Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ν. Σύψας: Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

 



Τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο θεωρεί ως τον πιο ρεαλιστικό στόχο ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα προστατευθεί και το υπόλοιπο 30%, καθώς ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. 

«Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε πως «του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται». 

Σε ό,τι αφορά τις εκδοχές για την πανδημία, αυτές είναι δύο. 

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».

«Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία», εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο».

Τέλος, ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή θα εξετάσει την πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων. 

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο, αυτό που με φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Απόπειρα βιασμού 15χρονης στη Θεσσαλονίκη : «Είμαστε σε κατάσταση σοκ» λέει ο πατέρας της

 



Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης για τη σύλληψη ενός 25χρονου και ενός 22χρονου μετά την καταγγελία 15χρονης για απόπειρα βιασμού της και το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων.

«Είμαι έξω φρενών. Εκτός εαυτού. Ήμασταν 16 ώρες στα τμήματα δεν μας άφηναν να δούμε το παιδί μας να μάθουμε τι έγινε», λέει ο πατέρας της.

«Έχουμε πάθει σοκ σαν οικογένεια. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το έκανε αυτό το κορίτσι στον αδερφό μου», σημειώνει ο αδερφός ενός εκ των κατηγορουμένων.

Το χρονικό

Όλα άρχισαν το απόγευμα της Κυριακής, όταν η 15χρονη με μια συνομήλική της, πήγαν στο σπίτι του 22χρονου, που τον είχαν γνωρίσει μέσω Instagram. Εκεί βρισκόταν κι ένας φίλος του νεαρού, 25 ετών.

«Ο 22χρονος ρώτησε την 15χρονη αν θα είχε αντίρρηση να την βιντεοσκοπεί την ώρα της ερωτικής πράξης. Η ανήλικη του είπε δεν είχε πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φαινόταν το πρόσωπό της. Όταν κατάλαβε ότι φαινόταν και το πρόσωπό της, ζήτησε από τον 22χρονο να το διαγράψει αμέσως».

Μόλις αντιλήφθηκε πως η πράξη τους είχε μαγνητοσκοπηθεί, η 15χρονη ζήτησε από τον 22χρονο να σβήσει το βίντεο από το κινητό του.

«Μόλις ζήτησε η κοπέλα να σβήσει το βίντεο από το κινητό, ο αδελφός μου αμέσως το έσβησε», λέει ο αδερφός ενός εκ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα πάντως με την καταγγελία της 15χρονης, όχι μόνο δεν διαγράφηκε το βίντεο, αλλά ο δεύτερος νεαρός αποπειράθηκε να την βιάσει.

«Σύμφωνα με την περιγραφή της 15χρονης, ο 22χρονος πήγε στην τουαλέτα κι ενώ εκείνη έβαζε τα ρούχα της, μπήκε στο δωμάτιο ο 25χρονος. Η ανήλικη ξαφνιάστηκε και τον ρώτησε τι θέλει. Εκείνος της απάντησε ‘σειρά μου τώρα’. Η ανήλικη του απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση και εκείνος άρχισε να την βρίζει και να φωνάζει».

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Ιανουαρίου.

«Σε απελπιστική κατάσταση το παιδί»

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο πατέρας της 15χρονης είπε ότι η κόρη του είναι σε απελπιστική κατάσταση.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε σε σοκ».

Ο πατέρας του κοριτσιού ζήτησε από τη «δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».


Πηγή : in.gr



7 συλλήψεις στην φοιτιτική εστία Ζωγράφου! Είχαν σπάσει πόρτες και εξοπλισμό οι καταληψίες

 



Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποίησαν αστυνομικοί των ομάδων ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ και Δίωξη Ναρκωτικών, στο κτίριο της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου, προχωρώντας σε συλλήψεις, ατόμων που βρίσκονταν παράνομα στους χώρους και είχαν κάνει ζημιές.

7 συλλήψεις μετά τον οποίων πέντε αντιεξουσιαστές, ένας αλλοδαπός και ένας φοιτητής.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί στις 06:30 στην Ουλωφ Πάλμε. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στον χώρο αντίκρισαν σπασμένες πόρτες και τζαμαρίες πόρτες, σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους που βρίσκονταν υπό κατάληψη, σπασμένα έπιπλα, υπολογιστές και προχώρησαν σε συλλήψεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της επιχείρησης, που έγινε παρουσία εισαγγελέα, ήταν καταγγελίες για κατειλημμένους χώρους εντός της εστίας.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στους καταληψίες, ενώ πήραν μαζί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λαπτοπ και σκληρούς δίσκους.

Ακόμη, έγινε έρευνα για ναρκωτικά στους χώρους της εστίας και σε λίγο θα υπάρξει ενημέρωση από την αστυνομία.



lockdown: Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

 


Μείωση 11,9% σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και ανήλθαν σε 899 τον αριθμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά καταγράφηκαν 66 νεκροί (αύξηση 4,8%), 49 βαριά τραυματίες (μείωση 7,5%) και 997 ελαφρά τραυματίες (μείωση 16,9%). 



Επίθεση κακοποιών αντιεξουσιαστών στο γραφείο του βουλευτή Ν.Δ. Στράτου Σιμόπουλου

 


Επίθεση με ρίψη μπογιάς και τρικάκια πραγματοποίησαν κακοποιοί αντιεξουσιαστές στο γραφείο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου που βρίσκεται νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο λόγω κορονοιού.

Συγκεκριμένα, οι κακοποιοί έριξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή αλλά και τρικάκια που έφεραν το σήμα των αναρχικών και ζητούσαν αλληλεγγύη για συλληφθέντα σύντροφο τους κακοποιό με το όνομα Errol.



Ο βουλευτής κ. Σιμόπουλος εισήχθη το πρωί της Τρίτης στο 424 ΓΣΝΕ καθώς είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό στις προηγούμενες ημέρες. 

Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε προσαγωγή.

«Πρωτοχρονιάτικα και με τον ίδιο να βρίσκομαι με κορονοϊό στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 ορισμένοι, με αφορμή την απέλαση από την Ελλάδα του “συντρόφου Ερόλ”, επέλεξαν να προβούν σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής επιτιθέμενοι με μπογιές στο γραφείο μου. Δεν εκφοβίζομαι, στηρίζω την κυβερνητική πολιτική και είμαι συνηθισμένος να μάχομαι δημοκρατικά χρησιμοποιώντας επιχειρήματα», τόνισε ο βουλευτής.



Ρεσιτάλ βλακείας και ανευθυνότητας από τον Μητροπολίτη Κυθήρων: Μου λένε ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται με το προϊόν των εκτρώσεων

 



Σε ένα παραλήρημα βλακείας και ανευθυνότητας επιδόθηκε για ακόμα μία φορά ο μητροπολίτης Κυθήρων 

Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ σε παραλήρημα βλακείας εξέφραζε την ανησυχία του στους πιστούς λέγοντας ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται «με το προϊόν των εκτρώσεων», ξεφτιλίζοντας έτσι την εκκλησία και κάνοντας σοβαρούς ανθρώπους να γελάνε μαζί του.

Συγκεκριμένα ο ανεύθυνος μητροπολίτης τόνισε: «Μια είδηση από την γειτονική Ιταλία από ορθοδόξους χριστιανούς που επικοινωνούν μαζί μου οι άνθρωποι αυτοί με πολλή αγάπη, είπαν το εξής οι άνθρωποι αυτοί με ανησυχία μεγάλη ότι τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, αυτά γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων» είπε και συνέχισε:

«Είναι πολύ φοβερό αυτό αδελφοί μου και έχουν ανησυχήσει οι χριστιανοί της δύσεως οι Παπικοί και απευθύνθηκαν εις τον αρχηγό τους τον Πάπα και εκείνος βέβαια τους καθησύχασε και τους λέει: “έτσι είναι αλλά κατ’ οικονομίαν θα το δεχτούμε για την υγεία των ανθρώπων”». Αυτό όμως είναι μεγάλος λάθος και εκείνος βεβαίως βρίσκεται εκτός της μιας αγίας καθολικής και αποστολικής εκκλησίας και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την γνώμη του, αλλά εμείς οι ορθόδοξοι δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο».





Ο Μητσοτάκης ξεμπρόστιασε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα fake news που αφορούν τα φάρμακα

 


Δωρεάν φάρμακα με μηδενική συμμετοχή και το 2021 στους χαμηλοσυνταξιούχους που έπαιρναν ΕΚΑΣ ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τέλος στα fake news που για ακόμα μία φορά έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει αντιπολίτευση.

Διαβάζουμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ότι η απόφαση καλύπτει πάνω από 300.000 συνταξιούχους των 500-600 ευρώ για τους οποίους δεν θα ισχύσει ούτε το 2021 (όπως δεν ίσχυσε για το 2020) η συμμετοχή 25% στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους.

«Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του, και πρόσθεσε πως «η Πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».

Η απόφαση Μητσοτάκη για τα δωρεάν φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων – πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ, δίνει απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι στερεί τα δωρεάν φάρμακα από τους χαμηλοσυνταξούχους. Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτεται ότι η περικοπή στα φάρμακα είχε νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019!

Η σχετική διάταξη που προέβλεπε ότι τα δωρεάν φάρμακα από τους συνταξιούχους κόβονται στο τέλος του 2019, είναι στον νόμο 4411 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016.

Στον νόμο αυτόν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής που είχε προκαλέσει η νομοθέτηση της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ με το άρθρο 92 του νόμου «Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016), υποχρεώθηκε να θεσπίσει αντισταθμιστικά οφέλη για τους συνταξιούχους που θα έχαναν το ΕΚΑΣ.

Στο άρθρο τριακοστό πρώτο του νόμου 4411/2016, θεσπίστηκαν αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα που όλα είχαν ημερομηνία λήξης την 31η/12/2019 που θα καταργούνταν οριστικά και το ΕΚΑΣ.

Το άρθρο έλεγε ότι «σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του N. 4387/2016 στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα, μέχρι την τελική κατάργησή του: α) Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, β) σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, γ) στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Τα μέτρα αυτά σταμάτησαν στο τέλος του 2019 που καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και αυτοδίκαια έληξαν στο τέλος του 2019 και τα δωρεάν φάρμακα για τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 ως και τον Ιούνιο του 2019 που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει να παραταθεί το ευνοϊκό καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα και μετά το 2019, για τους συνταξιούχους που είχαν χάσει το ΕΚΑΣ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έμενε η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν χάσει το ΕΚΑΣ, θα πλήρωναν και 25% συμμετοχή στα φάρμακα από 1/1/2020 και μετά.

Τη λύση έδωσε η Ν.Δ. επαναφέροντας με τροπολογία τη μηδενική συμμετοχή τους στα φάρμακα για όλο το 2020 και τώρα με την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή και για το 2021.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ που προβλέφθηκε στο άρθρο 92 νόμου 4387/2016, δηλαδή στον νόμο Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την εξής πορεία:

Το 2016 το βοήθημα ήταν από 230 ευρώ ως 57,5 ευρώ μηνιαίως.

Το 2017 μειώνεται σε 115 ευρώ ως 28,75 ευρώ μηνιαίως.

Το 2018 μειώνεται στα 35 ευρώ μηνιαίως.

Το 2019 το ΕΚΑΣ καταλήγει στα 12 ευρώ μηνιαίως (με την απόφαση 2227/Β/14-6-2018 των Πετρόπουλου-Χουλιαράκη)

Από 1/1/2020 δεν χορηγείται ΕΚΑΣ.

Η Ν.Δ. παρέτεινε για το 2020 τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το τέλος του 2019 και τώρα η παράταση ανανεώνεται και για το 2021.


Πηγή



Έφοδος της αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - Συλλήψεις κακοποιών

 



Η επιχείρηση έγινε μετά από καταγγελίες για κακοποιούς που λυμαίνονται τον χώρο, οι μόνοι που αντιδρούν είναι οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η αστυνομία χαλάει την δουλειά στους συντρόφους

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής παρουσία εισαγγελικών αρχών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν καταλάβει παράνομα δωμάτια στη φοιτητική εστία και για ναρκωτικά.

Η επιχείρηση έγινε μετά από καταγγελίες για καταλήψεις γραφείων και αποθηκών και διακίνηση ναρκωτικών από κακοποιούς, ισχυρές δυνάμεις της Δίωξης ναρκωτικών, της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Κρατικής Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, έκαναν έφοδο παρουσία εισαγγελέα, μετά τις 6.30 το πρωί στις εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έως τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 8 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις.






Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης

 



Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία AZD1222.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σχεδιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Το εμβόλιο Οξφόρδης/ AstraZeneca θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εμβολιασμού καθώς είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί μαζικά. Μπορεί δε να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο – σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech που αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.





Συλλυπητήρια στην Κροατία από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό

 


Με ανάρτηση της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αλληλεγγύη και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για τα θύματα του σεισμού, που έπληξε την χώρα του, και ευχήθηκε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Twitter εξέφρασε και ο ίδιος τα συλλυπητήριά του και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμη να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. 

«Οι σκέψεις μας είναι με τους πολίτες της Κροατίας που είναι επιφορτισμένοι με τις συνέπειες του σημερινού σεισμού. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας είναι έτοιμη να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 26 ακόμη τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών που έπληξε την κεντρική Κροατία και έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες. 




Απαράδεκτος ο Τράμπ καλεί σε συγκέντρωση τους οπαδούς του! «Σταμάτα την τρέλα» του λένε οι εφημερίδες του

 



Απαράδεκτος ο Ντόναλτ Τράμπ θέλει να δημιουργήσει προβλήματα λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ελπίζει η διαδήλωση αυτή να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο ώστε να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τραμπ έγραψε δύο μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου “τη μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ στην Ιστορία του έθνους μας”.

“Τα λέμε στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες”, αναφέρει ανάρτησή του ενώ τη Δευτέρα ανάρτησε και ένα βίντεο το οποίο προωθεί τις θέσεις του και κάνει έναν απολογισμό του έργου με τη φράση ”Ο Τραμπ υπερασπίζεται...” η οποία συμπληρώνεται από φράσεις ή λέξεις όπως ”την Αμερική”, ”τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών”, ”την Ελευθερία”, ”την Αμερικανική  Δικαιοσύνη”, ”την στρατιωτική ισχύ”, ”την Ειρήνη”, ”τον Νόμο και την Τάξη”, ”τη σημαία μας”. 

Και κλείνει με την εικόνα του Τραμπ να αγκαλιάζει την αμερικανική σημαία ”αυτός είναι ο κατάλληλος για την Αμερική”. 


Μεταξύ των διαδηλωτών που αναμένονται είναι και κάποιες βίαιες ομάδες, όπως η ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Ουάσινγκτον, έπειτα από μια αντίστοιχη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 12 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν ταραχές. Τότε πολλοί άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Αυστηρή κριτική ασκεί, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, η αγαπημένη εφημερίδα του Τράμπ New York Post.

Mε πρωτοσέλιδο τίτλο «Σταμάτα την τρέλα», η αμερικανική εφημερίδα, η οποία είχε κρατήσει, μέχρι σήμερα, θετική στάση απέναντι στον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο, τον καλεί να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Χάσατε τις εκλογές». «Καταλαβαίνουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε θυμωμένος που χάσατε. Αλλά εάν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο, είναι καταστροφικό», υποστηρίζει το βασικό άρθρο της εφημερίδας.

«Είχατε κάθε δικαίωμα να κάνετε έρευνα για τις εκλογές. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτές οι προσπάθειες δεν κατέληξαν πουθενά», υποστηρίζει το επίμαχο άρθρο.