. Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες


Τον Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων καθώς την ενίσχυση θα την λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ίσχυε, ενώ αντίστοιχα διευρύνονται και τα κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσίας. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:


1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.


4. Καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον ν. 4670/2020


Το προηγούμενο έτος, πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016) με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στον ν.4670/2020. Συγκεκριμένα έλαβαν τις 3 από τις 5 ετήσιες αυξήσεις που προβλέπονται στον νόμο. Έτσι, το 2023 αναμένεται να λάβουν και την 4η ετήσια αύξηση.


5. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά)


Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις μήνες. Από τους έξι μήνες δηλαδή στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα έχει πρόσθετο κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Παράδειγμα: Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713 × 6 = 4.278 ευρώ μεικτά. Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 × 9 = 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.


6. Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)


Το μέτρο αυτό -σε συνδυασμό με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους- οδηγεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.




Στην δικαιοσύνη προσφεύγει ο Πιρτσιόλας για την παρακολούθηση του από τον Τσίπρα

 


Άρχισαν τα δύσκολα μετά τις αποκαλύψεις για τον άρχοντα των υποκλοπών Αλέξη Τσίπρα, που κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής.

Η δήλωση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -το διάστημα 2015-2019- Γιάννη Ρουμπάτη, ότι παρακολουθούσε τον Στέλιο Πιτσιόρλα, είναι η αρχή για να αντιμετωπίσει τις ποινικές του ευθύνες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και άρχοντας των υποκλοπών Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ρουμπάτης είπε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε εταιρεία ξένων συμφερόντων, στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, ο κ. Ρουμπάτης παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτες τής υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμή -πρόκειται μάλλον για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Ο Ρουμπάτης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του Πιρτσιόλα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιόρλας έγινε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 5/11/2016, ωστόσο η παρακολούθησή του συνεχίστηκε «από αβλεψία» και καλά των Υπηρεσιών κατά ένα μέρος του τελευταίου διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), κατά το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση.

Βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για βόμβα μεγατόνων μετά την παραδοχή του Γιάννη Ρουμπάτη στην εξεταστική επιτροπή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα όταν ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Εξοργισμένος μετά τη «βόμβα» του Γ. Ρουμπάτη στην Εξεταστική ότι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έκανε λόγο για συκοφαντία, σημειώνοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Μέσω γραπτής δήλωσής του τονίζει πως «μετά την κατάρρευση των ψευδών δικαιολογιών για τη δήθεν έμμεση παρακολούθησή μου την περίοδο που διετέλεσα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Ρουμπάτης -σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ- παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την άμεση παρακολούθησή μου και χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη, προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης».

Πρόσθεσε πως έδωσε εντολή στον δικηγόρο του «να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν όπου πρέπει οι ευθύνες για αυτήν την απίστευτη ιστορία».

Λίγη ώρα αργότερα μάλλον πιεζόμενος και για να καλύψει τον Αλέξη Τσίπρα, με ανακοίνωσή του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ έκανε λόγο για «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης», σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης με τον κ. Πιτσιόρλα, αναφορικά με την περίοδο που αυτός ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας κατηγορηματικά πως «ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”».

Ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε πως «αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα».