Τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο θεωρεί ως τον πιο ρεαλιστικό στόχο ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα προστατευθεί και το υπόλοιπο 30%, καθώς ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει.
«Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε πως «του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται».
Σε ό,τι αφορά τις εκδοχές για την πανδημία, αυτές είναι δύο.
«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».
«Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία», εξήγησε.
Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο».
Τέλος, ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή θα εξετάσει την πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων.
«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο, αυτό που με φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου