Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Οι δυο αρχές του δημοσιονομικού μας σχεδιασμού

 



Όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, και της σοβαρότητας που έχει η δημοσιονομική μας πολιτική. Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές:

Η πρώτη είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα, με βάση τις άμεσες ανάγκες και αποφεύγουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που έχουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και μπορούν να ανατραπούν από τις εξελίξεις. Διότι, δεν ξέρεις σ’ αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας εάν μία υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Θυμίζουμε ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Χθες, ήταν στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής.

Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου